Pažitka se v Číně používá jako kulinářská bylina přibližně od roku 3000 před Kristem. Byl to Marco Polo, který se vrátil na Západ s představou, že pažitka pokrmům prospěje, ale v evropských zahradách se až do 16. století nestala populární. Teprve tehdy začal západní svět objevovat, že pažitka je neuvěřitelně všestranná bylinka a dokáže dodat pokrmům jemnou cibulovou příchuť. Je skvělá k ochucení ryb, drůbeže, vajec, nebo sendvičů, nebo k ozdobení polévek a salátů. Vypadá úžasně i v zahradě s atraktivními listy podobnými trávě a jedlými fialovými květy. Čtěte dál a dozvíte se, jak ji vypěstovat i u vás doma.
Pažitka patří mezi klasické kulinářské bylinky, které lze koupit čerstvé kdykoliv během roku a patří mezi nejznámější bylinky na světě. Můžete ji jíst i syrovou, v salátech, nebo si ní posypat máslový chléb.
TIP č.1: prodej na splátky, doprava zdarma nad 1000 Kč TIP č.2: aktuální probíhající akce → slevománie
Pažitka – charakteristika
Pažitka (Allium schoenoprasum) patří do čeledi liliovitých a pěstuje se (podotýkáme, že velmi jednoduše) pro své listy a květiny, které jsou stejně oblíbené v zahradě i v kuchyni. Někteří zahrádkáři používají pažitku jako trvalku na obrubu nebo lemovou rostlinu v květinovém lemování nebo bylinkové zahradě. Pažitce se daří i v květináči, samostatně i v kombinaci s jinými dlouhověkými bylinkami, jako je rozmarýn. Má jemnou cibulovou chuť a atraktivní fialové květy z ní dělají zajímavou zahradní rostlinu. Pažitka přitahuje včely a jiné opylovače a zároveň se zdá, že odpuzuje jiný hmyz. Vysazuje se mezi zeleninu, aby odradila chroustovce japonského a jiný škodlivý hmyz.
Funkční a krásná, tak by se dala charakterizovat pažitka v kostce. Bezpochyby je jednou z nejuniverzálnějších rostlin, která se skvěle hodí pro řadu scénářů:
- Potřebujete odolnou trvalku, nenáročnou na pěstování?
- Chcete si založit bylinkovou zahrádku, ale nevíte, kde začít?
- Máte zájem o doprovodnou výsadbu?
- Chcete pěstovat bylinky, které vyžadují jen málo úsilí?
- Líbí se vám vzhled formálních anglických zahrad?
- Doufáte, že do své zahrady přilákáte více motýlů?
- Máte zastíněný dvůr a méně než ideální půdu?
Tato chutná bylinka je odpovědí! Pažitka splňuje všechny tyto požadavky a ještě mnohem víc!
➡️ Rostlina
Pažitka je vytrvalá rostlina, která může dosáhnout výšky 10 až 50 cm. Vejčité cibulky pažitky jsou poměrně nenápadné. Průměr cibule obvykle nikdy nedosáhne více než 1 cm.
➡️ Listy
Listy vyrůstají z typické bílé cibulky a obvykle mají nazelenalou až šedou barvu. Vypadají jako stébla trávy, která mohou vytvářet i individuální trsy v závislosti na stupni vegetativního rozmnožování. Listy pažitky jsou trubkovité a uvnitř duté. V závislosti na pěstované odrůdě mohou být trubky velmi jemné nebo velmi hrubé. Nápadná je typická vůně, která ihned vynikne při tření listů v ruce.
➡️ Květy
Pažitka obvykle tvoří fialové až červené (vzácně bílé) květy, které jsou seskupeny do kulovitých okolíků. Jeden okolík obsahuje až 50 květin a roste přímo na špičce listu. Jeden květ měří v průměru asi 3 až 5 mm. Rostlina obvykle kvete od května do srpna. Pro spoustu hmyzu jsou květiny, které se objevují od května do srpna, vítaným zdrojem nektaru – zejména pro motýly, včely, čmeláky a pestrony.
➡️ Plod
Pažitka tvoří v době zrání plodů kulovité tobolkové plody s tmavými, většinou černými semeny.
Odrůdy pažitky
Kromě pažitky zahradní (Allium schoenoprasum) existují tři další příbuzné druhy Allium, které se běžně pěstují jako pažitka:
- Allium tuberosum – Česneková pažitka (také označovaná jako čínská pažitka má podobný vzhled jako pažitka obyčejná, má však lehkou česnekovou příchuť. Česneková pažitka bývá o něco vyšší, má plošší a zelenější listy a její květy jsou vždy bílé. Navíc není tak tolerantní vůči chladu.
- Allium ledebourianum – Pažitka sibiřská obrovská má bohatší chuť než ostatní odrůdy pažitky s výraznou cibulovo-česnekovou příchutí. Je to vyšší rostlina, s velkými růžovofialovými květy.
- Allium nutans – Sibiřská česneková pažitka má výraznou cibulovo-česnekovou příchuť. Má vzpřímené modrozelené listy a růžové květy, které kvetou uprostřed léta.
Pěstování a péče
Pažitka má ráda chladné roční období, je to mrazuvzdorná trvalka, která se nejlépe vysazuje na začátku až v polovině jara pro brzký letní sběr. Při pěstování této bylinky buďte opatrní, protože pokud se květiny nechají plně rozvinout, převezme moc nad vaší zahradou (květy rozptýlí semena). Dá se však lehce vykopat a přemístit. Pažitka je také skvělá partnerská rostlina, která odrazuje škůdce. Je dobrým sousedem mrkve, celeru, salátu, hrachu a rajčat.
Pažitka výborně poroste na místě na plném slunci, nebo v polostínu. Nejlépe roste v úrodné, vlhké, ale dobře propustné půdě. Zapracujte do ní množství organické hmoty – například zahradní kompost, dobře prohnilý hnůj nebo jiný prostředek ke zlepšení půdy – zejména ve velmi dobře odvodněných písčitých půdách, abyste zadrželi vlhkost. Do těžkých jílovitých půd přidejte drť nebo ostrý písek, abyste v případě potřeby zlepšili drenáž.
➡️ Výsev
Semena pažitky můžete na jaře zasít přímo venku. Půdu před setím dobře připravte s přidaným kompostem nebo jiným přípravkem na zlepšení půdy. Mladé rostliny přeřeďte na vzdálenost 25-30 cm když jsou dostatečně velké pro manipulaci.
Semena mohou být zaseta i v interiéru od března do června v květináčích, nebo buněčných, resp. pěstitelských podnosů naplněných kompostem k setí semen při teplotě 18-21 °C. Semeno lehce přikryjte větším množstvím kompostu a udržujte vlhké. Když jsou sazenice dostatečně velké pro manipulaci, přesaďte je do 7,5 – 15 cm květináčů ve svazcích po 4 – 6 sazenic na květináč. Sazenice pěstujte v chladnějších podmínkách kolem 10°C a vysazujte venku, když pominou poslední mrazy, po postupné aklimatizaci na venkovní podmínky – cca 10-14 dní.
V teplém podnebí pažitka zůstane zelená po celý rok. V našich podmínkách každý podzim odumře zpět na úroveň země a na jaře se objeví znovu.
Při výsadbě se bez zahradního nářadí neobejdete
➡️ Požadavky na půdu
Chcete-li dosáhnout nejlepší úrody, zasaďte pažitku do půdy, která je dobře propustná, bohatá a vlhká – stejné podmínky, za kterých se daří cibuli, s pH půdy mezi 6 a 8.
➡️ Požadavky na světlo
Pažitce se daří na plném slunci. I když toleruje mírný stín, na stinných místech bude květinová expozice méně působivá.
➡️ Požadavky na vodu
Pažitka je po usazení se sucho tolerantní druh. To ovšem neznamená, že byste ji během horkého a suchého počasí měli zanedbávat. Abyste dosáhli působivé úrody, dbejte na to, aby byla pažitka během vegetačního období neustále vlhká. Pokud se vám ne vždy daří plnit zavlažovací povinnosti, můžete zvážit mulčování. Jelikož cibulky pažitky jsou umístěny blízko povrchu půdy, může to pomoci zachovat půdní vlhkost. Na druhé straně, nadměrné zalévání způsobuje žloutnutí stébel a podporuje tvorbu plísní.
➡️ Teplota vzduchu
Pažitka, bylinka chladného období, přináší nejlepší úrodu na jaře a na podzim. Extrémní letní vedra mohou někdy způsobit, že rostlina bude uprostřed léta „spát“. Extrémní chlad může usmrtit listí a proto se pažitka pěstovaná v květináči často přezimuje uvnitř.
➡️ Hnojení
Během vegetačního období rostliny několikrát přihnojte kostní moučkou a hnojem, nebo dobře vyváženým komerčním hnojivem.
➡️ Rozmnožování
Pažitka se snadno rozmnožuje dělením. Dokonce i když ji nepotřebujete rozmnožovat, doporučuje se rozdělit trsy každé 3 roky. Zlepšuje to produktivitu a zdraví rostlin. Trs pažitky rukama opatrně rozdělte a přeřeďte. Brzy se ukáží nové, mladé výhonky. Optimální doba pro dělení je konec vegetačního období koncem podzimu. Pokud si chcete i v zimě pochutnat na čerstvé pažitce, měli byste koncem podzimu část trsu oddělit a oddělek pěstovat na světlém parapetu v domě. Aby byla rostlina obzvlášť chutná, pažitku v květináči vystavte na krátkou dobu nočním mrazům. Stébla sice zvadnou, ale po zahřátí se v místnosti rychle opět ožijí.
➡️ Ořezávání
Pravidelné řezání stonků pažitky podporuje nový růst. Chuť zůstává obzvláště aromatická, když v době kvetení květenství odříznete. To zabrání rostlině investovat velkou část své energie do tvorby květin a zabráníte tím i nekontrolovanému šíření semen po celé zahradě.
Kvalitní zahradní nůžky vám toto zadání výrazně zjednoduší
Pažitka a její běžné problémy
Pažitka je relativně bezproblémová, ale může být náchylná na mšice na nových výhoncích, zejména na jaře. Mšice jednoduše odstraňte z listů prsty nebo nasaďte biologickou kontrolu – nastříkejte neemovým olejem nebo insekticidním mýdlem.
Rez póru je plísňové onemocnění, které může způsobit světle žluté skvrny na listech pažitky. Jakmile se rostliny infikují, neexistuje žádná léčba, takže je nejlepší rostliny zlikvidovat. Nepřidávejte je do kompostu, protože by se nemoc mohla rozšířit. Udržujte rostliny pažitky přiměřeně rozmístěné, protože to může ovlivnit vývoj nemoci. Vlhké počasí také může přispět k šíření rzi a infekce způsobí scvrknutí listů. Pokud řešíte problém rzi póru, vyhněte se pěstování póru, česneku nebo cibule na stejném místě.
Neemový olej je přírodní, organický insekticid, fungicid a miticid. Olej pochází ze semen stromu Neem (Azadirachta indica), který roste v tropech a subtropech Indie. Funguje tak, že narušuje hormonální systém škůdců, takže přestanou jíst a rozmnožovat se. Trvá déle než začne působit, ale je stejně účinný jako insekticidní mýdlo.
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Sklizeň
Čas sklizně pažitky není striktně stanoven. Pažitku můžete začít sbírat 30 dní po přesazení nebo 60 dní po zasetí semene, když jsou listy vysoké alespoň 15 cm. Rostlina bude plodit bohatěji ve druhém roce a pak můžete pokračovat ve sklizni podle libosti v průběhu léta a v mírném podnebí i přes zimu. V chladnějších oblastech rostlina přirozeně odumírá až do jara, kdy je zase možné vidět jasně zelené čepele vyčnívající z půdy.
Sběr pažitky není žádná věda. Pomocí ostrých nůžek odstřihněte listy od spodní části rostliny na 2,5-5 cm od půdy. V prvním roce sbírejte 3-4 krát. Odřízněte také stonky květin při půdní linii, abyste zabránili rostlině vytvářet semena. To ji povzbudí, aby nadále produkovala listy a květiny můžete použít jako ozdobu pokrmů nebo hodit do salátů. Pažitku lze použít čerstvou i sušenou, ale sušením dost ztrácí na své chuti. Nejlepší je použít ji čerstvou. Pokud jste posbíranou pažitku nepoužili hned, můžete konce vložit do vody a uložit ji na pár dní do ledničky. Pažitku můžete zmrazit i tak, že ji nasekáte a vložíte do mrazících sáčků. Opět však něco ztrácí z chuti, takže opravdu je nejlepší používat ji čerstvou.
Pažitka produkuje množství fialových květů koncem jara a druhé kvetení může nastat mezi červnem až červencem. Pokud pěstujete rostliny jen ke konzumaci, květiny, jak jsme již zmínili, byste měli co nejdříve odstranit – pokud se ponechají, omezují růst nových listů. Pokud květiny vítáte pro jejich barvu, která rozzáří vaši zahradu, nejlepší je pro tento účel pěstovat několik rostlin odděleně. Když květiny začínají vadnout, odřízněte celou rostlinu na 5 cm od úrovně země a vytvoří se druhá sada listů a pravděpodobně i druhá záplava květin.
Pažitka v interiéru
Pěstování pažitky v interiéru dává dokonalý smysl, neboť ji můžete mít v blízkosti kuchyně. Pažitku ale používejte hojně, protože bylince, která roste v interiéru prospěje pravidelný střih.
Sluneční jižní okno nabízí šest až osm hodin plného slunečního světla, což je zapotřebí při pěstování pažitky uvnitř. Květináč otáčejte pokud se pažitka natahuje směrem ke světlu. Pokud nemáte k dispozici sluneční okno, pažitka rostoucí v interiéru může získat potřebné světlo ze zářivkového svítidla 15 až 31 cm nad květináčem. Nejlépe fungují dvě 40-wattové žárovky. Pažitka v květináči ocení další pokojové rostliny, nebo bylinky ve své blízkosti, které poskytují vlhkost, jakož i ventilátor pro cirkulaci vzduchu. Potřebnou vlhkost v interiéru mohou zajistit i nedaleké kamínkové podnosy naplněné vodou nebo miniaturní vodní prvky v okolí. Zamlžování pomocí rozprašovače s vodou je také řešením.
Pažitku rostoucí uvnitř je třeba zalévat, když je půda svrchu na dotek suchá. Doporučuje se přihnojování nízkou dávkou. Ve vodě rozpustné hnojivo v poloviční síle lze aplikovat dvakrát za měsíc; větší dávky mohou oslabit chuť pažitky. Při pěstování pažitky v interiéru by měl být výskyt škůdců minimální. Vůně pažitky často působí jako odpuzovač škůdců, ale v případě problémů s hmyzem ji dobře postříkejte mýdlovou vodou. Toto lze aplikovat dle potřeby.
Než začnete, přichystejte si květináč
➡️ Výsev pažitky do květináče
Chcete-li začít pěstovat pažitku uvnitř, naplňte hliněný květináč o průměru 15 cm dobře odvodněným květináčovým médiem, které jste předem navlhčili. Půda by měla při stlačení tvořit kouli, ale neměla by být mokrá nebo kapající. Semena rozsypte na předem navlhčené médium a přikryjte jemnou vrstvou předem navlhčené půdy, 5 mm hlubokou. Květináč umístěte do prosvětlené oblasti. Semena se mohou udržovat vlhká až do klíčení pomocí vodní mlhy. Pažitka vyklíčí do dvou týdnů, často i rychleji
Bazalka je snad nejoblíbenější a nejpoužívanější kulinářskou bylinkou. Je to úžasně aromatická rostlina s kořeněnou vůní a chutí a bude vítaným společníkem pažitky ve vaší bylinkové zahradě. Vše, co o jejím pěstování potřebujete vědět, vám prozradíme v článku, věnovaném exkluzivní bazalce.
Použití pažitky
Chuť pažitky je o něco silnější a kořeněnější než chuť póru, ale ne zcela se shoduje s chutí česneku či cibule. Mezi nejznámější recepty na použití pažitky patří kromě máslového chleba zejména vaječná jídla – jako omeleta, smaženice, vaječný salát. Pikantní nádech však dostanou i saláty z čerstvých listů, zakysaná smetana, bylinkové dipy, bylinkové máslo, bylinkový tvaroh, majonéza, bramborový salát či bramborové polévky. Stejnou delikatesou jsou také květiny pažitky a díky jejich barvě saláty ožijí. Hlávky květin jsou vlastně shlukem menších květin, které je třeba před přidáním do salátu oddělit. Cibulky pažitky jsou jedlé, s chutí jako jemná cibule, ale moc je nedoporučujeme. Stonek je také jedlý, ale je bez chuti a velmi houževnatý – vyhoďte ho!
Jelikož bylinka je citlivá na vysoké teploty, neměli byste ji vařit. Je lepší jí ozdobit hotové pokrmy těsně před podáváním. Čerstvá pažitka nabízená ve svazcích na trzích nebo v supermarketech by neměla být skladována v nádobách naplněných vodou. Je lepší zabalit svazky pažitky do vlhké kuchyňské nebo papírové utěrky a uložit je do přihrádky na zeleninu v ledničce.
Pažitka – často kladené dotazy
1. Chci používat pažitku, ale také chci, aby vypadala v zahradě dobře. Mohu mít obojí?
Ano, pokud ji stříháte správně. Nestříhejte pouze horních 5 až 10 cm listu. Odřízněte celý list až do 1,5 cm od základny rostliny. Zabrání se tím vzniku odříznutých listů s hnědými okraji. Kromě toho to povzbudí rostlinu k růstu nových listů.
2. Může vyvolat pažitka alergickou reakci?
Příliš mnoho pažitky může způsobit žaludeční nevolnost. Při aplikaci na pokožku není dostatek spolehlivých informací, abychom uměli zodpovědně prohlásit, zda je pažitka při aplikaci na pokožku bezpečná. U některých lidí může způsobit alergické kožní reakce.
3. Je pažitka zdravá?
Pažitka je mimořádně bohatá na flavonoidové antioxidanty, které přispívají k většině jejích zdravotních výhod. Tyto antioxidanty pomáhají v boji proti rakovině, zlepšují zdraví srdce a mohou dokonce bojovat proti zánětům. Také detoxikují tělo a zlepšují zdraví pokožky. A vláknina v nich může pomoci usnadnit trávicí proces.
4. Odpuzuje pažitka komáry?
Podobně jako rozmarýn, i pažitka patří mezi bylinky, které odpuzují nepříjemný hmyz. Po rozdrcení silná, cibulová vůně dokáže odpuzovat komáry.
5. K čemu se používá pažitkový čaj?
Pažitkový čaj použijte ke kontrole peronospory a padlí. Připravte si ho vařením čerstvě nasekaných pažitkových listů ve vodě. Čaj ochlaďte a nastříkejte na květiny a zeleninu náchylnou k napadení plísní.
Zdroje informací:
- https://www.almanac.com/plant/chives
- https://www.gardeningknowhow.com/search?q=chieves
- https://www.quickcrop.ie/learning/plant/chives
Článek je zařazený do kategorie: Péče o zahradu
Mohlo by vás zajímat
- Černá ředkev je chutná kořenová zelenina, jak na její pěstování, účinky, recepty na její využití
- Měsíční jahody – jak je pěstovat a rozmnožovat, nejlepší odrůdy
- Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit - jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Čajot je exotická zelenina z tropů, víte na co ji použít? Recepty, využití, pěstování rostliny
- Lunární kalendář pro zahrádkáře - květen 2024
- Kamélie japonská - jak pěstovat „japonskou růži“ v bytě i v zahradě
- Je šalotka cibule nebo ne? Toto jsou hlavní rozdíly a kde všude šalotku můžete použít, výborná je i zavařená!
- Jak na pěstování Aloe vera - péče o rostlinu a jak ji doma zpracovat na gel či nápoj
- Jak správně pěstovat rodící banánovník i v bytě v květináči - péče, nemoci