Dřín obecný (Cornus Mas), resp. jeho pěstování je extrémně populární po celém světě, s původními odrůdami v Evropě, Americe a dokonce i v Japonsku. Dřínka nabízí jedny z nejranějších jarních květin, zářivě zabarvené jedlé letní ovoce a exfoliační kůru, která dodává zimním zahradám výjimečný vizuální akcent. V dospělosti může dosáhnout výšky 6 až 9 m. Rostlina je jednostonková, nebo vícestonková. Dřínka je ukázkový strom, pokud jsou její dolní větve oříznuty. Malé žluté květy se objeví v březnu a během chladného jara vydrží celé týdny. Jasně červené ovoce, které dozrává ve středu léta, je jedlé, ale velmi kyselé, až trpké! Její podzimní barvy mohou být v závislosti na daném roce načervenalé až fialové. Kůra stromu je šedohnědé až bohatě hnědé barvy a je velmi atraktivní.
Jak pěstovat dřínku
Dřín obyčejný pochází ze zemí střední a jižní Evropy, Malé Asie, Arménie a Kavkazu a nejlépe se mu daří v suchých listnatých lesích. Řekové a Římané si cenili dřínku za její tvrdé dřevo, které používali k výrobě kopí, oštěpů a luků. Ve středověku se dřín dostal do evropských klášterů, do Británie v 16. století, kde se v 18. století pěstoval jako ozdobná rostlina.
Dřín obecný se může pěstovat ve středně až dobře úrodné půdě, včetně těžké hlíny. Dává přednost vlhké půdě a slunečnímu záření, ale toleruje stín a vystavení větru. Je odolný vůči suchu a ohrožuje jej jen velmi málo škůdců a chorob.
K vypěstování dřínu ze semen zasejte semena z čerstvého ovoce na podzim nebo stratifikujte sušené semeno na 23 týdnů v chladu, nebo 16 týdnů v teple a poté 4-16 týdnů v chladu. Klíčení může trvat až 12 – 15 měsíců, i když nařezání semene před stratifikací může přispět k urychlení procesu. Při klíčení vyrostou dva velké nepravidelné oválné listy, po kterých následuje normální listí s listy v párech.
Stromy by měly být vysazeny asi 6 m od sebe. Pokud jsou nepříznivé povětrnostní podmínky a včely nejsou venku, během jejich kvetení může být nutné opylovat je ručně, kvůli plodům. Zralé stromy produkují kolem 10 kilogramů ovoce, přestože některé kultivary dokážou vyprodukovat až 20 kilogramů na strom. Plody dozrávají dlouhou dobu, kolem srpna a září.
Nejjednodušší způsob, jak je sklízet, je počkat, dokud ovoce nezmění barvu (zralé ovoce je obvykle jasně červené, ačkoli různé kultivary mohou produkovat ovoce v barvách od krémové po tmavě načervenalou-fialovou) a pak potřást větvemi. Zralé ovoce padne a může se sbírat ze země. Ovoce bude i nadále dozrávat a zesilovat svou chuť, takže je třeba ho nechat na stromě až do úplného dozrání, nebo ho nechat stát 1-2 dny při pokojové teplotě.
➡️ Pěstování dřínky kvůli květinám
Drobné žluté květy se rodí v hustých okolících o průměru menším než 2,5 cm. Na jedné větvi jsou stovky okolíků a na jediném stromu tisíce – vzhled je nápadný a okouzlující, aniž by byl „křiklavý“. Jak je typické pro brzy kvetoucí rostliny, květenství je dlouhotrvající. Tři týdny nejsou vůbec neobvyklé. Jeho barva je obzvláště vítaná jako lekce o tom, co pěstovat namísto forsythie, jejíž silnější žlutá neúprosně koliduje s holými větvemi okolních keřů a stromů. Jelikož kvetou brzy, na začátku sezóny, květiny jsou skvělým zdrojem nektaru a pylu pro včely, které se právě začínají probouzet.
➡️ Pěstování dřínky kvůli plodům
Plody, které jsou zářivě barevné, ale brzy snědené ptáky (a do značné míry ukryté za letním listím), jsou stejně velké jako plody třešní, s nimiž Cornus mas jinak nesouvisí. Mají podobnou adstringenci jako brusinky a proto jsou vhodné pro přípravu džemu nebo sirupu, které dodávají hodně vyrovnávací sladkosti. Dřínky, kyselé a trpké, se mohou jíst syrové nebo sušené a také se běžně používají v konzervách a na výrobu vína, likérů a samozřejmě známé dřinkovice. Jsou bohaté na vitamín C.
V Turecku se ovoce používá k ochucení Sharbatu, ale také k výrobě džemů a marmelád. Na Ukrajině se plody odšťavňují a komerčně prodávají jako nealkoholické nápoje. Fermentují se také na víno a destilují se do likérů. Na Kavkaze používají slupku dřínek, kterou suší a drtí na prášek, který lze použít v omáčkách nebo na grilované maso. V Rusku se ovoce používá v džemech, želé, ovocných cukrovinkách, pyré, nealkoholických nápojích a omáčkách. Dřínkové koláčky byly populární v Británii 19. století stejně jako sirup zvaný rob de cornis.
Květy tohoto stromu jsou také jedlé a v Norsku se používají k ochucení lihovin. Olej se může extrahovat ze semen, která mají obsah oleje až 34%. Olej je jedlý a lze jej použít i jako palivo pro lampy. Semena mohou být usušená, rozemletá a použitá jako náhražka kávy.
💡 Plody dřínek můžete také zavařit jako jakékoli jiné ovoce. Hodit se vám může některý ze zavařovacích hrnců, které jsme testovali:
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
➡️ Pěstování dřínky kvůli dřevu
Jak již bylo uvedeno, dřevo dříně je velmi tvrdé (ve skutečnosti tak tvrdé a husté, že se nebude vznášet ve vodě) a proto jej lze použít k výrobě menšího domácího nářadí, jako jsou rukojeti, grilovací jehlice, atp. Používá se také k výrobě šperků, hudebních nástrojů, ozubených kol a paprsků kol. Ve starověkém Řecku bylo dřevo tak úzce spojeno se zbraněmi, že jeho řecké jméno se často používalo jako synonymum pro „kopí“ v poezii během čtvrtého a třetího století před naším letopočtem. Listy stromu mají vysoký obsah tříslovin a mohou se použít k činění a z kůry lze vyrobit žluté barvivo.
Výsadba dreně jako volokořenného stromu
Dřínku lze zasadit i jako sazenici/strom. Tyto stromky dostanete v zahradních centrech a mají již zapuštěné drobné kořínky.
- jakmile se půda na jaře může zpracovat, vyberte místo na úplném slunci v oblasti s dobře odvodněnou půdou
- kořeny namočte 1-2 hodiny před výsadbou do vody
- výsadbový otvor by měl být dostatečně velký, aby pojal všechny kořeny bez ohýbání nebo shlukování. Vykopte jámu hlubokou a širokou nejméně 45 cm. Rozdrťte vrstvy tvrdé půdy, pokud jsou přítomny.
- do půdní směsi nepřidávejte syrová hnojiva ani hnůj. Nadměrné hnojení může usmrtit mladé rostliny.
- položte rostlinu do výsadbového otvoru tak, aby kořeny ležely přirozeně. Vyplňte půdu ve vrstvách a stiskněte kolem kořenů, abyste se ujistili, že je dobrý kontakt půdy s kořeny a odstraňte vzduchové sáčky.
- okamžitě polijte, abyste nasytili veškerou půdu a kořeny v jámě. Listy by se měly objevit 6-8 týdnů po výsadbě, kdy se počasí oteplí.
➡️ Doporučená místa výsadby a typ půdy
Stromům se nejlépe daří na plném slunci s částečným stínem, a přestože se jim daří v různých půdách, upřednostňují úrodnou dobře odvodňovanou půdu o pH 5,5 – 7,5. Tato adaptabilní rostlina je odolná v zimě do -31 až -34°C.
Péče
- nejsou-li srážky dostatečné, nově vysazené rostliny hojně zalijte nejméně jednou týdně během prvního vegetačního období. Na rostlinu naneste 10-15 litrů vody. Motykou udělejte kolem každého stromu malý kopec půdy, aby voda nevytékala.
- na nově transplantované stromy by se mělo 3-4 týdny po výsadbě aplikovat dusíkaté hnojivo. Dbejte na to, aby se granulovaná hnojiva nedostala do přímého kontaktu s kmenem stromu.
- neobrábějte půdní povrch v oblasti výsadbového otvoru.
- naneste 2-3 cm hluboký mulč, sahající 0,9 – 1,2 m kolem základny stromu, můžete použít drcené listy nebo jiné organické látky Mulčování podporuje lepší růst kořenů a zmírňuje nutnou toleranci k suchu.
- monitorujte škůdce a nemoci
- dřínky nemusí být neustále kontrolovány. Trochu zanedbávání si ani nevšimnou, takže si nemusíte dělat starosti s harmonogramem zavlažování. Zalévání budete potřebovat pouze po delší období sucha. Tehdy jim dopřejte hluboké zalévání do hloubky asi 15 cm.
- dřín obyčejný může růst jako strom, keř nebo živý plot, v závislosti na tom, jak je proříznut
Vhodné hnojivo můžete najít i mezi následujícími produkty:
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
➡️ Ořezávání
Dřín není třeba často prořezávat, pokud je jen nechcete tvarovat. Doporučuje se je prořezat na podzim asi šest týdnů před tím, než začne pouštět své listy. To mu poskytne dostatek času na uzdravení před tím, než vstoupí do období spánku. Odstraňte však všechny mrtvé, poškozené nebo nemocné větve hned, jak je objevíte, abyste zabránili šíření houby nebo nemoci na zbytek stromu.
Používejte čisté nástroje – zajistěte jejich sterilitu očištěním alkoholem. Řezy by měly být v úhlu 45 stupňů směrem vzhůru, aby se podpořil nový růst.
💡 Při ořezávání ovocných stromů a keřů se vám sejdou kvalitní nůžky:
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Běžné škůdce a nemoci
U tohoto druhu obvykle nezvykne být mnoho problémů se škůdci nebo nemocemi, pokud vůbec. Následující škůdce a nemoci se s dřínem obyčejným někdy spojují:
- Botrytis – tato houba způsobuje šedou plíseň na květinách, listech, stoncích a pupenech. Daří se jí v chladném a mokrém počasí. Odstraňte postižené části rostlin, vyvarujte se zalévání v noci a při zalévání nenechávejte vodu na rostlině. Ujistěte se, že dřín má zajištěnou dobrou cirkulaci vzduchu.
- Phytophthora cactorum – plísňové onemocnění, může zabít stromy, které napadá, nebo je může zanechat zranitelnými vůči smrtícím útokům jiných patogenů. Nejdůležitějším krokem v léčbě je prevence. Dbejte na to, abyste strom nepoškodili zahradními nástroji při transplantaci nebo sekačkou. Hmyz nebo zvířata mohou také zranit stromovou kůru a dovolit této nemoci vstoupit.
- rakovina – mezi příznaky patří malé a bledé listy s dřívější podzimní červenou barvou než jiné listy. Začíná to v jedné oblasti a může se šířit. V rámci prevence se doporučuje při výsadbě a prořezávání vyhýbat se mechanickým zraněním. Pokud k nim přijde, chraňte novou ránu před infekcí tím, že nabarvíte oblast oranžovým šelakem. Na odhalené jádro použijte lak na bázi asfaltu. Pokud strom rovněž umírá, nenahrazujte ho jiným.
- prášková plíseň – toto plísňové onemocnění se vyskytuje na vrchu listů ve vlhkém počasí. Zdá se, že listy mají bělavý nebo šedavý povrch a mohou se kroutit. Vyhněte se jí tím, že dobrým rozmístěním a prořezáváním zajistíte dobrou cirkulaci vzduchu.
- mšice – zelenohnědě, červeně, černě nebo broskvově zbarvený hmyz může šířit nemoci, když saje šťávu z rostliny na spodní straně listů. Na listech zanechává lepivé zbytky, které přitahují mravenci. Doporučujeme nasadit nebo přilákat do zahrady přírodní dravce, jako jsou berušky a vosy, které se živí mšicemi. Můžete je také smýt silným sprejem nebo použít insekticidní mýdlo.
- pilařka – vyvrtá díry v kmeni, což způsobí slabý růst s menšími než normálními listy. Doporučujeme udržovat strom co nejzdravějším pravidelným hnojením a správnými zahradními postupy
- šupínáčky – ožírají pupeny, později z okrajů listů vyžírají drobné výkrojky. O tento hmyz se lze snadno postarat pomocí přírodního, organického pesticidního spreje.
Dřín obecný – pěstování v květináči
Dřín je krásný strom s nápadnými jarními květinami. Je opravdu působivé stromy, ale ne každý zahrádkář má prostor nebo prostředky pro péči o velký strom. S trochou dovednosti a pozornosti však můžete pěstovat dřín i v květináči.
Je však třeba splnit určité požadavky a není to pro příležitostného zahradníka. Dříňové stromy mají velmi husté, rychle rostoucí kořenové systémy, které nejsou zcela ideální pro pěstování v kontejneru. Potřebují také velmi dobře odvodňovanou půdu, ale rostliny zároveň potřebují hodně vody, zvláště v prvních letech života. Kontejnery rychle vyschnou, takže pravděpodobně budete muset silně mulčovat a zalévat každý den.
Při pěstování dřínky v květináči je důležité dát kořenům dostatek prostoru. To znamená, že byste se měli rozhodnout pro co největší možný květináč. Přesto budete muset někdy vyjmout strom z kontejneru, abyste kořeny někdy prořízli. Jak jsme již zmínili, dřín pěstovaný v květináči bude potřebovat dostatek vlhkosti, takže strom budete muset často zalévat. Mulč přidaný na povrch půdy by měl pomoci udržet část vlhkosti. Péče o hrnkové dřeviny v zimě je také složitá. Rostliny potřebují chladné teploty, aby během zimy spaly. Chcete-li dřín přinést dovnitř, je nejlepší dát ho někde pod chráněný, ale nevytápěný přístřešek nebo do garáže.
Zdravotní benefity dříně obecného
Obsah vitamínu C v dřínkách je i po tepelném zpracování tak vysoký jako jeho obsah v syrových citrónech – asi 30 – 50 mg/100 g. Ovoce také obsahuje značné množství vápníku, hořčíku, provitaminu A a rutinu. V Kavkaze a Střední Asii se dřínka používá jako součást tradiční medicíny již více než 1 000 let. Produkty získané z listů, květin a ovoce se používají k léčbě bolesti v krku, problémů s trávením, spalniček, planých neštovic, chudokrevnosti a křivice.
Šťáva z ovoce se používá na pomoc při cukrovce. Listy, sušené a práškové ovoce a sušené mleté ovoce a semena se používají ke zmírnění průjmu a hemoroidů. Výrobky získané z kůry a odpařené šťávy mohou být použity k ošetření kožních ran a opaření. Vědci z bývalého SSSR zjistili, že ovoce a olej ze semen mohou pomoci poškozené pokožce zotavit se a úspěšně je použili k léčení obtížně léčitelných ran, žaludečních vředů a kolitidy. Ovoce obsahuje látky, které mohou vyluhovat radioaktivitu z těla. Zjistilo se také, že ovoce, kůra a listy vykazují antimikrobiální aktivitu proti bakteriím Staphylococcus a E. Coli. Mezi hlavní přínosy dřínky pro zdraví patří:
⭐ Léčba úplavice a průjmy
Dřínka se tradičně používá k léčbě úplavice a průjmu kvůli silnému adstringentnímu působení, které je výsledkem vysokého obsahu taninu. Pocit sucha v ústech, který člověk pociťuje při konzumaci kdoule, tomelu, sapodily nebo dřínky, je způsoben tříslovinami, které smršťují a stahují tkáně. Toto omezuje vypouštění tekutin a znamená první krok k uzdravení z průjmu nebo úplavice.
⭐ Podporuje funkci ledvin
Podle tradiční čínské medicíny je dřínka účinným diuretikem. To znamená, že může stimulovat produkci moči, proces, který podporuje normální funkci ledvin, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak (hypertenzi) a podporuje detoxikaci.
⭐ Působivé antibakteriální a antivirové vlastnosti
Dřínka je ideální k prevenci proti nachlazení a chřipce, protože obsahuje vysoké množství vitamínu C a funguje jako silné přírodní protizánětlivé, antivirové a antibakteriální činidlo.
⭐ Bohatý obsah antioxidantů
Stejně jako většina bobulí, dřínka obsahuje velkorysé množství antioxidantů, které poskytují ochranu před poškozením volnými radikály, molekulami volných radikálů a chrání před chronickými onemocněními.
⭐ Přírodní hepatoprotektivum
Pravidelná konzumace bobulí zlepšuje funkci jater praktikováním silného ochranného účinku na játra.
⭐ Excelentní tonikum
Bobule se vyznačují vynikajícími regeneračními vlastnostmi díky vysokému obsahu minerálů. Bohaté na vápník, draslík, měď, železo, mangan, zinek a jako dobrý zdroj sodíku podporují dřínky zotavení po nemoci (například pití šťávy z bobulí může urychlit rekuperaci po závažnějším průjmu).
Tradiční použití dřínky
- plod je astringent, který v případě nadměrného krvácení způsobuje kontrakci svalů nebo tkání těla
- má febrifugální účinky a snižuje tělesnou teplotu do normálu
- kůra a ovoce jsou také výživné a pomáhají při obnově ztracených výživných látek v těle
- dřínka pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku a je prospěšný pro lidi trpící hypertenzí
- toto bobulovité ovoce podporuje detoxikaci celého těla
- tradiční medicína doporučuje pravidelnou konzumaci těchto bobulí, protože se také považují za antihistaminika a antidiabetika
- květiny jsou obzvláště dobré k léčení bolesti zad a kolen, závratí, menstruačních křečí a neurastenie
- ovoce je antibakteriální, protiplísňové, protinádorové, diuretické a tonické
- ovoce bez semen je vhodné k léčbě artritidy, horečky a celé řady dalších onemocnění.
používá se při léčbě lumbaga, cukrovky, cystitidy, tinitu - ovoce inhibuje růst Bacillus dysenteriae a Staphylococcus
- kůra kmene je adstringentní, antimalariální a tonická
Tip na závěr
Toto historicky důležité ovoce ztratilo přízeň v postindustriální době, protože není snadné jej začlenit do masové výroby. Má pecku, kterou je obtížné odstranit. A současnost to prostě nemá ráda. Naštěstí, u nás se na toto ovoce úplně nezanevřelo a na podzim se tyto drahokamy přírody sbírají. Nabízíme vám tip na jejich zpracování.
➡️ Dřínkový sirup bez přidaného cukru
Ingredience:
2 kg dřínek, 2 l filtrované vody
Postup přípravy:
Ovoce omyjte a očistěte od jakýchkoli nečistot. Umístěte jej do hlubokého, nejlépe hliněného hrnce, ale můžete použít také do smaltového. Není docela dobré používat kovové nádoby. Přidejte 2 litry vody. Zapněte sporák na velmi nízké teplotě a pomalu začněte ohřívat, dokud se nezačne vařit. Míchejte dřevěnou lžičkou. Po 40 minutách ho odstavte a nechte trochu vychladnout.
Ovoce vložte do sítka a propasírujte dřevěnou lžičkou. Vyžaduje to trpělivost. Po dokončení přidejte zbytek tekutiny, ve které bylo uvařeno. Tuto směs znovu zahřejte na sporáku při nízké teplotě. Míchejte stále dřevěnou lžičkou. Když se tekutina vypaří, získáte sirup. Nalijte ho do umytých skleněných lahví a uschovejte v ledničce. Použijte 2 polévkové lžíce na přípravu nápoje nebo použijte ve slaných jídlech, jako byste použili rajčatovou šťávu.
Poznámka: Získáte přibližně 1,5 litru dřínkového sirupu. Bude obsahovat 162 g přírodního cukru. Jedna polévková lžíce tohoto sirupu bude obsahovat cca. 1,5 g čistého cukru.
Zdroje informací:
- https://www.thespruce.com/cornelian-cherry-growing-profile-3269225
- https://www.fast-growing-trees.com/pages/dogwood-trees-guide
Článek je zařazený do kategorie: Péče o zahradu
Mohlo by vás zajímat
- Černá ředkev je chutná kořenová zelenina, jak na její pěstování, účinky, recepty na její využití
- Měsíční jahody – jak je pěstovat a rozmnožovat, nejlepší odrůdy
- Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit - jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Čajot je exotická zelenina z tropů, víte na co ji použít? Recepty, využití, pěstování rostliny
- Lunární kalendář pro zahrádkáře - květen 2024
- Kamélie japonská - jak pěstovat „japonskou růži“ v bytě i v zahradě
- Je šalotka cibule nebo ne? Toto jsou hlavní rozdíly a kde všude šalotku můžete použít, výborná je i zavařená!
- Jak na pěstování Aloe vera - péče o rostlinu a jak ji doma zpracovat na gel či nápoj
- Jak správně pěstovat rodící banánovník i v bytě v květináči - péče, nemoci