Čajot, alias sladkojam jedlý či z angl. chayote, je exotická tropická rostlina, která pochází ze Střední Ameriky. A jelikož patří do rodiny tykvovitých, podobně jako okurky či cukety, řadí se mezi zeleninu. U nás na něj občas natrefíte v supermarketu, lze se také sehnat na internetu ve vybraných eshopech. Čajot si můžete vypěstovat i doma – jen v našich podmínkách to bude muset být ve skleníku. Jak lze jej využít v kuchyni? Na závěr článku zde pro vás máme také pár jednoduchých receptů.
Co je Čajot – základní charakteristika
Čajot (sladkojam jedlý, Sechium edule) je rostlina z čeledi dýňovitá, kam patří dýně, patison, cuketa, meloun, okurka a další známé plodiny. Původ hledejte ve Střední Americe a Mexiku, dnes se pěstuje i v jižní Evropě či USA, jen pro zajímavost dodám, že největším producentem je Kostarika.
Čajot je jinak trvalá popínavá rostlina, která může vytvořit dlouhé stonky až do délky 12 metrů. Listy jsou velké, srdečního tvaru, a rostlina produkuje bílo-zelené květy, které jsou jednopohlavné, přičemž samčí a samičí květiny rostou na stejné rostlině. Plod je hruškovitého tvaru, má mírně zelenou barvu a „vrásčitou texturu“. Uvnitř plodu se nachází jedno velké semeno (narozdíl od dýně či okurky), které je mimochodem také jedlé.
Několik zajímavostí o čajot
Čajot je známý svou univerzálností a nutričními vlastnostmi, ale tato exotická zelenina ukrývá více zajímavostí, než by se na první pohled mohlo zdát. Tak například, věděli jste, že čajot má hluboké kořeny ještě v předkolumbovské Americe, kde byl kultivován jako jedna z hlavních zeleninových plodin?
Čajot má v některých zemích latinské Ameriky dosud výsadní postavení. V některých kulturách se tak čajot používá nejen v kuchyni, ale také v umění a řemeslech. Například v Mexiku ale i jinde jsou plody často vyřezávané a používané jako dekorativní předměty během festivalů a oslav. V Kostarice se dokonce považuje za symbol národního „kulinářského“ dědictví – (například Olla de Carne).
Nutriční hodnota čajotu a jeho využití mimo kuchyni
Čajot je bohatý na vitamín C, B vitamíny a esenciální minerály, jako jsou draslík a mangan. Je také nízkokalorický, což jej činí ideální součástí dietního jídelníčku. V tradiční medicíně se používá ke zmírnění vysokého krevního tlaku a k podpoře zdraví ledvin. Některé studie naznačují, že má protizánětlivé účinky, což by mohlo pomoci při léčbě různých onemocnění, jako je artritida.
Čajot lze použít nejen jako zeleninu. V některých zemích se jeho zralé plody používají pro přípravu dezertů a sladkostí, což ukazuje na jeho neobyčejnou flexibilitu v kuchyni.
Kde se dá koupit a pár rad k tomu
Jak jsem již zmiňoval výše, na čajot natrefíte nejprve v supermarketu a ve specializovaném obchodě s ovocem a zeleninou (i na internetu). Pokud jej budete vybírat na prodejně, tak jako první se zaměřte na jeho barvu – plod by měl být světle zelený. Měl by být pevný, bez klíčků a hnědavých skvrn. Pokud byste si měli vybrat, tak pořiďte si čajot „normální“ velikosti – čím větší plod, tím více ztrácí z chutě (ne že by jí měl obecně nějak extra hodně).
Co všechno z něj využijete a jak
V kuchyni se vlastně mohou použít všechny části této rostliny. Využití plodů v kuchyni je mimořádně variabilní a lze je použít k přípravě salátů, dušených jídel, zapéct je nebo je konzumovat syrové . Dužina plodu má jemnou chuť (až mdlou bych řekl), takže tato zelenina je tak ideální pro absorpci chutí z jiných ingrediencí. Listy a mladé výhonky rostliny lze připravit podobně jako špenát . A jak jsem již zmiňoval, semena čajotu jsou jedlé také, většinou se praží.
Dá se čajot pěstovat i u nás?
Dá, ale v našich klimatických podmínkách to musí být skleník nebo jinak chráněný prostor.
- Teplota : Čajot jako trvalka potřebuje teplé prostředí po celý rok a není mrazuvzdorný. Optimální teplota pro jeho růst je kolem 25 °C.
- Půda a nároky na vodu : Preferuje bohatou, dobře odvodněnou půdu s pH mezi 6.0 a 6.8. Zavlažování by mělo být pravidelné. Ale pozor, rostlina nesnáší promočenou půdu.
- Výsadba a pěstování : Rostlinu lze množit semínky nebo výhonky. Sadí se na jaře po posledních mrazech. Nezapomeňte jí rovněž poskytnout dostatečnou oporu na lezení.
- Péče : Během vegetačního období je třeba pravidelně odstraňovat plevel a kontrolovat přítomnost škůdců.
- Sběr a skladování : Plody se sbírají, když jsou zralé, ale ještě pevné. Skladují se při nízkých teplotách a vysoké vlhkosti pro zachování jejich čerstvosti.
TIP: „Čajot“ recepty
Zapékaný čajot s parmazánem
Za mě čajot recept číslo 1. , já osobně na tento způsob miluji i cuketu. Plody čajotu rozřežte na polovinu a vydlabejte střed. Nalijte na ně olivový olej a posypte solí a pepřem. Nakonec je naplňte směsí strouhaného sýra (parmezán), česnekem a bylinkami. Pečte v troubě při 200°C přibližně 20 minut.
Čajotový salát
Nastrouhejte syrový čajot, přidejte nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Zálivku připravte z olivového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. Vše důkladně promíchejte.
Polévka z čajotu
Opečte nakrájený čajot s cibulí, přidejte zeleninový vývar a nechte povařit. Potom polévku rozmixujte do hladka a dochuťte solí a pepřem. Podávejte se zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.
- Sázíme různé odrůdy dýní – jak pěstovat Hokkaido? (+ TOP recepty)
- Cuketa – jak sázet a pěstovat jednu z nejzdravějších zelenin + 3 recepty
- Pěstujeme topinambur – jak sázet a kdy sklízet plody slunečnice hlíznaté?
- Pěstujeme slaďoučké hurmikaki – tyto odrůdy jsou nejlepší
- Jak zasadit mango ? – poradíme vám, jak vypěstovat mango z pecky a jak o něj pečovat
- Pěstování goji venku i na balkoně + využití kustovnice čínské
- Jak doma pěstovat avokádo (i z pecky v květináči)
- Fíkovník – mrazuvzdorný keř , který si vypěstujete i doma na zahradě, jak na to?
- Jak správně pěstovat rodící banánovník i v bytě v květináči – péče, nemoci
Článek je zařazený do kategorie: Péče o zahradu
Mohlo by vás zajímat
- Černá ředkev je chutná kořenová zelenina, jak na její pěstování, účinky, recepty na její využití
- Měsíční jahody – jak je pěstovat a rozmnožovat, nejlepší odrůdy
- Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit - jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Lunární kalendář pro zahrádkáře - květen 2024
- Kamélie japonská - jak pěstovat „japonskou růži“ v bytě i v zahradě
- Je šalotka cibule nebo ne? Toto jsou hlavní rozdíly a kde všude šalotku můžete použít, výborná je i zavařená!
- Jak na pěstování Aloe vera - péče o rostlinu a jak ji doma zpracovat na gel či nápoj
- Jak správně pěstovat rodící banánovník i v bytě v květináči - péče, nemoci
- Citronová tráva - poradíme jak ji pěstovat a k čemu ji lze použít