Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit – jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu

Erik Havlík Téma
5. září 2024 0

Kdouloň je starobylé ovoce, které si postupně znovu nachází cestu do našich zahrad. Toto voňavé a ale i poměrně tvrdé ovoce, které je jinak čerstvé v podstatě nejedlé, je často zbytečně přehlíženo. Ale je však skutečným pokladem s bohatou historií a výjimečnými vlastnostmi. Výhody? Všestranné využití v kuchyni a jinde, nenáročné pěstování či nezanedbatelný estetický prvek ve vaší zahradě… Pojďme se nyní spolu podívat na toto speciální ovoce trochu blíže. Jak na jeho pěstování, jak jej doma využít a na závěr článku připojím i pár jednoduchých receptů (pečená kdoule, džem, kompot i kdoulový sýr).

Co je Kdouloň

Kdouloň (Cydonia oblonga) je opadavý strom nebo keř z čeledi růžovitých (Rosaceae). Pochází z regionů jihozápadní Asie a Kavkazu , konkrétně z oblastí Íránu, Turecka a Zakavkazu. Strom dorůstá výšky 4 až 6 metrů s hustou a širokou korunou s rozložitými větvemi. Květy se objevují až po prvních mrazech v dubnu až květnu a jsou pěkně velké (průměr 4-5 cm) a voňavé bílé až světle růžové barvy. Plody mají buď jablečný nebo hruškovitý tvar s jemně plstnatým povrchem a dozrávají na podzim. Sklízejí se, když jsou již plně zralé a žluté.

Kdoule je jinak jedním z nejstarších kultivovaných plodů a byla pěstována již ve starověkém Řecku a Římě, přičemž v mnoha kulturách se dula považovala za symbol lásky a plodnosti. V Čechách a na Moravě byla kdoule známá již v minulosti a pěstovala se v zahradách našich babiček. Byla oblíbená pro svoji odolnost a všestranné využití v kuchyni. V minulosti se kdouloň často využívala k přípravě kompotů, džemů a sladkých dezertů, a byla považována za cenný zdroj vitamínů během zimních měsíců.

Kdoule - ovoce v košíku

 

Kdouloň: Jak na její pěstování

Kdouloň vyžaduje mírné podnebí a je poměrně odolná vůči mrazu . Ideální půda pro pěstování je humózní a dobře propustná a s mírně kyselým až neutrálním pH. Vhodné je slunečné stanoviště, které poskytne dostatek slunce aby se plody duly dobře vyvinuly a dozrály. Zálivka se doporučuje během suchých období, zároveň je však třeba dbát na to, aby nebyla přemokřená. Kdoule zvládá řez, díky němuž lze udržovat ideální tvar koruny, který zvyšuje výnos. Co se týká nemocí a škůdců, tak kdoule je poměrně odolná. Vzácně se může objevit chrastavitost listů a plodů, padlí či rez.

 

K čemu všechno se dá kdoula využít

Kdoule obsahuje vysoké množství pektinu, což z ní činí ideální surovinu pro výrobu džemů a želé. Má tvrdé a kyselé plody, které se syrové konzumují jen zřídka. Běžně se používají v kuchyni pro přípravu různých jídel. Ve španělské a portugalské kuchyni je populární například i kdoulový sýr , alias „dulce de membrillo“ (recept prozradím níže). Plody můžeme i péct, čímž se jejich chuť zjemní a získá příjemné sladkokyselé aroma.

Kromě toho se dá využít v mnoha dalších oblastech mimo kuchyni . Například z listů a semen kdoule se připravují čaje a odvary, které se tradičně používají k léčení trávicích problémů, kašle, bolesti v krku a zánětů. Kaše z kdoule se může použít jako obklad na kožní záněty, popáleniny a jiné kožní problémy. Kdoule se také používá v kosmetice pro výrobu pleťových masek a toniků, které pomáhají zjemnit a vyživit pleť, a zlepšují její pružnost. Podobně i olej ze semen.

Jak jsem již zmiňoval v úvodu, kdoule jsou velmi aromatické, takže se uplatní i jako součást voňavých sáčků do šatníků nebo místností. Sušené plody zase můžete použít k vytvoření ozdobných věnců a přírodních aranžmá. No a nakonec – extrakty z kdoule lze použít jako přírodní barvivo na textilie, přičemž ve výsledku očekávejte jemné odstíny žluté barvy.

 

Co všechno obsahuje

Kdoule je bohatá na vitamíny a minerály, zejména vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá při trávení a předchází zácpě . Některé studie zase naznačují, že kdoule má také protizánětlivé vlastnosti .

 

TIP: „Kdoule“ recepty

Jak jsem slíbil, tak na závěr mám pro vás ještě pár receptů, které musíte vyzkoušet. Ta chuť a vůně kdoulového džemu či kompotu je něco úplně jiného než jste se dosud potkali – specifická a těžko popsatelná.

Kdoule marmeláda - domácí džem

 

Domácí kdoulový džem

Ingredience:

  • 1 kg kdoule
  • 800 g cukru
  • 1 citron (šťáva)
  • 1 litr vody

Postup:

Kdoule omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Dejte je do velkého hrnce, přidejte vodu a přiveďte k varu. Vaříme, dokud kdoule nezměknou. Přidejte cukr a citrónovou šťávu, zamíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se džem nezahustí. Horký džem nakonec nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum.

 

Kdoulový sýr

Ingredience:

  • 1 kg kdoule
  • 1 kg cukru
  • voda na vaření

Postup:

Kdoule omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte, dokud jsou měkké. Sceďte a rozmixujte na hladkou kaši. Změřte množství kaše a přidejte stejné množství cukru. Vařte na mírném ohni, stále míchejte, dokud směs nezhoustne a neodděluje se od stěn hrnce. Vylijte do formy vystlané pergamenovým papírem a nechte ztuhnout na chladném místě. Po ztuhnutí nakrájejte na kousky a skladujte v chladu.

Dulce de membrillo

 

Pečené kdoule s medem a ořechy

Ingredience:

  • 4 kdoule
  • 4 lžíce medu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 citron (šťáva)

Postup:

Kdoule omyjte, rozkrojte na poloviny a odstraňte jádřince. Položte poloviny kdoule do pekáče, pokapejte citrónovou šťávou. Na každou polovinu přidejte lžíci medu a posypte nasekanými ořechy a skořicí. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40-50 minut, dokud kdoule nezměknou a nezískají zlatohnědou barvu. Podávejte teplé, například s jogurtem nebo zmrzlinou.

 

Kdoulový kompot

Ingredience:

  • 1 kg kdoule
  • 500 g cukru
  • 1 citron (šťáva)
  • 2 litry vody
  • 1 vanilkový lusk (volitelné)

Postup:

Nakrájenou kdouloň dejte do hrnce, přidejte vodu, cukr a vanilkový lusk. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni, dokud kdoule nezměknou. Přidejte citrónovou šťávu a ještě krátce povařte. Kompot nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum.

💡 TIP Cestakbydlení: Další neobvyklé ovoce a zelenina na našem webu

Jak se vám líbil tenhle článek?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu CestakBydlení. Jelikož mě toho hodně zajímá, vím i toho dost přenést do svých článků, které se snažím připravovat tak, abyste z nich měli opravdový požitek – to znamená, abyste si je v první řadě užili, dozvěděli se něco nového a jelikož se věnuji i naším srovnávacím testům, věděli na co se při výběru jednotlivých produktů zaměřit.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *