Güde GUS 650 |
---|
Vítěz testu |
|
|
Univerzální bruska do domácnosti s širokým využitím. |
719 Kč 592 Kč |
Zlevněná cena svarecky-obchod.cz |
V našem srovnání proto naleznete z každého něco. Představím vám v něm 3 brusek a zařízení, které podle mě stojí za to. Při výběru mě zajímal nejen typ brusky, ale také jeho vlastnosti a v neposlední řadě i jeho cena. Přečtěte si krátké recenze ke každé z nich a samozřejmě i jednoduchý návod Jak vybrat brusku na nože.
Při hodnocení brusek na nože jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Brusky na nože na základe porovnávacího testu 2024
1. místo | 2. místo | 3. místo |
---|---|---|
Vítěz testu | Lidová volba | |
Güde GUS 650 | Orava BN-40 | LAMART LT2093 |
719 Kč 592 Kč | 649 Kč | 269 Kč |
Zlevněná cena svarecky-obchod.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz |
Recenze 3 nejlepších brusek na nože pro rok 2024
Vítěz testu
1. Güde GUS 650 -127 Kč ve slevě
Robustní motor s tichým chodem, speciální diamantový brusný kotouč a otáčky 6000 za minutu znamenají, že kvalita ostření je na více než uspokojivé úrovni při minimálním odběru broušeného materiálu.
Výhody
- univerzálnost
- tichý chod
- diamantový brusný kotouč o průměru 48 mm
- dobrá kvalita ostření při minimálním odběru broušeného materiálu
- přiměřená cena
Nevýhody
- „levné” plastové provedení
- plastový kryt méně stabilně drží nůž v úhlu
- broušení nožů vyžaduje trochu větší zručnost
Verdikt: Univerzální bruska do domácnosti s širokým využitím.
Naše hodnocení:
Cena: 592 Kč
Zlevněná cena
svarecky-obchod.cz
Detail
Lidová volba
2. Orava BN-40
Pro běžné použití v domácnosti zcela postačuje. Při broušení je třeba pak pracovat s citem – spíše netlačit ale jen jemně posouvat nůž po brusných kotoučích.
Výhody
- skvělý poměr cena / výkon
- snadné použití
- tichý chod
Nevýhody
- slabší motor
- je třeba si zvyknout na držení správného úhlu
Verdikt: Rychlý a hlavně jednoduchý způsob broušení kuchyňských i sportovních nožů za dobrou cenu.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
3. LAMART LT2093
Je vyrobena z ABS plastu s protiskluzovou základnou, takže vám při broušení nožů neujde… Pro domácí účely v kuchyni postačí (na obyčejné nože, ke kterým nemáte „citový vztah“), profesionálům a nožovým pedantům doporučuji vybírat z kategorie profesionálnějších brusek nebo brusných kamenů.
Výhody
- bezpečné ostření
- protiskluzová úprava
- snadné použití
- tři brusné kotouče
- i k broušení nůžek
Nevýhody
- lehčí plast
- nože s delší čepelí asi moc ne
Verdikt: Úplně běžná plastová bruska na nože – ale až se třemi brusnými kotouči (+ brouska nůžek). Pro domácí potřeby a levnější nože naprosto postačí.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Jak vybrat vhodnou brusku na nože
Vybrat vhodnou brusku na nože nemusí být pro mnohé žádný větší problém. A přece si při tom je třeba dávat pozor na několik důležitých vlastností a parametrů, na jejichž základě si vyberete ostřič, který vám bude vyhovovat nejvíce.
- typ brusky na nože
- kvalita zpracování a ergonomie
- další důležité parametry a vlastnosti (rozměry, výbava…)
- renomé výrobce a značky, od kterých se odvíjí jejich cena
Brusky na nože – základní typy
Nůž – tento základní nástroj používáme dennodenně a to ani nemusíme být kuchařským guru. Jednoduše se bez něj v kuchyni neobejdeme. Každá potravina potřebuje svoji čepel (jinou třeba na maso, jinou na zeleninu, jinou na chléb…). A čím častěji se používají, tím více péče vyžadují. Minimálně však pravidelně přebrousit. Kdy jste to udělali naposledy a víte čím vším se nože mohou brousit/ostřit? Toto jsou základní typy brusek:
- štěrbinové („véčka“)
- nerezové kulaté (ocílky)
- brusné kameny
- elektrické brusky
Štěrbinové brusky na nože
Jsou praktické, poměrně bezpečné a rychlé a je to vlastně také nejoblíbenější typ brusky (tvar V) pro většinu domácností. Není tedy určena k žádnému profi broušení. Ale svůj úkol – ostření si zastane dobře, hlavně u nožů s měkčí čepelí. Ty běžné ruční stolní dostanete v obchodě pod 235 -350 Kč, kvalitnější, například s diamantovou brusnou plochou stojí i více než 950 Kč.
Nejznámější výrobci: Lansky, Fiskars, Zwilling, Wüsthof, Tescoma
Jak jimi brousit (+ videonávod)
Princip spočívá v tom, že štěrbinovou brusku postavíte na rovnou podložku, pevně chytíte za rukojeť a přetažením nože přes štěrbinu (směrem k sobě) obrousíte čepel nože z obou stran současně. Po použití ji jen otřete vlhkou utěrkou, v žádném případě nemyjte v myčce.
Nerezové kulaté brusky na nože (ocílka, brus, „osla“)
Ocílka je vlastně taková kovová tyč s rukojetí a může mít buď hrubší nebo jemnější povrch. Není moc praktická pro příliš velké nože. Tento typ brusky na nože se nejčastěji používá k udržování ostří, to znamená, že s ním na tupém noži ostří nevytvoříte (neodebírá ocel). Takže ocílku na nože použijete při pravidelné údržbě – klidně i před každým použitím nože. Uplatnění najde zejména v profesionální kuchyni – je to vlastně narovnávací ocílka, která ostrý nůž udržuje déle ostrý.
Existuje ještě jeden typ ocílky – takzvaná brousící. Ono to už není vlastně ocílka, ale ruční bruska. Takové „ocílky“ jsou levnější, všude dostupné i jako součást setů. Velice často se používá právě v domácnostech. Podle zrnitosti odebírají z čepele větší množství materiálu. Chcete-li pořádně nabrousit nůž, tak touto brusnou ocílkou to neřešte. Ona ho sice nabrousí, avšak dost nahrubo. Také při tom není možné udržet stálý správný úhel ostření, takže ostří dříve zničíte. Na drahé nože ji určitě nepoužívejte.
Jak jimi brousit (+ videonávod)
Pro práci s ocílkou potřebujete trochu praxe. Brusku držte v nedominantní ruce a nůž v té, se kterou obyčejně krájíte. Kořen nože přiložte ke špičce brusky a při mírném tlaku nůž veďte proti ostří na konec brusky tak, abyste skončili u špice nože. Stejný postup zopakujte i při druhé straně ostří.
Elektrické brusky na nože
Elektrická bruska na nože je výhodná pro uživatele zejména v tom, že má speciální vodící drážky, aby se vždy konstantně udržel úhel broušení – přesně takový jaký má být. Ty levnější si můžete pořídit v ceně přibližně od 470 Kč, lepší přístroje stojí 3 500 Kč a více a profi strojky dokonce i více než 7 000-8 300 Kč.
Nejznámější výrobci: Klarstein, Orava, Tormek, Worcraft, Wüsthof
Většinu práce za vás při broušení odvede vlastně elektromotor. Vy nemusíte nebezpečně manipulovat s nožem, takže vám nehrozí, že se říznete. navíc, některé elektrické brusky disponují několika praktickými funkcemi. Některé například kromě toho, že váš nůž důkladně nabrousí, jej i pěkně vysuší, disponovat mohou i integrovaným UV sterilizátorem, který zničí všechny choroboplodné zárodky, může fungovat i jako stojan na nože… Některé profi stroje vás dokážou při broušení správně navést a mají dokonce i přednastavené programy,
Kotoučová bruska
Pokud máte doma kotoučovou elektrickou brusku, případně i pásovou, klidně ji můžete využít k broušení nožů. Pozor si dejte hlavně na to, aby se vám při ostření čepel moc nezahřívala a tak se nezměnily vlastnosti kovu/kovů, ze kterých byla vyrobena. Pokud se kov „překalí“, ostří nože se bude lámat vždy, když narazí na co i jen trochu tvrdší podložku. Nejlepší tedy bude, pokud při broušení nožů použijete brusku, která má také pomalý chod, přívod chladicí kapaliny a speciální kotouče. Případně přímo profi brusku, která je primárně určena pro broušení a ostření nožů.
Brusné kameny
Pokud máte více času a svým nožům chcete věnovat patřičnou péči a pozornost, tak sáhněte po brusném kameni. Takto se například brousí speciální japonské nože (mají zpravidla tvrdší čepele a jemnější ostří než jejich evropští „bratři“).
Typy brusného kamene
Základním typem brusného kamene je přírodní. Kdysi k ostření nožů sloužil jen ten. Šlo o přírodní minerály, zejména korund (85% oxid hlinitý) nebo křemen (90% oxid křemičitý). Dnes převládají kameny syntetické, které mají rovnoměrnou zrnitost v celé vrstvě, jsou jakékoli velikosti a tvaru a z jakéhokoli brusného materiálu. Nejčastěji se používá karborundový – hranol vyrobený z karbidu křemíku, který se skládá ze dvou slepených částí. Jedna část má tak zrnitost například 150, druhá 320 (značení je stejné jako u brusných kotoučů).
Jak jimi brousit
Pro broušení svého nože upřednostněte spíše syntetický brusný kámen. Před použitím jej namočte do vody aby se póry nezanesly obroušenou ocelí. Kámen si položte po délce před sebe a kopírujte úhel, do kterého váš nůž zabrousil výrobce. Čepel chyťte oběma rukama a tahejte jemně proti ostří od sebe. Totéž pak i z druhé strany ostří. Nejprve použijete hrubší stranu kamene, pak tou hladší už jen vyhladíte čerstvě nabroušené ostří.
Kvalita zpracování a ergonomie, používání
Ať se bavíme o jakémkoli typu brusky, kvalita zpracování je důležitá při každém. Některé jsou pro používání jednodušší (elektrické a štěrbinové), u jiných budete potřebovat trochu dovednosti (ocílky a úhlové brusky). Z hlediska ergonomie je důležité zpracování držadla u štěrbinových brusek – tak aby se při tom ruka moc nenamáhala. Rukojeť ocílky by také neměla mít jen takový „přibližný“ tvar. Ty, které se při broušení pokládají na stůl by měly mít bez výjimky protiskluzovou základnu pro bezpečnější používání.
Důležité vlastnosti a parametry
Jeden z nejdůležitějších parametrů a vlastností brusky je brusný materiál. A to bez ohledu na to, jestli je to ruční nebo elektrická bruska na nože. Standard je v tomto případě nerezová ocel, použití měkčích materiálů zkracuje životnost zařízení. U dražších produktů není ničím neobvyklá keramika (lamely, kotouče…), případně karbid-wolfram nebo diamantové brusné plochy.
Co se týká rozměrů, tak u ocílky by to mělo být alespoň 20 cm brusné plochy, u stolních štěrbinových a elektrických modelů by nemělo chybět vícestupňové broušení v kombinaci s kompaktními rozměry. Brusky z dílenského vybavení jsou samozřejmě o dost větší a potřebují více prostoru při používání (do kuchyně si je raději nenoste).
Broušení nebo ostření nože?
Ano, je v tom rozdíl. Při broušení se ostří nože dává požadovaný tvar. Při ostření se rovná hrot ostří, který je po broušení příliš tenký a pod mikroskopem by bylo vidět, že je roztřepený nebo zvlněný. Ostření hrot ostří zpevní!
Pro ostří obecně platí, že čím má menší úhel, tím se s nožem lépe řeže. Ale zároveň se snáze otupí. Kuchyňský sekáček mívá úhel ostří až 40° – protože s ním nepotřebujeme řezat přesně. K tomu slouží klasický kuchyňský nůž, který má úhel ostří přibližně 22°. U ostatních nožů (lovecké, rybářské, či jiné osobní) je úhel ostří plně osobní záležitostí – závisí na tom na jaký nůž je člověk zvyklý a jak často ho pak používá.
Čepele nože – každá reaguje na broušení jinak
Čepele nože jsou z různých typů oceli, v podstatě jde o to, aby byly tvrdé a houževnaté. Požadované vlastnosti se dodávají specifickou technologií výroby a různými přísadami. Takže pokud vidíte u nože označení, že je vyroben z diamantové oceli – tak buď je to jen reklamní hláška, že nůž je tvrdý jako diamant, nebo opravdu obsahuje diamant jako přísadu – ale ani tak se taková ocelová čepel tvrdosti diamantu nevyrovná.
O nožích samotných a ocelích, ze kterých se vyrábějí jejich čepele, je dostupných velké množství informací. Pro ostření v domácnosti vám však postačí pár základních údajů:
- dobře se ostří uhlíková ocel ve všech podobách včetně takzvané práškové oceli
- trochu hůře se ostří nerezová ocel, na druhou stranu zase výborně odolává korozi
- totéž platí i na titanovou ocel, která je však houževnatější, ačkoli měkčí než klasická kalená ocel (díky dalším přísadám zůstávají titanové čepele dlouho ostré, protože se tolik neopotřebovávají)
Tvrdost čepele
Platí pravidlo: čím je čepel nože z tvrdšího materiálu – tím déle ostří udrží svůj tvar – ale o to je i křehčí. Ostření nože tak musí být opatrnější a pečlivější.
Tvrdost čepelí nožů se stanovuje na základě Zkoušky tvrdosti podle Rockwella – konkrétně HRC. Kuchyňské nože by měly mít podle normy minimálně 52 HRC, přičemž ty kvalitnější hledejte v rozmezí 55-58 HRC. Damaškové mívají nad 60 HRC, některé specializované i 68 HRC! Takže, pokud máte doma nůž, který se velmi rychle tupí – nebude vyroben z příliš tvrdé oceli.
Nože se vyrábějí i z několika vrstev různých materiálů – tím se vyžívají dobré vlastnosti použitých kovů a výsledkem toho je ještě kvalitnější ocel. Dobrým příkladem je damašková ocel, která je skovaná z několika desítek plátů různých ocelí. Je příkladem dávnověkého mistrovství a taková čepel je pak charakteristicky mramorovaná a dlouho drží ostří a neláme se.
První zmínky o výrobě damaškové oceli pocházejí již z rané doby železné (1. polovina 1. tisíciletí před Kristem). Nejprve se zřejmě vyráběla v Indii, a zanedlouho se rozšířila do celého tehdy známého světa. Brzy začala být napodobována všemi národy, které tehdy ovládaly technologii zpracování železa (čti více zajímavostí o damaškové oceli).
Jak správně nabrousit nůž – praktické tipy
Pokud i pro broušení svého nože použijete kterýkoli typ brusky (profesionální, nebo i pro domácí použití), těchto pár obecných tipů a rad vám s tím může pomoci:
- při použití brusného kamene dbejte na to, aby byl kámen stále mokrý (broušení nože je pak rychlejší a efektivnější)
- nůž se brousí vždy proti ostří, nikdy ne opačně
- při broušení je třeba abyste korigovali tlak na čepel nože podle toho, jak je jeho ostří hrubé
- je-li ostří nože špatně zbroušeno, vybruste jej na hrubém kameni
- úhel, pod kterým brousíte jednotlivé strany by měl být stejný
- na obou stranách proveďte stejný počet tahů
- pro velmi ostrý nůž jej bruste pod ostrým úhlem
- pro méně ostrý zvolte při broušení větší úhel
- ostrost nože ovlivňuje jeho trvanlivost, takže jej ostřete pravidelně
- po broušení nože vždy jeho ostří vyzkoušejte – například pokud snadno rozříznete obyčejný kousek papíru je to jasný znak toho, že váš nůž je dobře nabroušený
- při broušení použijte nejlépe dvě brusky – jednu s hrubšími zrny, druhou s jemnějšími (případně oboustranný brusný kámen)
- nejprve se používá hrubší bruska, s jemnější se pak nůž už jen dobrušuje
- při jemném broušení méně – jemně krouživým pohybem
- po naostření na brusce nůž můžete pohodlně dobrousit na obyčejném koženém opasku (ve směru ostří) – zbavíte se tak případných drobných nerovností
- během broušení buďte maximálně opatrní a pozor si dávejte hlavně na prsty
- nůž po naostření vždy důkladně uskladněte (do obalu nebo na určené místo v kuchyni)
Správné broušení nože – VIDEO
Pár slov na závěr
Broušení nožů v domácnosti je důležitá věc a jako taková vyžaduje patřičnou pozornost a důslednost. Není to žádná věda (i když někteří „nožoví milovníci“ by mi určitě oponovali) – u ručních brusek si dejte pozor na ruce, u těch elektrických je to komfortnější a tato starost odpadá. Každopádně vždy však postupujte zásadně v souladu s pokyny od výrobce.
Pokud o broušení nožů nemáte vůbec zájem, snadná pomoc. Pořiďte si kvalitní keramické nože, u kterých mnozí výrobci garantují doživotní ostrost. Počítejte však s tím, že jsou extrémně křehké a musíte si při práci s nimi dávat „bacha“, aby se vám nezlomili (při pádu na zem například).
Do testu jsme vybrali Brusky na nože pouze z ověřených eshopů
Mohlo by vás zajímat
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Jaké jsou hrnce z Lidlu (lidl-shop.cz)? Podívali jsme se na spolehlivost, kvalitu a cenu
- Jak vyčistit krbové sklo - čistič krbového skla není jediné řešení
- Vybíráme plynový kotel - srovnání 3 vhodných modelů
- 30+ inspirací na krásné tradiční, netradiční i moderní adventní věnce2024
- Vybíráme kamenný obklad na zeď do interiéru
- Jaký bezdotykový dávkovač mydla koupit?