Šunkovary na domácí šunku – jak fungují a jak si vybrat?

Redakce CestakBydlení.cz Test 0

Celkoví víťezi testu

Banquet akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l Orion s teploměrem Tescoma PRESTO s teploměrem Toro 263801
Vítěz testu Lidová volba Pro náročné Zlatá střední cesta
Banquet Šunkovar nerezový Akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l
ORION Šunkovar nerez s teploměrem 10 cm
Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem
Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm
  1. kvalitní nerezová ocel
  2. recept v návodu k použití
  3. výhodná cena
  4. rychlá výroba šunky
  1. vhodný i do myčky
  2. jednoduchá manipulace
  3. výhodná cena
  1. nástavec na redukci množství šunky na poloviční dávku
  2. množství receptů v návodu
  3. možnost mytí v myčce
  1. kvalitní zpracování
  2. dobře skladný
  1. někteří zákazníci uvádějí, že se těžší upevňuje teploměr
  1. balení obsahuje jen jedno mikrotenový sáček na masovou směs
  1. ve srovnání s jinými modely o něco vyšší cena
  1. slabá pružina
Kvalitní a cenově dostupný nerezový šunkovar s teploměrem, který má objem „tak akorát” pro jednu domácnost. Cenově výhodný nerezový šunkovar vhodný i pro mytí v myčce, pomocí kterého si připravíte domácí šunku velmi jednoduše. Plastový šunkovar s teploměrem, nástavcem na redukci množství šunky na polovinu a množstvím tipů na zajímavé recepty potěší i náročnější zákazníky. Kvalitně zpracovaný nerezový šunkovar s jednoduchou obsluhou a teploměrem, který je součástí balení. Model, se kterým nic nezkazíte.
469 Kč 422 Kč 629 Kč 399 Kč
Ukázat nabídku
Ukázat nabídku
Ukázat nabídku
Ukázat nabídku
Šunka je pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí chutných snídaně, desáté či večeře. Pokud si nevíte představit den bez kvalitní a chutné šunky a chcete mít kontrolu nad tím, co šunka obsahuje, možná uvažujete nad domácí přípravou této pochoutky. Na to budete potřebovat šunkovar, zařízení na přípravu domácí šunky, které funguje velmi jednoduše a není ani cenově náročné.

V našem testu šunkovarů jsme se podívali na 5 nejlepších modelů za rok 2020. V testu jsme porovnali značky 1x Altom, 1x Toro, 1x Orion, 1x Tescoma, 1x Banquet a nejlépe se v našem hodnocení umístili Banquet, Tescoma a Orion. U každého modelu jsme se zaměřili na to, jakými parametry disponuje a jaké jsou jeho výhody, případně i nevýhody v porovnání s ostatními šunkovary v našem testu. Kromě užitečných informací o tom, podle jakých parametrů si vybrat ten nejlepší šunkovar do vaší domácnosti, vám poradíme i recept na přípravu chutné domácí šunky.

 

Jak si vybrat šunkovar?

  • materiál šunkovaru -- jedním z prvních parametrů, který by vás při výběru šunkovaru měl zajímat, je materiál, ze kterého je vyroben. Natrefit můžete na hliníkové, nerezové nebo plastové šunkovary, přičemž každý z nich má své výhody i nevýhody.
  • velikost zařízení -- odpovídá tomu, jak velkou šunku si v šunkovar můžete připravit. Menší šunkovary připraví kolem 500 gramů šunky, ale najdete i takové velké šunkovary, v nichž na jeden jednou uvaříte klidně i 3 kila šunky.
  • tvar šunkovar -- nejčastěji najdete šunkovary válcovitého tvaru, avšak dostupné si také modely ve tvaru kvádru. Podstatné je, abyste věděli šunkovar umístit do velkého hrnce.
  • cena -- samozřejmě i cena je často rozhodujícím parametrem, a tak zvažte při koupi šunkovaru i tento parametr. Tak, jako u většiny zařízení, i při šunkovaru platí, že cena jde ruku v ruce s kvalitou.

Nejlepší Šunkovary na základe porovnávacího testu 2020

1. místo 2. místo 3. místo 4. místo 5. místo
Vítěz testu 2020 Pro náročné Lidová volba Zlatá střední cesta
Banquet akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l Tescoma PRESTO s teploměrem Orion s teploměrem Toro 263801 Altom 1,5 kg
Banquet Šunkovar nerezový Akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem ORION Šunkovar nerez s teploměrem 10 cm Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm Altem nerezový šunkovar 1,5 kg
469 Kč 629 Kč 422 Kč 399 Kč 399 Kč
Ukázat nabídku
Ukázat nabídku
Ukázat nabídku
Ukázat nabídku
Ukázat nabídku

4 nejlevnější kvalitní Šunkovary do 469 Kč

Recenze 5 najlepších šunkovarů pro rok 2020

1. Banquet akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l

Kapacita: 1 kg ● Materiál: nerezová ocel

Banquet Šunkovar nerezový Akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l

Šunkovar Banquet Akcent je vyroben z kvalitní nerezové oceli, díky čemuž je pevný a odolný. Zároveň není náročný na čištění. Objem šunkovaru je 1,3 l a připravíte v něm na jeden jednou kilo domácí šunky podle vaší chuti. Součástí návodu k použití je i recept na výrobu základní šunky.

Šunkovar se skládá z hrnce, uzávěru, přítlačné pružiny a sáčku, do kterého můžete vložit před dušením masovou směs. Součástí šunkovaru Banquet je také teploměr, díky kterému máte kontrolu nad teplotou vody, ve které se šunka připravuje. Zákazníci ve svých hodnoceních oceňují, že pomocí tohoto šunkovaru je šunka připravena poměrně rychle a také to, že se s ním jednoduše pracuje.

Výhody

  • kvalitní nerezová ocel
  • recept v návodu k použití
  • výhodná cena
  • rychlá výroba šunky

Nevýhody

  • někteří zákazníci uvádějí, že se těžší upevňuje teploměr

Verdikt: Kvalitní a cenově dostupný nerezový šunkovar s teploměrem, který má objem „tak akorát” pro jednu domácnost.

Naše hodnocení:

Cena: 469 Kč

Ukázat nabídku
Detail


2. Tescoma PRESTO s teploměrem

Kapacita: 1 kg ● Materiál: plast

Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem

Šunkovar značky Tescoma je vyroben z tepelně odolného plastu a vhodný je nejen k přípravě šunky, ale i paštiky či teriny. Součástí tohoto plastového šunkovaru jsou protiskluzové nožičky z ohnivzdorného silikonu, díky kterým je zajištěna maximální stabilita šunkovaru.

Příprava šunky či jiných lahůdek v tomto šunkovaru je nenáročná a výhodou je i snadné čištění, protože nádoba je vhodná pro mytí v myčce. Nechybí ani praktický teploměr pro kontrolu teploty vody. Návod k použití šunkovaru obsahuje i různé tipy na recepty. Oceňujeme i nástavec na redukci množství šunky na poloviční dávku.

Výhody

  • nástavec na redukci množství šunky na poloviční dávku
  • množství receptů v návodu
  • možnost mytí v myčce

Nevýhody

  • ve srovnání s jinými modely o něco vyšší cena

Verdikt: Plastový šunkovar s teploměrem, nástavcem na redukci množství šunky na polovinu a množstvím tipů na zajímavé recepty potěší i náročnější zákazníky.

Naše hodnocení:

Cena: 629 Kč

Ukázat nabídku
Detail

Pro náročné


3. Orion s teploměrem

Kapacita: 1 až 1,2 kg ● Materiál: nerezová ocel

ORION Šunkovar nerez s teploměrem 10 cm

Nerezový šunkovar značky Orion válcového tvaru je vhodný pro přípravu 1 až 1,2 kg masa. Součástí výbavy šunkovaru je praktický teploměr pro kontrolu teploty dušení šunky a také mikrotenové sáček, do kterého můžete vložit připravenou masovou směs.

Šunkovar se dá velmi jednoduše rozložit a důkladně umýt, přičemž je vhodný i do myčky. Zákazníci v recenzích oceňují jednoduchost manipulace se šunkovaru a jako jedno z mála negativ uvádějí to, že balení obsahuje pouze jedno mikrotenový sáček na masovou směs.

Výhody

  • vhodný i do myčky
  • jednoduchá manipulace
  • výhodná cena

Nevýhody

  • balení obsahuje jen jedno mikrotenový sáček na masovou směs

Verdikt: Cenově výhodný nerezový šunkovar vhodný i pro mytí v myčce, pomocí kterého si připravíte domácí šunku velmi jednoduše.

Naše hodnocení:

Cena: 422 Kč

Ukázat nabídku
Detail

Lidová volba


4. Toro 263801

Kapacita: 1 až 1,2 kg ● Materiál: nerezová ocel

Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm

Nerezový šunkovar značky Toro má válcovitý tvar a je vhodný pro přípravu 1 až 1,2 kg masa. Jednoduše se obsluhuje a jeho součástí je i teploměr, který vám umožňuje přesně kontrolovat teplotu během dušení šunky. Základní podrobný návod na přípravu šunky je součástí balení.

Zákazníci oceňují jednak kvalitní nerezové zpracování, ale našli jsme i názor, který uvádí, že pružina na uzávěru šunkovaru je slabá. Mnozí si pochvalovali, že jde o malý a dobře skladný šunkovar.

Výhody

  • kvalitní zpracování
  • dobře skladný

Nevýhody

  • slabá pružina

Verdikt: Kvalitně zpracovaný nerezový šunkovar s jednoduchou obsluhou a teploměrem, který je součástí balení. Model, se kterým nic nezkazíte.

Naše hodnocení:

Cena: 399 Kč

Ukázat nabídku
Detail

Zlatá střední cesta


5. Altom 1,5 kg

Kapacita: 1,5 kg ● Materiál: nerezová ocel

Altem nerezový šunkovar 1,5 kg

Nerezový šunkovar značky Altem umožňuje zpracovat na jeden jednou 1,5 kg masa, což ho řadí k šunkovarům se středně velkou kapacitou nádoby. Má pevnou konstrukci a jednoduchý design. Šunkovar je velmi jednoduchý na použití a není náročný na čištění.

Za nevýhodu u tohoto modelu šunkovaru považujeme, že podle informací dostupných na internetu k němu není přiložen teploměr. Proto si v případě, že se pro tento model rozhodnete, budete muset teploměr opatřit sami. Výhodou je na druhé straně jeho nízká cena.

Výhody

  • nízká cena
  • pevná nerezová konstrukce

Nevýhody

  • chybí teploměr

Verdikt: Levný nerezový šunkovar, se kterým připravíte až 1,5 kila šunky. Nevýhodou je, že součástí balení není teploměr.

Naše hodnocení:

Cena: 399 Kč

Ukázat nabídku
Detail


Jak funguje šunkovar?

Šunkovar je nádoba opatřena přítlačným pístem, jehož úkolem je pomocí pružiny stisknout maso tak, aby se během přípravy spojilo. Díky tomu bude šunka, kterou vyberete ze šunkovaru po skončení přípravy držet dobře pohromadě a následně se vám bude dobře krájet. Maso určené k přípravě šunky můžete umístit přímo do nádoby šunkovaru, případně můžete použít sáček, který bývá součástí některých modelů šunkovarů. Kapsa vám pak zjednoduší vyjímání hotové šunky.

Šunkovar naplněný masem umístěte do hrnce s vodou, která má teplotu kolem 70 až 85 stupňů, a necháte šunku dusit přibližně 1,5 hodiny. Délka dušení, ale i teplota vaření je závislá od masa a receptu, jaký jste si vybrali. Šunkovary jsou obvykle vybaveny i teploměrem, který umožňuje mít kontrolu nad teplotou, při jaké šunku dusíte. Obecně však platí, že teplota, při jaké šunku připravujete, by neměla být vyšší než 85 stupňů.

Šunkovar nemusíte použít pouze k přípravě šunky, ale můžete si v něm udělat i chutné paštiky, Terrine či paté, nebo dokonce chutné brambory na smetaně a mnoho jiných zajímavých receptů.

strieborný plechový šunkovar

 

Jak připravit šunku v šunkovaru

Příprava domácí šunky pomocí šunkovarů není nijak složitá, nicméně je třeba dodržovat určité zásady, aby byl výsledek podle vašich představ. V některých receptech na přípravu domácí šunky se uvádí, že maso můžete ochutit tzv. rychlosolí, což je dusitanová nebo i řeznická sůl. Ta však kromě soli obsahuje dusitan sodný a často i jiné konzervační látky, díky kterým bude šunka déle čerstvá a chutná. Na druhé straně však dusitany nejsou našemu zdraví prospěšné, a proto pokud už si dáte tu námahu a pustíte se do výroby domácí šunky, použijte raději klasickou sůl. Šunku s dusitanem sodným si totiž bez problémů můžete koupit v obchodě.

V případě, že si chcete v šunkovaru připravit chutnou a kvalitní domácí šunku, použijte na její ochucení klasickou kuchyňskou sůl s čerstvé maso. Takto připravenou šunku budete muset sníst za několik dní, ale máte jistotu, že neobsahuje žádné škodlivé přidané látky. Kvalitu šunky dělá kvalitní maso, a tak pokud chcete dát do své domácí šunky skutečně to nejlepší, doporučujeme zakoupit si maso přímo od řezníka. Šunku si můžete připravit nejen vepřovou, ale i drůbeží, či dokonce z hovězího nebo králičího masa. Pokud máte přístup k zvěřině, šunku si umíte vyrobit i z ní. Co se týče výběru vepřového masa, nejvhodnější je plec nebo stehno. Pokud byste chtěli šunku s vyšším obsahem tuku, můžete použít i bůček, případně zkombinovat bůček se stehnem či plec.

Domácí čerstvá šunka

příprava domácí šunky v šunkovar je jednoduchá

 

Pokud si chcete připravit šunku z kila masa, doporučuje se použít 25 gramů soli. Kromě toho jde na kilo masa i 1 dcl vody a 4 gramy práškového cukru, což je asi jedna čajová lžička. Některé recepty kombinují klasickou kuchyňskou sůl s rychlosolí, jiné doporučují jen rychlost, a tak je na vás, po jakém receptu sáhnete. Obecný postup pro přípravu základní šunky doporučuje maso nakrájet na středně velké kostky, které uložíte do větší mísy ve více vrstvách a každou vrstvu posolíte. Poslední vrstvu masa posypete práškovým cukrem a maso pořádně promícháte rukama a přidáváte vodu. Maso je třeba míchat dost dlouho, některé recepty uvádějí 20 minut ručně, případně na míchání můžete použít i kuchyňský robot s hnětacími háky, se kterým stačí míchat maso o polovinu kratší.

Potom masovou směsí naplňte šunkovar asi jeden centimetr pod okraj, šunkovar uzavřete a dejte na 48 hodin do ledničky. Šunku pak duste podle daného receptu a po uvaření nechte vychladnout a až potom krájejte. Šunku je třeba skladovat v lednici, kde vydrží zhruba dva až tři dny.

💡 3 tipy na recepty

Připravit si chutné jídlo v šunkovaru není nic složité a jak jsme již zmínili, nemusíte jej použít pouze pro přípravu domácí šunky. Máme pro vás tři tipy na recepty ze šunkovaru.

Domácí paštika ze šunkovaru

domácí paštika ze šunkovar

Játrová paštika s prosciutto

Budeme potřebovat: 700 g kuřecích jater, 10 plátků prosciutta, 70 g másla, 50 g portského vína, 50 ml olivového oleje, menší cibule, česnek podle chuti, snítka čerstvého rozmarýnu, sůl, pepř

Jak na to: Očištěné pečeně osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji s cibulí, nasekaným rozmarýnem a česnekem. Potom podlijte vínem, přidejte změklé máslo a potom dohladka rozmixujte. Dno a stěny šunkovaru vystelte prosciuttem a potom šunkovar naplňte paštikovou směsí a navrchu přikryjte dalšími plátky prosciutta. Potom uzavřete a vložte do vodní lázně s teplotou 85 stupňů a vařte půlhodinu. Hotovou paštiku nechte vychladnout do druhého dne a podávejte například s brusinkovým povidly.

Smetanové brambory ze šunkovaru

v šunkovaru si můžete připravit i takové chutné brambory

Smetanové brambory

Budeme potřebovat: kilo brambor, 300 ml smetany, 50 g parmezánu, 1 stroužek česneku, trochu nasekané petrželkou, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř

Jak na to: Očištěné brambory nakrájejte na velmi tenké plátky a osušte je. Smetanu a prolisovaný česnek dejte do hrnce a přiveďte k varu, pak přidejte sůl, pepř, plátky brambor a vaříme za stálého míchání alespoň 30 minut. Potom přidejte parmezán a petrželku a směs dejte do šunkovaru. Vložte do vodní lázně a vařte při teplotě 85 stupňů 60 minut. Stlačené brambory nechte v šunkovaru vychladnout do druhého dne a před podáváním posypte sýrem a zapečte v troubě pod grilem.

Kuřecí šunka s olivami

Budeme potřebovat: 1 kg kuřecích prsou, 25 g soli, 1 dcl vody, 4 g práškového cukru, 50 gramů černých nebo zelených oliv bez pecky

Jak na to: Kuřecí maso nakrájejte na kostičky a uložte do mísy, posypte nakrájenými olivami a posolte. Potom přidejte moučkový cukr a dobře míchejte ručně 20 minut nebo pomocí kuchyňského robota 10 minut, přičemž přilévejte postupně vodu. Směsí naplňte šunkovar asi jeden centimetr pod okraj, šunkovar uzavřete a dejte na 48 hodin do chladničky. Šunku pak duste při teplotě 85 stupňů asi 50 minut.

Přesný postup přípravy si můžete prohlédnout také ve videu:

Kuřecí šunka s olivami

 

Parametry při výběru šunkovar

Při výběru šunkovaru by vás mělo zajímat několik parametrů, a tak se na ty důležité spolu pojďme podívat.

 

1. Materiál

Při výběru materiálu, z jakého je šunkovar vyroben, je v první řadě důležité si všímat, zda je zařízení vyrobeno z materiálů splňujících normy Evropské Unie. Materiály splňujíci tuto normu jsou bezpečné a máte jistotu, že nejsou zdravotně závadné. K materiálům, ze kterých se šunkovar vyrábějí nejčastěji, patří nerezová ocel, plast nebo hliník.

➡️ Šunkovar z nerezové oceli jsou velmi odolné, bezpečné a pevné. Jde o dražší materiál, a tak je cena nerezových šunkovarů vyšší. Můžete se však spolehnout, že takový šunkovar je odolný a dlouho vám vydrží. Navíc má dobré schopnosti z hlediska rozložení tepla, a tak je šunka uvařená rovnoměrně.

➡️ Plastové šunkovary se rychle zahřívají, a tak je příprava šunky poměrně rychlá. Plast je méně odolný a snadněji se může poškodit, ale na druhé straně je lehký a velmi dobře se s ním manipuluje a také se snadno čistí.

➡️ Hliník je při šunkovaru celkem účinným materiálem, protože se rychle zahřívá a tím se stará o dobré přehřáté šunkovaru. No a díky tomu se šunka připraví za kratší čas. K výhodám hliníkových šunkovarů patří i to, že je lehký a dobře se s ním manipuluje.

 

2. Velikost

Velikost šunkovaru, čili jeho kapacita, je velmi důležitým parametrem. Jde o údaj, který hovoří o tom, kolik šunky víte připravit na jednou. Obvykle je kapacita od 0,5 kg až do 2 kg, ale profesionální šunkovary mají kapacitu i 3 kila. Některé šunkovary jsou vybaveny redukcí, pomocí které si umíte zmenšit porci připravované šunky na polovinu, což může být velmi užitečné.

 

3. Tvar

Z hlediska tvaru nejčastěji na trhu natrefíte na válcové šunkovary, ale nejde o jediný typ, s jakým se můžete setkat.

  • kvádrové šunkovary -- jde o šunkovary ve tvaru kvádru, které mají obvykle kapacitu kilogram šunky a více
  • svislé válcové šunkovary -- tento typ šunkovarů se nejčastěji doporučuje do domácnosti, protože je najdete i s kapacitou okolo 500 gramů. Jejich výhodou je, že se vejdou i do menších hrnců.
  • vodorovné válcové šunkovary -- jde o šunkovary využívané pro profesionální účely, protože dokážou vyvinout velký tlak při stlačování masa a kromě toho jejich kapacita může být i více než dvě kila
💡 Víte, co je vlastně šunka?
Různé druhy šunky s olivami

různé druhy šunky s olivami

Mnozí lidé si pod pojmem šunka představují různé produkty. V podstatě existují tři různé druhy šunky, které se od sebe odlišují způsobem úpravy. Šunky jsou sušené, uzené a potom dušené, resp. vařené. No a pomocí šunkovaru si umíte připravit dušenou šunku, která je u nás velmi oblíbená a najdete i množství receptů na to, jak si dušenou šunku v šunkovaru můžete připravit doma z různých druhů masa. Dušenou šunku můžete doplnit i o další přísady, například olivy, kapii, bylinky a jiné.

K nejznámějším druhům sušených šunek patří prosciutto či španělská jamón curado. Mezi uzenými šunkama určitě v žebříčku oblíbenosti vede německá schwardzwaldská šunka.

 

Jaká je cena a oblíbené značky

Šunkovar nepatří z hlediska ceny k zařízením, které by měly zruinovat váš rozpočet. Na trhu najdete ty nejlevnější šunkovary do částky 500 Kč, přičemž v této částce najdete také kvalitní a odolné nerezové modely. Za částku kolem 500 korun koupíte bez problémů šunkovar s objemem i okolo 1,5 kg a samozřejmostí je, že jsou vybaveny teploměrem. Propracovanější modely z nerezu doplněné například o redukci umožňující přípravu polovičního množství šunky stojí přibližně o 150 až 300 korun více. Není tedy problém zakoupit kvalitní nerezový šunkovar s teploměrem v ceně kolem 500 až 700 korun.

Co se týče značek, jednou z nejoblíbenějších je Tescoma, která má ve své nabídce i šunkovar s redukcí množství šunky na polovinu. Oblíbené jsou i šunkovary značky Orion.

💡 TIP

Domácí šunku si pohodlně a rychle nakrájíte na kuchyňském elektrickém kráječi. Pokud si chcete kráječ pořídit, ale nevíte, jak ho vybrat, přečtěte si náš velký test kuchyňských elektrických kráječů.

 

Shrnutí na závěr

Šunkovar pro přípravu domácí šunky je vhodný pro milovníky této lahůdky, kterou chtějí mít kontrolu nad jejím obsahem a kvalitou. Zároveň vám toto zařízení umožní popustit uzdu fantazii a vytvořit si různé originální chuťové kombinace. Základními parametry, které by vás při výběru šunkovaru měli zajímat, by měla být velikost a materiál, případně i tvar šunkovaru. Jak jste se dozvěděli z článku, příprava domácí šunky není pomocí šunkovaru nijak náročná a složitá, no a protože šunkovary jsou docela cenově dostupné zařízení, jde o investici která se milovníkům šunky vyplatí.

 

Zdroje informací:

  • www.zbozi.cz -- recepty na přípravu jídel v šunkovaru
  • idnes.cz -- jak si připravit domácí šunku

Do testu jsme vybrali pouze z ověřených eshopů

Ohodnoťte náš test:

Šunkovary v našem katalogu

Autor článku
Redakce CestakBydlení.cz

Tento článek pro vás připravili redaktoři magazínu CestakBydlení.cz. Testujeme a porovnáváme vše, co patří do domu, bytu, zahrady, či dílny. Obsah připravujeme tak, aby odpovídal na všechny důležité otázky, týkající se tématu.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*