Vybíráme nejlepší brusku na nože, porovnali jsme je 7 – recenze doporučují Delimano a Zwilling

Redakce CestakBydlení.cz Test 29. března 2020 0

Celkoví víťezi testu

Delimano Brava Extreme Delimano Sharpener Astoria Graef CC 120 Twin Sharp Zwilling
Vítěz testu Lidová volba Pro náročné Zlatá střední cesta
Brousek na nože + 3 nože Brava Extreme
Sharpener Astoria
Graef CC 120 Elektrická bruska nožů
Twin Sharp Zwilling
  1. bruska ostří kvalitně - pozor, nůž je však třeba ostřit pouze s minimálním tlakem
  2. 3 kvalitní nože
  3. cena
  1. dobrá cena
  2. dobře se drží
  3. na domácí použití stačí
  1. diamantová bruska
  2. i na broušení jednostranných nožů
  3. i na broušení zoubkovaných nožů
  4. profi provedení i na domácí účely
  5. rychlé ostření
  6. jednoduchá manipulace
  1. německá kvalita
  2. ideální pro rychlé obnovení ostrosti nožů
  3. snadné použití
  1. rozměrově menší
  2. na nůžky spíše ne
  1. kratší
  2. bez "ouška" na zavěšení
  3. na tvrdší nože se nehodí
  4. je to ocílka - tyčová bruska a tedy náročnější na manipulaci
  1. cena
  2. nebrousí keramické nože
  1. žádná (v rámci své kategorie TOP produkt)
Univerzální kvalitní bruska do kuchyně za za výbornou cenu. Bruska z nerezu - ocílka najde uplatnění v každé domácnosti na jednoduché zabroušení nožů. Nabroušením v této brusce získáte ten nejodolnější tvar ostří, jaký existuje. Výsledkem je tak optimálně ostří nejen na profi kuchařských nožích, ale i na nožích v domácnosti, sportovních a zoubkovaných. Bruska na nože Zwilling se vyznačuje vysokou kvalitou, perfektním designem a hlavně funkčností. S velkým důrazem na bezpečnost.
599 Kč 279 Kč 4 114 Kč 441 Kč
Ukázat nabídku Ukázat nabídku Ukázat nabídku Ukázat nabídku
Jak se pracuje s tupým nožem? Nuž, velmi špatně, což potvrdí každá hospodyňka i domácí pán. Je to nejen nepraktické a namáhavé, ale také nebezpečné. Nejvíce úrazů v kuchyni vzniká v důsledku toho, že se v ní vyskytují nenaostrené nože. Znáte základní pravidlo, které je platné univerzálně pro všechny typy nástrojů a nářadí? Co je ostré -- to je bezpečné! Ne? Tak vězte, že je to opravdu tak. Na tupý nůž při řezání více tlačíme a spíše se pak při tom dokážeme zranit. Přitom řešení problému s názvem Tupý nůž, je rychle nasnadě. Nože se dají naostřit rychle a kvalitně, bez vynaložení větší námahy pomocí jednoduché brusky na nože!

Chcete vědět, které brusky dopadly v našem testu nejlépe? Přečtěte si kratší recenze jednotlivých brusek spolu s jejich parametry. Vybrali jsme a porovnali 7 podle nás nejlepších brusek nejen pro rok 2020.

Zároveň zde naleznete jednoduchý návod, jak si vybrat brusku na nože právě do vaší domácnosti a to nejen podle účelu ale i praktických parametrů. Plus: Víte jak rychle a jednoduše na broušení nožů? Čtěte dál.

Nejlepší Brusky na nože na základe porovnávacího testu 2020

1. místo 2. místo 3. místo 4. místo 5. místo 6. místo 7. místo
Vítěz testu 2020 Lidová volba Zlatá střední cesta Pro náročné Lidová volba
Delimano Brava Extreme Delimano Sharpener Astoria Twin Sharp Zwilling Nerezový brousek na nože WMF Graef CC 120 Güde GUS 650 Orava BN-40
Brousek na nože + 3 nože Brava Extreme Sharpener Astoria Twin Sharp Zwilling Nerezový brousek na nože WMF Graef CC 120 Elektrická bruska nožů Güde GUS 650 Orava BN-40
599 Kč 279 Kč 441 Kč 1 390 Kč 4 114 Kč 649 Kč 422 Kč
Ukázat nabídku Ukázat nabídku Ukázat nabídku Ukázat nabídku Ukázat nabídku Ukázat nabídku Ukázat nabídku

4 nejlevnější kvalitní Brusky na nože do 599 Kč

Recenze 7 nejlepších brusek na nože pro rok 2020

1. Delimano Brava Extreme

Typ brusky: ruční, “V-éčko”, štěrbinová ● Materiál: ocel Tungsten + plastová krytka

Brousek na nože + 3 nože Brava Extreme

Bruska na nože Delimano Brava Extreme je vyrobena z oceli Tungsten a je opatřena ochranným bezpečnostním krytem, který zachycuje kovové hobliny. Jednoduše se upevňuje na každý rovný povrch pomocí přísavky na spodní straně což zaručuje potřebnou stabilitu při broušení bezproblémové, bezpečné, ostření.

Brousit ní můžete podle výrobce všechny typy čepelí (i vroubkované) a z téměř všech materiálů (nerezová ocel, slitina, uhlík …). Bonus? 3 nože!

Výhody

  • bruska ostří kvalitně -- pozor, nůž je však třeba ostřit pouze s minimálním tlakem
  • 3 kvalitní nože
  • cena

Nevýhody

  • rozměrově menší
  • na nůžky spíše ne

Verdikt: Univerzální kvalitní bruska do kuchyně za za výbornou cenu.

Naše hodnocení:

Cena: 599 Kč

Ukázat nabídku
Detail


2. Delimano Sharpener Astoria

Typ brusky: ocílka, nerezová kulatá

Sharpener Astoria

Delimano Astoria je praktická bruska (ocílka) na nože z nerezové oceli. Vyznačuje se hrubým tahem. Má ergonomickou rukojeť, která vás chrání před poraněním. Je určena pro broušení kuchyňských nožů s hladkým ostřím.

Je v dobré kvalitě s dlouhou životností. Vhodná i do myčky.

 

Výhody

  • dobrá cena
  • dobře se drží
  • na domácí použití stačí

Nevýhody

  • kratší
  • bez “ouška” na zavěšení
  • na tvrdší nože se nehodí
  • je to ocílka -- tyčová bruska a tedy náročnější na manipulaci

Verdikt: Bruska z nerezu -- ocílka najde uplatnění v každé domácnosti na jednoduché zabroušení nožů.

Naše hodnocení:

Cena: 279 Kč

Ukázat nabídku

Lidová volba


3. Twin Sharp Zwilling

Typ brusky: ruční, “V-éčko”, štěrbinová ● Délka: 16,5 cm ● Materiál: plast ● Barva: černá nebo červená

Twin Sharp Zwilling

Štěrbinová bruska na nože Twin Sharp od německého výrobce Zwilling (vyrábí například nože, které patří mezi špičku na světě) je velmi praktická a jednoduchá při používání. Brusku položíte na stůl, přidržíte a 4-5x projdete ostřím nože po celé délce V-Eckovi výřezem. A co je asi nejpodstatnější -- broušení s ní je bezpečné. Záštita chrání před sklouznutím ostří nože k prstům.

Takto při pravidelném broušení svých nožů zachováte dlouho jejich ostrost (bez nutnosti přebrušování) a původní vlastnosti nože při krájení. V podstatě je to vlastně originální příslušenství k nožům značky Zwilling, ale můžete jej samozřejmě a bez obav použít i na údržbu nožů jiných značek.

Výhody

  • německá kvalita
  • ideální pro rychlé obnovení ostrosti nožů
  • snadné použití

Nevýhody

  • žádná (v rámci své kategorie TOP produkt)

Verdikt: Bruska na nože Zwilling se vyznačuje vysokou kvalitou, perfektním designem a hlavně funkčností. S velkým důrazem na bezpečnost.

Naše hodnocení:

Cena: 441 Kč

Ukázat nabídku
Detail

Zlatá střední cesta


4. Nerezový brousek na nože WMF

Typ brusky: ruční, “V-éčko”, štěrbinová ● Délka: 19 cm ● Materiál: nerezová ocel 18/10 Cromargan® + plastová krytka ● Barva: nerezová ocel

Nerezový brousek na nože WMF

Bruska na nože značky WMF je oceňována zejména pro svou dlouhou životnost a neobvyklou odolnost. Je velmi elegantní -- jednoznačně ozdoba každé kuchyně (funkční i estetická). Jednoduše se používá a také snadno čistí. Vhodný pro všechny typy nožů kromě těch, které mají pilovité a vroubkované ostří.

Brusná část je z enormně tvrdého kovu, a proto nože dokáže perfektně nabrousit. A pokud se i po čase intenzivního používání brusná plocha otupí, po odstranění průhledného krytu povolíte šrouby a pootočíte brusnými trojúhelníky. Následně šrouby utáhnete a opět nasadíte kryt. Podle výrobce je to možné provést pouze dvakrát.

Výhody

  • ostří kvalitně a bezpečně
  • na pracovní desce stabilní
  • snadné použití
  • odolná bruska s dlouhou životností

Nevýhody

  • dražší

Verdikt: Bruska na nože z cromarganovej nerezové oceli a plastu, která perfektně nabrousí každý nůž.

Naše hodnocení:

Cena: 1 390 Kč

Ukázat nabídku
Detail


5. Graef CC 120

Typ brusky: elektrická, diamantová, 3-stupňová ● Příkon: 75 W ● Vedení nože: pružné lamely ● Barva: Bílá, chrom nebo metalíza ● Hmotnost: 2,022-2,179 kg dle provedení

Graef CC 120 Elektrická bruska nožů

Graef CC 120 je bleskurychlá (naostření 1 minuta, doostření 10 sekund) profesionální bruska na nože s třístupňovým ostřím Trizor-Plus brousí a doostřuje nože s rovným i zoubkovitým ostřím tak, aby každý nůž měl ostré a trvanlivé ostří během několika vteřin.

Jemné, 100% diamantovými zrny potažené kuželové disky ve fázi 1 a 2 formují první a druhé zkosení odolného, obloukovitého ostří. Ve třetí fázi flexibilní obtahovací disk vytváří ultra ostré leštěné ostří. Má vestavěné vysoce přesné úhlové vodicí prvky s pružnými lamelami, které stabilizují čepel pod požadovaným úhlem.

Bruska je robustní kompaktní konstrukce s pružnými nožkami, které zajišťují její stabilitu na ploše. Při broušení není třeba používat žádné ostřící kapaliny nebo olej.

Výhody

  • diamantová bruska
  • i na broušení jednostranných nožů
  • i na broušení zoubkovaných nožů
  • profi provedení i na domácí účely
  • rychlé ostření
  • jednoduchá manipulace

Nevýhody

  • cena
  • nebrousí keramické nože

Verdikt: Nabroušením v této brusce získáte ten nejodolnější tvar ostří, jaký existuje. Výsledkem je tak optimálně ostří nejen na profi kuchařských nožích, ale i na nožích v domácnosti, sportovních a zoubkovaných.

Naše hodnocení:

Cena: 4 114 Kč

Ukázat nabídku

Pro náročné


6. Güde GUS 650

Typ brusky: elektrická, univerzální, kotoučová ● Příkon: 65 W ● Šířka nože: 6-51 mm ● Průměr brusného kotouče: 48 mm ● Hmotnost: 2,25 kg

Güde GUS 650

Víceúčelová bruska Güde GUS 650 je vhodná pro broušení spirálových vrtáků 3 -- 10 mm, ostření / broušení kuchyňských nožů a nůžek, zahradnických nůžek, špachtlí, šroubováků, dlát, hoblovacích nožů, seker a tak dále a tak dále.

Robustní motor s tichým chodem, speciální diamantový brusný kotouč a otáčky 6000 za minutu znamenají, že kvalita ostření je na více než uspokojivé úrovni při minimálním odběru broušeného materiálu.

Výhody

  • univerzálnost
  • tichý chod
  • diamantový brusný kotouč o průměru 48 mm
  • dobrá kvalita ostření při minimálním odběru broušeného materiálu
  • přiměřená cena

Nevýhody

  • “levné” plastové provedení
  • plastový kryt méně stabilně drží nůž v úhlu
  • broušení nožů vyžaduje trochu větší zručnost

Verdikt: Univerzální bruska do domácnosti s širokým využitím.

Naše hodnocení:

Cena: 649 Kč

Ukázat nabídku


7. Orava BN-40

Typ brusky: elektrická, 2-stupňová ● Příkon: 40 W ● Hmotnost: 1,02 kg

Orava BN-40

Elektrická bruska na nože Orava BN-40 se safírovými brusnými kotouči spolehlivě nabrousí čepel nožů. Má dvoustupňový ostřící systém -- úvodní hrubé broušení vytvoří požadovaný úhel hrany čepele + následné jemné přebroušení přesně nabrousí čepel nože. Disponuje vodícími drážkami pro čepel, které automaticky udržují potřebný úhel.

Pro běžné použití v domácnosti zcela postačuje. Při broušení je třeba pak pracovat s citem -- spíše netlačit ale jen jemně posouvat nůž po brusných kotoučích.

Výhody

  • skvělý poměr cena / výkon
  • snadné použití
  • tichý chod

Nevýhody

  • slabší motor
  • je třeba si zvyknout na držení správného úhlu

Verdikt: Rychlý a hlavně jednoduchý způsob broušení kuchyňských i sportovních nožů za dobrou cenu.

Naše hodnocení:

Cena: 422 Kč

Ukázat nabídku

Lidová volba


Broušení nebo ostření nože?

Ano je v tom rozdíl. Při broušení se ostří nože dává požadovaný tvar. Při ostření se rovná hrot ostří, který je po broušení příliš tenký a pod mikroskopem by bylo vidět, že je roztřepený nebo zvlněný. Ostření hrot ostří zpevní!

Pro ostří obecně platí, že čím má menší úhel, tím se s nožem lépe řeže. Ale zároveň se snadněji otupí. Kuchyňský sekáček mívá úhel ostří až 40 ° -- protože s ním nepotřebujeme řezat přesně. K tomu slouží klasický kuchyňský nůž, který má úhel ostří přibližně 22 °. U ostatních nožích (lovecké, rybářské či jiné osobní) je úhel ostří plně osobní záležitostí -- závisí na tom na jaký nůž je člověk zvyklý a jak často ho pak používá.

 

Čepele nože -- každá reaguje na broušení jinak

Čepele nože jsou z různých typů oceli, v podstatě jde o to aby byly tvrdé a houževnaté. Požadované vlastnosti se dodávají specifickou technologií výroby a různými přísadami. Takže pokud vidíte při noži označení, že je vyroben z diamantové oceli -- tak buď je to jen reklamní hláška, že nůž je tvrdý jako diamant, nebo opravdu obsahuje diamant jako přísadu -- ale ani tak se taková ocelová čepel tvrdosti diamantu nevyrovná.

O nožích samotných a ocelích, ze kterých se vyrábějí jejich čepele je dostupných velké množství informací. Pro ostření v domácnosti postačí však pár těchto základních údajů:

  • dobře se ostří uhlíková ocel ve všech podobách včetně takzvané práškové oceli
  • trochu hůře se ostří nerezová ocel, na druhou stranu zas výborně odolává korozi
  • totéž platí i na titanovou ocel, která je však houževnatější, ačkoli měkčí než klasická kalená ocel (díky dalším přísadám zůstávají titanové čepele dlouho ostré, protože se tolik neopotřebovávají)
💡 Damašková ocel

Nože se vyrábějí i z několika vrstev různých materiálů — tím se vyžívají dobré vlastnosti použitých kovů a výsledkem toho je ještě kvalitnější ocel. Dobrým příkladem je damašková ocel, která je skovaná z několika desítek plátů různých ocelí. Je příkladem dávnověku mistrovství a taková čepel je pak charakteristicky mramorovaná a dlouho drží ostří a neláme se.

První zmínky o výrobě damaškové oceli pocházejí již z rané doby železné (1. polovina 1. tisíciletí před Kristem). Nejprve se zřejmě vyráběla v Indii, a zanedlouho se rozšířila do celého tehdy známého světa. Brzy začala být napodobována všemi národy, které tehdy ovládali technologii zpracování železa (čti více zajímavostí o damaškové oceli).

➡️ Tvrdost čepele

Platí pravidlo: čím je čepel nože z tvrdšího materiálu -- tím déle ostří udrží svůj tvar -- no o to je i křehčí. Ostření nože tak musí být opatrnější a pečlivěji.

Tvrdost čepelí nožů se stanovuje na základě Zkoušky tvrdosti podle Rockwella -- konkrétně HRC. Kuchyňské nože by měli mít podle normy minimálně 52 HRC, přičemž ty kvalitnější hledejte v rozmezí 55-58 HRC. damaškové mívají nad 60 HRC, některé specializované i 68 HRC!

Takže, pokud máte doma nůž, který se velmi rychle tupí -- nebude vyroben z příliš tvrdé oceli.

 

Jak si vybrat brusku na nože

Brusky na nože jsou specifické v tom, že existuje více typů tohoto nářadí, které fungují na jiném principu ( “nerezové tyčinky, véčka, elektrické strojky”). Proto si nyní představme všechny typy brusek na jednom místě s tím, že při každém si o něm něco řekneme (výhody i nevýhody) a jak s ním pracovat.

 

Brusky na nože -- základní typy

Nůž -- tento základní nástroj používáme dennodenně a to ani nemusíme být kuchařským guru. Jednoduše se bez něj v kuchyni neobejdeme. Každá potravina potřebuje svou čepel (jiná je potřebná na maso, jiná na zeleninu, jiná na chléb). Čím častěji se používají tím více péče vyžadují, minimálně pravidelně přebrousit. Kdy jste to udělali naposledy a víte čím vším se nože mohou brousit / ostřit? Toto jsou základní typy brusek:

 

Štěrbinové brusky na nože

Jsou praktické, poměrně bezpečné a rychlé. Ty běžné ruční stolní dostanete v obchodě pod 250 Kč, kvalitnější, například z nerezu stojí i více než 1000 Kč. Oblíbený typ brusky (tvar V) pro většinu domácností. Není to na žádné profi broušení. Ale svou roli -- ostření si zastane dobře, hlavně při nožích s měkčí čepelí.

Nejznámější výrobci: Lansky, Fiskars, Zwilling

➡️ Jak nimi brousit

Princip spočívá v tom, že štěrbinovou brusku postavíte na rovnou podložku, pevně chytíte za rukojeť a přetažením nože přes štěrbinu (směrem k sobě) obrousíte čepel nože z obou stran současně. Po použití ji jen otřete vlhkou utěrkou, v žádném případě nemyjte v myčce.

Zwilling Twinsharp knife sharpener | Edenwebshops.co.uk

 

Nerezové kulaté (ocílka, brus, „osla“) brusky na nože

Ocílka je vlastně taková kovová tyč s rukojetí a může mít buď hrubší nebo jemnější povrch. Není velmi praktická pro příliš velké nože. Tento typ brusky na nože se nejčastěji používá k udržování ostří, to znamená, že jím na tupém noži ostří nevytvoříte (neodebírá ocel). Takže ocílku na nože použijete při pravidelné údržbě -- klidně i před každým použitím nože. Uplatnění najde zejména v profesionální kuchyni -- je to vlastně narovnávací ocílka, která ostrý nůž udržuje déle ostrý.

Existuje ještě jeden typ ocílky -- takzvaná brousicí. Ono to už není vlastně ocílka ale ruční bruska. Takové “ocílky” jsou levnější, všude dostupné i jako součást setů. Velmi často se používá právě v domácnostech (například bruska na nože Delimano).Podle zrnitosti odebírají z čepele větší množství materiálu. Chcete-li pořádně nabrousit nůž, tak touto brusnou ocílkou to neřešte. Ona ho sice nabrousí avšak nahrubo. Také není možné udržet stálý správný úhel ostření, takže ostří spíše zničíte. Na drahé nože ji určitě nepoužívejte.

➡️ Jak nimi brousit

Na práci s ocílkou potřebujete trochu praxe. Brusku držte v nedominantní ruce a nůž v té, se kterou obyčejně krájíte. Kořen nože přiložte ke špičce brusky a při mírném tlaku nůž veďte proti ostří na konec brusky tak, abyste skončili při špičce nože. Stejný postup opakujte iu druhé straně ostří.

Jak správně používat ocílku

 

Brusné kameny

Pokud máte více času a svým nožem chcete věnovat patřičnou péči a pozornost, tak sáhněte po brusném kameni. Takto se například brousí speciální japonské nože (mají zpravidla tvrdší čepele a jemnější ostří jako jejich evropští “bratři”).

➡️ Typy brusného kamene

Základním typem brusného kamene je přírodní. Kdysi na ostření nožů sloužil pouze ten. Šlo o přírodní minerály, zejména korund (85% oxid hlinitý) či křemen (90% oxid křemičitý).

Dnes převládají kameny syntetické, které mají rovnoměrnou zrnitost v celé vrstvě, jsou jakékoli velikosti a tvaru az jakéhokoli brusného materiálu. Nejčastěji se používá karborundový -- hranol vyrobený z karbidu křemíku, který se skládá ze dvou slepených částí. Jedna část má tak zrnitost například 150, druhá 320 (značení je stejné jako u brusných kotoučů).

➡️ Jak nimi brousit

Na broušení svého nože upřednostněte spíše syntetický brusný kámen. Před použitím ho namočte do vody aby se póry nezanesly obroušenou ocelí. Kámen si položte po délce před sebe a kopírujte úhel, do kterého váš nůž zabrousil výrobce. Čepel chyťte oběma rukama a táhněte jemně proti ostří od sebe. Totéž pak iz druhé strany ostří. Nejprve použijete hrubší stranu kamene, pak tou hladší už jen vyhladíte čerstvě nabroušené ostří.

Broušení nožů - ruční broušení nože na kameni / whetstone sharpening

 

Elektrické brusky na nože

Elektrická bruska na nože je výhodná pro uživatele zejména v tom, že má speciální vodicí drážky, aby se vždy konstantně udržel úhel broušení -- přesně takový jaký má být. Ty levnější si můžete pořídit v ceně přibližně od 500 Kč, profi přístroje stojí i 3300 Kč a více.

Známé značky: Klarstein, Orava, TORMEK, Worcraft…

Většinu práce za vás při broušení odvede vlastně elektromotor. Vy nemusíte nebezpečně manipulovat s nožem, takže vám nehrozí, že se říznete. Navíc, některé elektrické brusky disponují více funkcemi navíc. Zmíněná brúsička kromě toho, že váš nůž důkladně nabrousí, tak ho i vysuší, disponuje i integrovaným UV sterilizátorem, který zničí všechny choroboplodné zárodky a sloužit může i jako stojan na nože.

💡 TIP

Nejlepším řešením jak rychle a hlavně kvalitně nabrousit vaše nože je podle nás pořízení si elektrické brusky. Velmi jednoduchý a pohodlný způsob jak nabrousit jako kuchyňské, tak i sportovní nože.

➡️ Kotoučová bruska

Pokud máte doma kotoučovou elektrickou brusku (a který správný domácí kutil ji nemá, viďte), případně i pásovou, klidně ji můžete využít k broušení nožů. Pozor si dejte hlavně na to, aby se vám při ostření čepel velmi nezahříval a tak se nezměnily vlastnosti kovu / kovů, ze kterých byla vyrobena. Pokud se kov „prekalí“ ostří nože se bude lámat vždy, když narazí na byť jen trochu tvrdší podložku.

Nejlepší tedy bude, když při broušení nožů použijete brusku, která má i pomalý chod, přívod chladicí kapaliny a speciální kotouče. Případně přímo profi brusku, která je primárně určena pro broušení a ostření nožů.

Kotoučová bruska na nože Scheppach 2000s

Kotoučová bruska na nože Scheppach 2000s

Univerzální kotoučová bruska Güde GUS650.

Univerzální kotoučová bruska Güde GUS650.

 

Pár tipů jak správně nabrousit nůž

Pokud i na broušení svého nože použijete kterýkoli typ brusky (profesionálně, nebo i pro domácí použití), těchto pár obecných tipů a rad vám s tím může pomoci:

  • při použití brusného kamene dbejte na to, aby byl kámen stále mokrý (broušení nože je pak rychlejší a efektivnější)
  • nůž se brousí vždy proti ostří, nikdy ne opačně
  • při broušení je třeba abyste korigovali tlak na čepel nože podle toho, jak je jeho ostří hrubé
  • pokud je ostří nože špatně zbroušené, vybruste ho na hrubém kameni
  • úhel, pod kterým brousíte jednotlivé strany by měl být stejný
  • na obou stranách udělejte stejný počet tahů
  • pro velmi ostrý nůž ho bruste pod ostrým úhlem
  • pro méně ostrý zvolte při broušení větší úhel
  • ostrost nože ovlivňuje jeho trvanlivost, takže ho ostřete pravidelně
  • po broušení nože vždy vyzkoušejte jeho ostří vyzkoušejte – například pokud snadno rozříznete obyčejný kousek papíru je to jasný znak toho, že váš nůž je dobře nabroušený
  • při broušení použijte nejlépe dvě brusky – jednu s hrubšími zrny, druhou s jemnějšími (případně oboustranný brusný kámen)
  • nejprve se používá hrubší bruska, jemnější se pak nůž už jen dobrušuje
  • při jemném broušení méně méně – jemně krouživým pohybem
  • po naostření na brusce nůž můžete pohodlně dobrušuje na obyčejném koženém opasku (ve směru ostří) – zbavíte se tak případných drobných nerovností
  • během broušení buďte maximálně opatrní a pozor si dávejte hlavně na prsty
  • nůž po naostření vždy důkladně uskladněte (do obalu nebo na určené místo v kuchyni)

 

Správné broušení nože -- video

Správné broušení nože. Rady Zwilling J.A. Henckels.

 

Pár slov na závěr

Broušení nožů v domácnosti je důležitá věc a jako taková vyžaduje patřičnou pozornost a důslednost. Není to žádná věda (i když někteří „nožů kardiaky“ by určitě oponovali) -- při ručních bruskách si dejte pozor na ruce, při těch elektrických je to komfortnější a tato starost odpadá -- každopádně však postupujte zásadně v souladu s pokyny od výrobce.

Pokud o broušení nožů nemáte vůbec zájem, snadná pomoc. Pořiďte si kvalitní keramické nože, při kterých mnozí výrobci garantují doživotní ostrost. Počítejte však s tím, že jsou extrémně křehké a musíte si při práci s nimi dávat pozor aby se vám nezlomili (při pádu na zem například).

Do testu jsme vybrali Brusky na nože pouze z ověřených eshopů

Ohodnoťte náš test:

Brusky na nože v našem katalogu

Autor článku
Redakce CestakBydlení.cz

Tento článek pro vás připravili redaktoři magazínu CestakBydlení.cz. Testujeme a porovnáváme vše, co patří do domu, bytu, zahrady, či dílny.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*