Zavařování meruněk je jedním ze způsobů, jak si prodloužit požitek z těchto úžasných plodů, protože sezóna jejich čerstvého ovoce je velmi krátká. Meruňky se pěstují tisíce let a předpokládá se, že pocházejí z Arménie, hornaté země ohraničené Tureckem na jedné straně a Gruzií na straně druhé. Jsou i tací, kteří tvrdí, že Čína byla první zemí, ve které se meruňky pěstovaly. Zatímco jiní říkají, že pocházejí z Indie roku 3000 před Kristem. V každém případě, když jsou zralé, jsou sladké i kyselé, dokonalý symbol ještě mladého a nevinného léta. Jejich jemná chuť se ještě zintenzivní vařením, což z nich činí ideální ovoce k uchovávání v lahvích.
Zavařování meruněk – jak na to?
Meruňky někdy mohou i zklamat. To, co vypadá hezky a slibně, oranžově a baculatě, je často moučnaté nebo tvrdé, bez chuti nebo vodnaté. Uvařte je a ovoce najednou nabízí jemnou, kyselou a pikantní chuť.
Meruňkový kompot
Ovoce meruňkového stromu je klimatické, což znamená, že může dozrát na stromě, nebo mimo něj. Většina stromů v komerčních sadech se během sklizně zcela obere, přičemž některé meruňky jsou v maximální zralosti, některé jsou nezralé a některé přezrálé. Pokud chcete zavařovat meruňky jako kompot hledejte mírně vyzrálé ovoce, které se při jemném stlačení poddá jen mírně. Plody by neměly být zelené a měly by sladce vonět. Přezrálé meruňky vůbec nebudou fungovat.
Na přípravu meruňkového kompotu budete potřebovat zavařovací sklenice, které dnes lze nalézt ve většině supermarketů. Možná se to na první pohled zdá být nákladné, ale vydrží celé roky a mohou být znovu a znovu použity pro nové zavařovací projekty.
💡 Tipy na zavařovací sklenice za výborné ceny ⤵️
Konzervování ve formě kompotu je jednodušší, než si myslíte, ale také to má své výzvy – výběr ovoce je kritický, stejně jako jeho ukládání do sklenic.
Budete potřebovat:
- 1 kg zralých, ale pevných meruněk, rozpůlené a vypeckované
- 500 – 600 g krystalového cukru v závislosti na sladkosti ovoce, i když lze před cukrovou bombou dáte přednost pouze náznaku sladkosti, který vám dává svobodu používat kompot jakýmkoli způsobem, kterým později budete chtít a nemusíte se obávat, že je příliš sladký. Kompot bude ideální pro použití v dezertech nebo koláčích, kde se stejně přidává cukr.
- 1 litr vody
Příprava zavařovacích sklenic
Pro přípravu sklenic předehřejte troubu na 130 stupňů Celsia. Sklenice a víčka důkladně omyjte. Dejte sklenice na plech a sterilizujte v troubě 20 minut. Víčka pár minut vařte ve vroucí vodě. Nechte vychladnout.
Postup:
Meruňky důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Odstraňte všechny vady a dejte je do čisté misky. Vodu v hrnci přiveďte k varu, přidejte cukr podle uvážení a nechte rozpustit. Dobře promíchejte. Nálev je hotov.
Polky meruněk ukládejte do čistých (nejlépe sterilizovaných) zavařeninových sklenic až po jejich drážky. Stohování meruněk vyžaduje trochu finesy. Ukládejte je jako lžíce na sebe a spirálovitě naplňujte sklenici. Naberte tolik teplého sirupu, abyste pokryli veškeré ovoce. Dbejte na to, abyste odstranili vzduchové bubliny opatrným spuštěním plastového nože nebo paličky kolem vnitřní strany sklenice. Vzduchové bubliny mohou způsobit, že kapalina během procesu zpracování začne bublat, vyteče ze sklenice a poškodí těsnění. Uzavřete víčky a umístěte sklenice na pečící plech tak, aby byly od sebe vzdáleny 5 – 7 cm. Vložte do trouby a sterilizujte při teplotě 85 °C po dobu 20 minut. Nechte v troubě pomalu vychladnout s mírně pootevřenými dvířky.
➡️ Sterilizace v hrnci
Sterilizovat můžete také v hrnci. Vezměte dostatečně velký hrnec, aby pojal vaše sklenice, aniž by se navzájem dotýkaly. Na spodní část nádoby položte čistou složenou kuchyňskou utěrku. Uspořádejte sklenice na ni. Naplňte hrnec vlažnou vodou, asi 2/3 sklenic ponořte do vody. Nebuďte v pokušení naplnit hrnec horkou vodou, neboť sklenice naplněné studeným sirupem mohou prasknout.
Přiveďte vodu k varu a poté vařte 20 minut. Okamžitě je vyndejte z vody (pozor jsou horké) a položte je například na plech na pečení.
Pevně přikryjte dekou nebo několika hustými utěrkami a nechte je pomalu vychladnout až do následujícího dne.
Doma konzervované ovoce má někdy tendenci vznášet se na hoře sirupu ve sklenici. Pokud se vám to stane, nezoufejte. Není to nutně indikace kažení, nebo nesprávných postupů konzervování, i když to může být vizuálně rušivé. Plavání ovoce může být způsobeno tím, že některé druhy ovoce, jako jsou meruňky, bobule a reveň, mají v buňkách vzduch, díky kterému se přirozeně vznášejí. Neexistují žádná bezpečnostní rizika; meruňky vznášející se nad hladinou se sice časem mohou zbarvit, ale stále jsou jedlé.
Kompóty skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovejte láhev v ledničce a obsah spotřebujte do jednoho měsíce.
Pokud to se zavařováním myslíte vážně, možná stojí za zvážení pořídit si takzvaný zavařovací hrnec. Jedná se o praktický, multifunkční kuchyňský spotřebič, který využijete i pro přípravu jídel, nebo jako nápojový automat.
💡 Pro inspiraci vám představujeme vítěze srovnávacího testu zavařovacích hrnců ⤵️
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku |
➡️ Sterilizace v myčce nádobí? Ano, i to je možné.
V tomto případě však doporučujeme na skleničky použít raději víčka se závitem, ale fungují i klasická. Do spodního koše můžete uložit 7 dl sklenice, horní koš zvládne 3 – 3,5 decilitrové. Sklenice do myčky ukládejte víčkem nahoru, ne těsně vedle sebe – mohly by prasknout. Zvolte program s nejvyšší teplotou – obvykle 70-80°C a cyklus s délkou trvání alespoň 1,5 hodiny, ideálně 2 hodiny. Po skončení cyklu můžete skleničky nechat pomalu vychladnout v myčce, nebo vyjmout, postavit dnem vzhůru, zabalit do deky a nechat ještě „dojít“ vlastním teplem.
➡️ Další variace pro ještě více chuti
- před uzavřením zkuste do sklenic přidat pár hřebíčků. Nepoddejte se pokušení přidat do každé láhve více než jeden nebo dva; hřebíček dokáží převládnout a chuť se může stát pro sladké meruňky příliš dominantní.
- přidejte do sklenic trochu koňaku nebo brandy. Meruňky nebudou „opilé“, jen to přidá další chuť.
- pro skutečně podzimní ochucení meruněk přidejte do každé sklenice skořicovou tyčinku a hvězdu anýzu. Toto silně aromatické koření přeměňuje meruňky na zemité, podzimní sousto, které je perfektní do koláčů a dezertů.

Meruňkový kompot s anýzem
Meruňkový džem (bez cukru!)
Klasický meruňkový džem se skládá ze dvou složek: meruněk a cukru. Najdete spoustu receptů, které předepisují poměr 1:1! Jiné poměr tři ku jedné. Všechny lze snadno přizpůsobit v závislosti na hmotnosti meruněk. Chcete-li, aby váš džem byl zcela bez cukru (ideální pro diabetiky), musíte se spoléhat na sladkost ovoce a očekávat, že bude kyselejší, než jste zvyklí. Pozitivem absence cukru je, že když v zimě otevřete sklenici meruňkového džemu, můžete vmíchat tolik raw medu, kolik jen chcete. A víte, že benefity raw medu nejsou zanedbatelné!
➡️ Krok 1. – Sterilizujte zavařovací sklenice
Protože konzervujeme meruňky, ovoce s vysokým obsahem kyselin, před vařením džemu budeme muset sterilizovat sklenice i víčka. Postup jsme uvedli výše. A také mějte na paměti, že všechny vaše pracovní povrchy a nástroje musí být mimořádně čisté.
➡️ Krok 2. – Připravte meruňky
Budete zpracovávat celé ovoce včetně slupek, takže meruňky důkladně omyjte, nejlépe tekoucí vodou. Vypusťte vodu a připravte se na zpracování meruněk. Někdy se připravuje jen několik sklenic džemu, zatímco v jiných případech se můžete zúčastnit zavařovací party celá rodina. Pokud je tomu tak, buďte precizní a ujistěte se, že každý krájí kousky podobné velikosti – aby byl konečný produkt co nejlepší.
➡️ Krok 3. – Pokrájejte meruňky
Při krájení meruněk nezapomeňte vyříznout silně pohmožděné, plesnivé nebo červivé části. Když je nakrájíte na polovinu, odložte pecičky stranou pro eventuální pozdější zpracování. Potom poloviny nakrájejte na čtvrtiny nebo menší kousky, v závislosti na velikosti ovoce.
➡️ Krok 4. – Začněte vařit meruňkový džem bez cukru!
Pro vaření domácího džemu si vyberte hrnec se silným, plochým dnem. Vyberte si takový, který pojme množství nakrájených meruněk a zůstane ještě dostatek místa, pokud džem začne pěnit. Doba vaření je někde od 30 minut do 2 hodin v závislosti na velikosti dávky. Čím déle, tím lépe. Trvá nějaký čas, než meruňky „rozpustí“ a stanou se kašovitými. V této fázi je důležité míchat, míchat a míchat. Meruňky mají tendenci přihořet na dno hrnce. V tomto bodě můžete do meruňkového džemu přidat i speciální přísady, když cítíte, že tak chcete učinit:
✅ třešňovici, brandy nebo koňak
✅ rozmarýn
✅ bazalku
✅ Chia semínka
✅ zázvor
➡️ Krok 5. – Naplňte sklenice
Připravte si sklenice na stůl, položte pařící se hrnec s džemem vedle prázdných sklenic a začněte do nich nabírat džem, jeden po druhém. Naplňte vždy jednu nádobu, ponechte prostor 0,5 cm na vrchu, otřete jakýkoli rozlitý materiál vlhkým hadrem a pevně zajistěte víko.
➡️ Krok 6. – Sterilizujte ve vodní lázni
Sklenice dejte do hrnce s vroucí vodou a sterilizujte 5-10 minut. Potom sklenice vyjměte a nechte je přirozeně získat pokojovou teplotu. Po uplynutí jednoho dne zkontrolujte víčka, zda jsou zapečetěná. Naše babičky to dělaly tak, že sklenice naplněné horkým džemem otočily dnem vzhůru, aby úplně vychladly. Pokud víko vydá zvuk, vyboulí se a umíte jej zmáčknout prstem, nevytvořilo se perfektní těsnění a obsah je vhodnější k okamžité konzumaci nebo ke zmrazení.
Nyní vytvořte štítky na sklenice na oslavu vašeho úspěchu v zavařování. Doporučujeme uvést také rok výroby, protože nikdy nevíte: šarže se může ukázat tak vynikající, že ji budete chtít ponechat déle, než oceněný ročník, abyste ji mohli otevřít při zvláštních příležitostech během dalších let.
Tradiční meruňkový džem
Pokud netrváte úplně na tom, že cukr je jed, klasický meruňkový džem připravíte následovně:
- na 1 kilogram měkkých, zralých meruněk budete potřebovat 400 – 500 gramů krystalového cukru (v závislosti na sladkosti ovoce). Meruňky důkladně omyjte pod tekoucí vodou, odřízněte všechny vady a ovoce nakrájejte. Vložte jej do velké mísy, přidejte cukr a vše promíchejte. Přikryjte víkem nebo utěrkou a nechte přes noc stát na chladném místě. Do následujícího dne slazené meruňky změknou a přemění na sirupovou směs.
- přeneste směs do kuchyňského robota nebo pomocí ručního mixéru rozmixujte zbylé kousky ovoce. Nedělejte si starosti, pokud několik drobných kousků zůstane, přidají džemu jen další strukturu.
- nechte usadit jakoukoli pěnu, která se vytvořila během mixování, a přeneste meruňkovou směs do velkého, nelepivého hrnce s těžkým dnem.
- vařte na mírném ohni za stálého míchání. Džem má správnou konzistenci pokud v něm vařečka zanechá jasnou pěšinku.
- už jen naplňte do sklenic a sterilizujte, jak jsme popsali výše
Nádoby skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v ledničce a obsah spotřebujte do 3 týdnů.
💡 S víčky je vždy problém. Aby se vám nestalo, že budou chybět, když je potřebujete, zásobte se jimi dopředu… ⤵️
Meruňkový sirup
Na přípravu meruňkového sirupu, který je připraven k přímé spotřebě, budete potřebovat asi 8 – 12 kusů ovoce v závislosti na velikosti meruněk. Potřebujete dostatek ovoce, abyste získali asi 1 1/2 až 2 šálky meruňkového pyré.
Další ingredience: 1/4 šálku vody, 1/3 šálku cukru a více, pokud se vám líbí sladší, 2 čajové lžičky citrónové šťávy, 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku, nebo skořice (volitelné), 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu, pokud je to nutné
Postup:
Meruňky vypeckujte, spolu s vodou dejte do mixéru a udělejte pyré. Ovoce a vodu můžete dát i do hrnce a na pyré použít ponorný mixér. Jakmile je pyré v hrnci, přidejte cukr. Začněte s 1/3 šálku cukru a ochutnejte. Přidejte více cukru podle potřeby, abyste dostali požadovanou sladkost. Možná budete chtít kdekoli od 1/3 šálku až po 1 celý šálek cukru. Při mírném ohni přiveďte meruňky k varu za stálého míchání. Pokračujte a přidejte koření (volitelné), dokud se sirup vaří. Sirup nechte úplně převařit a pokračujte ve vaření za stálého míchání asi 1 minutu. V tomto okamžiku rozhodněte, jestli je sirup dost hustý na to, aby vyhovoval vašemu vkusu. Chcete-li sirup zahustit, vytvořte směs kukuřičného škrobu a vody a vařte další minutu. Sirup odstavte ze sporáku a přidejte citrónovou šťávu. Promíchejte a nechte trochu zahustit a ochladit před použitím.
Připravujete-li větší množství do zásoby, kukuřičný škrob vynechejte, uvařený sirup přeceďte přes jemné sítko, naplňte do sterilizovaných lahví, dobře uzavřete a uskladněte na chladném místě.
Fakta, která byste o meruňkách měli vědět…
Věděli jste, že meruňka není ovoce? Z vědeckého hlediska je meruňka stromem, který rodí ovoce. Je to peckovice stejně jako mandle nebo olivy, kde je jediné semeno uzavřeno v tvrdé skořápce. Má hladký povrch a je žluté nebo oranžové barvy, často s jednou ostře červenou stranou, která je nejvíce vystavena slunci. Dužina ovoce je obvykle pevná, někdy i šťavnatá se sladkou chutí.
- meruňka patří do rodiny růžovitých porostů. Strom může produkovat ovoce po dobu 20 až 25 let.
- meruňky ponechejte je vždy při pokojové teplotě, protože proces zrání meruněk je v ledničce dramaticky tlumený. Když jsou zralé, můžete je dát do ledničky.
- olej získaný z jádra ovoce se často používá jako masážní olej a také v kosmetice. Olej sestávající převážně z nenasycených tuků, olejové a linolové kyseliny, se považuje za hydratační prostředek a je účinný při snižování zánětu. Používá se také jako nosič éterických olejů v aromaterapii. Pokud ale například plánujete použít meruňkový olej v salátech, ujistěte se, že máte zřetelně označenou jedlou verzi, protože kosmetické verze mohou obsahovat různá aditiva.
- Turecko je zdaleka největší producent meruněk na světě, který ročně těží více než tři čtvrtiny milionu tun. Druhým je Írán s necelými půl milionu tun a třetí Uzbekistán.
- meruňky byly hlavní plodinou starověké Persie
- v 16. století byly meruňky považovány za afrodiziakum, jak říká také Shakespeare ve hře Sen noci svatojánské
- Američané o jejich existenci nevěděli až do 17. století

Meruňkový olej najde své využití v oblasti kosmetiky, wellness, ale také v kuchyni
➡️ Nutriční a zdravotní přínosy meruněk
Sušené ovoce obsahuje stejné výživové vlastnosti jako původní čerstvé ovoce, sušená forma obsahuje více vlákniny, antioxidantů a minerálů než syrové. Sušené meruňky zahrnují důležité hladiny vitamínů A a C, vlákniny a minerálů, jako je železo, zinek, vápník a mangan.
✅ Vitamin A
je velmi důležitý k udržení struktury pokožky a sliznic. Známe jeho dvě formy. Retinol se nachází v potravinách živočišného původu a karotenoidy se nacházejí hlavně v rostlinách. Právě betakaroten z meruněk z nich činí tak pozoruhodný zdroj karotenoidových výhod, který může zahrnovat pomoc při ochraně očí před poškozením způsobeným věkem. Ale je to také ovoce, které obsahuje katechiny, které pomohly získat zelenému čaji jeho pozitivní reputaci.
✅ Vitamin C
Je důležitým antioxidantem, neumí se v těle ukládat a proto jej musíme jíst každý den, což pomáhá chránit buňky a udržovat pojivové tkáně, které jsou životně důležité pro udržení zdraví pokožky a kostí. Je rozhodující pro proces hojení a pomáhá při vstřebávání železa do těla.
✅ Vláknina
Meruňky se považují za úžasný zdroj vlákniny, kterou většina z nás ve stravě zanedbává. Pomáhá při prevenci srdečních chorob, přírůstku hmotnosti, cukrovky a také některých druhů rakoviny. Pomáhá také podporovat trávicí systém a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. A velmi účelně se meruňková vláknina dělí na polovinu mezi rozpustné a nerozpustné typy. Nerozpustná vláknina znamená pomoc v trávicím systému a je spojena se snížením rizika rakoviny střeva. Rozpustná vláknina se spojuje s cholesterolem, brání jeho vstřebávání a odvádí jej z těla.
✅ Draslík
Meruňky jsou vynikajícím zdrojem draslíku, který hraje rozhodující roli při udržování rovnováhy elektrolytů v těle. Pokud je tato rovnováha narušena, srdeční svaly nefungují správně. Draslík také pomáhá udržovat zdravé kosti. Draslík nejen reguluje rovnováhu elektrolytů v těle, ale také pomáhá při správném fungování mozku a při kontrole krevního tlaku. Doporučený cílový příjem draslíku je 3 500 mg. Přibližně pětinu tohoto požadavku může poskytnout čtyři nebo pět sušených meruněk. Dodají také minerály jako je zinek, vápník a mangan.
✅ Železo a antioxidanty
Meruňky jsou dobrým zdrojem nehemového železa, což je typ železa, které je dobré pro anemické pacienty, kteří mají nízký obsah hemoglobinu v krvi. Antioxidanty, které jsou obsaženy v meruňkách, pomáhají při prevenci poškození buněk způsobeného volnými radikály. Volné radikály mohou způsobit rakovinu. Semena jsou schopna potlačit růst karcinogenních buněk bez jakýchkoli vedlejších účinků. Meruňky neobsahují cholesterol, sodík ani nasycené tuky.
Zdroje informací:
Článek je zařazený do kategorie: Praktické rady a triky, Zavařovací hrnce
Mohlo by vás zajímat
-
Jak uvařit rýži - jednoduchý návod na její přípravu v hrnci i rýžovaru + 3 skvělé rýžové recepty
-
Kam s použitým olejem? Řešení pro motorový a kuchyňský olej
-
Voda ze sušičky se dá použít na X způsobů, zjistěte jak, odteď už ani kapka nazmar
-
Black Friday 2024 v ČR – 29. listopad: kde proběhne, jaké jsou slevy a hlavní zásady nakupování
-
Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
-
Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
-
Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
-
Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
-
Domácí hnojivo na rajčata a papriku, uhorky, květiny, ovocné keře - levné a bez chemie (velký přehled receptů pro každou příležitost)
-
Praní tenisek - jednoduchý návod jak je vždy udržet v čistotě a jako nové (v pračce i ručně)