Jak zavařovat rajčata + zajímavé recepty

Georgina Babinová Téma
5. března 2022 0

Přemýšleli jste už o konzervování rajčat, ale pak vás odradily všechny ty věci, které se zdají být potřebné a ty šílené malé detaily, které byste mohli pokazit? My bychom vám dnes chtěli, co nejjednodušším způsobem ukázat, že zavařování rajčat je naprosto zvládnutelné. A kromě toho i velmi prospěšné, protože každý ví, že rajčata mimo sezónu (ačkoli plná zdravého lykopenu a proto se vyplatí je konzumovat) jsou nevýrazné, smutné, podivně texturované stíny svých zralých letních „já“.

Průmyslová rajčata obecně nemají téměř žádnou podobnost s čerstvými rajčaty, pokud jde o texturu, chuť i vzhled. Sluncem hýčkaná rajčata jsou měkká a hrbolatá, se spoustou vtipných trhlin, hran a míst, která je třeba vyříznout, protože tam byl červík… tak vypadá skutečná rajče!

Zavařování rajčat krok po kroku

Možností je mnoho. Můžeme připravit rajčatovou šťávu, rajčatový protlak, kousky rajčat, můžeme je zavařovat v celku a je zde také mnoha oblíbený kečup. A ještě delikatesa – zavařená zelená rajčata. Zde je však třeba být opatrný, ale o tom si povíme níže.

Proč se vyplatí konzervovat rajčata doma? Protože je to levnější, zvláště pokud si je vypěstujeme sami. Protože je to zdravější než konzervy z obchodu obohacené o konzervační látky a přísady (čest výjimkám). Protože si můžeme vychutnávat práci vlastních rukou při každém otevření láhve. A protože do nich můžeme přidat různé chutě a koření, tak jak je máme rádi…

Velké zdravá rajčata

Takhle nedokonale vypadají dokonalá rajčata.

 

➡️ Celá rajčata ve šťávě bez konzervačních látek

Nejdůležitější věcí u tohoto receptu je maximální čistota!! Takže pokud se pro něj rozhodnete, musíte jí věnovat zvláštní pozornost!!

Budete potřebovat: 7 kg rajčat, 3 polévkové lžíce soli, pasírovač rajčat, 10 kusů 0,5 litrových zavařovacích sklenic

Postup:

  • čisté zavařovací sklenice i jejich víčka promyjeme v octové vodě (5 litrů vody, 1 dl octa). Potom už žádné oplachování. Položte je dnem vzhůru na plechu. Vložte do trouby a nastavte ji na 130°C. Když trouba dosáhne této teploty, po 10 minutách ji vypněte, ale sklenice v ní nechte až do použití.
  • rajčata omyjeme, v závislosti na znečištění i vícekrát, v několika krocích. Zelené stonky a poškozené části vykrojíme a odstraníme. Vybereme 1,5 kg nejkrásnějších rajčat a odložíme stranou.
  • vybereme čistou novou houbu na mytí nádobí. Kuchyňské nádobí, lžíce, nože a pasírovač, které se použijí během vaření důkladně omyjeme octem. A své ruce také, protože to je jediný způsob, jak odstranit mastnotu.
  • rajčata rozpůlíme a vložíme do hrnce
  • jakmile se v něm shromáždí cca 1 kg, rozmačkáme je rukama, jako bychom stlačovali gumový míček. Hrnec dáme na sporák a pokračujeme v krájení a rozmačkání a každý kilogram přidáme k již ohřátým rajčatům.
  • udržujeme na vysoké teplotě a mícháme dokud nezačnou vřít. Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme asi půl hodiny.
  • naběračkou dávkujeme rajčata do pasírovače a propasírujeme. Potom směs vrátíme zpět na sporák. Čeká na ni asi další hodina vaření, ale závisí to na požadované hustotě.
  • když rajčatová šťáva dosáhne požadované hustoty, přidejte sůl a celá rajčata, která jste odložili stranou. Zde je třeba poznamenat, že pokud chceme loupané rajčata, uděláme na nich zářez ve tvaru kříže, hodíme do horké vody, po cca 1 minutě vyjmeme a vložíme do ledové vody, stáhneme slupku a poklademe do sterilních lahví. My jsme si proces zjednodušili.
  • horkou směs naplníme naběračkou do lahví
  • pečlivě uzavřeme
  • poklademe na podnos a dáme do suchého „dunstu“. To znamená, že sklenice pečlivě zabalíme do přikrývek a dek na 24 hodin. Do té doby teplo vyřídí sterilizaci.
💡 Náš tip na rychlou večeři

Spaghetti BologneseDo poslední porce v hrnci přidejte dva stroužky strouhaného česneku, polévkovou lžíci bazalky a oregana, cukr a špetku pepře. Vařte několik minut. Omáčka pro spaghetti bolognese je hotová.

Už jen přidat mleté maso a uvařit těstoviny.

Bon Appétit!

 

💡 Pokud nemáte dost zavařovacích sklenic máme pro vás tipy za skvělé ceny ⤵️

Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Fruit 0,425 l, 4 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Fruit 0,425 l, 4 ks
229 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem, 720 ml, 8 ks Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem, 720 ml, 8 ks
189 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem VERINE, 0,26 l, 8 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem VERINE, 0,26 l, 8 ks
199 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem Sturzglas 0,44 l, 8 ks Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem Sturzglas 0,44 l, 8 ks
199 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem TON, 80 ml, 12 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem TON, 80 ml, 12 ks
219 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem 0,3 l, 12 ks Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem 0,3 l, 12 ks
219 Kč
Tescoma 6dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,2 l Tescoma 6dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,2 l
279 Kč
Tescoma 3dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,7 l Tescoma 3dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,7 l
259 Kč

Ukázat více

 

➡️ Domácí rajčatový protlak

Doma vyrobený přetlak to je úplně jiná – a mnohem chutnější – „káva“ než ten ze supermarketu. Trvá to sice asi jeden den (naštěstí velká část této práce je mimo vaše angažování se) ale získáte přetlak, který bude hvězdou mnoha vašich kulinářských projektů.

➡️ Domácí přetlak vs. přetlak ze supermarketu

Většina z nás zná rajčatový protlak, který se kupuje v malých plechovkách nebo dovážený (zákonitě i dražší) v tubách pro usnadnění dávkování. Verze ze supermarketu jsou zřídka něčím zvláštní – jsou to pouze nádoby s hustým a hladkým rajčatovým koncentrátem. Když si ho však připravíte sami, už jen výběrem rajčat, která použijete, ovlivníte chuť hotového koncentrátu. Pomalé vaření dodává pastě vydatnou a bohatou chuť, na rozdíl od protějšku koupeného v obchodě.

➡️ Výběr správných rajčat

Je třeba pamatovat na jednu věc: Přestože na výrobu přetlaku lze použít jakékoli rajčata, druh rajčat, který vyberete, má vliv na výsledek, resp. vydatnost. Když použijete velká masitá rajčata „výnos“ bude výrazně vyšší než z jiných méně dužinatých odrůd. Budete tedy potřebovat: 4,5 kg rajčat (ideální jsou odrůdy Roma a San Marzano).

➡️ Jaké další ingredience a výbavu budete potřebovat?

2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 čajové lžičky mořské soli, 1/2 čajové lžičky kyseliny citrónové nebo 2 lžíce citrónové šťávy, velký hrnec, mlýnek na potraviny, sítko nebo cedník chinois, plechy na pečení, 4 kusy 100 ml zavařovacích sklenic

💡 Co je to cedník chinois?
Cedník Chinois

zdroj:pinterest.com

Chinois je kónické síto s mimořádně jemnou síťkou. Používá se k pasírování pudinků, pyré, polévek a omáček a vytváří velmi hladkou texturu.

Může se také použít k poprášení pečiva jemnou vrstvou moučkového cukru.

Slovo „chinois“ se vyslovuje šin’-vah a pochází z francouzštiny.

➡️ Postup přípravy

Předehřejte troubu na 180°C. Uspořádejte 2 mřížky tak, abyste troubu rozdělili na třetiny. Dokonale umytá rajčata nakrájejte na čtvrtky. Olivový olej dejte do velkého hrnce na středně vysokou teplotu, dokud se nezačne chvět. Přidejte rajčata a vařte, dokud nezměknou a slupky se nezačnou oddělovat od dužiny. Teplá rajčata omelte, propasírujte přes sítko nebo chinois, abyste oddělili dužinu od semen a slupek Do dužiny vmíchejte mořskou sůl a kyselinu citrónovou, nebo citrónovou šťávu. Zlikvidujte nebo kompostujte semena a slupky.

Rozdělte rajčatovou dužinu na 2 velké pečící plechy s okrajem. Můžete také použít velký pekáč, ale příprava bude trvat déle. Rajčatovou dužinu pečte, dokud se nezredukuje na pastu. Rajčata kontrolujte každou půl hodinu, promíchejte pastu a změňte polohu plechů, aby se redukovaly rovnoměrně. V průběhu času se pasta začne redukovat až do bodu, kdy již nevyplňuje pečicí plech. V tomto okamžiku spojte obsah dvou plechů do jednoho a pokračujte v pečení.

Přetlak je hotový, když je lesklý, cihlově zbarvený a zredukovaný o více než polovinu. Trvá to 3 až 4 hodiny, i když přesná doba pečení bude záviset na šťavnatosti vašich rajčat. V tomto okamžiku by se z pasty neměla oddělovat žádná zbylá voda nebo vlhkost. Hotovou pastu rozdělte do sterilizovaných sklenic a nahoře ponechte 1 cm prostor.

Rajčatový protlak ve sklenici

 

➡️ 1. způsob konzervování

Sklenice uzavřete víčky a zpracujte ve vroucí vodní lázni po dobu 15 minut. Skladujte na chladném a tmavém místě až 1 rok. Po otevření skladujte v chladničce po dobu Max. 1 týden.

➡️ 2. způsob konzervování

Pokud přetlak nechcete sterilizovat, můžete jej místo toho zmrazit nebo skladovat v ledničce. Každou sklenici doplňte vrstvou olivového oleje a vložte do ledničky nebo mrazničky. Pokud přetlak udržujete dobře pokrytý olivovým olejem a zajistíte, že na vyjímání z nádoby se použije pouze dokonale čistá lžička, v chladničce vydrží 3 až 4 týdny. Zmrazený, vydrží až 9 měsíců.

 

💡 Zavařovací sklenice se najdou téměř v každé kuchyni, ale s víčky je vždy problém… ⤵️

Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Fruit 0,425 l, 4 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem Fruit 0,425 l, 4 ks
229 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem, 720 ml, 8 ks Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem, 720 ml, 8 ks
189 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem VERINE, 0,26 l, 8 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem VERINE, 0,26 l, 8 ks
199 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem Sturzglas 0,44 l, 8 ks Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem Sturzglas 0,44 l, 8 ks
199 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem TON, 80 ml, 12 ks Orion Sada zavařovacích sklenic s víčkem TON, 80 ml, 12 ks
219 Kč
Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem 0,3 l, 12 ks Orion Sada zavařovacích sklenic se závitem 0,3 l, 12 ks
219 Kč
Tescoma 6dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,2 l Tescoma 6dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,2 l
279 Kč
Tescoma 3dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,7 l Tescoma 3dílná sada zavařovacích sklenic DELLA CASA, 0,7 l
259 Kč

Ukázat více

 

Jak využít rajčatový protlak?

Rajčatový protlak funguje krásně na všech tradičních místech, jako jsou polévky, dušené maso a chilli. Dlouhé pečení mu však dává určitý druh intenzivní rajčatové příchutě, díky které je také chutný na opečených bagetách s navršenou čerstvou ricottou.

 

➡️ Domácí kečup

Kečup se odjakživa vařil doma, dokud se lidem jako Henry John Heinz podařilo přesvědčit ženy v domácnosti, že by mohly důvěřovat bezpečnosti a kvalitě komerčních výrobků. Pan Heinz by pravděpodobně zuřil kdyby věděl, jak jeho výrobek dopadl – dnes je to v podstatě rajčatový bonbon s bonusem tak velkého množství soli, kolik jen dokáže absorbovat.

Když se pokusíte koupit kečup se sníženým obsahem cukru; je v ní do plusu sůl. Když se pokusíte koupit kečup se sníženým obsahem soli, zvyšuje se v něm cukr. Nemůžete vyhrát. Můžete však zcela upustit od kečupu ze supemarketu. Prozradíme vám recept na kečup, který začíná od nuly, s celými rajčaty. Vyžaduje velké množství rajčat, takže je nejlepší vařit jej na konci léta, když jsou čerstvá rajčata levná.

Domácí kečup v láhvi

 

Ingredience:

Rajčata 6 kg (jemně zpracované na pyré v kuchyňském robotu, vážené po zpracování), 250 g cibule (jemně nasekané. 1 1/2 šálku nasekané asi 3 cibule střední velikosti), 2 čajové lžičky celých hřebíčku, 10 cm skořice (tyčinka), 3/4 čajová lžička nového pepře (celé bobule), 1 1/2 polévkové lžíce celerového semene, 375 ml octa (5% kyselost nebo vyšší. 1 1/2 šálku), 1/2 čajové lžičky kajenského pepře, 1/2 čajové lžičky hořčičného prášku (volitelné), 1 čajová lžička česnekového prášku (volitelné), 175 g cukru (bílý, 3/4 šálku) nebo 1 čajová lžička tekuté stévie, 2 polévkové lžíce soli

Postup přípravy

  • důkladně omyjte a oloupejte rajčata; dejte do velmi velkého hrnce
  • omyjte, oloupejte a nakrájejte cibuli; přidejte do hrnce
  • rajčata a cibuli vařte na mírném plameni, odkryté, dokud se nezredukují na objem menší než 1/2. (Asi 20 minut.) Potom propasírujte, resp. protlačte přes sítko.
  • získáte rajčatovou omáčku rovnající se přibližně 2 litrům /8 šálků. Pokud máte více, ve vaší odrůdě rajčat se může nacházet spousta vody. V tom případě omáčku nechte slabě vřít tak, aby se zredukovala přibližně na toto množství.
  • hřebíček, skořici, nové koření, celerové semínko zavažte do hadříku, vložte do velkého odměrného džbánu s octem a dejte do mikrovlnné trouby na 4 minuty.
  • opatrně vyjměte z mikrovlnky, zamíchejte a vyjměte/zlikvidujte sáček s kořením
  • do rajčatové omáčky přidejte ocet spolu s kajenským pepřem, hořčicovým a česnekovým práškem, buď cukrem nebo tekutou stevií a solí. Přiveďte k varu a nechte pomalu odkryté bublat, dokud kečup nedosáhne požadované hustoty na lžíci. Měl by být schopen vytvořit kopeček. Může to trvat několik hodin.
  • sklenice naplňte kečupovou směsí do výšky 2 cm od vrchu
  • směs zbavte vzduchových bublin, buď poklepáním sklenicí po povrchu, nebo spuštěním příborového nožíku podél stěny sklenice
  • otřete okraje sklenic
  • nasaďte víčka
  • sterilizujte 15 minut ve vodní lázni nebo zavařovacím hrnci podle doporučeného programu

 

💡 Vítězové srovnávacího testu zavařovacích hrnců jsou připraveni sterilizovat váš kečup ⤵️

💡💡 u nás naleznete celý test zavařovacích hrnců

 

➡️ Možné variace

Můžete zvýšit nebo snížit sladkost nebo množství soli. Nebude to mít vliv na bezpečnost. Můžete kouzlit i se suchým pepřem. Cibule můžete dát méně, ale ne víc, protože by to snížilo kyselost. Z téhož důvodu nepřidávejte jinou čerstvou zeleninu, jako je celer nebo zelenou papriku. Nesnižujte množství octa. Můžete použít libovolný ocet, který si přejete, ale udržujte koncentraci 5% nebo více. Kečup je v podstatě o sladkosti, slanosti a suchém pepře a naštěstí je můžete měnit, aniž byste ovlivnili zdravotní nezávadnost. Pokud kečup nechcete sterilizovat, můžete jej také zmrazit v nádobách a dlouhodobě uchovat v mrazničce.

 

Co jsou zelená rajčata? Nezralé červené, nebo specifická odrůda?

Tato dlouhá otázka má ve skutečnosti jednoduchou odpověď… obojí! Existují dva druhy zelených rajčat, která jsou zelená, když jsou zcela zralá a ano, jsou to i nezralá červená rajčata. Rajčata, která jsou zelená, když jsou zralá (pravá zelená rajčata), mají často svislé pruhy nebo jiné variace ve zbarvení, při stlačení jsou na pocit hebké a budou chutnat podobně jako červená rajčata, podle odrůdy mírně sladká nebo kořeněná. Nezralá (červená) rajčata budou světle zelená, na pocit téměř tuhá a budou mít kyselejší, nebo trpčí chuť. A jsou delikátní, když jsou zavařovány.

➡️ Mohou být zelená rajčata toxické?

Ano, kromě přínosů na slunci dozrálých sladkých rajčat, je třeba znát i negativní stránku téže rostliny. Zatímco lykopen ve zralých rajčatech snižuje šance na rozvoj rakoviny, má účinek na čištění krve a posiluje imunitní systém, nezralá zelená rajčata se nedoporučují konzumovat kvůli toxickým alkaloidům zvaným solanin, přinejmenším ne ve velkých množstvích. Výjimkou jsou odrůdy, které díky šlechtění zůstávají zelené, i když jsou zralé. Jednou z hlavních funkcí alkaloidů v rostlinách je ochrana rostlin před škodlivým hmyzem, houbami a plísněmi jejich antibiotickým účinkem. Chuť, kterou způsobují, je hořká.

100 gramů rajčat obsahuje asi 9 až 32 mg solaninu a již 25 mg může způsobit toxické účinky, takže k tomu může dojít již při několika rajčatech střední velikosti. Zelená rajčata patří mezi naše rostliny, které vyžadují zvláštní pozornost, stejně jako syrové brambory, tabák nebo rulík.

Zatímco brambory se mohou solaninu zbavit vařením, rajčata musí počkat, dokud se zráním nerozpadne. Pečení, vaření a ocet mohou snížit (cca na třetinu) množství solaninu, ale nelze je zcela zlikvidovat. Ovšem není třeba vzdát se této speciality. Může se konzumovat opatrně, v malých porcích zcela bez problémů. Podporují to i hromady osvědčených receptů. O dva z nich se s vámi také podělíme.

 

➡️ Nakládaná zelená rajčata na italský způsob

Zavařovaná zelená rajčata

 

Budete potřebovat: 0,5 kg zelených rajčat, nakrájených na kousky, 2 polévkové lžíce soli, 2 kusy sušených rajčat, 2 velké stroužky česneku (nakrájené), 1 čajovou lžičku čerstvě mleté červené chilli papričky, 6 lístků m 12 ks, 4 šálky bílého octa (musí být 7 procent kyseliny), ½ šálku ovocného extra panenského olivového oleje

Postup

Ve skleněné misce promíchejte rajčata a sůl, přikryjte a uchovejte v ledničce 24 hodin. Potom vyklopte do sítka a krátce opláchněte pod studenou tekoucí vodou. K rajčatům přidejte nastrouhaný česnek, chilli, na drobno nakrájená rajčata sušená na slunci a bylinky. Připravte malé sklenice a víčka. Umyjte je v horké mýdlové vodě a poté sterilizujte ve vodní lázni. Naplňte rajčatovou směsí do výšky 2 cm od okraje sklenice. Přidejte dostatek octu k zakrytí a doplňte trochou oleje. Utěsněte, ochlaďte a skladujte v ledničce. Marinujte alespoň 4 dny před podáváním. Po každém servírování doplňte ocet a utěsněte víčkem.

 

➡️ Džem ze zelených rajčat

Druhým receptem je zázvorovo-vanilkový zelený rajčatový džem k sýrům a masu.

Povidla ze zelených rajčat

 

Budete potřebovat: 1 kg zelených rajčat, 50 dkg cukru, šťávu z poloviny citronu/limetky, 3-4 cm čerstvého zázvoru, polovinu tyčinky vanilky

Postup: Nakrájejte rajčata na malé kostičky, vložte do většího hrnce. Přidejte cukr, citrónovou šťávu a nadrobno nakrájený zázvor, vyškrábané semínka vanilkové tyčinky, i samotnou tyčinku. Džem vařte na mírném plameni (bez krytu) 1 – 1,5 hodiny, dokud sirupově nezhoustne. Za horká ho nalijte do malých sklenic a sterilizujte vámi preferovaným způsobem.

 

7 důvodů proč byste měli konzumovat ještě více tepelně zpracovaných rajčat

Rajčata jsou v současnosti čtvrtou nejoblíbenější čerstvou zeleninou (i když je to vlastně ovoce) na trhu za brambory, salátem a cibulí. Rajče je super potravina bohatá na živiny, která nabízí benefity pro celou řadu tělesných systémů. Rajče je intenzivně výživná rostlinná potravina. Se zvyšujícím se podílem rostlinných potravin v potravě se snižuje riziko vzniku srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Existují různé druhy a velikosti rajčat a mohou se připravit různými způsoby. Přínosy pro zdraví se mohou mezi jednotlivými typy lišit. Například cherry rajčátka mají vyšší obsah beta-karotenu než běžná rajčata. Vysoký příjem ovoce a zeleniny souvisí také se zdravou pokožkou a vlasy, zvýšenou energií a nižší hmotností. Zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny výrazně snižuje riziko obezity a celkové úmrtnosti.

✅ 1. Prevence rakoviny

Rajčata jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů. S těmito složkami mohou rajčata pomoci bojovat proti tvorbě volných radikálů. Je známo, že volné radikály způsobují rakovinu. Rajčata jsou jedním z mála potravin, které jsou výživněji uvařené – byť i v syrovém stavu jsou nabité vitamíny. Ale při jejich tepelné úpravě se uvolňuje lykopen! Výzkumy ukazují, že 100 mg syrového rajčete obsahuje 2 573 mcg lykopenu, zatímco 100 mg rajčatové omáčky obsahuje 15 152 mcg. Je to polyfenol, tedy rostlinná sloučenina, která dává rajčatům charakteristickou červenou barvu.

Lykopenu se ve slavné „pizza studii“ z roku 2002 věnovala velká pozornost. Vědci zjistili, že u mužů, kteří jedli pizzu dvakrát nebo vícekrát týdně, se snížilo riziko rakoviny prostaty o 23%. Vědci se domnívají, že účinek pochází z lykopenu v rajčatové omáčce. Od té doby se objevil další výzkum, který ukazuje, že existuje souvislost mezi konzumací rajčat a nižším rizikem rakoviny vaječníků, žaludku, slinivky břišní a prostaty.

✅ 2. Rajčata mohou zlepšit zdraví srdce

Pokud jde o živiny v rajčatech, číslo jedna je lykopen, který ovlivňuje kardiovaskulární systém mnoha způsoby. Mezi jinými pomáhá regulovat krevní tlak; působí jako prevence aterosklerózy; snižuje LDL cholesterol a triglyceridy a současně podporuje syntézu dysfunkčních částic HDL.

✅ 3. Rajče je vitamínová a nutriční bomba

Rajčata jsou dobrým zdrojem několika vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin:

  • vitamín C – tento vitamín je nezbytnou živinou a antioxidantem. Jedno středně velké rajče může poskytnout asi 28% referenčního denního příjmu
  • draslík – esenciální minerál, draslík, je prospěšný při kontrole krevního tlaku a prevenci srdečních chorob
  • vitamin K1 – také známý jako fylochinon, je důležitý pro srážení krve a zdraví kostí
  • folát (vitamin B9) – jeden z vitamínů B, folát je důležitý pro normální růst tkání a funkci buněk. Je to obzvláště důležité pro těhotné ženy
  • lykopen – červený pigment a antioxidant, lykopen, se intenzivně studoval z hlediska jeho příznivých účinků na zdraví
  • beta karoten – antioxidant, který často dodává potravinám žlutý nebo oranžový odstín. Beta karoten se ve vašem těle přemění na vitamín A
  • naringenin – tento flavonoid, který se nachází ve slupce rajčete, snižuje zánět a chrání před různými chorobami
  • kyselina chlorogenová – silná antioxidační sloučenina, kyselina chlorogenová, může snížit krevní tlak u lidí se zvýšenými hladinami

✅ 4. Rajčata mohou snížit dopad cukrovky

Máte-li cukrovku, zelenina a ovoce jsou vždy „smart“ na vašem talíři. Výzkum však zjistil, že rajčata skutečně snižují oxidační stres, zánět, aterosklerózu a poškození tkání, které způsobuje diabetes. Když budete mít k obědu rajčata, pravděpodobně to hned nesníží hladinu cukru, dlouhodobé ochranné vlastnosti však nelze ignorovat.

✅ 5. Skvělý zdroj vlákniny

Jako většina plodin, i rajčata jsou dobrým zdrojem vlákniny – jedno médium obsahuje 1,5g. Vláknina pomáhá udržovat jídlo v pohybu v zažívacím systému, takže máte pravidelné pohyby střev. Také vám poskytnou delší pocit sytosti než jiné druhy potravin (jako například rafinované uhlohydráty) a mohou tak být přínosné i pro hubnutí.

✅ 6. Chrání vaši pokožku

Konzumace rajčat může snížit poškození pokožky UV zářením a snížit riziko spálení pokožky. Vědci se domnívají, že to může být způsobeno vysokým obsahem karotenoidů (jedním z nich je superstar lykopen). To, že jste včera večer měli salát caprese, samozřejmě neznamená, že se dnes můžete vzdát opalovacího krému na pláži. Když jste na slunci, nadále noste širokospektrální SPF nejméně 30 a přidanou ochranu rajčaty považujte za bonus.

✅ 7. Chrání váš zrak

Pokud potřebujete ještě jeden důvod ke konzumaci většího množství potravin bohatých na lykopen, studie spojily spotřebu lykopenu s nižším rizikem vzniku makulární degenerace spojené s věkem a potenciální katarakty. Během zásobování se rajčaty hoďte do košíku i vajíčka a listovou zeleninu, která obsahují lutein a zeaxantin – další dva pro oči zdravé karotenoidy.

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.1/5 - (19 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Hodně času také věnuji poznávání rostlin, květin a pestré zahrady. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *