Zavařování broskví – vše co potřebujete vědět

Georgina Babinová Téma
2. března 2022 1

Magická, plná života a krásná. Zahrnuje všechny chutě, barvy a energie léta a je dostupná pro každého – broskev. Je hvězdou sezóny a vyplatí se ji konzumovat v maximální možné míře. Za zvážení rozhodně stojí i její konzervování. Broskvová sezóna je krátká (a sladká), ale zavařování broskví a zachování tohoto šťavnatého letního ovoce na zimu je velmi jednoduché. Je to všestranné ovoce, které lze konzervovat různými metodami. Dnešní článek vám prozradí jak na to a ještě mnohem víc.

Než se pustíte do zavařování…

Výběr dokonalých broskví začíná barvou. Potřebujete broskve, které jsou zralé. To znamená, absolutně žádné zelené! Přestože broskve dozrávají i nadále po sklizni, pokud jsou zelené, nikdy nedozrají správně. Teď, trochu překvapivě… ignorujte červenou část broskve. Červenání je tam, kde byla broskev na stromě vystavena slunci; je to „úpal“. Neříká vám nic o ovoci. Záleží na barvě zbytku. Žluté broskve by měly být zlatožluté barvy. Bílé broskve by měly mít krémovou bělost. Nejlepší místo k vyhodnocení barvy je blízko místa, kde byl stonek. Do této oblasti se dostane méně slunce.

Padající broskve

Jedním z nejlepších indikátorů dokonalé broskve je vůně : měla by vonět tak, jak chcete aby chutnala. Dále zkontrolujte, zda plody nejsou pohmožděné, poškrábané nebo poškozené. Slupka by měla být hladká. Žádné vrásky! Broskev by měla být na svoji velikost těžká. Vložte ji do dlaně a jemně stiskněte. Nikdy do ní nepíchejte prstem. Jen chcete zjistit, jestli je zralá.

Pokud je na pocit:

  • tvrdá jako kámen – zapomeňte na ni, pravděpodobně se obrala před dozráním
  • jako tenisový míček – téměř dokonalý, dozraje do týdne
  • tak akorát – připravena ke zpracování nyní nebo během několika dní.
  • měkká – musíte ji zpracovat nebo sníst hned teď
  • super měkká – je přezrálá, ideální na džem, povidla, sorbet, nebo smoothies

 

4 jednoduché metody zavařování broskví

Broskve jsou lahodné peckové ovoce. Když stromy rodí, mají tendenci být naprosto štědré a vy možná ani nebudete vědět, co s tolika úrodou… I když je můžete zmrazit, je to nudné mít jen mražené broskve. Proč neudělat kompot, džem, chutney nebo broskvový sirup?

Lahve broskvového kompotu

 

➡️ Broskvový kompot

Budete potřebovat broskve, které jsou sladké a zralé. Neměly by být kašovité, ani tvrdé jako skála. Přesně tak zralé, jako byste je zkonzumovali čerstvé. Vyberte odrůdy broskví, které vám usnadní práci. Například odrůdy, ze kterých pecka snadno vyjde jáma. Na kompot jsou ideální broskve elberta, protože jsou pěkné a velké. V závislosti na velikosti broskví můžete dostat přibližně 4 broskve do sklenice. Jednoduchý recept na sirup, který uvádíme níže by měl stačit na 3-4 sklenice.

 

➡️ Krok 1. – Připravte si sklenice

Dejte sklenice a vička do myčky nádobí a nastavte cyklus s nejvyšší teplotou. Pokud nemáte myčku nádobí, umístěte sklenice do hrnce s vodou, otvorem nahoře a vodu přiveďte k varu na 10 minut. Ke skleničkám můžete přiložit i víčka, nebo je sterilizovat v dalším hrnci.

 

💡 Pokud sklenice na zavařování z vybavení vaší kuchyně ještě chybí, máme pro vás pár tipů: ⤵️

Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Fruit 0,425 l, 4 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Fruit 0,425 l, 4 ks
209 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem VERINE, 0,26 l, 8 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem VERINE, 0,26 l, 8 ks
209 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem Sturzglas 0,44 l, 8 ks Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem Sturzglas 0,44 l, 8 ks
175 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem TON, 80 ml, 12 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem TON, 80 ml, 12 ks
219 Kč
Tescoma 6dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,2 l Tescoma 6dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,2 l
229 Kč
Tescoma 3dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,7 l Tescoma 3dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,7 l
259 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Majo 0,245 l, 10 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Majo 0,245 l, 10 ks
259 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Laura 0,165 l, 8 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Laura 0,165 l, 8 ks
175 Kč

Ukázat více

 

➡️ Krok 2. – Broskve zbavte slupky

Opláchněte broskve, poté je vložte do hrnce s vroucí vodou a blanšírujte 30 až 60 sekund. Po blanšírování je vložte do koupele s ledovou vodou, abyste předešli jejich uvaření. Kůže by měla okamžitě sklouznout. Krása tohoto je, že nepotřebujete ani nůž! Pokud se tak nestane, zkuste je na několik vteřin vložit zpět do vroucí vody. Pokud ani přesto se slupka neoddělí, vaše broskve nemusí být zralé.

 

➡️ Krok 3. – Rozpulte broskve a odstraňte pecky

Záleží na vašich preferencích. Broskve můžete nakrájet na poloviny, na čtvrtky a mnozí je dokonce krájejí na plátky. Je úplně na vás jak je chcete servírovat. Vyřízněte všechny hnědé skvrny a kašovité oblasti.

 

💡 Důležité! Broskve zhnědnou, když jsou vystaveny vzduchu, dokonce i vzduchu v uzavřené sterilní nádobě. Aby ovoce nezhnědlo, přidejte k němu 1/4 šálku citrónové šťávy nebo kyselinu L-askorbovou, označenou jako E300, které se však nemusíte obávat. Má skóre škodlivosti 0. Potom broskve promíchejte, abyste se ujistili, že všechny povrchy jsou potaženy.

 

➡️ Krok 4. – Vložte broskve do lahví

Vložte nakrájené broskve lícem dolů (dolů peckou) do horkých a sterilizovaných lahví. Naplňte láhve broskvemi až k linii hrdla láhve (kde končí křivka). Je dobré ukládat je poměrně těsně, aniž byste je pohmoždili. Takto není pravděpodobné, že se budou vznášet a zhnědnou.

Příprava sirupu

 

➡️ Krok 5. – Připravte sirup

Sirup je pouze směs cukru a vody, můžete také použít ovocnou šťávu. Doporučujeme lehčí sirup, vaše děti dostávají „poctivý“ podíl cukru, aniž byste jej přidávali ještě i sem. Zde je tabulka, kolik cukru je třeba přidat pro různé druhy sirupu:

SirupCukrVodaVydatnost
Lehký2 šálky6 šálků7 šálků
Středně sladký3 šálky6 šálků6, 5 šálky
Intenzivně sladký4 šálky6 šálků7 šálků

Stačí přidat do hrnce požadované množství a přivést k varu. Opatrně nalijte horký sirup do lahví, dokud jím broskve nejsou zcela zakryty. V horní části láhve nechte cca 1 cm místa. Použijte nůž na máslo a opatrně jej posuňte dolů po každé straně láhve, abyste odstranili vzduchové bubliny. Můžete také použít polovinu vody / polovinu ovocné šťávy (jablečná nebo bílá hroznová). Sirup můžete osladit i přirozeně, čistým organickým javorovým sirupem nebo medem. Okraje lahví otřete od sirupu čistou navlhčenou utěrkou. Potom nasaďte víčka.

💡 Několik víček na zavařování za dobré ceny ⤵️

Omnia víčko na zavařování 83C 20 kusů Omnia víčko na zavařování 83C 20 kusů
64 Kč
Omnia víčka na zavařování ovoce a zeleniny OM 68 malé 20 kusů Omnia víčka na zavařování ovoce a zeleniny OM 68 malé 20 kusů
62 Kč

Ukázat více

 

➡️ Krok 6. – Sklenice umístěte do zavařovacího hrnce nebo horké vodní lázně

Sklenice opatrně vložte do zavařovacího hrnce nebo do koupele s horkou vodou. Sklenice sterilizujte po dobu 20 minut, resp. dle návodu přiloženého k zavařovacímu hrnci. Sklenice vyzvedněte z horké vodní lázně pomocí kleští na sklenice, přemístěte je na místo bez průvanu a nechte vychladnout (obvykle přes noc), aniž by se dotýkaly. Po ochlazení zkontrolujte a ověřte, zda je víko zapečetěno. Jemně zatlačte prstem do středu. Vydává-li pukající zvuk, není zapečetěno.

A je to! Pokud jsou broskve konzervovány správně, měly by vydržet 1 – 2 roky… ačkoli, pokud je i vaše rodina miluje stejně jako téměř každá, nevydrží tak dlouho!

💡 Pokud ještě nemáte zkušenosti se zavařovacím hrncem, možná vás osloví vítězové srovnávacího testu zavařovacích hrnců ⤵️

💡💡 u nás naleznete celý test zavařovacích hrnců

 

➡️ Broskvový džem

Džem je jedním z oblíbených způsobů, jak konzervovat broskve. Můžete jej použít na tolik věcí a chutná úžasně. Jeho příprava je také poměrně jednoduchá. Vše, co potřebujete jsou skvělé broskve a poté na každý 1 kg ovoce vážený se slupkou cca 18-20 dkg cukru, 1 nebo 2 sáčky vanilkového cukru, citrónová šťáva ze čtvrt až půl citronu (nebo podle chuti), 1/2 sáčku džemfixu..

Začněte odstraněním slupky – popsali jsme výše. Potom broskve nakrájejte a dejte do hrnce. Přidejte jsem citrónovou šťávu, nejspíš o něco méně, raději ochutnejte, jestli je třeba přidat více. Přidejte citrónovou šťávu, nejspíš o něco méně, raději ochutnejte, jestli je třeba přidat více. Vařte na mírném ohni za stálého míchání cca 20 minut. Cukr a vanilkový cukr přidejte až ke konci vaření, protože čím déle vaříte džem s cukrem, tím bude tmavší. Nakonec přidejte džemfix. Půl sáčku by mělo naprosto stačit, džem není příliš tekutý, ani příliš hustý.

Přeneste džem do sterilizovaných sklenic a sterilizujte je ve vodní lázni asi 10 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.

💡 TIP! Naplněné sklenice můžete sterilizovat iv troubě nebo myčce nádobí. Detailní popis naleznete v našem článku, který se věnuje zavařování meruněk, spolu se skvělým receptem na džem bez cukru, který můžete použít i při zavařování broskví.

Broskvový džem ve sklenici a na lžičce

 

➡️ Broskvový sirup

Chcete-li se svými broskvemi udělat něco trochu jiného, zvažte přípravu jednoduchého sirupu. Můžete jím „pobláznit“ palačinky, nebo přidat do spousty dalších pokrmů, abyste do nich vnesli špetku pikanterie.

Budete potřebovat: 2 šálky cukru, 1 šálek vody, 1-2 broskve, ½ čajové lžičky kyseliny citrónové (volitelné)

Postup: Vodu s cukrem přiveďte k varu. Přidejte broskve a vše dobře promíchejte. Nyní, chcete-li, aby se mohl uchovat déle a aby barva zůstala živější, přidejte kyselinu citrónovou. Jakmile se cukr zcela rozpustí, můžete snižte teplotu a vařte na mírném ohni. Přikryjte a vařte asi 25-30 minut, poté propasírujte (buďte opatrní, sirup bude opravdu horký). Potom znovu přiveďte na pár minut k varu. Sirup nalijte do sterilizovaných skleněných lahví, přikryjte je a sterilizujte ve vodní lázni po dobu 10 minut. Nechte vychladnout.

Zmrzlina politá broskvovým sirupem

Lahodný broskvový sirup přidá to určité „cosi“ jakémukoli dezertu

 

➡️ Broskvové chutney

Pikantní chutney z broskví je úžasné na zapečeném sendviči s čedarem, nebo natřené na vepřové kotletce během několika posledních minut přípravy.

💡 Co je chutney?

Broskvové chutneyPředpokládá se, že chutney (čatní), původně známé jako chatni, vzniklo ve východní Indii 15. a 16. století nebo dříve. V tomto období Jihoafričané připravovali blatjan, obyvatelé východní Indie atjar a v Indonésii bylo běžné sambálové. Různé názvy, různé přísady, různé geografické oblasti a kultury, všechny však sdílely podobnou přípravu a použití. Tento jazykový zmatek nakonec „vybledl“ a zůstalo chutney.

Chutney obsahuje různé přísady včetně ovoce, cukru, koření a ořechů, například pekanových. Toto všestranné ochucovadlo se může konzumovat samotné, nebo se může podávat jako doprovod masa a sýrů. Stejně jako v případě salsy, existuje nespočet variant čatní. Dokonce iv Indii, v zemi původu, se produkt velmi liší. Čatní může být syrové, nebo konzervované a připravené z překvapivých kombinací ovoce a zeleniny s pepřem.

Na broskvové chutney budete potřebovat: 2 kg pevných, zralých broskví, 1 2/3 šálku hnědého cukru, 1 šálek jablečného octa, 2 lžíce mletého čerstvě oloupaného zázvoru, 1 malou červenou cibuli, 12 kardamonových struků. chilli, sůl

Postup:

Jelikož i nyní potřebujete broskve bez slupky, přiveďte k varu velký hrnec s vodou a velkou misku naplňte ledovou vodou. Pomocí nože udělejte vespod každé broskve malé X. Broskve dejte do vroucí vody na 30 sekund, poté je přeneste do ledové vody. Broskve oloupejte, poté je přepulte a vyjměte pecku. Broskve nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm.

Ve středním smaltovaném litinovém kastrolu spojte hnědý cukr s octem, zázvorem, cibulí a kardamonem; míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vařte na mírném ohni, dokud cibule mírně nezměkne, asi 8 minut. Přidejte broskve, chilli a špetku soli a vařte dále na mírném ohni za občasného míchání, dokud nejsou broskve zcela měkké a průhledné, asi 1 hodinu.

Chutney plňte do zavařovacích sklenic. Jejich lehkým poklepáním po rovné ploše uvolněte jakékoli vzduchové bubliny. Sklenice uzavřete a uchovávejte v chladničce. Vydrží až 6 měsíců.

 

Fakta, která jste o broskvích možná nevěděli…

Broskev pochází z Číny a v čínské kultuře má zvláštní význam. Broskvový strom se považuje za strom života a broskve jsou symbolem nesmrtelnosti a jednoty. Broskve putovaly z Číny na západ po hedvábné cestě do Persie, díky čemuž získaly botanické jméno Prunus persica (dar z Persie). V Persii byly broskve objeveny Alexandrem Velikým, který zmiňuje půl tuctu odrůd a který s nimi seznámil Řeky. V letech 50 až 20 před naším letopočtem Římané již pěstovali a prodávali broskve za moderní ekvivalent 4,5 dolaru.

Čína je dodnes největším světovým producentem broskví, druhým je Itálie. Itálie je hlavním vývozcem broskví v Evropské unii; regiony Kampánie a Emilia Romagna tvoří více než 50% roční italské produkce. Kalifornie produkuje více než 50% broskví ve Spojených státech (a pěstuje 175 různých odrůd). V Gruzii se pěstuje tolik broskví, že se stalo známým jako Broskvový stát. Skutečné divoké broskve se vyskytují pouze v Číně. Na rozdíl od pěstovaného ovoce je divoké ovoce malé, kyselé a velmi chlupaté.

Čínská plochá broskev

Čínská nebo japonská plochá broskev (podobná šišce) je oblíbencem posledních let. V Evropě, včetně našeho území, byla přítomna již v 19. století, ale nerozšířila se.

 

➡️ Odrůdy broskví

Odrůd broskví je obrovské množství, ale v první řadě je můžeme rozdělit na ty, kde pecka přilne k dužině a ty, kde je pecka snadno oddělitelná od dužiny. První typ se obecně používá ke konzervování a ten druhý běžně koupíme v supermarketech. Oba druhy jsou k dispozici v bílých i žlutých odrůdách.

Asijci obecně upřednostňují sladší a méně kyselé bílé odrůdy broskví. Sladkost je způsobena „medovým genem“, dominantním genem, který se vyskytuje ve všech odrůdách čínských broskví. Evropané a Američané obvykle pěstují odrůdy žluté slupky a žluté dužiny, které mají vyšší kyselost.

Nejrozšířenější broskve jsou kulaté se zúženým spodkem, ale mohou být také ploché, ve tvaru disku. Broskev Donut, která je plochá se zaoblenými stranami, které se táhnou do vroubkovaného středu, stejně jako kobliha bez díry, je potomkem čínské ploché broskve. Za úplně nejlepší broskve ze všech se považují pêches de vigne, což jsou malé plody s červenou dužinou pěstované na vinohradech ve Francii a obvykle jsou dostupné pouze tam. Pokryté šedavou slupku nejsou příliš atraktivní, ale jejich chuť a aroma nemá konkurenci.

 

➡️ Zdravotní přínosy broskví

Broskve jsou výživné a nabízejí řadu zdravotních výhod včetně zlepšeného trávení, hladší pokožky a zmírnění alergií. Zde je 6 překvapivých zdravotních výhod broskví:

✅ Jsou „nabaleny“ živinami a antioxidanty

Středně velká broskev (150 g.) obsahuje 58 kalorií, 1 gram proteinu, méně než 1 gram tuku, 14 gramů sacharidů, 2 gramy vlákniny, vitamín C: 17% denní hodnoty (DH), iitamin A: 10% DH, draslík: 8 % DH, niacin: 6% DH, vitamín E: 5% DH, vitamín K: 5% DH, měď: 5% DH, hořčík: 5% DH.

Broskve také nabízejí menší množství hořčíku, fosforu, železa a některých vitamínů B. Kromě toho jsou plné antioxidantů – prospěšných rostlinných sloučenin, které bojují proti oxidačnímu poškození a pomáhají chránit vaše tělo před stárnutím a chorobami. Čím je ovoce čerstvější a dozrálejší, tím více antioxidantů obsahuje. Zdá se, že čerstvé a konzervované broskve mají podobné množství vitamínů a minerálů – pokud konzervované nejsou zbaveny slupky.

 

✅ Mohou pomoci trávení

Jedno středně velké ovoce obsahuje asi 2 gramy vlákniny – z nichž polovina je rozpustná, zatímco druhá polovina je nerozpustná. Nerozpustná vláknina dodává vaší stolici objem a pomáhá při pohybu jídla přes střevo, čímž se snižuje pravděpodobnost zácpy.
Na druhé straně rozpustná vláknina poskytuje potravu pro prospěšné bakterie ve střevech. Tyto bakterie zase produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem – například acetát, propionát a butyrát – které živí buňky vašeho střeva. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem ve vašem střevě mohou pomoci zmírnit zánět a zlepšit příznaky trávicích poruch, jako je Crohnova choroba, syndrom dráždivého tračníku a ulcerativní kolitida.

 

✅ Jsou prospěšné zdraví srdce

Broskve mohou snižovat rizikové faktory srdečních chorob, například vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu. Studie navíc ukazují, že broskve se mohou vázat na žlučové kyseliny – sloučeniny produkované v játrech z cholesterolu. Vázané žlučové kyseliny – spolu s cholesterolem, který obsahují – se nakonec vylučují, což může pomoci snížit hladiny cholesterolu v krvi.

 

✅ Chrání vaši pokožku

Studie in vitro naznačují, že sloučeniny nacházející se v broskvích mohou zlepšit schopnost vaší pokožky udržet vlhkost, čímž se zlepší její struktura. Výtažky z broskvových květů nebo z dužniny aplikované přímo na pokožku mohou pomoci zabránit poškození UV zářením.

 

✅ Mohou působit preventivně proti určitým druhům rakoviny

Broskvová slupka i dužina jsou bohaté na karotenoidy a kyselinu kávovou – dva typy antioxidantů, o kterých bylo zjištěno, že mají protirakovinné vlastnosti. Výzkum in vitro a na zvířatech také ukázal, že sloučeniny v semenech broskví mohou omezit růst nerakovinných kožních nádorů a zabránit jejich přeměně na rakovinné. Nemluvě o tom, že broskve jsou plné polyfenolů – kategorie antioxidantů, která snižuje růst a omezuje šíření rakovinných.

✅ Mohou zmírnit příznaky alergie

Když je vaše tělo vystaveno alergenu, uvolňuje histaminy nebo chemikálie produkované imunitním systémem, které pomáhají zbavit vaše tělo alergenu. Histaminy jsou součástí obranného systému vašeho těla a vyvolávají alergické příznaky, jako je kýchání, svědění nebo kašel. Výzkumy ukazují, že broskve mohou pomoci zmírnit příznaky alergie zabráněním uvolňování histaminů v krvi. Extrakt z broskví může být rovněž účinný na záněty, které se běžně vyskytují při alergických reakcích.

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.2/5 - (17 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Hodně času také věnuji poznávání rostlin, květin a pestré zahrady. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *