Tefal PF611838 |
---|
Vítěz testu |
|
|
Domácí pekárna s širokou nabídkou programů a funkcí |
5 153 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz |
Podíváme se také na to, které jsou nejoblíbenější a nejlepší domácí pekárny v roce 2024 a seznámíme vás s jejich parametry, výhodami a nevýhodami. Porovnali jsme je 3. Důležitou váhu jsme přikládali objemu pekárny, od kterého závisí velikost bochníku chleba, ale také příkonu a všímali jsme si i počet háků na hnětení těsta.
Jelikož domácí pekárny nejsou určeny pouze na pečení chleba, zohlednily jsme v našem testu i další funkce a programy, které jednotlivé modely uživateli přinášejí. Věříme, že si s naší pomocí vyberete tu nejlepší domácí pekárnu a váš domov bude pravidelně vonět čerstvě upečeným chlebem.
Základní tipy při výběru domácí pekárny
- před výběrem zvažte, zda domácí pekárnu budete skutečně využívat
- určitě si, jak ji budete používat – či jen na pečení chleba, nebo i na jiné pečivo
- důležité je také to, kolik členů má vaše domácnost – podle toho vybírejte velikost domácí pekárny
- všímejte si také ovládání pekárny – nejjednodušší je ovládání pomocí tlačítek s ikonkami
- zaměřte se i na programy a funkce, které pekárna nabízí – některé pekárny zvládnou nejen přípravu pečiva, ale dají se v nich připravovat například i džemy
- pokud chcete péct chléb v noci, zjistěte, jaká je hlučnost domácí pekárny
Při hodnocení kuchyňských vah jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Domácí pekárny na základe porovnávacího testu 2024
1. místo | 2. místo | 3. místo |
---|---|---|
Vítěz testu | Lidová volba | Pro náročné |
Tefal PF611838 | Tefal PF 220838 | Sana SBM Exclusive |
5 153 Kč | 3 099 Kč | 9 990 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz |
Recenze 3 nejlepších domácích pekáren pro rok 2024
Vítěz testu
1. Tefal PF611838
Tato domácí pekárna vám umožní nastavit si tři různé velikosti chleba – od 750 g až do 1500 g, stejně máte možnost zvolit i tři nastavení propečení kůrky. Součástí pekárny je i nařezávač, štětec, ale také odměrka a lžička, kniha receptů a plechy na bagety. Pekárna nabízí možnost upečení chleba, baget a housek, ale i koláčů, přípravy těstovin či džemu. Funkce odložený start je samozřejmostí, stejně i udržení teploty chleba hodinu po upečení.
Výhody
- možnost upéct až 3 různé velikosti chleba
- nastavení propečení kůrky
- možnost přípravy koláčů, baget, housek, džemů
- jednoduchý design
Nevýhody
- trochu větší rozměry
Verdikt: Domácí pekárna s širokou nabídkou programů a funkcí
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Lidová volba
2. Tefal PF 220838
Ovládací panel a velký LCD displej umožňují intuitivní ovládání. Součástí této pekárny je kuchařská kniha s 28 recepty. Zajímavá je možnost nastavení kůrky na tři různé úrovně a stejně si můžete nastavit tři velikosti bochníku.
Výhody
- široká nabídka programů
- intuitivní ovládání
- elegantní design
Nevýhody
- vhodnější spíše pro méně početnou domácnost
Verdikt: Domácí pekárna s výborným poměrem ceny a kvality.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Pro náročné
3. Sana SBM Exclusive
Oceňujeme i to, že je vyrobena z nerezové oceli, která se snadno udržuje a navíc je velmi odolná.
Výhody
- ideální na kváskové pečení
- široké spektrum funkcí
- velikost bochníku až 1700 g
- možnost připravovat jogurty, kefír, marmelády, sójové sýry, škvarky a jiné
Nevýhody
- vyšší cena
- méně programů
- zabere dost místa
Verdikt: Multifunkční domácí pekárna pro náročné kuchaře a ideální pro vícečetné domácnost.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Jak vybrat domácí pekárnu – které parametry a funkce je třeba si všímat
Domácí pekárna je výborným pomocníkem pro vaši domácnost a zajistí vám čerstvý chléb z ingrediencí, které si sami vyberete, takže víte, co obsahuje.
Jaké parametry si však třeba při výběru domácí pekárny všímat?
1. Rozměry a vzhled
Domácí pekárna není zrovna nejmenší spotřebič, a tak vám na kuchyňské lince zabere docela hodně prostoru. Samozřejmě, můžete ji po každém použití někam uklidit, ale to vás bude bavit zřejmě jen tehdy, pokud budete pekárna využívat sporadicky. Pokud však chcete pekárnu využívat pravidelně, určitě vás bude zajímat její velikost, ale i vzhled. Rozměry pekárny jdou ruku v ruce s objemem a velikostí bochníku, který je pekárna schopna upéct.
Při rozměrech byste neměli zapomenout na délku kabelu, protože se může stát, že pokud si na pekárnu vyčleníte určité místo na lince, krátký kabel vám zkomplikuje vaše plány.
Co se týče vzhledu – pokud jste praktický typ, vybírejte si domácí pekárnu s co nejmenším počtem výčnělků a výběžků. Usnadní vám to její čištění.
2. Nádoba na pečení
O nádobě na pečení bychom mohli říci, že je srdcem každé domácí pekárny. Závisí na ní velikost chleba, ale i to, jak se vám bude z ní po upečení chlebíček vybírat. Nádoba v sobě ukrývá i hnětače na hnětení těsta, které za vás udělají všechnu práci.
Objem
Domácí pekárny na našem trhu jsou schopny upéct bochníky chleba v rozmezí 500 g do 1800 g. Pokud kupujete pekárna pro čtyřčlennou rodinu, měli byste si vybrat takovou, která upeče chléb s hmotností alespoň 1200 g. Celkem praktické je, že většinou domácí pekárna umožňuje nastavení velikosti bochníku, a tak v případě, že si pořídíte pekárna s velkým objemem, není problém v ní upéct menších chléb.
Materiál
Formy jsou vyráběny z teflonu, keramiky nebo nerezu, přičemž každý z těchto materiálů má své výhody i nevýhody.
Nejméně náročná na údržbu je teflonová forma. Navíc se z ní snadno chléb vyklopí. Její nevýhodou však je, že se snadno poškrábe.
Nerezová forma se objevuje pouze u několika typů pekáren, přičemž její největší výhodou je trvanlivost a odolnost. Negativem však je, že se na ni chléb může přilepit.
Novinkou jsou keramické formy, které jsou sice dražší, ale odolné vůči poškrábání a velmi trvanlivé.
Hnětače na hnětení těsta
Počet hnětačů není velmi důležitý, ale na trhu najdete pekárny s jedním nebo dvěma hnětač. Doporučujeme však raději koupit domácí pekárnu se dvěma hnětače, protože těsto bude lépe vypracované i v případě většího objemu.
3. Programy a funkce
Domácí pekárna nemusí sloužit vysloveně jen na pečení chleba či pečiva. Mnohé modely přinášejí pestré programy a funkce jako je například vaření džemu či dokonce příprava jogurtu.
Pečení chleba
V domácí pekárně si můžete připravit v podstatě jakýkoliv chléb, na který máte chuť. Některé pekárny mají speciální programy na pečení bezlepkového nebo celozrnného chleba.
Rychlé pečení
Chcete-li mít chlebíček na stole co nejrychleji, program rychlého pečení určitě oceníte.
Příprava těsta
V případě, že potřebujete jen uhníst těsto například na pizzu nebo vánočku či jiné pečivo, většina pekáren to zvládne.
Samostatné pečení
Pokud byste si chtěli v domácí pekárně upéct například kuře, tento program vám to umožní. Některé pekárny jsou schopny připravit i ryby nebo upéct korpus na dort.
Džemy a marmelády
Velmi užitečný program pro všechny se zálibou v zavařování. Pekárna povidla či džem za vás uvaří a míchá a vy ho jen na závěr přelijete do sklenic.
Jiné
Některé domácí pekárny zvládnou například i přípravu kvásku či jogurtů nebo acidofilního mléka. Jsou však i pekárny, které zvládnou přípravu sójových sýrů nebo je můžete použít k pasterizaci.
Odložený start
Co se týče dalších funkcí, většina pekáren disponuje funkcí “odložený start”, která vám umožňuje nastavit si čas pečení na hodinu, která vám vyhovuje. Není tedy problém probouzet se s vůní čerstvě upečeného chleba.
Automatický dávkovač surovin
Některé domácí pekárny mají také funkci automatického dávkovače surovin, díky níž dávkování surovin nastavíte automaticky a už si jen počkáte na hotový chléb.
Sklopné hnětací háky
Pro mnohé jsou výbornou funkcí sklopné hnětací háky. U většiny pekáren se totiž hnětače zapečou do těsta a po upečení jejich je třeba vybrat. V případě sklopných hnětačů se po uhnětena cesta háky sklopí a chlebíček je bez dírek.
4. Příkon a spotřeba
Jelikož jde o menší domácí spotřebič, není spotřeba domácí pekárny na chléb vysoká. Závisí však od jejího příkonu. No a přestože může trvat příprava chleba i několik hodin, na plný příkon domácí pekárna pracuje až při pečení. Pokud bychom to chtěli porovnat s běžnou elektrickou troubou, domácí pekárna spotřebuje asi pětkrát méně elektřiny.
Ani ta nejlepší domácí pekárna na chleba vám nezaručí dokonalý bochník srovnatelný s tím, na jaký jsme zvyklí z obchodu. Chléb z domácí pekárny má jiný tvar, ale jeho chuť je často mnohem lepší než chuť kupovaného chleba. Pokud chcete, aby byl váš chléb dokonalý, zkoušejte zpočátku ověřené recepty na chléb z domácí pekárny.
Zde je několik tipů na to, jak si upéct výborný chléb v domácí pekárně:
- vybírejte kvalitní a vhodnou mouku– ačkoliv je asi nejsnáze koupit si hotovou směs na pečení chleba, není při ní zaručena taková kvalita surovin, jako když si je nakoupíte sami. Navíc jsou hotové směsi dražší. Na chléb je nejlepší mouka s označením chlebová, přičemž dnes již není problém sehnat nejen pšeničnou, ale i špaldovou a žitnou chlebovou mouku. Klidně je můžete smíchat i s celozrnnými moukami, které jsou výživnější a zdravější.
- nebojte se upéct si bezlepkový chléb– v domácí pekárně si můžete upéct i bezlepkový chléb z rýžové, kukuřičné či pohankové mouky
- pozor na kvasnice– na pečení chleba můžete použít sušené i klasické čerstvé kvasnice, přičemž dnes si stále větší popularitu získává pečení z kvásku. Vždy použijte tolik kvasnic, kolik je uvedeno v receptu.
- zapojte fantazii– při domácím chlebu se můžete skutečně “vyřádit” a přidat do něj nejen vařený brambor, ale na ozvláštnění například i vařenou červenou řepu, ale také olivy, sušená rajčata, ořechy, mák či bylinky.
Kde koupit a jaké jsou ceny
Domácí pekárny jsou běžně dostupné v obchodech s elektronikou, a to jak v kamenných i v internetových. No a kromě nejrůznějších parametrů je pro zákazníka důležitá i cena. Tak se podívejme, v jakých cenových relacích se pohybují částky za domácí pekárnu.
- do 1300 Kč – v této cenové hladině jsou obvykle menší domácí pekárny s jedním hnětačem. Chcete pekárna využívat primárně na pečení chleba, klidně sáhněte po nějaké v této ceně. Není však problém najít i mezi levnějšími domácími pekárnamy i takovou, která vám nabízí možnost vařit povidla.
- od 1300 Kč do 4000 Kč – za takovou cenu si koupíte domácí pekárnu i se dvěma hnětací a s větším objemem. Nabídka programů a přídavných funkcí je širší.
- nad 4000 Kč – pokud máte vyšší rozpočet, na trhu najdete i domácí pekárny za více než 4000 Kč, ale zde už bychom mohli mluvit o multifunkčních přístrojích. Kromě pečiva si v nich můžete připravit i kefír, acidofilní mléka, či upéct maso nebo ryby. Samozřejmostí je plná výbava programů a široká škála funkcí. Pokud ji však budete používat dvakrát týdně, byla by to pro vás zbytečná investice.
Nejoblíbenější značky domácích pekáren
Co se týče značek domácích pekáren, k oblíbeným patří domácí pekárny ETA, Tefal, Panasonic, Sencor zda Klarstein Country Life a další.
Domácí pekárny ETA
Česká značka ETA má na našem trhu své místo již více než 70 let a do portfolia jejích výrobků patří i domácí pekárny. Domácí pekárny ETA patří mezi zákazníky jednodznačne k nejoblíbenějším a můžete si v nich upéct nejen křupavé pečivo, ale také připravit těsto na tradiční české buchty. Samozřejmě, připravit si můžete i džemy, pizzu či knedlíčky.
Domácí pekárny Moulinex
Domácí pekárny Moulinex patřily k velmi oblíbeným, avšak od roku 2015 začal tento koncern u nás prodávat své výrobky pod koncernovými značkami Tefal, Rowenta a Krups. Takže na poli domácích pekáren nahrazuje značku Moulinex značka Tefal.
Domácí pekárny Tefal
Značka Tefal si svou slávu získala výrobou teflonových pánví, ale později začala vyrábět i domácí spotřebiče. Pekárna sice patří k relativně novým domácím spotřebičům, ale mají své místo i mezi výrobky značky Tefal. Najdete mezi nimi i takové, které jsou schopny upéct nejen chléb, ale i bagety.
Domácí pekárny Sencor
Japonská značka Sencor vyrábí široký sortiment elektronických produktů a domácí pekárny mezi nimi nemohou chybět. Domácí pekárny Sencor se vyznačují zajímavým designem a pestrými funkcemi, ale zároveň patří k cenově dostupným.
Jaké jsou problémy a jejich řešení
Když si přečtete zkušenosti lidí s domácí pekárnou a různé recenze, můžete narazit na různé problémy uživatelů. Nejčastěji se však problémy týkají kvality samotného pečiva. K těm nejběžnějším problémům patří:
- chléb je nedopečený – může se stát, že v horní části je chléb nedopečený, avšak problémem může být nevhodné nastavení teploty. Proto doporučujeme péct chléb při nižší teplotě a delší dobu. Pokud by to nepomohlo, může být příčina v nesprávné připraveném cestě nebo v příliš velkém množství těsta.
- chléb se po upečení přepadává – toto bude opět spíše problém receptu jako pekárny. Obvykle jde o příliš vlhké těsto nebo příliš velké množství kvasnic. Pokud se vám to stane při ověřeném receptu, problémem může být nevhodně zvolený program.
- příliš dlouhé pečení – program na pečení chleba sice trvá několik hodin, ale kromě přidání surovin nemusíte nic víc dělat. Navíc si víte odložit start, takže se můžete probouzet s vůní čerstvého chleba.
- bochník nevypadá jako z obchodu – to prostě k domácímu chlebu patří a je to způsobeno tvarem pečící nádoby i tomu, že při domácím chlebu máte kůrku jen navrchu
- díry po hnětač – pokud si nekoupíte domácí pekárnu se sklopnými hnětače, dírám v chlebu se jednoduše nevyhnete
Jak upéct chléb v domácí pekárně
Pečení chleba v domácí pekárně má svá pravidla a je důležité dodržovat postoupnost při přidávání ingrediencí. V receptech na chléb z domácí pekárny jsou suroviny vyjmenované obvykle v tom pořadí, v jakém je máte do pekárny přidávat.
Jako první se obvykle přidávají tekuté přísady jako je voda, jogurt, mléko nebo podmáslí, pak mouka a nakonec kvasnice. Kvasnice doporučujeme přidat tak, že si do mouky uděláte menší jamku, aby se hned při prvním otočení hnětačů nesmíchaly se solí. Sůl totiž zpomaluje jejich činnost a okamžitý kontakt s ní by mohl vašemu chlebu ublížit. Po přidání kvasnic můžete na okraj nádoby na pečení přidat i sůl, koření jako je kmín či anýz, případně sušené bylinky, jako oregano nebo rozmarýn.
Pokud pečete kváskový chléb, přidávejte kvásek spolu s tekutými přísadami. Suroviny však hned promíchejte a nechte kynout podstatně déle než kdybyste použili kvasnice. Kváskový chléb však nedoporučujeme péct na automatickém programu, protože kvásek má ve srovnání s kvasnicemi jiné vlastnosti a těsto během hnětení může vyžadovat přidání mouky nebo vody.
Recept na zdravý chléb z domácí pekárny
Na závěr vám přinášíme zajímavý tip na recept. Připravte si ve své nové domácí pekárně takový výborný a zdravý žitný chlebíček.
Budete potřebovat: 200 ml vody, 200 ml bílého jogurtu, 1 lžíce oleje, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 300 g polohrubé mouky, 200 g žitné chlebové mouky, 1 PL lněných semen, 1 PL sezamu, 1 PL drceného kmínu, 1 / 2 kostky čerstvých kvasnic.
Postup: Do pekárny dáme všechny suroviny v uvedeném pořadí a zapneme program.
Zdroje informací:
- oblubenerecepty.sk – recept na chléb z domácí pekárny
- mojepekarna.cz – jak vybrat domácí pekárnu
Do testu jsme vybrali Domácí pekárny pouze z ověřených eshopů
Mohlo by vás zajímat
- Jak založit kvásek? - poradíme vám, jak založit pšeničný či žitný kvásek a jak o něj pečovat + možné problémy při zakládání kvásku
- Jak si upéct výborný domácí chléb
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Melounové slupky - nebo 5 skvělých receptů (i na zavařování) a další tipy na jejich použití, už je nikdy nevyhodíte
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Poradíme vám, který IPL epilátor si v 2024 vybrat, porovnali jsme 1 nejprodávanějších
- Recenze Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ WiFi – tichá mobilní klimatizace do každé domácnosti