V létě nám dozrává chutné ovoce a abychom si z něj uchovali něco i pro chladnější měsíce, zvykneme ho zavařovat. Výjimkou nejsou ani třešně a višně, které se dají využít nejen k zavařování, ale také k chutnému koláču či k výrobě domácího džemu. Zavařování různého ovoce má velmi podobný postup a není to nic složitého. Řekneme si tedy, jak je to při zavařování třešní a višní.
Toto bobulové ovoce nejen, že dobře chutná, ale má pro člověka i zdraví prospěšné účinky. Z toho vyplývá, že nejvíc výhod z nich si užijeme, když je budeme konzumovat čerstvé. Nicméně, takové zavařování má také něco do sebe a díky němu si můžete toto ovoce vychutnat kdykoli na něj dostanete chuť. Zavařování nebo sterilizování je způsob uchování potravin, díky kterému se zbavíte všech nechtěných bakterií a kyslíku ve sklenici, což zajistí delší čerstvost těchto potravin.
Zavařujeme třešně a višně - navigace v článku
💡 Tipy na zavařovací sklenice za výborné ceny ⤵️
Třešně a višně jsou nejen chutné, ale také zdravé
Třešně
Třešně mají vysoký obsah vody a dozrávají v našich podmínkách od května do července. Jsou významným zdrojem minerálů jako je hořčík, železo, jód, fosfor, zinek, vápník, draslík a křemík a vitamínů A, B, C, E a P. Proto posilují i náš imunitní systém. Toto ovoce je dokonalým čističem krve a pomáhá také udržovat pružnost stěn cév. Jejich konzumace přispívá k zachování zdravé oběhové soustavy.
Jelikož jsou třešně přirozeným čističem střev a mají i močopudný účinek, mohou být prospěšné i během detoxikace. Zbaví se škodlivých toxických látek z organismu, a pokud budete třešně konzumovat pravidelně, dosáhnete tím i nižšího rizika vzniku trávicích problémů. Jejich konzumace vám může pomoci i při smíření bolestí způsobených obtížemi s klouby, protože v lidovém léčitelství jsou třešně již dlouhá léta známé svými účinky proti bolesti.
Višně
Višně obsahují mnoho antioxidantů a nabízejí mnoho zdravotních benefitů pro lidské tělo a zdraví. Mohou vám pomoci s nespavostí, s bolestmi kloubů a pomáhají odstranit břišní tuk. Višně patří k nízkokalorickému ovoci. Nicméně, jsou bohatým zdrojem phytonutrients, vitamínů a minerálních látek. Višně jsou bohaté plody na pigmenty a je známo, že mají silné antioxidační vlastnosti.
Konzumace třešní a višní může nabídnout potenciální zdravotní účinky proti chronickým bolestem, jako je dna, artritida a může pomoci i při regeneraci svalů při sportovních úrazech. Višně obsahují antioxidanty jako je melatonin, který je účinný při zmírnění neurózy, nespavosti a odstraňuje problémy s bolestí hlavy. Dále jsou také zdrojem zinku, železa, draslíku, manganu a dobrým zdrojem mědi.
Odpeckovat nebo ne?
Třešně a višně jsou neodmyslitelnou součástí léta a zavařovací sezóny. Problémy vám však mohou nadělat nepříjemné pecky. Některé hospodyňky je zavařují s peckami, jiné si raději přidají trochu víc roboty a toto ovoce odpeckují. Skutečně vám to zabere o nějaký ten čas víc, ovšem na druhé straně, budete mít připravené třešně a višně v plné parádě hned použitelné na koláč a nebudete se bát, že byste během jeho konzumace nepříjemně zakousli právě do pecky.
Odpeckování třešní nebo višní většinou není oblíbená a zábavná práce, je to takříkajíc piplačka. Často se stane i to, že pokud odstraňujete pecky v kuchyni, spoustu věcí kolem máte hned ofrkaných a zde nastává další práce navíc s mytím. Lepší je, pokud máte možnost realizovat se v exteriéru, ale ne vždy je to možné. Proto máme pro vás připraven jeden trik, který vám s tím hravě pomůže kdekoli.
Co budete potřebovat:
- láhev s úzkým hrdlem
- misku
- dřevěné paličky k jídlu
- moc třešní nebo višní
Postup:
Ovoce nejprve důkladně omyjte a zbavte ho stopek. Potom třešně nebo višně jednotlivě pokládejte na hrdlo láhve tak, aby místo, kde byla stopka, směřovalo vzhůru. Nyní bobuli propíchněte dřevěnou paličkou. Pecky skončí rovnou v láhvi a nic kolem nebude špinavé. Zřejmě vás napadlo použít špejle. Ty ovšem nejsou tak pevné jako dřevěné paličky a vaše práce nemusí být v konečném důsledku efektivní.
Podívejte se, jak je to jednoduché:
Zavařujeme třešně a višně
Třešně a višně můžete zavařovat různými způsoby. Ať už v klasickém hrnci, v troubě nebo v myčce na nádobí, je na vás, který způsob si vyberete. My vám popíšeme všechny z nich a uvidíte, který se vám bude nejvíc líbit. Při každém zavařování však musíte dbát na extrémní čistotu. Sklenice i víčka byste měli před zavařováním pořádně umýt ve vroucí vodě a nechat úplně vyschnout. Udělejte to těsně před tím, než začnete zavařovat ovoce.
Na třešně a višně existují dva ověřené postupy, jak naplnit sklenice. Buď ovoce nejprve ve sklenicích jen posypete krystalovým cukrem a následně zalijete čistou vodou nebo si připravíte cukrový sirup a zaléváte je rovnou jím. Takto připravené sklenice dále sterilizujete způsobem, který si vyberete. Třešně i višně se sterilizují stejně, u višní je však třeba přidat více cukru, protože jsou kyselejší.
První postup:
- Třešně nebo višně pořádně omývejte, i 2 – 3 krát v čisté vodě. Následně je odstopkujte a naskládejte do sterilizovaných čistých sklenic.
- Do každé sklenice nasypte 2 plné polévkové lžíce krystalového cukru. Pokud zavařujete višně dejte 3 lžíce cukru, protože jsou kyselejší.
- Celou sklenici zalijte vodou, lijte asi 1 cm pod okraj.
- Nyní sklenice důkladně uzavřete víčky.
Druhý postup:
- Třešně nebo višně pořádně omývejte, i 2 – 3 krát v čisté vodě. Následně je odstopkujte a naskládejte do sterilizovaných čistých sklenic.
- V hrnci si uvařte cukrový sirup. Na 3 kg třešní přidejte 1 litr vody. U višen upravte poměr na 2:1. Čili například na 2 kg višní přilijte 1 litr vody. Když začne sirup vařit, odstavte ho z ohně.
- Připraveným sirupem zalijte ovoce ve sklenicích, 1 cm pod okraj.
- Všechny sklenice důkladně uzavřete víčky.
Zavařování třešní a višní je skutečně možné několika způsoby. Pro oba druhy ovoce platí stejné postupy, proto, když ho popíšeme s třešněmi, platí to i pro višně. Podívejte se na to, jak lze zavařit toto bobulové ovoce.
Zavařování v mikrovlnné troubě
Pokud jste si vybrali zavařování třešní v mikrovlnné troubě, připravte si třešně do sklenic podle jednoho z výše uvedených návodů a dejte je do mikrovlnné trouby. Můžete je naskládat i do plastové misky vhodné do mikrovlnky. Čas zavařování se bude odvíjet nejen od tvrdosti plodů, ale také od výkonu mikrovlnné trouby a počtu sklenic.
Zavařování jedné sklenice:
Výkon 700 W = 6 minut
Výkon 750 W = 5 a půl minuty
Výkon 800 W = 5 minut a několik sekund
Výkon 850 W = 5 minut
Výkon 900 W = 4 a půl minuty
Zavařování v zavařovacím hrnci
Zavařovací hrnec má jistě velké výhody. Všechno je v něm jednoduché. Sklenice se do hrnce naskládají, přelijí vodou a díky teploměru máte přehled o teplotě. Výsledky zavařování jsou spolehlivější a nefungují na principu „pokus-omyl“ než v případě jiných typů zavařování. Zavařovací hrnce pojmou až 14 velkých litrových sklenic, případně 30 sklenic o objemu 0,3 litru. Výhodou je, že mají zabudovaný termostat také regulaci teploty. Navíc v nich můžete připravit svařené víno, čaj, polévky, guláš, brambory a pod.
Postup:
- Připravte si třešně ve sklenicích, které jsou důkladně uzavřeny víčky.
- Naskládejte je do zavařovacího hrnce a zalijte do tří čtvrtin vodou.
- Dejte vařit asi na 20 minut.
- Vyberte sklenice, postavte je dolů víčkem, nechte vychladnout a skladujte například v komoře.
💡 Vítězové srovnávacího testu zavařovacích hrnců ⤵️
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Zavařování v klasickém hrnci
Pokud máte doma klasický větší hrnec a menší množství sklenic na zavařování, lze to provést i na plynovém sporáku, indukční či sklokeramiké desce. Takže si své ovoce můžete zavařit i tím nejklasičtějším způsobem, jaký existuje.
- Připravte si zavíčkované sklenice s třešněmi, které chcete zavařit.
- Na dno hrnce dejte staré noviny, naskládejte na ně sklenice a zalijte teplou vodou.
- Přiveďte k varu a po 20 minutách vypněte sporák.
- Nezapomeňte, že sklenice se nesmí vzájemně dotýkat, jinak by mohly prasknout.
- Sklenice vyjměte, nechte vychladnout dolů víčkem a skladujte na suchém a ne příliš teplém místě.
Zavařování v troubě
Pokud máte malý hrnec nebo nemáte na plánu investovat do zavařovacího hrnce, můžete sklenice sterilizovat i v troubě. Ať už jde o elektrickou, plynovou nebo horkovzdušnou troubu, měla by být vždy předehřátá na 200 °C až 220 °C.
Postup:
- Na plech pokládejte naplněné a uzavřené sklenice tak, aby mezi nimi byla mezera alespoň 1 centimetr, čímž předejdete popraskání během zavařování.
- Umístěte plech do spodní části trouby a nalijte do něj teplou vodu do výšky 1,5 cm.
- Větší sklenice sterilizujte 10 až 13 minut, menší 5 až 8 minut. Doba se odvíjí také od tvrdosti plodů. Měkké ovoce a zeleninu nechte sterilizovat kratší dobu, tvrdou déle. Pokud si nejste jisti, zda skutečně zvolíte správnou teplotu a čas (je pravda, že každá trouba hřeje trochu jinak), zavařte nejprve jednu sklenici a podle toho se řiďte při zavařování ostatních.
- Po vyjmutí z trouby nechte odpočívat sklenice dolů víčkem do druhého dne a následně skladujte v komoře.
Zavařování v myčce nádobí
Zní to možná až neuvěřitelně, nemějte však z toho strach. Zavařování v myčce nádobí totiž není žádná věda a možná se vám tento způsob zavařování zalíbí.
Postup:
- Připravte si třešně do sklenic podle jednoho ze dvou návodů uvedených výše a důkladně uzavřete víčky.
- Sklenice následně umístěte do myčky nádobí.
- Postarejte se o to, aby sklenice stála vzpřímeně víčkem nahoru. Ideální je, pokud máte všechny nádoby stejně velké. Pokud ne, menší sklenice umístěte do horního koše, větší do spodního.
- Nezapomeňte ze zásobníku odstranit mycí tabletu a jiné nádobí než to, ve kterém budete zavařovat.
- Teplotu nastavte na 70 až 80 °C (nižší teploty mohou mít na svědomí znehodnocení potravin).
- Po skončení programu uložte sklenice víčkem dolů na suchou utěrku (tak si i ověříte, zda jsou správně utěsněny) a nechte vychladnout.
- Následně skladujte na suchém a nepříliš teplém místě, nejlépe klasicky v komoře.
Zavařování bez cukru
Pokud máte rádi zdravější verze konzumace jídla, lze to aplikovat i při zavařování. Místo krystalového cukru jednoduše použijete med.
Jak na to:
- Třešně nebo višně omyjte a odpeckujte (není však nezbytné).
- Zavařeninové sklenice i víčka převařte v horké vodě, abyste se zbavili bakterií.
- Ovoce naskládejte do sklenic.
- Připravte si medový sirup tak, že do hrnce nalijete vodu a přidáte med. Mírně povaříte, dokud se med nerozpustí (voda by neměla až vařit, ale mírně bublinkovat).
- Odstraňte z ohně.
- Medovým sirupem zalijte třešně nebo višně až po vrch, maximálně centimetr pod okraj.
- Pořádně uzavřete všechny sklenice víčkem (sklenice otočte a trošku protřepejte, zjistíte tak, zda jsou dobře zavřené).
- Takto připravené sklenice s třešněmi nebo višněmi vložte do hrnce a vařte ve vodní lázni 80 – 95 °C asi 20 minut.
- Sklenice vytáhněte, nechte vychladnout a uskladněte.
Některé hospodyňky se na internetu zmínily i o tom, že třešně jednoduše zavařují zcela bez cukru. Nepoužívají ani med ani cukr. Jen převařenou vodou zalévají ovoce a tak uzavírají sklenice. Avšak ovoce, které má málo konzervantů, se rychle kazí. Proto, chcete-li se vyhnout krystalovému cukru i medu, vyzkoušejte přidat alespoň vhodné náhražky cukru.
💡 Několik víček na zavařování za dobré ceny ⤵️
Někteří lidé se tomuto ovoci vyhýbají, protože často ho napadají červíci. Pokud by to měl být důvod, kvůli kterému byste neměli třešně zavařovat, zbystřete pozornost. Máme pro vás chytrý trik, jak se možných nepříjemných návštěvníků zbavit ještě před zavařováním. Následně vám už nic nebude překážet v cestě.
Šikovný trik proti červíkům
Třešně ponořte do vody, ve které rozpustíte 20 gramů soli na 1 litr vody. Tato směs by měla být zahřátá na 25 – 30 stupňů. Nechte je tam přibližně jednu hodinu. Malé červíky tento roztok nesnášejí a vyplouvají proto na povrch. Třešně následně sceďte a důkladně omyjte pod čistou vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl. Takto upravené třešně můžete zavařovat způsobem, který si vyberete.
Zásady při zavařování
Přestože je zavařování opravdu snadná záležitost, i při tomto procesu je vhodné dodržovat několik zásad, které vám mohou pomoci k co nejdokonalejšímu výsledku. A tady je několik z nich:
- Před uzavřením sklenic, které budete sterilizovat, mějte vždy čisté ruce. Manipulace s víčkem by mohla způsobit jeho kontaminaci bakteriemi a následné znehodnocení potravin. Ze stejného důvodu je třeba, aby byly skutečně čisté i zavařovací sklenice a víčka. Obojí je tedy dobré vyvařit a nechat důkladně vyschnout.
- Když zavíráte víčko na sklenicích, je důležité, aby se dobře chytlo. Někdy budete muset vynaložit více síly a dobře přimáčknout víčko. Existuje k tomu starý známý patent. zavařovací hlavice. Musíte ji použít v případě, že víčko „recyklujete při zavařování“. Pokud vám ani tak víčko nechytí a točí se, použijte pod hlavici utěrku a zatlačte znovu. Tehdy by to už mělo být v pořádku.
- Připravené kompoty zalévejte cukrovým roztokem podle chuti, pokud je ovoce sladší tak pouze čistou vodou. Její hladina by měla být cca 0,5 až 1 cm od okraje sklenice.
- Ke sterilizaci můžete použít sterilizační, resp. obyčejný hrnec nebo ledajakou troubu. Na dno hrnce dáte papír nebo jiný předmět oddělující dno od ohně. Potom do něj pokladete sklenice a zalijete vodou. Sterilizujete podle návodu.
- Pokud sterilizujete kompoty v pečicím plechu, ve vodní lázni sklenice zalijte vodou. Ne horkou, tak, aby se vám nevylila z pekáče. Doba sterilizace je cca 20 minut při teplotě 85 stupňů. Pozor, po vypnutí trouby ji neotevírejte! Důvodem je, aby sklenice nepraskly.
- Višně i třešně sterilizujte 20 min při 80 – 85 °C.
- Správné uzavření víčka si ověříte tak, že sklenice obrátíte dnem vzhůru. Pokud je špatně utěsněno, obsah nádoby bude vytékat nebo se začnou vytvářet bublinky.
- Dobrý nápad jsou také štítky s datem výroby. Tak budete mít nejlepší přehled v komoře, co jste kdy připravovali.
Sladký recept s třešněmi
Nejlepší je připravit tento koláček s čerstvými třešněmi, ale co když na něj dostanete chuť mimo letní sezónu? Jednoduše vyndáte z komory zavařený kompot a jde se na to. Mandlově – třešňový koláč máme ověřený, vyzkoušeli jsme ho upéct i my a všem nesmírně chutnal. Takže, pokud chystáte oslavu nebo jen chcete přátele překvapit něčím sladkým, je to určitě skvělá volba.
Ingredience:
- 100 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g krystalového cukru
- špetka soli
- 120 g mletých mandlí
- 1 PL nastrouhané pomerančové kůry
- 1 sklenice třešní (nebo 300 g čerstvých)
- 180 g krystalového cukru
- 4 PL smetany ke šlehání
- 80 g másla
- 120 g mandlových lupínků
- 400 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 1/2 balíčku mandlového pudinku v prášku
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
- mouka na obalení třešní a posypání desky
- dortová forma o průměru cca 27 cm
Postup:
Nejprve si na pracovní desce zpracujte těsto, na které použijete máslo, mouku, sůl, cukr, mandle a pomerančovou kůru. Vznikne vám hladké těsto, které vyformujte do koule, zabalte do fólie a vložte na 30 minut do ledničky. Třešně slijte, nechte okapat a obalte je v mouce. V hrnci převařte smetanu, máslo a 80 gramů cukru. Přimíchejte mandlové lupínky a odstavte. Ve druhé misce smíchejte zbylý cukr, zakysanou smetanu, vejce a pudink. Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vyložte jím dno formy, která je vymazána máslem a vysypaná strouhankou. Z těsta vytvarujte i malý okraj. Na těsto rozložte třešně a zalijte je smetanovo-pudinkovou směsí. Vložte do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečte 45 – 50 minut. Po 15 minutách pečení navrch naneste mandlovou směs a dopečte. Po upečení nechte vychladnout a krájejte. Dobrou chut!
Další možnosti uchování ovoce
Konzervování
- 500 g vypeckovaných třešní
- 1 dl 50% alkoholu
- 350 g cukru
Jak na to:
Odpeckované třešně zalijte alkoholem tak, aby ovoce bylo zcela zalité. Může to být vodka, rum nebo nějaká ovocná pálenka. Smíchejte s cukrem a naplňte jimi připravené sklenice a skladujte v mrazničce.
Zmrazení
Třešně rovnoměrně rozložte na plech odpovídající rozměrům vaší mrazničky a vložte jej do ní po dobu 2 hodin. Následně vyjměte a uložte do sáčků nebo sklenic. Díky tomu, že budou třešně rovnoměrně rozloženy a nebudou se dotýkat, předejdete tomu, aby vytvořily hrudky, které se obtížně rozdělují. Mražené třešně můžete později použít například pro přípravu smoothies nebo do koláčů.
Dehydratace
Nejprve je třeba naložené třešně vložit do mrazničky na celý den v několika patrech. Následně je z mrazničky vyjměte, nechte opět zcela rozmrazit v sítu a nechte je úplně okapat po dobu několika hodin, klidně i po celý den. Potom vložte do sušičky ovoce. Tento proces bude mnohem rychlejší díky tomu, že se třešně dopředu zcela zbaví vody. Můžete konzumovat jednoduše jen tak nebo přidávat do koláčů.
Džem
Z višní si můžete připravit chutný domácí džem . Existuje mnoho druhů džemů a jejich postupů. My jsme si pro vás připravili tento:
Jak na to:
Obraté višně musíte nejprve umýt a odpeckovat. Ty spolu i se šťávou (nabíráte naběračkou) dáte do kovové misky a odvážíte. Na kilo višňové masy použijete jeden želírovací prostředek určený pro přípravu džemů, 30 dkg cukru a 1 lžíci cukru. Povaříte dle návodu na obalu. Následně ho nalijete do sklenic, otřete vršek sklenice a pořádně přitáhnete víko. Sklenice horké otočíte na pět minut víkem dolů, poté je postavíte víkem nahoru a přikryjete hrubou dekou. Pod ní je necháte do druhého dne. Chcete-li jemný džem, je třeba višně před vařením rozmixovat.
- Zavařujeme domácí lečo v hrnci i v troubě – jak zavařovat lečo různými způsoby
- Jak zavařovat meruňky – postup, jak zavařovat (sterilizovat) meruňky v hrnci i v troubě
- Jak pěstovat papriku – vše o paprice
- Jak pěstovat jahody – vše o pěstování jahod + zavařování
Zdroje informací:
- www.wikipedia.org – třešně a višně
- www.alza.cz – tipy na zavařování
- www.az-recepty.cz – návody na zavařování třešní a višní
Článek je zařazený do kategorie: Praktické rady a triky, Zavařovací hrnce
Mohlo by vás zajímat
- Black Friday 2024 v ČR – 29. listopad: kde proběhne, jaké jsou slevy a hlavní zásady nakupování
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Domácí hnojivo na rajčata a papriku, uhorky, květiny, ovocné keře - levné a bez chemie (velký přehled receptů pro každou příležitost)
- Praní tenisek - jednoduchý návod jak je vždy udržet v čistotě a jako nové (v pračce i ručně)
- Jak správně nabíjet Li-Ion baterie a prodloužit tak jejich životnost?
- Jak se správně starat o pračku a sušičku, aby vydržely co nejdéle v kondici? 5 základných pravidel
- Proč byste měli pravidelně čistit digestoř a jak na to
Ač jsem v letech tak jsem si se zájmem četla krásně napsané recepty bezva , děkuji Vám že ,mají ženy snspiraci ,na různé pokrmi ,Maria ,