Cuketa, člen letní rodiny dýňovitých (Cucurbita pepo), vděčí za svůj název italskému slovu pro malou dýni – cuketa. Historici se domnívají, že její předkové pocházejí z oblasti dnešního Mexika a severních částí Jižní Ameriky, odkud se poté během kolonizace dostala do Evropy, konkrétně Itálie, kde poté dostala i svůj název. Dnes se tato letní dýně pěstuje v mnoha mírných klimatických podmínkách a inspirovala kuchyně různých zemí včetně Turecka, Japonska, Indie nebo Řecka.
Mnoho zahrádkářů vám řekne, že cuketa roste prakticky sama a nejsou moc daleko od pravdy. Pěstování cukety je opravdu jednoduché a rostlina dokáže vyprodukovat úžasné množství lahodných plodů. Čtěte dál a i vy se zaručeně stanete fanouškem této nenáročné rostliny.
Botanicky je cuketa ovoce, ale pro kulinářské účely se s ní zachází jako se zeleninou. Z nutričního hlediska je ideální pro ty, kteří se snaží hubnout – má málo kalorií a kromě toho je zdrojem kyseliny listové, vitamínu A a draslíku.
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Cuketa – aktuální fakta
Cuketa je klasická letní dýně a botanicky člen Cucurbita pepo. Na trhu množství odrůd cukety s nezávislými názvy a vlastnostmi. Cuketu lze sbírat i v různém stadiu zralosti, když je malá a v mladém stadiu růstu, nebo když je o něco zralejší a středně velká. Zcela zralé cukety, které jsou velké a mají ztvrdlou slupku, si na komerčním trhu nenašly své místo. Jejich chuť a textura v tomto stadiu není vhodná pro kulinářské účely. V kulinářském kontextu se cuketa považuje za zeleninu. Botanicky je však cuketa identifikována jako ovoce, které pochází ze samičího květu cukety.
Cuketa má rovnoměrně válcový tvar s malým nebo žádným zúžením od stonku po konec květu. Mnoho pěstitelů a šéfkuchařů udává, že cuketa bude na vrcholu chuti a struktury, když bude mít délku 12 až 15 cm. Vnější lesklá slupka cukety má zářivě až tmavě zelenou barvu a je dostatečně jemná ke konzumaci. Letní dýně, jako je cuketa, se pro nejlepší chuť sbírá v nezralém stavu, v důsledku čehož je slupka jemná a náchylná k lehkým otlakům a poškrábání. Dužina má krémově bílou barvu s houbovitou, ale pevnou texturou a slabými stopami jedlých semen. Nabízí sladkou letní chuť dýně s odstíny pepře a ořechovými podtóny. Kromě plodů jsou jedlé také květiny, které nabízejí jemnou, dýňovou chuť.
Mezi letní odrůdy dýně patří i několik tvarově odlišných typů dýní (kulaté, kyjovité, žebrované). Všechny druhy letní dýně vyžadují velmi podobnou péči, takže i když v tomto článku mluvíme o cuketě, považujte ji za použitelnou pro jakoukoli letní odrůdu dýně, kterou pěstujete!
Výsadba
Vyberte stanoviště s plným sluncem, ochranou před větrem pro dobré opylení a půdu, která je vlhká (ne promočená) a dobře odvodněná. Před výsadbou zamíchejte do půdy odleželý hnůj a/nebo kompost.
➡️ Kdy sázet cuketu?
- Semena zaseta přímo (tj. přímo do země) – když pomine nebezpečí mrazu a vzduch a půda má teplotu nejméně 15 °C. Podívejte se na datum posledního mrazu.
- Chcete-li nastartovat semena v interiéru, začněte v rašelinových květináčích 2 až 4 týdny před posledními jarními mrazy. Věnujte pozornost tomu, že sazenice cukety se ne vždy dobře přesazují – zacházejte s kořínky jemně.
- Po přípravě půdy na začátku jara zahřejte půdu černou plastovou fólií.
- S výsadbou cukety nespěchejte. Zvažte zasazení několika semen uprostřed léta, abyste se vyhnuli problémům se škůdci a chorobami na začátku sezóny.
➡️ Jak sázet cuketu?
- Semena zasejte přímo do rovné půdy 2,5 cm hluboko a 5 až 7 cm od sebe. Nebo zasejte 3 nebo 4 semena blízko sebe v malých kopečcích (půda je teplejší na úrovní od země) do řádků vzdálených 1 až 1,8 m.
- V případě potřeby použijte kryty řádků, plastové džbány na mléko nebo ochranu studeným rámem v chladném počasí během prvních jarních týdnů.
- Po výsadbě důkladně zalijte.
- Přidejte na vrch vrstvu mulče (např. zahradní kompost), aby se uzavřela půdní vlhkost.
Celý výše popsaný postup vám názorně předvede i následující video:
➡️ Výsadba cukety v kopečcích půdy
Když mráz pomine, navršte půdu asi 15-30 cm na výšku a 30-60 cm na šířku. Na vrcholu kopce do kruhu zasaďte čtyři nebo pět semínek cukety. Když sazenice vyženou první sadu pravých listů, přeřeďte je na dvě, nebo tři na kopec. Cuketu můžete nastartovat i uvnitř, abyste získali náskok před sezónou. Semena nastartujte čtyři až šest týdnů před posledním datem mrazu a vysaďte je na zahradu, když pominou všechny mrazivé hrozby.
I když můžete cuketu vysazovat do řádků, kopečkování poskytuje několik výhod: kopce půdy se na začátku sezóny rychleji zahřejí, plus kopce poskytují lepší drenáž než ploché řádky. Výsadba více cuket na kopci navíc umožňuje zvýšené opylování. Ať už se rozhodnete pořídit si sazenice nebo zasadit semínka cukety přímo ve vaší zahradě, měli byste seskupit dvě až tři rostliny blízko sebe, abyste dosáhli co nejlepšího opylení. Kopečky vám navíc umožňují zahrabat kompost do půdy. Cuketa má v oblibě bohatou půdu a kopcovité pěstování dodává rostlinám extra dávku živin, které ocení. Zajistěte, aby rostliny obdržely 2,5 cm vody týdně.
Cuketa a její požadavky na péči
- Mulčujte, abyste odradili plevel, udrželi vlhkost a chránili mělké kořeny.
- Cuketám se daří ve vlhké půdě. Zavlažujte důkladně, často a důsledně, nejméně 2,5 cm za týden. Při tvorbě plodů a během celého jejich růstového cyklu důkladně zalévejte. Půda musí být vlhká 10 cm do hloubky, takže nejlepší je dlouhé namáčení. Deformovaná cuketa je výsledkem nedostatečného polévání nebo hnojení.
- Odstraňte všechny plevele, které dokážou proniknout vrstvou mulče. Doplňujte mulč organickou hmotou, aby kořeny zůstaly chladné a vlhké.
- Problémem může být slabé opylení včelami. Květy cukety nebudou plodit, pokud nejsou opylené. Většina dýňových rostlin produkuje samčí (tyto se objevují jako první, na dlouhých tenkých stopkách) i samičí květiny (tyhle mají nezralé plody). Včely nebo zahradník musí přenést pyl ze samčích květin na samičí květiny. Samičí květiny opelte ručně, vatovým tamponem, nebo zasaďte do blízkosti cukety rostliny, které lákají včely.
1. Cuketa má nízký obsah kalorií a množství vitamínů, minerálů a prospěšných rostlinných sloučenin. Vařená cuketa má obzvláště vysoký obsah vitamínu A, ačkoli syrová cuketa obsahuje o něco méně.
2. Může se pochlubit i antioxidanty. Nejvyšší hladiny se nacházejí ve slupce plodů.
3. Je bohatá na vodu a vlákninu, dvě sloučeniny, které podporují zdravé trávení snížením rizika zácpy a symptomů různých střevních poruch.
4. Vláknina může zvýšit citlivost na inzulín a stabilizovat hladinu cukru v krvi, což potenciálně snižuje riziko cukrovky 2.
5. Vláknina, draslík a karotenoidy v cuketu mohou snižovat krevní tlak, cholesterol a další rizikové faktory srdečních chorob.
6. Cuketa je bohatá na mangan, lutein, zeaxantin a vitamíny A a C – živiny, které přispívají ke zdravému zraku a mohou snížit riziko očních onemocnění souvisejících s věkem.
Hnojení
Stejně jako u každé plodící rostliny i cuketa těží z dodatečných živin. Kolik a kdy aplikovat hnojivo na cukety bude záviset na tom, jak dobře byla půda připravena před setím nebo přesazením. Pro optimální produkci by se cuketa měla zasadit v bohaté, dobře propustné půdě v oblasti plného slunce. Pokud se rozhodnete pro organické hnojení cukety, čas začít je před výsevem semen nebo přesazením. Nejprve vyberte místo a uvolněte půdu. Zapracujte do ní kompostovanou organickou hmotu. Aplikujte dalších 4-6 šálků (1 až 1,5 l) univerzálního organického hnojiva na 10 m2. Pokud má váš kompost nebo hnůj vysoký obsah rozpustných solí, budete muset před zasazením cukety počkat 3-4 týdny, abyste předešli poškození solí.
Potom aplikujte organické hnojivo, když rostliny právě začínají kvést. V tomto období použijte víceúčelové organické hnojivo nebo zředěnou rybí emulzi. Zalijte hnojivem kolem rostlin a nechte ho vsáknout do kořenového systému.
Ideální hnojivo na cukety bude jistě obsahovat dusík. Univerzální hnojivo 10-10-10 je obecně dostatečné pro potřeby cukety. Můžete použít ve vodě rozpustné nebo granulované hnojivo. Pokud používáte ve vodě rozpustné hnojivo, zřeďte jej vodou podle pokynů výrobce. V případě granulovaných hnojiv rozsypte granule kolem rostlin v množství 0,5 kg na 10 m2. Vyhněte se tomu, aby se granule dotýkaly rostlin, protože by je mohly popálit. Granule dobře zalijte.
Fakt, že anorganická, nebo syntetická zahradní hnojiva jsou tak bohatá a levná, může zahradníka přimět přemýšlet, zda je opravdu tak důležité používat organické produkty. Koneckonců, je to všechno o tom, co funguje právě teď a činí zahradu krásnou, že? Ano, i ne. Zatímco syntetická chemická hnojiva mohou fungovat dnes, organická hnojiva zajišťují zdraví zahrady zítra. Při rozkladu uvolňují živiny, čímž zlepšují půdu a její schopnost zadržovat vodu a živiny. Po určité době proto budou půda a rostliny zdravější a odolnější.
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Prořezávání
I když to není nutné, prořezávání cukety může pomoci zmírnit jakékoli problémy s přeplněním nebo stíněním. Kromě toho může pomoci stimulovat další růst cukety. Cuketa je velmi plodná rostlina, když se jí věnuje správná péče. Přestože dokáže růst téměř v jakémkoli typu půdy, spoléhá na dobře odvodněnou půdu spolu s dostatkem slunečního záření, aby produkovala přiměřené plody. Listy cukety jsou tak velké, že často dokážou zastínit samotnou rostlinu a redukovat sluneční světlo. To je důvod, proč může být nutné ořezávání listů, aby cuketa získala více slunečního světla. Navíc prořezávání cukety umožňuje, aby se plodům dostalo více energie, kterou by jinak rostlina vložila do listů. Prořezávání může také zlepšit cirkulaci vzduchu a pomoci předcházet padlí, na kterou je cuketa náchylná.
➡️ Jak a kdy prořezávat?
Jakmile cuketa začne dávat ovoce, asi čtyři až šest plodů na rostlině, můžete začít prořezávat listy. Dávejte pozor, abyste nestříhali příliš blízko vyvíjejících se plodů. Při stříhání listů ale dbejte na to, abyste je neodstranili všechny. Ponechte několik listů na stonku, včetně uzlin listů v blízkosti posledního ovoce. Při řezání listů, aby cuketa měla více slunce, odřízněte jen ty větší a udělejte řezy poblíž spodní části rostliny, přičemž všechny ostatní ponechte. Můžete také odříznout všechny mrtvé, nebo hnědé listy. Nestříhejte žádné stonky, protože to zvyšuje riziko onemocnění.
Zahradní nůžky jsou v tomto bodě nezbytnou výbavou
Cuketa a její běžné problémy
Cuketa je náchylná k množství škůdců a chorob, včetně bzdochy, vijačky dýňové, mandelinek, padlí a bakteriálního vadnutí. Pomozte předcházet problémům tak, že budete vysazovat až po zahřátí půdy a používat kryty řádků, když jsou rostliny mladé (dokud nezačnou kvést).
➡️ Škůdci
Bzdochy jsou jedním z nejškodlivějších hmyzích škůdců na všech druzích dýně. Když se dospělé a mláďata krmí, vstřikují do rostliny toxin, který způsobuje její vadnutí a odumírání. Imága hledejte na zadní straně listů, často doprovázené shluky malých oválných vajíček. Jejich potomstvo vypadá úplně jinak než dospělí. Dospělí jedinci i nymfy lze ručně obrat ze spodní strany listů dýně a utopit v kbelíku s mýdlovou vodou. Potom vajíčka jemně seškrábejte a zlikvidujte stejným způsobem.
Existují i jiné způsoby ochrany cukety před hmyzem. Někteří zahrádkáři umisťují kolem spodní části rostlin malé proužky nebo čtverce hliníkové fólie, aby odpuzovaly hmyz. Může se použít i křemelina. Dalším způsobem ochrany je společná výsadba. Cuketu vysaďte s rostlinami, které tento hmyz nesnáší, jako jsou kocourník, kopr, levandule a měsíček.
Pokud všechno ostatní selže, můžete vytáhnout těžké zbraně. Insekticidy. V případě bzdech jsou insekticidy účinné pouze proti nymfám a měly by se postříkat ihned, jakmile se na listech objeví vajíčka. Zadní stranu listů. Opakujte každých 7-10 dní, dokud najdete vajíčka a nymfy. Mezi syntetické pesticidy patří esfenvalerát, permethrin, bigentrin. Pro organický přístup zkuste použít Neemový olej. Musí se aplikovat častěji (každých 3-5 dní) než syntetické insekticidy, ale je to bezpečnější pro naše přátele, včely – i pro nás.
Neemový olej se vyrábí ze semen stromu neem (Azadirachta indica), který pochází z Indie. Od starověku je strom neem považován za posvátný lék a důležitou složku ajurvédské medicíny. V zahradě neemový olej přesvědčí silnou insekticidní složkou, azadirachtinem, což z něj činí skvělou organickou volbu pro kontrolu různých problémů.
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
➡️ Nemoci
Pokud jde o nemoci, padlí může být problémem na listech později v sezóně. Jedná se o běžné plísňové onemocnění, které tvoří bílý práškový povlak na obou stranách listů. Růst se obvykle zastaví. Častým důvodem padlí je nepravidelná zálivka, proto buďte důslední. Pokud se rostliny přece jen nakazí, postižené listy ihned odstraňte. Skvělý způsob, jak zcela zabránit útoku padlí, je nastříkat listy roztokem, který tvoří 1/3 mléka ke 2/3 vody. Nastříkejte mléčnou směs na všechny povrchy brzy ráno za suchého a slunečného dne. Opakujte každých 10 až 14 dní během vegetačního období.
Hniloba na špičce květu je také občasným problémem. Tento stav je způsoben nerovnoměrnými hladinami půdní vlhkosti, často velkými výkyvy mezi mokrou a suchou půdou. Nerovnoměrné zalévání ovlivňuje hladinu vápníku. Chcete-li problém vyřešit, zavlažte hluboko a na povrch půdy naneste hrubý mulč, abyste minimalizovali odpařování. Udržujte půdu rovnoměrně vlhkou jako vyždímanou houbu, ne mokrou a ne zcela vysušenou.
➡️ Mráz
Časné mrazy mohou zmařit vaše naděje na cuketový chléb a jiné cuketové pamlsky. Některé plodiny, jako například zelí, hrášek, mrkev a pastinák, snesou trochu mrazu, ale cuketa ne. Pokud se nacházíte v oblasti, kde hrozí brzký mráz, ochrana cukety před mrazem je nedílnou součástí jejího přežití. Je důležité zajistit, abyste před výsadbou počkali, až ve vaší oblasti pominou všechny možné mrazy. Ale Matka příroda má občas i jiné plány. Pokud jde o ochranu cukety, můžete ji přikrýt slámou, plastem, novinami nebo starými plachtami. Cílem je zachytit teplo z půdy, která bezprostředně obklopuje rostliny. Ráno odstraňte kryt, aby nezachytil sluneční teplo. Nezapomínejte však, že to bude fungovat jen tehdy, hrozí-li velmi krátký a velmi mírný mráz. Zralé plody může být nutné okamžitě posbírat.
Sklizeň
Cuketu sklízejte, když je jemná a trochu nezralá (12 – 15 cm dlouhá), abyste získali co nejvíce chuti. Oversize cuketa už moc nechutná. Mnozí pěstitelé čekají se sklizní příliš dlouho. Pokud jste někdy měli negativní zkušenost s cuketou, je to pravděpodobně proto.
- Většina odrůd zraje v průměru 60 dní a jsou připraveny již týden po odkvětu. (Přesnější informace naleznete na obalu semen.
- Plody z rostliny odřízněte (neodlamujte) ostrým nožem, jinak riskujete poškození měkkého stonku rostliny. Na plodu nechte alespoň 2 cm stonku.
- Chcete-li zpomalit produkci, sklízejte malé ovoce a/nebo odstraňte samčí květiny.
- Pokud je sklizeň přerušena (když jste například na dovolené), po návratu odstraňte velké cukety, abyste snížili nároky rostlin na vlhkost a živiny.
- Dokončete sklizeň před prvním podzimním mrazem; letní cuketa je velmi náchylná k poškození mrazem.
Bzdocha je významným škůdcem nejen cukety, ale i zbytku zeleninové zahrady. To, jak se jí zbavit jsme už načtrli výše. Podrobněji vás s tímto nevítaným rezidentem našich domovů a zahrad seznámí náš článek Jak se zbavit bzdochy (smradlavého brouka) v bytě, domě či zahradě?
Použití, nebo recepty, které možná neznáte
Čerstvá cuketa má poměrně krátkou trvanlivost. Neumyté cukety skladujte v plastovém nebo papírovém sáčku s jedním koncem otevřeným, aby se podpořila cirkulace vzduchu a vložte je do Crisper zásuvky ledničky. Vydrží 10 dní. Máte příliš mnoho cukety? Zmrazte ji! Vydrží 3 měsíce.
A určitě vyzkoušejte některý z našich následujících receptů.
➡️ Květy cukety plněné smetanovým sýrem a bylinkami
Existuje mnoho způsobů, jak si vychutnat delikátní texturu květin a jejich jemně sladkou chuť, kterou přirovnávají k sladkosti „kukuřice“ s nádechem „cuketové esence“. Můžete začít naprosto nejjednodušším receptem.
Ingredience:
4 květiny dýně
Nádivka:
1 šálek krémového sýra
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek, dle vlastního výběru
1 lžíce nakrájené šalotky nebo cibule
sůl
pepř
Těsto:
1/2 šálku mouky
1 vejce
2 lžíce vody
asi 1/4 šálku řepkového nebo jiného vhodného oleje ke smažení
Naplňte cuketový květ 1/4 nádivky. Dýňový květ ponořte do připraveného těsta. Smažte květ asi minutu na středním ohni, dokud nebude z jedné strany jemně opečený. Otočte květ a opečte druhou stranu. Přebytečný tuk nechte vsáknout do papírové utěrky a podávejte.
➡️ Cuketový salát
Kdy jste naposledy jedli cuketu syrovou? Syrová cuketa je podle mě nedoceněná. Její jemná textura a jemná chuť chutnají fantasticky.
Ingredience:
citrónové vinaigrette plus 1/4 šálku mleté šalotky
3 malé-střední cukety
1/4 šálku opečených piniových oříšků
1 lžíce nasekané pažitky
hrst bazalky
hobliny parmezánu, volitelné
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Pomocí škrabky na zeleninu nakrájejte cuketu na tenké pásky. Vložte je do velké mísy, polijte zálivkou a přeložte na talíř.
Vrch posypte piniovými oříšky, pažitkou, bazalkou (pokud to máte rádi pikantní i s chilli) a pár hoblinami parmazánu. Dochuťte solí a pepřem podle chuti a zalijte další dávkou vinaigrette.
➡️ Čokoládový cuketový koláč
Jedná se o vlhký křupavý koláč. Sladký, ale ne extrémně sladký a skvěle využije cuketu! Můžete ho polit čokoládovou nebo tvarohovou polevou.
Ingredience:
2 šálky mouky
2 šálky bílého cukru
¾ šálku neslazeného kakaového prášku
2 lžičky sody bikarbony
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky soli
1 lžička mleté skořice
4 vejce
1 ½ šálku rostlinného oleje
3 šálky strouhané cukety
¾ šálku nasekaných vlašských ořechů
Předehřejte troubu na 175 stupňů C. Pekáč vymažte a vysypte moukou. V misce smíchejte mouku, cukr, kakao, sodu bikarbonu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Přidejte vejce a olej, dobře promíchejte. Přimíchávejte ořechy a cuketu, dokud nejsou rovnoměrně rozloženy. Nalijte do připraveného pekáče. Pečte 50 až 60 minut v předehřáté troubě, dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý. Koláč úplně vychlaďte a polijte vaší oblíbenou polevou.
Žlutá nebo zlatá cuketa dodává pokrmům barvu. Může se konzumovat syrová v salátech, nakrájená na kousky podávaná s dipem, dušená nebo smažená.
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Zdroje informací:
- https://www.gardeningknowhow.com/search?q=zucchini
- https://www.miraclegro.com/en-us/library/edible-gardening/how-plant-grow-zucchini
- https://gardenerspath.com/plants/vegetables/grow-zucchini/
Článek je zařazený do kategorie: Péče o zahradu
Mohlo by vás zajímat
- Černá ředkev je chutná kořenová zelenina, jak na její pěstování, účinky, recepty na její využití
- Měsíční jahody – jak je pěstovat a rozmnožovat, nejlepší odrůdy
- Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit - jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Čajot je exotická zelenina z tropů, víte na co ji použít? Recepty, využití, pěstování rostliny
- Lunární kalendář pro zahrádkáře - květen 2024
- Kamélie japonská - jak pěstovat „japonskou růži“ v bytě i v zahradě
- Je šalotka cibule nebo ne? Toto jsou hlavní rozdíly a kde všude šalotku můžete použít, výborná je i zavařená!
- Jak na pěstování Aloe vera - péče o rostlinu a jak ji doma zpracovat na gel či nápoj
- Jak správně pěstovat rodící banánovník i v bytě v květináči - péče, nemoci