Dovedete si představit Vánoce bez perníků? Tak mně ne, proto jsme se rozhodli vám shrnout všechny rady, tipy a nápady při pečení a zdobení perníků. Určitě se více hospodyňky trápí nad tím, proč jsou jejich perníky po upečení tvrdé nebo proč není poleva na zdobení podle jejich představ. Na vše najdete odpověď v následujícím článku, do kterého nám přispěla svými zkušenostmi i šikovná hospodyňka Mirka, o které se dozvíte více informací i v našem rozhovoru. Už vás tedy nemá co odradit od pečení perníků, pusťte se do toho.
Perníky - navigace v článku
- Zajímavosti o pernících
- Perníky nejen na Vánoce
- Jak připravit chutné měkké perníky
- Bezlepkové perníky
- Poleva na zdobení perníků
- Zásady při pečení perníků
- 5 užitečných rad na dokonale ozdobené perníky
- Perníky jako ozdoba na stromeček
- Perníky se sklíčkem
- Skladování perníků
- Rozhovor s šikovnou hospodyňkou a maminkou Mirkou Škorvánkovou
Zajímavosti o pernících
Perníky měli v minulosti různé tvary a podoby, podle toho, komu byly určeny. K výrobě se používaly dřevěné formy řezané inverzní technikou, do kterých se těsto vtlačovalo. Tím, že technika výroby dřevěných perníkových forem se dědila z generace na generaci, formy si zachovaly až do konce 19. století – když jejich používání začalo ustupovat plechovým formám – nezměněné tvary staré i čtyři století. Jednotlivé tvary perníků se dělaly v nejrůznějších velikostech, kupovaly se i jako hračky pro děti. Perníky ve tvaru srdce byly symbolem přátelství a lásky, mládenci jimi rádi obdarovávali dívky.
Základní surovinou, která určovala kvalitu perníkových výrobků, byl med. Na jeho kvalitě závisela jakost perníků, proto si pernikaři dávali záležet na tom, od koho med kupují. Obvykle ho kupovali od místních včelařů v celých plástech, sami si jej čistili a zpracovávali. Před použitím se vařil v kotli s přidáním určitého množství vody. Uvařený, ještě horký se nalil do dřevěného koryta, přidala se žitná mouka (někdy v kombinaci s pšeničnou) a dřevěnou lopatkou se utřelo řídké těsto. Vychladlé se uložilo v dřevěných nádobách na tmavé místo, kde se nechávalo stát několik měsíců, nebo i let, čímž se jeho kvalita zvyšovala. Kvalita těsta závisela na cukernatosti a hustotě medu. Těsto stáním mírně kyselo (fermentovalo) a v syrovém ani upečeném stavu neztrácelo dlouhou dobu na jakosti ani chuti, dlouho se mohlo uchovávat čerstvé.
Perníky nejen na Vánoce
Když slyšíme slovo perníky, automaticky se nám pojí s vánočním obdobím. Tuto pochoutku však můžete upéct klidně během celého roku. Ať už jsou to Vánoce, Velikonoce, Valentýn nebo narozeniny či svátek vašich nejbližších. Stejně tak se krásně zdobené perníky různých tvarů a barev objevují i na jarmocích a místních trzích. Potěšíte jimi děti ve školce nebo ve škole, hodí se však i na stužkovou jako památka pro tento nezapomenutelný den. Pěkným a chutným perníčkem tedy nikdy nic nezkazíte, natož ne, pokud přidáte i milé věnování.
Foto: Mirka Škorvánková
Kdy začít s pečením vánočního perníku?
- Perníkům neprospívá vlhkost, ale ani sucho. Není dobré je skladovat v chladu, ale ani v suchu, přetopené místnosti. Pokud se k ozdobeným perníkům dostane vlhkost, poleva později opadne.
- Ozdobené perníky skladujte v uzavřené krabici, jednotlivé vrstvy oddělte pečícím papírem. Perníky ochráníte i tím, že je zabalíte do celofánových sáčků nebo malých krabiček.
- Před konzumací stačí do krabice s perníky přidat rozkrojené jablko a perníky budou před Vánocemi opět jako čerstvě po upečení.
Jak připravit chutné měkké perníky
Přestože existuje na perníky více receptů a většina hospodkyň si je upravuje podle sebe, přinášíme vám jeden osvědčený recept i my. Velice jednoduchý, rychlý a chutný. Proto neváhejte a vyzkoušejte jej doma také.
👉 Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 250 g medu
- 250 g másla
- 400 g moučkového cukru
- 4 vajíčka
- 2 KL mleté skořice
- 2 PL sody bikarbony
- vajíčko k potření
👉 Postup:
Úplně na začátek si připravte všechny potřebné přísady na pečení perníků. Mouku, cukr, skořici, sodu bikarbonu, máslo, med a vajíčka.
Postup je velmi jednoduchý. Smíchejte v misce nejprve proseté suché suroviny a tedy mouku, cukr, mletou skořici a sodu bikarbonu. Následně přidejte zbylé suroviny – med, změklé máslo, celá vajíčka. (Já jsem dělala zatím jen z poloviční dávky, proto se vám může zdát, že je toho v misce méně.)
Vše spolu důkladně promíchejte a rukama vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a několik hodin, můžete i přes noc, jej nechte odpočívat v ledničce.
Nezapomeňte těsto před válením vyjmout z ledničky dříve a nechat ho trošku „povolit“ při pokojové teplotě, aby se s ním dalo dobře pracovat. Takto odleželé těsto na perníky pak vyválejte na cca 4-5 mm plát a vykrajujte libovolné tvary. Já jsem zvolila samozřejmě vánoční motivy a rovnou i s razítky.
Vykrojené perníky naskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte na 180 °C pár minut, 6-7 maximálně, je třeba sledovat, aby byly zlato-hnědé. Jakmile plech vyjmete z trouby, potřete ještě teplé perníky celým vajíčkem. Samozřejmě, můžete si perníky později i ozdobit.
Bezlepkové perníky
V dnešní době vyhledává stále více lidí bezlepkové potraviny. Čili potraviny, které neobsahují žádný lepek. Lepek je přírodní bílkovina, která se vyskytuje v pšenici a příbuzných obilovinách. Mezi potraviny obsahující lepek patří mouka, pšeničný škrob, strouhanka, těstoviny, müsli a všechny druhy pečiva, od sušenek, až po preclíky. Lepek se ale do velkého množství potravin dostává při jejich zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo. Bezlepkové potraviny jsou stále více populární a naštěstí, už i dostupnější. Lidé, kteří mají intoleranci na lepek, mají omezené možnosti stravování a vždy musí pečlivě číst obaly potravin. Skvělou a hlavně zdravou náhradou za klasickou hladkou mouku je pohanková mouka. Proto zde máme pro vás i recept na bezlepkové perníčky.
POHÁNKA – je velmi hodnotná především pro obsah rutinu, který má příznivý vliv na srdce a cévy, játra, trávicí orgány, posiluje imunitní systém, zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu v krvi. Je to potravina určená také pro zvláštní výživu, pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Vyrobená z přirozeně bezlepkových a bezpšeničných surovin.
👉 Co budete potřebovat na bezlepkové perníky?
- 420 g pohankové hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 100 g másla nebo rostlinného tuku na pečení
- 2 celá vejce
- 4 polévkové lžíce medu
- 1 čajová lžička sody bikarbony
- 2 polévkové lžíce perníkového pepře
- vajíčko k potření
👉 Postup:
Samotné zpracování těsta není složité, ale přesto je třeba dodržet určitou posloupnost:
- V prvním kroku je třeba smíchat všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr, koření, sodu bikarbonu. Tento krok je důležitý, protože se koření a soda bikarbonu v mouce rovnoměrně promíchají. Z nedostatečně promíseného kypřidla vznikají během pečení na pernících bublinky. Také je dobré sypkou směs prosít, čímž odstraníte veškeré nečistoty, hrubé části a suroviny provzdušníte a nakypříte.
- Ve druhém kroku jen přidáte zbylé suroviny – vejce, med a tuk.
- Další postup spočívá v důkladném promísení všech surovin. Výsledkem má být těsto, které je dostatečně tuhé, aby se s ním dalo pracovat. Je hladké, lesklé a nelepí se na pracovní desku. Takovou hmotu přeložte do mikrotenového sáčku a odložte do chladu na minimálně 12 hodin.
- Před pečením je třeba těsto nechat „povolit“ při pokojové teplotě, aby se s ním s lehkostí pracovalo.
- Potom ho vyválejte na tloušťku asi 4-5 milimetrů, vykrojte potřebné tvary, které ukládejte na vymazaný plech, případně použijte pečící papír. K podsypávání těsta používejte jen nezbytné množství mouky, aby se s ním dobře pracovalo a nelepilo se na pracovní desku.
- Připravené perníky pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 4 – 5 minut. Tento čas je důležité dodržet, na něm záleží celý výsledek. Pokud čas prodloužíte perníky se vysuší a budou tvrdé. Po upečení perníky potřete vajíčkem, aby získali lesk.
👉 Chybí vám doma vánoční vykrajovátka? Vyberte si z těchto produktů ⤵
Poleva na zdobení perníků
Při přípravě polevy se řiďte hustotou, nic nevažte ani neměřte. Je to i z toho důvodu, že každé bělmo má jinou hmotnost, proto není třeba se fixovat na gramáže, ale spíše se zaměřit na hustotu. Ano, ve většině receptů najdete přesné gramy, ale nemusíte mít stejné bělmo a poleva v konečném důsledku nemusí být ideální. Jak tedy připravit tu správnou polevu?
Sledujte raději hustotu a při zdobení perníků experimentujte. Když vidíte, že se při zdobení vzory slévají, znamená to, že poleva obsahuje málo cukru. Naopak, když vidíte, že se vám zdobí těžko, poleva nechce ze sáčku vycházet, bolí vás ruka, znamená to, že je hustá a je třeba ji zředit kapkou vody. Zdobení perníků vyžaduje hlavně trpělivost a praxi, pokud je chcete mít dokonalé.
Hustá nebo řídká poleva?
👉 Velmi dobrá ukázka husté i řídké polevy je na tomto videu:
Červený podklad na perníky
Na perníky můžete natřít i červený podklad. Vše, co je třeba udělat, je do vajíčka zamíchat trochu červeného potravinářského barviva, buď gelového nebo práškového. S takto rozmíchaným červeným vajíčkem potřete perníky podle fantazie. Nezapomeňte, že je třeba je potřít hned po upečení, dokud jsou teplé. Natřít můžete i dvě vrstvy, aby chytily pěknou sytou červenou barvu. Takto zabarvený perník můžete dále ozdobovat s klasickou bílou polevou.
Jak předcházet opadávání polevy?
- Perníky začněte zdobit, až když jsou důkladně odležené, minimálně 2 – 3 dny po upečení. Čerstvě upečený perník je nasáklý vlhkostí, když ho začnete zdobit brzy, zvlhne i poleva, která později opadne.
- Polevu míchejte pomalu. Použijte ruční mixér, ale míchejte na nejnižších otáčkách a jen do té doby, dokud bílky nejsou bílé a dále domíchávejte ručně. Pokud budete polevu míchat rychle, bude provzdušněná, po usušení křehká, což nakonec způsobí opadávání.
- Dbejte na správnou konzistenci polevy. Zejména přidání velkého množství cukru způsobí, že bude hustá a po usušení opadne.
- Ozdobené perníky skladujte v uzavřené krabici nebo dóze, případně je zabalte do celofánových sáčků, čímž je ochráníte před vnějšími vlivy. Neprospívá jim sucho, díky kterému se perníčky přesuší, ale ani vlhkost, které perníky umí z okolí absorbovat.
„Vyšívání“ perníků bílou polevou
Určitě jste již viděli spoustu perníků, které byly nádherně vyzdobeny tzv. perníkovou výšivkou. Možná si řeknete, že je to řádná piplačka, ano, zčásti máte pravdu, ovšem s trochou trpělivosti to zvládnete i vy. Základem celého zdobení je i dobře připravená bílková poleva, především její správná hustota. Řídká poleva bude na perníku stékat a naopak s hustou se budou čáry lámat, ruka se časem vysílí a vás to nakonec přestane bavit.
Ze začátku můžete trénovat čáry více od sebe a postupně, než budete získávat cit v rukou, začněte zkoušet vytvářet mřížku i na husto. Pak už jen stačí ukládat do mřížky tečky a vytvářet různé vzory, například i křížkovou výšivku. Návody na výšivky naleznete v časopisech, na pinterestu, ale také v knihách o vyšívání. Začínejte jednoduššími vzory, které vytvářejte bílou polevou a postupně vzory doplňujte o barevné vzory. Nejnáročnější je vytvořit mřížku, tečky jen ukládáte po vzoru.
Zásady při pečení perníků
- Sypké přísady je třeba prosít (mouka, moučkový cukr, mletý pepř, kypřidlo) – nejde pouze o odstranění hrubých částí a případných nečistot, ale hlavně o nakypření, provzdušnění surovin.
- Cukr musí být práškový, pokud možno co nejjemnější. Na polevu jiný cukr nelze použít. Výrazně se liší kvalita moučkového cukru od jednotlivých výrobců. Je vhodné dostupné značky vyzkoušet. Jemnost cukru je důležitá i pro přípravu těsta, ale nejvíce se jeho kvalita projeví na polevě. Jsou-li v cukru krystalky, poleva při zdobení ucpává kornouty.
- Ke kypření perníků používejte buď jedlou sodu bikarbonu nebo uhličitan amonný (tzv. amonium, nebo cukrářské droždí). Na některé perníky (např. lité) se používá i klasický prášek do pečiva. Kypřidlo v receptu nikdy nesmíte zaměnit. Do těsta na zdobené perníky použít sodu bikarbonu a ne amonium. Při použití amonie by perníky příliš „narostly“ do výšky a změnily tvar. Kypřidlo musíte také prosít! Hrudky nebo nedostatečné promísení kypřidla v cestě by nadělalo v upečených pernících bubliny.
- Lepivost těsta závisí na druhu medu, velikosti vajec a druhu mouky. Když se už těsto téměř nelepí, zakryjte ho mikrotenovou fólií (aby neoschlo) a uložte do ledničky.
- Plech na pečení potřete tukem (tenká vrstva) a posypte hladkou moukou. Plech je také možné potřít včelím voskem, nebo nejlépe použít papír na pečení. Na plech dávejte perníky jen přibližně stejné velikosti, jinak se ty menší spálí dříve, než se dopečou ty větší. Povrch perníků před vložením do trouby otřete, aby na nich nezůstala mouka.
- Perníky pečte v předem vyhřáté troubě do světle hněda. Čím je hrubší těsto, tím pomaleji se perníčky mají péct.
- Pokud se perníky roztékají, udělali jste jednu z následujících chyb: řídké těsto, velmi namaštěný plech, málo vyhřátá trouba, nestekutěný (zkrystalizovaný) med, špatně odvážené množství kypřidla.
- Upečené perníky snímejte z plechu nožem nebo širokou špachtlí ještě horké a pokládejte je na rovnou desku. Okamžitě je, nejlépe štětcem, ještě teplé natřete glazurou ze žloutku nebo rozšlehaného vajíčka.
👉 Vhodnou bezlepkovou mouku naleznete i zde ⤵
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Jak upéct měkké perníky bez zbytečných hrbolků?
- Nejčastější příčinou bublinek a hrbolků bývá kypřidlo, které je nedostatečně zapracováno do těsta. Proto vždy kypřidlo (sodu bikarbonu) důkladně rozmíchejte s moukou, a teprve poté přidávejte ostatní suroviny.
- Dobré je, když se všechny suché suroviny prosejí, čímž je provzdušníte a zbavíte případných nečistot.
- Zpracované a odleželé těsto je třeba před pečením důkladně promísit, jen tak zajistíte, že se jednotlivé suroviny důkladně spojí. Výsledkem má být těsto, které je lesklé a jemné.
- Pozor dávejte i na množství mouky, které do těsta zapracujete, protože pokud to přeženete, těsto bude tuhé, perníky po upečení tvrdé a neforemné.
- K podsypávání používejte jen nezbytné množství mouky. Pokud je však těsto dobře promíseno a zpracováno, sami uvidíte, že na podložku se nebude lepit a na podsypání bude stačit naprosto minimum.
- Dobrou službu vám udělá i silikonová podložka, díky které vám bude stačit k podsypávání opravdu jen malé množství mouky.
5 užitečných rad na dokonale ozdobené perníky
- Na zdobení myslete už před pečením – Vždy si dopředu promyslete, jaké tvary perníků chcete upéct. Pokud jste ve zdobení perníků začátečník, raději vsaďte na ověřenou klasiku jako domečky, vločky, stromky, hvězdy a pod. Vždy si představte, co byste na daném tvaru uměli udělat, aby se vám nakonec nestalo, to, že budete mít plnou krabici perníků a nebude je umět ozdobit. Perníky nezdobte hned po upečení, protože poleva může vlivem vlhkosti, kterou perníky po upečení obsahují, opadat. Nechte je alespoň 2 – 3 dny odležet. Pokud pečete díly na perník chaloupku, doporučuje se i více dní, aby se díly později neohýbaly.
- Dbejte na přípravu skvělé polevy – Polevu připravujte z kvalitního cukru, který je na jemno umletý a neobsahuje krystaly cukru. Výborný je například považský cukr Sweet family nebo růžový cukr z Tesca. Tento cukr dostanete koupit v půl kilových nebo kilových baleních, obě jsou stejné. A i když je tento cukr jemný, alespoň jednou jej prosejte. Může obsahovat nečistoty a hrubé části, které vznikají v důsledku špatného skladování. Do polevy používejte čerstvá vajíčka, odstraňte z nich veškeré nečistoty, které by vám mohly ucpávat sáček. Polevu míchejte pomalu, na závěr domíchávejte ručně lžící, abyste odhadli správnou hustotu. Pokud budete míchat rychle poleva se provzdušní, bude obsahovat spoustu bublinek a po usušení může opadat. Druhá věc, která se může stát, že bude poleva prošlehaná a po nanesení na perník se neusuší, ale bude lepkavá.
- Využijte polevu různé hustoty – S hustou vytvářejte kolem perníku kontury, s řídkou vyplňujte prázdné plochy. Hustá poleva musí být stále krémová a na lžíci dělá špičky, řídká je sice řídká, ale pořád musí držet tvar, musí si zachovat svou strukturu. Tak, jak jsme zmiňovali již výše.
- Správné uchopení kapsy na zdobení – Při zdobení perníků je velmi důležitý správný úchop. Zdobící sáček držte shora, abyste mohli polevu na perník jednoduše vytlačovat. Sáček na konci řádně uzavřete, případně zatočte a udělejte uzlík, aby poleva ze sáčku nevytékala. Při zdobení se bude poleva postupně utrácet, proto musíte zdobící pomůcku průběžně utahovat. Polevu si naplňte do více kapes a podle potřeby je střídejte. Poleva teplem rukou mění strukturu a kvalitu, z husté se stává řídká a vzory se začnou slévat dohromady. Při zdobení perníků si udělejte na pracovním stole prostor. Potřebujete mít celý loket položený na stole. Předejdete tak brzkému přesilení ruky a obtížím při zdobení.
- Trénujete tečky a čáry – V začátcích zdobení jsou nejjednodušší tečky, malé, velké nebo v jedné hromadě. Kombinací teček různých velikostí umíte vytvořit zajímavé tvary. Správnou tečku uděláte tak, že polevu vtlačujete jakoby do jejího středu a poté potáhnete. Zdobící kapsu mějte vždy kolmo na perník, takto získáte zaoblený tvar. Rovné linie docílíte tažením polevy vzduchem.
Perníky jako ozdoba na stromeček
Perníky se ve vánočním období využívají kromě konzumace i pro dekorační účely. A to především jako ozdoba na vánoční stromek. Když budete tedy péct tyto chutné dobroty, odložte si kousek těsta, vyválejte ho na tenčí plát a vykrajujte různé tvary. Pak si vezměte klasickou plastové brčko a do ještě neupečeného perníku udělejte brčkem dírku. Když budou perníky upečené, přes dírku provlečte stužku a zavěste si je na stromeček. Samozřejmě si je ještě před zavěšením můžete ozdobit podle svých představ.
Perníky se sklíčkem
Existuje i jedna super vychytávka na perníčky, kterou je „cukrové sklíčko“. Získáte ho tak, že povykrajujete perníky, následně vykrojíte i jejich střed. Do něj naskládáte rozdrcené tvrdé bonbóny a dáte zapéct. Bonbony během pečení roztají a v konečném důsledku vytvoří takové barevné sklíčko ve středu perníku. Takto vyrobené perníky můžete použít jako dekoraci, jako ozdobu na stromeček, ale samozřejmě i ke konzumaci. Co řeknete, vyzkoušíte tyto sklíčkové perníčky i vy?
👉 Přesný návod jak na to:
Skladování perníků
Čerstvě upečené perníky jsou nejlepší. Určitě si však budete připravovat perníky i do zásoby. Co s nimi, aby byly opravdovou pochoutkou i po delší době? Třeba je umět dobře skladovat, jinak se vysuší, ztratí měkkost a budou tvrdé.
Po upečení nechte perníky vychladnout a poté pokládejte do plechové dózy nebo papírové krabice. Jednotlivé vrstvy oddělte pečícím papírem. Důležité je perníky chránit před pachy z okolí, proto je vždy skladujte zavřené. Před konzumací stačí k perníkům přidat rozkrojené jablko, případně kousek chleba. Med v pernících absorbuje vlhkost a z perníků se stane opět měkká, sladká pochoutka.
Pečení perníků není vůbec složité, ale přesto je třeba dodržet určité kroky, díky kterým se z nich stane sladká a chutná dobrota, které opravdu nikdo neodolá. Věnujte přípravě perníků čas a mějte hlavně trpělivost. Vždyť jak se říká, trpělivost růže přináší a v tomto případě jsou to skvělé perníčky.
Rozhovor s šikovnou hospodyňkou a maminkou Mirkou Škorvánkovou
Jak jsme již zmínili, do našeho článku velkou měrou přispěla svými tipy a radami i šikovná maminka Mirka Škorvánková, která se zdobení perníků věnuje už dlouhá léta. S radostí nám odpověděla na pár otázek. Prozradila nám něco o sobě, ale hlavně o své vášni – pernících. Celou Mirčinu práci si můžete prohlédnout i na sociální síti, kde ji najdete pod názvem Medovnikárna.
„Dobrý den, jmenuji se Miroslava Škorvánková, pocházím z malé vesničky Varín, blízko Žiliny. Zdobení perníků se věnuji asi od 17 let, už v tomto mladém věku mi toto krásné řemeslo učarovalo. Založila jsem online školu pečení a zdobení perníků, abych lidem více toto řemeslo přiblížila, a abych mé dlouholeté zkušenosti mohla předat dál.“
Kdy jste začali s pečením a zdobením perníků a co Vás k tomu vedlo?
Mirka Škorvánková: Ke zdobení perníků mě vedla hlavně chuť něco vyrobit, darovat svým blízkým vlastnoručně vyrobené perníkové srdíčko, ale i chybějící prostor k seberealizaci. Začala jsem už během střední školy, kdy jsem studovala gastronomii a všechny aktivity, které se týkaly vaření a pečení, mi byly velmi blízké. V naší rodině nebyla tradice pečení perníků zažitá, dostala jsem se k ní úplně náhodou přes časopis Medovníčky, který v té době pravidelně vycházel v novinovém stánku. Začátky byly všelijaké, chyběla mi nejen zručnost, ale také dobrý recept na perníky a polevu. Naštěstí mě první neúspěšné pokusy neodradily a postupně jsem začala získávat cvik a zjistila jsem, že to není složité.
Co Vás inspiruje při celém tomto procesu pečení a zdobení?
Mirka Škorvánková: V minulosti jsem hledala inspiraci v časopisech, později na sociálních sítích. Velkým vzorem je pro mě i slovenská lidová ornamentika, časopisy s křížkovou výšivkou, kde vždy najdu dostatek námětů, které umím přenést i na perníky. Za léta zdobení jsem si však našla svůj styl, inspirace na zdobení mi přijde mnohdy jen tak sama.
Používáte nějaké speciální materiály nebo pomůcky při své práci?
Mirka Škorvánková: Když jsem začínala se zdobením perníků, nebylo na výběr mnoho pomůcek. Dostupná byla obyčejná svačinová kapsa a přitom jsem i zůstala, protože jsem na ni naučená. Dnes je na výběr opravdu široká škála pomůcek, které lze při tvorbě perníků použít. Já i přesto zůstávám při této mé ověřené klasice. No snažím se při zdobení využívat i moderní techniky, barvy, airbrush, štětce, šablony, díky kterým umím udělat i z obyčejného perníku jedinečný.
Jaký význam pro Vás osobně má vánoční období a pečení perníků?
Mirka Škorvánková: U mě se perníčky nespojují výlučně jen s Vánocemi, protože je peču během celého roku a nesmí chybět na žádné rodinné oslavě. Přesto se snažím během vánočního období vyrobit něco navíc, co běžně během roku nedělám. Nikdy nesmí chybět svícen z perníku, duté perníkové kuličky a srdíčka a samozřejmě, tradiční perníková chaloupka. Na vánoční pečení se vždy těším. Snažím se do zdobení zapojovat i mé děti, které mi s velkou radostí pomáhají. Během adventu nám při zdobení zpříjemňují čas koledy a domácí punč. U mě je velkou tradicí perníky během Vánoc rozdávat rodině nebo známým. S tím cílem jsem vlastně začínala, chtěla jsem dělat mými perníky radost, proto mi je vždy potěšením, když můžu mou rodinu obdarovat vlastnoručně vyrobenými perníky.
Používáte u perníků svůj tajný rodinný recept nebo ráda poskytujete pomoc a informace i svému okolí a veřejnosti?
Mirka Škorvánková: Rodinný recept nemám, protože se u nás perníky nikdy nepekli. Recepty jsem hledala zejména v časopisech, ale nikde to nebylo ono, proto jsem mnohokrát experimentovala a kombinovala různé suroviny. Recept, který jsem v minulosti našla, jsem si trošku upravila, aby mi perníčky vyhovovaly zejména chutí a měkkostí. Tento recept není tajný, veřejnost ho najde na mém blogu. Už ho vyzkoušelo několik lidí, zatím má dobré ohlasy, já sama s ním peču několik let.
Víme, že lidé vás mohou sledovat i na internetu. Co zde nabízíte svým zákazníkům a sledovatelům?
Mirka Škorvánková: Mým sledovatelům dávám na sociálních sítích zejména rady a tipy na pečení a inspiraci zdobení perníků. Velmi mě těší, že radami a videi inspiruji i ženky, které perníky nikdy nedělali a už teď se těší z prvních upečených a ozdobených perníků. Kromě toho nabízím online kurzy zdobení perníků, které mají velký úspěch, a díky kterým jsem naučila zdobit perníky již několik šikovných žen, které měly na začátku obavy z neznámého. V neposlední řadě provozuji eshop s pomůckami na pečení a zdobení perníků, aby žádné hospodyňce při zdobení perníků nic nechybělo. V eshopu najdou mé zákaznice širokou nabídku vykrajovátek, kapes na zdobení perníků, krabičky a celofánové kapsy a jiný sortiment, který při pečení a zdobení perníků nesmí chybět. Vše naleznete na stránce www.medovnikaren.sk.
Máte nějaké stručné rady pro ty, kteří teprve začínají s pečením a zdobením perníků?
Mirka Škorvánková: Při pečení je hlavně důležité vybírat kvalitní suroviny, především med musí být opravdu prvotřídní. Nepoužívat žádné medy na pečení nebo pampeliškový med. Mnohdy umí udělat neplechu v cestě i brzy stáčený med, který je řidší, má žlutou barvu a po upečení jsou perníky tvrdé a vrásčité. Třeba se vyhýbat i zcukornatěnému medu, který způsobí, že perníky budou po upečení plné nepěkných dírek.
Perníkové těsto je dobré důkladně zpracovat, nejprve spojit sypké suroviny, poté přidat zbylé, vejce med, tuk. Díky důkladnému vypracování se zabrání tomu, že budou perníčky plné nepěkných hrbolků. Doba pečení perníků je velmi krátká, stačí 4 – 5 minut, jinak budou tvrdá. Upečené perníky mají zlato-hnědou barvu, jsou jemně nafouklé a v kuchyni to po nich krásně provoní.
Největším kamenem úrazu bývá příprava polevy, která lze mnohým zabrat. Cukr musí být důkladně proset, aby krystaly neucpávaly sáček. Dnes už je ovšem nabídka cukru opravdu velká a dá se sehnat pudrový cukr, který je jemný a neobsahuje přebytečné krystaly. Polevu je třeba míchat pomalu, na závěr domíchávat ručně lžící, abyste odhadli správnou hustotu. Pokud budete míchat rychle, poleva se provzdušní, bude obsahovat spoustu bublinek a po usušení může opadat. Druhá věc, která se může stát, že bude poleva prošlehaná a po nanesení na perník se neusuší, ale bude lepkavá. Co se týče přesných poměrů, tam je těžko řadit, protože každé bílko má jinou hmotnost, a když se budete zaměřovat na přesné poměry, poleva bude vždy jiná. Správně připravená poleva je krémová, drží tvar, vytváří se špička jako například šlehačková smetana, a když ji nanesete na perníky, zachová si svůj tvar. Stane-li se, že poleva z perníku stéká, vzory se slévají, tehdy je poleva řídká a je třeba do ní přimíchat trošku cukru. Někdy stačí jen malá lžička a výsledek je úplně jiný.
Přípravě a pečení perníků je třeba opravdu věnovat čas, určitě si to zaslouží a odmění se vám krásným výsledkům. To samé platí i při zdobení. Třeba si k nim sednout, když jsme v klidu a když nás nic nerozptyluje. Zdobení perníků je třeba vnímat jako prostor pro relaxaci, uvolnění a ne jako nutné zlo, které chceme mít rychle za sebou. Když se takto nastavíme, tak i výsledky budou mnohem lepší.
- www.uluv.cz – perníky v minulosti
- www.medovnikaren.cz – tipy a rady ke zdobení perníků
Článek je zařazený do kategorie: Praktické rady a triky, Vánoce
Mohlo by vás zajímat
- Black Friday 2024 v ČR – 29. listopad: kde proběhne, jaké jsou slevy a hlavní zásady nakupování
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Domácí hnojivo na rajčata a papriku, uhorky, květiny, ovocné keře - levné a bez chemie (velký přehled receptů pro každou příležitost)
- Praní tenisek - jednoduchý návod jak je vždy udržet v čistotě a jako nové (v pračce i ručně)
- Jak správně nabíjet Li-Ion baterie a prodloužit tak jejich životnost?
- Jak se správně starat o pračku a sušičku, aby vydržely co nejdéle v kondici? 5 základných pravidel
- Proč byste měli pravidelně čistit digestoř a jak na to