Ředkev černá je kořenová zelenina se zemitou chutí a výjimečnými vlastnostmi. Díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů je oblíbená v lidovém léčitelství, zejména pro podporu trávení a detoxikaci. V článku se dozvíte, jak ji pěstovat, jaké má benefity a jak ji využít v kuchyni či jinde (pár skvělých receptů).
Ředkev černá – základní charakteristika
Černá ředkev ( Raphanus sativus var. niger) je dvouletá rostlina z čeledi brukvovitých. Na rozdíl od klasické červené či bílé ředkvičky má černý povrch. Bílá „křupavá“ dužina má pak i trochu štiplavější chuť. Ředkev černá pochází z oblasti Středomoří a Asie, kde se pěstuje již tisíce let. Zajímavostí je, že například v takovém starověkém Egyptě byla tato ředkvička významnou součástí stravy dělníků, kteří stavěli pyramidy. Proč? Kvůli jejím skvělým výživovým hodnotám a posilujícím účinkům.
Co všechno obsahuje
Černá ředkev je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, vápník, draslík, hořčík a železo. Obsahuje také sirné sloučeniny, které jsou zodpovědné za její detoxikační účinky. Rovněž je bohatá na vlákninu, která podporuje trávení.
Pěstování černé ředkve: jaké jsou ideální podmínky, výsadba, sklizeň, uskladnění
Černá ředkev se pěstuje hlavně jako podzimní a zimní zelenina. Preferuje chladnější podmínky a je odolná vůči mrazu. Vyhovuje jí slunečné stanoviště a hlinitopísčitá půda bohatá na živiny.
Semena se vysévají přímo do půdy od konce června do poloviny srpna, nebo chcete-li, tak i na jaře v dubnu. Ideální vzdálenost mezi rostlinami je přibližně 15-20 cm. K růstu potřebuje dostatek vody, takže v případě sucha je třeba ji zavlažovat (jinak můžete čekat „duté“ plody).
Sklizeň se obvykle provádí na podzim v říjnu až v listopadu, kdy má kořen plnou velikost. Ideálně ještě před prvními mrazy. Úrodu uskladněte v chladném sklepě nebo v bedýnkách s pískem, kde černá ředkvička pohodlně vydrží jako čerstvá po dobu cca 6 měsíců.
K čemu se černá ředkev používá a jaké má účinky
Černá ředkev se využívá hlavně k podpoře trávení a detoxikaci. Šťáva z černé ředkve je známá svými blahodárnými účinky na žlučník, pomáhá při rozpouštění žlučníkových kamenů a podporuje správnou činnost ledvin (na obtíže spojené s ledvinovými kameny). Je také oblíbená při potížích s játry.
Černá ředkev nežádoucí účinky
Na druhé straně. Nadměrná konzumace černé ředkve může vést k podráždění trávicího traktu a nadýmání. Také není nejvhodnější pro lidi se zánětlivými onemocněními žaludku nebo střev.
Zdroje zdravotních informací:
- Raphanus sativus L. var niger jako zdroj phytochemicals pro prevenci cholesterol gallstones – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23495001/
- Phytochemicals of Brassicaceae ve výrobě ochrany a lidského zdraví – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031942211000409
Recepty s černou ředkví
Černá ředkev je skvělou volbou pro všechny ty, kteří chtějí se chtějí stravovat zdravě a z čerstvých zdrojů i přes zimu. Nařezané plátky si jen tak přidejte na chléb, nastrouhaná se bude hodit do nejrůznějších pomazánek a salátů. Přidám ještě pár tipů pro využití v kuchyni:
- Salát z černé ředkve a mrkve: strouhaná ředkev s mrkví a jogurtovým dresinkem = extra chutný a osvěžující salát.
- Nakládaná černá ředkev: ředkvičku nakrájenou na plátky naložte do octového nálevu s pepřem a přisolte podle chuti.
- Polévka z černé ředkve : polévka s bramborami a černou ředkvičkou má jemnou pikantní chuť a je ideální na zimu.
- Pečená černá ředkev: pečená ředkev s olivovým olejem, česnekem a bylinkami je zdravá alternativa k tradičním přílohám.
- Černá ředkev s medem je tradiční přírodní lék – ředkvičku nakrájejte a přelijte medem, šťáva, která se uvolní, je výborná na kašel a nachlazení.
- Jak si vypěstovat rukolu v zahradě nebo v bytě
- Jak si vypěstovat chutný špenát i v bytě v květináči – sázení, sběr, recepty
- Pěstujeme pórek – kdy as čím ho sázet, kde koupit semena
- Sázení kořenové zeleniny – mrkev, petržel, řepa, celer, křen a ředkvička
- Pěstujeme zelí (pekingské, červené i pozdní) – kdy a jak sázet a zalévat
- Jak si doma vypěstovat voňavý celer – tipy a triky
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování , o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Trik, pomocí kterého uchováte zeleninu v chladničce co nejdéle čerstvou
Článek je zařazený do kategorie: Péče o zahradu
Mohlo by vás zajímat
- Měsíční jahody – jak je pěstovat a rozmnožovat, nejlepší odrůdy
- Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit - jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Čajot je exotická zelenina z tropů, víte na co ji použít? Recepty, využití, pěstování rostliny
- Lunární kalendář pro zahrádkáře - květen 2024
- Kamélie japonská - jak pěstovat „japonskou růži“ v bytě i v zahradě
- Je šalotka cibule nebo ne? Toto jsou hlavní rozdíly a kde všude šalotku můžete použít, výborná je i zavařená!
- Jak na pěstování Aloe vera - péče o rostlinu a jak ji doma zpracovat na gel či nápoj
- Jak správně pěstovat rodící banánovník i v bytě v květináči - péče, nemoci
- Citronová tráva - poradíme jak ji pěstovat a k čemu ji lze použít