Kdy a jak očkovat ovocné stromy – roubování, očkování, plátkování

Petra Lyžičiarová Téma
18. září 2022 0

Očkování, štěpení či roubování ovocných stromů je pro mnohé začínající zahrádkáře hotovou španělskou vesnicí. Existují různé techniky roubování i očkování, a tak se není co divit tomu, že pro více je náročné vyznat se v této problematice.

V našem článku se dozvíte vše důležité, co by měl začínající zahrádkář o očkování a roubování ovocných stromů vědět a prozradíme vám, kdy a jak očkovat a roubovat ovocné stromy. To však není všechno – přidáme i několik rad o roubování révy a poradíme vám, jaké nástroje se vám při roubování určitě sejdou.

Pokud tedy toužíte po kvalitních plodech ovocných stromů a své stromky chcete ochraňovat před škůdci a chorobami, roubování stromů je dobrým způsobem k tomu, jak toho dosáhnout. Pojďte se s námi podívat, jak na to.

Fiskars sada 136527 + 136042 Fiskars sada 136527 + 136042
1 649 Kč
Husqvarna Pila prořezávací skládací 180mm Husqvarna Pila prořezávací skládací 180mm
429 Kč

Ukázat více

 

Štěpení, očkování či roubování?

Na úvod by bylo vhodné seznámit se trochu blíže s těmito pojmy. Při pěstování ovocných stromů se s nimi totiž jistě setkáte.

 

Co je roubování (Štěpení)

Štěpení nebo i roubování ovocných stromků umožňuje pěstitelům kombinovat řízek, čili roub, z ušlechtilého stromu na podnož nebo větev jiného ovocného stromku. Tak dochází k tomu, že z části, kterou naroubujeme, vyroste geneticky stejný ušachtilý strom jako ten, ze kterého jsme roub odebrali.

Jedná se tedy o efektivní způsob rozmnožování ušlechtilých ovocných odrůd, které nelze rozmnožovat semeny. Pokud byste totiž takové semínko zasadili, vzešla by vám z něj jen plánka.

Štěpení ovocných stromů se využívá i tehdy, chceme-li dosáhnout, aby na jednom stromě rostlo více odrůd. Výhodou roubování je, že je vhodné i k oživení poškozených a starých částí stromů.

Roubování ovocných stromů

Roubování ovocných stromů má několik výhod

 

Co je očkování

Očkování je jednou z technik roubování ovocných stromů a mnoho laiků si tyto dva pojmy zaměňuje. Techník, jakými lze ovocné stromky roubovat, je více, ale více je i technik samotného očkování.

Očkování probíhá tak, že se z letorostů ušlechtilé odrůdy stromu vyberou jen jednotlivá očka – odtud je i název očkování. Očka se pak vloží do větve nebo podnože, kterou chceme roubovat. Tento způsob roubování je jednoduchý a lze jej použít i u okrasných stromů a u všech ovocných stromků a keřů.

Očka se musí okamžitě po vyříznutí z letorostu naočkovat na roubovaný strom, přičemž je možné odříznout je nejvýše 24 hodin před očkováním.

 

Způsoby roubování stromů

Existuje několik technik roubování ovocných stromků, přičemž podsata každé z nich je stejná. Vždy jde o to, aby se roub, tedy kousek odebraný z ušlechtilého stromu, správně napojil na jiný ovocný strom. Jen při správném napojení je možné, aby mohl strom z roubku čerpat živiny.

Při roubování stromů jakoukoli technikou je důležité, aby:

  • byly všechny řezy hladké
  • řezy do sebe dokonale zapadaly
  • řez má být dlouhý přibližně 3 cm
  • se po roubování řez spojil štěpařskou páskou a ošetřil voskem
  • jsme po roubování roub zkrátili na 2 až 5 pupenů

 

Štěpení kopulací

Štěpení kopulací patří k jednodušším technikám roubování ovocných stromů a je vhodné jej provádět během období odpočinku stromu. Nejdříve z ovocného stromku ušlechtilé odrůdy odřízněte zdravou jednoletou větev, ze které střední části vyříznete roub. Tu připojte k podnoži klíční rostliny o přibližně stejné tloušťce.

Na obou částech, tedy na klíční rostlině i na roubce, proveďte šikmý řez dlouhý alespoň 6 cm. Řezy by měly být provedeny tak, aby obě části do sebe co nejpřesněji zapadly a dobře se spojily. Roub a podnož je pak třeba spojit a upevnit například štěpařskou páskou. Místo řezu je vhodné ošetřit štěpařským voskem. V případě, že na jaře začne roub pučet, víte, že bylo vaše roubování úspěšné.

Takto vypadá roubování kopulací na rybízu:

 

 

Štěpení na kozí nožku

Tento způsob roubování ovocných stromů je vhodný spíše pro ty zkušenější ovocnáře. Princip tohoto typu roubování je v podstatě stejný jako kopulace, avšak roub je menší než podnož a umísťuje se do boku podnože. Někdy se proto roubování na kozí nožku nazývá také roubování do boku. Nejvhodnější období pro tento typ roubování je mimo vegetační dobu, tedy v zimě, kdy rostlina odpočívá.

Štěpení na kozí nožku je náročnější, protože po seříznutí podnože je třeba vyříznout ostrým nožem do boku podnože „kozí nožku”. Jedná se o dva řezy hluboké asi tři až čtyři centimetry. Připravený roub pak přizpůsobte šikmými řezy tak, aby přesně zapadl do vyříznuté kozí nožky v podnoži. Vrstvy musí k sobě co nejdokonaleji přiléhat a teprve potom je lze spojit štěpařskou páskou, lýkem a rány ošetřit štěpařským voskem.

Takto vypadá roubování na kozí nožku:

 

Plátkování

Technika plátkování se využívá tehdy, když je podnož, na který jdeme roubovat, hrubší než roub. Tehdy se podnož seřízne v takové šířce, aby odpovídal šířce roubu. Řezné plochy do sebe musí pěkně zapadnout a je třeba ošetřit je stejným způsobem, jako u jiných technik roubování.

 

Roubování pod kůru

Tento způsob roubování se používá k omlazení starých ovocných stromů, které přestaly dostatečně rodit. V takovém případě musíme odříznout kmen nebo větev a rozříznout kůru. Kůru špičkou nože jemně odchýlíme a do vzniklého obalu zasuneme šikmo seříznutý roub se spodním pupenem, který je v horní třetině mezi roubem a podnoží.

Ve videu vám profesor Hričovský ukáže, jak by mělo vypadat roubování pod kůru:

Vrúblovanie pod kôru

 

Roubování do rozštěpu

Jedná se o snad nejstarší známý způsob roubování, který je vhodný k navrácení rodivosti starším stromům. Toto roubování je vhodné pro jabloně a hrušku, ale může se použít i při rybízu a angreštu.

Při tomto způsobu se kmen jemně rozštěpí do klínu tak, aby se roub s podnoží dotýkal růstovou částí pod kůrou. Spodní očko roubce by mělo být v horní třetině spoje mezi roubem a podnoží a mělo by být otočeno směrem ven.

Takto vypadá roubování do rozštěpu:

 

Techniky očkování

Podobně jako při roubování, i při očkování stromů lze využít více technik. Podívejme se tedy, jaké to jsou.

 

Plátkové očkování

Při tomto způsobu očkování se na větvi nebo na podnoži roubované rostliny vyřízne plátek a na jeho místo se vloží vyříznuté očko. To se potom upevní štěpařskou páskou.

 

Očkování na T řez

T očkování probíhá tak, že očkovacím nožem nařeže kůra a lýko do tvaru písmene T a poté se kůra jemně odchýlí. Do obalu, který vznikne, se poté vloží připravené očko. To se převáže štěpařskou páskou, aby spoj důkladně držel.

 

Fokertovo očkování

Tento typ očkování domácí zahradníci obvykle nepoužívají, ale využívá se v ovocných školkách. Ovocináři jej používají ke zlepšení neujatých oček při nedostatku mízy, v sušších oblastech při nedostatku mízy, či při očkování v období před jarem nebo během léta.

Štěpařské nože

Štěpařské nože jsou při roubování velmi důležité

 

Co budete potřebovat ke roubování?

Pro úspěšné roubování je třeba mít potřebné nářadí a pomůcky. Pokud se tedy chcete pustit do roubování stromů, měli byste si pořídit:

  • štěpařský nůž
  • očkovací nůž v případě, že budete očkovat
  • ruční pilku na ovocné stromky
  • zahradní nůžky
  • štěpařskou pásku
  • štěpařský vosk

 

💡 Několik tipů na pomůcky určené ke roubování:

 

Nejčastější dotazy o roubování

Zde je několik nejčastějších otázek o roubování i spolu s odpověďmi na ně.

 

Kdy je vhodné roubovat

Při roubování stromů je důležité, abychom roubovali ve vhodném období. Rouby ke roubování je třeba odebírat v zimě, kdy rostlina odpočívá. Ideální je ze stromu odebírat jednoleté výhony z jižní strany, protože jsou dostatečně silné a zralé.

Zdravé jednoleté letorosty odebíráme nejlépe v prosinci nebo v lednu a skladujeme je při teplotě dva až šest stupňů, ideální ve vlhkém písku. Vroubky lze skladovat v chladničce zabalené ve fólii.

Štěpení je pak vhodné provést na jaře, koncem dubna a začátkem května. V případě, že by se jarní roubování nepodařilo, můžete zkusit stromy zaštípit od poloviny července až do podzimu. Obvykle je toto období vhodné pro roubování třešní nebo višní.

 

Kdy a jak očkovat ovocné stromy?

Očkovat ovocné stromy můžeme velmi brzy, tedy již v červnu – tehdy očkujeme tzv. brambory. bdící očko. Očkovat ale můžeme i později, a to v srpnu, kdy očkujeme tzv. spící očko. Toto očko už do konce roku nevyraší as podnoží se jen poroste.

Odpověď na otázku jak očkovat ovocné stromy není jednoznačná – v podstatě je jen na vás a vašich požadavcích a zkušenostech, jaký typ očkování daného stromku si vyberete.

 

Proč se štěp nepřijal?

Někdy se hlavně u začínajících ovocnářů může stát, že se štěp nepřijme, což může mít různé důvody. Podívejme se na ty nejčastější z nich:

  • roubky nebo samotný podnož nejsou v dobrém stavu
  • nevhodné načasování odebrání roubů
  • nevhodné načasování roubování nebo očkování
  • nesprávné skladování odebraných roubů
  • podnož a roub nejsou kompatibilní (snaha o vzájemné roubování peckovin a malvic)
  • řezy na roubce a podnoži nepřiléhají tak, jak by měly
  • roub a podnož nebyly dostatečně dobře spojeny a spoj nebyl dobře ošetřen a upevněn
Přijatý štěp

Takto vypadá přijatý štěp

 

Proč bychom měli roubovat?

Štěpenit rostliny můžeme z několika důvodů. Je možné využít roubování k umělému vegetativnímu rozmnožování rostlin, čehož se využívá u ovocných stromů, ale i růží, či dokonce rajčat.

Druhým důvodem, proč roubovat rostliny, je, že některé druhy rostlin potřebují hodně času, než při pěstování vytvoří kmen. Z tohoto důvodu je jednodušší zaštípit strom na již existujícím vyrostlém kmeni a vypěstovat tak nové odrůdy, případně kombinovat vlastnosti jednotlivých druhů rostlin. Příkladem je zaštěpení třešně, která má slabší kořeny, větvičkami nějakého silnějšího stromu.

Zajímavostí je, že při roubování lze kombinovat více rostlin, avšak vždy jen z jednoho rodu. Tedy například peckoviny – meruňky, švestky či třešně nebo višně, lze při roubování vzájemně kombinovat. Stejně tak je vhodné kombinovat i jabloně a hrušky.

 

Jak roubovat révu?

Štěpení révy se využívá hlavně k dopěstování vlastních výhonků určených k další výsadbě. Jedná se však o poměrně složitý postup, který dobře znají zkušení pěstitelé a pro začátečníky může být docela náročný.

Chcete-li roubovat révu, budete potřebovat jednoleté rostliny s dostatečnou délkou výhonků. Ty můžete uříznout a odstranit z nich božné zálistky, výhonky a slabé části na konci. Potom výhonky nařežte na části o délce 45 cm, přičemž tloušťka výhonků by měla být alespoň 6 mm a více v průměru. Rouby je třeba seříznout alespoň dva centimetry pod pupenem a čtyři centimetry nad ním.

Při odebírání roubu z révy je třeba dodržet vhodný čas – ideální je to v prosinci a v lednu, abychom měli jistotu, že pupeny nemačkají. Co se týče techniky roubování, roub by měl mít zhruba stejný průměr jako podnož. Štěpařský nůž použijte k vytvoření šikmého řezu na podnoži a rovněž udělejte šikmý řez i na roubce pod pupenem. Řezy by měly do sebe co nejpřesněji zapadat a následně je třeba provést nožem malý jazýček tak, aby se do sebe daly plochy zasunout. Roub tak bude na podnoži dobře držet. Skladování štěpů je však také docela náročné a začátečníci by si měli o roubování révy nastudovat odbornou literaturu, aby zajistily, že se štěpy přijmou.

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.1/5 - (23 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Mám ráda přírodu, zvířata a ráda tvořím. Kreativní se realizuji nejen při psaní, ale i v domácnosti, zahradě a v kuchyni, a tak věřím, že mé články budou pro vás zajímavé, užitečné a přínosné.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *