Pěstujeme kedluben, gigant – kdy sázet, kdy sklízet, postřiky na škůdce

Georgina Babinová Téma
28. dubna 2022 0

Kedluben (Brassica oleracea var. gongylodes) je zelenina, která je příbuzná rodině brukvovitých. Zdravotní benefity a kulinářské využití kedlubny jsou četné. Díky své jedinečné chuti umožňuje připravovat širokou škálu pokrmů. Považuje se za zdravou alternativu brambor, protože neobsahuje tolik sacharidů. Obsahuje však značné množství minerálů, vitamínů a organických sloučenin, které jsou prospěšné pro lidské zdraví.

Rychlý růst a skvělá chuť dělají z kedlubny zeleninu, jejíž pěstování by měl vyzkoušet každý zahrádkář. Zde je návod, jak sázet, pěstovat a sbírat kedluben!

💡

Kedluben obrovský GIGANT, je pozdní odrůda, která může dorůst do hmotnosti 3 až 4 kilogramy. Tato rostlina je připravena ke sklizni za 100 až 120 dní po vysazení sazenic. Bílá dužina je šťavnatá a velmi chutná; vydrží čerstvá poměrně dlouhou dobu. Tento kedluben je nejlepší volbou pro skladování, nebo mražení.

 

Kedluben – charakteristika

Je to odolná dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletá. Stonky mohou být bílé, fialové, nebo zelené a jsou zakončeny růžicí modrozelených listů s dlouhými stopkami. Je to plodina do chladného počasí. Její sezóna je podzim, zima a časné jaro. Je však běžně dostupný ve většině obchodů s potravinami a na trzích celoročně.

Předpokládá se, že tato zelenina pochází z Čech 17. století jako hybrid řepy a divoké zelí. Patří do skupiny Brassica (spolu s brokolicí, zelím, růžičkovou kapustou a mnoha dalšími). Zcela neobvykle, část, kterou konzumujeme, je „oteklý stonek“, který roste těsně nad úrovní země. Chuť je jemnější a sladší než zelí nebo řepy. Listy se mohou konzumovat také, ačkoli mají chuť, kterou někteří považují za poněkud silnou. Rostlina produkuje květiny ve tvaru kříže se čtyřmi okvětními lístky od světle žluté po světle oranžovou.

Kedluben

Kedluben má hladké glaukózní listy (s voskovým povlakem), podobné řepě, ale hrubší

 

Výsadba

Vysazujte na stanoviště, které dostává dostatek slunečního světla (alespoň 6 hodin, lépe je více) a má bohatou, mírně kyselou, dobře propustnou půdu. I když kedluben není příliš náročný, pomáhá mu, když je půda před výsadbou pokryta 2,5 cm kompostu.

Vyhněte se výsadbě kedlubny tam, kde se v předchozích 2 nebo 3 letech pěstovala jiná zelenina z čeledi Brassica. Předejdete tím šíření chorob a nedostatku živin.

 

➡️ Kdy sázet kedluben?

  • Na jaře, kdy teplota půdy dosáhne alespoň 7 °C, zasejte semena přímo do zahrady pro sklizeň skoro až v polovině léta.
  • Chcete-li začít uvnitř, semena nastartujte začátkem dubna nebo čtyři až šest týdnů před přesazením. Není třeba používat topnou podložku, jako u jiných semen. Chladné pokojové teploty mezi 15 a 20 °C a jasné horní světlo nejlépe podpoří růst. Vysoké teploty způsobují rychlé tempo růstu a tvoří se vysoké, slabé rostliny, se kterými je obtížné manipulovat, aniž byste způsobili jejich poškození.

 

➡️ Požadavky na půdu

  • Pěstujte kedluben v hlinité, dobře propustné půdě s vysokým obsahem organických látek. Plodiny můžete pěstovat na těžší půdě, pokud je dobře propustná a na písečné, pokud ji často zaléváte.
  • Půdu si nechte otestovat – ideální je neutrální pH 6,0 až 7,5.
  • Aplikujte fosfor (P) a draslík (K) podle doporučení půdního testu.
  • Zlepšete půdu přidáním dobře prohnilého hnoje nebo kompostu na jaře nebo na podzim. Nepoužívejte čerstvý hnůj, protože může obsahovat škodlivé bakterie a zvýšit problémy s plevelem.
  • Pokud používáte hnůj nebo kompost, možná nebudete potřebovat další aplikace hnojiv v závislosti na tom, kolik organické hmoty používáte.

 

➡️ Jak sázet kedluben?

  • Semena zasejte do hloubky 0,5 až 1cm
  • V řádcích rozmístěte semena asi na 5 cm od sebe v řádcích navzájem vzdálených 25 až 30 cm.
  • Jakmile se objeví sazenice (4 až 7 dní), zřeďte je na vzdálenost 15 až 20 cm.
  • Rozložte výsev na každé 2 až 3 týdny pro nepřetržitou letní sklizeň.

 

➡️ Výsadba pro podzimní úrodu

Semena zasaďte v červenci přímo do zahrady. Zrání obrovské kedlubny Gigant trvá asi dva měsíce. Výsadba koncem července je ideální pro sklizeň před silným mrazem.

  • Semena vysazujte mělce na 0,5 až 1 cm, tři semena na každých 10 cm.
  • Během vzcházení sazenic udržujte půdu vlhkou.
  • Po vzejití sazenic přeřeďte na jednu rostlinu každých 10 cm nebo každých 30 cm pro obří typy Gigant.
  • Rostlinky chraňte, protože zažívají extrémní teplo, vítr, sucho a hmyz, když jsou nejzranitelnější.
  • Zalévejte je podle potřeby.

Kryt řádků ochrání rostliny před větrem a hmyzem během prvních týdnů růstu. Použijte lehký materiál, aby se teploty pod přikrývkou příliš nezvyšovaly. Pokud silný vítr uvolní kryt řádku, může způsobit více škody, než by rostliny utrpěly bez něj. Pevně jej ukotvěte na okrajích. Kryt řádků můžete podložit také drátěnými obručemi.

 

Před výsadbou zkontrolujte, zda máte správné vybavení

Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 12 ks Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 12 ks
899 Kč
Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 10 ks Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 10 ks
779 Kč
Gardena Základní vybavení - drobné nářadí, 4ks Gardena Základní vybavení – drobné nářadí, 4ks
529 Kč
Gardena 8966-30 Gardena 8966-30
509 Kč

Ukázat více

 

Jak udržet kedlubenu zdravou a produktivní

Existují dva běžné druhy kedlubny. Ta, kteroá se vysévá na jaře a která bývá zelená, a ta, která se vysévá v létě/podzimu a je fialová. Fialové druhy jsou odolnější a často se mohou nechat v zemi až do prosince, zvláště pokud víte poskytnout ochranu, nebo je pěstovat ve fóliovnících / sklenících.

Kedluben v zemi

Kedluben má hladké glaukózní listy (s voskovým povlakem), podobné řepě, ale hrubší

 

➡️ Zalévání

Nejkvalitnější kedluben – sladká, křupavá, šťavnatá – je výsledkem rychlého růstu bez stresu z tepla, nebo vlhkosti. Pokud jsou rostliny přehřáté nebo mají problémy s nasáváním vody, budou produkovat látky, které mají silnou, hořkou chuť. Plody se stanou vláknitými a mohou prasknout. 2,5 cm srážek za týden je ideálních. Použijte stěrku, abyste zjistili, jak hluboko je půda mokrá. Pokud je to jen 2 až 5 cm, nechte vodu téct. 2,5 cm vody namočí písečnou půdu do hloubky 25 cm, těžkou hlinitou půdu do 15 cm. Pokud je vaše půda písčitá, zalévejte častěji než jednou týdně.

 

➡️ Kontrola plevele

  • Častá mělká kultivace plevel zabije dříve, než se stane problémem.
  • Půdu kultivujte jen tak hluboko, abyste odřízli plevel pod povrchem půdy.
  • Dávejte pozor, abyste nepoškodili rostliny.
  • Mulčování posečenou trávou bez obsahu herbicidů, slámou bez plevele nebo jiným organickým materiálem do hloubky cca 10 cm může pomoci zabránit růstu plevele, čímž se sníží potřeba časté kultivace.

 

➡️ Hnojení

Přihnojte kedluben odleženým kompostem, případně vyváženým organickým hnojivem jednou za měsíc.

 

💡 Nutriční profil kedlubny

Fialový a zelený kedlubenTato zelenina je vynikajícím zdrojem vitamínu C, antioxidantu, který chrání tělo před poškozením volnými radikály a hraje roli při hojení ran, syntéze kolagenu, vstřebávání železa a imunitním zdraví.

Kromě toho je dobrým zdrojem vitamínu B6, který podporuje imunitu, metabolismus bílkovin a tvorbu červených krvinek.

Je také dobrým zdrojem draslíku, minerálu a elektrolytu, který je důležitý pro zdraví srdce a rovnováhu tekutin.

A nakonec 1 šálek (135 gramů) kedlubnu poskytne přibližně 17 % denní potřeby vlákniny. Dietní vláknina pomáhá podporovat zdraví střev a regulaci hladiny cukru v krvi.

 

Kedluben a jeho běžné problémy

Kedluben může být napaden kytličkou zelnou a kovolesklecem cizokrajným. Kolem stonků umístěte obojky, abyste chránili sazenice před poškozením. Odstraňte shluky vajíček ze spodní části listů a omyjte rostliny zředěným mýdlovým roztokem. Housenky lze ničit postřikem Bacillus thuringiensis.

Kedluben je ohrožena různými chorobami včetně skvrnitosti listů, černé hniloby, spóry Clostridial myositis a Plasmodiophora brassicae.
Mnoho nemocí přichází již v infikovaných semenech. Proto semena kupujte vždy ze spolehlivého zdroje. Praktikujte střídání plodin. Vyhněte se výsadbě kedlubny tam, kde jste během předchozích čtyř let pěstovali příbuzné plodiny – brokolici, květák, keře, kapusta, řepu, zelí, hořčici, bok choy, nebo růžičkovou kapustu.

Kedluben napaden housenkami

Zde pomohou postřiky na škůdce nebo ruční sběr.

 

Společná výsadba

Povahou doprovodné výsadby je symbióza. To znamená, že více různých rostlin se nachází v těsné blízkosti a jsou si vzájemně prospěšné. Přínosem může být přidávání živin do půdy, odpuzování škůdců, úkryt užitečného hmyzu nebo působení jako přirozená mřížka nebo podpora. Nejznámějším příkladem společné výsadby jsou Tři sestry. Tři sestry je metoda výsadby, kterou používají domorodí Američané. Zahrnuje společné sázení zimní dýně, kukuřice a fazolí. Kukuřice působí jako opora pro dýni velké listy dýně chrání kořeny ostatních rostlin a udržují je v chladu a vlhku a fazole fixuje dusík v půdě.

Mnoha rostlinám prospívá společná výsadba a kedluben není výjimkou. Při výběru rostlinných společníků kedlubny zvažte běžné podmínky pěstování, jako je množství vody; kedluben má mělký kořenový systém a potřebuje často vodu. Myslete i na podobné nároky na živiny a pobyt na slunci.

 

➡️ Co sázet s kedlubnou?

Ideální společníci pro kedluben jsou: keříčkové fazole, řepa, celer, okurky, salát, cibule a brambory.

Tak jako některé rostliny dobře spolupracují, jiné zase ne. Mšice a dřepčíci jsou škůdci, které přitahuje kedluben, stejně jako housenky a kytičky. Není tedy dobrým nápadem seskupit členy zelné rodiny s kedlubnou. Jen by to dalo těmto škůdcům ještě více krmiva. Kedluben držte dále i od rajčat, protože údajně brzdí jejich růst.

Kedluben a okurky

Kedluben a okurky – spolu se jim bude dařit

 

Sběr a skladování

Kedluben je připraven ke sklizni, když plodina dosáhne průměru 5-7 cm. Zelenina o průměru větším než 7,5 cm může zdřevnatět. Listy kedlubny se mohou sbírat také, připravte je jako jinou listovou zeleninu. Je-li kůže kedlubny tvrdá, odstraňte vnější vrstvu; střed může být jemný a plný chuti.

Kedluben vysázený na jaře, sklizený v létě se s větší pravděpodobností stane vláknitým, pokud ho necháte nadměrně dozrát. Kedluben sklizený na podzim může narůst o něco větší bez ztráty kvality.

Některé odrůdy vydrží chladné počasí v zahradě bez roztřepení. Pokud plánujete pěstovat a sklízet kedluben až do studených podzimních dnů, vyberte si odrůdu, která je známá svou schopností „držet se na poli“. Obrovské odrůdy kedluben sbírejte, když dosáhnou dostatečné velikosti.

 

➡️ Skladování

Kedluben můžete skladovat celé měsíce v chladném a vlhkém prostředí: 2°C a 95% vlhkost. Je obtížné vytvořit tyto podmínky mimo komerční skladovací zařízení. V domácí ledničce si kedluben udrží kvalitu přibližně dva týdny. Kedluben můžete i zamrazit:

  • Vyberte čerstvé, středně velké kedlubny.
  • Umyjte je studenou vodou a poté oloupejte.
  • Nakrájejte na kostičky a blanšírujte ve vroucí vodě 3 minuty.
  • Ochlaďte, sceďte vodu a vložte do mrazících sáčků.

Chcete-li použít stonky a listy, zkuste je použít dříve než později. Stonky nebo listy, které jsou poněkud povadlé, se stále dají použít, ale měli byste je zlikvidovat, pokud jsou zbarvené nebo mají zvláštní zápach.

 

💡

Kedluben modrý produkuje atraktivní modrofialové hlízy s bílou dužinou. Je to rychle rostoucí plodina s příjemnou chutí a může se konzumovat vařená i syrová. Hlízy před konzumací nenechte zestárnout nebo příliš narůst, protože „dřevnatí“.

 

Použití nebo co jste dosud pravděpodobně ještě nezkoušeli

Kedluben je zelenina, která si opravdu zaslouží více pozornosti. Kromě lahodně křupavých hlíz, jejichž způsoby přípravy všichni známe, rostlina produkuje i velké jedlé listy, které lze sbírat a připravovat podobným způsobem, jako byste připravovali kteroukoli listovou zeleninu. Vynikající jsou v smaženici, dušené jako příloha, hozené do polévky, nebo nasekané syrové v salátu. Před vařením odstraňte středová žebra z každého listu a vyhoďte je. Důkladně omyjte, poté nakrájejte a připravte podle potřeby.

Listy kedlubny a další ingredience

Už jste ochutnali listy kedlubny…?

 

➡️ Krémové listy kadlubny

Za půl hodinku máte na talíři jednu z nejbohatších a nejuspokojivějších misek smetanové zeleniny, jakou jste kdy ochutnali. Je to perfektní příloha i hvězda nedělní snídaně podávaná s křupavým chlebem. Tyto lahodné krémové listy jsou hedvábně jemné, česnekové a hýčkavě delikátní.

Ingredience:

2 velké svazky listů kedlubny
4 lžíce másla
1/2 malé žluté cibule, nakrájené na kostičky
2 stroužky česneku, prolisované
1 lžička hrubé soli,
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře,
1 šálek husté šlehačkové smetany
1/4 šálku strouhaného sýra Pecorino Romano
1/8 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
chilli paprička (volitelné)

Postup přípravy:

Připravte ledovou koupel. Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou blanšírujte listy, dokud nezačnou měknout, asi 3 minuty. Vyberte pomocí kleští a přeneste do ledové koupele. Když jsou dostatečně chladné pro manipulaci, vytlačte z nich co nejvíce vlhkosti. Listy nakrájejte na pásky. Skončíte s asi 1/2- 2 šálky nakrájených listů.

Ve velké pánvi na středně nízké teplotě přidejte máslo a krouživým pohybem jím pokryjte pánev. Když začne jemně pěnit, přidejte cibuli a česnek. Za občasného míchání restujte, dokud cibule není sklovitá, asi 5 minut. Dochuťte 1/2 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře. Přidejte smetanu a za častého míchání přiveďte směs k varu. Snižte teplotu na minimum a za častého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 10 minut. Přidejte listy zbylou sůl, pepř, sýr a muškátový oříšek. Vařte, dokud zelenina nezměkne a není zcela obalená ve smetanové omáčce, asi dalších 5 minut. Pokud chcete, dochuťte ještě solí, případně chilli papričkou a podávejte teplé.

💡 Tip na článek

Cuketa v košíku

Podobně univerzální zeleninou jako je kedluben, je i cuketa. Použít zeleninu nebylo nikdy tak jednoduché, pokud jde o cuketu. Smažená, grilovaná, „hozená“ do jakéhokoli pokrmu (od těstovin po dezerty) tato skromná plodina má obrovský potenciál. Vše, co o ní potřebujete vědět a ještě mnohem více vám prozradí náš článek věnovaný této „letní dýni“.

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.5/5 - (20 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Hodně času také věnuji poznávání rostlin, květin a pestré zahrady. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *