Vybíráme domácí udírna na ryby, či klobásy – jaké jsou možnosti?

Georgina Babinová Téma 25. února 2021 0

Uzené jídlo vždy dokáže lahodit. Pravděpodobně každému, bez výjimky. Ať už máte v plánu připravit horkého uzeného lososa za zanedbatelných 15 minut na kanapky, lososa uzeného za studena na vánoční snídani nebo základ pro grilované žebra v americkém stylu na silvestrovskou párty, v uzených jídlech je vždy určitá nenucená hřejivost a pohoda. Domácí udírna byla v minulosti jedním ze dvou možných řešení konzervování masa. Druhou byla tepelná úprava, konkrétně pečení a uchování ve vlastním tuku (maso v tuku vydrží, protože je zablokován přístup vzduchu, čímž se zabrání oxidaci a spuštění procesu rozkladu). Obě řešení byly vynikající, ale chuť masa byla samozřejmě jiná. Ano, v minulosti to bylo jednodušší. Pokud si plánujete pořídit domácí udírnu dnes, zaručeně vás zmate množství dostupných možností a jejich vlastností. Sestavili jsme tohoto malého průvodce, který vám pomůže získat představu, která udírna je pro vaše potřeby nejvhodnější.

Teplé nebo studené uzení?

Existují dva velmi odlišné typy uzení:

  • uzení za tepla – tyto udírny připravují jídlo při teplotě kolem 150 °C. Vepřové maso, žebra, pastrami a žebra v americkém stylu se udí teplem – ale velmi dlouho, aby zůstaly křehké. Mezi rychlé jídla teplého uzení patří makrela uzená za horka, losos uzený za horka a uzená kachna nakrájená na tenké plátky – to vše může trvat pouze 20 – 30 minut.
  • uzení za studena – obklopuje jídlo kouřem, teplota však nikdy přesáhne 32 °C. Toto jídlo zůstává „syrové” a zachovává si například krásnou průsvitnost lososa uzeného za studena. Tato metoda je dokonalá i pro potraviny, které by se po zahřátí rozpustily, například máslo nebo sýry. Protože jídlo není uvařené, maso nebo ryby by se měly vždy před uzení konzervovat. Například solením, v roztoku solného cukru, někdy dokonce dusičnanem draselným (k hubení bakterií). Masné výrobky jsou často uzené za studena kvůli chuti a je to také způsob konzervace – například slanina, klobásy, šunka.

 

Typy udíren

Na výběr jsou čtyři typy udíren:

  • elektrická domácí udírna
  • domácí udírna na pelety
  • plynová udírna
  • udírna na dřevěné uhlí

 

A takto vypadají některé „živě”

Ukázat více

 

Elektrická domácí udírna

Jak naznačuje název, elektrická udírna je napájena elektřinou a může být vynikající náhradou udírny na dřevěné uhlí. Stačí ji jen zapojit a zvolit správnou teplotu. Udírna pak pracuje sama, bez nutnosti dalších zásahů. Pozornost a manuální úsilí, které vyžaduje udírna na dřevěné uhlí, je zcela eliminována. Podívejme se na některé z hlavních faktorů, které byste měli brát v úvahu při koupi elektrické udírny.

  • kapacita – jednou z nejdůležitějších věcí, které byste měli při koupi elektrické udírny vzít v úvahu, je její velikost a kapacita. Pokud pravidelně zpracováváte maso do zabijačkových specialit, jako jsou klobásy, šunky nebo slanina zvažte udírnu s vyšší kapacitou. Pokud potřebujete udírna jen na přípravu kulinářských specialit pro vás a vaši rodinu, může být ideální udírna s menší kapacitou.
  • rozpočet – samozřejmě potřebujete tu nejlepší udírnu, ale neměla by vás stát majlant. Zvažte funkce, které potřebujete a potom prozkoumejte možnosti, abyste získali cenově dostupný, ale efektivní model. Vyhýbejte se příliš moc levným zařízením. Ve skutečnosti, téměř v každé cenové kategorii je k dispozici spoustu úžasných modelů. Vybírejte tedy opatrně a vyhněte se nadměrnému utrácení.
  • vlastnosti – dalším důležitým hlediskem jsou vlastnosti, které od udírny očakávate. Moderní udírny přicházejí s mnoha funkcemi, jako je například nastavení teploty, nastavení času, senzory atd. Zpravidla platí, že čím více je těchto funkcí, tím vyšší je cena. Levné zařízení nemají mnoho funkcí. Takže pochopte účel jednotlivých funkcí a investujte do špičkového modelu pouze v případě, že je potřebujete.

 

Výhody elektrických udíren

  • uživatelsky přívětivé – elektrické modely jsou v porovnání s udírnou na dřevěné uhlí mnohem uživatelsky příjemnější, protože nevyžadují mnoho manuálního úsilí. I začátečník dokáže s elektrickou udírnou dosáhnout perfektní výsledky
  • nákladově efektivní – i když jsou elektrické modely dražší než většina tradičních udíren, z dlouhodobého hlediska se ukazují jako mnohem nákladově efektivnější. Tradiční udírny vyžadují, abyste pravidelně nakupovali správný druh paliva nebo dřeva, zatímco elektrický model vyžaduje pouze stálý přísun elektřiny.
  • bezpečnost – další velkou výhodou elektrických udíren je jejich bezpečnost. U běžných udíren musíte udržovat plamen v provozu celé hodiny. Pokud máte doma děti nebo domácí zvířata, hrozí riziko zranění.

 

Nevýhody elektrických udíren

  • nejsou konvenční – mnozí z nás jsou stále přesvědčeni o tom, že uzenina z elektrické udírny nemůže být taková chutná, jak vyuzená v tradiční udírně
  • komplikované – jelikož mluvíme o elektrickém zařízení, majitelé si musí zvyknout na jeho funkce a nastavení, aby dosáhly požadované výsledky. U tradiční udírny nemusí nic podobné absolvovat. Protože elektrické udírny mají množství vnitřních komponent, které mohou selhat, je při jejich používání potřebné postupovat opatrně.

 

Peletová domácí udírna

Pokud hledáte udírnu, která vám dokáže poskytnout lepší kontrolu nad produkcí a teplotou kouře, aby bylo vaše maso plné chutí, může být vynikající volbou peletová udírna. Je vybavena tyčí, která se vznítí, když udírna zapnete a začnete „krmit” dřevěnými peletami.

Tento typ udírny dělá celý proces uzení téměř automaticky, takže nemusíte trávit čas prací s dřevní štěpkou, dřevěným uhlím nebo teplotami. I pelety použité u těchto zařízení jsou vyrobeny z přírodních materiálů a neobsahují žádné plnidla ani přísady, jako například dřevěné uhlí. Při použití udírny na dřevěné pelety není třeba používat další dřevní štěpky ani jiné aromatické látky, protože samotné pelety dodávají vašemu masu jemnou kouřovou příchuť.

 

Faktory, které je třeba zvážit při koupi peletové udírny

  • cena – jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte brát v úvahu při kup je cena. Na trhu je k dispozici mnoho možností v různých cenových relacích. Pokud rozpočet není něco, z čeho máte obavy, pak si můžete pořídit vysoce kvalitní udírnu na dřevěné pelety, která je dodávána s množstvím příslušenství. Pokud však hledáte cenově dostupné a efektivní zařízení, existuje množství modelů grilů, které jsou k dispozici za přiměřenou cenu.
  • dostupnost pelet – v některých lokalitách může být obtížné najít pelety po celý rok. Pro lidi žijící v těchto oblastech je důležité kupovat pelety ve velkém. Existuje také množství internetových obchodů, kde si můžete koupit pelety za rozumné ceny.
  • prostor – protože některé ze špičkových udíren na dřevěné pelety mohou být velké, je velmi důležité vzít v úvahu dostupnost prostoru ve vašem domově. Pokud nemáte příliš velký prostor nebo budete udírnu přesouvat, zaměřte se na menší modely.
  • kvalita – je také velmi důležité, aby byl vámi vybraný model kvalitní, abyste chránili před častými náklady na opravu. Dbejte tedy na to, aby udírna, kterou si vyberete, vyrobila renomovaná společnost.

Pelety v udírně

 

Výhody peletových udíren

  • jednoduché používání – Nejpřínosnější výhodou udírny na pelety je komfortní používání, hlavně díky automatickému zapalování. Kromě toho jsou tyto udírny vysoce ekologické a pelety jsou neutrální z hlediska CO2.
  • vysoce efektivní – tyto udírny mají míru účinnosti kolem 90%, což je činí mnohem účinnějšími než jiné typy udíren
  • výhodné palivo – i když pelety používané pro tyto udírny nemusí být na některých místech snadno dostupné, můžete si je koupit online na internetu. Dodávají se v pytlích, které se velmi snadno skladují. Další výhodou je, že pelety jsou vždy připraveny k použití.

 

Nevýhody peletových udíren

  • údržba – peletová udírna vyžaduje pravidelnou údržbu. Je třeba ji pravidelně vysávat a vyčistit alespoň jednou za 3 měsíce celou jednotku. Dále se také doporučuje, abyste udírnu nechali alespoň jednou ročně prohlédnout a servisovat odborníkem.
  • hlučnost – udírny na pelety mají zabudovaný ventilátor a motor, který produkuje během provozu hluk. Existuje však již mnoho moderních modelů, které jsou velmi tiché.
  • drahé – ve srovnání s tradičními udírně je peletová mnohem nákladnější. Automatizace a snadné použití jsou spojeny s cenou, která se dále zvyšuje s funkcemi, které od udírny očekáváte.

 

Domácí udírna na dřevěné uhlí

Mnozí milují autentickou uzenou chuť a snaží se hledat zařízení, které by jim umožnilo „vyrábět si” tuto chuť i doma. Udírny na dřevěné uhlí mohou být vynikající volbou. Kvalitní zařízení jsou k dispozici v různých velikostech a tvarech. Při tomto typu musíte manuálně udržovat proudění vzduchu a teplotu udírny, přestože už existují i modely, kterým se proces podařilo zjednodušit. I když se od vás stále žádá alespoň jedním okem mít pod dohledem zpracovávané potraviny, proces je mnohem pohodlnější. Navíc, když si koupíte opravdu kvalitní udírnu na dřevěné uhlí, nemusíte řešit už ani popílek, saze a kreosot.

Domácí černá plechová udírna na dřevěné uhlí

 

Faktory, které je třeba zvážit při koupi udírny na dřevěné uhlí

  • cena – ideálním způsobem, jak začít hledat nejlepší model, je nastavit rozpočet. Pokud se rozhodnete koupit kompletní téměř profesionální jednotkou náklady mohou snadno dosáhnout tisíc Kč +. Pokud však nechcete utratit takové množství peněz, jsou k dispozici i modely již od cca 4000 Kč. Zpravidla za již opravdu účinný model dáte několik tisícek korun.
  • všestrannost – pokud je problém s prostorem, můžete si koupit udírnu, který slouží i jako gril. Tímto způsobem budete mít jednu jednotku, která plní dvě úlohy.
  • kvalita – pokud hledáte co nejlepší udírnu na uhlí, nekupujte si nevyhovujících model, abyste ušetřili pár stovek. Mnoho dobrých modelů je k dispozici za slušné ceny a vynikajícím výkonem eliminují potřebu sledování udírny během dlouhých hodin, aby se udržovala teplota. Když kupujete levný model, musíte být opatrní, protože mají obecně špatnou regulaci tepla, která může mít vliv i na texturu a chuť masa.
  • kapacita – zkontrolujte také, zda má udírna, kterou jste si vybrali, dostatečnou kapacitu na zpracování potravin pro vaši rodinu. Uzení masa je časově náročný proces a je důležité zajistit, aby byla udírna schopna pojmout veškeré maso, které chcete vyudit, najednou.

 

Pokud se rozhodnete pro udírnu na dřevěné uhlí, možná vám bude vyhovovat některý z těchto modelů:

 

Výhody udíren na dřevěné uhlí

  • chuť – uhlí a dřevo použité v nejlepších udírnách dodávají originální chuť, kterou najdete v mase, které nabízejí ty nejlepší restaurace. Můžete také experimentovat s různými druhy dřevin, abyste změnili chuť upravovaného masa.
  • údržba – špičkové udírny tohoto typu jsou jednoduše navrženy a neobsahují malé součásti, které obvykle najdete u peletových a elektrických udíren. Díky tomu se dají velmi snadno udržovat.
  • čištění – pokud má vaše udírna nádobu na zachycování popela, proces čištění bude velmi jednoduchý. Veškerý popel z dřevěného uhlí spadne do této nádoby a potom můžete popel jednoduše vysypat, když je nádoba plná.
  • kontrola teploty – při kvalitní udírně na dřevěné uhlí je mnohem jednodušší kontrolovat teplotu. Uhlí můžete jednoduše odebrat, pokud chcete, aby teplota klesla a přidat další, pokud chcete, aby teplota stoupala. Tuto „lehkost bytí” elektrické a dřevěné udírny obecně nenabízejí.

 

Nevýhody udíren na dřevěné uhlí

  • uzení v zimě – v závislosti na kvalitě zařízení může být uzení v zimních měsících obtížnější. Levnější modely se obvykle vyrábějí z tenké vrstvy kovu, který během zimních měsíců snadno ztratí vnitřní teplo
  • úroveň kyslíku – při používání udírny na dřevěné uhlí je velmi důležité dbát na to, aby byla správně udržována vnitřní teplota. Pokud teplota stoupne nad požadovanou hodnotu, maso se přeudí. Podobně, pokud teplota klesne pod požadovanou úroveň, maso zůstane nezpracované. Musíte udržovat i hladinu kyslíku, protože přebytek kyslíku způsobí rychlý výbuch horka, který velmi rychle zpracuje maso.
  • udržování plamene – je tu malá šance, že se plamen může uhasit. Bude se od vás tedy vyžadovat, abyste udírnu často kontrolovali, abyste předešli tomuto problému.

 

Domácí udírna na plyn

Pokud hledáte pohodlný způsob, jak získat originální uzenou chuť doma, plynová udírna vám může poskytnout požadované výsledky. Nejen chuť, ale maso uzené v plynové udírně je i zdravé. Když špičková plynová udírna udí maso, vede to k aromatu, které se žádná jiná metoda nevyrovná. Plynová udírna produkuje originální uzenou chuť a nepřenáší chuť zdroje tepla. Udírna na plyn je ideální pro lidi, kteří se nechtějí věnovat masu po celou dobu uzení. Navíc není třeba používat  uhlíky a uhlí, aby se udržela správná teplota uzení. Fungování plynové udírny je téměř tak jednoduché jako elektrické.

Plynová domácí udírna na terase

 

Faktory, které je třeba zvážit při koupi plynové udírny

  • spolehlivost – pokud hledáte nejlepší udírnu tohoto typu, vyberte si model spolehlivé značky. Na trhu jsou k dispozici desítky plynových udíren ve více cenových relacích. Náplní vaší práce je vybrat ten nejlepší v rámci vašeho rozpočtu, který má všechny funkce, které chcete a pochází od renomované značky.
  • kapacita – je nezbytné koupit udírnu s přiměřenou kapacitou. Pokud upravujete potraviny jen pro sebe, pak by mohla být vynikající malá přenosná jednotka.
  • materiál – materiál, ze kterého je vyrobena vaše domácí udírna, má zásadní vliv na její kvalitu. Zkuste najít udírnu, která je vyrobena z hrubé oceli a je správně izolovaná. Pokud je zařízení které si vyberete, vyrobené z tenkého kovu, rychle ztrácí teplo, zejména v zimních měsících.
  • cena – pokud jste hobby kuchař, pak by pro vás mohla být ideální plynová udírna střední třídy. Nechoďte do nejlevnějších modelů, protože nebudou schopné vyprodukovat dostatek kouře na správnou úpravu masa. Udírny ve středním rozsahu začínají při cca 4000 Kč, takže jejich koupě nevyžaduje velkou investici.

 

Výhody plynových udíren

  • jednoduché použití – hlavní výhodou použití plynové udírny je její mimořádně snadné použití. Stačí nastavit teplotu a počkat, dokud se suroviny zpracují. Jednotka bude udržovat teplotu bez potřeby dalších nastavování.
  • přenosnost – další velkou výhodou udírny na plyn je, že ji lze použít kdekoliv. Pokud milujete kempování, můžete si ji jednoduše vzít s sebou.
  • vysoká teplota – plynové udírny dokáží dosáhnout optimální teplotu, což jiné typy nevědí. Některé z nejlepších modelů dosáhnou až 450 stupňů C a ještě více. Díky tomu se dají použít i jako trouba.

 

Nevýhody plynových udíren

  • vyžadují palivo – je zbytečné zdůrazňovat, že tyto udírny pracují na palivo a když se mine, budete muset mít k dispozici náhradní plynové bomby. Ideálním řešením, jak se vyhnout vyčerpání paliva uprostřed uzení, je použití plynoměru.
  • výměna dílů – udírny mají malé části, které se velmi často lámou, zejména pokud máte levný model. Na rozdíl od elektrických udíren jsou však náhradní díly plynových snadno dostupné. Kromě toho mají velmi dostupnou cenu.

Nyní, když už znáte plusy a mínusy jednotlivých typů udíren a začínáte hledat zařízení, které bude pro vás nejvhodnější, zkuste najít to pravé mezi následujícími modely.

 

Ukázat více

 

Obecné faktory, které je třeba zvážit při koupi domácí udírny

Když vás některý model zaujal, ještě předtím než to bude definitivně, zvažte faktory, které vaše rozhodnutí ještě mohou ovlivnit. Podívejme se podrobně na tyto faktory právě tady a teď.

Šunka, slanina a klobása se udí na dřevě

 

⭐ Cena

Pamatujte, že čím více utratíte, tím lepší udírnu získáte. Obecně se pro domácí hobby kuchaře doporučují udírny ve středním cenovém rozsahu.

 

⭐ Regulace teploty

Jedním z nejdůležitějších aspektů, je to, jak snadno je možné udržovat vnitřní teplotu udírny. Mnoho modelů není dodávaných s termostatem. Udírny na pelety jsou však výjimkou, pokud jde o tento faktor.

 

Izolace, tloušťka kovu a těsnění

Kvalitní udírny jsou vyrobeny z hrubého kovu, který je správně izolován a utěsněn na všech správných místech. Hrubý kov distribuuje teplo rovnoměrně po celé varné komoře a stejně ho vyzařuje zpět. To pomáhá při snižování teplotních výkyvů. Levné udírny jsou vyrobeny z tenkého kovu, díky čemuž velmi snadno unikne teplo a tím se mění teplota.

 

⭐ Zpracování, materiály a trvanlivost

Má udírna ostré hrany? Jaká je kvalita svařování? Má robustní kola a nohy? Nebo západky a panty? Je lak odolný proti korozi a vodě? Nakolik dobré jsou pohyblivé části? Ačkoliv udírny z nerezavějící oceli vypadají docela v pohodě, ne vždy jsou tou nejlepší volbou. Před výběrem konkrétní udírny určitě zvažte všechny výše uvedené faktory.

 

⭐ Teploměr

Nezapomeňte si spolu s udírnou koupit kvalitní teploměr, který lze umístit na úroveň roštu. Ačkoli některé z lepších modelů přicházejí s teploměrem, většina z nich je levných a nespolehlivých. Je tedy lepší pořídit si teploměr, který je spolehlivý a umožňuje vám udržovat požadovanou teplotu.

 

⭐ Teplotní rozsah

Zkontrolujte i teplotní rozsah udírny. Ujistěte se, že jednotka, kterou jste si vybrali, je schopná držet krok s vašimi požadavky na uzení.

 

⭐ Regulátory

Pokud plánujete koupit udírnu na dřevěné uhlí nebo dřevo, nezapomeňte, že teplo u těchto udíren je řízeno přerušením dodávky kyslíku. Z tohoto důvodu se vyžaduje, aby vaše udírna měla klapku na komíně a jinou klapku na topeništi. Ujistěte se, že klapka je snadno použitelná a dosažitelná.

 

⭐ Technická podpora a záruka

Jaká je reputace prodejce na trhu? Jaký je typ záruky, která přichází s jednotkou? Jsou na krabici uvedeny nějaké e-mailové adresy nebo telefonní čísla pro technickou podporu? Nakolik informativní je webová stránka výrobce? Je příručka nápomocná? Kde získáte náhradní díly pro jednotku? Budete mít k dispozici náhradní díly po 5 letech? Toto je několik důležitých otázek, které byste měli pečlivě zvážit.

 

⭐ Bezpečnost

Je také důležité koupit udírnu, která je bezpečná pro děti a domácí zvířata. Pokud má kolečka, zablokují se? Jsou elektrické části chráněny před sněhem a deštěm? Jsou rukojeti žáruvzdorné?

 

⭐ Přístup

Pokud se rozhodnete pro udírnu na dřevo, peletky nebo dřevěné uhlí, hledejte model, který poskytuje snadný přístup ke topeništi, abyste mohli bez námahy doplnit palivo. Ujistěte se také, že je snadný přístup k zpracovávané surovině. Udírny skříňového typu, které se nakládají z přední strany, nabízejí snadnější přístup ve srovnání s udírnou kulatého, resp. bubnového typu, které se nakládají z vrchu.

 

⭐ Prostor

Je také důležité mít dostatečný prostor nejen na umístění udírny, ale i na proudění vzduchu a na zajištění toho, aby nic nebylo dost blízko na to, aby se vzňalo.

 

⭐ Snadné čištění

Čištění vnější části udírny je volitelné, ale interiér je povinný. Když udíte, tuky, džusy a chuťové přísady budou padat a prskat. Tyto stříkance se mohou snadno změnit na živnou půdu pro bakterie. Navíc spálení zatuchlého tuku způsobí, že vaše maso nebude chutné. I když zvýšení teploty obecně zabije vše, budete muset důkladně čistit rošty. Rošty z nerezavějící oceli se velmi snadno čistí. Rošty vyrobené z chromu se časem znehodnotí a začnou rezavět. Tyto rošty nelze vložit do myčky nádobí, protože vše v myčce bude pokryto tukem, který se bude těžko odstraňovat.

 

Pár slov na závěr

Pokud milujete uzené jídlo, koupě udírny bude jedním z nejlepších rozhodnutí vašeho života. Jelikož nyní víte o různých druzích udíren opravdu hodně, znáte jejich výhody a nevýhody, jakož i faktory, které byste měli brát v úvahu při koupi, jste připraveni začít svou výpravu za tajemstvími uzení masa a potravin. A je tu ještě další možnost. Postavit si udírnu svépomocí, ale o tom až v některém z našich příštích článků…

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
Autor článku
Profilový obrázek

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.