Přemýšlíte nad koupí kuchyňské pracovní desky z masivu či některého z přírodních kamenů? Výběr materiálu kuchyňské pracovní desky se vyplatí dobře zvážit, jelikož je tento povrch neustále zatěžován a vystavován různým vlivům od vlhkosti, přes teplo až po ostří nožů. Přírodní kámen či dřevo vás budou stát podstatně více než běžná kuchyňská pracovní deska z laminované dřevotřísky, proto je dobré je pořizovat až po důkladném zvážení plusů a minusů těchto materiálů.
V tomto článku naleznete informace týkající se právě kuchyňských pracovních desek ze dřeva a kamene, představíme vám samotný materiál, ze kterého jsou vyrobeny, podíváme se na jejich odolnost, údržbu, výhody a nevýhody. V článku také naleznete postřehy Ing. arch. Rudolfa Lesňáka z ateliéru Rules k jednotlivým materiálům.
Kuchyňská pracovní deska z masivu - navigace v článku
💡 Hledáte pracovní desku do vaší kuchyně? Nechte se inspirovat:
Materiály používané pro výrobu kuchyňských desek
Ptáte se, z jakých materiálů si vlastně můžete vybírat? Kromě nejběžněji používané „laminátové“ pracovní desky naleznete na trhu mnoho jiných materiálů, které se liší vzhledem, vlastnostmi i odolností:
- Laminovaná dřevotříska
- Technický kámen
- Umělý kámen
- Masivní dřevo
- Přírodní kámen
- Keramika
- Nerezová ocel
- Kuchyňská pracovní deska z masivu či kamene – jaké jsou výhody a nevýhody přírodních materiálů? + tipy architekta
- Keramická pracovní deska a netradiční nerezová kuchyňská deska – jaké jsou jejich vlastnosti a proč si je vybrat?
- Kuchyňská pracovní deska z technického nebo umělého kamene – jaký je mezi nimi rozdíl, a kterou zvolit?
⭐ Pracovní deska z masivu
Pracovní deska z masivního dřeva je jednoduše pracovní deskou z masivního dřeva. Jeho atmosféře se žádný jiný materiál nedokáže přiblížit, ani ji nahradit.
➡️ Materiál a jeho vlastnosti
Nejčastěji používanými pro výrobu masivních pracovních desek jsou dubové a bukové dřevo. Co se týče kuchyňských pracovních desek z masivu, jejich povrch bývá speciálně ošetřen, aby pracovní plocha odolala různým vlivům a hlavně vlhkosti. Speciálními olejovými nátěry také výrobce ošetřuje dřevo, aby se předešlo vzniku plísní či množení bakterií na struktuře dřeva.
Pracovní desky ze dřeva jsou často realizovány z tzn. „spárovky“, tedy z dřevěné desky vyskládané z menších dřevěných hranolků, jejichž struktura je viditelná na finálním vzhledu dřevěné pracovní desky. Použít jeden kus dřeva se může při realizaci pracovní desky vymstít, jelikož dřevo je materiál náchylný na objemové změny a následné deformace tvaru. Tomu se výrobci snaží předejít používáním menších dřevěných hranolků k výrobě velké kuchyňské pracovní desky.
➡️ Vzhled
Dřevo kuchyni zútulňuje, dodává jí pocit tepla a domova, který mnohým moderním kuchyním s ostrými liniemi a vysokým leskem chybí, to je ovšem samozřejmě otázkou osobního vkusu. K dispozici máte několik druhů dřeva, které se liší barvou i strukturou (dub, buk, ořech, smrk…). U dřeva je důležité počítat s tím, že deska v kuchyni, která se používá, po čase změní svůj vzhled, i když je řádně ošetřená a impregnovaná. Dřevo je jednoduše materiálem, který časem nabude typickou patinu používaného dřeva.
➡️ Plusy
Velkou výhodou masivních dřevěných pracovních desek je to, že jsou vyrobeny z přírodního materiálu, který neobsahuje žádné chemické složky. Dřevo se také těší oblibě díky tomu, že je na dotek příjemné, teplé a prostředí kuchyně zútulňuje. Vybrat si můžete z různých druhů dřeva, které se liší nejen barvami, ale každá kuchyňská pracovní deska z masivu bude mít také specifickou kresbu dřeva. Plusem dřeva je také to, že opravit škrábance či zářezy lze jednoduchým přebroušením pracovní desky, počítejte však s tím, že „opravy“ po sobě zanechají stopu a budou viditelné.
➡️ Minusy
Jakkoli přitažlivé dřevo je, pravdou zůstává, že masivní pracovní desky jsou méně odolné vůči poškození ostrými předměty či teplem. Horké hrnce a plechy byste tedy nikdy neměli ukládat přímo na vaši dřevěnou pracovní desku a rovněž byste se měli vyhnout krájení ostrými noži rovnou na jejím povrchu. Dřevěná pracovní deska také vyžaduje pravidelnou (ve srovnání s jinými materiály mnohem větší) péči a ošetřování (např. pravidelná impregnace dřeva). Pokud materiál pravidelně neošetřujete a neimpregnujete, případně na místech, kde jsou škrábance či jiná poškození, může nasáknout vodu. Dřevo následně pod vlivem vlhkosti může začít měnit svůj objem a tvar nebo se na něm mohou začít tvořit plísně.
Pozor si dávejte také na různé agresivní chemikálie a kyseliny, které bývají často součástí čistících prostředků, které běžně používáme například k odmaštění sporáku či připálených hrnců. Chemické složky mohou na dřevě zanechat skvrny, kterých se již nezbavíte.
➡️ Údržba pracovní desky
O prvotní ošetření kuchyňské pracovní desky ze dřeva se většinou postará její výrobce. Je důležité, aby bylo prkno odolné vůči vlhkosti (hlavně v okolí dřezu, sporáku či na spojích), proto se dřevo hloubkově napouští přípravky, které jej impregnují. Za tímto účelem se používají přípravky na bázi přírodních olejů, nejčastěji lněného, jelikož je kuchyňská pracovní deska povrchem, který je často ve styku s potravinami. Hloubkové napouštění dřeva oleji pro ochranu před vodou, párou a všelijakými druhy kuchyňských nečistot může probíhat i pár měsíců, kdy se dřevo každých pár dní ošetřuje olejem.
Běžná údržba pracovní desky z masivu, kterou již máte namontovanou ve vaší kuchyni a používáte ji, spočívá v jejím opětovném ošetření (přetření) impregnačním přípravkem na bázi přírodního oleje (ideálně stejným, jakým bylo prkno ošetřeno původně). Toto ošetření stačí provést tři či čtyřikrát ročně.
Co se týče každodenní údržby, postačí vám hadřík namočený v teplé vodě. Nezapomeňte vždy kuchyňskou pracovní desku z masivu vytřít do sucha, vlhkost jí nedělá dobře!
➡️ Výhody a nevýhody dřeva
Výhody
- dřevo zútulňuje interiér, je příjemné a teplé na dotek
- pracovní deska je z přírodního materiálu bez použití chemie
- můžete si vybrat z více druhů dřeva, které se liší nejen vzhledem, ale také vlastnostmi
- škrábance a zářezy lze snadno „opravit“ přebroušením povrchu dřeva
Nevýhody
- pracovní deska po čase změní svůj vzhled – nabude typické patiny používaného dřeva
- dřevěnou pracovní desku je třeba pravidelně ošetřovat (impregnace přípravky na bázi oleje)
- dřevo je méně odolné poškození ostrými předměty a teplem
- dřevo je náchylnější k vlhkosti, kterou může nasáknout, zejména pokud jej pravidelně neošetřujete impregnací
- chemické látky a kyseliny obsažené v běžně používaných kuchyňských čisticích přípravcích mohou zanechat na dřevě fleky
Ing. arch. Rudolf Lesňák z Architekti Rules o pracovních deskách z masivního dřeva:
„Tato deska je fajn, pokud máte rádi patinu a jistou nevyzpytatelnost dřeva, které je prostě přírodní materiál a žije svým životem. Vlastnosti dřeva zná každý a proto je s nimi jen třeba počítat. K ošetřování dřeva doporučuji olejování, kdy lze desku snadněji opravit.“
⭐ Pracovní deska z přírodního kamene
Nadčasové pracovní desky z přírodního kamene dodají vaší kuchyni lesk a nádech luxusu.
➡️ Materiál a jeho vlastnosti
K výrobě kuchyňských pracovních desek se z přírodních kamenů využívá nejčastěji žula, oblíbeným je také o poznání dražší a luxusnější mramor. Jedná se o materiály, které jsou trvanlivé a vysoce odolné vnějším vlivům, jakými jsou vlhkost, teplo či mechanické poškození.
Třeba však mít na zřeteli, že přírodní kameny jsou přirozeně porézními materiály, proto bývá jejich povrch ošetřen impregnací s použitím speciálních umělých pryskyřic, aby se póry uzavřely. Přírodní kameny také disponují přirozeným vnitřním pnutím.
➡️ Vzhled
Pracovní plocha z přírodního kamene dodá vaší kuchyni jedinečnost, jelikož struktura kamene je vždy jiná a tak nikdo nebude mít přesně stejnou desku jako vy. U přírodních kamenů se také setkáte s širokou škálou barev a struktur, ze kterých si můžete vybrat, aby pracovní deska dokonale ladila se zbytkem vaší kuchyně. Přírodní kámen působí chladně a dodá kuchyni lesk, jelikož jako povrchová úprava tohoto materiálu se většinou používá leštění.
Na trhu rovněž naleznete i pracovní desky z přírodního kamene v provedení s jiným než lesklým povrchem. Broušený matný povrch (na rozdíl od leštěného povrchu) nechá více vyniknout barevnost kamene, avšak tento typ úpravy zanechává povrch pórovitější, proto následně vyžaduje dostatečnou impregnaci. Dalším typem je 3D reliéfní povrchová úprava, která se využívá například u žuly, kde se nechají na její povrch jemně vystoupit žíly, takže povrch pracovní desky má citelnou strukturu.
Žula či mramor se svou kresbou dobře vyniknou na větších plochách, proto jsou vhodnými materiály do kuchyní s větší pracovní plochou. Pracovní desky z přírodního kamene jsou ideálním řešením pro středové ostrůvky, které na krásu materiálu zaměří pozornost každého, kdo do vaší kuchyně vstoupí.
➡️ Plusy
Výhodami pracovních desek z přírodního kamene jsou kromě jedinečného designu také vysoká odolnost – vůči vodě a vlhkosti, teplu a horkým předmětům či mechanickému poškození těžkými nebo ostrými předměty. Na pracovních deskách z přírodního kamene můžete krájet zeleninu, pokládat na ně horké hrnce a nemusíte se bát, že materiál poškodíte, pokud na něj něco vylijete. Jednoduše řečeno, žulu, křemen, mramor nebo jiný přírodní kámen jen velmi těžko zničíte nebo poškodíte. Jedná se o materiály pevné, nesavé a trvanlivé, navíc jejich údržba je snadná.
➡️ Minusy
Nevýhodami přírodního kamene jsou jeho vysoká hmotnost, které musí být přizpůsobena i konstrukce kuchyňské linky, obtížnější montáž a vyšší cena samotného materiálu. Přírodní kameny jsou také materiálem s vnitřním pnutím a přirozeně obsahují mikrotrhliny či viditelné trhliny. Z tohoto důvodu je opravdu důležité kupovat kuchyňskou pracovní desku z přírodního kamene od ověřeného výrobce, který zaručuje, že vybrané kameny a desky z nich procházejí náročnou kvalitativní kontrolou.
Dále je podstatné si u výrobce/dodavatele ověřit, jakými látkami byl povrch vaší kamenné pracovní desky ošetřen. Jelikož se jedná o přirozeně porézní materiál, ošetřuje se různými umělými pryskyřicemi, jejichž složení by vás mělo zajímat, jelikož budou do styku s pracovní deskou docházet vaše potraviny.
➡️ Údržba pracovní desky
Kuchyňské pracovní desky z přírodního kamene nejsou náročné na údržbu. Povrch kamene sice je přirozeně porézní, ale bývá ošetřen tak, že kámen je nenasákavý, tedy odolný vůči vlhkosti, a na povrchu se nezachytávají nečistoty a nemnoží bakterie. Povrch lze snadno čistit mokrým hadříkem a pro zachování lesku vytřít dosucha. Jak už jsme psali, desky z přírodních kamenů jsou odolné vůči mechanickému poškození těžkými či ostrými předměty, proto se nemusíte zabývat tím, jak tento typ poškození na povrchu desky opravit či překrýt.
➡️ Výhody a nevýhody přírodního kamene
Výhody
- vysoká odolnost vůči tlaku a mechanickému poškození
- široká škála barev a struktur přírodních kamenů
- jedinečnost vzhledu díky neopakovatelné struktuře daného kusu přírodního kamene
- trvanlivost materiálu
- nenasákavost materiálu a odolnost vůči vlhkosti
- odolnost vůči vysokým teplotám
- snadná údržba
Nevýhody
- vysoká hmotnost, které je třeba přizpůsobit konstrukci kuchyňských skříněk a upevnění desky na zeď
- vyšší ceny desek z přírodních kamenů
- přírodní kámen bývá ošetřen umělými pryskyřicemi – pozor na jejich složení kvůli kontaktu s potravinami!
Ing. arch. Rudolf Lesňák z Architekti Rules o pracovních deskách z přírodního kamene:
„Přírodní kámen je třeba impregnovat, neboť stačí, že je na něm déle položena jedna zespodu mokrá sklenice, která zanechá stopu – tu vyčistíte až speciálním leštidlem. Ale podobně jako u dřeva, je třeba počítat s tím, že to je přírodní materiál a krásu vidět v nedokonalosti, případně v patině.“
Zajímavé a inspirativní články o zařizování kuchyně z našeho webu
💡 Bodová světla na kuchyňskou linku – co je třeba zvážit ještě předtím, než se pro ně rozhodnete
💡 Průvodce výběrem: Lustry do kuchyně – jak najít ten pravý
💡 Jak si správně vybrat bodová světla do kuchyně
💡 Světla do kuchyně – tipy a doporučení jak naplánovat design kuchyňského osvětlení
💡 Hledáte pracovní desku do vaší kuchyně? Nechte se inspirovat:
Zdroje informací a zajímavé články:
- https://carodreva.sk/péče/jako-se-starat-o-dřevěnu-pracovnu-plochu-v-kuchyni/
- http://www.pracovna-deska.sk/
- http://www.rules.sk/blog/aku-pracovnu-desku-do-kuchyne
Článek je zařazený do kategorie: Kuchyňské pracovní desky
Mohlo by vás zajímat
- Kuchyňská pracovní deska z technického nebo umělého kamene – jaký je mezi nimi rozdíl, a kterou zvolit?
- Keramická pracovní deska a netradiční nerezová kuchyňská deska – jaké jsou jejich vlastnosti a proč si je vybrat?
- Průvodce výběrem kuchyňské pracovní desky - jaké parametry a materiály zvážit?
- Regál do kuchyně: Praktický a estetický doplněk pro každý interiér
- Barové židle - vyberáme kovové i dřevěné barové židle do kuchyně nebo jídelny
- Jídelní židle a židle do kuchyně - dřevěné, kovové či z ekokůže? Poradíme vám s výběrem!
- Jídelní stůl - kulatý, rozkládací, moderní či z masivu? Pomůžeme vám s výběrem!
- Bílá kuchynská linka - lesklá, rustikální nebo vysoký lesk? Jaké designy na trhu naleznete a podle čeho si vybrat?
- Kuchyňské linky na míru - jak si vybrat a proč zvolit kuchyňskou linku na míru? + rozhovor s výrobcem kuchyní
- Levné kuchyňské linky - jak zařídit kuchyni levně, stylově a funkčně?