Tescoma PRESTO s teploměrem |
---|
Vítěz testu |
|
|
Plastový šunkovar s teploměrem, nástavcem na redukci množství šunky na polovinu a množstvím tipů na zajímavé recepty potěší i náročnější zákazníky. |
849 Kč |
Ukázat nabídku tescoma.cz |
V našem testu šunkovarů jsme se podívali na 6 nejlepších modelů za rok 2025. V testu jsme porovnali značky 2x Orion, 1x Browin, 1x Toro, 1x Banquet, 1x Tescoma a nejlépe se v našem hodnocení umístili Tescoma, Banquet a Orion. U každého modelu jsme se zaměřili na to, jakými parametry disponuje a jaké jsou jeho výhody, případně i nevýhody v porovnání s ostatními šunkovary v našem testu. Kromě užitečných informací o tom, podle jakých parametrů si vybrat ten nejlepší šunkovar do vaší domácnosti, vám poradíme i recept na přípravu chutné domácí šunky.
Jak si vybrat šunkovar?
- materiál šunkovaru – jedním z prvních parametrů, který by vás při výběru šunkovaru měl zajímat, je materiál, ze kterého je vyroben. Natrefit můžete na hliníkové, nerezové nebo plastové šunkovary, přičemž každý z nich má své výhody i nevýhody.
- velikost zařízení – odpovídá tomu, jak velkou šunku si v šunkovar můžete připravit. Menší šunkovary připraví kolem 500 gramů šunky, ale najdete i takové velké šunkovary, v nichž na jeden jednou uvaříte klidně i 3 kila šunky.
- tvar šunkovar – nejčastěji najdete šunkovary válcovitého tvaru, avšak dostupné si také modely ve tvaru kvádru. Podstatné je, abyste věděli šunkovar umístit do velkého hrnce.
- cena – samozřejmě i cena je často rozhodujícím parametrem, a tak zvažte při koupi šunkovaru i tento parametr. Tak, jako u většiny zařízení, i při šunkovaru platí, že cena jde ruku v ruce s kvalitou.
Při hodnocení šunkovačů jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Šunkovary na základe porovnávacího testu 2025
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo | 6. místo |
---|---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Pro náročné | Lidová volba | Zlatá střední cesta | ||
Tescoma PRESTO s teploměrem | Banquet akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l | Orion s teploměrem | Toro 263801 | BROWIN No.313015 1,5 kg | Orion 5ORN131505 |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
849 Kč | 538 Kč | 533 Kč | 539 Kč | 490 Kč | 435 Kč |
Ukázat nabídku tescoma.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz |
Recenze 6 najlepších šunkovarů pro rok 2025
Vítěz testu
1. Tescoma PRESTO s teploměrem
Příprava šunky či jiných lahůdek v tomto šunkovaru je nenáročná a výhodou je i snadné čištění, protože nádoba je vhodná pro mytí v myčce. Nechybí ani praktický teploměr pro kontrolu teploty vody. Návod k použití šunkovaru obsahuje i různé tipy na recepty. Oceňujeme i nástavec na redukci množství šunky na poloviční dávku.
Výhody
- nástavec na redukci množství šunky na poloviční dávku
- množství receptů v návodu
- možnost mytí v myčce
Nevýhody
- ve srovnání s jinými modely o něco vyšší cena
Verdikt: Plastový šunkovar s teploměrem, nástavcem na redukci množství šunky na polovinu a množstvím tipů na zajímavé recepty potěší i náročnější zákazníky.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
tescoma.cz
Detail
Pro náročné
2. Banquet akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l
Šunkovar se skládá z hrnce, uzávěru, přítlačné pružiny a sáčku, do kterého můžete vložit před dušením masovou směs. Součástí šunkovaru Banquet je také teploměr, díky kterému máte kontrolu nad teplotou vody, ve které se šunka připravuje. Zákazníci ve svých hodnoceních oceňují, že pomocí tohoto šunkovaru je šunka připravena poměrně rychle a také to, že se s ním jednoduše pracuje.
Výhody
- kvalitní nerezová ocel
- recept v návodu k použití
- výhodná cena
- rychlá výroba šunky
Nevýhody
- někteří zákazníci uvádějí, že se těžší upevňuje teploměr
Verdikt: Kvalitní a cenově dostupný nerezový šunkovar s teploměrem, který má objem „tak akorát” pro jednu domácnost.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Lidová volba
3. Orion s teploměrem
Šunkovar se dá velmi jednoduše rozložit a důkladně umýt, přičemž je vhodný i do myčky. Zákazníci v recenzích oceňují jednoduchost manipulace se šunkovaru a jako jedno z mála negativ uvádějí to, že balení obsahuje pouze jedno mikrotenový sáček na masovou směs.
Výhody
- vhodný i do myčky
- jednoduchá manipulace
- výhodná cena
Nevýhody
- balení obsahuje jen jedno mikrotenový sáček na masovou směs
Verdikt: Cenově výhodný nerezový šunkovar vhodný i pro mytí v myčce, pomocí kterého si připravíte domácí šunku velmi jednoduše.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Zlatá střední cesta
4. Toro 263801
Zákazníci oceňují jednak kvalitní nerezové zpracování, ale našli jsme i názor, který uvádí, že pružina na uzávěru šunkovaru je slabá. Mnozí si pochvalovali, že jde o malý a dobře skladný šunkovar.
Výhody
- kvalitní zpracování
- dobře skladný
Nevýhody
- slabá pružina
Verdikt: Kvalitně zpracovaný nerezový šunkovar s jednoduchou obsluhou a teploměrem, který je součástí balení. Model, se kterým nic nezkazíte.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
5. BROWIN No.313015 1,5 kg
Snadno se s ním zachází, šunkovar se jinak také dá pohodlně rozložit a důkladně umýt – je vhodný i do myčky. Jednu chybičku krásy však tento produkt má – nemá přibalen teploměr (který se dá jinak snadno dokoupit).
Výhody
- jednoduchá obsluha
- kvalitní provedení
Nevýhody
- bez teploměru
Verdikt: Šunkovar z kvalitní nerezové oceli na 1,5 kg masa.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
6. Orion 5ORN131505
Chybí teploměr pro měření vnitřní teploty masa, který si ale můžete dokoupit zvlášť (uprostřed víka je otvor pro jeho vložení). Jinak výška šunkovaru je 17 cm a průměr 10 centimetrů. Plusem je přiložen návod i s recepty.
Výhody
- přiložený návod is recepty
- jednoduchá obsluha
- nízká cena
Nevýhody
- hliníkový
- bez teploměru
Verdikt: Jednoduchý šunkovar na domácí šunku v základu bez teploměru. A je z hliníku.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Jak funguje šunkovar?
Šunkovar je nádoba opatřena přítlačným pístem, jehož úkolem je pomocí pružiny stisknout maso tak, aby se během přípravy spojilo. Díky tomu bude šunka, kterou vyberete ze šunkovaru po skončení přípravy držet dobře pohromadě a následně se vám bude dobře krájet. Maso určené k přípravě šunky můžete umístit přímo do nádoby šunkovaru, případně můžete použít sáček, který bývá součástí některých modelů šunkovarů. Kapsa vám pak zjednoduší vyjímání hotové šunky.
Šunkovar naplněný masem umístěte do hrnce s vodou (například do takového vysokého hrnce na šunkovar značky Orion), která má teplotu kolem 70 až 85 stupňů, a necháte šunku dusit přibližně 1,5 hodiny. Délka dušení, ale i teplota vaření je závislá od masa a receptu, jaký jste si vybrali. Šunkovary jsou obvykle vybaveny i teploměrem, který umožňuje mít kontrolu nad teplotou, při jaké šunku dusíte. Obecně však platí, že teplota, při jaké šunku připravujete, by neměla být vyšší než 85 stupňů.
Šunkovar nemusíte použít pouze k přípravě šunky, ale můžete si v něm udělat i chutné paštiky, Terrine či paté, nebo dokonce chutné brambory na smetaně a mnoho jiných zajímavých receptů.
Jak připravit šunku v šunkovaru
Příprava domácí šunky pomocí šunkovarů není nijak složitá, nicméně je třeba dodržovat určité zásady, aby byl výsledek podle vašich představ. V některých receptech na přípravu domácí šunky se uvádí, že maso můžete ochutit tzv. rychlosolí, což je dusitanová nebo i řeznická sůl. Ta však kromě soli obsahuje dusitan sodný a často i jiné konzervační látky, díky kterým bude šunka déle čerstvá a chutná. Na druhé straně však dusitany nejsou našemu zdraví prospěšné, a proto pokud už si dáte tu námahu a pustíte se do výroby domácí šunky, použijte raději klasickou sůl. Šunku s dusitanem sodným si totiž bez problémů můžete koupit v obchodě.
V případě, že si chcete v šunkovaru připravit chutnou a kvalitní domácí šunku, použijte na její ochucení klasickou kuchyňskou sůl s čerstvé maso. Takto připravenou šunku budete muset sníst za několik dní, ale máte jistotu, že neobsahuje žádné škodlivé přidané látky. Kvalitu šunky dělá kvalitní maso, a tak pokud chcete dát do své domácí šunky skutečně to nejlepší, doporučujeme zakoupit si maso přímo od řezníka. Šunku si můžete připravit nejen vepřovou, ale i drůbeží, či dokonce z hovězího nebo králičího masa. Pokud máte přístup k zvěřině, šunku si umíte vyrobit i z ní. Co se týče výběru vepřového masa, nejvhodnější je plec nebo stehno. Pokud byste chtěli šunku s vyšším obsahem tuku, můžete použít i bůček, případně zkombinovat bůček se stehnem či plec.

příprava domácí šunky v šunkovar je jednoduchá
Pokud si chcete připravit šunku z kila masa, doporučuje se použít 25 gramů soli. Kromě toho jde na kilo masa i 1 dcl vody a 4 gramy práškového cukru, což je asi jedna čajová lžička. Některé recepty kombinují klasickou kuchyňskou sůl s rychlosolí, jiné doporučují jen rychlost, a tak je na vás, po jakém receptu sáhnete. Obecný postup pro přípravu základní šunky doporučuje maso nakrájet na středně velké kostky, které uložíte do větší mísy ve více vrstvách a každou vrstvu posolíte. Poslední vrstvu masa posypete práškovým cukrem a maso pořádně promícháte rukama a přidáváte vodu. Maso je třeba míchat dost dlouho, některé recepty uvádějí 20 minut ručně, případně na míchání můžete použít i kuchyňský robot s hnětacími háky, se kterým stačí míchat maso o polovinu kratší.
Potom masovou směsí naplňte šunkovar asi jeden centimetr pod okraj, šunkovar uzavřete a dejte na 48 hodin do ledničky. Šunku pak duste podle daného receptu a po uvaření nechte vychladnout a až potom krájejte. Šunku je třeba skladovat v lednici, kde vydrží zhruba dva až tři dny.
3 tipy na recepty
Připravit si chutné jídlo v šunkovaru není nic složité a jak jsme již zmínili, nemusíte jej použít pouze pro přípravu domácí šunky. Máme pro vás tři tipy na recepty ze šunkovaru.

domácí paštika ze šunkovar
Játrová paštika s prosciutto
Budeme potřebovat: 700 g kuřecích jater, 10 plátků prosciutta, 70 g másla, 50 g portského vína, 50 ml olivového oleje, menší cibule, česnek podle chuti, snítka čerstvého rozmarýnu, sůl, pepř
Jak na to: Očištěné pečeně osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji s cibulí, nasekaným rozmarýnem a česnekem. Potom podlijte vínem, přidejte změklé máslo a potom dohladka rozmixujte. Dno a stěny šunkovaru vystelte prosciuttem a potom šunkovar naplňte paštikovou směsí a navrchu přikryjte dalšími plátky prosciutta. Potom uzavřete a vložte do vodní lázně s teplotou 85 stupňů a vařte půlhodinu. Hotovou paštiku nechte vychladnout do druhého dne a podávejte například s brusinkovým povidly.

v šunkovaru si můžete připravit i takové chutné brambory
Smetanové brambory
Budeme potřebovat: kilo brambor, 300 ml smetany, 50 g parmezánu, 1 stroužek česneku, trochu nasekané petrželkou, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř
Jak na to: Očištěné brambory nakrájejte na velmi tenké plátky a osušte je. Smetanu a prolisovaný česnek dejte do hrnce a přiveďte k varu, pak přidejte sůl, pepř, plátky brambor a vaříme za stálého míchání alespoň 30 minut. Potom přidejte parmezán a petrželku a směs dejte do šunkovaru. Vložte do vodní lázně a vařte při teplotě 85 stupňů 60 minut. Stlačené brambory nechte v šunkovaru vychladnout do druhého dne a před podáváním posypte sýrem a zapečte v troubě pod grilem.
Kuřecí šunka s olivami
Budeme potřebovat: 1 kg kuřecích prsou, 25 g soli, 1 dcl vody, 4 g práškového cukru, 50 gramů černých nebo zelených oliv bez pecky
Jak na to: Kuřecí maso nakrájejte na kostičky a uložte do mísy, posypte nakrájenými olivami a posolte. Potom přidejte moučkový cukr a dobře míchejte ručně 20 minut nebo pomocí kuchyňského robota 10 minut, přičemž přilévejte postupně vodu. Směsí naplňte šunkovar asi jeden centimetr pod okraj, šunkovar uzavřete a dejte na 48 hodin do chladničky. Šunku pak duste při teplotě 85 stupňů asi 50 minut.
Přesný postup přípravy si můžete prohlédnout také ve videu:
Parametry při výběru šunkovar
Při výběru šunkovaru by vás mělo zajímat několik parametrů, a tak se na ty důležité spolu pojďme podívat.
1. Materiál
Při výběru materiálu, z jakého je šunkovar vyroben, je v první řadě důležité si všímat, zda je zařízení vyrobeno z materiálů splňujících normy Evropské Unie. Materiály splňujíci tuto normu jsou bezpečné a máte jistotu, že nejsou zdravotně závadné. K materiálům, ze kterých se šunkovar vyrábějí nejčastěji, patří nerezová ocel, plast nebo hliník.
➡️ Šunkovar z nerezové oceli jsou velmi odolné, bezpečné a pevné. Jde o dražší materiál, a tak je cena nerezových šunkovarů vyšší. Můžete se však spolehnout, že takový šunkovar je odolný a dlouho vám vydrží. Navíc má dobré schopnosti z hlediska rozložení tepla, a tak je šunka uvařená rovnoměrně.
➡️ Plastové šunkovary se rychle zahřívají, a tak je příprava šunky poměrně rychlá. Plast je méně odolný a snadněji se může poškodit, ale na druhé straně je lehký a velmi dobře se s ním manipuluje a také se snadno čistí.
➡️ Hliník je při šunkovaru celkem účinným materiálem, protože se rychle zahřívá a tím se stará o dobré přehřáté šunkovaru. No a díky tomu se šunka připraví za kratší čas. K výhodám hliníkových šunkovarů patří i to, že je lehký a dobře se s ním manipuluje.
2. Velikost
Velikost šunkovaru, čili jeho kapacita, je velmi důležitým parametrem. Jde o údaj, který hovoří o tom, kolik šunky víte připravit na jednou. Obvykle je kapacita od 0,5 kg až do 2 kg, ale profesionální šunkovary mají kapacitu i 3 kila. Některé šunkovary jsou vybaveny redukcí, pomocí které si umíte zmenšit porci připravované šunky na polovinu, což může být velmi užitečné.
3. Tvar
Z hlediska tvaru nejčastěji na trhu natrefíte na válcové šunkovary, ale nejde o jediný typ, s jakým se můžete setkat.
- kvádrové šunkovary – jde o šunkovary ve tvaru kvádru, které mají obvykle kapacitu kilogram šunky a více
- svislé válcové šunkovary – tento typ šunkovarů se nejčastěji doporučuje do domácnosti, protože je najdete i s kapacitou okolo 500 gramů. Jejich výhodou je, že se vejdou i do menších hrnců.
- vodorovné válcové šunkovary – jde o šunkovary využívané pro profesionální účely, protože dokážou vyvinout velký tlak při stlačování masa a kromě toho jejich kapacita může být i více než dvě kila

různé druhy šunky s olivami
Mnozí lidé si pod pojmem šunka představují různé produkty. V podstatě existují tři různé druhy šunky, které se od sebe odlišují způsobem úpravy. Šunky jsou sušené, uzené a potom dušené, resp. vařené. No a pomocí šunkovaru si umíte připravit dušenou šunku, která je u nás velmi oblíbená a najdete i množství receptů na to, jak si dušenou šunku v šunkovaru můžete připravit doma z různých druhů masa. Dušenou šunku můžete doplnit i o další přísady, například olivy, kapii, bylinky a jiné.
K nejznámějším druhům sušených šunek patří prosciutto či španělská jamón curado. Mezi uzenými šunkama určitě v žebříčku oblíbenosti vede německá schwardzwaldská šunka.
Jaká je cena a oblíbené značky
Šunkovar nepatří z hlediska ceny k zařízením, které by měly zruinovat váš rozpočet. Na trhu najdete ty nejlevnější šunkovary do částky 500 Kč, přičemž v této částce najdete také kvalitní a odolné nerezové modely. Za částku kolem 500 korun koupíte bez problémů šunkovar s objemem i okolo 1,5 kg a samozřejmostí je, že jsou vybaveny teploměrem. Propracovanější modely z nerezu doplněné například o redukci umožňující přípravu polovičního množství šunky stojí přibližně o 150 až 300 korun více. Není tedy problém zakoupit kvalitní nerezový šunkovar s teploměrem v ceně kolem 500 až 700 korun.
Co se týče značek, jednou z nejoblíbenějších je Tescoma, která má ve své nabídce i šunkovar s redukcí množství šunky na polovinu. Oblíbené jsou i šunkovary značky Orion.
Domácí šunku si pohodlně a rychle nakrájíte na kuchyňském elektrickém kráječi. Pokud si chcete kráječ pořídit, ale nevíte, jak ho vybrat, přečtěte si náš velký test kuchyňských elektrických kráječů.
Shrnutí na závěr
Šunkovar pro přípravu domácí šunky je vhodný pro milovníky této lahůdky, kterou chtějí mít kontrolu nad jejím obsahem a kvalitou. Zároveň vám toto zařízení umožní popustit uzdu fantazii a vytvořit si různé originální chuťové kombinace. Základními parametry, které by vás při výběru šunkovaru měli zajímat, by měla být velikost a materiál, případně i tvar šunkovaru. Jak jste se dozvěděli z článku, příprava domácí šunky není pomocí šunkovaru nijak náročná a složitá, no a protože šunkovary jsou docela cenově dostupné zařízení, jde o investici která se milovníkům šunky vyplatí.
Zdroje informací:
- www.zbozi.cz – recepty na přípravu jídel v šunkovaru
- idnes.cz – jak si připravit domácí šunku
Do testu jsme vybrali Šunkovary pouze z ověřených eshopů


Mohlo by vás zajímat
-
Jak uvařit rýži - jednoduchý návod na její přípravu v hrnci i rýžovaru + 3 skvělé rýžové recepty
-
Lehký, výkonný, tichý a odolný – přesně takový by měl být váš nový vysavač: víte, jak ho vybrat?
-
Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
-
Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
-
Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
-
Melounové slupky - nebo 5 skvělých receptů (i na zavařování) a další tipy na jejich použití, už je nikdy nevyhodíte
-
Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
-
Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
-
Poradíme vám, který IPL epilátor si v 2025 vybrat, porovnali jsme 3 nejprodávanějších
-
Recenze Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ WiFi – tichá mobilní klimatizace do každé domácnosti