Kdy a jak sázet cibuli – užitečné rady při pěstování + účinky cibule na naše zdraví

Petra Lyžičiarová Téma
24. března 2024 0

Sázení cibule je pro zkušenější zahrádkáře naprostá samozřejmost, ale zahradníci-začátečníci určitě přivítají několik praktických rad o pěstování této zeleniny. V našem článku vám přinášíme užitečné tipy týkající se pěstování cibule, přičemž jsme se podívali nejen na to, jak a kdy sázet cibuli, ale také přidali jsme i rady týkající se sběru a skladování cibule.

No a jelikož je cibule neodmyslitelnou součástí naší kuchyně, máme pro vás zajímavé informace o tom, co všechno cibule obsahuje a jaké jsou její účinky na naše zdraví.

Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 12 ks Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 12 ks
939 Kč
Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 10 ks Sixtol Sada zahradního nářadí Garden pink, 10 ks
749 Kč
Gardena 8966-30 Gardena 8966-30
632 Kč
Gardena Základní vybavení - drobné nářadí, 4ks Gardena Základní vybavení – drobné nářadí, 4ks
579 Kč

Ukázat více

 

Cibule a její odrůdy

Cibule kuchyňská, latinsky Allium cepa, je jednou ze základních zelenin, které při vaření používáme. No a přestože na první pohled jde o jednoduchou rostlinu, ale opak je pravdou. Existuje totiž několik druhů cibule, které se odlišují barvou, tvarem, texturou a v neposlední řadě také chutí. Podívejme se tedy na nejoblíbenější odrůdy cibule.

⭐ Žlutá cibule

Jedná se o jeden z nejčastěji se pěstovaných druhů cibule, a to i proto, že má všestranné využití. Můžete ji použít v teplé i ve studené kuchyni. Žlutá cibule se rozděluje na jarní a podzimní odrůdy. Žlutá cibule narůstá až do velikosti pěsti a má tvrdou slupku, přičemž jednotlivé vrstvy jsou šťavnaté. Co se týká chutě, čím je cibule mladší, tím je její chuť pikantnější.

Žlutá cibule

Žlutá cibule

 

⭐ Červená cibule

Tato cibule je typická svojí purpurově červenou barvou a patří také k velmi oblíbeným odrůdám. Zajímavostí této odrůdy je, že obsahuje více příznivých látek než ostatní druhy cibule. Nejvhodnější je používat ji v syrovém stavu, například do salátů. Při vaření ztrácí své zbarvení.

Červená cibule

Červená cibule

 

⭐ Bílá cibule

Chuť této cibule je v porovnání se žlutou cibulí ostřejší a je velmi oblíbená hlavně v zemích Jižní Ameriky. Vrstvy slupek cibule jsou tenčí a jemnější.

Bílá cibule

Bílá cibule

 

⭐ Jarní cibulka

Mnoho lidí si myslí, že jarní, nebo také lahůdková cibulka, je samostatným druhem cibule, není tomu tak. Pravdou je, že si jarní cibulku můžete vypěstovat z jakéhokoli druhu cibule, přičemž rozhodujícím je čas sklizně – ten je ideální do osmi týdnů od výsevu. Jarní cibulka má jemnou chuť a je vhodná k vaření, ať do salátů nebo jen tak k chlebíčku. Jarní cibulku však není vhodné dlouho skladovat, je třeba ji co nejdříve po sklizni zpracovat.

Jarní cibulka

Jarní cibulka

 

⭐ Cibule patrová

Jedná se o cibuli, která se označuje také názvem živorodá. Jedná se o vytrvalou cibuli s trubkovitými listy, která se rozmnožuje pacibulkami. Ty se tvoří v několika patrech a v půdě se tvoří shluky menších cibulek. Z těchto shluků pak vyrůstají pevné stonky vysoké i 70 cm, které mají 3 až 5 pacibulek. Ty se se sbírají jako lahůdková cibulka, přičemž ke konzumaci můžete použít i čerstvé listy.

Patrová cibule

Patrová cibule

 

⭐ Šalotka

Šalotka je určena pro přímý konzum, ale můžete ji používat i při vaření. Má vyšší obsah cukru a nemá tak intenzivní pikantní chuť jako jiné druhy cibule. Šalotka je poddruhem cibule a nejčastěji se v kuchyni využívají růžové francouzské šalotky, které se považují za nejchutnější. Často se můžete setkat také s holandskými šalotkami.

Šalotka

Šalotka

 

⭐ Perlovka

Jedná se o cibulku, která je jakýmsi přechodem mezi cibulí a pórkem. Není vhodná pro dlouhé skladování, ale není třeba ji loupat. Obvykle se nakládá do sladkokyselého nálevu a konzumuje se jako lahůdka.

Cibule perlovka

Cibule perlovka

 

Pěstování cibule – jak na to

Cibule je jednou ze základních surovin, které používáme při vaření. Používá se do mnoha teplých, ale i studených pokrmů, a tak nemůže chybět v žádné domácnosti. Kromě toho, že dodává jídlu chuť, je plná zdraví prospěšných látek. V případě, že si chcete vypěstovat cibuli na své zahrádce, vše podstatné o tom, jak pěstovat cibuli, se dozvíte v následujících řádcích.

Co potřebuje cibule:

  • stanovisko s dostatkem slunce
  • nízké dávky dusíku při hnojení
  • vhodné je moření před sázením
  • vyhnout se při polévání namočení listů
  • preventivní chemickou ochranu před různými onemocněními (např. před plísní cibulovou)
  • sbírání během suchého počasí
  • po sklizni je třeba cibuli dosušit
  • skladování v suchu
  • kontrolování plodů během skladování, likvidace nemocných a napadených cibulí

 

Výběr stanoviska

Pokud chcete, aby se cibuli u vás dařilo a potěšila vás bohatou úrodou, je důležitý také výběr samotného místa, kam cibuli vysadíte. Platí, že cibule má ráda slunce a půdu, která se dobře zahřívá. V takových podmínkách vypěstovaná cibule vás potěší jemnou a nasládlou chutí. Studená půda pro pěstování cibule není moc vhodná, protože tam je cibule náchylná na různé nemoci. V případě, že cibuli zasadíte do těžší jílovité či kyselé půdy, bude hůře vyzrávat.

 

Sázení cibule

Při sázení cibule máte několik možností – cibuli můžete sázet jako sazečku, ale i ze semínka. Mnozí zahrádkáři také řeší otázku, kdy sázet cibuli, protože je možné vysadit ji nejen na jaře, ale i v podzimu.

Obecně platí, že byste před výsadbou měli důkladně připravit půdu. Místo, na které chcete cibuli sázet, je třeba pořádně překypřit a překopat. Doporučuje se měnit stanoviště pro sázení cibule. Určitě není vhodné sázet cibuli každý rok na stejné místo. Obvykle najdete informace o tom, že na stejné místo byste měli cibuli zasadit nejdříve až po třech letech.

Úrodu cibule vypěstované ze sazečky můžete v případě jarní výsadby sklízet již po pár měsících v podobě jarní cibulky. Poté, co uschne nať, je třeba vyjmout ze země veškerou cibuli.

Cibule v zahradě

Takový pohled na cibuli potěší nejednoho zahrádkáře

 

Sázení cibule ze semene

I pěstování cibule ze semene má své výhody. Přestože si budete muset na sklizeň počkat déle než v případě cibule sazečky, zahrádkáři si pěstování ze semen pochvalují z několika důvodů. Třeba i proto, že ze semen si můžete vypěstovat kvalitnější a trvanlivější odrůdy cibule než ze sazečky. Kromě toho máte na výběr i vícero odrůd než v případě sazečky, a tak můžete experimentovat s různými tvary, chutěmi i barvami cibule. K výhodám pěstování cibule ze semene patří také to, že takto vypěstovanou cibuli můžete déle skladovat, protože je velmi trvanlivá.

Rozhodnete-li se pro sázení cibule ze semene, počítejte s tím, že na 10 metrů čtverečních přímého výsevu budete potřebovat přibližně 5 gramů osiva, přičemž v jednom gramu najdete kolem 200 až 300 semínek. Při pěstování cibule ze semene je vhodná doba k sázení v první polovině března. Cibuli vysévejte do řádků vzdálených 20 až 25 centimetrů. Hloubka řádků by měla být dva až tři centimetry. Po vzejití je rostlinky třeba jednotit, aby měly dost prostoru pro růst. Vhodné je rostlinky jednotit poté, co se objeví 3 až 4 listy. Vzdálenost mezi rostlinkami by měla být asi 5 cm, přičemž je vhodné půdu pravidelně kypřit.

Cibulky by se měly začít tvořit někdy v první polovině června a dozrát by měly nejdříve koncem července a nejpozději koncem září. Čas zrání se však odvíjí od toho, kdy jste semena seli, i od konkrétní odrůdy cibule, ale a v neposlední řadě také od klimatických podmínek.

Sázení cibule ze semene

Sázení cibule ze semene

 

Sázení cibule sazečky

Při sázení cibule sazečky je vhodné ji předtím, než ji dáte do volné půdy, trochu otužit. To znamená, že ji dáte například na terasu nebo na balkon, kde ji přikryjete pytlovinou. Sazečka tak bude mít dostatek času na aklimatizaci a vložení do chladnější jarní půdy pro ni pak nebude takovým šokem.

Cibuli sazečku vysazujte do prokypřené půdy kořínky směrem dolů. Nesaďte je velmi hluboko, vhodné je zvolit takovou hloubku, aby vrcholky sazečky po zahrabaní do země trošku vyčuhovaly. Co se týče vzdálenosti mezi jednotlivými cibulkami, doporučuje se alespoň 5 cm. Jednotlivé řádky by měly být od sebe alespoň 25 cm.

Sázení cibule sazečky

Sázení cibule sazečky

 

💡 TIP: Pokud si chcete doma vypěstovat kromě cibule i česnek, v našem článku naleznete užitečné rady pro pěstování česneku. A přidali jsme také zajímavé informace o účincích a odrůdách česneku.

 

Kdy sázet cibuli?

Cibule se nejčastěji sází na jaře – platí to stejně pro výsadbu cibule ze semen i pro sázení cibule sazečky. Možná je ovšem i výsadba cibule na podzim. Sázení cibule v létě se příliš nedoporučuje, protože by se kvůli příliš vysokým teplotám pravděpodobně neujala. Někteří zahrádkáři se při sázení cibule řídí lunárním kalendářem, přičemž tam se každý rok uvádí jiný vhodný termín.

 

Sázení cibule na jaře

Jaro je na sázení cibule častěji využívaným obdobím než podzim, a to platí při sázení cibule sazečky i té ze semene. Semínka cibule můžete vysévat již koncem února, nejpozději v první polovině dubna. Semena využijí půdní vláhu ze zimy a jelikož začínají klíčit už při dvou, třech stupních, nemusíte mít obavy z chladného počasí. Jarní sázení cibule sazečky se doporučuje koncem března, případně začátkem dubna, kdy už nehrozí silné mrazy.

 

Sázení cibule na podzim

Cibuli můžete sázet i na podzim. Jelikož však mají dlouhé vegetační období, při podzimní výsadbě dozrají až během léta. V případě, že se rozhodnete pro podzimní výsadbu cibule, měli byste si místo, kam jste ji zasadili, dobře označit. Předejdete tak poškození během jarní výsadby ve vaší zahradě.

Na podzim je možné sázet i cibuli ze semene, nicméně je třeba vybrat k tomu vhodné odrůdy. Doporučují se krátkodenní cibule jako je Augusta, Hiberna či Globo. Ty rostou na jaře velmi rychle a dozrávají už v červnu. Nevýhodu je, že nevydrží být dlouho uskladněny.

Sběr cibule

Suché listy jsou znakem zralosti cibule

 

Hnojení a zálivka

Cibule, podobně jako česnek, nepotřebuje neustále vlhkou půdu. V období sucha je však v době tvorby cibulí až do začátku jejich zrání vhodné cibuli zalévat. Vyhněte se však zálivce těsně před její sklizní, a to hlavně v případě, že chcete cibuli uskladnit.

Při pěstování cibule se nedoporučuje hnojení dusíkatými hnojivy, protože příliš dusíku zpomaluje zrání a uskladněná cibule vám dlouho nevydrží. Při hnojení proto dávejte přednost hnojivům s obsahem draslíku a fosforu.

Konev Zebra šalvěj, 5 l Konev Zebra šalvěj, 5 l
129 Kč
Konev Spring 4,5l s růžicí - oranžová Konev Spring 4,5l s růžicí – oranžová
85 Kč

Ukázat více

 

💡 TIP na produkt - Forestina CERERIT s guánem na cibuli a česnek 2,5 kg
Forestina CERERIT s guánem na cibuli a česnek 2,5 kg

Vhodnou volbou pro hnojení cibule i česneku je toto organicko-minerální granulované hnojivo se stopovými prvky a guánem.

💡 TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech💡 TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"

 

Kdy se sbírá cibule

Když chcete sbírat z cibulky jen její zelenou část na nať nebo mladé čejky k chlebu, můžete tak učinit hned na jaře. Vhodné je, aby měla část rostliny trčící nad zemí tloušťku alespoň jeden centimetr.

Chcete-li cibuli uskladnit, vybírejte ji ze země až po zaschnutí vrchní části. Obvykle je to v červenci, ale záleží to na dané odrůdě, době výsadby a klimatických podmínkách. Pokud si nejste jisti, zda je již vhodný čas pro sbírání cibule, znakem zralosti je žloutnutí listů. Ty postupně klesnou až k půdě a celá nať vyschne.

 

Skladování cibule

Po sklizni je vhodné cibuli přetřídit a zkontrolovat, zda jsou jednotlivé kousky zdravé. Na uskladnění jsou totiž vhodné jen nepoškozené cibule. Ty po vyjmutí nechte nějakou dobu na suchém místě a následně je důkladně očistěte a zkraťte kořínky na 0,5 cm.

Cibuli lze skladovat v plátěných pytlích nebo v kartónových krabicích, případně je zaplést do copu a zavěsit. Cibuli skladujte na suchém místě, na kterém teplota neklesne pod nulu.

Skladování cibule v copech

Skladování cibule v copech

 

Netradiční způsoby pěstování cibule

Cibuli nemusíte pěstovat nutně jen na zahradě. Existuje několik méně tradičních způsobů, pokud tuto oblíbenou zeleninu pěstovat. Zajímavé je například pěstování cibule v láhvi nebo ve skleněné sklenici přímo na okenním parapetu. Do láhve nebo do sklenice stačí nalít vodu a vložit do něj cibuli vyhánějící zelené klíčky. Takto si vypěstujete chutné a zdravé čejky, které budete mít čerstvé a vždy po ruce k použití do salátů či jen tak na chléb. Pozor však na to, aby byla ve vodě ponořena jen kořenová část cibule. Vodu je třeba pravidelně vyměňovat, přičemž používejte odstátou vodu pokojové teploty.

Pokud si chcete vypěstovat cibuli jen na čejky, můžete to udělat i tak, že cibuli sazečku zasadíte do květináče se substrátem a ten položíte na okenní parapetu. Za zhruba dva týdny se můžete těšit z prvních čerstvých cibiků. Doporučuje se sbírat čejky nejvýše třikrát, poté už bude cibule vysílená. Pěstování cibule v květináči je tedy spíše jen sezónní záležitostí. Podobným způsobem si můžete cibuli pěstovat i na balkoně.

Pěstování cibule ve sklenici

Cibuli můžete ve sklenici pěstovat na balkoně i na okenním parapetu

 

Nemoci a škůdci

Podobně jako jiným rostlinám, ani cibule se nevyhýbají různé nemoci a škůdci. Zde máme přehled některých, se kterými se při pěstování cibule můžete setkat nejčastěji.

➡️ Antraknóza cibule

Jedná se o houbovité onemocnění, které vytváří černé povlaky na cibuli. Velkou nevýhodou je, že toto onemocnění zjistíme až při skladování cibule. Kromě cibule napadá antraknóza také šalotku, pórek či pažitku.

➡️ Plíseň cibule

Cibulová plíseň (peronospora) je onemocnění, které má přímý vliv na snižování úrody cibule. Napadá nať cibule a poznáte ji podle toho, že se na jaře, obvykle koncem května, objevují velké žluté nebo šedohnědé skvrny. Konečky listů cibule pak postupně žloutnou až hnědnou. Cibuli se přestává dařit, neroste a často může být i zdeformována. Následně je podzemní část cibule napadána tzn. krčkovou hnilobou.

Ochrana před plísní cibulovou spočívá v prevenci pomocí různých chemických přípravků. Doporučen je například ekologický přípravek Alginure, nebo konvenční přípravky jako Kuprikol 50, Signum, Bravo 500 či Dithane M 45. Pokud jsou již rostliny plísní napadeny, pomoc pro ně již neexistuje, a tak můžeme plíseň cibulovou považovat za jedno z nejzávažnějších onemocnění cibule.

➡️ Proužkovitost cibule

Tato nemoc napadá cibuli pěstovanou ze semene i ze sazečky. Jedná se o virové onemocnění, které nelze léčit, pouze mu předcházet. Jedním ze základních opatření je co nejdříve odstranit napadené rostliny. Ty poznáte podle žlutých páskových listů, které mohou být zploštělé či prohnuté. Jelikož toto onemocnění přenášejí mšice, je vhodnou prevencí postřik přípravkem, například Pirimorem.

Postřiky vhodné jako prevence proti různým onemocněním a škůdcům cibule:

 

➡️ Fuzarová hniloba

Toto houbovité onemocnění se objevuje ve formě bělorůžového povlaku na kořenech a dužinatých částech cibule. Rostlině, které tato nemoc napadne, žloutnou a odumírají. V případě, že si nevšimnete výskyt tohoto onemocnění při sklizni, projeví se hnití během skladování cibule.

➡️ Mínerka pórová

Jedná se o jednoho z nejzávažnějších škůdců cibule, který kromě cibule napadá i pórek či česnek. Na napadených listech se nejprve objevují bledé tečky, poté se objevují větší díry způsobené larvami. Později z larev vznikají kukly, které naleznete pod povrchem vrchní slupky rostliny. Napadené listy jsou zdeformovány a samotná cibule praská. Rostliny lze před tímto škůdcem chránit různými přípravky, například postřikem NovaFerm Orion.

➡️ Květařka cibulová

Tento hmyz z čeledi muchovitých způsobuje velké škody. Moucha klade vajíčka bílé barvy, ze kterých se pak líhnou larvy nažloutlé barvy. Larvy jsou červovité, beznohé a jejich kukly zvyknou přezimovat v půdě. Potom v květnu ze země vyletují mouchy a kladou vajíčka ke kořenovému krčku cibule, případně pod slupku cibule. Následně larvy ničí mladé rostliny, které hynou.

Ochrana proti tomuto škůdci spočívá v likvidaci napadených rostlin a v moření osiva roztokem Chitopron 5%. Potřebné je i půdu dezinfikovat, například produktem NovaFerm Viva.

➡️ Háďátko zhoubné

Háďátka jsou často se vyskytujícím škůdcem. Jedná se o hlístici s nitkovitým tělem, jejíž larvy jsou schopny v zimě přezimovat v půdě. Potom na jaře pronikají do mladých rostlin, které se živí šťávami rostliny. Rostliny napadené háďátky se projevují zkroucenými a deformovanými listy, které postupně usychají. Následně cibule hnije a odpadávají jí kořínky.

Ochrana před háďátky spočívá v ničení poškozených rostlin. Je třeba také dodržet alespoň čtyřletý rozdíl v pěstování cibulovin na jednom místě. Kromě toho je před výsadbou vhodné půdu dezinfikovat například přípravkem NovaFerm Viva.

➡️ Krytonos cibulový

Jedná se o brouka, který po přezimování požírá listy cibule a následně snáší vejce. Z nich se pak líhnou larvy vyžírající vnitřek listů cibule. Největší škody dělají larvy v květnu a v červnu. Ochrana před tímto škůdcem spočívá v postřiku proti dospělým broukům například pomocí přípravku NovaFerm Orion, který lze kombinovat s přípravkem BorOil.

Červi v cibuli

Cibuli mohou napadnout různí škůdci i nemoci

 

Zdravotní účinky cibule

Cibule je známá také jako lék na různé zdravotní problémy. Cibule obsahuje, podobně jako ostatní cibuloviny, jako jsou česnek, pórek či pažitka, množství vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Zajímavé je, že léčivé účinky cibule se využívaly již ve starověku, kdy se tato zelenina používala např. k léčbě bolesti hlavy, chorob srdce či bolestí ústní dutiny. Na závěr se tedy podíváme na to, co obsahuje cibule a jaké jsou její vlivy na naše zdraví.

 

Co obsahuje cibule?

Cibule je bohatá na vitamíny a minerály a zároveň, podobně jako jiné druhy zeleniny, neobsahuje mnoho kalorií. Jedna středně velká cibule obsahuje přibližně 44 kalorií, ale překypuje vysokými dávkami vlákniny a ukrývá v sobě několik druhů vitamínů a minerálních látek.

Tato zelenina je bohatá na obsah vitamínu C, který je důležitý pro naši imunitu, absorbování železa, tvorbu kolagenu a regeneraci tkání. Kromě toho v našem těle působí jako antioxidant, takže má výrazný vliv proti volným radikálům.

Kromě toho cibule obsahuje také vitamíny skupiny B – B6 a B9. Ty jsou důležité pro náš metabolismus a také pro tvorbu červených krvinek a správné fungování nervové soustavy.

Navíc je cibule dobrým zdrojem draslíku, což je minerál, kterého mají mnozí lidé nedostatek. Tento minerál je důležitý pro správnou funkci ledvin, svalů a také pro přenos nervových vzruchů.

 

Cibule jako lék

Díky obsahu vitamínů a minerálů se cibule používá jako domácí lék pro různé zdravotní potíže. Mnoho lidí nelze dopustit na cibulový sirup proti kašli či na cibulový čaj vhodný při nachlazení, nebo na cibuli jako obklad na bolavé a zanícené hrdlo.

Cibulový sirup

Cibulový sirup je oblíbený domácí lék proti kašli a bolesti v krku

 

Zde je ještě několik vědecky prokázaných účinků cibule na naše zdraví:

➡️ Antibakteriální účinky

Cibule je schopna bojovat proti potenciálně nebezpečným bakteriím, jako jsou například E. coli, Staphylococcus aureus nebo Bacillus cereus. Některé studie dokonce prokázaly, že působí i proti Helicobacterovi pylori.

➡️ Zlepšuje zdraví srdce

Jelikož je cibule bohatá na antioxidanty, pomáhá bojovat se zánětem a také snižuje cholesterol v krvi. No a takovýmto způsobem snižuje i riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Její protizánětlivé účinky také ovlivňují snižování vysokého krevního tlaku.

➡️ Reguluje hladinu cukru v krvi

Konzumace cibule pomáhá udržovat rovnovážný stav cukru v krvi, což je důležité hlavně pro lidi trpící cukrovkou.

➡️ Může zlepšit hustotu kostí

Udržet silné kosti můžete nejen pomocí konzumace mléka a mléčných produktů, ale také pomocí cibule. Tomuto vlivu cibule na naše zdraví se věnovalo několik studií, přičemž mnohé z nich se zaměřovaly na ženy po menopauze, které jsou řídnutím kostí nejvíce ohroženy. Výsledky jedné z nich ukázaly, že ty ženy, které přijímaly cibuli například ve formě 100 ml cibulové šťávy, měly lepší minerální hustotu kostí již po dvou měsících než ženy, které šťávu nepily.

➡️ Zlepšuje trávení

Cibule je bohatá na vlákninu a prebiotika, která jsou nezbytná pro optimální fungování našich střev. Prebiotika jsou nestravitelné složky vytvářející živnou půdu pro střevní bakterie, ale a ty se přímo podílejí na zdravém zpracování střev. Cibule obsahuje z prebiotik hlavně inulin a také fructooligosacharidy, které zvyšují množství prospěšných bakterií v našich střevech a zlepšují tak i naši imunitu.

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.6/5 - (20 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Mám ráda přírodu, zvířata a ráda tvořím. Kreativní se realizuji nejen při psaní, ale i v domácnosti, zahradě a v kuchyni, a tak věřím, že mé články budou pro vás zajímavé, užitečné a přínosné.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *