Černý rybíz, plný vitamínu C, je lehce pěstitelným měkkým ovocem. Dělá se z nich skvělý džem, zdravé nápoje a jsou důležitou součástí letních dezertů. Červený rybíz je sice pro někoho kyselý na to, aby se konzumoval čerstvý, ale jako džem je vynikající. Pokud jste zahrádkář a chcete pěstovat něco, co bude vaši zahradu zdobit a současně přinášet užitek, zvažte rybíz! Je to krásné ovoce (a také jeho květiny) už na pohled. Pěstuje se extrémně snadno a bezproblémově, takže nepotřebujete mnoho zahradnických znalostí, poskytuje úrodu vysoce výživné potraviny a navíc přidává krásný akcent zahradě svými příjemnými barvami.
Obě odrůdy můžete pěstovat současně, protože vyžadují téměř identickou rutinu. Jediným rozdílem je, že zatímco černý rybíz potřebuje velmi základní prořezávání, červené odrůdy potřebují o něco intenzivněji, podobně jako angrešt. V tomto článku vás seznámíme s rybízem, jejich odrůdami, se základy jejich sázení a pěstování a doufáme, že vás to povzbudí k výsadbě tohoto úžasného ovoce doma ve vaší zahradě.
Rybíz ve zkratce
Rybíz jsou členy rodu Ribes. Jsou to sladkokyselé plody plné chuti a obvykle se pěstují jejich následující odrůdy (typicky klasifikované podle barev).
Černý rybíz
Černý rybíz (Ribes ussuriense nebo Ribes nigrum) je známý svou silnou chutí, díky které jsou více ideální pro sirupy, džemy a podobné potravinové výrobky, než aby se jedli čerstvé. Černý rybíz produkovaný odrůdou „Boskoop Giant“ a „Noir de Bourgogne“ je však velmi chutný. I plody „Ben Sarek“ a „Titania“ jsou velké a dostatečně sladké, aby se mohly konzumovat čerstvé, pokud jsou řádně dozrálé. Černý rybíz je částečně sterilní, takže je lepší zasadit dvě odrůdy blízko sebe.
Červený rybíz
Obvykle se používají k výrobě šťáv, džemů nebo povidla. Oblíbené jsou jejich odrůdy „Cascade“ s velkým a sladkým ovocem, „Red Lake“ dobře rostoucí druh s dlouhými obdobími kvetení a zrání a „Wilder“ s tendencí šířit se a s extrémní produktivitou. Červený rybíz je obvykle samoopylý, ale za určitých podmínek profituje z křížového opylování s další červenou nebo bílou odrůdou.
Bílý rybíz
Tyto mají 3 odrůdy – R. rubrum, R. petraenum a R. vulgare a obvykle mají nižší obsah kyselin než jiné odrůdy, takže jsou ideální k přímé konzumaci. Nejlepší bílý rybíz je téměř průhledný. „White Dutch“ má sladké, šťavnaté bobule a „White Imperial“ produkuje velké množství malých bobulí s velmi nízkou kyselostí. Stejně jako červený rybíz, i bílý je obvykle samoopylý, ale mohou se opylovat i s další bílou nebo červenou odrůdou.
Růžový rybíz
Ribes vulgare nebo růžový rybíz jsou mezistupněm mezi bílým a červeným ríbezlem. Mají bezbarvou slupku a růžovou dužinu. „Gloire des Sablons“ se těší z velkých bobulí a produktivity, zatímco „Pink Champagne“ jsou známé nejvyšší sladkostí z rybízu. Dalším typem je „Rosasport“, který je také chutný a vhodný k přímé konzumaci.
Žlutý rybíz
Žlutý rybíz nebo R. aureum se také nazývají zlatým rybízem. Úzce s nimi souvisí i druh R. odoratum. Toto je pravděpodobně nejvíce sucho – tolerantní druh rybízu. Žlutý rybíz také profituje z křížového opylování.
Jak a kde pěstovat rybíz?
Přestože jsou blízkými příbuznými, červený rybíz má jiný růstový zvyk než černý. Obě tolerují většinu půd, kromě mokré nebo slabě odvodněné. Dávají přednost slunečnému místu, které je chráněno před studeným větrem, ale červené se vyrovnají i s částečným stínem.
Rybíz není příliš vybíravý na půdu, jen se vyhněte příliš zásadité nebo kyselé půdě. Mohou růst v půdě s pH mezi 4 a 7, ale pro dosažení nejlepších výsledků by měla být půda mírně kyselá v rozmezí 6,0 až 6,5. Rybíz nemají rádi slané půdy nebo půdy se slabým odvodněním. Nejlepší půda je taková, která obsahuje mnoho organických látek, která zlepšuje odvodnění a živí rostliny.
Jak pěstovat černý rybíz?
Úžasnou vlastností černého rybízu je to, že snášejí nedostatečnou drenáž mnohem lépe než jiné podobně měkké ovoce. Přesto by se však měly vysazovat v dobře odvodněné půdě, obohacené o organické látky a také by měly být chráněny před silným větrem. Pokud vaše zahrada leží nízko a je proto náchylná k mrázu, můžete udělat dvě věci – buď zvolit odrůdy, které jsou odolné proti mrazu (nové odrůdy Ben), nebo zakryjte rostliny v dubnu flísem chránícím před mrazem, který bude chránit květiny, protože abyste získali ovoce, v první řadě je třeba ochránit květiny.
➡️ Výsadba
Když sázíte ovocný strom nebo keř, je velmi důležité připravit půdu. Je to proto, že na rozdíl od zeleniny zůstávají ovocné dřeviny na stejném místě, když je už jednou zasadíte; takže máte pouze jednu šanci připravit půdu.
V případě černého rybízu je vhodné se věnovat půdě přibližně 4 týdny před začátkem výsadby. Počítejte s plochou asi 60 x 60 cm. Veškerý plevel by se měl zcela odstranit a místo vyplňte množstvím (asi 2 kbelíky) dobře shnilého hnoje. Je důležité odstranit hluboce zakořeněné plevele, protože pokud si jich všimnete později kolem stonků, nebudete je umět odstranit, protože tam už budou kořeny rybízu.
Prostokořenné sazenice černého rybízu se vysazují v říjnu až listopadu (nebo únoru – březnu) (na rozdíl od hrnkových rostlin, které lze pěstovat kdykoli během roku). Vzdálenost mezi rostlinami a řadami by měla být 150 cm. Když kopete jámu, nezapomeňte, že by měla být alespoň dvojnásobná než velikost kořenové koule. Dávejte pozor, abyste kořeny rozprostřeli, když dáte rostlinu do jámy. Stonek by měl jít asi o 6 cm hlouběji než původně byl. Hlubší výsadba umožní, aby se ze základny objevilo mnoho nových výhonků, které se nakonec vyvinou do nových větví, které přinesou ovoce.
Před opětovným naplněním jámy zamíchejte do půdy trochu dobře shnilého hnoje a poté jemně šlapejte po zemi, aby zpevněla. Nakonec důkladně zalijte výsadbový otvor, protože rovnoměrné provlhčení pomůže zpevnit půdu kolem kořenů rostliny.
➡️ Prořezávání po výsadbě
Hned po výsadbě byste měli zkrátit každý výhonek na 2 – 3 pupeny. Toto prořezávání je ve skutečnosti druhou fází postupu hluboké výsadby a nabízí rovněž benefit spočívající v přidání počtu větví produkujících ovoce. Na plody je třeba čekat až do dalšího roku, protože ovoce se rodí na stoncích, které vyrůstaly v předchozím roce. Budete sice muset počkat na džem, ale vaše rostlina se v dlouhodobém výhledu krásně zvelebuje.
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
➡️ Roční prořezávání
Je vhodné provádět každoroční prořezávání kdykoli od listopadu do března. Více se doporučuje březen, protože pokud se vyskytnou nějaké rány, rychle se vyléčí, protože keř se v dubnu vzbudí z období klidu. Zimní prořezávání (nejen rybízu, ale jakéhokoli ovoce) ponechává surový řez otevřený živlem, protože rostlina se sama nedokáže léčit.
Pamatujte, že ovoce bude nejlepší, pokud se produkuje z mladého dřeva; proto se staré dřevo musí vyčistit každý rok. To udrží vaši rostlinu v nejproduktivnějším stavu. Staré dřevo identifikujete tak, že je zřetelně tmavší, zatímco mladé dřevo je bledé. Je také tlustší než mladé dřevo a proto se dá snadno nalézt. Při odstraňování starého dřeva jej řežte co nejblíže spodní části rostliny; proveďte vodorovný řez tak, aby se zabránilo hromadění dešťové vody v ráně.
Všechny řezy by také měly být směřující směrem ven do poupat, které umožní růst nových výhonků směrem ven a ne dovnitř. Je to proto, že nový výhonek vychází z puku nejblíže vašemu řezu a roste stejným směrem jako puk. Měli byste také oříznout dřevo, které vypadá slabě nebo nezdravě. Také by se mělo řezat horizontálně nebo nízké větve, které odcházejí z rostliny, aby se keř mohl snadno sklízet a aby se zabránilo i nízko rostoucímu ovoci, protože se v důsledku kontaktu s půdou kazí.
Jak pěstovat červený rybíz?
Jak již bylo zmíněno, podmínky pěstování pro červený rybíz jsou téměř stejné jako pro černý, tj. 60 x 60 cm půdy, která by se měla připravit s dobře shnilým hnojem. Rozteč je také stejná, tj. 1,5 m mezi rostlinami. Červené rybíze se však mohou pěstovat i jako jednotlivé (rozteč 45 cm), dvojité (rozteč 90 cm) nebo trojité (120 cm rozteče) kordonové rostliny. Toto je nejběžnější metoda, protože je nejjednodušší a poskytuje nejvyšší výnos. Červený rybíz by se měl vysazovat na plném slunci v dobře odvodněné půdě. Budou také vyžadovat ochranu před mrazem v dubnu, kdy se rostliny obalí pytli nebo rounem.
➡️ Výsadba
I při výsadbě červeného rybízu je nepatrný rozdíl oproti černému. Zatímco černý rybíz je vysazen hlouběji, než byl původně, červený rybíz se vysazuje na stejné úrovni. Takže můžete vidět transformaci z tmavšího na bledší dřevo na stonku, která označuje starou úroveň půdy. Důvodem tohoto rozdílu je to, že v případě rostliny černého rybízu si přejeme více výhonků vycházejících ze základny rostliny, zatímco v případě rostlin červeného rybízu chceme jediný stonek, který má na vrchu otevřený tvar keře.
➡️ Prořezávání po výsadbě
V případě prořezávání červeného rybízu budete muset z půdy ve spodní části rostliny odebrat jakékoli výhonky. Jsou to nové stonky vycházející ze základny kořenové koule nebo z hlavního stonku. Seřízněte všechny zbývající větve zhruba na polovinu jejich délky. Udělejte řez u puku směřujícím vzhůru, protože to bude stimulovat růst směrem vzhůru, ne směrem ven.
➡️ Roční prořezávání
Otevřená číše je ideálním tvarem keře červeného rybízu se solitérním hlavním kmenem a prázdným prostorem ve křoví, do kterého vniká světlo a vzduch. Tento tvar otevřeného keře a málo listí na základně má další výhodu – drží pod kontrolou housenky pilařek, protože ty nejsou moc rády, když jsou exponovány. Pilířky jsou nebezpečné a mohou velmi rychle zničit zdravý keř; takže byste měli být opatrní. Otevřený keř vám umožní snadno je rozeznat a okamžitě likvidovat, abyste předešli dalšímu poškození.
Abyste získali tvar číše, odřízněte všechny stonky vyvíjející se uvnitř keře a také všechny boční větve směřující do středu. Odstraňte také jakékoli umírající nebo odumřelé dřevo, protože je neproduktivní a může být i místem nemoci. Nejkvalitnější ovoce roste na loňském dřevě; proto je třeba odříznout i všechny větve starší než 3 nebo více let. Odstraňte také všechny nízké a visící větve, které rostou směrem ven kolem základny, protože brání vašemu přístupu během sklizně a nízko položené ovoce se také kazí.
Péče
Při pěstování odrůd rybízu je třeba pamatovat na některé běžné faktory. Zde je několik z nich.
- neustále odstraňujte plevel kolem spodní části keře; toho lze dosáhnout ručním trháním a mulčováním, ne kopáním, protože kořeny nejsou hluboké a mohou se snadno poškodit. Další výhodou mulčování je, že jde o perfektní způsob hnojení rostlin pevnou vrstvou zahradního kompostu a/nebo hnoje, který obsahuje všechny potřebné živiny pro rostlinu.
- během suchých období zalévejte, ale ne během zrání ovoce, protože to může způsobit roztřepení plodů.
- nezapomeňte, že černý rybíz potřebují více hnojiva než červené. Hnojivo by se mělo přidávat při přípravě půdy k sázení mladých rostlin a pro usazené rostliny koncem podzimu a/nebo koncem zimy. V závislosti na typu půdy, kyselosti, odtoku, množství srážek atp. je třeba přidat kompost/humus, starý hnůj, dokonce i nějaký písek a nějaké vyvážené hnojivo NPK, nejlépe s postupným uvolňováním živin. Mějte na paměti, že větší dávky dusíku mohou podporovat silný růst rostlin, ale rostliny budou slabé a náchylné k fyzickému poškození a chorobám. Také byste se měli vyvarovat hnojiv s chloridem draselným (nebo jinými chloridy).
Rozmnožování
Rozmnožování rybízu je velmi jednoduché z odřezků z tvrdého dřeva, které se ořízly v zimě. Stonky s upravenou délkou se snadno zakoření, když se jednoduše zapíchnou do půdy. Nařežte je na kousky se 4 – 6 puky. Každý odřezek zastrčte do země
(nebo květináče) tak, aby 2-3 pupeny zůstaly nad zemí. Dobře zalijte vodou a poté použijte mulč, nebo jiným způsobem zajistěte, aby půda nevyschla. Rostliny získané z řízků přinesou ovoce o tři roky.
Škůdci a nemoci
Hmyzí škůdci jsou pro domácí pěstitele rybízu menší hrozbou. Zamoření je vzácné a jen vzácně způsobuje vážné škody. Rybíz nevyžadují rozsáhlá opatření ke kontrole nemocí. Pečlivý výběr stanoviště a správné postupy, jako je mulčování, prořezávání a ozdravování, minimalizují problémy se škůdci. Mezi problémy, které se mohou vyskytnout patří:
➡️ Nemoci
- antraknóza – jde o plísňové onemocnění, které napadá ovoce během zrání. Prvním viditelným znakem je kruhový bod na pokožce, který je mírně zapadlý. Skvrny se zvětšují a tmavnou; ovoce hnije. Delší období tepla a vlhkosti usnadňují růst antraknózy. Houba přezimuje v nemocných rostlinných zbytcích. Doporučujeme ponechat dostatečný prostor mezi rostlinami pro dobrou cirkulaci vzduchu, vyhýbat se přílišnému zalévání, což může šířit spóry hub, udržovat čistou zahradu, odstraňovat a likvidovat veškerý nemocný rostlinný materiál. Použijte mulč, abyste zabránili rozšíření spór z půdy na rostliny.
- botrytis – tato houba způsobuje šedou plíseň na květinách, listech, stoncích a pupenech. Daří se jí v chladném a mokrém počasí. Doporučujeme odstranit postižené části rostlin, vyvarovat se zalévání v noci a ponechání vody na rostlině při zalévání. Ujistěte se, že rybíz má zajištěnou dobrou cirkulaci vzduchu.
- padlí – ve vlhkých povětrnostních podmínkách se vyskytuje na vrchní části listů. Zdá se, že listy mají bělavý nebo šedavý povrch a mohou se kroutit. Doporučujeme zajistit dobrou cirkulaci vzduchu správným rozmístěním a prořezáváním.
➡️ Škůdci
- mšice – zelenožlutý, červený, černý nebo broskvově zbarvený hmyz může šířit nemoci. Na listech zanechává lepivé zbytky, které přitahují mravenci. Doporučujeme vnést nebo přilákat do zahrady přírodní dravce, jako jsou brouci a vosy, které se živí mšicemi. Můžete je také omýt vodou nebo použít insekticidní mýdlo.
- roztoč rybízový (Cecidophyes ribis) – způsobí zduření pupenů. Napadá spíše černý rybíz. Přezimuje v napadených poupatách, které se na jaře sice rozvinou, ale později přestávají růst a usychají. Doporučujeme odstranit napadené poupata. V případě zamoření úplně omladit keř.
- housenky a pilařky – objevíte-li jste na rostlině tyto škůdce, můžete použít mikrobiální přípravek NovaFerm® ORION ve 2% koncentraci
Sklizeň
V závislosti na kultivarech a lokalitě pěstování se rybíz sbírá v červnu, červenci a srpnu. Chcete-li si vychutnat zralé ovoce přímo z rostlin, nejlepší je nechat je zůstat na rostlině asi tři týdny po zbarvení – sběr rybízu v pravý okamžik je někdy jako vybírání melounů – nikdy nevíte, co máte, dokud neochutnáte. Při sklizni ovoce byste se měli vyhýbat vlhkosti, protože vlhké ovoce ztrácí kvalitu rychleji. Možná je lepší připravit džem, buď pouze z rybízu nebo v kombinaci s jiným ovocem, například do džemu lze přidat několik kousků jablek, aby se snížila kyselost.
Pokud používáte ovoce na džem, měli byste jej sesbírat dříve, než bude zcela vyzrálé, aby byla vyšší přirozená hladina pektinu. Obraté ovoce rychle ochlaďte a vložte do nádob s víčkem nebo uzavřených sáčků. Při skladování ovoce v ledničce se tím zachová vlhkost a zabrání se vysušení. Okamžitě zchlazené bobule zůstanou v ledničce čerstvé i několik týdnů. Z rybízu se dělá také víno. Můžete na něj použít bobule všech barev. V létě zmrazte shluky plodů a přidejte je do sklenic ledového čaje, limonády nebo oblíbeného koktejlu.
Kontrolní seznam sezónních úkolů
Co dělat? | Kdy? |
---|---|
Výsadba nových keřů | únor - březen |
Během kvetení hledejte příznaky hmyzu a nemoci | květen - červen |
Dávejte si pozor na padlí; podle potřeby ošetřujte nebo prořezávejte | červen - září |
Sklizeň | červenec - srpen |
Před příchodem sněhu odstraňte spadané listy, zbytky rostlin | říjen - listopad |
Kompostovaný hnůj aplikujte před napadením sněhu | říjen - listopad |
Ořežte slabé, mrtvé dřevo; přeřeďte do tvaru otevřené číše ještě před začátkem růstu | březen |
Jak pěstovat rybíz v květináči?
Pěstování rybízu se obvykle děje na otevřeném prostranství a možná z tohoto důvodu jejich pěstování v květináči málokdy přijde někomu na mysl. Ale i to je možné. Pěstování v květináči má mnoho výhod, zejména v menších zahradách a v chladnějším podnebí. Rybíz jsou velmi atraktivní a dekorativní rostliny a jejich pěstování v kontejneru vám umožní umístit je na to nejlepší místo. Jejich pěstování uvnitř během skutečně chladných zimních období pomáhá rostlinám zahájit vegetační období dříve a zabránit škodám způsobeným mrazem.
Co jste o rybízu možná nevěděli…
- ve 100 gramech černého rybízu je 63 kalorií
- kromě obrovského množství vitaminu C obsahují tyto malé drahokamy také kyselinu pantotenovou (vitamin B5), pyridoxin (vitamin B6) a thiamin (vitamin B1). Také důležitý minerál železo, stejně jako měď, vápník, fosfor, mangan, hořčík a draslík.
- zdravotní přínosy červeného rybízu zahrnují zvýšení síly imunitního systému, udržování zdravého kardiovaskulárního systému, pomoc při kontrole vysokého krevního tlaku, pomoc při kontrole cukrovky, poskytování úlevy od nespavosti a antivirové benefity. Poskytují také úlevu od problémů s oběhem a posilují kosti a zuby.
- odvar z listů, kůry nebo kořenů se používal jako tradiční léčivo
- složky v listech černého rybízu zvyšují sekreci kortizolu v nadledvinkách, čímž stimulují aktivitu parasympatického nervového systému, což se může ukázat jako užitečné při stresových stavech
- olej extrahovaný ze semen černého rybízu má uplatnění v kosmetickém průmyslu. Používá se většinou při výrobě produktů péče o pleť.
- listy černého rybízu se používají jako aromatické činidlo při výrobě čajů nebo vodek v Rusku
- černý rybíz jsou trvalky, které ve volné přírodě přežijí od 15 do 30 let
- šlechtění se uskutečňuje ve Skotsku, Polsku, Litvě, Norsku a na Novém Zélandu s cílem vytvořit černý rybíz s lepšími konzumními vlastnostmi a keře s vyšší tvrdostí a odolností vůči chorobám
Zdroje informací:
- https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-blackcurrants-redcurrants-and-whitecurrants/
- https://www.burpee.com/gardenadvicecenter/encyclopedia/fruits/learn-about-currant/encyclopedia__Currants-article.html#howToCommonPests
- https://harvesttotable.com/how-to-plant-grow-prune-and-harvest-currants/
Článek je zařazený do kategorie: Péče o zahradu
Mohlo by vás zajímat
- Černá ředkev je chutná kořenová zelenina, jak na její pěstování, účinky, recepty na její využití
- Měsíční jahody – jak je pěstovat a rozmnožovat, nejlepší odrůdy
- Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit - jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Čajot je exotická zelenina z tropů, víte na co ji použít? Recepty, využití, pěstování rostliny
- Lunární kalendář pro zahrádkáře - květen 2024
- Kamélie japonská - jak pěstovat „japonskou růži“ v bytě i v zahradě
- Je šalotka cibule nebo ne? Toto jsou hlavní rozdíly a kde všude šalotku můžete použít, výborná je i zavařená!
- Jak na pěstování Aloe vera - péče o rostlinu a jak ji doma zpracovat na gel či nápoj
- Jak správně pěstovat rodící banánovník i v bytě v květináči - péče, nemoci