Vánoce jsou časem zábavy, svátků a tradic. Jedna obzvláště populární tradice se točí kolem pečení perníků. Od tradičně tvarovaných až po extravagantně zdobené perníkové chaloupky se perník stal kulinářským základem Vánoc a poleva na perníky je jeho neodmyslitelnou součástí. A hlavně, ale ne výlučně, jí se budeme věnovat v dnešním článku.
Poleva na perníky - navigace v článku
Tipy na hotové polevy na perníky:
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Příběh perníku v kostce
Perník a jeho tvary mají dlouhou historii. Časnou formu perníků lze vysledovat až ke starým Řekům a Egypťanům, kteří je používali k obřadním účelům. Perník se objevil v Evropě, když křižáci v 11. století přivezli zázvor z Blízkého východu, aby s ním kuchaři aristokratů experimentovali. Když se zázvor a další koření staly dostupnějšími pro masy, perník se uchytil. Ačkoli se jeho základní složky staly dostupnými pro širší část společnosti, stále se považoval za pochoutku, která se konzumuje při zvláštních příležitostech. Perníky se spojovaly zejména s jarmokmi. Sníst kousek perníku koupeného na jarmoku se považovalo za štěstí.
„Pokud bych měl jen jeden cent na světě, měl bych ho na koupi perníku“ – William Shakespeare, „Marná lásky snaha“.
Raný evropský recept na perník sestával z mletých mandlí, staré strouhanky, růžové vody, cukru a přirozeně zázvoru. Výsledná pasta se lisovala do dřevěných forem. Tato vyřezávaná umělecká díla sloužila jako jakýsi storyboard, který vyprávěl zprávy dne a nesl podobu nových králů, císařů a královen nebo náboženské symboly. Hotový perník byl ozdoben jedlou zlatou barvou (pro ty, kteří si to mohli dovolit) nebo bílou polevou, aby se detaily zvýraznily.
V 16. století Angličané nahradili strouhanku moukou a přidali vejce a sladidla, což vedlo k jemnějšímu produktu. První perník se připisuje královně Alžbětě I., která darovala hostujícím hodnostářům perníky podle jejich vlastní podoby. Perníky provázané stuhou byly oblíbené na jarmocích a staly se symbolem lásky.
Perník dnes
Perník je pečená sladkost obsahující zázvor a někdy i skořici, hřebíček, muškátový oříšek, kardamon a anýz a je slazen jakoukoli kombinací cukru, melasy, světlého nebo tmavého kukuřičného sirupu nebo medu.
Může mít tvar tenkých, křupavých sušenek – které znají v Polsku jako pierniczki, v Rusku jako pryaniki, Chorvatsku licitary, Skandinávii pepparkakor a v Nizozemsku jako spekuly – formovaných nejen do tvaru srdce, ale i jiných fancy tvarů. Perník může být také tmavý a pikantní jako polský perník podobný koláči, nebo americká verze podávaná s citrónovou polevou.
Dnes je ultimátní inkarnací vánočního perníku samozřejmě i bohatě zdobená perníková chaloupka. A nejen ona. Glazované hvězdy, perníková srdíčka s vtipnými výroky a sněhové vločky s filigránským zdobením – každý je už viděl. A všechny mají něco společného: jsou zdobeny polevou. A právě té se budeme dále věnovat.
V prosinci 2001 se pekaři v polské Toruni pokusili překonat rekord Guinessovy knihy v největší perníkové chaloupce. Vyrobili ji v polském Štětíně ze 4 000 bochníků perníku ve tvaru cihly o výšce 3,5m. Použili 6000 vajec, tunu mouky a 250 kg tuku. Pečení trvalo týden. Bohužel prohráli s americkým týmem.
Poleva na perníky – 6 receptů krok za krokem
Poleva na perníky je dokonalým finišem! A váš projekt svátečního pečení si zaslouží jen to nejlepší.
1. Poleva na perníky – základní recept
Ingredience:
- 30 g vaječného bílku (cca 1 čerstvé vejce)
- 1 ČL citrónové šťávy (5 ml)
- 150 g moučkového cukru (nebo 5násobek hmotnosti vaječného bílku)
Postup přípravy:
- Vložte bílek a citrónovou šťávu do čisté mísy mixéru. Vybavte mixér plochým šlehačem (ruční mixér: hák na těsto) a na 10 sekund pusťte na nízkém stupni.
Práškový cukr dobře prosejte a přidejte k bílku. - Směs šlehejte na nejnižším stupni 7-10 minut. Použijte gumovou škrabku na oškrábání stěn misky.
- Okamžitě přikryjte hmotu plastovou fólií a položte na mísu mokrou utěrku. Uchovávejte v ledničce, když ji nepoužijete hned.
- Poleva na perníky se může skladovat vzduchotěsně v ledničce po dobu 5-7 dnů. Může být zmražená až na 2 měsíce. Před použitím rozmrazte a poté déle provzdušňujte uvolněte pomocí špachtle.
2. Poleva na perníky z prášku na pusinky
Ingredience:
- 3 polévkové lžíce prášku na pusinky
- 500 g moučkového cukru
- 1/2 čajové lžičky čirého extraktu (napr. vanilkový extrakt)
- 1/3 šálku teplé vody nebo více podle potřeby
- potravinářské barvivo (množství můžete variovat)
Prášek na pusinky se v receptech používá jako náhrada vaječného bílku. Vyrábí se především ze sušených vaječných bílků s přidaným kukuřičným škrobem a stabilizátory na bázi potravin, které pomáhají směsi spojit se. Polevě dodává stabilitu a texturu a lze jej použít místo syrových vaječných bílků.
Postup přípravy:
- Smíchejte všechny ingredience kromě potravinářského barviva ve velké míse.
- Pomocí elektrického mixéru šlehejte ingredience několik minut. Před spuštěním se ujistěte, že metličky vašeho mixéru jsou naprosto čisté a zbavené mastnoty, abyste se vyhnuli problémům s texturou polevy.
- Začněte na nízkém stupni a pravidelně stírejte okraje misky, dokud nebude směs tekutá a všechny suché přísady se nezapracují.
Pokračujte ve šlehání při vyšší rychlosti, dokud se nevytvoří tuhé vrcholky. Může to chvíli trvat, než se to projeví. - Když se vytvoří tuhé vrcholky, přidejte do polevy potravinářské barvivo. Přidávejte barvu po několika kapkách, přičemž mezi jednotlivými přidáváními míchejte, dokud se nedosáhne správného odstínu. Pomocí mixéru vmíchejte barvu do polevy, dokud se dokonale rozdistribuuje. Mějte na paměti, že barva se časem prohloubí. Před použitím nechte polevu přikrytou plastovou fólií alespoň 30 minut, aby se rozvinula barva.
3. Pomerančová poleva na perníky
Ingredience:
- 3 šálky (280 g) moučkového cukru
- 2 čajové lžičky lehkého kukuřičného sirupu
- 1 čajová lžička pomerančového extraktu
- špetka soli
Nejdůležitější složkou této polevy je kukuřičný sirup. Dodává polevě svěží, lesklou texturu, přičemž je stále schopna vyschnout a téměř úplně ztuhnout.
Postup přípravy:
- Ve středně velké míse smíchejte pomocí vidličky prosetý moučkový cukr, kukuřičný sirup, pomerančový extrakt a 3 lžíce vody. Míchejte elektrickým mixérem, přičemž podle potřeby přidejte po lžičkách další vodu, dokud poleva nebude hladká a konzistence podobná stuze. Poleva by měla několik vteřin držet tvar stuhy. Dochuťte solí podle chuti.
- Přeneste do zdobícího sáčku a použijte dle potřeby.
- Polevu skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě max. 3 dny. Nedoporučujeme ji zamrazit.
4. Poleva na perníky z krémového sýra
Ingredience:
1 balení plnotučného krémového sýra, VELMI jemný
1/4 šálku nesoleného másla, VELMI měkké
1 polévková lžíce čistého vanilkového extraktu
2 šálky moučkového cukru, prosetého
2 čajové lžičky čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1 lžička citrónové kůry
posyp, volitelné
Postup přípravy:
V misce stojanového mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem vyšlehejte smetanový sýr, máslo a vanilku při středně vysoké rychlosti, dokud směs nebude zcela hladká; asi 2 minuty. Snižte rychlost na minimum a postupně přidávejte prosetý cukr. Po přidání všeho cukru zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte 1-2 minuty. Přidejte citrónovou šťávu a citrónovou kůru a šlehejte další minutu. Když perníky úplně vychladnou, natřete polevou vršek každého a podle přání ozdobte drobenkou.
5. Poleva na perníky jako glazura
Glazura je vhodná na všechny druhy perníků. Tento recept je velmi jednoduchý a chutný – Vánoce mohou přijít!
Ingredience:
- 5 lžic medu
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce pomerančové šťávy (procedené) nebo džusu
- 0,5 lžíce moučkového cukru (prosátého)
Postup přípravy:
- Nejprve se máslo a med jednoduše zahřejí v hrnci, dokud nevznikne homogenní tekutá hmota. Nepřetržitě míchejte.
- Pak už jen stačí přidat pomerančový džus a moučkový cukr a glazura na perník je hotová.
- Hotové perníky natřeme polevou ještě teplé, jakmile vyjdou z trouby.
6. Citronová poleva na perníky
Ingredience:
- 150 g moučkového cukru
- 2 ČL citrónové kůry, strouhané
- 2 lžíce citrónové šťávy
Pokud nemáte po ruce čerstvé citróny, lze použít také citrónový koncentrát.
Postup přípravy:
- Cukr, citrónovou kůru a citrónovou šťávu utřeme v misce na natíratelnou hmotu.
- Polevu naneseme na pečivo štětcem a necháme ztuhnout.
- Volitelně můžete dobarvit potravinářským barvivem nebo třeba malinovým sirupem.
A už vám přejeme jen spoustu zábavy při pečení a… buďte KREATIVNÍ!
Tak jako k Vánocům patří perníky, tak jsou jejich neodmyslitelnou součástí i dárky. Pro některé jsou ale synonymem obrovského problému „CO KOUPIT?“ Rádi vám s tímto příjemným problémem pomůžeme našimi tipy:
Zdroje informací:
- https://www.yummly.com/recipes?q=gingerbread&taste-pref-appended=true
- https://www.allrecipes.com/search?q=gingerbread
- https://www.thespruceeats.com/search?q=gingerbread&searchType=recipe
Článek je zařazený do kategorie: Praktické rady a triky
Mohlo by vás zajímat
- Voda ze sušičky se dá použít na X způsobů, zjistěte jak, odteď už ani kapka nazmar
- Black Friday 2024 v ČR – 29. listopad: kde proběhne, jaké jsou slevy a hlavní zásady nakupování
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Domácí hnojivo na rajčata a papriku, uhorky, květiny, ovocné keře - levné a bez chemie (velký přehled receptů pro každou příležitost)
- Praní tenisek - jednoduchý návod jak je vždy udržet v čistotě a jako nové (v pračce i ručně)
- Jak správně nabíjet Li-Ion baterie a prodloužit tak jejich životnost?
- Jak se správně starat o pračku a sušičku, aby vydržely co nejdéle v kondici? 5 základných pravidel