Sázíme a pěstujeme kukuřici – co s chorobami a škodci (postřiky?)

Georgina Babinová Téma
14. června 2022 0

Kukuřice je jednou ze známých Tří sester – kukuřice, fazole a dýně – a pěstuje se již tisíce let. Předpokládá se, že je původem ze Severní Ameriky a poprvé byla domestikována ve středním Mexiku. Dnes se pěstuje v průmyslovém měřítku, ale existuje poměrně mnoho odrůd, které jsou vhodné i pro pěstování na zahradách. Naučte se s námi techniky pěstování kukuřice, vždyť zakousnout do dokonale vyzrálého klasu je jedním z nejkrásnějších požitků léta.

Kukuřice, Zea mays, odvozuje svůj název od původního Arawak mahizi, což doslovně znamená „to, co udržuje život.“

 

Kukuřice – fakta

Předpokládá se, že moderní kukuřice pochází z Balsas teosinte (Zea mays parviglumis), divoké trávy. Její kultura se v době evropského osídlení Severní Ameriky rozšířila až na sever a domorodí Američané ji naučili evropské kolonisty pěstovat. Díky Kryštofovi Kolumbovi se dostala do Evropy a postupně do všech oblastí světa vhodných k jejímu pěstování. Přesný původ cukrové kukuřice je nejasný, ale vědci jsou obecně přesvědčeni, že sladká odrůda mohla být objevena náhodou, kdy se v kukuřici vyskytla recesivní mutace genů a změnila se hladina cukru a škrobu v rostlině. Sklizeň kukuřice na některých místech světa dozrává téměř každý měsíc v roce a pro mnohé země je základní potravinou.

Kukuřice

Kukuřice je třetím největším rostlinným zdrojem potravy na světě

 

Zahrádkářům je k dispozici množství druhů. Nové odrůdy usnadnily přinést na stůl kvalitní kukuřici. Nové druhy jsou sladší, křupavější a jemnější. Udrží si svou sladkost déle, aniž by byly po sklizni škrobovité, ale jejich pěstování může být náročnější. V současnosti se pěstují a konzumují čtyři hlavní druhy cukrové kukuřice: SU, SE, SH2 a SYN.

Zde je rychlý přehled rozdílů mezi nimi:

Standard (SU)

Standardní cukrová kukuřice neboli SU je známá svojí sladkou, krémovou texturou. Pro nejlepší chuť by se měla zkonzumovat do týdne po sklizni. Typ SU obsahuje více cukru a méně škrobu než polní kukuřice, která se primárně používá na zrno a sklízí se, když jsou zrna suchá. Vysoké hladiny cukrů v SU a jiných sladkých odrůdách jsou výsledkem přirozené genetické mutace, která řídí přeměnu cukru na škrob v rostlině, díky čemuž je sladká ve fázi před úplným dozráním zrna.

Zvýšený cukr (SE)

SE je vylepšená verze SU s vyšším obsahem cukru než standardní sladká, ale s méně cukru než super sladká (SH2). Gen typu SE způsobuje zvýšené množství cukru v jádrech, což také vede k tomu, že jádra jsou křehčí. SE je oblíbený, protože si po sklizni zachovává svou chuť a texturu mnohem déle než standardní SU druhy.

Super sladká (SH2)

SH2 je – uhodli jste – super sladká. Ve srovnání s odrůdami typu SU má totiž čtyři až 10 krát vyšší cukernatost. SH2 má velmi nízký obsah škrobu, když jsou jádra zcela vyzrálá.

Synergická (SYN)

Tento fascinující druh cukrové kukuřice, zkráceně SYN, je hybridem 25 procent SH2 a 75 procent SE, díky čemuž vznikají křupavá, ale jemná zrna, která si dobře uchovávají svou chuť při skladování.

Mladá cukrová kukuřice

Mladá cukrová kukuřice

 

Výsadba

Kukuřice přichází v časných, středních a pozdních odrůdách. Rané odrůdy dozrávají nejrychleji, zatímco pozdním to může trvat celé vegetační období. Pro prodlouženou sklizeň vysazujte odrůdy s různým počtem „dnů do zralosti“. Chcete-li pěstovat vlastní kukuřici, musíte vědět, jak pěstovat kukuřici ze semene.

 

➡️ Kdy sázet kukuřici?

  • Začínat s kukuřicí v interiéru se obecně nedoporučuje. Nejlepší je začít přímo na zahradě, aby se přesazováním nenarušily citlivé kořínky.
  • Semena kukuřice vysévejte venku přibližně dva týdny po datu posledního jarního mrazu.
  • Je důležité zasadit kukuřici co nejdříve, neboť vyžaduje poměrně dlouhé vegetační období s teplým počasím. Kukuřice je citlivá na mrazy, takže nebuďte příliš horliví! Pokud žijete v oblasti s kratším vegetačním obdobím, vyberte si brzkou odrůdu, která dozraje před prvním podzimním mrazem.
  • Teplota půdy je klíčem k úspěšnému klíčení. Pro kukuřici by to mělo být alespoň 16 °C nebo 18 °C pro super sladké odrůdy.
  • V chladnějších oblastech může být země v případě potřeby vyhřívána černým plastovým krytem. Semena zasaďte přes otvory v plastu.
  • Pár týdnů po zasazení prvního kola kukuřice zasaďte další plodinu, abyste rozložili úrodu.

 

➡️ Výběr a příprava stanoviště

  • Kukuřice je náročná na půdu. V ideálním případě zapracujte starý hnůj nebo kompost do půdy na podzim před výsadbou a nechte jej v půdě přezimovat. Na jaře bude půda úrodná a připravená na kukuřici. Pokud to není možné, před výsadbou jednoduše přimíchejte odleželý kompost.
  • Půda by měla být dobře propustná, ale stále vlhká. Kukuřice má tendenci nasávat spoustu vody.
  • Pro dostatečné opylení si záhon správně naplánujte. Namísto vysazení jednoho nebo dvou dlouhých řádků kukuřice zasaďte „bloky“ kukuřice do hloubky nejméně čtyř řádků. To zajistí, že kukuřice, kterou opyluje vítr, nikoli včely, má větší šanci produkovat životaschopné, plné klasy.

 

➡️ Jak sázet kukuřici

  • Pro urychlení klíčení semena navlhčete, zabalte do vlhkých papírových utěrek a uložte na 24 hodin do plastového sáčku.
  • Semena zasejte asi 4 až 5 cm hluboko a 10 až 15 cm v od sebe do řádků vzdálených 0,8 až 1m.
  • Můžete se rozhodnout přihnojit v době výsadby hnojivem 10-10-10; kukuřice má růst rychle. Pokud jste si jisti, že půda je adekvátní, tento krok můžete přeskočit.
  • V době výsadby dobře zalijte.

 

Při práci s půdou používejte rukavice

 

Péče

Kukuřice potřebuje dostatek místa, a to ze dvou důvodů – bere hodně živin z půdy a opyluje ji především vítr. Třásně, které vyrůstají z vrcholků rostlin, vylučují zrnka pylu, která si musí najít cestu k jemným pramenům hedvábí, které vycházejí z nově vytvořených klasů. Abyste se ujistili, že hedvábí bude pěkně obsypáno pylem, pěstujte kukuřici raději v blocích krátkých řádků než v dlouhé, jedné řadě. V malé zahradě lze na záhonu o rozměrech 1 x 1,5 m pěstovat 15 rostlin vzdálených od sebe 30 cm. Pěstování kukuřice v tomto malém měřítku je dobrý způsob, jak se představit plodině, kterou jste zatím nepěstovali. Po prvním roce budete pravděpodobně chtít zvětšit velikost výsadby na nejméně 4 řádky dlouhé 3m. Když jsou mladé rostliny kukuřice vysoké 8 až 10 cm zřeďte je tak, aby byly od sebe vzdáleny 20 až 30 cm.

 

➡️ Požadavky na půdu

Sladká kukuřice preferuje organicky bohatou, sypkou, dobře propustnou půdu o pH 5,5-7,0. Vylepšete ji přidáním dobře prohnilého hnoje nebo kompostu na jaře nebo na podzim. Nepoužívejte čerstvý hnůj, protože může obsahovat škodlivé bakterie a může zvýšit problémy s plevelem. Když jsou rostliny vysoké 30 cm, přihnojte, použijte polovinu šálku 46-0-0 nebo jeden šálek 27-3-3 nebo 3-½ šálku 10-3-1 na každých 30 m řádku. Zapracujte do půdy a poté polijte zahradu.

 

➡️ Požadavky na vodu

Zalévejte pravidelně, zvláště pokud si všimnete, že se listy kroutí a když klasy začnou bobtnat. Asi 2,5 cm vody za týden by měl stačit. A ideální je zalévat hluboce jednou týdně, místo toho, abyste denně polévala trochou vody. Oblast udržujte bez plevele, protože ta bude soutěžit o „jídlo“ a vodu.

 

➡️ Teplota

Sladká kukuřice preferuje teploty mezi 15 a 25 stupni Celsia. Ve studené půdě nevyklíčí. V chladném podnebí můžete půdu zakrýt černým plastem, aby se na jaře před výsadbou rychle zahřála.

 

➡️ Hnojení

Kukuřice je plodina, která vyžaduje bohatou půdu. Dusík je obzvláště důležitý pro robustní růst. Za jeden nebo dva centimetry kompostu, hnilého hnoje, nebo rybí emulze zapracované do půdy na podzim před výsadbou vám bude rostlina vděčná. Aplikujte dusíkaté hnojivo, když je vysoká asi 20 cm a znovu, když začne produkovat třásně, podle pokynů na štítku.

 

➡️ Opylování

Protože kukuřici opyluje vítr, nejlépe se jí daří, když je zasazena do bloků a ne do řádků. Pyl ze samčích třásní potřebuje navázat kontakt se samičím hedvábím a blízká výsadba znamená více kontaktu. Výsledkem opylení větrem je také lehké křížové opylení. Udržujte proto různé druhy kukuřice oddělené nejméně na 7 až 8 m nebo zasaďte odrůdy, které dozrávají v různých časech.

Kukuřice - samičí hedvábí

Pístiky kukuřice začínají klíčit a čekají na oplodnění tyčinkami

 

➡️ Rozmnožování

Sladká kukuřice se může množit uschováním semen pro výsadbu v následující sezóně. Je to skvělý způsob, jak získat více rostlin z odrůdy, která se vám obzvlášť líbí, pokud nedojde k vzájemnému opylení. Semena budete sbírat na konci vegetačního období.
Zde je postup:

  • Zakryjte klasy, které si plánujete uložit na osivo papírovým sáčkem.
  • Každý klas nechte na rostlině sušit co nejdéle. Odstraňte je až když bude podzimní počasí vlhké.
  • Odtáhněte slupky a zavěste vzhůru nohama na chladné a suché místo, aby zcela vyschly.
  • Když jsou suché, odstraňte semena. Uchovávejte je v papírovém sáčku na chladném a suchém místě pro výsadbu v další sezóně.

 

Při udržování okolí rostlin bez plevele se vám pravděpodobně sejde motyka

Ukázat více

 

Sklizeň

Čím je vzduch teplejší, tím rychleji kukuřice dozrává. Obvykle je zralá asi 15 až 23 dní po hedvábí a spíše, pokud jsou teploty výjimečně vysoké. Když na stopce rostou dva klasy, horní zraje 1 až 2 dny před spodním. Při sklizni by měly být klasy zaoblené nebo tupé, ne špičaté, s hnědými třásněmi a plnými a mléčnými jádry. Chcete-li je otestovat, stáhněte kousek slupky a propíchněte jádro nehtem. Je-li bílé nebo mléčné, je připraveno. Fáze mléka je krátká; v horkém počasí (29°C) je kukuřice na vrcholu pouhých 1 až 2 dny, proto ji často kontrolujte. Kukuřice sklizená několik dní po stádiu mléka nebude tak sladká. Cukrové (su) odrůdy začnou brzy po sklizni ztrácet svou sladkost, proto je použijte co nejdříve. Připravte je ke konzumaci nebo konzervaci ihned po sklizni.

 

💡 Víte, že...

Kukuřice v mužské ruceVětšina zpracovaných potravin obsahuje kukuřici. Abychom jmenovali alespoň některé, jsou to cereálie, bramborové lupínky, zmrzlina, dětská výživa, arašídové máslo, majonéza, kuchyňský olej, margarín, salátové dresinky a žvýkačky.

Existuje mnoho způsobů, jak použít kukuřici, kromě toho, že ji konzumujeme. Sekundární kukuřičné produkty se nacházejí v různých nepotravinářských výrobcích, jako jsou kosmetika, prací prostředky, mýdlo, aspirin, antibiotika, přípravky na ochranu proti rzi, lepidla, barvy, barviva, ohňostroje, krémy na boty, inkoust a výrobky z plastů.

Nejběžnější barva kukuřice je žlutá. Existuje však mnoho jiných barev, jako je bílá, zelená, fialová, červená, černá, oranžová, hnědá, růžová, krémová a modrošedá.

Šálek kukuřice obsahuje 177 kalorií.

 

Kukuřice a její běžné problémy

Kukuřice je chutí léta, ale o úrodu můžete přijít kvůli škůdcům nebo nemocem. Zvířata včetně hlodavců a ptáků budou při dozrávání klasů největším problémem cukrové kukuřice. Rostliny má v oblibě i vijačka kukuřičná, kterou zvládnete s organickým pesticidem a zničením stonků na konci sezóny. Pozor si dávejte i na šedočernou houbu zvanou sněť.

 

➡️ Mozaikový virus kukuřice

Virus mozaiky kukuřice je přenáší několik druhů mšic. Onemocnění může postihnout i množství jiných rostlin, včetně ovsa, prosa a čiroku, z nichž všechny mohou sloužit i jako hostitelské rostliny pro virus.

Symptomy

Rostliny obvykle vykazují malé, zbarvené skvrny, po kterých následují žluté nebo světle zelené pruhy podél žilek mladých listů. Když teplota stoupá, mohou zežloutnout celé listy. Když jsou však noci chladné, postižené rostliny vykazují načervenalé skvrny nebo pruhy. Kukuřice může nabýt střapatý, zakrslý vzhled a obvykle nepřesáhne výšku 1 m. Virus mozaiky v kukuřici může také způsobit hnilobu kořenů. Rostliny mohou být neplodné. Pokud se klasy vyvinou, mohou být neobvykle malé nebo jim mohou chybět jádra.

Řešení

Prevence viru mozaiky kukuřice je vaší nejlepší taktikou obrany. Saďte odolné hybridy. Jakmile se objeví mšice postříkejte rostliny insekticidním mýdlovým sprejem a podle potřeby opakujte. Velké plodiny, nebo silné zamoření mohou vyžadovat použití systémového insekticidu.

Infikovaná kukuřice

Červené zbarvení listů kukuřice v důsledku nedostatku živin nebo chorob způsobených viry nebo bakteriemi.

 

➡️ Peronospora

Perenospora je infekce způsobená houbou. Existuje několik druhů peronospory, které postihují kukuřici a jiné trávy, jako je pšenice a oves. Bez ohledu na to, který typ může ovlivnit vaši kukuřici, příznaky jsou podobné, stejně jako metody prevence a kontroly. Kukuřice s peronosporou může vykazovat několik symptomů, včetně některého z následujících:

  • žluté, chlorotické pásky na listech,
  • zakrslý růst,
  • šedé výrůstky na spodní straně listů,
  • svinuté nebo zkroucené listy,
  • kukuřičné klasy mohou, ale nemusí růst, ale jsou často zakrnělé

Většina infekcí se vyskytuje na jaře nebo začátkem léta, když jsou časté deště. Postižené rostliny jsou často mladé rostliny, vysoké jen 15-25 cm, které byly vystaveny stojaté vodě nebo nadměrnému zalévání.

Prevence a kontrola peronospory kukuřičné

Častou příčinou infekce peronosporou v kukuřici, nebo alespoň spouštěčem přemnožení infekce, je nadměrná vlhkost. Jedná se o půdní houbové onemocnění, které může v půdě zůstat nečinné až deset let, zatímco dokonalé povětrnostní podmínky neaktivují jeho růst a šíření. Tyto dokonalé podmínky jsou obecně způsobeny záplavami nebo podmáčenými půdami, které trvají nejméně 24-48 hodin. Aby se předešlo infekci, je důležité pěstovat kukuřici v půdě, která dobře odvodňuje vodu a v oblasti, která není náchylná k záplavám.

Dalšími způsoby, jak zvládnout nebo předcházet infekcím peronosporou, je střídání plodin a používání odrůd, které jsou vůči houbě odolné. Spory hub, které způsobují tyto infekce, jsou v půdě dlouhodobě životaschopné, takže střídání plodin, které nejsou náchylné k infekci, může pomoci. Užitečné je také odstraňování zbytků rostlin a jejich zničení, aby se zabránilo šíření sporů.

Pokud zjistíte peronosporu, ale zachytíte ji brzy, můžete odstranit napadené rostliny a listy, abyste zabránili šíření. Můžete také vyzkoušet fungicidy. Pokud infekce přetrvává, přestaňte v této oblasti pěstovat kukuřici a na sezónu, nebo dvě zde zasaďte nenáchylné rostliny.

Postřiky ano či ne?

Pokud se rozhodnete použít postřiky, jedním z nejdůležitějších faktorů při použití kukuřičných postřiků je načasování aplikace. Aplikace fungicidu před objevením se nemoci je nezbytná, protože pokud počkáme, až se projeví, už poškodila úrodu.

Aplikace kukuřičného fungicidu poskytnou více než jen ochranu před chorobami. Mohou také pomoci kukuřici:

  • využívat vodu efektivněji
  • zachovat půdní vlhkost
  • zlepšit asimilaci CO2 a využití dusíku
  • prodloužit dobu plnění zrna

Při porovnávání fungicidních produktů je důležité vybrat výrobek s prokázanou reziduální aktivitou, aby se překlenul čas mezi aplikací a potenciálním nástupem onemocnění.

Kukuřice napadená peronosporou

Je důležité vědět, jak předcházet peronosporu v kukuřici a jak kontrolovat infekci, objevíte-li ji na své zahradě.

 

➡️ Sněť kukuřičná

Když se na kukuřici objeví abnormální růst, pravděpodobně jde o sněť. Zemědělci ji nazývají také „ďáblova kukuřice“, což vám dává představu o tom, jak ničivá je tato houba pro úrodu kukuřice. Kukuřičné klasy napadené kukuřičnou snětí jsou vizuálně neatraktivní a není to něco, co byste chtěli podávat na letní grilovačce. Kukuřice je také nevhodná k mrazení a konzervování.

Sněť kukuřice je způsobena houbou Ustilago maydis. Její spóry (mikroskopické biologické částice, jejichž prostřednictvím se houby rozmnožují) mohou přežít několik let v půdě a v kukuřičném odpadu. Spory se šíří různými způsoby – větrem, stříkající vodou (déšť nebo zavlažování) nebo hnojem zvířat, která konzumovala infikovanou kukuřici.

Symptomy

Kukuřičná sněť může postihnout jakýkoli druh kukuřice, včetně polní kukuřice pěstované na krmivo pro zvířata, pukancové i cukrové kukuřice. Sněť kukuřičná je abnormální výrůstek, který se může objevit kdekoli na nadzemních částech rostliny – listech, stonku, slupkách, střapcích, klasech a zrnech kukuřice – kdykoli během vegetačního období. Všechny mladé části rostlin jsou obzvláště náchylné.

Když jsou abnormální výrůstky (hálky) malé, jsou pokryty bílým nebo stříbrným filmem. Všechny hálky, kromě těch na listech dorůstají do masitého, hladkého, houbovitého těla plného spór o průměru 10 až 12 cm. Hálky na listech naopak moc nerostou, zůstávají malé a tvrdé. Když hálky dozrají, jejich vnějšek ztvrdne a zkřehne a spóry uvnitř se změní na černý prášek. Nakonec hálky prasknou a uvolní práškové spóry do prostředí. Problém doporučujeme zachytit již před tímto bodem, abyste zabránili jeho šíření.

Jak předcházet a léčit sněť kukuřičnou

Prevence sněťovitosti kukuřice začíná výběrem odolných odrůd kukuřice. Ačkoli, zatím neexistuje žádná odrůda, která by byla plně odolná vůči nemoci, některé hybridy kukuřice jsou odolnější než jiné – kultivary (SE) jsou odolnější.

Dodržování pravidel střídání plodin je dalším způsobem, jak předcházet sněti. Nevysazujte kukuřici na stejném zahradním záhonu dva roky po sobě, nebo pokud je to možné, počkejte tři nebo více let, než ji znovu zasadíte. Pokud v půdě zůstanou nějaké spóry kukuřičné sněti, dokud zasadíte další kukuřici, v půdě odumřou. Když na podzim uložíte zahradu k odpočinku, důkladně odstraňte všechny zbytky kukuřice.

Ujistěte se, že půda je dostatečně hnojená a vyhýbejte se přebytku dusíku. Proveďte test půdy, abyste zjistili, které živiny půdě chybí. Když plejete plevel kolem rostlin kukuřice, věnujte zvýšenou pozornost tomu, abyste je nezranili, protože i malý zářez může být vstupní branou pro spóry.

Pokud má kukuřice sněť, neexistuje žádný fungicid, který ji zvládne. Když si na kukuřici všimnete hálků, okamžitě je odstraňte a bezpečným způsobem zlikvidujte tak, že je spálíte nebo vyhodíte do odpadu. Jakékoliv prořezávače, nože nebo jiné nástroje, které jste použili k odstranění hálky, musíte mezi řezy dezinfikovat 10% bělicím roztokem (jeden díl bělidla na devět dílů vody), aby se zabránilo šíření houby z jednoho místa na druhé.

Kukuřice napadená snětí

Jakmile zralý hálek praskne, spóry se nekontrolovaně rozšíří, přezimují a mohou napadnout vaše rostliny v příštím roce.

➡️ Proč kukuřice vadne?

Máte-li chřadnoucí rostliny, nejpravděpodobnější příčinou je životní prostředí. Problémy kukuřice, jako je vadnutí, mohou být výsledkem teplotního přívalu a zavlažování, i když existují nemoci, které mohou také vést ke zvadnutí rostlin.

Environmentální příčiny vadnutí kukuřičných stonků

  • teplota – kukuřici se daří při teplotách mezi 20 – 22 °C, ačkoli optimální teplota kolísá v průběhu sezóny a mezi denními a nočními teplotami. Kukuřice odolá krátkým mrazům (0 C.) nebo náporům tepla (44 C.), ale jakmile teplota klesne 5 C., růst se výrazně zpomalí. Když jsou teploty vyšší než 35 °C, může být ovlivněno opylení a je pravděpodobnější, že rostlinu ovlivní stres z vlhkosti; výsledkem je rostlina, která je povadlá. Samozřejmě, tento problém lze napravit zajištěním dostatečného zavlažování v období vysokých veder a sucha.
  • zavlažování – kukuřice vyžaduje asi 6 mm vody denně během vegetačního období pro optimální produkci a potřeba se zvyšuje během opylení. Během období stresu z vlhkosti kukuřice není schopna absorbovat živiny, které potřebuje, takže je oslabená a náchylná k chorobám a napadení hmyzem. Stres během vegetativních růstových stádií snižuje expanzi buněk stonku a listů, což má za následek nejen menší rostliny, ale často vadnoucí stonky. Také vlhkostní stres během opylování sníží potenciální výnos, protože přeruší opylování a může způsobit až 50 procentní redukci.

Další důvody chřadnutí

Existují dvě nemoci, které budou mít za následek zvadnutí rostliny.

  • bakteriální vadnutí – neboli Stewartovo bakteriální vadnutí je způsobeno bakterií Erwinia stewartii, která se šíří mezi kukuřičnými polemi prostřednictvím dřepčíků. Bakterie přezimuje v těle brouka a na jaře, když se hmyz živí stonky, šíří nemoc. Vysoké teploty zvyšují závažnost této infekce. Počáteční příznaky postihují tkáň listů a způsobují nepravidelné pruhování a žloutnutí, po kterém následuje vadnutí listů a případně hniloba stopek. Stewartova plíseň se vyskytuje v oblastech, kde jsou mírné zimní teploty. Studené zimy zabíjejí dřepčíky. V oblastech, kde je problémem Erwinia stewartii, pěstujte odolné hybridy, udržujte minerální výživu (vysoké hladiny draslíku a vápníku) a v případě potřeby postříkejte doporučeným insekticidem. Můžete použít například měďnaté fungicidy, které mají bakteriocidní účinek.
  • bakteriální vadnutí a plíseň na listech – další onemocnění způsobené bakterií způsobuje vadnutí i plíseň. Plíseň listů je nejběžnějším příznakem, ale může mít také fázi systémového vadnutí, kdy bakterie infikuje cévní systém, což vede k vadnutí rostliny a případné hnilobě stébla. Bakterie přezimuje v infikovaném rostlinném odpadu. Poškození listů, například krupobitím nebo silným větrem, umožňuje bakteriím vstoupit do rostlinného systému. Je zřejmé, že pro kontrolu šíření této choroby je důležité pohrabat a správně zlikvidovat zbytky rostlin. Udržování oblasti bez plevele a střídání plodin také sníží šance na infekci.
Zvadlá kukuřice

Vadnutí je často zapříčiněno vlivem prostředí – obvykle horkem

 

Co dělat, když kukuřice není sladká?

Pěstování kukuřice je poměrně jednoduché a dosáhnout sladkou chuť kukuřice obecně nezahrnuje více než správné zalévání a hnojení. Když sladká kukuřice není sladká, problémem může být druh kukuřice, kterou jste zasadili, nebo problém s načasováním sklizně. Přečtěte si další podrobnosti.

„Nechte sevřít vodu předtím, než vyberete kukuřici.” Toto je řada zkušených zahrádkářů a je to pravda. Čím déle kukuřice po sklizni stojí, tím více se cukry přeměňují na škrob a ztrácí se sladkost. Toto je často jednoduchý důvod, proč kukuřice není sladká. Doba sklizně je také důležitá. Sbírejte, když je kukuřice na vrcholu, protože sladkost rychle vyprchá. Mnozí odborníci tvrdí, že sladká kukuřice je ideální ke sklizni, když se tekutina v zrnech změní z čiré na mléčnou.

Zahrádkářství je často o praxi „pokus – omyl“, takže se vyplatí experimentovat s různými odrůdami, abyste zjistili, která ve vaší oblasti roste nejlépe. Mějte na paměti, že pokud pěstujete kukuřici v blízkosti polní kukuřice, kukuřice se může křížově opylit, což má za následek škrobnatější a méně sladkou plodinu. Křížové opylení se může vyskytnout i mezi druhy cukrové kukuřice, proto je nejlepší omezit výsadbu na jeden druh kukuřice. Kukuřice, která je výsledkem křížového opylení, má tendenci být škrobovitá a tvrdá, chutná spíše než polní kukuřice.

 

Šoupolí kukuřice – co s ním?

Šúpolí zastává v mexické kuchyni přední místo ve formě tamales. Pro ty z vás, kteří tamales ještě nezkusili, udělejte to! Pokud jste na tamales scéně noví, možná vás zajímá, jestli je kukuřičné šoupolí jedlé? Ne, nelze jíst, ale je skvělým obalem na vaření jiných pokrmů. V případě tamalesu se kukuřice a maso dusí v obalu ze šoupolí, což nejenže udržuje jídlo vlhké, ale dodává mu také jedinečnou chuť.

Tamales

Tamales – chuť Mexika ve vaší kuchyni

 

Co ještě lze zabalit do kukuřičné slupky a uvařit? Kukuřičným šupolím můžete nahradit listy ti nebo banánové listy v receptech na havajské Laulau nebo jiné tichomořské pokrmy. Tyto tropické listy u nás nejsou moc dostupné, ale kukuřičné slupky obecně ano. Ryby mohou být grilovány „ en papillote “ (vařené a podávané v obalu). Rybu stačí zabalit do kukuřičného šoupolí namočeného ve vodě a položit na gril. Kukuřičné slupky udrží rybu vlhkou a dodají jí výraznou kouřovou chuť.

💡 Tip na článek

Kvetoucí cuketa

Kukuřice jako symbol léta nezůstává v této kategorii osamocená. Neodmyslitelnou součástí menu horkých letních dnů je také cuketa. Vše, co o jejím pěstování potřebujete vědět, spolu s netradičními recepty vám přiblíží náš článek věnovaný této oblíbené letní dýni.

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.4/5 - (27 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Hodně času také věnuji poznávání rostlin, květin a pestré zahrady. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *