Zázvor – jak si jej doma sázet, pěstovat a sušit + jeho účinky a TIPY na recepty

Petra Lyžičiarová Téma
4. října 2022 0

Pěstování zázvoru v domácích podmínkách je velmi jednoduché. Zázvor je totiž nenáročná rostlina, která toho k životu moc nepotřebuje, a tak si pomocí několika kroků můžete doma vypěstovat docela slušnou zásobu tohoto přírodního léku na několik zdravotních problémů.

V našem článku vám přinášíme praktické a užitečné rady, jak doma pěstovat zázvor. Dozvíte se nejen to, jak jej pěstovat v květináči, ale i v zahradě a přidáme také několik zajímavých informací o účincích zázvoru. Příjemnou třešničkou na dortu jsou tipy na recepty, které si můžete z doma vypěstovaného zázvoru připravit.

Zázvor a jeho původ

Zázvor je koření, které získáváme z oddenků rostliny jménem zázvor lékařský, (latinsky Zingiber officinale). Spisovný slovenský název tohoto koření je zázvor, přičemž zázvor je jeho české označení, avšak zdomácnělo se u nás více než spisovné zázvor.

Zázvor je koření, která je velmi oblíbená především v asijské a indické kuchyni, kde se používá již více než tři tisíce let k dochucování jídel. No nejen to. Zázvor se v těchto zemích používá také pro přípravu čajů či piva.

Zázvor - čerstvý i sušený

 

Krátký pohled do historie

Zázvor se poprvé objevil v jižních částech starověké Číny, odkud se rozšířil do Indie, zbytku Asie a do západní Afriky. Do Evropy se poprvé dostal zázvor někdy v prvním století, kdy jej díky obchodu s Indií přivezli starověcí Římané. Po pádu Říma se v Evropě na nějaký čas na zázvor zapomnělo. Znovu ho přinesl Marco Polo, přičemž ve středověku patřil zázvor k velmi drahým kořením a cena půl-kila byla stejná jako cena za celou ovci. Postupně se zázvor dostal do celého světa, přičemž dnes je největším producentem zázvoru Indie.

 

Pěstování zázvoru – jak na to?

Zázvor je tropická rostlina, ale to neznamená, že ji nelze vypěstovat v našich podmínkách. Pěstování zázvoru v Česku není nemožné. Pravdou je, že tato rostlina dává přednost teplu a mráz nesnese, avšak umíte ji pěstovat v květináči jako trvalku a poté po celý rok sbírat její kořen. Velkou výhodou je, že pěstování zázvoru doma je velmi jednoduché, takže to zvládnete i tehdy, nemáte-li s pěstováním rostlin žádné zkušenosti. V podstatě stačí zázvor jen zasadit, zalévat a počkat, až se rozmnoží a začne u vás prosperovat.

 

Sázení zázvoru

Pokud si chcete zasadit zázvor doma, můžete k tomu použít kořen zakoupený v zahradním centru či v obchodech se semeny a sazenicemi. Zkusit to však můžete také s kořenem zázvoru zakoupeným běžně v potravinách. Zázvor zakoupený v obchodě však může obsahovat různé látky zpomalující klíčení, a tak se může stát, že bude rostlina klíčit velmi dlouho a bude růst a prosperovat jen velmi pomalu. Při koupi zázvoru v zahradnictví si zase dávejte pozor, abyste koupili jedlý zázvor, protože natrefit můžete i na okrasné druhy zázvoru.

Co se týče období vhodného k sázení zázvoru, doporučuje se jaro – tedy březen nebo duben. Toto se však týká sázení zázvoru v interiéru, protože zázvor je citlivý na chlad a sázení venku před skončením období jarních mrazů, by nemusel přežít. Před samotným sázením je třeba na noc namočit kořen zázvoru do vody. Kořen lze i rozdělit na menší části, ale měly by mít nejméně tři centimetry. Při výběru sazenic dávejte přednost těm, které již mají pupeny. V případě, že kořen zázvoru rozdělíte na menší části, počkejte pár dní, aby se řezné rány zrostly a teprve poté přistupte k sázení.

Sázení zázvoru

 

 

Zázvor zasaďte do dostatečně velkého květináče, měl by mít šířku i hloubku alespoň 30 cm. Zázvor se totiž pořádně rozroste, a tak je ideální použít květináč s drenážními dírami na dně. Co se týká substrátu, vyberte propustnou a výživnou zeminu, případně použijte směs kompostu a písku. Kompost by měl tvořit alespoň 70% substrátu a zbytek doplňte pískem.

Kořen zázvoru vložte do zeminy ideálně pupenem směrem nahoru a zakryjte jej asi dvoucentimetrovou vrstvou substrátu. Do jednoho květináče je možné dát i více kořenů zázvoru, nicméně je třeba nechat mezi nimi dostatečné rozestupy. Ty by měly být alespoň 20 cm. Po zasazení je třeba kořeny polit a uložit květináč na místo o teplotě více než 20 stupňů.

V létě můžete zázvor zasazený v květináči přesunout ven, avšak na podzim, kdy už teplota klesne pod 10 stupňů, jej přesuňte zpět dovnitř. Pěstování zázvoru přímo v zahradě můžete vyzkoušet, ale platí, že při poklesu teploty pod 10 stupňů je třeba oddenky vyjmout ze země.

Z hlediska stanoviska vyhovuje zázvoru nepřímé sluneční světlo a půda by měla být stále vlhká. Pozor však na to, aby nebyla příliš promočená. Zázvor by měl začít klíčit po dvou týdnech, nejpozději po měsíci od výsadby.

Rostlina zázvoru

 

💡 Zázvor si můžete zasadit i do takových květináčů:

 

Jaká je péče?

Jak jsme již zmínili, zázvor není na péči vůbec náročný a stačí mu v podstatě jen zalévání. Substrát je třeba udržovat stále vlhký, ale není promočený. Při promočení by totiž mohly nastat hnilobné procesy a kořen by uhynul. Pokud pěstujete zázvor venku, po ochlazení ho zalévejte méně vydatně. V případě, že budete zázvor pěstovat déle než víceletou rostlinu, přidejte k polévání i hnojení kompostem nebo organickým hnojivem.

 

Sběr a skladování zázvoru

Častou otázkou začínajících pěstitelů zázvoru je, kdy mohou zázvor sklízet. Rostlinka vám to v podstatě řekne sama – kořeny zázvoru můžete sbírat hned tehdy, jak začnou jeho listy žloutnout a schnout. V tomto období už zmírníme zálivku a rostlinu nehnojíme. Uschlé listy odstraníme a oddenky můžeme vyjmout ze země, přičemž část z nich použijeme ke konzumaci a zpracování a část si necháme na další výsadbu na příští sezónu. Oddenky by měly v chladničce vydržet několik týdnů.

Oddenky nemusíte ze země vyjmout všechny najednou, ale po uschnutí listů je můžete vybírat postupně, abyste si zajistili co největší čerstvost zázvoru. Při pěstování zázvoru se však vyzbrojte trpělivostí, protože oddenky dozrávají až po přibližně osmi měsících od výsadby.

Naklíčený zázvor

Takto vypadají klíčky zázvoru

 

Tipy při pěstování zázvoru

Domácí pěstování zázvoru je nenáročné a velmi vděčné. Po zasazení potřebuje zázvor v podstatě jen vodu a vaši trpělivost, aby dozrál na chutné a oblíbené koření.

Pokud chcete, aby se zázvoru u vás dařilo a aby vás potěšil co nejlepší úrodou, máme pro vás ještě několik tipů na to, jak úspěšně pěstovat zázvor doma:

  • pro výsadbu si vybírejte oddenky s hladkým povrchem, ideálně i se zelenými pupeny
  • pokud chcete zasadit zázvor zakoupený v potravinách, sahejte po organickém zázvoru v bio kvalitě
  • největší šanci na vyklíčení mají oddenky se třemi pupeny
  • nejvhodnější místo pro umístění zasazeného zázvoru je takové, na které svítí slunce alespoň 5 hodin denně
  • zázvor sice kvete, ale je možné, že se během prvního roku pěstování květiny ještě neobjeví
  • zázvor můžete sbírat i 4 měsíce po zasazení, avšak nebude mít tak výraznou chuť – takový mladý zázvor je vhodný spíše k nakládání
  • po klesnutí venkovní teploty pod 10 stupňů přemístěte zázvor zvenčí dovnitř

Podívejte se na video, ve kterém uvidíte, jak sázet zázvor do květináče:

 

Tipy na recepty ze zázvoru

Zázvor můžete přidávat v čerstvém nebo v sušeném stavu do různých orientálních receptů, výborný bude například v krémové polévce z dýně hokaido. Vhodný je i do masných receptů či k dochucení jídel z červené čočky. Samozřejmě, velmi oblíbená je kombinace zázvoru s medem a s citrónem, která je dobrá ve formě čaje při nachlazení. Někteří lidé k této kombinaci přidávají také česnek. Chuťovou zajímavé je také kořeněné propojení v podobě kombinace medu, skořice, kurkumy a zázvoru. Pokud nevíte, jak svůj vypěstovaný zázvor zpracovat, máme tu pro vás tipy na recepty.

 

⭐ Sušený zázvor

Ze zázvoru, který si doma vypěstujete, si můžete udělat také domácí sušený zázvor. Kořen zázvoru dejte na přibližně 5 minut do misky s vlažnou vodou a poté jej kartáčkem pořádně vymyjte. Ostrým nožem jej nakrájejte na tenké kroužky. Ty pak můžete rozložit do sušičky na ovoce, případně na talíř vystlaný pečícím papírem a položit na přímé slunce. Když jsou plátky zázvoru vysušené, vložte je do mixéru nebo mlýnku a rozemelte na jemný prášek.

 

💡 Zázvor můžete sušit i v sušičce ovoce - toto jsou ty nejkvalitnější

➡️ 5 nejlepších sušiček ovoce 2024 podle recenzí a testů:

Více sušiček ovoce

💡💡 u nás naleznete celý test sušiček ovoce

➡️ Zde naleznete → celý test sušiček ovoce

 

⭐ Nakládaný zázvor

Velice oblíbenou pochoutkou v asijské kuchyni je nakládaný zázvor. Máme pro vás recept, jak si jej můžete doma připravit.

Budete potřebovat: 450 g čerstvého zázvoru (může být i mladý), 1 PL soli, 375 ml rýžového octu, 200 g krystalového cukru

Jak na to: Zázvor omyjte a oloupejte. Potom ho nakrájejte nebo pomocí škrabky na brambory nastrouhejte na tenké plátky. Posloužit vám při tom může i kuchyňský robot. Potom plátky posolte a nechte hodinu postát v misce.

Zázvor pak osušte kuchyňskými utěrkami a dejte vysterlizované sklenice na zavařování. V hrníčku přiveďte k varu rýžový ocet s cukrem a hned touto směsí zalijte zázvor. Nechte vychladnout a skladujte uzavřené v ledničce.

Nakládaný zázvor

Nakládaný zázvor

 

💡 Pokud se chystáte zázvor nakládat, sejdou se vám sklenice na zavařování s víčkem:

 

⭐ Kandovaný zázvor

Velice oblíbenou pochoutkou je také kandovaný zázvor, jehož příprava není vůbec složitá. Zázvor stačí oloupat a nakrájet na tenké plátky o tloušťce dva až tři milimetry. Plátky poté vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme přibližně 10 minut.

Vyvařenou vodu ze zázvoru slijeme a odložíme si ji. Plátky pak zalijeme čistou vodou a znovu povaříme 10 minut. Tento postup opakujeme čtyřikrát, abychom odstranili ze zázvoru část jeho štiplavé chuti.

Po čtvrtém vaření vodu slijeme a zázvor zalijeme čistou vodou, do které přidáme krystalový nebo třtinový cukr. Vody dejte jen tolik, aby byl zázvor ponořen. Množství cukru zvolte podle vaší chuti. Přiveďte opět k varu a vařte za občasného míchání, dokud z vody vznikne hustý sirup, ve kterém se zázvor obalí a tekutina se vypaří. Trvat by to mělo asi půlhodinu.

Takto připravený zázvor dáme na talíř tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Necháme ho uschnout. Sirup by měl být suchý po několika hodinách. Potom ještě můžete zázvor obalit v cukru. Pokud byste chtěli zázvor v medu, stačí pokud kandované kousky dáte do skleničky a zalijete je medem.

Kandovaný zázvor

Kandovaný zázvor

 

⭐ Zázvorový čaj

Příprava zázvorového čaje není vůbec složitá, ale mnoho lidí neví, jak na to a často si jen nastrouhaný zázvor přelijí vroucí vodou. Vhodnější však je zázvor ve vodě vyvařit. Na litr vody by vám měl postačí zhruba 2 cm dlouhý oddenek ze zázvoru.

Vodu si dejte sevřít do hrnce a poté do ní dejte očištěný a nastrouhaný zázvor. Nechte ho povařit 30 sekund, déle raději ne, abyste uchovali důležité látky obsažené v zázvoru. Potom nechte čaj odstát přibližně 10 minut, přeceďte a můžete pít. Zázvorový čaj můžete pít samotný nebo ochucený medem a citrónem.

Zázvorový čaj s citronem a vědlá zázvor

Zázvorový čaj

 

⭐ Zázvorový sirup

Oblíbenou pochoutkou ze zázvoru je zázvorový sirup, který si můžete přidat do nápojů či čaje. Podívejme se, jak si ho připravíte doma.

Potřebujeme: 400 g čerstvého zázvoru, 800 g krystalového cukru, 1 litr vody, 1 chemicky neošetřený citron

Jak na to: Citron i s kůrou nakrájejte na plátky. Zázvor očistěte a nastrouhejte. Do hrnce s vodou přidejte cukr a nakrájený citron, přiveďte k varu a vařte, dokud nevznikne hustý sirup. Potom přidejte do sirupu nastrouhaný zázvor a vařte dalších 15 minut. Sirup ještě horký nalijte do vysterilizovaných lahví, zavřete a zabalte do deky, kde je necháte pomalu vychladnout.

Zázvorový sirup a zázvor

Zázvorový sirup

 

Jaké jsou účinky zázvoru

Zázvor patří k nejzdravějším kořením na světě. Je plný výživných látek a bioaktivních složek, které mají silné zdravotní benefity pro náš organismus. Zázvor je vhodný pro podporu hubnutí, protože látky, které obsahuje, pomáhají například déle vytvářet pocit plnosti, a tak nemáme tak rychle hlad. Pomoci vám také může v případě, že máte vysoký tlak nebo vás trápí nepříjemná a bolestivá dna. Podívejme se podrobněji na to, jaké má zázvor účinky a na co všechno je dobrý.

 

➡️ Nevolnost

Zázvor působí jako účinný lék při více formách nevolnosti a uleví i v těhotenství při ranních nevolnostech. Zajímavostí je, že má dlouhou historii jako lék proti „mořské nemoci“, tedy nevolnosti způsobené kolísáním se během plavby na vodě, případně i při cestování jinými dopravními prostředky. Také pomáhá při nevolnosti po různých operacích či při zvracení pacientů léčících se chemoterapií.

Co se týče jeho působení v těhotenství při nevolnostech, sledování těchto účinků zázvoru se věnovalo několik studií. Ty prokázaly, že už 1,5 gramu zázvoru dokáže výrazně zmírnit příznaky těhotenské nevolnosti. Zázvor během těhotenství není nebezpečný, ale je třeba jej užívat s mírou a ne ve vysokých dávkách. To platí i při pití čaje ze zázvoru během kojení.

 

➡️ Protizánětlivé účinky při artritidě

Osteoartritida je degenerační onemocnění kloubů, které způsobuje jejich bolest a ztuhlost. No a právě těchto nepříjemností vás může zbavit zázvor. Studie, které se zúčastnilo 247 lidí s osteoartritidou kolena, přinesla zajímavé výsledky. Tito pacienti totiž po užívání extraktu ze zázvoru pociťovali zmírnění bolestí a užívali méně léků proti bolesti.

Oddenky zázvoru

Zázvor má řadu příznivých účinků na naše zdraví

 

➡️ Snižování cholesterolu

Zázvor má příznivý vliv i na naše srdce a cévy, protože dokáže výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vysoký cholesterol je totiž přímo propojen se zvýšeným rizikem vzniku srdečně-cévních onemocnění.

 

➡️ Zlepšování funkcí mozku

Ukázalo se, že zázvor může zlepšovat funkci našeho mozku. Studie, které se zúčastnily ženy ve středním věku, ukázala, že extrakt ze zázvoru zlepšil reakční čas mozku a naši paměť.

 

➡️ Pomoc při infekcích

Čerstvý zázvor obsahuje bioaktivní složku gingerol, která pomáhá snižovat riziko vzniku infekcí. Zázvor je díky tomu schopen zpomalit růst více druhů bakterií. Velmi efektivní je v boji proti bakteriím, které žijí v dutině ústní a způsobují například zánětlivá onemocnění dásní. Čerstvý zázvor také výrazně působí proti více virům způsobujícím infekce dýchacích cest.

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4/5 - (4 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Mám ráda přírodu, zvířata a ráda tvořím. Kreativní se realizuji nejen při psaní, ale i v domácnosti, zahradě a v kuchyni, a tak věřím, že mé články budou pro vás zajímavé, užitečné a přínosné.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *