Pěstování topinambur – jak sázet a kdy sklízet plody slunečnice hlíznaté?

Georgina Babinová Téma
18. května 2022 0

Topinambur, nazývaný také slunečnice hlíznatá, nebo židovská brambora, je kořenová zelenina, která se konzumuje a připravuje podobně jako brambory. Protože obsahuje méně škrobu, mnoho lidí, kteří se snaží omezit sacharidy, dává topinamburu přednost před bramborami. Je chutný, dostupný celou zimu, mimořádně snadno se pěstuje, je naprosto nenáročný, téměř bezúdržbový a ideální pro začátečníky. Někteří považují jeho pěstování dokonce až za příliš prosté. Běžná poznámka zahrádkářů, kteří pěstovali tuto zeleninu, je, že ji musíte zasadit pouze jednou a budete ji mít navždy, bez ohledu na to, jak moc se jí pokusíte zbavit! Topinambur a jeho pěstování je zárukou vydatné úrody a krásných žlutých květů s minimálním až žádným úsilím.

💡 TIP na produkt - Bohatá zahrada NPK - Univerzální zahradní hnojivo 20kg
Bohatá zahrada NPK – Univerzální zahradní hnojivo 20kg

Univerzální granulované hnojivo s optimálním poměrem živin k výživě vašich plodin, ale také trávníku. Celosezónní uplatnění v celé zahradě.

559 Kč
Bohatá zahrada NPK - Univerzální zahradní hnojivo 20kg v eshopu Heureka.cz

💡 TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech💡 TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"

 

Topinambur – pěstování

Topinambur (Helianthus tuberosus) je trvalka – příbuzná slunečnice, pocházející ze Severní Ameriky. Produkuje chrastovité hlízy s bílou dužinou (nebo méně často s červenou dužinou), které se vykopávají na podzim. Dají se upravovat jako brambory, buď smažené, pečené nebo vařené, nebo konzumovat syrové s chutí a křupavostí podobnou vodním kaštanům. Pokud jste vy nebo někdo, na kom vám záleží, diabetik, naučit se pěstovat topinambur může být projevem péče a pozornosti. Hlízy namísto sacharidů obsahují inulin, který se při trávení štěpí na fruktózu, která je vhodnější než glukóza.

Topinambur se často prodává bez názvu a na výsadbu si můžete koupit něco od místního obchodníka, ale už i pojmenované odrůdy jsou stále běžnější. Topinamburům se daří dobře dobře téměř kdekoli. Můžete je pěstovat v jakémkoli podnebí, na plném slunci až v polostínu. Nejsou náročné na půdu; dokonce budou poměrně spolehlivě produkovat i v hlinitých půdách. Nejlépe rostou ve volné, úrodné půdě. Protože topinambury jsou trvalky, měli byste jim vyhradit vlastní místo na zahradě. Rostou do výšky, takže je vysazujte na místo, kde nebudou stínit zbytek vašich plodin. Ideální by byla severní strana záhonu.

Topinambur pěstování v zahradě

 

Výsadba

Topinambur nezačíná ze semene, ale z hlíz. Koupíte je v březnu a dubnu, ale mnohem těžší než naučit se, jak pěstovat topinambur, je zjistit, kde ho najít. Většina zahradních center ho nedrží, ale mnoho online prodejců ano. Nebo můžete vyzkoušet zasadit topinambury, které jste si koupili v supermarketu!

Pěstování topinamburu začíná půdou. Zatímco rostliny rostou a produkují květiny téměř v každém druhu půdy, úroda je lepší, jsou-li vysazeny ve volné, dobře provzdušněné a dobře propustné půdě. Rostliny také produkují větší výnosy v mírně zásadité půdě, ale pro domácího zahrádkáře skvěle funguje také neutrální půda. Při výsadbě by se mělo do půdy zapracovat víceúčelové hnojivo.

Topinambur můžete vysazovat na podzim nebo na jaře šest až osm týdnů před posledním datem mrazu. Ať tak či onak funguje dobře. Ujistěte se, že každá hlíza, kterou zasadíte, má alespoň jedno „oko“. Hlízy zasaďte do dobře připravené půdy a vysaďte je do hloubky 10 – 15 cm ve vzdálenosti 30 cm. Pokud máte obzvlášť rádi topinambury a sázíte je ve velkém, rády vysazujte 1,5 m od sebe. Hlízy lze pěstovat i ve velkých kádích naplněných dobrým kompostem.

 

V tomto bodě se bez kvalitního nářadí neobejdete…

Ukázat více

 

Péče

Péče o topinambur je docela jednoduchá. Lehká kultivace a odstraňování plevele by měly začít hned, jakmile se objeví klíčky. Jakmile jsou rostliny usazeny, není třeba je kultivovat. Zalévání je nezbytné a rostliny by měly dostávat nejméně 2,5 cm týdně, aby se podpořil růst hlízy. Kvet začíná v srpnu a nabízí pastvu pro oči.

Protože rostou tak vysoko (snadno dosahují 2 metry nebo více), rostliny mohou trpět větrem, nebo zastínit jiné plodiny. Pokud je pravděpodobné, že se to stane, v polovině léta odřízněte stonky asi na 120 cm. Díky tomu se rozvětví a vytvoří se kompaktnější rostliny. Oříznutí odrazuje také od kvetení (které začíná v srpnu) a naopak je povzbuzuje, aby vložili svou energii do produkování větších hlíz.

Když listí začne na podzim žloutnout, ořízněte ho a nechte 8 cm pařezu nad úrovní terénu. Umístěte odřezky nad rostliny, aby byla půda teplá a aby se usnadnilo vybírání hlíz v mrazivém počasí.

 

Při odstraňování plevele rukavice zaručeně oceníte…

 

Je topinambur invazivní rostlina?

Topinambur vypadá podobně jako slunečnice, ale na rozdíl od slunečnice, která „se umí chovat“, je topinambur agresivní rostlina. I když jsou robustní podzemní hlízy topinamburu jedlé a vysoce výživné, je velmi obtížné je ovládat. Každá rostlina produkuje od 75 do 200 hlíz v jednom vegetačním období a každá hlíza je schopna vyslat až šest výhonků. Je snadné pochopit, jak způsobuje topinambur bolesti hlavy.

 

➡️ Jak udržet topinambur pod kontrolou?

Topinambur vyvíjí nové výhonky pouze na hlízách vytvořených v předchozím roce. Může se zdát logické, že topinambur by se měl dát snadno ovládat pouhým vykopáváním hlíz, ale bohužel věci nejsou tak jednoduché, protože lokalizace všech hlíz, které rostou na dlouhých výhoncích, je téměř nemožná.

Účinnějším způsobem, jak regulovat topinambur, je vytrhávat mladé rostliny hned poté, co se na jaře objeví – nejlépe když jsou vysoké asi 10 až 20 centimetrů. Pokud máte velký záhon topinamburu nebo pokud vám pučí na trávníku, můžete ho posekat. Každá z těchto metod funguje, protože nové hlízy se nedokážou vyvinout bez nadzemních výhonků. Celková kontrola nad topinamburem však vyžaduje, abyste byli velmi ostražití a odstranili každý jeden výhonek.

Máte-li v úmyslu vypěstovat si malý záhon topinamburu pro sběr hlíz, nejlepším způsobem, jak tuto rostlinu řídit, je odštípnout květiny z rostlin dříve, než přejdou do semen. Květy jsou atraktivní a dobře se s nimi pracuje v kyticích, takže jimi nebudete plýtvat. Když sbíráte hlízy na podzim, vykopejte co nejvíce hlíz, abyste měli růst stále pod kontrolou.

Květ topinamburu

Květy topinamburu jsou vhodné i do kytic

 

Škůdci a nemoci

Škůdci a nemoci nejsou pro topinambury téměř žádným problémem. Největší problém, který budete mít, bude mít je pod kontrolou. Důkladná sklizeň v každém případě pomůže. Je nepravděpodobné, že shromáždíte všechny hlízy, takže můžete počítat s tím, že je budete mít každý rok. I z nejmenšího kousku hlízy vyroste rostlina a v následujícím roce vyprodukuje ještě více hlíz.

 

➡️ Šneci

Ty se živí mladými sazenicemi a na půdě kolem vaší plodiny, jakož i na listech, uvidíte pověstnou slizovitou stopu. Existuje mnoho způsobů, jak kontrolovat šneky, včetně pivní pasti, pilinových bariér nebo bariér z vaječných skořápek, měděné pásky a biokontroly.

 

➡️ Hlízenka hlíznatá (Sclerotinia sclerotiorum)

Po infikování tímto plísňovým onemocněním rostliny hnijí na základně a na postižených částech může růst bílá nadýchaná plíseň. Toto onemocnění může zůstat v půdě dlouho, proto okamžitě zničte všechny infikované rostliny, abyste zabránili vniknutí do půdy. Stopky nekompostujte.

 

Sklizeň

Hlízy lze sklízet 4 až 6 týdnů po odkvětu. I když jsou květiny hezké, výnosy budou lepší, pokud se poupata odštípnou, než se objeví. V chladnějších oblastech s dobře propustnými půdami je lepší vykopat je pouze pro aktuální použití. Topinambury vykopané po prvním mrazu nebo dvou jsou mnohem sladší a plné chuti. Můžete je vykopat kdykoli, pokud půda není zamrzlá. Chcete-li prodloužit možnost sklizně, po prvním mrazu přidejte silnou vrstvu mulče. To zabrání tomu, aby vám zamrzla země a „koupí vám to“ ještě pár týdnů na sklizeň hlíz.

Topinambur v košíku

 

➡️ Opětovná výsadba pro následující úrodu

Není třeba vykopat všechny hlízy, pokud jste jim vytvořili trvalé lůžko, ale pokud to neuděláte, za pár let bude přetíženo. Na začátku jara tedy překopte záhon, odstraňte vše, co najdete a znovu vysaďte (pokud chcete, na stejné místo) ty nejhladší a největší, na které narazíte. To zajistí v příštích letech méně chrastovité hlízy.

 

Při opětovné výsadbě se vám možná sejdou i takové sety nářadí:

Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 12 ks Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 12 ks
939 Kč
Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 10 ks Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 10 ks
749 Kč
Gardena Základní vybavení - drobné nářadí, 4ks Gardena Základní vybavení – drobné nářadí, 4ks
579 Kč
Gardena 8966-30 Gardena 8966-30
529 Kč

Ukázat více

 

Skladování

Topinambur nemyjte, dokud nebudete připraveni k použití. Kůže je tenká a je-li vlhká, může plesnivět. Jinak uchovávejte tuto zeleninu stejně jako jakýkoli jiný kořen, na chladném a suchém místě mimo přímé sluneční záření. Pokud se skladují tímto způsobem, topinambury vydrží měsíce. Také zůstanou čerstvé v ledničce, i když po několika týdnech zkontrolujte, zda nejsou dehydratovány. Jakmile jsou topinambury umyty a nakrájené, v dobře v zapečetěné nádobě vydrží několik dní až pár týdnů. Uvařené topinambury by měly být v chladu a spotřebovány do dvou dnů. Konzervování a zmrazování se nedoporučuje kvůli změně barvy a zhoršení textury.

 

💡 Co jste o topinambure možná nevěděli

Hlíza této rostliny uchovává škrob ve formě inulinu, polymeru fruktózy. Inulin je tráven v tlustém střevě mikroorganismy, což vede k několika zajímavým jevům:

  • nezvyšuje hladinu cukru v krvi, což z něj činí alternativní potravinu pro diabetiky
  • chová se jako vláknina tím, že váže vodu do gelu a pohybuje jídlem trávicím traktem. Stejně jako v případě mnoha nerozpustných vláknin to může způsobit žaludeční potíže u lidí, kteří na to nejsou zvyklí.
  • prodává se také v obchodech s bio potravinami jako sladký sirup a jako žvýkací tableta, která bobtná v žaludku a zmírňuje hlad.

 

Partnerské rostliny

Když uslyšíte „jídla slunečnice“, pravděpodobně si vzpomenete na krásný vysoký květ a lahodná slunečnicová semínka. Helianthus tuberosa, také známý jako topinambur, nebo slunečnice hlíznatá, je však členem rodiny slunečnice, která se pěstuje a sklízí pro hlízy, ne semena. Topinambur je trvalka, která dorůstá do výšky 2 m a během léta je pokryta malými květy podobnými slunečnici. Které rostliny jsou pro ni vhodnými partnery a které ne?

Jako okrasná a jedlá rostlina má topinambur množství přátel v zeleninové zahradě i na záhonech. Přitahuje opylovače, užitečný hmyz a ptáky. Může však být také náchylný na mšice. Ve skutečnosti se někdy používá jako návnada mšic. Topinambur může bránit růstu brambor a rajčat, proto by neměl být umístěn v blízkosti žádného z nich. Dalším varováním je, že rostlina může být invazivní, není-li udržována pod kontrolou. Co tedy sázet s topinamburem?

  • okurky
  • salát
  • špenát
  • brokolici
  • květák
  • zelí
  • melouny

Vysaďte topinambur na nejslunečnější místo zahrady a poté tyto malé plodiny vysaďte tam, kde budou mít užitek z jeho stínu. Okurky mohou také vylézt na jeho silné pevné stonky. Fazole je také prospěšným společníkem pro topinambury. Dodává půdě dusík a na oplátku je schopna použít jako oporu pevný stonek Helianthus tuberosa. Rebarbora je také dobrým společníkem, stejně jako některé bylinky:

  • heřmánek
  • máta
  • citrónová tráva
  • čekanka
  • borák lékařský

Kontrast žlutých květů topinamburu a zářivých modrých květů brutnáku lékařského nebo čekanky je krásný a velmi poutavý.

 

Nutriční hodnoty topinamburu, nebo proč se jeho pěstování vyplatí zvážit?

Jeden šálek nakrájených, syrových topinamburů obsahuje 110 kalorií, 3 gramy bílkovin a 26,2 gramů sacharidů, včetně 2,4 gramu vlákniny, resp. 25 procent její denní hodnoty. Vláknina může podle pomoci snížit riziko vysokého cholesterolu, zácpy, srdečních chorob a určitých druhů rakoviny. Může také usnadnit kontrolu hladiny cukru v krvi a udržení zdravé hmotnosti.

Topinambur a doplňky výživy z něj vyrobené

 

➡️ Obsah vitamínů

Každá dávka topinamburu nabízí 10 procent denní hodnoty pro vitamín C a niacin a 30 procent denní hodnoty pro thiamin. Vitamin C působí jako antioxidant a omezuje poškození buněk, které způsobují volné radikály. Vyšší příjem vitamínu C může pomoci snížit riziko srdečních chorob a mrtvice. Niacin a thiamin jsou vitamíny skupiny B, které pomáhají udržovat vaše vlasy, pokožku a oči zdravé a které přijatou potravu přemění na energii pro vaše tělo.

 

➡️ Obsah minerálů

Když si dáte šálek nakrájeného topinamburu, získáte 11 procent denní hodnoty pro měď, 12 procent pro fosfor, 18 procent pro draslík a 28 procent denní hodnoty pro železo. Měď a železo potřebujete k tvorbě červených krvinek, které přenášejí kyslík ve vašem těle tam, kde je potřeba a draslík hraje roli při tvorbě bílkovin. Zvýšení draslíku v potravě je kromě snížení nadbytku sodíku obzvláště prospěšné i pro lidi s rizikem vysokého krevního tlaku. Fosfor pomáhá formovat silné kosti a DNA.

 

➡️ Obsah proteinů

Topinambury mají vysoký obsah bílkovin. Nejen, že tento úžasný kořen obsahuje více bílkovin než většina ostatních kořenových rostlin, má také vysoký obsah síru obsahujících esenciálních aminokyselin taurinu, methioninu, homocysteinu a cysteinu. Tyto aminokyseliny obsahující síru jsou nezbytné pro udržení flexibility pojivové tkáně a také pro umožnění detoxikace jater.

 

➡️ Prebiotické účinky

Většina uhlohydrátů v topinamburu je ve formě inulinu. Inulin působí jako prebiotikum a poskytuje zdroj potravy pro užitečné probiotické organismy ve vašem těle. Probiotika mohou pomoci zlepšit vaši imunitní funkci, produkovat vitamíny, snížit hladinu cholesterolu a zabránit množení bakterií způsobujících nemoci. Konzumace prebiotik může být jednodušší způsob, jak zvýšit probiotické organismy ve vašem těle, než užívání probiotických doplňků, protože se nemusíte obávat, že nepřežijí trávicí proces jako u probiotik. Studie publikovaná v časopise „British Journal of Nutrition“ z roku 2010 zjistila, že pití ovocných a zeleninových šťáv obsahujících inulin z topinamburu zvýšilo množství určitých druhů probiotických bakterií v těle. Díky vysoké hladině probiotik ovlivňuje tato malá zelenina způsob, jakým tělo metabolizuje tuky spolu s normalizací hladin triglyceridů v krvi.

 

Jak připravit topinambur?

Největší záhadou obklopující topinambur je, co byste s ním vlastně měli dělat. Topinambur je jedlá hlíza, která, stejně jako brambory roste po zemi. Pěstovali ho Indiáni a po kolonizaci Ameriky se stal oblíbenou plodinou i v Evropě. Topinambury vypadají poněkud jako velký zázvor. Chuť je však mírně oříšková a lahodnájako kříženec artyčoky a nejlepší brambory, jaký jste kdy měli.

Pečený topinambur v hliněné misce

 

➡️ Způsoby přípravy

Tuto mnohostrannou zeleninu lze připravit stejně jako jakoukoli jinou kořenovou zeleninu. Pokud si nejste jisti, jestli vám vůbec chutná, vyzkoušejte ji nejprve v polévce. Takto se seznámíte s chutí této zeleniny. Mezi další způsoby přípravy topinamburu patří:

  • syrové – na rozdíl od brambor se topinambury dají konzumovat i syrové. Nastrouhané nebo nakrájené na tenké plátky dodají syrovému zelenému salátu trochu křupavosti a textury, podobně jako jicama
  • dušené/vařené – topinambury mohou být také dušené, vařené nebo dokonce připravené v mikrovlnce, podobně jako brambory. Vařte je ve vodě 10 až 15 minut nebo dokud nejsou měkké. Větší hlízy budou potřebovat o něco více času a stejně jako brambory je můžete nejprve nakrájet, aby se uvařily rychleji. Při vaření zvyknou být trochu kašovité, takže lepší volba je jejich napařování.
  • smažené – tenké plátky topinamburů mohou být smažené na oleji dozlatova. Pokud jsou nakrájené na dostatečně tenké plátky a osolené, budou chutnat trochu jako bramborové chipsy.
  • pyré – stejně jako brambory mohou být topinambury připraveny jako pyré
  • grilované – pokud chcete grilovat topinambury nakrájejte je na tenké plátky a potřete olivovým olejem předtím, než je uložíte na gril, nebo zabalte do fóliového obalu potřísněného olejem
  • pečené – další možností je pečení topinambur v troubě. Troubu vyhřejte na 200 stupňů C, pokapejte nahrubo nakrájené hlízy olejem, solí a pepřem a pečte je v troubě 35 až 45 minut, nebo dokud nebudou měkké a zlatohnědé. Pečení jim dodává sladkou, karamelizovanou chuť, která trochu křupá

 

➡️ Může se konzumovat slupka?

Přestože jsou slupky topinambur jedlé, některým připadá jejich chuť příliš zemitá. Jiní zase tuto přírodní chuť mají rádi a považují ji za součást zemitého šarmu topinambur. Slupky jsou však vláknité, takže je vhodné je nejprve uvařit.

 

➡️ Drobné upozornění na závěr

Topinambury mají trochu pošramocenou reputaci a to z jednoho důvodu – kořenová zelenina má vysoký obsah inulinu, což je druh sacharidu, který způsobuje plynatost a nadýmání. Je velmi pravděpodobné, že bude mít tento vedlejší účinek, pokud se podává v syrovém stavu, takže prvních párkrát, když hlízu podáváte v salátu, jděte na to pomalu. Množství inulinu se liší od hlízy ke hlíze a liší se také citlivost člověka. Proto to nebude mít na všechny stejný dopad.

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.5/5 - (13 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Hodně času také věnuji poznávání rostlin, květin a pestré zahrady. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *