Houby, které si nasbíráte v lese, si můžete nejen vysušit, ale třeba i zavařit. Zavařované houby jsou totiž výborné pro přípravu omáček či jako ingredience do polévek, případně jako příloha k hlavním jídlům. Jejich velkou výhodou v porovnání se sušenými houbami je to, že je není před použitím třeba na několik hodin namáčet.
Pokud si chcete připravit zásoby zavařovaných hub, ale nevíte, jak na to, jste na správném místě. V našem článku se podíváme, jak na zavařování hub a přidáme vám i několik receptů na chutné nálevy.
Zavařování hub - navigace v článku
💡 Vítězové srovnávacího testu zavařovacích hrnců, kteří vám pomohou při zavařování hub ⤵️
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Zavařování hub krok za krokem
Přestože sušení hub je zřejmě nejčastějším způsobem, jakým tyto dary lesa zpracováváme, k dalším oblíbeným způsobům jejich zpracování patří například uskladnění v mrazničce nebo sterilizování. Zavařované houby mají výhodu v tom, že je před použitím není třeba namáčet a kromě toho, můžete je jíst i jako přílohu, podobně jako například zavařované okurky.
Jaké houby jsou vhodné pro zavařování?
Zavařovat můžete více druhů hub, přičemž podstatné je, aby to byly houby kvalitní a čerstvé. Ideální je použít středně velké lesní houby, případně hlavičky žampionů. Z hlediska druhů hub je třeba říci, že ne každá houba je k zavařování vhodná. Lesní houby, jako například dubáky, hřib borovýči hřib smrkový, jsou po sterilizování slizovité. Z toho důvodu je vhodnější je sušit. Bědle, prášnice či vatovce je nejlépe zpracovat za čerstva. No a muchomůrky načervenalé či pečeně jsou velmi chutné, pokud si je udusíte.
Podívejme se na to, které druhy hub jsou pro zavařování nejvhodnější:
- žampiony
- půvabnice
- kuřátka
- ryzíky
- strmulky
- másláci
- suchohřiby
- slizáky a jiné
Užitečné rady o tom, jak zavařovat houby, se dozvíte iz tohoto videa:
Způsoby konzervování hub
Houby můžete konzervovat několika způsoby – zavařit je se sladkokyselým nálevem, ale také naložit do soli, zakvasit či udusit ve vlastní šťávě a následně zavařit.
➡️ Závaření hub
Závaření hub ve sladkokyselém nálevu je velmi oblíbený způsob konzervování těchto darů lesa, protože si můžete vytvořit různé kombinace hub a zeleniny podle vaší chuti a fantazie. Houby zavařené ve sladkokyselém nálevu můžete zkombinovat s mladou cibulkou, feferonkami nebo s paprikou.
➡️ Houby dušené ve vlastní šťávě
Houby dušené ve vlastní šťávě jsou na přípravu nenáročné. Houby stačí nakrájet a posolit, poté asi 20 minut dusit. Takto připravené houby už jen naložíte do sklenic a sterilizujete. Houby však můžete dusit i na sádle. Houby si nakrájejte a poduste na sádle, případně na oleji, následně dejte do sklenic a sterilizujte.
➡️ Zkvašené houby
Pokud se rozhodnete houby zakvasit, nejprve je uvařte ve vodném roztoku se solí a octem. Po vychladnutí je dejte do sklenic a zalijte nálevem z vody, jogurtu, případně z acidofilního mléka, soli a cukru. Takto připravené houby necháte kvasit asi dva až tři týdny při teplotě zhruba 18 °C. Vhodnými houbami na zakvašení jsou kuřátka, ryzíky, ale i plavky.
➡️ Naloženo v soli
Velice jednoduchým způsobem konzervování hub je nakládání do soli. K takovému zpracování jsou vhodné tvrdé druhy hub, které promícháte se solí a natlačíte do sklenic. Potom sklenice pořádně zavřete a houby naložené v soli skladujte na tmavém a chladném místě.
Postup zavařování hub
Sterilizování hub je výborné v tom, že se při něm opravdu fantazii nekladou meze. Pokud máte rádi kyselejší chuť, připravíte si sladkokyselý nálev s větším množstvím octa. V případě, že vám vyhovuje sladší chuť, přidáte víc cukru. Chcete-li vytvořit nejen chuťovým buňkám, ale také oku, lahodící kreace, přidejte k houbám chilli papričky, feferonky nebo cibulku či kapii. Zelenina dodá zavařeným houbám chuť a ve sklenici to bude hrát různými barvami.
Samozřejmě, základem při zavařování hub, je mít zdravé houby – jak jsme již zmiňovali, ideální ryzíky, kuřátka, půvabnice, másláci, strmulky a podobně. Houby je třeba očistit od zeminy a jiných nečistot a následně nakrájet. Máte-li menší houby, ty krájet nemusíte.
Nakrájené a očištěné houby pak můžete vložit do vroucí vody s kyselinou citrónovou a krátce, asi dvě tři minuty, povařit. Potom houby scedíme a můžeme k nim přidat zeleninu podle chuti – klidně i nakrájenou cibuli či stroužky česneku.
Dáme do sklenic na zavařování a zalijeme sladkokyselým nálevem. Sklenice je třeba pořádně uzavřít a poté můžete houby sterilizovat. Doporučuje se obvykle, aby se sterilizovaly při teplotě kolem 90 stupňů 20 minut. Po sterilizování sklenice otočíme na pár minut dnem vzhůru, aby se nám víčka dobře „chytli“.
💡 Tipy na zavařovací sklenice za výborné ceny ⤵️
3 tipy na recepty na nálevy
Houby se zavařují spolu se sladkokyselým nálevem, který však můžete připravit různě. Někdo má rád, když je nálev více sladký a jinému zase chutná, když převládá chuť kyselá. Platí, že houby zaléváme vychladlým nálevem, přičemž kvalitně připravený nálev dodá zavařeným houbám to správné aroma. Chcete-li, aby byly vaše houby ještě voňavější, na dno sklenice uložte pár kuliček černého a nového pepře a několik bobkových listů. No a přejděme tedy k samotným receptům na nálevy.
➡️ Základní nálev
Potřebujeme: 1,5 litru vody, 3 dcl octa, 70 g krystalového cukru, špetka soli
Jak na to: Vše smícháme ve větším hrnci, přivedeme k varu a krátce povaříme. Nálev pak necháme vychladnout a až studeným zaléváme houby ve sklenicích.
➡️ Kořenitý nálev
Potřebujeme (ingredience na cca 2 kg hub): 780 ml vody, 220 ml octa, 90 g krystalového cukru, 25 g soli, 5 kuliček černého pepře, 1 kulička jalovce, 20 kuliček nového pepře, 1 hřebíček, 1 půl lžičky hořčičného semínka, půl lžičky koriandru
Jak na to: Vše spolu povaříme asi 5 minut a necháme celou noc macerovat. Druhý den scedíme a zalijeme houby naložené ve sklenicích na zavařování.
➡️ Nálev na zavařované houby na italský způsob
Potřebujeme: 3 l vody, 3 dcl bílého vinného octa, 30 g soli, 4 větvičky rozmarýnu, 6 hřebíčku, 2 větvičky tymiánu, 6 bobkových listů, 1 litr olivového oleje.
Postup: Vše spolu dáme do hrnce a povaříme, když začne nálev vařit, přidáme kilo nakrájených hub a vaříme spolu dalších 5 minut. Potom dáme do sklenic na zavařování.
➡️ Slaný nálev
K zavařování hub můžete použít i naprosto jednoduchý slaný nálev. Ten si připravíte z vody a soli – na litr vody se doporučuje použít 150 gramů soli. Sůl s vodou přivedeme k varu, krátce povaříme a poté tímto nálevem zalijeme houby naložené v zavařovacích sklenicích.
Zavařovaná kuřátka a ryzíky
Právě tyto dva druhy hub si více houbaři zavařují nejraději, proto tu pro vás máme recepty na to, jak si ryzíky a kuřátka můžete doma zavařit i vy.
Recept na zavařovaná kuřátka
Potřebujeme: 1 kg čerstvých kuřátek, 1 PL soli, 3 l vody, 1 zelená masitá paprika, 2 mladé mrkve, 1 mladá petržel, větší cibule
Nálev: 1 l bílý vinný ocet, 2,5 l vody, 300 g krystalového cukru, 1 balík Deko/Zelko, 2-3 ks bobkového listu, 10 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového pepře, 3 ks hřebíčku
Postup: Kuřátka řádně omyjeme a očistíme, poté povaříme asi 20 minut ve vodě. Propláchneme a zchladíme studenou vodou. Nálev připravíme z uvedených surovin tak, že je smícháme, povaříme a necháme vychladnout.
Promíchanou směs kuřátek s očištěnou a nakrájenou zeleninou naložíme do zavařovacích sklenic a zalijeme nálevem cca 1 cm pod okraj. Zavřeme sklenice a sterilizujeme 20 minut.
💡 Zavařovací sklenice se najdou téměř v každé kuchyni, ale s víčky je vždy problém… ⤵️
Recept na zavařované ryzíky
Potřebujeme: ryzíky, půllitru vody, 200 ml octa, 1 PL krystalový cukr, 1/2 PL soli, celý pepř, nový pepř, bobkový list, celý kmín
Jak na to: Houby očistíme a povaříme ve vodě se solí a kořením maximálně tři minuty. Potom scedíme a ryzíky necháme vychladnout. Následně je naložíme do zavařovacích sklenic a zalijeme sladkokyselým nálevem. Ten připravíme tak, že smícháme ocet, cukr, vodu, sůl, pepř a nové koření a nálevem zalijeme ryzíky ve sklenicích. Sterilizujeme 10 minut při teplotě 90 °C.
Závařujeme houby – nejčastější dotazy
Na závěr jsou zde odpovědi na několik nejčastějších otázek souvisejících se zavařenými houbami.
Jak dlouho vydrží?
Nepochybně vás zajímá, jaká je trvanlivost zavařovaných hub. Pokud se rozhodnete pro houby ve sladkokyselém nálevu, vydrží vám rok. Co se týká hub nakládaných v soli, u nich je trvanlivost kratší – asi půl roku.
Co s nimi?
Mnozí lidé nevědí, jak mohou zavařené houby konzumovat. Jak jsme však již zmínili, můžete je použít jako základ pro přípravu jídel, ale dají se konzumovat i jako příloha k hotovým jídlům. Podobně jako zavařované okurky. No a klidně je můžete jíst i samotné jako pochutinu, případně si je dát na topinku a chutná večeře je na světě.
Zdroje informací:
- www.varecha.pravda.sk – jak konzervovat houby
- www.blesk.cz – postup zavařování hub
- www.milujizavarovani.cz – jak zavařovat houby
- www.kamzakrasou.sk – zavařované ryzíky
- www.makova-panenka.cz – tipy na nálevy
Článek je zařazený do kategorie: Praktické rady a triky, Zavařovací hrnce
Mohlo by vás zajímat
- Black Friday 2024 v ČR – 29. listopad: kde proběhne, jaké jsou slevy a hlavní zásady nakupování
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Domácí hnojivo na rajčata a papriku, uhorky, květiny, ovocné keře - levné a bez chemie (velký přehled receptů pro každou příležitost)
- Praní tenisek - jednoduchý návod jak je vždy udržet v čistotě a jako nové (v pračce i ručně)
- Jak správně nabíjet Li-Ion baterie a prodloužit tak jejich životnost?
- Jak se správně starat o pračku a sušičku, aby vydržely co nejdéle v kondici? 5 základných pravidel
- Proč byste měli pravidelně čistit digestoř a jak na to
Celkem dobré recepty, ale autorka by měla uvádět české oficiální názvy hub, aby neblamovala neznalé čtenáře. Najít v českém atlasu hřib sosnový je nemožné (myslela snad hřib borový?) a je opravdu dost zásadní rozdíl mezi kuřátkem a liškou, která je na fotografii. Psát články s názvy hub v nářečí (slovensky?) na český web není úplně vhodné. Zvláště mladí se neorientují, protože slovenštinu již neovládají.
Dobrý den, děkujeme za upozornění na chyby které jste našel v článku. Článek byl opraven. Přejeme příjemně strávený čas na našem webu.
S pozdravem Redakce Cestakbydlení.cz