Trik, pomocí kterého uchováte zeleninu v ledničce co nejdéle čerstvou

Veronika Štrbová Téma
30. září 2020 0

Nákup většího balení listového nebo hlávkového salátu je často výhodný. Určitě vám však v tomto případě ihned napadne otázka, jak dlouho ten salát vydrží čerstvý v ledničce. Zřejmě se i vám už stalo, že jste o pár dní otevřely kapsu se salátem a v něm jste našli jen zvadlé nebo dokonce i slizké listy, které jste mohli v té chvíli jen vyhodit. Jak tomuto předejít?

Ptáte se, jaký je ten nejlepší způsob skladování listové zeleniny, aby vydržela co nejdéle čerstvá? Níže si přečtěte, jak dopadl experiment, při kterém se testovaly tři způsoby skladování listové zeleniny v ledničce. Zjistíte, který způsob vyhrál a tudíž se vyplatí opravdu takové skladování využívat.

Experiment, při kterém se testovaly 3 způsoby skladování zeleniny

Zvadlé salátové listy jsou běžným problémem zejména při koupi listové zeleniny jako je Mesclun salát, různý mix jarních salátů nebo klasický hlávkový salát. Nikdo netouží vyhazovat kapsy se zvadlou či slizkými listy salátu, který doma nestihl zkonzumovat. Tento experiment vám ukáže, jak se tomu příště vyhnout.

 

V experimentu byl použit salát Mesclun, který má tendenci velmi rychle zavadnout a plastový sáček. Listy salátu byly umyté a uložené do sáčku třemi způsoby:

💡 1. Způsob

Papírové utěrky a plastový sáček

Čerstvý salát MesclunPo umytí a vysušení listů byl salát rozložen na papírovou utěrku, svinutý a uložen do plastového sáčku. Z něj bylo třeba však ještě před uskladněním vytisknout co nejvíce vzduchu. Sáček byl následně důkladně uzavřen a uložen do lednice.

Papírové utěrky byly použity z toho důvodu, že absorbují přebytečnou vlhkost ze zeleniny a chrání listy před slizem. Utěsněné kapsa zase udržuje přebytečný vzduch v cirkulaci dovnitř a ven a zpomaluje proces vadnutí.

💡 2. Způsob

Papírové utěrky a plastová miska

Salát Mesclun v plastové misceNa dno plastové misky byla položena papírová utěrka. Na ni uložené listy salátu a opět navrch jedna papírová utěrka. Miska se pořádně uzavřela a vložila do chladničky. V misce bylo dost místa, proto listy salátu nebyly pomačkané.

Papírové utěrky v tomto případě sloužily ke stejnému účelu jako v tom prvním, nebyly v nich však salátové listy tak těsně zabalené. Miska také chránila listy před jejich zmačkaný jinými potravinami v chladničce.

💡 3. Způsob

nafouknutý sáček se salátem MesclunPlastový sáček a vzduch

Listy salátu byly vloženy do kapsy. Plastový sáček byl následně co nejvíce nafouknut vzduchem a upevněn gumičkou. Takto nafouknuté kapsa se salátem Mesclun byla umístěno do chladničky.

Foukání vzduchu údajně poskytuje dostatek oxidu uhličitého na udržení čerstvosti listové zeleniny.

 

Výsledek experimentu

O 5 dní později – žádný rozdíl

Po pěti dnech byly v každém ze tří případů saláty vytažené a naskládané na talíř. Všechny listy vypadaly skvěle, nebyly vůbec zvadlé ani slizké. Byly vráceny tedy zpět pomocí stejných papírových utěrek a byly uloženy zpět do chladničky.

 

O 7 dní později – stále čerstvé

Po týdnu se proces zopakoval stejným způsobem. Našlo se pár pohmožděný listů, nebyly však zvadlé ani slizké. Neuvěřitelné, ale stále byly čerstvé. Saláty byly vráceny zpět do původních nádob a samozřejmě do chladničky.

 

O 10 dní později – nyní přicházejí změny

  • Papírové utěrky byly vlhké, ne však promočené. Našlo se tu dost zvadlých a dokonce i slizkých listů. Tento salát byste určitě sníst nechtěli.
  • V druhém případě se našlo v misce jen pár mokrých listů, které bylo třeba vyhodit, jinak zbylé salátové listy byly zcela jedlé. Žádné slizké kusy a papírové utěrky byly dokonce jen mírně vlhké.
  • V nafouknutém kapse bylo mnoho slizkých listů, celkově byl salát vhodný jen na vyhození.

 

VÍTĚZ

⭐ Vítězem experimentu a zároveň nejlepším trikem na uskladnění listové zeleniny se stala plastová miska s papírovými utěrkami

Tvrdé strany misky skutečně chrání salátové listy před poškozením jinými potravinami v ledničce a papírové utěrky pomáhaly absorbovat přebytečnou vlhkost. Tato metoda je tedy nejvhodnější na dlouhodobější uskladnění listové zeleniny. Pokud ji však chcete skladovat jen pár dní, postačí i plastový sáček, protože, jak jste se právě dočetli, v něm vydrží i týden.

 

💡 TIP Přečtěte si náš článek 10 potravin, které byste vždy měli mít v chladničce.
💡 TIP Podívejte se na náš test, ve kterém se dozvíte, které chladničky s mrazničkou obstály letos nejlépe.

 

Výhody konzumace listové zeleniny

Zelená listová zelenina je důležitou součástí zdravé výživy. Je naplněna vitamíny, minerály a vlákninou, má nízký obsah kalorií. Konzumace stravy bohaté na listovou zeleninu dokáže nabídnout množství zdravotních výhod, včetně sníženého rizika obezity, srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, podporu snižování hmotnosti, zvyšování hladiny energie či zvyšování délky života.

Různé druhy listové zeleniny

Listová zelenina je pro naše zdraví opravdu prospěšná

 

Zdravotní výhody konzumace listové zeleniny:

  • zlepšuje trávení – zažívací potíže přinášejí i další zdravotní problémy, jako jsou průjem, nevolnost, zvracení atd. Problémy jsou určitě vyčerpávající, proto musíte doplnit zdroje, které pomáhají zlepšovat stav trávicího traktu. Živiny, jako je draslík a hořčík, mohou nejen léčit průjem, ale i množství vitamínů nacházejících se v zelenině může přinést zpět odvodněnou energii.
  • udržuje dobrý zrak – listová zelenina pomáhá udržet si dobrý zrak. Kromě toho je draslík jedním z těch minerálů, které působí na posílení tkání přítomných ve vašich očích. Tento stav nakonec povede k oddálení nástupu očních onemocnění, jako jsou suché oči, slepota nebo šedý zákal.
  • vyrovnává hladinu cholesterolu – zpracované potraviny jsou primární příčinou, která ve velké míře přispívá k vysokým hladinám cholesterolu. V tomto stavu se cholesterol začíná dostávat do tepen a cév, které by mohly způsobit zdravotní problémy, jako je mrtvice a srdeční infarkt. Minerály a vitamíny v listové zelenině pomáhají eliminovat tento cholesterol.
  • podporuje mladistvou pleť – živiny vyživují vaši pokožku a zlepšují vaši pleť. Zelenina má navíc vysoký obsah vody, který udrží vaši pokožku hydratovanou, čímž zabrání vzniku vrásek, jemných linií a ochablé pokožky.
  • léčí chudokrevnost – nedostatek železa má za následek anémii, která je léčitelná. Léčbu však nesmíte zpozdit. Při anémii jsou časté náhle únavy a závratě a nedostatek železa může stav jen zhoršit. Nejúčinnější listovou zeleninou je v tomto případě špenát.
Salát Mesclun jako příloha k jídlu

Salát si můžete zvolit jako skvělou přílohu k jídlu

 

  • posiluje pokožku hlavy – vaše pokožka hlavy je náchylná na plísňové a bakteriální infekce, kterým můžete účinně zabránit opakovanými dávkami hořčíku. Potěší vás fakt, že nemusíte kupovat hořčíkové doplňky, ale jeho dostatek se nachází v salátech a v zelí.
  • bojuje proti volným radikálům – studie zjistily mírnou úroveň antioxidantů ve špenátu, v zelí a v listech salátu. Začleňte tuto zeleninu do svého jídelníčku, protože pomáhají odvrátit volné radikály.
  • udržuje kardiovaskulární zdraví – zahrňte do své stravy různou listovou zeleninu, která vám pomůže při vyrovnávání hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Budete méně náchylní ke kardio problémům, jako je srdeční infarkt a mrtvice.
  • pomáhá při hubnutí – listová zelenina je obohacena o různé minerály, vitamíny, vlákninu a obsahuje nulové tuky. Je nezbytná, pokud vám jde o ztrátu hmotnosti. Miska smíšené listové zeleniny může poskytnout hodně vlákniny, která vás zasytí na delší hodiny a omezí vaši zvýšenou chuť k jídlu.
  • dodává energii – nedostatek živin účinně odstraníte prostřednictvím salátů či špenátu, vzhledem na vitamíny a minerály, které obsahují. Za zmínku stojí, že zvýšení energie prostřednictvím přírodních zdrojů může přinést stejné výsledky jako například energetické nápoje.
Miska se salátem

Jen jedna miska listové zeleniny nám dodá množství vitamínů

 

💡 zajímavost

Různé studie došli k závěru, že jediná miska plná listové zeleniny může poskytnout tyto živiny:

Vápník 9%
Kalorie 23 g
Cholesterol 0 mg
Dietní vlákno 2,2 g
Železo 15%
Hořčík 19%

Draslík 55 mg
Protein 2,9 g
Cukr 0,4 g
Vitamín A 187%
Vitamín B-6 10%
Vitamin C 46%

 

Zdroje:


Jak se vám líbil tenhle článek?
3.7/5 - (4 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada píšu články, které jsou zajímavé a mají přidanou hodnotu. Praktické rady do domácnosti, návody či nápady, které využijí mnozí z vás v každodenním životě. Věřím, že i mé články vám pomohou najít odpověď na různé, dosud nevyřešené otázky.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *