Tuřín je méně známá, ale velmi výživná kořenová zelenina s jemnou, nasládlou chutí, která připomíná něco mezi řepou a zelím. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, díky čemuž můžete při ní očekávat množství zdravotních benefitů. V článku se podíváme blíže na její pěstování, účinky a jak jej na několik způsobů připravit v kuchyni.
Tuřín je kořenová zelenina, co o ní potřebujete vědět
Tuřín (Brassica napus subsp. napobrassica), neboli brukev řepka tuřín, je dvouletá rostlina z čeledi brukvovitých. Má zhrublý kořen podobný řepě, jen má o něco hladší povrch. Tuřín původně pochází ze Skandinávie, kde vznikl pravděpodobně křížením řepy a zelí. Pěstuje se zejména v mírných klimatických podmínkách, neboť je odolný vůči chladnému počasí.
Co všechno obsahuje
Tuřín je bohatý na vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, vápník, draslík a fosfor. Obsahuje také významné množství antioxidantů, zejména specifické glukosinoláty, které jsou podle mnoha studií lidskému tělu velmi prospěšné. Tuřín je také bohatý na vlákninu, co prospívá našemu trávicímu systému.
Pěstování tuřínů: jaké jsou ideální podmínky, výsadba, sběr, uskladnění
Tuřín se pěstuje jako podzimní a zimní zelenina. Upřednostňuje hluboké, vlhké a dobře propustné půdy s dostatkem organických látek. Semena tuřínu se vysévají na jaře nebo začátkem léta, přičemž ideální teplota pro růst je mezi 10–18 °C. Tuřín sklízíme, když kořeny dosáhnou velikosti přibližně 8–12 cm v průměru, obvykle na podzim.
Uskladňuje se podobně jako jiná kořenová zelenina, tedy v chladných prostorách s konstantní teplotou do 8 °C a při přiměřené vlhkosti – bude-li příliš vlhko, kořeny budou hnít, pokud příliš sucho budou se scvrkávat.
K čemu se tuřín používá a jaké má účinky
Tuřín se využívá nejen v kuchyni, ale také v tradiční medicíně. Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávení, přičemž vitamín C posiluje imunitní systém. Glukosinoláty v tuřínu mají potenciální protirakovinné účinky a chrání před poškozením jater. Kromě těchto benefitů tuřínu pomáhá při regulaci krevního tlaku díky vysokému obsahu draslíku. Tuřín je také vhodný pro lidi s diabetem, protože má nízký glykemický index. Avšak jej nadměrná konzumace zase může způsobit nadýmání a jiné zažívací potíže.
Zdroje zdravotních informací:
- 7 Powerful Health Benefits of Rutabagas – https://www.healthline.com/nutrition/rutabagas
- Health Benefits of Rutabaga – https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rutabaga
- Rutabaga (Brassica napus L. var. napobrassica) seeds, roots, and sprouts: a novel kind of food with antioxidant properties and proapoptotic potential in Hep G2 hepatoma cell line – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23957358/
Recepty s tuřínem
S tuřínem jste se kdysi mohli setkat na poli, nebo v zahradě každého dobrého hospodáře a hospodyně. Všestranná zelenina se připravovala na všechny možné způsoby, podobně jako brambory, také se jedl i syrový. Prohlédněte si pár námětů jak můžete použít tuřín ve své kuchyni:
- Pečený tuřín s bylinkami: tuřín nakrájejte na kousky a pečte s olivovým olejem, česnekem a bylinkami na křupavou přílohu.
- Pyré: bramborové pyré můžete obohatit přidáním vařených tuřínů, které mu dodají jemnou nasládlou chuť.
- Tuřín v polévce: tuřín se často přidává do hustých zimních polévek, kde zlepšuje texturu a dodává jídlu sladkou chuť.
- Gratinovaný tuřín: nakrájený tuřín zapečte s mlékem a sýrem jako gratinovanou přílohu – vynikající alternativa k bramborám.
- Nakládaný tuřín: plátky tuřínu naložte do octového nálevu s pepřem, čímž získáte chutnou kyselou pochoutku vhodnou na chléb nebo jako přílohu.
- Jak si vypěstovat rukolu v zahradě nebo v bytě
- Jak si vypěstovat chutný špenát i v bytě v květináči – sázení, sběr, recepty
- Pěstujeme pórek – kdy a s čím ho sázet, kde koupit semena
- Sázení kořenové zeleniny – mrkev, petržel, řepa, celer, křen a ředkvička
- Pěstujeme zelí (pekingské, červené i pozdní) – kdy a jak sázet a zalévat
- Černá ředkev je chutná kořenová zelenina, jak na její pěstování, účinky, recepty na její využití
- Jak si doma vypěstovat voňavý celer – tipy a triky
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Trik, pomocí kterého uchováte zeleninu v chladničce co nejdéle čerstvou
Článek je zařazený do kategorie: Péče o zahradu
Mohlo by vás zajímat
- Černá ředkev je chutná kořenová zelenina, jak na její pěstování, účinky, recepty na její využití
- Měsíční jahody – jak je pěstovat a rozmnožovat, nejlepší odrůdy
- Kdouloň je zapomenuté ovoce, které musíte zkusit - jak na její pěstování, využití a pár receptů k tomu
- Znáte Mangold? Jak na jeho pěstování, o jeho účincích a pár skvělých receptů k tomu
- Čajot je exotická zelenina z tropů, víte na co ji použít? Recepty, využití, pěstování rostliny
- Lunární kalendář pro zahrádkáře - květen 2024
- Kamélie japonská - jak pěstovat „japonskou růži“ v bytě i v zahradě
- Je šalotka cibule nebo ne? Toto jsou hlavní rozdíly a kde všude šalotku můžete použít, výborná je i zavařená!
- Jak na pěstování Aloe vera - péče o rostlinu a jak ji doma zpracovat na gel či nápoj
- Jak správně pěstovat rodící banánovník i v bytě v květináči - péče, nemoci