Jak pěstovat brambory – sázení, hnojení, nemoci

Veronika Štrbová Téma
14. března 2022 2

Brambory patří mezi jedny z nejoblíbenějších potravin, které si dopřejeme buď jako hlavní jídlo nebo přílohu. Lze je připravit na různé způsoby. Kromě toho je to nenáročná plodina, kterou si běžně lidé vypěstují i doma na zahradě. Proto, máte-li tuto možnost i vy, určitě neváhejte a vypěstujte si vlastní, domácí, chutné brambory. Jejich chuti se nevyrovnají brambory ze žádného obchodu.

V následujícím článku vám poradíme, co vše potřebujete k tomu, abyste za pár měsíců sklízeli bohatou úrodu brambor. Dozvíte se i to, jak postupovat při sázení, hnojení a co je neméně důležité, informujeme vás i o možných chorobách brambor, se kterými se někdy bohužel také musí pěstitelé popasovat.

Jak pěstovat brambory

Možností, jak pěstovat brambory, známe hned několik. Nejprve si ovšem ujasníme, jak to je při klasickém pěstování této plodiny na zahradě. Nejideálnější čas na sázení brambor je na jaře. Krátce poté, co pominou mrazy, tedy přibližně koncem března – začátkem dubna. V první řadě je třeba, aby teplota neklesla pod nulu. Takže je třeba se řídit zejména počasím. Brambory můžete sázet i později, úrodu budete sklízet samozřejmě také později.

💡 Kdy sázet? Nejideálnější čas na sázení brambor je na jaře.

 

1. Nejprve si připravte záhon (zahradu) na výsadbu

Brambory potřebují kyprou půdu, proto je nejlepší záhon předem dobře zrýt. Nejprve už na podzim a potom ještě jednou na jaře před samotnou výsadbou. Kromě kypré půdy brambory vyžadují i živiny. Půdu je třeba kvůli tomu pořádně pohnojit. Použít můžete čerstvý hnůj nebo kompost, nic se však nestane, když použijete i umělé hnojivo, které obsahuje dostatek hořčíku. Hnoj a kompost použijte k hnojení již na podzim, umělé hnojivo až před výsadbou brambor.

Muž okopává půdu

Půdu je třeba nejprve na sázení připravit

 

💡 Věděli jste že… Nikdy nepěstujte brambory na stejném místě jako předchozí dva roky. Stanovisko je třeba měnit, jinak hrozí výskyt mandolinek, háďátek a hniloby. Na stejné místo můžete brambory zasadit až za 4 roky.

 

2. Nechte naklíčit sadbové brambory

Sadbové brambory musíte nechat před sadbou ještě naklíčit. S tímto procesem můžete začít již v únoru, protože trvá 4 až 6 týdnů. Naklíčení brambor dosáhnete tím, že jednoduše naskládáte jednu vrstvu brambor do nízké bedničky a posypete jemnou vrstvou zeminy (jen tolik, aby bylo brambory stále vidět). Nechte je takto odpočívat na světlém místě, které má teplotu mezi 10 – 18 °C. Pokud je v místnosti, kde skladujete brambory, dostatečně teplo, naklíčí vám i samy. Čas od času můžete hlízy jemně pokropit vodou.

Vyklíčená brambor na sázení

Takovou bramboru můžete použít k sázení

 

Doporučené odrůdy:

  • velmi časnéMinerva, Rosara, Gloria, Velox, Inova,
  • rané odrůdyAlmera, Vitara, Vineta, Rosanna, Sirius,
  • středně časnéAgria, Satina, Daisy, Steffi

Uvedené odrůdy jsou většinou varný typ B. Velmi rané a rané odrůdy mají vegetační období 90 až 100 dní.

 

3. Sázení brambor

Když jsou brambory naklíčené a venku je vhodné počasí, nastává hlavní fáze, kterou je sázení brambor. Klasicky, jak to dělali naši rodiče či prarodiče, vezměte si motyku a vykopejte jaričky. Měly by být od sebe vzdáleny přibližně 75 cm. Do každého stružky nyní ručně naskládejte naklíčené brambory jednotlivě do jamek hlubokých 10 cm, vzdálených minimálně 30 cm. Hlízy ukládejte klíčky nahoře a zakryjte je zeminou tak, aby vznikl asi 10 až 15 cm kopeček. Nakonec celý záhon polijte vodou.

Sázení brambor do připravených stružek

Nezapomeňte nechat mezi bramborami mezeru

 

💡 Věděli jste že… Před sázením raných brambor je vhodné záhon na týden dopředu přikrýt fólií nebo netkanou textilií, aby se půda dostatečně přehřála.

 

4. Péče o záhon

Během vegetace nezapomeňte zasazené brambory alespoň dvakrát okopat, vytrhat plevel a přihrnout zeminu. Při okopávání však pracujte velmi opatrně, abyste nepoškodili kořeny. V momentě, kdy začnou brambory kvést, už dále neokopávejte a nijak do tohoto záhonu nezasahujte. Samozřejmě, vláhu je třeba udržovat a pravidelně tak brambory polévejte.

Zalévání brambor na zahradě

Bez vody se jim dobře dařit nebude

 

5. Sklizeň

Čas sklizně zjistíte tak, že nať brambor začne žloutnout. Tehdy ji všechnu odstraňte a asi za 14 dní můžete začít vykopávat brambory. Mělo by být sucho a teplota alespoň 12 °C. Opět si dávejte pozor při vykopávání, abyste své brambory nepoškodili.

Sběr brambor do košíku

Taková skvělá úroda vás bude čekat

 

Další možnosti sázení brambor

Kromě klasického pěstování brambor, které jsme si právě popsali, existují i jiné možnosti, jak získat chutné domácí brambory. Potěší hlavně ty pěstitele, kteří se nechtějí příliš nadělat nebo nemají velkou zahradu.

 

Pěstování brambor ve slámě

Tento způsob vypadá na první pohled velmi zajímavě. Pěstování ve slámě usnadňuje samotný sběr brambor a jejich péči. Vrstva slámy se pěstitelům osvědčila nejen jako prostředek na potlačení plevelů, ale také jako účinná prevence proti výskytu některých škůdců, velmi známé mandle bramborové. Jelikož se bramborové hlízy vyvíjejí ve slámě, můžete je sklízet snadno a zcela čisté.

Jak probíhá pěstování ve slámě – před výsadbou zeminu na záhonu překypřete a zapracujte kompost. Potom na povrch zeminy naskládejte brambory a zakryjte vrstvou slámy. Jakmile se objeví listy, zformujte slámu do kopečku. Hlízy se budou vytvářet převážně nad zemí ve slámě, a proto musí být zcela zakryty, aby vlivem světla neozelenely. A stačí už jen počkat na vaši úrodu.

Brambory vypěstované ve slámě

 

Pěstování brambor v květináči

V tomto případě vás jistě zaujme, že pěstování brambor v květináči je možné i v paneláku na balkoně. Samozřejmě, musí to být velký květináč a na svém dně musí mít několik děr.

Jak postupovat – asi do třetiny květináče nasypte koupenou zeminu. Následně vložte do ní naklíčené brambory a zasypte další vrstvou zeminy tak, aby je bylo vidět. Následně začnou brambory růst. Vždy, když povyrostou, tak je opět zasypte trochou zeminy a opakujte to až do té doby, dokud nemáte plný květináč až po vrch. Tímto způsobem se brambory budou v květináči rozrůstat. Důležité je, aby byl květináč vždy na světle. Čas od času ho polijte.

Brambory vypěstované v květináči

 

Pěstování brambor v pytli

Pěstování brambor v pytli je téměř totožné jako v květináči. Použít můžete buď speciální pytel na pěstování, který lze zakoupit ve specializovaných prodejnách nebo použijte jednoduše obyčejný pevný velký pytel. Musí však mít černou barvu, protože ta přitahuje slunce. Na dno pytle musíte udělat drenáž (dírky) a celé ho podložit nějakou miskou nebo bedýnkou, nenechávejte jej jen na zemi, protože nebude „dýchat“. Postup je stejný, jako při sázení v květináči.

Rychlá a stručná ukázka sázení brambor ve speciálním pytli:

Pytel na pěstování brambory

 

Hnojení brambor

Chlévský hnůj nebo kompost

Dobrá úroda brambor závisí, mimo jiné, i na výživné půdě. Proto, jak jsme již výše zmínili, půdu byste si měli náležitě připravit už během výsadby. Mnozí pěstitelé využívají k hnojení dobře rozložený chlévský hnůj nebo kompost. Ten se rozloží přímo na rozkopanou půdu nejprve na podzim a poté ještě jednou do připravených jamek těsně před výsadbou. Kompost pomáhá půdě udržovat vlhkost a rozložený hnůj pomáhá snižovat pH půdy a dodává jí potřebné živiny. Hnůj nebo kompost patří mezi nejpoužívanější způsoby hnojení brambor.

 

NPK hnojivo

NPK hnojivo, což znamená dusík, fosfor a draslík, se používá na jaře a zajišťuje optimální výživu. Dusíkem se nedoporučuje hnojit na podzim, jelikož se z půdy během zimy vyplavuje. Dbejte na rovnoměrné rozhození hnojiva, aby nedošlo k přehnojení půdy. Přihnojuje se na začátku vegetace na jaře pod bramborou a poté na list. Během vegetace se dodávají většinou mikroelementy jako mangan, měď, zinek či molybden. Rostlina bramboru přijímá živiny během celé vegetace, velmi intenzivní však ve stádiu kvetení. Přihnojte ji na začátku vegetace ledkem v poměru asi 20 g na 1 m².

💡  Při hnojení je třeba si dávat pozor na optimální hnojení dusíkem. Přehnojení brambor dusíkem má za následek silný nárůst natě, a tím dochází k překrývání symptomů viróz, čímž se vytvářejí podmínky pro plíseň bramborovou.

 

Přírodní hnojivo

Mezi přípravky čistě přírodního charakteru patří přípravky na bázi mořských řas a humátů. I tyto podporují růst, vyživují porost, působí protistresově a v konečném důsledku zvyšují výši úrody a její kvalitu. Také velmi významným přírodním hnojivem na brambory se stává minerální hnojivo na brambory s obsahem přírodního zeolitu, které zabezpečuje rostlinám dobrou kondici a vyšší imunitu vůči houbovým chorobám a díky svým vlastnostem zachycuje těžké kovy a rezidua různých nečistot a látek v půdě, které se pak stávají nedostupnými. pro rostliny.

 

Pokud nemáte doma chlévský hnůj, můžete si pořídit například i tyto produkty:

 

Jak si vyrobit dřevěný kompostér

Pokud byste si chtěli doma vyrobit zahradní kompostér, máme pro vás skvělý návod i s užitečnými informacemi. Kompost patří mezi nejlevnější hnojivo, proto ho na zahradě určitě rádi využijete. Myslete i na místo, na které kompostér uložíte. Měl by to být polostín, obvykle někde na zahradě, kde není příliš na očích, zápachu se však bát nemusíte.

Co patří do kompostu:

Více méně, zkompostovat lze všechny rostlinné části s výjimkou nemocných a napadených, čili posklizňové zbytky, listí, suchá i posečená tráva, rostlinné odřezky. Kompostovat můžete i plevel, ovšem ve stádiu bez semen, jinak byste je později spolu s kompostem roznesli. Vyhýbejte se také pleveli rozšiřující se kořeny, jako je pýr či kozonoha hostcová. Z kuchyně můžete přihodit do kompostu slupky zeleniny a ovoce, s výjimkou citrusových a banánových plodů. Nepatří sem žádné zbytky jídel, ani přepálené oleje či kosti.

Video, jak si svépomocí vyrobit dřevěný kompostér:

Jak vyrobit dřevěný kompostér a kompostovat. Wooden compost bin

 

Nemoci a škůdci brambor

Většina pěstitelů brambor, ale i jiných plodin, se musí někdy vypořádat i s nepříjemnými chorobami či škůdci, které bohužel napadají jejich úrodu. Obvykle se dá proti nim bojovat. Například ochrana proti plísním spočívá v pěstování odolných odrůd, aplikaci fungicidů a správné agrotechnice.

 

Nemoci brambor

Plíseň bramborová – je nejvážnějším onemocněním brambor. Šíří se při vlhkosti vzduchu 80%, při teplotách 12-23°C a může napadnout listy, nať, hlízy brambor a za deštivého počasí může zničit celé porosty hlavně ve vyšších polohách. První příznaky infekce se objevují na listech v podobě žlutých vodnatých skvrn, které rychle tmavnou. Na rozhraní nemocných a zdravých listových pletiv se za vlhka vytváří bělavý nálet houby. Takto napadené hlízy nejsou vhodné ke konzumaci a u sadby jsou primárním zdrojem infekce pro příští rok. Základem boje proti ní je vedle chemických postřiků během vegetace v 10-14-denních intervalech i používání zdravé sadby. Postřiky proti fytoftóře provádíme preventivně, tedy ještě před propuknutím infekce. Používáme měďnaté a organické fungicidy.

Plíseň bramborová na listech brambor

 

Mokrá hniloba brambor – Bakterie této choroby přežívají v půdě a vnikají do nově vysazených hlíz přes poranění. Projevují se nejprve na bylích hnědočerným zbarvením, zahníváním a lze je snadno vytáhnout z půdy. Listy jsou ztuhlé, vzpřímené, svinuté k lícní straně. Pletivo hlíz má nejprve narůžovělou barvu, později zčerná a brambory se mění v zapáchající kašovitou hmotu. Ochrana spočívá v používání zdravého sadby, zabránění tvorby vodního filmu na hlízách jejich vysušením před uskladněním, třídění hlíz během skladování a výsadbě do vyhřáté půdy. Nesázet brambory 2 roky po sobě. Chemická ochrana není možná.

Onemocnění brambor

Suchá hniloba brambor – přežívá v půdě a do hlíz se dostává přes poranění. Projevuje se hnědými skvrnami na povrchu hlíz na místech poškození. Čerstvá hniloba je mokrá, později je pletivo hnědé, prachovité. V hlízách vznikají trhliny s bílým myceliem, na povrch prorážejí ostrůvky mycelia oválného tvaru a na světle se zbarvují růžově nebo modravě. Prevencí je skladování zdravých brambor bez příměsí půdy, nemoc má totiž vlastnost šířit se ve skladech od hlízy k hlíze. Během skladování udržujte teplotu pod 6°C, vysazujte jen zdravé hlízy.

Suchá hniloba brambor v průřezu brambor

Obyčejná strupovitost – nejvíce se projevuje na hlízách. Bakterie do rostliny pronikají přes mladé lenticely v suchém období. K infekci nedochází ve vlhké půdě. Vyskytuje se na lehčích půdách a půda je jediným zdrojem infekce. Na hlízách se tvoří léze korkovitého vzhledu s vyvýšeným okrajem nebo tvořící prohlubně. Mohou splývat a pokrývat celý povrch hlízy. Napadení nesnižuje úrodu, ale kvalitu hlíz, zvyšuje odpad při čištění, zhoršuje skladovatelnost. Chemická ochrana není možná.

Obyčejná chrastavitost na povrchu brambor

Alternáriová skvrnitost listů – přežívá běžně v půdě i několik let. Rostliny napadá po oslabení způsobeném stresem (chlad, vlhké stanoviště, vysoké teploty, stín apod.). Konídie se šíří větrem a vnikají do rostliny průduchy a pokožkou. Příznaky se po napadení projeví velmi rychle drobnými ostře ohraničenými skvrnami hnědé barvy. U žilnatiny se skvrny táhnou podélně, rovněž na stoncích. Napadení lze předcházet ošetřováním porostů fungicidy.

Alternáriová skvrnitost listů na bramborách

 

Škůdci brambor

Pásavka bramborová – mandelinka je nejvážnějším škůdcem brambor. Larvy i dospělí jedinci poškozují nadzemní části brambor. Pásavka bramborová přezimuje ve stádiu dospělých brouků v půdě. Půdu opouští v dubnu a v květnu. Po úživném žeru se páří a samička začíná klást vajíčka na spodní stranu listů. Za 10 až 14 dní se líhnou larvy, které jsou velmi žravé a v krátké době dokáží zkonzumovat kromě hrubší žilnatiny všechny listy rostlin. Do roka mívá dvě generace. V boji proti mandelince bramborové se nejlépe osvědčily zásahy proti mladým larvám použitím postřiků.

Nejvážnější škůdce mandelinka bramborová

💡 TIP: Vše o tomto škůdci a také to, jak se ho zbavit, se dozvíte v našem článku 10 dobrých rad, jak se zbavit pásavky bramborové.

Mšice – sají na spodní straně mladších listů. Velké škody způsobené přenosem různých virových chorob brambor výrazně snižují úrodu. Boj proti mšicím je tedy důležitý hlavně v množitelských porostech, protože nesmíme dopustit, aby se viry dostaly do hlíz, kterými se virózy velmi snadno přenášejí. Jedná se o celý komplex viróz, které se nemusí navenek ani výraznějšími příznaky na nati projevit. Proto se vyplatí vysazovat pravou sadbu, pocházející ze sadbové oblasti.

Mšice škodí i bramborám

Drátovce – zákeřnými škůdci bramborových hlíz jsou larvy kováčků, tzv. drátovce, které se zavrtávají do hlíz a mohou do nich zavléct i různé mikroorganismy způsobující jejich hnilobu. Drátovce se vyskytují většinou v takových půdách, které nebyly více let obdělávány. Souvisí to totiž s vývojem drátovců, které mívají tří až pětiletý vývoj. Přímá ochrana se z hygienických důvodů neprovádí, protože by se musely použít granulované insekticidy, které je zakázáno aplikovat například. i ke kořenové zelenině.

Drátovce v bramboru

 

Skladování brambor

Brambory by měly být při sklizni dostatečně vyzrálé a velmi opatrně sklízené (alespoň v zahrádkářských podmínkách), aby nebyly poraněny a doudierany. Potom je musíte nejprve asi 2 dny sušit, ale ne na slunci, maximálně při 18 °C, pak tzv. posklizňovým zráním trvajícím až 14 dní při teplotě 18 °C a relativní vlhkosti 90% slupka zpevní a zahojí se případná poranění. Postupně je ochladíte na skladovací teplotu 4 až 5 °C a při vlhkosti 85 až 90 % je skladujete asi 6 měsíců. Bod mrznutí brambor je při –1,5 °C, ale již při teplotě 0 °C téměř ustává „dýchání“ hlíz, enzymy však dále rozkládají škrob na cukr, a tak brambory sladnou.

Brambory uskladněné v bedýnkách

Za měsíc se v nich takto nahromadí 3-8krát více cukru. Dobré je na podzim a v předjaří provětrat sklad brambor a nakrátko ho zchladit na 3 °C. Nejmenší ztráty vlhkosti brambor jsou při vlhkosti 85 % a teplotě pod 10 °C. Naopak při vlhkosti nad 90 % jsou brambory více ohroženy plísněmi.

Brambory skladujte ve sklepě v přepravkách, dřevěných bednách nebo je uložte volně na dřevěný rošt. Skladování v pytlích se nedoporučuje. Sklep musí být chladný, ale nepromrzající, přiměřeně vlhký a čistý. Před uložením je třeba ji vydezinfikovat a poté dobře vyvětrat.

💡 Pozor: Neskladujte brambory s jablky, protože ethylenový plyn z jablek způsobí zkažení brambor.

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.1/5 - (16 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada píšu články, které jsou zajímavé a mají přidanou hodnotu. Praktické rady do domácnosti, návody či nápady, které využijí mnozí z vás v každodenním životě. Věřím, že i mé články vám pomohou najít odpověď na různé, dosud nevyřešené otázky.

Komentáře
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *