Zádušník břečťanovitý (Glechoma hederacea) není jen brilantní zahradní dekorací, ale přináší také cenné zdravotní benefity. Přesto je však v mnoha zahradách považován za plevel, protože díky robustnímu oddenkovému systému se dokáže rychle šířit do mnoha, i nechtěných oblastí. Ale tato bylinka je mnohem víc než jen „plevel“. Díky obsahu vitamínu C a dalších hodnotných složek, jakož i pro svoji velmi výraznou chuť je cenným přínosem do lékárničky i kuchyně. Přečtěte si nejdůležitější informace o pěstování zádušníku a objevte jeho využití v bylinné medicíně.
Zádušník břečťanovitý - navigace v článku
V takových květináčích bude zádušník atraktivním akcentem vašeho balkonu nebo terasy
Zádušník břečťanovitý v kostce
Zádušník břečťanovitý (Glechoma hederacea) je vytrvalá zahradní rostlina. Je členem čeledi hluchavkovité (Lamiaceae) a je původem z Evropy. Chybí jen na Baleárských ostrovech, Krétě, Faerských ostrovech, Islandu, Špicbercích a Turecku. Ve střední Evropě je velmi běžná. Objevuje se také v západní a severní Asii po Japonsko, Hong Kong a Tonkin. Na Nový Zéland, do USA a Kanady se dostala prostřednictvím člověka.
Již staré germánské národy si zádušník břečťanovitý vysoce cenily jako magickou a léčivou rostlinu. V lidovém léčitelství se používal k léčení chorob sliznic a díky tříslovinám a hořčinám také k vaření piva až do roku 1516. Kromě léčivých vlastností jej lze přimíchat do salátů, nebo použít jako koření při vaření. Říká se, že pod jeho ochrannými, posvátnými listy pobývali dobré víly a skřítci.
➡️ Charakteristika rostliny
Zádušník není vysoká rostlina. Za ideálních podmínek může dorůst do výšky 25-30 centimetrů. Je vhodný pro malé i velké zahrady. Větve se rozprostírají na zemi a vytvářejí krásný koberec. Listy mají srdeční tvar a uvolňují charakteristickou, poměrně silnou vůni. Jsou široké až 4 cm a rostou naproti sobě. Stonky se obvykle plazí po zemi a vytvářejí četné uzly, kde rostlina vytváří nové poléhavé až vystouplé hranaté stonky.
Tato odhodlaná rostlina je jednou z prvních, které na jaře kvetou. Obvykle se to děje mezi začátkem března a koncem dubna – hodně závisí na povětrnostních podmínkách a kvete až do července. Pokud mrazy nebo velmi nízké teploty přetrvávají delší dobu, období kvetení se může odložit nebo zkrátit. Z každého axilu vyrůstají asi 3 až 4 fialové až modré květy. Charakteristické pro květiny jsou trojúhelníkové zuby, které se nacházejí na horním „rtu“. Horní ret je obvykle krátký, zatímco spodní ret je dost široký. Květy jsou hermafroditní.
Z květin se vyvíjejí malé oříškové plody, které se nazývají schizokarpy. Každý ze čtyř plodů se označuje jako schizokarp. Charakteristickým znakem jsou drobné světle šedé přívěsky na semenu, které se v botanice označují jako elaiosomy. Slouží k rozmnožování hmyzem, především mravenci.
Zádušník je mimořádně všestranná rostlina, která upřednostňuje život ve stinných oblastech, ale nenechá se odradit ani sluncem, pokud je k dispozici vlhká půda. Existují důkazy, že rostlina může mít alelopatický účinek na okolní rostliny.
Pěstování a péče
Zádušník břečťanovitý upřednostňuje částečné slunce, vlhké podmínky a úrodnou hlinitou půdu.
➡️ Stanoviště
Optimální umístění pro rostlinu je stinné až částečně zastíněné stanoviště. V přírodě se bylinky nacházejí především v půdách bohatých na živiny, včetně divokých luk a lesů. Pěstovaný zádušník obvykle potřebuje trochu víc vody a jen mírné hnojení. Rostlina je však dosti vytrvalá a nenáročná, takže stresové fáze většinou snáší dobře.
➡️ Výsadba
Zádušník lze zasít přímo na záhon, nebo do květináče v období od září do října. Za tímto účelem se semena rozsypou, lehce přikryjí zeminou, jemně polijí a udržují vlhké až do klíčení. K pěstování v květináčích, jakož i k předpěstování zádušníku je vhodná kvalitní hrnková zemina, jejíž drenážní schopnost lze zlepšit přidáním keramzitu nebo hrubého štěrku. Jednodušší je však pěstování z odnoží. Zádušník velmi rychle zakoření a po krátké době vytvoří mnoho běhounů, které vyrostou do hustých plochých koberců. Pro hustý porost je lze vysazovat blíže u sebe, se vzdáleností výsadby asi 20 cm a meziřádkovou vzdáleností také 20 cm. Rostlina svými mělkými kořeny přispívá k ochraně půdy před erozí. Alternativně můžete zádušník předpěstovat od ledna do poloviny března a vysadit na jaře. Rané sazenice obvykle nejsou k dispozici.
Tip: Aby se zádušník břečťanovitý příliš nerozšířil, měli byste jeho růst každý rok včas zpomalit odvážným řezem.
➡️ Zalévání
Glechoma hederacea potřebuje neustále vlhkou půdu. Proto je důležité pravidelné, ale ne příliš přehnané zavlažování. Účinnou metodou může být zamlžování rostliny každých pár dní. Výjimkou jsou jen období sucha v létě – pokud nastanou, zalévejte rostlinu denně. Jako vodítko pro správnou míru zde platí, že prvních pět centimetrů půdy by mělo být vlhkých.
➡️ Hnojení
Pro dlouhodobý zdravý růst je přece jen nezbytný pravidelný přísun živin. Zejména v malém objemu půdy v květináči se vyplatí přihnojit dvakrát ročně hnojivem s pomalým uvolňováním. Vhodné je například organické univerzální hnojivo, které dodává rostlině všechny důležité živiny a zároveň podporuje aktivní půdní život díky vysokému obsahu organických látek. Složení organického hnojiva z přírodních surovin zároveň šetří zdroje při výrobě a chrání životní prostředí.
Od růstu rostlin až po zlepšení půdy jsou výhody používání organických hnojiv široce akceptovány po celém světě. Bez ohledu na to, jaký druh rostliny, zeleniny, ovoce, květin, stromů nebo keřů chcete vyživovat, organické hnojivo je zdaleka nejbezpečnějším a nejúčinnějším způsobem, jak podpořit zdravý růst a masivní produkci.
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Další péče, jako je pravidelný řez, není pro zádušník nutná, ale je možná. Pokud se břečťan příliš rozšíří, lze jej udržet na uzdě cíleným odplevelováním jednotlivých rostlin.
➡️ Přezimování
Zádušník břečťanovitý je velmi odolná rostlina. V zimě může být ponechán venku na balkoně nebo odkryt v záhonu, protože toleruje teploty až do dvouciferných minusů.
Zádušník břečťanovitý a jeho možné problémy
Rostlina může být náchylná na padlí v případě nepříznivých podmínek na stanovišti, nesprávné péči nebo dlouhodobě nepříznivých klimatických podmínek. Rostliny by se měly podle možnosti proředit.
Na konci vegetačního období listy břečťanu vadnou, ale s prvními slunečními paprsky v únoru opět vyraší; bylina je vytrvalá.
Sběr a sušení
Zádušník lze sbírat od začátku května. Za tímto účelem můžete mladé výhonky nebo jednotlivé listy a květiny odříznout malými ostrými zahradními nůžkami nebo je opatrně odštípnout prsty. Sbírejte jen tolik, kolik rostlina snese: Vždy ponechte dostatek výhonků pro další zdravý růst. Výhonky, listy a květiny břečťanu jsou jedlé. Sušený zádušník se dá dobře skladovat a v případě nedostatku čerstvého jej později používat pro přípravu čaje. Květy a listy se suší v tenkých vrstvách ve stínu. Aby si květiny zachovaly krásnou barvu, je třeba je sušit ve tmě.
Pro uskladnění sušeného zádušníku jsou ideální klasické zavařovací sklenice
Použití
Zádušník břečťanovitý se jako léčivá a kuchyňská rostlina využíval již od 12. století. Obsažené éterické oleje, které se uvolňují při drcení listů, údajně potlačují záněty a zároveň nabízejí řadu možností využití v kuchyni: Je velmi oblíbený jako koření, do zeleného pesta a jako přísada do salátů. Protože jeho mátová, mírně hořká a štiplavá chuť je dost silná, měl by se používat s mírou.
➡️ Zádušník v kuchyni
Zádušník je jedlá divoká bylina, která se dá v kuchyni využít pro různé způsoby. Používá se především jako koření. Zajímavé jsou zejména dopisy, občas i květiny.
- Listy – pro přípravu polévek, salátů, pomazánek, bylinkového másla, quiche, ale i do bylinkových likérů a jiných destilátů
- Květy – na ozdobení sladkých salátů (např. ovocné saláty) nebo jako jemné aroma do polévek a olejů
Rostlina dodává jídlům zajímavou notu díky pikantní, mátové, jemně ostré a nahořklé chuti, která je dokonalá zejména do jarních salátů a jako přísada do bylinkového másla nebo bylinkového tvarohu. Často se používá do salátů z divokých bylin spolu s jinými bylinkami, jako je medvědí česnek nebo pampeliška.
Má velmi výraznou chuť a do většiny jídel by se měl používat v menší míře. Pokud jej použijete příliš mnoho, jeho chuť může být velmi dominantní, což není vždy žádoucí.
V kombinaci s bezem je zádušník výbornou bylinkou do limonád. Čerstvé listy břečťanu jsou ideální pro přípravu jídel na pánvi a v troubě, jako jsou pečené brambory nebo na vydatné palačinky. Listy, často v kombinaci s česnekem, jsou vhodné i k dochucování bramborových pokrmů, i když i zde je třeba je používat velmi střídmě. Někdy se používá i k jídlům ze zvěřiny.
➡️ Zádušník jako léčivá bylinka
Pro své expektorační složky se rostlina používá jako kloktadlo při problémech v oblasti hrdla, ale působí i močopudně při nachlazení a problémech s močovým měchýřem a ledvinami. A v neposlední řadě je to bylina proti zánětům a abscesům. Zádušník obsahuje řadu léčivých látek. Za zmínku stojí zejména silice obsažené v listech a květinách, flavonové glykosidy, hořčiny a některé tropánové alkaloidy (zejména hederacin) v menším množství. Tyto látky jsou společně zodpovědné za následující léčivé účinky: protizánětlivé, spasmolytické, antibakteriální, antioxidační, působí jako expektorans, podporuje hojení ran a má adstringentní vlastnosti.
Jako domácí lék se zádušník většinou používá ke zmírnění příznaků nachlazení, mírných žaludečních a střevních problémů a poruch trávení. Bylinka se používá také při nechutenství a problémech s ledvinami. Stimuluje metabolismus.
Obvyklými podávanými formami zádušníku jsou čaje a bylinkové koupele. Čaj se připravuje jako horký nálev s použitím asi čajové lžičky sušené nebo čerstvé bylinky (listy a stonky). Pokud se rostlina používá při nachlazení, můžete ji použít spolu s žebříčkem a lipovým květem. Při vnějších obtížích, jako je například ekzém nebo dna, může být břečťan použit samostatně nebo jako přísada do bylinkové koupele. Na litr vody použijte asi hrst čerstvého zádušníku.
➡️ Možné nežádoucí účinky a omezení používání
Zádušník je obecně dobře snášen. Měl by se však užívat jen v normálních množstvích, neprodávkujte jej. Příliš vysoké dávky mohou za určitých okolností vyvolat nevolnost. Může za to hořká látka glechomin. Tato látka je také zodpovědná za důvod, proč mnohá zvířata nesmí konzumovat tuto rostlinu. Pro koně je obzvláště toxický.
Zádušník břečťanovitý a svět hmyzu
Ve světě hmyzu má zádušník velký význam pro včely a čmeláky. Přistávají na něm také pestré lístky a různé divoké včely. Rostlinu hojně navštěvují mravenci a různý brouci. Potřebují ji i motýli, například mlynářek nebo žlutáček. Celkově břečťan slouží jako živná rostlina pro 21 různých motýlů a mnoho jiných druhů hmyzu.
Lomikámen je podobně jako zádušník půdopokryvnou rostlinou a jeho zářivé kvítky tvoří pestrobarevné koberce, které vytvoří vibrující akcent v jakékoli zahradě. Vše, co o této zvláštní rostlině a jejím pěstování potřebujete vědět, vám prozradí náš článek „Pěstujeme nejseverněji kvetoucí rostlinu na světě “
Zdroje informací:
Mohlo by vás zajímat
- Černá ředkev je chutná kořenová zelenina, jak na její pěstování, účinky, recepty na její využití
- Růže z Jericha – nesmrtelná rostlinka nosí domů štěstí, jak na její pěstování či rozmnožování + pár zajímavostí
- Měsíční jahody – jak je pěstovat a rozmnožovat, nejlepší odrůdy
- Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit - jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu
- Zero Waste domácnost - co to je a 35 praktických tipů jak snížit svůj odpad
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Čajot je exotická zelenina z tropů, víte na co ji použít? Recepty, využití, pěstování rostliny
- Domácí hnojivo na rajčata a papriku, uhorky, květiny, ovocné keře - levné a bez chemie (velký přehled receptů pro každou příležitost)
- Lunární kalendář pro zahrádkáře - květen 2024
- Kamélie japonská - jak pěstovat „japonskou růži“ v bytě i v zahradě