Fieldmann FZG 3018 |
---|
Vítěz testu |
|
|
Solidní plynový gril i pro větší počet strávníků - cenově dostupný a s dobrým výkonem až 5 hořáků celkem. |
8 772 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz |
Při výběru toho nejlepšího plynového grilu pro vaše potřeby by vás mělo zajímat několik parametrů. Všímejte si například velikosti grilu, jeho výkonu či počtu hořáků, ale i toho, o jaký typ plynového grilu vlastně jde. Natrefit totiž můžete na klasický plynový gril vyžadující použití plynové bomby, ale také na menší plynové grily na kartuše. Kromě toho se také prodávají RBS plynové grily s keramickými hořáky, plynové grily s lávovými kameny nebo plynové grily využívající infračervené hořáky. Zajímat by vás měly také doplňkové funkce a příslušenství, kterým gril disponuje.
Nabídka na trhu je široká, a tak může být dosti náročné najít ten TOP plynový gril pro vaše potřeby. Náš test se podíval na nejlepší plynové grily za rok 2025 a přináší vám výběr 10 modelů s přehledem jejich důležitých parametrů a s krátkými recenzemi. V našem srovnávacím testu jsme jak nejlépe vyhodnotili plynové grily značek Fieldmann a Weber. Kromě srovnání plynových grilů jsme pro vás připravili také nákupního průvodce, kterým se budete moci řídit při výběru toho nejvhodnějšího modelu pro vás. To znamená, že budete mít přehled a při nákupu budete vědět, jaké parametry je třeba sledovat a co všechno je důležité při koupi plynového grilu vědět.
Při hodnocení plynových grilů jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Plynové grily na základe porovnávacího testu 2025
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo | 6. místo | 7. místo | 8. místo | 9. místo | 10. místo |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Pro náročné | Lidová volba | Zlatá střední cesta | ||||||
Fieldmann FZG 3018 | Weber Genesis II SP-335 GBS | Fieldmann FZG 3013 | Campingaz 3 Series Classic LS Plus D | Weber Spirit II E-320 GBS | Fieldmann FZG 3003 | Weber Q 200 | Activa Dakota III | G21 California BBQ Premium line | Compass Gril MASTER CHEEF Flame Tamer |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
8 772 Kč | 39 890 Kč | 7 858 Kč | 10 999 Kč | 16 990 Kč | 4 394 Kč | 10 790 Kč | 9 446 Kč | zjistit cenu | 5 864 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku digiboss.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz |
Srovnání - Důležité parametry plynových grilů
![]() Fieldmann FZG 3018 | ![]() Weber Genesis II SP-335 GBS | ![]() Fieldmann FZG 3013 | ![]() Campingaz 3 Series Classic LS Plus D | ![]() Weber Spirit II E-320 GBS | ![]() Fieldmann FZG 3003 | ![]() Weber Q 200 | ![]() Activa Dakota III | ![]() G21 California BBQ Premium line | ![]() Compass Gril MASTER CHEEF Flame Tamer | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 8 772 Kč | 39 890 Kč | 7 858 Kč | 10 999 Kč | 16 990 Kč | 4 394 Kč | 10 790 Kč | 9 446 Kč | zjistit cenu | 5 864 Kč |
Značka | Fieldmann | Weber | Fieldmann | Fieldmann | Weber | Activa | G21 | Cattara | ||
Typ | Plynový | Plynový | Plynový | Plynový | Plynový | Plynový | Plynový | Plynový | Plynový | Plynový |
Příkon (W) | - | - | - | - | - | - | - | - | 13 600 | - |
Celkový výkon (kW) | 14,5 | 11,4 | 11,5 | 11,9 | 12,3 | 8,1 | 3,5 | 16,0 | 13,7 | 14,1 |
Plocha na grilování (cm²) | 2 520,0 | 3 264,0 | 2 520,0 | 2 800,0 | 2 760,0 | 1 782,0 | 1 806,5 | 2 560,0 | 2 816,0 | 2 432,0 |
Materiál grilovací plochy | Litina | Litina | Litina | Litina | Litina | Litina | Hliník | Litina | Litina | Smalt |
Materiál grilu | Liatina | Ocel | Liatina | Hliník | Ocel | Ocel | Hliník | Nerez | Ocel | Nerez |
Typ grilovací plochy | hladká, žebrovaná | klasický rošt | hladká, žebrovaná | žebrovaná, klasický rošt | klasický rošt | klasický rošt | klasický rošt | klasický rošt | hladká, žebrovaná, klasický rošt | klasický rošt |
Počet hořáků | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 1 | 4 | 4 | 5 |
Poloha barbecue | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano |
Mytí částí v myčce | Ne | Ne | Ne | Ano | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne |
Srovnání - Příslušenství, funkce a rozměry plynových grilů
![]() Fieldmann FZG 3018 | ![]() Weber Genesis II SP-335 GBS | ![]() Fieldmann FZG 3013 | ![]() Campingaz 3 Series Classic LS Plus D | ![]() Weber Spirit II E-320 GBS | ![]() Fieldmann FZG 3003 | ![]() Weber Q 200 | ![]() Activa Dakota III | ![]() G21 California BBQ Premium line | ![]() Compass Gril MASTER CHEEF Flame Tamer | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 8 772 Kč | 39 890 Kč | 7 858 Kč | 10 999 Kč | 16 990 Kč | 4 394 Kč | 10 790 Kč | 9 446 Kč | zjistit cenu | 5 864 Kč |
Značka | Fieldmann | Weber | Fieldmann | Fieldmann | Weber | Activa | G21 | Cattara | ||
Termostat | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ne | Ano | Ano | Ano |
Teploměr | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ne | Ano | Ano | Ano |
Indikátor nahřátí | Neuvedeno | Neuvedeno | Neuvedeno | Neuvedeno | Neuvedeno | Ano | Ne | Ne | Ne | Ne |
Nastavení sklonu spodní desky | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Neuvedeno | Ne | Ne | Ne |
Nastavení výšky horní desky | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Neuvedeno | Ne | Ne | Ne |
Aromatizace dřevem | Neuvedeno | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne |
Časovač | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne |
Piezo zapalování | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano |
Odkapávací miska | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ne | Ne | Ne | Ne | Ano |
Odkládací plocha | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano |
Průměr grilovací plochy (cm) | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 51,0 |
Šířka plochy na grilování (cm) | 60,0 | 68,0 | 60,0 | 61,0 | 60,0 | 49,5 | 54,0 | 64,0 | 64,0 | 64,0 |
Hloubka plochy na grilování (cm) | 42,0 | 48,0 | 42,0 | 46,0 | 46,0 | 36,0 | 39,0 | 40,0 | 44,0 | 38,0 |
Výška (cm) | 122,0 | 120,0 | 122,0 | 115,6 | 113,0 | 110,0 | 36,8 | 105,5 | 115,0 | 98,0 |
Šířka (cm) | 112,0 | 150,0 | 112,0 | 143,8 | 132,0 | 107,0 | 130,6 | 136,0 | 130,0 | 133,0 |
Hloubka (cm) | 57,0 | 74,0 | 57,0 | 63,8 | 69,0 | 53,0 | 49,5 | 53,0 | 56,0 | 51,0 |
Hmotnost (kg) | 41,0 | 83,2 | 34,0 | 52,8 | 57,0 | 22,1 | 15,4 | 34,0 | 41,0 | 25,0 |
Recenze 10 nejlepších plynových grilů pro rok 2025
Vítěz testu
1. Fieldmann FZG 3018
Litinový rošt je víceméně standard u většiny modelů napříč všemi cenovými kategoriemi. Podobně jako odkapávací miska, indikátor nahřátí, regulace teploty či elektronické zapalování, nechybí ani teploměr. Z nadstandardního příslušenství či vlastností toho už k dispozici ale moc není – někdo by v této ceně očekával například i kámen na pizzu či extra prostor na wok pánev . Oblíbená odkládací plocha po obou stranách ale nechybí. Co se týče údržby a čištění, tak vše probíhá ručně (u některých modelů na trhu mohou jít některé části grilu i do myčky na nádobí).
Výhody
- dobrý výkon
- 5 hořáků
- odkládací plocha
- s kolečky s brzdou
- teploměr
- přiměřená cena
Nevýhody
- vyšší hmotnost
- bez možnosti mýt alespoň část zařízení v myčce nádobí
Verdikt: Solidní plynový gril i pro větší počet strávníků – cenově dostupný a s dobrým výkonem až 5 hořáků celkem.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Pro náročné
2. Weber Genesis II SP-335 GBS
Za zmínku stojí i vychytávky v podobě systému Grease Managment, který pomáhá s odstraňováním tuků a šťáv a snižuje riziko vznícení přebytečného tuku. Kromě toho jsou součástí tohoto grilu také aroma kolejnice sloužící k zachytávání tuku. Ten kouří a dodává tak jídlu tu pravou grilovanou chuť. Samozřejmostí je teploměr zabudovaný ve víku či postranní stolky sloužící jako odkládací prostor.
Výhody
- odolný smaltovaný litinový rošt
- velká grilovací plocha
- boční hořák
- aroma kolejnice
- odkládací prostor
- snadné čištění
- 10 letá záruka
Nevýhody
- vyšší cena
Verdikt: Propracovaný a velmi kvalitní gril s praktickými funkcemi, který potěší i ty nejnáročnější grilmistry.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
3. Fieldmann FZG 3013
Líbí se nám, že je gril Fieldman vybaven až čtyřmi hořáky, takže teplo je během grilování rovnoměrně rozloženo a jídlo se připraví bez připálení. Hořáky jsou regulovatelné, a tak můžete teplotu grilování ovládat dle potřeby. Díky kolečkům je zajištěn jednoduchý přesun grilu, no a teploměr ve víku grilu vám umožňuje sledovat teplotu, při jaké jídlo připravujete. Líbí se nám také, že pomocí návodu k použití gril složíte opravdu snadno a s přehledem.
Výhody
- výhodná cena
- velký rošt
- až 4 hořáky
- kolečka usnadňující jeho přemisťování
Nevýhody
- plynová bomba o hmotnosti 10 kg se nevejde pod gril
Verdikt: Velký zahradní gril na plyn, který poslouží pro přípravu jídla i pro více lidí. Líbí se nám, že je vybaven kolečky pro snazší přesun.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
4. Campingaz 3 Series Classic LS Plus D
Tento plynový gril považujeme se velmi praktický, protože v pravém bočním pultíku najdete další hořák, který má sice jen slabší výkon, ale výborně poslouží pro přípravu přílohu nebo omáček. V případě, že tento hořák nepoužíváte, umíte jej zakrýt a pultík používat jako odkládací prostor. Líbí se nám také, že výrobce nám usnadnil čištění tím, že se grilovací vana skládá ze tří částí. Ty umíte po grilování vyjmout a umýt v myčce nádobí. Oceňujeme také prostornou skříňku pod grilovací vanou, která poslouží k uložení potřebného nářadí a podobně. Nechybí ani čtyři kolečka pro snadnější přesun grilu, které by však mohly být o něco větší.
Výhody
- přídavný hořák
- kromě grilovacího roštu má i další topný rošt
- možnost mýt některé části v myčce nádobí
Nevýhody
- transportní kolečka by mohla trochu větší, aby gril snadněji přemísťoval
Verdikt: Propracovaný plynový gril se středně silným výkonem, který potěší praktickými řešeními.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
5. Weber Spirit II E-320 GBS
Gril Weber potěší i náročnější milovníky grilování, jelikož je vybaven aroma systémem pro vytvoření typické vůně grilování, nechybí ani piezo zapalování, integrovaný teploměr v poklopu grilu, či několik praktických prvků. Zmíníme například boční odkládací prostor a háčky pro zavěšení potřebného nářadí. Líbí se nám také systém automatického odvádění tuků pryč od hořáků, takže se nemusíte obávat vzplanutí tuku. Praktická kolečka pro jednodušší přemisťování grilu jsou samozřejmostí.
Výhody
- velká grilovací plocha
- postranní hořák
- rošt se dobře čistí
- aroma systém
Nevýhody
- některým zákazníkům nevyhovuje, že kohoutky pro ovládání hořáků jsou vyrobeny z plastu
Verdikt: Kvalitní a výborně vybavený plynový gril, který poslouží pro přípravu jídla i pro více lidí. Jeho vyšší cena je v tomto případě opodstatněná.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Lidová volba
6. Fieldmann FZG 3003
Gril Fieldmann má litinový rošt, kterým je vybavena většina grilů v našem testu. Bohužel nelze mýt jednotlivé části grilu v myčce nádobí, což by mohlo jeho údržbu do značné míry usnadnit. Možnost mytí v myčce je ovšem u plynových grilů zcela výjimečná, takže se nejedná o nějaký výrazný nedostatek. Vybavení grilu Fieldmann nás nemá čím překvapit – nechybí odkapávací miska, indikátor nahřátí, regulace teploty a piezo zaplivování. Líbí se nám, že nechybí teploměr zabudovaný ve víku grilu. Za velké pozitivum považujeme odkládací plochu umístěnou po obou stranách grilu.
Výhody
- má indikátor nahřátí
- odkládací plocha na obou stranách grilu
- snadný přesun díky kolečkům
Nevýhody
- slabý výkon
Verdikt: Kvalitně zpracovaný plynový gril, který má menší výkon, takže bude vyhovovat sepíše menším domácnostem.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
7. Weber Q 200
Gril Weber Q 2000 je vybaven piezo zapalováním, nechybí ani nastavitelný teplotní regulátor pro dokonalou kontrolu teploty. Gril je kompaktní a snadno přenosný, výborně poslouží jako stolní plynový gril. Jeho slabší stránkou je nízký výkon, který je na úrovni 3,5 kW, čímž patří mezi výkonnostně nejslabší testované modely. No a negativně hodnotíme takové to, že jako jeden z mála testovaných grilů na plyn nemá tento model zabudovaný teploměr.
Výhody
- přenosný
- elegantní design
- kompaktní rozměry
- kvalitní rošt
- aroma kolejnice
Nevýhody
- slabší výkon
- dost vysoká cena na to, že se jedná o menší a výkonově slabší model
- nemá teploměr
Verdikt: Kvalitní stolní plynový gril, který je přenosný, má kompaktní rozměry a je vhodný pro přípravu jídel pro menší skupiny lidí.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Zlatá střední cesta
8. Activa Dakota III
Kromě základního grilovacího roštu je tento gril doplněn o vyklápěcí rošt z pochromované oceli, který je vhodný k nepřímému grilování či k ohřívání ugrilovaných pokrmů. Oceňujeme praktické háčky na zavěšení nářadí a takové víko se zabudovaným teploměrem a dvě odkládací poličky. Navíc je gril vybaven i odkládacím prostorem, který se nachází pod ním. Součástí balení je také vše potřebné k připojení k plynové bombě.
Výhody
- velká grilovací plocha
- integrovaný boční vařič
- cenově dostupný
Nevýhody
- poněkud náročnější montáž
Verdikt: Cenově dostupný plynový gril s velkou grilovací plochou, který potěší praktickými prvky a snadným používáním.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
9. G21 California BBQ Premium line
Oceňujeme, že gril má po obou stranách praktické odkládací poličky, přičemž pod tou na levé straně naleznete nádobku na uložení masa připraveného ke grilování a podobně. Za menší nevýhodu považujeme to, že kolečka jsou poněkud labilní a při přemisťování grilu je třeba být opatrní. No a zvyknout si třeba i na trošku nelogické uspořádání regulátorů plynu.
Výhody
- výhodná cena
- přídavný boční hořák
- spojovací hadice a plynový ventil
- velká grilovací plocha
Nevýhody
- nelogicky uspořádané regulátory jednotlivých hořáků
- slabá kolečka
Verdikt: Cenově dostupný jednoduchý model grilu na plyn, který má plochu dostatečně velkou pro přípravu pokrmů i pro větší skupinu lidí.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
digiboss.cz
Detail
10. Compass Gril MASTER CHEEF Flame Tamer
Gril je vybaven teploměrem a také nechybí praktický úložný prostor pod grilem. Co se týče nevýhod, zmíníme to, že konstrukce grilu není moc kvalitně provedena. Gril působí trošku labilně a jednotlivé části k sobě nedoléhají správně. Několik zákazníků si také stěžovalo na to, že po roce používání se na grilu objevila řez. Pokud ovšem hledáte levnější plynový gril pro občasné používání, tento model by vám mohl vhodně posloužit.
Výhody
- velká grilovací plocha
- přídavný hořák
- spojovací hadice a ventil jsou součástí balení
- úložný prostor
Nevýhody
- méně kvalitně zpracovaná konstrukce
- plastové otočné knoflíky
- některé díly nepřiléhají tak, jak by měly
Verdikt: Levnější a méně kvalitně zpracovaný gril, který zaujme velkou grilovací plochou. Doporučujeme jí sepíše méně náročným zákazníkům na občasné grilování.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail

Zahradní plynový gril
Jak vybrat plynový gril
Plynový gril ocení ti zákazníci, kteří grilují často a obvykle grilují pro více lidí. Velkou předností plynových grilů je to, že na přípravu grilování a na grilování samotné nepotřebujete mnoho času. Gril nemusíte dlouho rozehřívat a odpadá i následné náročné čištění grilu, které možná znají majitelé klasických grilů na dřevěné uhlí. Navíc, grilování na plynovém grilu je velmi pohodlné – vyhnete se štiplavému grilu a teplotu grilování si umíte jednoduše regulovat.
Plynový gril funguje na plynové palivo, které se dodává v propan-butanových lahvích, lidově známých jako plynové bomby, případně v plynových kartuších. Jelikož plynové grily mohou mít různé velikosti, určitě se předem rozhodněte, zda chcete menší, například cestovní plynový gril, nebo sáhnete po velkém modelu s několika hořáky.
To, co je u plynového grilu velmi podstatné, je právě počet hořáků a také jejich rozmístění. Obecně bychom mohli říci, že čím více hořáků gril má, tím je to lepší. Grilovací plocha je tak zahřívána rovnoměrně, a tudíž i maso se připraví rovnoměrně. Všímejte si také toho, zda má každý plynový hořák vlastní ovládání, díky kterému si umíte nastavit na různých místech grilovací plochy různou teplotu.
Na co se při výběru plynového grilu zaměřit ve zkratce
- typ plynového grilu – při výběru plynového grilu natrefíte na modely s plynovou kartuší, grily s infračervenými hořáky, grily s lávovými kameny a RBS plynové grily
- velikost grilu a počet hořáků – tyto parametry by se měly odvíjet od toho, pro kolik lidí budete grilovat. Ideální je mít gril se dvěma samostatně regulovatelnými hořáky, které vám umožní připravovat jídla vyžadující různou teplotu.
- rošt – grilovací rošt by měl být masivní, za nejkvalitnější se považují rošty z nerezavějící oceli a z litiny. Masivní grilovací rošty zajistí správné akumulování tepla, přičemž se doporučuje, aby byla plocha roštu co největší. Tak bude teplo rozvedeno správně.
- grilovací systém – zde je řeč o tom, zda je gril vybaven nerezovým plechem, tzv. flavorizérem, který zabraňuje kapání tuku přímo pod plynové hořáky, nebo má speciální rošt, který odvádí šťávu do sběrné misky
- ovládání – zajímáte se o to, jak se gril ovládá, jak můžete regulovat teplotu grilování a zda grilu nechybí teploměr umístěný ve víku
- příslušenství a doplňkové funkce – všímejte si, zda má plynový gril elektronické zapalování, zda je vybaven víkem, zda má odkládací plochu a jak je velká a zda má i kolečka usnadňující jeho přemisťování
- cena – neméně důležitým ukazatelem, který může výrazně ovlivnit naše rozhodování je také cena plynového grilu. Ta se může pohybovat od přibližně 2 400 Kč za malé přenosné plynové grily a vyšplhat se může i na 40 000 Kč a více.
Rozhovor s Ctiborem Polesným z e-shopu Grilguru
Několik otázek týkajících se plynových grilů a toho, jak si vybrat ten nejlepší, jsme se zeptali Ctibora Polesného z e-shopu Grilguru, který se věnuje prodeji různých druhů grilů, ale i domácích udíren či příslušenství ke grilování.
Co je podle vás největší výhoda plynových grilů v porovnání s jinými typy grilů?
Ctibor Polesný: „Plynové grily jsou velmi univerzální zařízení. V případě, že si zvolíte vhodný model, můžete trávit mnohem více času na zahradě, neboť větší plynový gril je schopen plnohodnotně nahradit vaši domácí kuchyni. Ve srovnání s grily na dřevěné uhlí je plynový gril mnohem dříve připraven k provozu. Elektrické grily zase nemohou nabídnout tak velký tepelný výkon a velikost.
Skvělou možností jsou plynové grily se zadním hořákem pro žito, které umožňují přípravu masa na otočném rožni, což je ta nejlepší možnost. Při této přípravě zůstane v masa mnohem víc šťávy než při klasickém grilování, protože šťáva se nevypeče, ale díky otáčení zůstane uvnitř masa. Na plynovém grilu připravíte pohodlně vše od polévky až po dezert.“
Čemu by měli zákazníci při výběru plynového grilu věnovat největší pozornost?
Ctibor Polesný: „Na první pohled se zdá, že na konstrukci plynového grilu není co pokazit, opak je však pravdou. Často mají grily hořáky příliš daleko od sebe a jejich hoření je nerovnoměrné, což vede ke špatnému přehřívání grilovací plochy. Některé grily mají příliš mnoho vstupů pro vzduch ve spodní části grilovacího prostoru, a to následně způsobuje komínový efekt, který se ještě zvětší při otevírání poklopu a grilovací plocha tak rychle chladne nebo gril nedosahuje dostatečně vysokých teplot. Největší problémy to potom způsobuje při nízkých venkovních teplotách nebo při větrném počasí. Kvalitní grily by měly za každých podmínek dokázat dosáhnout teploty přes více než 300 stupňů.
Kryty hořáků musí být vyrobeny z robustního materiálu, protože v opačném případě budete po každé sezóně muset řešit jejich výměnu a jejich čištění bude komplikované. Důležité je také víko grilu, které by mělo být zkonstruováno tak, aby udrželo teplo uvnitř grilu. To dokážou jen víka z hliníku nebo víka vyrobená ze dvou vrstev plechu se vzduchovou mezerou.
Při koupi grilu se také informujte na dostupnost náhradních dílů, abyste po dvou letech nebyli překvapeni, že prohořelý hořák není možné zakoupit a vám tak nezbývá nic jiného, než si pořídit nový gril.
Dobrým vodícím nástrojem při koupi grilu může být i jeho hmotnost, protože je zřejmé, že gril s nízkou hmotností je vyroben z méně kvalitních materiálů, a to jak konstrukce, tak rošty.
Jak vidíte, faktorů ovlivňujících kvalitu grilu je mnoho a doporučuji proto obrátit se na odborníky ve specializovaných prodejnách, kteří vám jistě rádi pomohou s výběrem správného modelu. Ideální je, pokud prodejna nabízí více značek, abyste si mohli provedení od jednotlivých výrobců fyzicky porovnat.“
Vyžaduje plynový gril nějakou speciální údržbu či skladování?
Ctibor Polesný: „Kvalitní plynový gril může být celoročně venku pod vhodným obalem, ale samozřejmě, že při jeho uskladnění v garáži bude jeho životnost o něco delší. Pozornost je však třeba věnovat i plynové bombě, která by neměla být skladována na přímo slunci nebo v uzavřených nevětraných prostorech. Bombu také neskladujte v suterénech, místech pod hranicí terénu nebo v blízkosti ústí kanalizace. Po grilování vždy uzavřete ventil přímo na plynové bombě.
Gril je samozřejmě třeba pravidelně čistit, a to především vnitřek grilovací vany ta, aby se tam nehromadil vypečený tuk a nedošlo k jeho vzplanutí a následnému poškození grilu. K čištění je vhodné použít grilovací kartáč nebo škrabku, a samozřejmě můžete použít i výrobcem doporučené čistící prostředky.“
Grilovací rošty plynových grilů mohou být vyrobeny z různých materiálů. Který z nich je podle vašich zkušeností nejlepší a proč?
Ctibor Polesný: „Máte pravdu, rošty se vyrábějí z oceli, nerezavějící oceli, litiny, posmaltovaného plechu a nově i z lité nerezavějící oceli, která spojuje výhody litiny a nerezavějící oceli. Samotný materiál je důležitý, ale opět je zapotřebí, aby jím výrobce nešetřil. Když položíte chladné maso na zahřátý slabý kov nebo tenkou litinu či ocel, maso materiál rychle ochladí a steak se nedokáže teplem hned zatáhnout, takže ztratí svou šťavnatost.
Osobně preferuji robustní litinové rošty, které velmi dobře rozvádějí teplo a lze je odlévat tak, aby měly z každé strany trochu jiný tvar, což umožňuje variabilnější použití. Rošty z nerezavějící oceli se poněkud lépe čistí, ale i u nich se postupně naruší dokonale hladká vrstva a čištění se postupně stává náročnějším. Při srovnání s kvalitními litinovými rošty jsou ty z nerezavějící oceli také často s velkými mezerami mezi tyčemi roštu a jídlo pak častěji přepadá dolů, což činí celé grilování náročnějším.“
Výhody a nevýhody plynového grilu
Pokud ještě váháte a přemýšlíte nad tím, zda je plynový gril pro vás to pravé, máme pro vás také přehled jeho silných a slabých stránek.
Výhody
- velmi jednoduchá obsluha, kterou bez problémů zvládne i začátečník
- delší životnost
- velké grilovací rošty jsou vhodné k pohoštění většího počtu lidí
- nevytváří kouř, takže můžete grilovat i na terase nebo na balkoně
- rychle se nahřívají, přičemž teplotu umíte regulovat
- plynová bomba umožňuje dlouhé grilování bez nutnosti přikládání uhlí
Nevýhody
- potřebujete si koupit plynovou bombu
- větší rozměry než gril na dřevěné uhlí, takže se s nimi obtížněji manipuluje
- absence typické kouřové vůně
- vyšší cena v porovnání s grily na dřevěné uhlí
Typy plynových grilů
Popularita plynových grilů stále roste, a tak se na trhu objevilo několik nových technologií, které grilování ještě více usnadní a zdokonalí. Zvolit si můžete samostatně stojící zahradní plynový gril, kompaktní stolní plynový gril, ale také vestavěný plynový gril, který se bude pěkně vyjímat někde v zahradním přístřešku nebo na terase. Při výběru plynového grilu můžete narazit na různé typy, a tak jsme se na jednotlivé z nich podívali detailněji. Samozřejmě nás zajímaly i přednosti a slabé stránky jednotlivých typů grilů, které vám výběr toho nejlepšího grilu pro vaše potřeby mohou zcela usnadnit.
RBS plynový gril s keramickými hořáky
Jedná se o gril na plyn, který je velmi moderní. Je vybaven bočními keramickými hořáky, které naleznete zezadu a zepředu grilu. Díky nim nedochází ke kapání tuku z jídla přímo na hořáky, takže gril nevyžaduje náročné čištění. Tento typ grilu by měl zajistit rovnoměrné rozložení tepla, ale jelikož se tuk nedostane na hořáky, nevzniká kouř ani zdraví škodlivé spaliny. Za nevýhodu tohoto typu grilu bychom mohli považovat snad jen to, že nelze regulovat teplotu v levé a pravé části grilovací desky.
Výhody
- nedochází ke kapání tuku z jídla přímo na hořáky
- nevzniká kouř ani spaliny
- nevyžaduje náročné čištění
Nevýhody
- nelze regulovat teplotu v levé a pravé části grilovací plochy
Plynový gril s infračervenými hořáky
Tento typ plynového grilu je velmi populární. Vybaven je infračervenými hořáky, které zahřívají jídlo rovnoměrně a velmi efektivně, avšak s nízkou spotřebou energie. Díky takové přípravě zůstává maso šťavnaté a nehrozí jeho připálení.
Výhody
- rovnoměrné rozložení tepla
- maso si zachovává šťavnatost
- nehrozí připálení masa
Nevýhody
- obvykle jde o dražší modely grilů na plyn
Plynový gril s lávovými kameny
Tento typ plynových grilů byl dlouhá léta v podstatě jediný typ grilů na plyn na trhu. Lávové kameny však postupně nahrazují novější, výše zmíněné technologie. Princip fungování těchto modelů spočívá v tom, že lávové kameny jsou umístěny pod roštem grilu, kde se nahřejí a následně odtud sálá teplo. Výhoda lávových kamenů spočívá v tom, že neprodukují žádný kouř, přičemž je stačí vyměnit jednou za grilovací sezónu. Kromě toho pečují o rovnoměrné rozložení tepla. Na druhé straně se však dlouho rozehřívají a v případě nadměrného množství tuku může dojít ke vzplanutí. Jelikož lávové kameny zachytávají tuk z masa, doporučuje se po každém grilování tento tuk z kamenů vypálit, abyste se vyhnuli vzplanutí.
Výhody
- rovnoměrné rozložení tepla
- neprodukují žádný kouř
Nevýhody
- po každém grilování je třeba zbavit jejich tuku
- déle se nahřívají
Přenosný plynový gril na kartuši
Také plynové grily mají svou přenosnou verzi, kterou jsou malé grily s plynovou kartuší. Jedná se o modely vhodné spíše ke kempování nebo grilování někde u jezera a podobně. Hlavní rozdíl oproti ostatním plynovým grilům spočívá v tom, že tento typ grilů používá malou plynovou kartuši a nikoli plynovou bombu.
Výhody
- snadno se přenášejí
- jsou kompaktní
Nevýhody
- jsou vhodné spíše pro příležitostné použití
- pouze pro menší počet lidí
Důležité parametry
Pokud jste se rozhodli, po jakém typu plynového grilu sáhnete, budete ještě potřebovat informace o tom, jaké parametry jsou u grilů podstatné. Podívejme se tedy na ty nejdůležitější z nich.
Materiál grilu
Když si prohlédnete nabídku plynových grilů, jedna z prvních věcí, která upoutá vaši pozornost, je materiál, ze kterého je zhotovena konstrukce grilu. Na výběr máte ze dvou hlavních materiálů – litiny a nerezavějící oceli.
Litinové grily jsou výborné v tom, že umí dobře udržovat teplo. Jejich nevýhodou je to, že po čase mohou začít rezavět a vyžadují o něco náročnější péči. Na druhé straně jsou však velmi kvalitně zpracovány, a tak jsou vhodnou volbou pro ty spotřebitele, pro které je důležitá kvalita a nepřekáží jim náročnější údržba.
Plynové grily vyrobené z nerezavějící oceli jsou ve srovnání s těmi litinovými lehčí a nehrozí, že by zrezivěly. Jejich nevýhodou je ovšem to, že nedrží až tak dobře teplo a nejsou ani tak moc odolné jako grily z litiny. Pokud hledáte dobře vypadající gril, který nevyžaduje žádnou speciální údržbu, doporučujeme vám sáhnout právě po grilech z nerezavějící oceli.
Velikost grilu a grilovací plochy
Grilovací plocha grilu nebo, chcete-li, rošt, by měl zabírat co největší plochu grilu. Jen tak bude zajištěno rovnoměrné rozvádění tepla, díky čemuž bude tepelná příprava pokrmů také rovnoměrná. Jelikož plynové grily patří k největším typům grilů na trhu, jsou vhodnou volbou pro časté grilování ve velkém. I menší modely plynových grilů mají často plochu větší než 1500 cm2. Taková plocha je doporučena pro přípravu jídla pro 4 osoby. Menší grily s plochou roštu kolem 1200 cm2 jsou vhodné pro méně lidí, ale děláte-li velké gril párty, sáhněte po grilu s roštem velkým alespoň 3500 cm2. Na takové grilovací ploše bez problémů připravíte jídlo i pro 10 osob.
Materiál grilovací plochy
Rošt neboli grilovací plocha je jednou z nejdůležitějších částí grilu. V případě plynového grilu by měl být rošt odolný, a tak se z materiálů nabízí litina, nerezavějící ocel, případně smalt. Tyto typy materiálů se postarají o rovnoměrné rozehřátí roštu a tím pádem i o rovnoměrnou tepelnou přípravu pokrmů. Litina však může zrezivět, a tak plynový gril s plotnou z litiny vyžaduje o něco více pozornosti při čištění a údržbě než nerezavějící ocel. Ta zase nemá tak dobrou schopnost udržovat teplo, avšak čistí se podstatně jednodušeji než litina. Rošty z nerezavějící oceli můžete bez obav čistit také pomocí ocelového kartáče.
Smaltované rošty jsou v podstatě litinové rošty pokryté vrstvou smaltu, a tak se v nich pojí výhody odolné a teplo akumulující litiny a smaltu, který se snadno čistí. Pozor však na to, abyste k čištění takového roštu nepoužívali ocelový kartáč. Ten by mohl smalt poškodit.
Zajímavá je možnost, se kterou se můžete setkat u dražších modelů plynových grilů. Ty mohou být vybaveny variabilním roštem umožňujícím výměnu jedné jeho části například za kámen na pizzu či wok.
Výkon a počet hořáků
Při výběru plynového grilu je důležité vědět také to, kolik má daný model hořáků. Platí, že čím více hořáků gril má, tím je lépe zajištěno rovnoměrné rozložení tepla a také jeho regulace. Levné plynové grily mají obvykle jen dva hořáky, ty kvalitnější modely jich mají tři a více. Kromě hořáků umístěných přímo uvnitř grilovací vaničky můžete u některých typů grilů na plyn nalézt i samostatně umístěný boční hořák sloužící k přípravě příloh, omáček a podobně.
Docela důležitým parametrem je i výkon hořáků, přičemž obvykle se udává pro výkon každého hořáku zvlášť. Když jednotlivé hodnoty sečtete, dostanete tak hodnotu celkového výkonu daného grilu. Pokud hledáte plynový gril, který vám dobře poslouží pro přípravu jídla pro početnou grilovačku, určitě sahejte po modelu o výkonu nejméně 10 kW. Menší grily určené pro méně osob mají výkon obvykle kolem hodnoty 5 kW.
Grilovací systém
Grilovacího systému jsme se tak trochu už dotkli v části, ve které se věnujeme různým typům grilů. U grilovacích systémů je řeč o tom, jakým způsobem grilování probíhá. Zajímá nás hlavně to, jakým způsobem je u daného modelu zajištěno, aby tuk z masa a šťáva nekapaly na plynové hořáky. V minulosti se například velmi často používaly plynové grily s lávovými kameny, které jsou však dnes již poněkud na ústupu a do popředí se dostávají grily s tvz. flavorizérem.
Funkce obou těchto systémů je v podstatě stejná – mají se postarat o to, aby se šťáva tuk z masa nedostal do plynových hořáků, ale aby dali vznik páře, která následně dodá masu chuť typickou pro grilování. Rozdíl mezi lávovými kameny a flavorizéry je hlavně v tom, že lávové kameny se velmi dlouho rozehřívají a jelikož šťáva a tuk do nich vsákne, může dojít k jejich vzplanutí. Proto je třeba lávové kameny po každém grilování „vypálit“ a jednou za sezónu je vyměnit. V případě flavorizéru se této povinnosti vyhnete.
Setkat se můžete ještě s dalším moderním systémem v podobě speciálně upraveného grilovacího roštu, který není v místě plynových hořáků perforován. Tuk tedy kape až na dno grilu a otvorem ve spodní části vytéká do misky, kterou můžete jednoduše vyčistit.
Ovládání a regulace teploty
Většina plynových grilů se ovládá pomocí otočných knoflíků, které slouží k regulaci intenzity a teploty jednotlivých hořáků. Teplotu můžete sledovat díky teploměru zabudovanému do víka grilu. Tím je už většina modelů, i těch levnějších, vybavena.
Příslušenství a doplňkové funkce
Plynové grily mohou být vybaveny různým užitečným příslušenstvím a praktickými doplňky, které vám grilování do značné míry usnadní. Podívejme se tedy na ně:
- piezo zapalování – tento způsob zapalování umožňuje zapálit hořáky pouhým stisknutím tlačítka, takže nepotřebujete zápalky či zapalovač
- přípojka na plynovou bombu – přípojka, která slouží k zapojení plynové bomby nemusí být součástí každého modelu plynového grilu, hlavně některé levnější modely s ní vybaveny nejsou
- vestavěný teploměr – teploměr bývá vestavěný ve víku grilu a umožňuje vám sledovat aktuální teplotu v grilu
- odklápěcí víko – slouží k uzavření grilu a pomáhá udržovat šťavnatost v grilovaných pokrmech
- odkapávací miska – slouží ke sběru šťávy a tuku z připravovaných pokrmů
- odkládací plocha – jedná se o velmi užitečnou součást plynového zahradního grilu, která poslouží k odkládání nářadí či surovin. Během grilování tak máte vše po ruce a nemusíte od grilu odbíhat. Některé plynové grily mají odkládací plochu z boční strany, jiné mají spodní skříňku umístěnou pod grilem
- kolečka – transportní kolečka usnadňují přemisťování poměrně těžkých zahradních plynových grilů
- aroma systém – jelikož některým zákazníkům může při grilování na plynovém grilu chybět typické aroma z grilů na dřevěné uhlí, jsou některé modely plynových grilů vybaveny systémem, do kterého můžete nasypat bylinky či nalít víno a jídlo si takovýmto způsobem provonět
Cena
Cena je pro mnoho zákazníků jedním z nejdůležitějších parametrů. U plynových grilů je však třeba si uvědomit, že jde o investici na několik let, protože některé značky poskytují na své grily prodlouženou záruku dokonce až 10 let. My jsme plynové grily z hlediska ceny rozdělili do tří kategorií, a tak se na ně pojďme podívat.
- do 5 000 Kč – v této cenové relaci naleznete menší plynové grily na kartuši, které jsou přenosné, skladné a kompaktní. Vyznačují se menším výkonem a i grilovací plocha je menší, a tak jsou tyto grilu určeny k používání pro méně početné skupiny lidí. Přestože se jedná o modely určené spíše pro méně náročné zákazníky, obvykle jsou vybaveny piezo zapalováním a některé i praktickým odkládacím prostorem. Jelikož se však jedná o levné modely, nebývají velmi odolné a jejich konstrukce není robustní jako v případě dražších grilů na plyn.
- od 5 000 do 11 000 Kč – střední cenová třída plynových grilů nabízí docela širokou nabídku modelů. Najdete zde středně velké, ale také velké grily, které poslouží i pro 10 lidí. Plynové grily v této cenové kategorii jsou obvykle kvalitně zpracovány a mnohé z nich mají různá praktická řešení v podobě odkládacího prostoru či závěsných háčků.
- více než 11 000 Kč – v případě, že chcete do plynového grilu zainvestovat více, můžete se stát majitelem propracovaného, robustního plynového grilu se zajímavou výbavou a vcelku bohatým příslušenstvím. Tyto modely doporučujeme všem, který grilují často a ve velkém, protože jen v takovém případě má opodstatnění investovat do drahého plynového grilu.
Kde nakupovat a jaké jsou oblíbené značky
Plynový gril si člověk kupuje s předpokladem, že mu bude dobře sloužit dlouhá léta, proto doporučujeme, abyste při nákupu sáhli po modelu ověřené a osvědčené značky. Plynové grily si můžete koupit v kamenných obchodech specializujících se na jejich prodej, ale najdete je také v prodejnách s potřebami pro zahrádkáře a domácí kutily. Dnes víte dobrý plynový gril koupit i v Lidlu, ale také v Moundfieldu či v prodejnách Hornbach, Obi a podobně.
Existuje také řada internetových obchodů zaměřených na prodej grilů na plyn. Mnohé plynové grily naleznete například na stránce Heureka. Tam si můžete porovnat cenu daného modelu grilu ve více internetových obchodech a navíc tam naleznete i zkušenosti zákazníků. Ty mohou být velmi užitečné hlavně tehdy, pokud se neumíte rozhodnout mezi několika modely. V recenzích od zákazníků se totiž dozvíte i to, co se v parametrech od výrobce nedočtete.
Oblíbené značky plynových grilů
Chcete-li si být jisti, že model plynového grilu, který jste si vybrali, bude kvalitní a bude vám dobře sloužit, zvolte si gril ověřené značky. Mnohé z nich najdete také v našem srovnávacím testu. V následujících řádcích se podrobněji podíváme na několik zákaznicky nejoblíbenějších značek, kterými jsou plynové grily Weber a Fieldmann. Kromě nich se oblibě těší také plynové grily Klarstein, Char Broil či Campingaz a jiné.
Plynové grily Weber
Grily na plyn značky Weber naleznete v malé přenosné podobě určené na dovolené či kemp, ale také v podobě velkých výkonných plynových grilů určených do zahrady. Plynové grily této značky se jednoduše ovládají, mají zabudovaný teploměr, praktické robustní madlo odolné vůči teplu a jsou vybaveny třemi typy plynových hořáků. V široké nabídce grilů Weber naleznete grily se dvěma až šesti plynovými hořáky, grily vybavené flavorizéry či aroma systémem. Třešničkou na dortu je stylový design a nenáročné čištění grilu.
Plynové grily Fieldmann
Společnost Fieldmann se specializuje na výrobu nářadí pro dům a zahradu a v její nabídce nechybí ani zahradní plynové grily. Tato česká značka klade důraz na to, aby uspokojila potřeby i nejnáročnějšího zákazníka. Proto jsou grily Fieldmann ergonomické, bezpečné a snadno ovladatelné, takže poskytují maximální uživatelský komfort. Kromě toho jsou grily této značky cenově přijatelné, takže poměr kvality a ceny je v jejich případě nadprůměrný.
Modelový příklad výběru plynového grilu - zlatá střední cesta

Při hledání toho ideálního plynového grilu pro vaše potřeby se vám jistě sejde vidět takový modelový příklad. Hodnotíme v něm skutečný model plynového grilu na základě důležitých parametrů. No a jelikož chceme, aby to bylo pro vás co nejpřínosnější a nejsrozumitelnější, vybrali jsme si jako modelový příklad Zlatou střední cestu z našeho srovnávacího testu (aktualizováno únor 2022) – plynový gril Klarstein Tomahawk GQY9-Tomahawk-4.1.
Velikost grilovací plochy a počet hořáků – 2871 cm2/5
Gril Klasrstein Tomahawk patří díky velikosti grilovacího roštu mezi větší modely grilů v našem testu, což znamená, že jej využijete i při velkých grilovačkách. Má až pět hořáků, přičemž čtyři z nich jsou základní a jeden boční přídavný. Ten poslouží například pro přípravu příloh nebo omáček.
Výkon – 17,1 kW
Výkon tohoto grilu je dostatečně vysoký, adekvátní pro velkou grilovací plochu, kterou je vybaven.
Materiál roštu
Rošt tohoto grilu je vyroben z litiny, což znamená, že výborně rozvádí teplo a je odolný, avšak vyžaduje o něco více pozornosti při čištění.
Příslušenství a funkce
Gril je vybaven piezo zapalováním, teploměrem ve víku, redukčním ventilem s plynovou hadicí a nechybí ani tři háčky na zavěšení nářadí na grilování či boční odkládací prostor a praktická kolečka určená pro snadný přesun grilu.
Cena – 10 308,04 Kč
Z hlediska ceny bychom tento gril mohli zařadit do střední cenové kategorie. Jelikož se jedná o plynový gril se zcela bohatou výbavou a více praktickými funkcemi, můžeme tuto cenu považovat za přiměřenou.
Používejte plynový gril bezpečně
Grilování na plynovém grilu vyžaduje dodržování několika pravidel, díky kterým bude grilování bezpečné pro vás i pro ostatní. Dobrou zprávou však je, že v případě správného zapojení můžeme plynové grily považovat za jedny z nejbezpečnějších. Riziko vzplanutí je díky moderním technologiím skutečně minimální, přesto je třeba myslet na několik bezpečnostních zásad. Pojďme se tedy na ně podívat:
- venkovní gril na plyn je třeba umístit stabilně
- dbejte o to, aby v dosahu plynového grilu nebyly umístěny žádné hořlavé předměty
- plynový gril byste neměli používat v uzavřeném prostoru, důležité je zajistit dostatečný přísun čerstvého vzduchu
- gril je třeba pravidelně čistit, aby se v něm nehromadil tuk, který může způsobit vzplanutí
- plynové bomby skladujte v dobře větrané místnosti mimo obytné prostory
- s plynovou bombou zacházejte opatrně, skladujte ji ve stabilní svislé poloze
- předtím, než začnete grilovat, zkontrolujte správné zapojení bomby, ventil a přívodní hadici
- když gril zapalujete, nechte poklop otevřený
- po ukončení grilování plynové ventily uzavřete a odpojte plynovou bombu
Jak čistit plynový gril
Čištění plynového grilu byste měli provádět pravidelně, ideálně po každém grilování. Doporučuje se, abyste po skončení grilování vypálili rošt naprázdno, čímž zabezpečíte odstranění tuku a mastnoty. V případě, že to materiál roštu umožňuje, je vhodné jej dočistit jemným ocelovým kartáčem, případně houbou. Kromě toho je třeba vyprázdnit sběrnou nádobu na tuk. Jako poslední krok v rámci údržby můžete udělat to, že rošt naolejujete.
Často kladené dotazy
❓Jaký výkon plynového grilu mám zvolit?
Pokud plánujete připravovat jídlo přibližně pro čtyři osoby, měl by vám postačovat gril s výkonem pohybujícím se kolem 5kW. V případě grilování pro větší skupinu lidí doporučujeme sáhnout alespoň po 10 kW.
❓Jak grilovat na plynovém grilu?
Jsou dva způsoby grilování na plynovém grilu, a to přímé a nepřímé grilování. Při přímém grilování umístěte suroviny přímo nad hořák. Tento způsob je vhodný například na steaky či zeleninu, jejichž příprava vyžaduje maximálně půlhodinu. V případě nepřímého grilování se zapálí jen jeden hořák a griluje se nad druhým vypnutým hořákem s tím, že víko je zavřeno. Tento způsob je výborný pro přípravu grilovaných kuřat či žebírek a jiných jídel, která se připravují déle než 30 minut.
❓Jak vybrat plynový gril?
Při výběru plynového grilu byste měli přemýšlet v první řadě nad vašimi prostorovými možnostmi i nad tím, jaký grilovací systém vám bude vyhovovat. Chcete-li gril používat v zahradě nebo na terase, sáhněte po klasickém zahradním plynovém grilu. V případě, že máte omezenější prostorové možnosti, vaší volbou by mohl být stolní plynový gril či přenosný plynový gril.
Mohlo by vás zajímat i:
- Jak vybrat zahradní krb vhodný na terasu
- Vybíráme nejlepší zahradní gril na dřevěné uhlí
- Srovnávací test a recenze elektrických kontaktních grilů
- Vybíráme domácí udírnu na ryby či klobásy – jaké jsou možnosti?
Zdroje informací a zajímavé odkazy:
- www.grilovani.cz – jak si vybrat plynový gril
- www.plyn.cz – důležité parametry při výběru plynového grilu
- www.cnet.com – průvodce nákupem plynového grilu (anglicky)
Do testu jsme vybrali Plynové grily pouze z ověřených eshopů


Mohlo by vás zajímat
-
Vybíráme nejlepší zahradní gril na dřevěné uhlí - test 12 grilů
-
Srovnávací test a recenze 2 elektrických kontaktních grilů 2025, kralují Tescoma a Sencor
-
Jak uvařit rýži - jednoduchý návod na její přípravu v hrnci i rýžovaru + 3 skvělé rýžové recepty
-
Lehký, výkonný, tichý a odolný – přesně takový by měl být váš nový vysavač: víte, jak ho vybrat?
-
Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
-
Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
-
Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
-
Melounové slupky - nebo 5 skvělých receptů (i na zavařování) a další tipy na jejich použití, už je nikdy nevyhodíte
-
Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
-
Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít