Jak pěstovat papriku a jaké nemoci ji nejčastěji postihují

Petra Lyžičiarová Téma
19. září 2022 0

Ať už dáte přednost sladké a křupavé paprice kapel, nebo jste milovníkem ostré chuti chilli papriček, není nic lepšího, než si papriku vypěstovat ve vlastní zahrádce. Na výběr máte nespočet odrůd a už zvolit si, jakou z nich budete pěstovat, je velmi vzrušující. Velikosti, barvy, tvary i chutě jsou různé a nabídka na trhu je široká.

Pěstování papriky není nějak zvlášť náročné, ale pokud chcete dosáhnout co nejvyšší produkci, měli byste péči o rostlinky věnovat trochu pozornosti. V článku se dozvíte několik zajímavostí o paprice a také to, jaké jsou oblíbené odrůdy. Poradíme vám, kam je nejvhodnější umístit papriku, jak pěstovat papriku, ale také se dozvíte, jak postupovat při jejím hnojení. Podíváme se také na časté choroby papriky a škůdců, kteří ji mohou napadnout.

O paprice ve zkratce

Paprika má podle všeho svůj původ v oblasti Střední a Jižní Ameriky, kde ji pěstovali již mnoho let před naším letopočtem. Pěstovala se však i v oblasti Indie. Do Evropy se paprika dostala v roce 1493 díky Kolumbovi a poměrně rychle se adaptovala na evropské podmínky. V 17. století se paprika pěstovala nejen v Evropě, ale rozšířila se i do Afriky a Asie. Do Severní Ameriky se dostala s prvními kolonizátory.

Paprika roční, latinsky Capsicum annuum, je rostlina z čeledi lilkovité a její plody obsahují nejvíce vitamínu C ze všech druhů zeleniny. Kromě toho v ní najdete i velké množství karotenoidů av zelené paprice také chlorofyl. V červené paprice se nachází mnoho betakarotenu a také lykopen, chránící před některými druhy rakoviny, oranžová v sobě ukrývá alfa- a gamakarotén a žlutá paprika má v sobě lutein a zeaxantin, které příznivě ovlivňují zdraví našich očí.

Různé barevné papriky

 

Oblíbené odrůdy papriky

Pokud se neumíte rozhodnout, jakou odrůdu papriky budete pěstovat, máme pro vás přehled několika nejoblíbenějších z nich.

Kapie – Lungy F1

Jde o odrůdu s vyšším vzrůstem as plody, které jsou velmi dobré i na sterilování.

Kapie – Radůza F1

Paprika s plody tmavočervené barvy, které jsou vhodné k přímé konzumaci, ale i na sterilizaci. Použít je můžete i do plněné papriky nebo na pečení.

Paprika kapie

Paprika kapie

Amyka F1

Jde o velmi brzkou odrůdu se středním vzrůstem. Plody má menší, vhodné jsou pro přímou konzumaci, ale i na plnění.

Amy

Paprika nižšího vzrůstu s chutnými a šťavnatými plody bílo-zelené barvy.

Slovakia

Raná odrůda, která je vhodná pro přímý konzum, ale i na sterilování, pečení a plnění. Vyniká příjemným aroma.

Rubik F1

Odrůda papriky středního až vyššího vzrůstu, vhodná je na pěstování ve sklenících a fóliovnících. Plody jsou příjemně sladké.

Alma paprika

Tato odrůda se považuje se maďarskou národní specialitu. Plody mají žlutozelenou barvu a jablíčkovitý tvar.

Paprika odrůda Alma

Paprika odrůda Alma

Paprika Slovakia (kapie)

Pěstování papriky Slovakia je oblíbené, protože jde o velmi časnou a úrodnou odrůdu polní papriky typu kapie. Plody mají příjemné aroma a jsou šťavnaté, vhodné pro všechny způsoby použití. Je to paprika vhodná i pro pěstování ve fóliovníku.

Paprika PCR

Paprika PCR je brzkou odrůdou, která je vhodná k rychlení i na rané polní pěstování. Plody jsou velmi aromatické a šťavnaté. Jde o poměrně oblíbenou mírně pálivou zelenou papriku.

Chilli – Scorpion

Odrůda, která je od roku 2011 registrována v Guinnessově knize rekordů jako Nejpálivější na světě. Má původ ve státě Trinidad a Tobago a vyznačuje se plody s typickým Štíra ocáskem. Rostlina je vysoká a chuť plodů nebezpečně pálivá.

Chilli paprika odrůda Štír

Chilli paprika odrůda Štír

Chilli – Jalapeno

Pálivé papričky, které však nejsou natolik pálivé jako odrůda Habanero. Vyznačují se vysokou úrodností, jsou vhodné pro všestranné použití – můžete je zavařovat, ale také vyrábět z jejich pasty nebo omáčky.

Chilli – Habanero

Tato odrůda má svůj původ v Mexiku a je zajímavá svou příjemnou chutí a intenzivní vůní.

 

Jak pěstovat papriku

Papriku můžete vysazovat z sazenic, které si buď vypěstujete sami, nebo je koupíte už vypěstované. Podívejme se tedy na několik tipů, jak postupovat při pěstování papriky, a to při sázení papriky ze semen a následně výsadbě sazenic.

 

výsev papriky

Vysévat papriku se doporučuje nejprve v první polovině února, přičemž je vhodné využívat substrát pro výsev a množení. Ten je vhodný na klíčení semen, ale i na Pokírování sjetí rostlinek. Vysít semínka papriky můžete do menšího plastového pařeniště tak, že do něj nasypete substrát, který jemně vyrovnáte a trochu utlačovat rukou. Potom jednotlivé semínka ukládejte vedle sebe na vzdálenost nejméně půl centimetru. Jemně je postříkejte vodou z rozprašovače a potom přikryjte jen jemnou vrstvou substrátu a opět zvlhčete rozprašovačem. Pařeniště pak zakryjte víkem a dejte do místnosti, ve které je stálá teplota.

Sazenice papriky

 

Nejoptimálnější teplota pro klíčení papriky je okolo 25 stupňů, avšak jde o teplotu, kterou byste doma běžně nedosáhli. Stačí jim i teplota kolem 21 stupňů. Důležité je, aby mělo pařeniště víčko s otvory. Sejde rostlinky pak pikírujeme například do kelímků od jogurtů s propíchnutým dnem, případně do květináčů o průměru asi 6 až 10 cm.

 

Sázení sazenic papriky

Sazenice paprik můžete přesadit do skleníku už tři měsíce od výsevu. Pokud chcete sázet papriky ven do zahrady, doporučuje se tak dělat někdy v druhé polovině května. V případě, že chcete sázet papriku do fóliovníku, také se doporučuje provést tak až v druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazy.

Místo, kam plánujete papriku vysadit, je třeba předem připravit a půdu prokypřit. Vysazujte silné rostlinky ve sponě minimálně 40 centimetrů. V případě, že sázíte papriky s velkými plody, vhodné je vedle rostlinek umístit dřevěné tyčky, které budou sloužit jako opora.

 

Výsadba a péče krok za krokem

Pokud plánujete pěstovat papriku, máme tu pro vás několik kroků, jak na to, abyste dosáhli výbornou úrodu papriky.

 

Příprava půdy

Vhodná půda dokáže udělat hodně s úrodou vaší papriky. Na výsadbu papriky zvolte slunné místo s dobře zavlažovanou půdou, na kterém jste předtím papriku nepěstovali. Půda by měla být bohatá na živiny, ale v případě, že to tak není, pohnojte ji kompostem nebo vhodným hnojivem. Vyhněte se přidávání přílišného množství dusíku do půdy, protože to může způsobit, že budou papriky růst příliš rychle a tím je činí náchylnější na nemoci a méně produktivní.

Pokud doma nemáte kompost, můžete půdu pohnojit i těmito hnojivy:

 

Otužování sazenic před výsadbou

Než vysadíte sazenice papriky ven, je vhodné je postupně vystavovat vnějším podmínkám. To jim pomůže přizpůsobit se a změna prostředí nebude pro ně takový šok. Stačí je po oteplení na pár hodin přemístit zevnitř ven, přibližně tři až čtyři dny před plánovanou výsadbou.

 

Sázení

Paprika má ráda teplo, proto byste je měli sázet ven až tehdy, když už nebudou hrozit noční mrazy. Pokud je to možné, vysazujte papriku ven tehdy, když je venku trochu pod mrakem. Jak jsme již zmínili, vysazujte rostliny ve vzdálenosti alespoň 40 centimetrů od sebe. V případě, že sázíte rostliny s velkými plody, myslete na oporu pro ně a umístěte k nim dřevěný kůl. Takto by mělo vypadat například pěstování papriky kapie, která je známo masitými a těžkými plody.

Zajímavou možností je sázení papriky po dvou rostlinách do jedné jamky. Takto se budou rostliny navzájem podpírat a zároveň zajistí lepší opylování.

Pěstování papriky ve skleníku

Pěstování papriky ve skleníku

 

Zalévání

Na zalévání papriky je vhodné používat vodu, která by neměla být chladnější o více než 5 stupňů jako je aktuální teplota půdy. Proto je dobré používat na zalévání papriky odstátou vodou, ideálně dešťovou. Zálivka by měla být v období velkých veder pravidelná a dostatečná. V případě, že žijete ve velmi teplých oblastech, můžete použít kolem rostlin mulčovací kůru nebo slámu, která bude regulovat vlhkost i teplotu půdy. Paprika se často pěstuje i na černé netkané textilii, která také plní tyto funkce, a kromě toho pomáhá i udržovat okolí papriky bez plevele.

Ukázat více

 

Kdy a jak hnojit

Kromě toho, že byste měli půdu okolo papriky pravidelně prokypřit, neměli byste zanedbávat ani hnojení v době vegetace. V období vegetace je možné dodávat k paprice síran amonný ve formě ledku. V případě, že pěstujete papriku v nádobách, je možné použít organické granulované hnojivo s uvolňováním potřebných živin. Množství hnojiva dávkujte podle doporučení na obalu daného výrobku.

Někdy se může stát, že rostlinám papriky chybí vápník, v důsledku čehož vznikají na plodech skvrny nebo dochází k zasychání špiček plodů. Pokud si toto na plodech všimnete, je vhodné přidat paprice vápník prostřednictvím listové výživy. Hnojení sazenic papriky venku a papriky zasazené ve skleníku se od sebe nijak neliší, platí zde totéž.

 

Vylamování papriky a trhání květin

Chcete-li dosáhnout lepší úrodu, doporučuje se odtrhnout první květy. Ty totiž mladou rostlinku papriky vyčerpávají a rostlina věnuje energii právě jim a následně tvorbě plodů. Pokud první květy odtrhnete, rostlina bude mít možnost zesílit a následně vám přinese více kvalitních plodů.

Vylamování papriky, jak to známe u pěstování rajčat, není nutné. Vhodné však je z porostu odstraňovat rostlinné zbytky – polámané listy či výhonky, protože mohou být příčinou různých nemocí papriky.

 

Sběr a skladování plodů

Plody papriky můžete sbírat při některých odrůdách již zelené, ale můžete počkat i na to, kým zčervenají, v případě některých odrůd zežloutnou nebo získají oranžovou barvu. Tehdy jsou plody sladší a chutnější. Vhodné je sklízet je tak, že plody odstřihneme, aby náhodou při trhání nedošlo k poškození rostliny. Sbírat plody můžeme 3 až 4 měsíce po výsadbě. Co se týče skladování, při teplotě 12 až 14 stupňů plody vydrží bez problémů i dva týdny. V případě, že jste měli velmi bohatou úrodu papriky, můžete si ji zavařit do sladkokyselého nálevu nebo připravit papriku v oleji.

 

Zajímavé a užitečné rady o pěstování papriky najdete iv tomto videu:

 

Choroby a škůdci

Tak, jako většina rostlin, které si doma pěstujeme, i paprika může trpět různými chorobami a napadnout ji mohou více druhů škůdců. Kromě toho může papriku potrápit i sluneční úpal, který vzniká například i při výsadbě sazenic během horkého slunečného počasí. Příčinou však může být i náhlá změna počasí, když se po několika zamračených dnech náhle oteplí a svítí prudké slunce.

Pojďme se podívat na nejčastější nemoci a škůdců, které mohou papriku poškodit.

Vadnutí papriky – nejčastěji se setkáváme s fusariovému nebo se sklerocíniovým vadnutím papriky. Fusariovému vadnutí je typické hnědnutím cévních svazků. Jde o houbovité onemocnění, které do rostliny proniká přes kořeny poškozené vysokou hladinou živin. Ta je způsobena prohnojenou půdou. Pro sklerocíniové vadnutí papriky jsou typické rozsáhlé světlehnědá skvrny obepínající stonky rostlin. Tato nemoc se může po rozpadu pletiv rostliny dostat do půdy a také několik let může být zdrojem infekce pro další plodiny pěstované na tomto místě. Tento typ vadnutí je typický pro vlhké a špatně větrané rýchliarne – skleníky a fóliovníky.

Stolbur papriky – choroba papriky, která se projevuje projevuje se žloutnutím listů a následným vadnutím a odumřením celé rostliny. Onemocnění přenášejí cikádky, proto je vhodné rostliny postříkat proti tomuto hmyzu.

Suchá skvrnitost – projevuje se jako nepravidelné světlehnědá skvrny při špičce plodů papriky. Někdy tyto skvrny přejdou až do stavu hniloby. Příčinou onemocnění je obvykle nedostatek vláhy a nevyrovnaná výživa rostliny. Často se onemocnění objevuje při pěstování papriky na půdě s vysokým obsahem draslíku a dusíku.

Skvrnitost papriky

Skvrnitost papriky

Mšice – mšice jsou pro papriku velmi nebezpečné, protože mohou rostlinu papriky zničit ve velmi krátkém čase. Rostlině napadené mšicemi zežloutnou a opadají listy. Na paprice se nejčastěji objevuje mšice broskvoňová a mšice řešetláková, které lze vyhubit vhodnými postřiky.

Molice – molice skleníková známá také jako bílá muška, může potrápit hlavně papriku pěstovanou ve skleníku nebo fóliovníku. Škodí tím, že saje rostlinné šťávy a vylučuje lepkavou medovici, která láká různé druhy čerňoviek. Vhodné je napadené rostliny postříkat přípravkem k tomu určeným.

Mšice na paprice

Mšice na paprice

💡 TIP: Pokud se chcete zbavit mšic, užitečné informace najdete v našem článku.

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.4/5 - (19 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Mám ráda přírodu, zvířata a ráda tvořím. Kreativní se realizuji nejen při psaní, ale i v domácnosti, zahradě a v kuchyni, a tak věřím, že mé články budou pro vás zajímavé, užitečné a přínosné.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *