Špenát je zeleninou chladných ročních období – je jednou z prvních jarních plodin a také skvělou podzimní pochoutkou. Pěstování této nenáročné rostliny si užijete a ještě více si užijete jejího použití v kuchyni. Sbírejte špenát kdykoli a vychutnejte si jej syrový v salátech, nebo si jej uvařte za pár vteřin a získejte lahodnou přílohu, která je plná vitamínů a minerálů. Chcete-li pěstovat špenát ve své zahradě, nebo dokonce i v bytě, tady je vše, co potřebujete vědět.
Matador je nejen vesele kadeřavou, ale také velmi vděčnou odrůdou špenátu, protože vám svou šťavnatou úrodu nabízí po celý rok.
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Špenát – fakta
Spinací oleracea je jedlá kvetoucí rostlina z čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae), používaná jako zelenina. Předpokládá se, že pochází ze starověké Persie (moderní Írán a sousední země). Není známo, kdo nebo kdy špenát dovezl do Indie, ale rostlina se následně dostala do starověké Číny, kde byla známá jako „perská zelenina“. V roce 827 Saracéni přinesli špenát do Evropy, konkrétně na Sicílii. (Saracen – ve středověku každá osoba – Arab, Turek nebo jiná – která vyznávala islámské náboženství.)
Dnes se hojně pěstuje v Evropě i Spojených státech a prodává se čerstvý, konzervovaný a mražený. Mladé listy dostanete v supermarketech jako „baby špenát“. Značnou oblíbenost jako plodina získal ve 20. letech 20. století, kdy se poprvé zaměřila pozornost na jeho vysoký obsah železa a vitamínů A a C. Špenátové listy obsahují oxaláty, které se spojují s tvorbou ledvinových kamenů, pokud se konzumují v průběhu času v nadměrném množství; dušení nebo vaření snižuje hladinu oxalátů.
➡️ Popis rostliny
Špenát je jednoletá rostlina, která dorůstá do výšky 30 cm. Během první fáze rostlina vytváří růžici listů. Tato fáze má proměnlivé trvání podle klimatických podmínek; později z ní vzniká stonek. Některé boční malé stonky se rodí z os listů nebo přímo z krku, čímž vznikají sekundární větve, ze kterých se stanou květiny. Existují mužské, ženské a dokonce i hermafroditní rostliny. Lehce se rozlišují, protože samičí rostliny mají větší počet bazálních listů a vývoj semen trvá déle. Listy jsou u původních typů masité a šípovité. Existují také zvrásněné, hladké a objemné listy. Květy jsou nenápadné a vytvářejí drobné suché plody.
➡️ Oblíbené odrůdy
První věc, kterou je třeba vědět, je, že špenát se dělí na dvě hlavní odrůdy: podzimní a jarní. Každá z těchto odrůd má své kultivary nebo pododrůdy. Oblíbené odrůdy jsou v našich podmínkách následující:
- Tonga – lze vysazovat až do konce března, snese i vyšší teploty
- Wallis – odolná odrůda, kterou můžeme sázet brzy na jaře i brzy na podzim
- Matador, Lorelay, Monores, Winter Riesen, Misano F1 – veškeré mrazuvzdorné odrůdy
- Giant Nobel – populární jarní odrůda
- Seychelles F1 – lze sít na jaře, na podzim i jako oziminu
- Chica F1 – univerzální odrůda, která snese teplo a sází se i jako ozimina
Výsadba
Špenátu se nejlépe daří ve vlhké půdě bohaté na dusík. Roste nejrychleji v dobře odvodněné půdě bohaté na organickou hmotu, jako je kompost nebo kompostovaný hnůj, a s pH 6,5 až 7. Jednoduchým způsobem, jak zlepšit vaši stávající půdu je zamícháním kompostu asi týden před výsadbou. Špenát snáší plné slunce až mírný stín.
➡️ Kdy sázet špenát
- Špenát vyžaduje 6 týdnů chladného počasí od setí po sklizeň, takže semena zasejte přímo do půdy, jakmile se země zahřeje na 5 °C. (Půdu zakryjte černým plastem, abyste urychlili její zahřívání.)
- I když se semena mohou nastartovat uvnitř, nedoporučuje se to, protože sazenice se těžko přesazují.
- Chcete-li odvrátit pozornost listovnic (Phyllocnistis) do střídavých řádků zasejte semena ředkvičky. Poškození vrcholů ředkvičky tímto hmyzem neovlivňuje růst jejích kořenů.
- Běžný špenát nemůže růst uprostřed léta. (Pro letní úrodu vyzkoušejte novozélandský špenát nebo malabarský špenát, dvě rostliny podobné špenátu, které jsou odolnější vůči teplu.)
- Pro podzimní úrodu znovu sejte v polovině srpna, kdy půda není teplejší než 20 °C.
➡️ Jak sázet špenát
- Špenátová semena nejsou dobře skladovatelná, proto si každý rok zakupte čerstvá.
- Semena zasejte do hloubky 1 cm ve vzdálenosti 5 cm a zakryjte půdou.
- Vysazujte v řadách vzdálených 30 až 45 cm nebo posypte semeny široký řádek nebo záhon.
- Pokud počasí není extrémně chladné, semena vyklíčí za pět až devět dní.
- Skoro na jaře vysévejte každých pár týdnů, abyste získali nepřetržitou úrodu.
Špenát krásně rodí v chladných podzimních podmínkách, ale je složité přesvědčit semínko, aby vyklíčilo v horkých podmínkách pozdního léta. Semena vysévejte vydatně, protože klíčivost klesá v teplém počasí asi na 50 %, a záhony se semeny často zalévejte – dokonce dvakrát denně – protože zalévání pomáhá ochlazovat půdu.
Špenát můžete pohodlně zasít i ve vyvýšeném záhonu:
Péče, nebo jak udržet špenát zdravý a produktivní
Trik pěstování špenátu spočívá v jeho rychlém růstu, rychlé sklizni a použití správných odrůd ve správném období. Špenát přejde do semen, když se dny prodlužují a když je půda horká. To je důvod, proč se obvykle pěstuje brzy na jaře a na podzim, při nízkých teplotách a krátkých dnech.
- Rostliny zalévejte tak, aby byla půda neustále vlhká. Použijte kryty řádků, abyste ji udrželi chladnou a odstrašili škůdce.
- Když sazenice vyklíčí na přibližně 5 cm, zřeďte je na 7-10 cm od sebe. Mladé klíčky, které jste vytrhli, můžete konzumovat.
- Kromě ředění není nutná žádná kultivace. Kořeny jsou mělké a snadno se poškodí.
- Pravidelně zalévejte a mulčujte, abyste udrželi vlhkost.
- Když rostliny dosáhnou jedné třetiny svého růstu, podle potřeby je přihnojte hnojivem s vysokým obsahem dusíku. Nedostatek živin se může projevit jako žluté nebo bledé listy, zakrslý nebo zdeformovaný růst, purpurové nebo bronzové listy, časné opadávání listů nebo jiné příznaky.
- Na začátku jara a pozdě na podzim: Špenát snese chlad – dokáže přežít mráz a teploty až -9 °C. (Viz místní data mrazů) Mladý špenát je křehčí, zakryjte jej, pokud budou podle předpovědi nízké teploty.
Špenát a jeho běžné problémy
Jelikož špenátu většinou roste v chladném počasí, škůdci obvykle nejsou problémem. Larvy listovníčků se mohou zavrtat do listů a vytvářet hnědé skvrny. Zabraňte problémům s listem tím, že budete úrodu zakrývat plovoucím krytem řádků. V případě nechráněných rostlin odstraňte a zničte postižené listy, abyste zabránili množení dospělých much a dalšímu ovlivnění plodiny. Také šneci se živí špenátem.
Virus, který šíří mšice, způsobuje žluté listy a zakrslé rostliny. Při prvním náznaku jakékoli infekce rostlinu vytrhněte a zlikvidujte. Virus dokáže přežít v hromadách kompostu, proto je nejlepší rostlinu vyhodit. Na konci každé sezóny vyčistěte všechny zbytky rostlin. Chraňte rostliny před mšicemi pomocí zahradnického olejového spreje a povzbuzujte užitečný hmyz, jako jsou berušky a pavouky. Zdá se, že vysoké teploty podporují šíření nemoci. Během horkých dnů zajistěte chladivý stín. Nepěstujte špenát v blízkosti dýně a jiné náchylné zeleniny.
Plíseň, která se projevuje jako žluté skvrny na povrchu listů a plíseň na spodní straně, se vyskytuje během velmi vlhkého počasí. Eliminujte šíření spór nemocí tím, že nebudete pracovat kolem vlhkých rostlin. Vyhněte se oběma těmto chorobám vysazováním odolných kultivarů.
➡️ Ošetření špenátu napadeného háďátky
Tyto škrkavky žijící v půdě jsou mikroskopické a obtížně viditelné, ale znaky poškození jsou nezaměnitelné. Špenát při silném napadení může odumřít. Rostliny se mohou infikovat v kterékoli fázi růstu. Rozpoznejte příznaky a zabraňte tomu, aby se váš špenát stal obětí těchto těžko viditelných organismů.
Může být obtížné zjistit, co ovlivňuje tuto listovou zeleninu, protože příznaky nemoci se často navzájem podobají. V případě špenátu napadeného háďátkem mohou nadzemní symptomy napodobovat vadnutí a jiné houbové choroby. Může se projevit také jako nedostatek živin. Abyste si byli jisti, budete muset vytrhnout rostlinu a hledat charakteristické hálky na kořenovém systému. Nematoda ve špenátu se vyskytuje především na podzim v chladných půdách. Háďátka málo škodí v teplé půdě.
Symptomy
Špenát bude růst pomalu, zakrní se a vyvinou se na něm žluté listy. Symptomy se objeví do 5 dnů po infekci. Při mírném napadení je málo příznaků, ale silně napadené rostliny mohou odumřít. Je to způsobeno hálky, které přerušují schopnost kořenů přijímat vlhkost a živiny. Pokud vytrhnete infikované rostliny, kořenový systém bude mít malé korkové hálky, hlavně na ose kořene a na špičkách. Tyto mohou být zaobleny až prodlouženy. Háďátko způsobuje, že kořeny produkují v hálkách škrob, který krmí vznikající mláďata.
Řešení
Neexistují žádné odrůdy, které by byly odolné vůči těmto organismům. Nematodám ve špenátu se často lze vyhnout včasnou výsadbou. Střídání plodin je nápomocné, stejně jako zničení všech infikovaných kořenů, které zůstaly z předchozí sezóny. Existují určité důkazy, že fumigace půdy může zmenšit výskyt škůdců, ale pouze v půdách, které neobsahují nekompostované kořeny z dříve napadených plodin. Omezí je i pěstování plodin, které nejsou náchylné k háďátkům. Jsou to například tyto: brambory, vojtěška, kukuřice, ječmen, pšenice, fazole.
➡️ Jak zabránit špenátu aby šel do semene
Špenát upřednostňuje chladnější období a na teplo bude reagovat tvorbou květin a semen. To způsobí, že listy budou hodně hořké. Hořká chuť, která je výsledkem brzkého přechodu do květu, je dostatečná k tomu, abyste se tomu snažili zabránit. Špenát začne kvést hned, jak se začnou prodlužovat jarní dny – když jsou dny delší než 14 hodin a teploty se vyšplhají nad 23 C. Rostlina referuje teploty mezi 1-23 °C.
Dokážeme zastavit přechod do semene? Špenát v teplých podmínkách nezastavíte, ale můžete vyzkoušet odrůdu, která je stabilní a nevybíhá do květu. Takovou je například:
- Chica F1 – vhodná k pěstování v teplejším počasí, nebo
- Tonga – i při teplejším počasí dokáže produkovat bohatou úrodu
Ve 100 gramech špenátu je pouhých 23 kalorií.
Špenát je výborným zdrojem vitamínu K, vitamínu A (ve formě karotenoidů), manganu, kyseliny listové, hořčíku, železa, mědi, vitamínu B2, vitamínu B6, vitamínu E, vápníku, draslíku a vitamínu C. Je velmi dobrý zdroj vlákniny, fosforu, vitamínu B1, zinku, bílkovin a cholinu. Kromě toho je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, niacinu, kyseliny pantotenové a selenu.
Kromě nutričního bohatství špenátu, pokud jde o konvenční živiny, špenát poskytuje také karotenoidy lutein, neoxantin a violaxantin; flavonoidy spinacetin, patuletin a jaceidin; a přirozeně se vyskytující dusičnany.
Zdravotní benefity špenátu zahrnují péči o pleť, zlepšení zraku, pevnější kosti, silnější svaly, regulovaný krevní tlak, prevenci nebo zvládání cukrovky, dobré pro vaše srdce, protirakovinné benefity, prevenci věkem podmíněné makulární degenerace (AMD) a hemofilie.
Sběr a skladování
Většina odrůd zraje za 37 až 45 dní a může se sklízet, jakmile vytvoří růžici s pěti nebo šesti listy. Listy baby špenátu mají sladší chuť a jemnější strukturu. Listy špenátu by se měly odstranit dříve, než zežloutnou a do týdne od úplného vytvoření listů. Existuje několik způsobů, jak sklízet špenát jako například kompletní sklizeň nebo nepřetržitou sklizeň.
➡️ Jak sklízet špenát
Malé listy špenátu lze sbírat nůžkami jednoduchým odstřihnutím listů při stonku. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je začít sbírat nejprve vnější, starší listy a poté se postupně přepracovat do středu rostliny, když listy dozrávají. Můžete také odříznout celou rostlinu u základny. Sklizeň špenátu touto metodou mu často umožní znovu vyklíčit a poskytne vám další částečnou úrodu. Při zvažování způsobu sklizně špenátu se rozhodněte, zda použijete hned celou rostlinu, nebo vám stačí pár listů.
Pokud špenát začne kvést, vytáhněte rostlinu a použijte listy. Nebo se pokuste zpomalit přechod do semene: Odštípněte hlavičky květů, udržujte půdu vlhkou a poskytněte stín.
Sklizeň špenátu urychlí jeho rozklad, protože listy nevydrží dlouho. Existují způsoby, jak zeleninu konzervovat, ale nejprve je třeba ji pořádně vyčistit. Špenát by se měl několikrát namočit nebo opláchnout, aby se z něj odstranily nečistoty a všechny zbarvené nebo poškozené listy.
Nůžky, které při sklizni použijete by měly být ostré a sterilní
➡️ Skladování
Špenátové listy vydrží čerstvé do týdne. Příliš mnoho vlhkosti urychluje jejich znehodnocení. Takže skladujte čerstvý špenát neumytý a nemyjte jej, dokud nejste připraveni k jeho použití. Vzhledem ke krátké trvanlivosti je špenát ideální pro mrazení. Umyjte, odřízněte konce a žloutnoucí listy, blanšírujte a zabalte do mrazících sáčků.
Jak pěstovat špenát v květináči
Pokud nemáte dostatek místa na zahradě, ale jste odhodláni jíst zdravou a vyváženou stravu a také pěstovat vlastní produkty, řešením je zahrádkářství v květináčích. V květináči lze pěstovat téměř vše, co roste na zahradě. Čtěte dál a dozvíte se, jak pěstovat špenát v květináči a jak o něj pečovat.
Pěstování špenátu v květináči nebo jiné nádobě je ideálním řešením. Umožní vám to posbírat všechny lahodné listy dříve, než si na vaší zelenině pochutná nějaký čtyř- nebo vícenohý tvor. Pěstování špenátu v květináči také eliminuje háďátka a jiné škůdce, jakož i nemoci přenášené půdou. Špenát pěstovaný v květináčích je také snadno dostupný. Můžete jej pěstovat na okenním parapetu, přímo před kuchyňskými dveřmi, nebo na balkoně. Je jednodušší sbírat a konzumovat čerstvou zeleninu, když je prakticky přímo před vámi.
➡️ Výsadba
Špenát může být pěstován ze semen nebo sazenic. Špenát zasaďte do květináčů o průměru 15 až 30 cm do půdy doplněné kompostem, který pomáhá zadržovat vodu a umístěte jej na plné slunce. pH půdy by mělo být kolem 6,0 až 7,0.
➡️ Péče
Špenát můžete pěstovat samostatně nebo ve spojení s jinými rostlinami s podobnými požadavky. Letničky, jako petunie nebo měsíčky, můžete zasadit mezi špenát. Nezapomeňte mezi rostlinami ponechat dostatek prostoru pro růst. Letničky rozzáří květináč a když se oteplí a úroda špenátu skončí, pokračujte v naplňování květináče. Petržel se také rád drží v chladu, takže je dokonalým společníkem špenátu. Můžete také zasadit fazole teepee do středu velkého květináče a kolem ní špenát. Když sezóna špenátu ustupuje, počasí se otepluje a fazole se začíná rozbíhat.
Vše, co se pěstuje v květináči, má tendenci vysychat rychleji než na zahradě. Špenát potřebuje stálou vlhkost, proto ho často zalévejte. Vyžaduje také živiny. Hnojte komerčním krmivem, které obsahuje hodně dusíku, nebo použijte organickou rybí emulzi, resp. moučku z bavlníkových semen. I před výsadbou nejprve zapracujte do půdy hnojivo. Špenát poté hnojte po přeředění. Hnojivo rozložte kolem základny rostlin a jemně jej zapracujte do půdy. Pozor, špenát má mělké kořeny, které lze snadno poškodit.
Při výběru květináče věnujte pozornost jeho průměru – ideální má 15 – 30 cm
Použití špenátu, nebo recepty trochu jinak
Existuje více než jeden způsob, jak využít listy špenátu. A teď vůbec nemyslíme na gastronomii. Oblíbené recepty má jistě každý z vás, proto se jim dnes ani nebudeme věnovat. Věděli jste však, že špenátové listy (hlavně ty staré a možná trochu hořké) můžete použít k výrobě domácího barviva? A použít můžete nejen špenát. Barvivo si můžete vyrobit i z pomerančových slupek, konečků citronu, dokonce i z vnějších listů zelí. Tato barviva jsou jednoduchá, ekologická a skutečně levná. Čtěte dál a dozvíte se, jak vyrobit zelené špenátové barvivo.
➡️ Postup
Prvním krokem při výrobě přírodního barviva ze špenátu (nebo barviva z jakékoli jiné zeleniny nebo ovoce) je nasbírat dostatečné množství zeleniny. Budete potřebovat alespoň šálek (240 ml) špenátu. Existují dva recepty na výrobu špenátového barviva a oba jsou docela jednoduché.
- Jeden zahrnuje smíchání materiálu s horkou vodou. Pro výrobu přírodního špenátového barviva touto metodou nasekejte špenát a nakrájené kousky vložte do mixéru. Na každý šálek (240 ml) špenátu přidejte dva šálky (480 ml) horké vody. Potom směs přeceďte přes sítko vystlané gázou a přidejte lžíci (15 ml) kuchyňské soli.
- Chcete-li vědět, jak vyrobit špenátové barvivo bez mixéru, jednoduše nakrájejte špenát a vložte jej do malého hrnce. Přidejte dvakrát tolik vody, jako je špenátu, přiveďte k varu a poté nechte hodinu potichu vařit. Když produkt vychladne, dobře jej přeceďte. Potom můžete začít barvit.
➡️ Použití špenátu k barvení látky (nebo vajec)
Nejlepší způsob, jak vytvořit barvené oblečení s dlouhou životností, je nejprve použít fixátor na látku. Látku budete muset vařit ve slané vodě (1/4 šálku (60 ml) soli na 4 šálky (960 ml) vody) na barviva na bázi ovoce nebo v jednom šálku (240 ml. octa a čtyřech šálcích. (960 ml) voda na barvivo na bázi zeleniny, jako je špenát.Vařte jednu hodinu. Po dokončení opláchněte látku ve studené vodě.Vyždímejte a poté jej namočte do přírodního barviva,dokud nedosáhne požadované barvy. Rostlinné barvivo můžete používat i s dětmi jako přírodní barvivo na velikonoční vajce jednoduše namáčejte v barvivu, dokud nedosáhne požadovaného odstínu.
Rukola, botanicky klasifikovaná jako Eruca sativa, je starodávná listová zelenina, která je výborným společníkem špenátu, byť přímo v jednom květináči. Vše o jejím pěstování, i použití se dozvíte z článku „Jak si vypěstovat rukolu v zahradě, nebo v bytě“.
Zdroje informací:
- https://www.gardeningknowhow.com/search?q=spinach
- https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-spinach/
Článek je zařazený do kategorie: Péče o zahradu
Mohlo by vás zajímat
- Černá ředkev je chutná kořenová zelenina, jak na její pěstování, účinky, recepty na její využití
- Měsíční jahody – jak je pěstovat a rozmnožovat, nejlepší odrůdy
- Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit - jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Čajot je exotická zelenina z tropů, víte na co ji použít? Recepty, využití, pěstování rostliny
- Lunární kalendář pro zahrádkáře - květen 2024
- Kamélie japonská - jak pěstovat „japonskou růži“ v bytě i v zahradě
- Je šalotka cibule nebo ne? Toto jsou hlavní rozdíly a kde všude šalotku můžete použít, výborná je i zavařená!
- Jak na pěstování Aloe vera - péče o rostlinu a jak ji doma zpracovat na gel či nápoj
- Jak správně pěstovat rodící banánovník i v bytě v květináči - péče, nemoci