Čerstvé voňavé ovoce, sladké a chutné. Jen sáhnout a odtrhnout si pár fíků ze stromu. Nemusí to být jen sen. Fíkovník si totiž můžete pohodlně pěstovat i ve vaší zahradě. Řekněme si o něm něco málo hned na úvod. Fíkovník obyčejný je rozložitý keř, který dorůstá do výšky 2-3 metrů. V paždí tmavě zelených dekorativních listů se na jaře tvoří malé zelené plody hruškovitého tvaru. Ty později zežloutnou, respektive se mohou zbarvit až do fialova (dle odrůdy). Čerstvý fík z vlastního stromu si můžete dát v srpnu až říjnu, kdy plody dozrávají. Výjimečné na fíkovníku je to, že v létě se na něm nasazuje druhá úroda fíků. Ty v našich podmínkách zmrznou a odpadnou, pokud však rostlinu můžete přenést dovnitř, udělejte to – do jara plody dozrají.
Navnadili jsme vás? Tak vše o této exotické rostlině, kterou s úspěchem můžete pěstovat i v našem geografickém pásmu si povíme v následujícím článku. To znamená více o samotné rostlině, podrobně o jejím pěstování (kdy vysadit, jak správně ošetřovat, hnojit, chránit stromek před chorobami a škůdci, jako ke stříhání či rozmnožování). Povíme si také o pozitivních účincích konzumace fíků na naše zdraví a pár způsobů jak naložit s vypěstovanou úrodou voňavých plodů.
💡 Fíkovník můžete pěstovat také v květináči, musí však být dostatečně velký: ⤵
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Fíkovník – botanické okénko
Fíkovník obyčejný, latinsky Ficus carica, jekeř, který má svůj domov v subtropických oblastech východní a západní Asie. Dnes ho najdete také v Jižní Evropě, severní Africe, Malé Asii, Středním východě, Pákistánu či Afghánistánu. Pěstuje se také v Americe, jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandu. Velké fíkovníkové plantáže jsou k vidění například i v Turecku, Řecku, v jižní Itálii a ve Španělsku. Fíkovník je také v oblasti Středozemního moře součást mnoha okrasných zahrad jako stínící a ozdobný prvek.
Fíkovník normálně dorůstá výšky 3 až 5 m, v přirozených podmínkách je to i dvojnásobek. Má nepravidelnou korunu, kožovité tmavozelené listy jsou trojlaločné. Květy jsou malé a nenápadné, uzavřené v nápadném, zeleném hruškovitém útvaru, na vrcholku s malým otvorem pro opylovače. Doba kvetení je od března do července. Většina fíkovníků v našem zeměpisném pásmu plodí parthenokarpicky – to jest bez oplodnění*. Plody respektive souplodí se nazývá fík. Plody divokého fíkovníku jsou chlupaté. Naopak plody domestifikovaných odrůd jsou hladké a sladké, po dozrání fialovohnědé až černé (případně žlutozelené).
Fíkovník patří do rodu Ficus (ten zahrnuje více než 700 druhů) a čeledi Morušovité (Moraceae). Některé z nich jsou známy pokojové rostliny jako Fíkovník lesklý (Ficus benjamina), Fíkovník kaučukový (Ficus elastica), Fíkovník lyrovitolistý (Ficus lyrata) či Fíkovník popínavý (Ficus pumila).
Fíkovník byl domestikován již na počátku známých lidských dějin a to dokonce ještě před vznikem zemědělství. V teplých oblastech je rozšířen jako divoce rostoucí druh, který osidluje i ty nejokrajovější oblasti, najdete ho ve skalách a sutích, v rozvalinách starých domů, starých popukaných asfaltkách… Vyšlechtěné odrůdy naopak vyžadují hluboké humózní půdy.
V zimě dobře snáší i relativně nízké teploty, také bez větších problémů vydrží i delší období sucha nebo naopak i vlhké léto. Fíkovník se již v minulosti pěstoval na volné půdě na jižním Slovensku (vinohradnické oblasti). Dnes si jej můžete vypěstovat v podstatě kdekoli (v chladnějších oblastech v kontejnerech).
Fíkovník prodej – cena a kde koupit
Fíkovník určitě najdete v každém větším zahradnictví, v hobby marketech (OBI, Baumax) i na zahradnických výstavách. Koupit si můžete již „hotové“ dvou, tříleté rostliny pěstované v kontejnerech (s kořenovým balem). Za jednu rostlinku dáte v závislosti na velikosti a kultivaru přibližně 120 – 170 Kč.
Jinak, pokud máte v okolí úspěšného pěstitele, tak vězte, že fíkovník vám spolehlivě zakoření i z odřezků či odštípnutých mladých výhonků. Pokud se s vámi tedy podělí (s rostlinkou a zkušenostmi, které jsou neocenitelné).
Odrůdy
Nejčastěji se u nás můžete setkat s odrůdami jako Brown Turkey, Peretta, Becane či Bornholm S Diamond. Naše zahrádkáře nejvíce zajímají rostliny, které lépe odolávají mrazům, proto si přiblížíme více mrazuvzdorný fíkovník Brown Turkey:
- středně vysoký keř dorůstající výšky 1-2 metry s opadavým listem (nápadně laločnaté, velké, zajímavě tuhé)
- stříhá se na jaře a v létě (při bujném růstu během léta se doporučuje pro bohatší plození zkracovat nové přírůstky na 3 listy)
- nároky na půdu: mírně vápenitá s jílovitou složkou bohatá na humus
- nároky na stanoviště: sluneční jižní stěna, kde se kumuluje více tepla a keř je více chráněn
- mladší rostliny odolávají -15 °C, víceleté již -20 °C, USDA zóna: 6b (do -21 °C)
Jeden z nejotužilejších fíkovníků, který v našich podmínkách i hojně plodí. Jedná se o odrůdu s tmavými fíky (červenohnědé až fialovo-černé). Jsou sladké a při dostatečném obsahu živin v půdě i poměrně velké. Tvoří se bez opylení. Plody jsou zralé pokud jdou snadno ulomit a neroní mléko (latex, který je jinak přítomen v celé rostlině a může způsobit podráždění očí nebo rtů).
Odolnost této odrůdy lze prohloubit pokud větve zakryjete bublinkovou fólií či polystyrenem během nejsilnějších mrazů. V každém případě rostlina přežívá vždy na kořenech, takže v případě omrznutí nadzemní části fíkovníku vyžene na jaře nové výhony ze země, na kterých dokonce stihne tentýž rok plodit.
Pěstování
Jste rozhodnuti, že si pořídíte fíkovník a chcete vědět, jak mu zajistit co nejlepší podmínky pro růst a tvorbu plodů? Tak vězte, že fíkovník je v podstatě nenáročná rostlina. Potřebuje podmínky, které vyžaduje například taková réva. Takže mu zajistěte slunečné a dostatečně vyhřáté stanoviště chráněné před větrem (nejlépe jižní stěna budovy či zdi, protože z nich ještě dlouho sálá teplo). Půda by měla být písčito-hlinitá, mírně vápnitá a dostatečně humózní.
Dospělý keř zvládne mrazy i kolem -20 °C (podle odrůdy). Zvládá i přímé sluneční světlo. Co nezvládá, to je mrazivý vítr, díky kterému dokáže vymrznout až na kořen. V zahradě nevysazujte mladé rostliny (tak do 3 let), a i ty starší je třeba během zimy chránit například textilií, kterou na jaře odstraníte ještě před rašením. Pokud je zima suchá (bez srážek), je třeba fíkovník několikrát polit aby nevyschl.
Chcete-li pěstovat fíkovník v chladnějších oblastech, tak rostlina prosperuje spíše v kontejneru. Takto jej můžete nechat přezimovat v chladnější a tmavší místnosti jako je chodba, sklep či garáž (plus minus koncem září dle aktuálních klimatických podmínek). Koncem května až začátkem června ho můžete opět vynést ven.
Kdy zrají plody?
Plody můžete očekávat zhruba od poloviny srpna a průběžně další zrají asi 3 měsíce. Sklizeň u nás začíná koncem září a trvá až do prvních mrazů, kdy se vývoj plodů zastaví a plody vnějších stromků zmrznou a opadají.
Dokáže potěšit i dvojitou úrodou – kontejnerové rostliny přenesené v říjnu do světlejší místnosti s teplotou nad bodem mrazu nasazují nové plody, které pak dozrávají na jaře a v létě příštího roku.
*Plody se tvoří bez opylení
Plody jsou, jak jsme již zmínili, parthenokarpické – tvoří se bez opylení a vyrůstají po jednom v paždí listů (aniž by se vytvořily květiny). Jsou jedlé celé, dokonce i s krátkou stopkou, perfektně zasytí a uhasí žízeň. V podstatě se jedná o specifický typ fíkovníku patřící do takzvané Adriatické skupiny. Zde je jeho stručná charakteristika + pár slov o ostatních základních typech:
- Adriatická skupina (angl. „Common fig”) – plodství vzniká i bez opylení a nevytváří klíčivá semena, zahrnuje většinu odrůd, které se pěstují v oblastech bez přirozeného výskytu opylovače, kterým je malá osička Blastophaga psenes
- Smyrnská skupina („Smyrna” type) – k dozrání fíků potřebuje opylení pylem ze samčí rostliny, plod má typická křupavá semena (typická pro dovážené sušené fíky)
- San Pedro („San Pedro” type) – přechodná skupina, fíky tvoří jednak parthenokarpicky a pro dozrání hlavní úrody potřebuje opylení
Půda a umístění
Pokud začínáte s pěstováním fíkovníku v květináči (kontejneru), tak nejvhodnější k pěstování je substrát složený ze zahradní půdy, kompostu, písku a rašeliny (v poměru 2:1:0,5:0,5) s neutrálním pH. Po zasazení se doporučuje i přihnojit. Rostlinu z květináče nevysazujte do vnějších podmínek dokud mu jsou alespoň 3 roky.
Fíkovník není náročný na půdu, nevyhovuje mu jen moc kyselá. Půda bohatší na živiny zajistí, že z fíkovníku můžete očekávat větší úrodu.
Hnojení
Fíkovníku rostoucímu volně v zahradě zapracujte chlévský hnůj (5-10 kg) na dospělý keř. Rostlinám v kontejneru v období jaro-léto přidávejte tekutou hnojivou zálivku přibližně každé 2 týdny (například 0,2% roztok Harmavitu). Později už nehnojte, aby dřevo stihlo do zimy vyzrát.
Zálivka
Fíkovník v zahradě zalévejte zejména během tvorby plodů a to v případě déle trvajícího suchého období (jinak opadají). V případě, že je půda promočená po déletrvajících a intenzivních srážkách, plody praskají. Kontejnerový stromek si žádá častější zálivku hlavně během horkého léta.
Stříhání (řez)
Figa snáší řez velmi dobře, rychle se rozvětví a nasazuje spoustu plodů. Nestříhané rostliny mají zbytečně dlouhé a hlavně řídké přírůstky. Proto je dobré už v prvním roce pěstování na jaře zkrátit hlavní výhonek na 5-6 pupenů, aby se vytvořily i boční větvičky. Ty příští rok opět zkrátíme na 3-5 pupenů. Výhonky rostoucí dovnitř tvarované koruny odřízneme. Po sklizni můžete odrozené větve odříznout, čímž podpoříte tvorbu nových výhonů.
Pozor při řezu a ošetřování! Všechny fíkovníky roní při poranění mléčnou lepkavou tekutinu – latex. Ten při kontaktu nepříjemně dráždí kůži a sliznice. Pozor si dejte i při sklízení odřezků ze země, ale i při sklizni plodů.
💡 Abyste se vyhnuli podráždění pokožky, použijte při sklizni odřezků fíkovníku zahradní rukavice…
Kdy a jak sázet fíkovník
Kdy sázet
Do volné půdy nejlépe v dubnu až v květnu, kdy je půda již dostatečně zahřátá. Sází se nejlépe tříleté rostliny i s kořenovým balem. Proč? Protože mají už dobře vyzrálé dřevo a téměř nehrozí, že zamrznou (mrazem do -18 °C odolávají starší rostliny o průměru kmene 6 až 7 cm).
Postup při výsadbě do volné půdy
1. krok – vyhloubení jámy podle velikosti kořenového balu (cca 40×40×40 cm)
2. krok – úprava jámy, kdy se její dno mírně zkypří a přidá i trochu hnojiva (například Slovcerit – přibližně 30 g, což jsou asi 3 polévkové lžíce), následně do ní nalijte vodu a necháte ji vsáknout
3. krok – vysazování, kdy rostlinu i s kořenovým balem vložíte do jámy a přihrnete půdou, kterou následně mírně upěchujete a polijete, je dobré pokud kolem stromu vytvoříte mísu na závlahu.
Fíkovník můžete vysadit i o 10 až 20 cm hlouběji, než byl v kontejneru – bude tak ještě lépe chráněn před silným mrazem. Přesto ho nezapomeňte před zimou chránit například přikrývkou z chvojí, slámy nebo pytlovinou.
Jak zazimovat fíkovník
V případě chladnější zimy je zapotřebí, abyste svůj fíkovník pěkně zazimovali. Můžete použít slámu nebo rašelinu a kmen fíky přikrýt nánosem této vrstvy. Můžete jej také ochránit přikrývkou z chvojí, slámy, kukuřičného šupí nebo pytloviny. V případě kontejnerových rostlin úspěšné přezimování zajistí jejich umístění do chladné chodby či sklepa (s teplotou nad nulou, optimálně kolem 7 °C).
Fíkovník v květináči – kontejnerové fíkovníky
Fíkovník se úspěšně pěstuje i v květináči, kdy se neriskuje jeho vymrznutí. Po přezimování ho postačí na jaře po odeznění posledních mrazů přemístit do zahrady (ale nejprve do polostínu, aby mu slunce hned nespálilo listy). Aby vám kontejnerový fíkovník pěkně zarodil, je třeba jej vždy na jaře v prvních třech letech přesazovat. Starší rostliny vydrží v nádobě i 3-4 roky.
Přesazování
Při přesazování odřízněte po obvodu část kořenů, doplňte čerstvý substrát a zasaďte fíkovník do větší nádoby , nebo přinejmenším mu část kořenů po obvodu ořízněte (pokud ho chcete vysadit do téže nádoby). Během vegetačního období hrnkový fíkovník pravidelně hnojte (harmavit), přibližně jednou za dva týdny, a zalévejte – nejlépe až po mírném přesušení povrchu půdy.
V prvním roce fíkovník vyžaduje nádobu o objemu alespoň 3 l, v dalším roce ještě o 2 l větší. Starší rostliny se vysazují minimálně do 10 litrové nádoby.
Fíkovník jako pokojová rostlina
Fíkovník se umí dobře uplatnit i jako pokojová rostlina. Nejde však o Fíkovník obyčejný, ale o příbuzné druhy, které jsou více okrasné dopisem. Nejčastěji se v bytě můžete setkat s takovými druhy jako je Fíkovník lesklý (Ficus benjamina), který má menší listy zelené barvy, případně panašované, případně vzrůstem větší Fíkovník kaučukový (Ficus elastica), nebo Fíkovník lyrovitolistý (Ficus lyrata). Ideální na bonsaj je zase Fíkovník ginseng nebo i Fíkovník posvátný (Ficus religiosa) – Buddhův fíkovník.
Všechny zmíněné druhy mají společné to, že vůbec nesnášejí změnu prostředí, kdy hned začnou se shazováním listů. Listy zvyknou padat i při nedostatku či naopak nadbytku vody, průvanu či slabém světle. Přesto jsou velmi populární. Jejich největším trumfem je totiž schopnost odstraňovat nečistoty ze vzduchu.
Všeobecné podmínky pro pěstování:
- stanoviště s rozptýleným světlem
- zálivka – na jaře a v létě vydatná, na podzim a v zimě mírná
- teplota – celý rok pokojová
- rozmnožování odřezky
- substrát – lehký, dobře propustný
- přesazování – na jaře (kdy kořeny přerostou květináč)
- tvarování – řez snáší dobře, podporuje rozvětšení
- vyžaduje rosení listů
- škůdci – štítničky, svilušky, třásněnky
Rozmnožování odřezky
Jak rozmnožit fíkovník? Nejlepší odřezky, které by měly být odebírány v lednu při plusových teplotách. Jak na to? Z koruny keře odřízněte dvouleté výhonky a z nich vyjměte na odřezky střední část o průměru přibližně 1,5 cm a 3-4 pupeny. Řez ošetřete stimulátorem růstu a nechte vysušit při teplotě 10 °C. Odřezky napíchejte šikmo do nádoby se substrátem tak, aby vyčníval poslední poupě. Při teplotě 20 až 25 °C zakoření do 4-6 týdnů (při mírném vlhčení). Potom je opatrně zasadíte po jednom do připravených nádob a umístíte do polostínu a postupně přivykáte na přímé slunce.
Nemoci a škůdci
Fíkovník samotný většinou netrpí žádnými chorobami* a nenapadají ho škůdci (a když, tak jen v minimální míře). Rostlinu v pěstovanou ve skleníku mohou poškozovat molice. Praskající dozrálé plody mohou „navštívit“ mravence či vosy. Na jaře se může stát, že ho napadnou píďalky, které požírají mladé listy, květiny a poupata. Jako ochrana dobře poslouží lepicí pasti. Při velkých mrazech se mohou vytvářet na dřevě trhliny, kterými mohou proniknout bakterie nebo plíseň (na podzim natřete kmen bílým biologickým nátěrem).
*Snad jedinou nemocí, se kterou se můžete setkat v našich podmínkách je takzvaná rez fíkovníků (angl. Fig rust). Objevuje se zejména v chladném a vlhkém prostředí a při kritickém rozšíření způsobuje opad listů a tím i značné oslabení rostliny spojené s malou úrodou. Tato houbová choroba se projevuje hnědočervenými skvrnami na listech. Jako řešení se nabízí ošetření některým z měďnatých fungicidů, které jsou dostupné pro jiné ovocné stromy. Plus není třeba zapomenout všechny napadené listy odstranit (ze stromu i ze země) a spálit.
Vymrzlý fíkovník – jak ho zregenerovat
Někdy se může stát, že opravdu nastane přes zimu trvalejší mrazové období a fíkovník vymrzne. Zjistíte to tak, že na jaře nezačne rašit. Čím mladší dřevo, tím je ohroženější. Takže na jaře po zjištění škod vymrzlé výhonky seřízněte až na živé dřevo a rány zatřete voskem či speciálním stromovým balzámem. Fíkovník nechte dále v klidu růst, dokud se nevytvoří nové výhonky, ze kterých pak následně začnete formovat novou korunu stromu.
Samozřejmě vždy je lepší pokud se případnému poškození rostliny mrazem dokážete vyhnout. Hned na začátek rada: vybírejte odrůdu, která vyhovuje klimatickým podmínkám vaší oblasti. Dále: rostliny nevysazujte na trvalé místo hned od prvního roku rostliny, pěstujte je ve vhodných kontejnerech a na zimu odkládejte přezimovat dovnitř (první 2-3 roky). Po vysazení do záhonu jej pak na zimu zakryjte vhodnou nástelkou (spodní část kmene zahrňte pilinami, rašelinou či substrátem do výšky minimálně 20 cm, v případě, že jde o některou z naroubovaných odrůd až nad místo očkování). Dobré je, pokud ke konci léta zcela vyloučíte při hnojení dusík a zaměříte se pouze na přihnojování vápníkem a draslíkem. Rostliny tak spíše ukončí růst letorostů, lépe vyzrávají (dřevo) a jsou tak odolnější.
Léčivé účinky
Fíkovník je pěstován pro své velmi chutné a šťavnaté plody, které se konzumují jak čerstvé tak i sušené. Fígy obsahují také množství prospěšných látek. V tradiční medicíně se oceňuje hlavně pozitivní vliv při srdečně-cévních onemocněních, chudokrevnosti, únavě, bolestech v krku, angíně či nachlazení, pomáhají při zácpě. Z listů fíků se zvykne dělat odvar, který pomáhá při problémech s ledvinami.
Fíky mají v porovnání s jiným ovocem méně vitamínu C a provitaminu A, ale zase obsahují vápník a fosfor v optimálním poměru a tak mají blahodárný vliv při obnově kostní tkáně. Obsahují mnoho vlákniny a organických kyselin, což prospívá trávicímu ústrojí, Obsahují velké množství pektinu a ovocného cukru – fruktózy, díky čemuž jsou fíky vynikajícím zdrojem energie při sportovních a jiných výkonech.
Fíky také zlepšují schopnost soustředění a působí pozitivně na nervy a mozek, dokonce se dá říci, že mají podobné účinky jako antidepresiva, protože vylepšují náladu. Mají také svůj význam při hubnutí, neboť jsou výbornou náhradou nezdravých sladkostí a neobsahují žádný tuk.
Co s fíky
Takže fíkovník vám už úspěšně zarodil? Tak co teď s bohatou úrodou? Je pravda, že čerstvě utržený fík vydrží v ledničce tak 2-3 dny a proto je fajn, pokud ji zkonzumujete rovnou čerstvou (přímo ze stromu, se zmrzlinou nebo i mascarpone, s parmskou šunkou a parmazánem… Fíky se však dají i grilovat sušit či zpracovat na výborný džem či marmeládu, a protože fíkovník rodí průběžně, máte o dostatek ovoce postaráno již od konce léta až do pozdního podzimu.
Dužina plodů bývá podle odrůdy červená, fialová nebo i bílá, každopádně má spoustu drobných semínek a je šťavnatá a velmi sladká. Díky své charakteristické chuti a nevšedně lahodné textuře jsou fíky ideální pro zdravé každodenní mlsání, pro slazení jídel a různých dezertů.
Fíkovník, nebo co s úrodou – pár rad přímo od pěstitele – VIDEO:
Recepty na přípravu fíků
Je jich neuvěřitelné množství. Ze všech jsme vybrali pár, které jsou podle nás nej…
Pečené fíky se zmrzlinou
Totálně jednoduché a totálně skvělé pro každý mlsný jazýček.
Ingredience na 4 porce:
- 12 čerstvých fíků
- 200 ml vanilkové zmrzliny
- karamelová poleva
Postup:
- fíky uložíme do zapékací mísy nebo na plech, vložíme je do vyhřáté trouby a při teplotě 200°C pečeme cca 10 minut
- uložíme je na talíře, podáváme s kopečkem vanilkové zmrzliny a případně karamelovou polevou
Fíková marmeláda
Perfektní způsob, jak uchovat jedinečnost tohoto ovoce po celý rok.
Ingredience:
- 1 kg fíků
- 0,5 kg cukru
- 3 polévkové lžíce brandy
- trochu citrónové kůry
Postup:
- fíky omyjeme, rozpůlíme a smícháme je s cukrem, přikryjeme na noc, ráno je přendáme do hrnce a na mírném ohni postupně přivedeme k varu (směs se neustále míchá, aby se nepřipálila)
- přidáme citrónovou kůru a vaříme na mírném ohni (občas odebereme vzniklou pěnu), vaříme do té doby, dokud není směs natolik hustá, že už neteče po nakloněném talíři
- marmeládu přendáme do zavařovacích sklenic, uzavřeme a sterilizujeme, když vychladnou, uložíme je do komory
💡 Při zavařování fíků či fíkové marmelády se vám může sejít některý z námi testovaných zavařovacích hrnců:
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Zdroje: en.wikipedia.org, britannica.com, botany.cz, botanyphoto.botanicalgarden.ubc.ca, pfaf.org, missouribotanicalgarden.org.
Článek je zařazený do kategorie: Malé spotřebiče
Mohlo by vás zajímat
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Melounové slupky - nebo 5 skvělých receptů (i na zavařování) a další tipy na jejich použití, už je nikdy nevyhodíte
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Poradíme vám, který IPL epilátor si v 2024 vybrat, porovnali jsme 1 nejprodávanějších
- Recenze Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ WiFi – tichá mobilní klimatizace do každé domácnosti
- Filtry do čističek vzduchu - víte jaký potřebujete do té své?
- Velký test a recenze 10 nejlepších parních hrnců za rok 2024, recenze chválí Tefal a Russell Hobbs + jak si vybrat