Test 3 nejlepších domácích pekáren za rok 2024 + recenze a TIPY, jak si vybrat domácí pekárnu

Petra Lyžičiarová Test
Aktualizováno: 24. března 2024 0
Tefal PF611838
Vítěz testu
Tefal Domácí pekárna Tefal PF611838 černá/nerez
  1. možnost upéct až 3 různé velikosti chleba
  2. nastavení propečení kůrky
  3. možnost přípravy koláčů, baget, housek, džemů
  4. jednoduchý design
  1. trochu větší rozměry
Domácí pekárna s širokou nabídkou programů a funkcí
5 153 Kč
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Představa čerstvě upečeného voňavého a křupavého chleba je pro mnohé z nás dokonalá. A co je lepší než chléb, který si upečete sami doma a víte, co jste do něj dali? Pokud jste se rozhodli, že si budete péct domácí chlebíček a díváte se po domácí pekárně, v článku vám poradíme, jak si vybrat.

Podíváme se také na to, které jsou nejoblíbenější a nejlepší domácí pekárny v roce 2024 a seznámíme vás s jejich parametry, výhodami a nevýhodami. Porovnali jsme je 3. Důležitou váhu jsme přikládali objemu pekárny, od kterého závisí velikost bochníku chleba, ale také příkonu a všímali jsme si i počet háků na hnětení těsta.

Jelikož domácí pekárny nejsou určeny pouze na pečení chleba, zohlednily jsme v našem testu i další funkce a programy, které jednotlivé modely uživateli přinášejí. Věříme, že si s naší pomocí vyberete tu nejlepší domácí pekárnu a váš domov bude pravidelně vonět čerstvě upečeným chlebem.

Základní tipy při výběru domácí pekárny

  • před výběrem zvažte, zda domácí pekárnu budete skutečně využívat
  • určitě si, jak ji budete používat – či jen na pečení chleba, nebo i na jiné pečivo
  • důležité je také to, kolik členů má vaše domácnost – podle toho vybírejte velikost domácí pekárny
  • všímejte si také ovládání pekárny – nejjednodušší je ovládání pomocí tlačítek s ikonkami
  • zaměřte se i na programy a funkce, které pekárna nabízí – některé pekárny zvládnou nejen přípravu pečiva, ale dají se v nich připravovat například i džemy
  • pokud chcete péct chléb v noci, zjistěte, jaká je hlučnost domácí pekárny
💡 Jak jsme hodnotili

Při hodnocení kuchyňských vah jsme brali v úvahu tyto metriky:

přesnost měření a jednotky: 30 %
maximální hmotnost: 25 %
displej: 20 %
funkce a programy: 10 %
jednoduchost použití: 10 %
kvalita provedení: 5 %

Nejlepší Domácí pekárny na základe porovnávacího testu 2024

1. místo 2. místo 3. místo
Vítěz testu Lidová volba Pro náročné
Tefal PF611838 Tefal PF 220838 Sana SBM Exclusive
Tefal Domácí pekárna Tefal PF611838 černá/nerez Tefal PF 220838 Sana SBM Exclusive
Hodnocení 5 hvězd
Hodnocení 4.5 hvězd
Hodnocení 4 hvězd
5 153 Kč 3 099 Kč 9 990 Kč
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Ukázat nabídku
Heureka.cz

Recenze 3 nejlepších domácích pekáren pro rok 2024

Vítěz testu

1. Tefal PF611838

Objem formy na pečení: až 1500 g ● Počet programů: 19 ● Odložený start: ano

Tefal Domácí pekárna Tefal PF611838 černá/nerez

Naším vítězem je tato domácí pekárna, při které jde cena ruku v ruce s kvalitou a množstvím funkcí. Intuitivní ovládání, nepřilnavý povrch a velký přehledný displej – to je jen několik předností.

Tato domácí pekárna vám umožní nastavit si tři různé velikosti chleba – od 750 g až do 1500 g, stejně máte možnost zvolit i tři nastavení propečení kůrky. Součástí pekárny je i nařezávač, štětec, ale také odměrka a lžička, kniha receptů a plechy na bagety. Pekárna nabízí možnost upečení chleba, baget a housek, ale i koláčů, přípravy těstovin či džemu. Funkce odložený start je samozřejmostí, stejně i udržení teploty chleba hodinu po upečení.

Výhody

  • možnost upéct až 3 různé velikosti chleba
  • nastavení propečení kůrky
  • možnost přípravy koláčů, baget, housek, džemů
  • jednoduchý design

Nevýhody

  • trochu větší rozměry

Verdikt: Domácí pekárna s širokou nabídkou programů a funkcí

Naše hodnocení:

Hodnocení 5 hvězd
Cena: 5 153 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


Lidová volba

2. Tefal PF 220838

Objem formy na pečení: 1000 g ● Počet programů: 17 ● Odložený start: ano

Tefal PF 220838

Moderní a elegantní provedení na této domácí pekárně zaujme jako první. Domácí pekárna Tefal vám nabízí možnost přípravy pečiva v různých obměnách. Můžete si s ní připravit nejen chléb, ale i upéct dort či dokonce připravit kaši.

Ovládací panel a velký LCD displej umožňují intuitivní ovládání. Součástí této pekárny je kuchařská kniha s 28 recepty. Zajímavá je možnost nastavení kůrky na tři různé úrovně a stejně si můžete nastavit tři velikosti bochníku.

Výhody

  • široká nabídka programů
  • intuitivní ovládání
  • elegantní design

Nevýhody

  • vhodnější spíše pro méně početnou domácnost

Verdikt: Domácí pekárna s výborným poměrem ceny a kvality.

Naše hodnocení:

Hodnocení 4.5 hvězd
Cena: 3 099 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


Pro náročné

3. Sana SBM Exclusive

Objem formy na pečení: 1700 g ● Počet programů: 7 ● Odložený start: ano

Sana SBM Exclusive

Tato domácí pekárna je ideální pro ty, kteří podlehli lváskovému pečení. Kromě pečiva si v ní však připravíte i klasické či probiotické jogurty, kefíry, acidofilní mléka, sójové sýry, přírodní slady, sádlo, škvarky a upéct si můžete i maso či ryby. Zajímavá je možnost pasterizace, pomocí které si vyrobíte například i trvanlivé domácí džemy.

Oceňujeme i to, že je vyrobena z nerezové oceli, která se snadno udržuje a navíc je velmi odolná.

Výhody

  • ideální na kváskové pečení
  • široké spektrum funkcí
  • velikost bochníku až 1700 g
  • možnost připravovat jogurty, kefír, marmelády, sójové sýry, škvarky a jiné

Nevýhody

  • vyšší cena
  • méně programů
  • zabere dost místa

Verdikt: Multifunkční domácí pekárna pro náročné kuchaře a ideální pro vícečetné domácnost.

Naše hodnocení:

Hodnocení 4 hvězd
Cena: 9 990 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


Jak vybrat domácí pekárnu – které parametry a funkce je třeba si všímat

Domácí pekárna je výborným pomocníkem pro vaši domácnost a zajistí vám čerstvý chléb z ingrediencí, které si sami vyberete, takže víte, co obsahuje.

Jaké parametry si však třeba při výběru domácí pekárny všímat?

1. Rozměry a vzhled

Domácí pekárna není zrovna nejmenší spotřebič, a tak vám na kuchyňské lince zabere docela hodně prostoru. Samozřejmě, můžete ji po každém použití někam uklidit, ale to vás bude bavit zřejmě jen tehdy, pokud budete pekárna využívat sporadicky. Pokud však chcete pekárnu využívat pravidelně, určitě vás bude zajímat její velikost, ale i vzhled. Rozměry pekárny jdou ruku v ruce s objemem a velikostí bochníku, který je pekárna schopna upéct.

Při rozměrech byste neměli zapomenout na délku kabelu, protože se může stát, že pokud si na pekárnu vyčleníte určité místo na lince, krátký kabel vám zkomplikuje vaše plány.

Co se týče vzhledu – pokud jste praktický typ, vybírejte si domácí pekárnu s co nejmenším počtem výčnělků a výběžků. Usnadní vám to její čištění.

2. Nádoba na pečení

O nádobě na pečení bychom mohli říci, že je srdcem každé domácí pekárny. Závisí na ní velikost chleba, ale i to, jak se vám bude z ní po upečení chlebíček vybírat. Nádoba v sobě ukrývá i hnětače na hnětení těsta, které za vás udělají všechnu práci.

Objem

Domácí pekárny na našem trhu jsou schopny upéct bochníky chleba v rozmezí 500 g do 1800 g. Pokud kupujete pekárna pro čtyřčlennou rodinu, měli byste si vybrat takovou, která upeče chléb s hmotností alespoň 1200 g. Celkem praktické je, že většinou domácí pekárna umožňuje nastavení velikosti bochníku, a tak v případě, že si pořídíte pekárna s velkým objemem, není problém v ní upéct menších chléb.

Materiál

Formy jsou vyráběny z teflonu, keramiky nebo nerezu, přičemž každý z těchto materiálů má své výhody i nevýhody.

Nejméně náročná na údržbu je teflonová forma. Navíc se z ní snadno chléb vyklopí. Její nevýhodou však je, že se snadno poškrábe.

Nerezová forma se objevuje pouze u několika typů pekáren, přičemž její největší výhodou je trvanlivost a odolnost. Negativem však je, že se na ni chléb může přilepit.

Novinkou jsou keramické formy, které jsou sice dražší, ale odolné vůči poškrábání a velmi trvanlivé.

Hnětače na hnětení těsta

Počet hnětačů není velmi důležitý, ale na trhu najdete pekárny s jedním nebo dvěma hnětač. Doporučujeme však raději koupit domácí pekárnu se dvěma hnětače, protože těsto bude lépe vypracované i v případě většího objemu.

3. Programy a funkce

Domácí pekárna nemusí sloužit vysloveně jen na pečení chleba či pečiva. Mnohé modely přinášejí pestré programy a funkce jako je například vaření džemu či dokonce příprava jogurtu.

Pečení chleba

V domácí pekárně si můžete připravit v podstatě jakýkoliv chléb, na který máte chuť. Některé pekárny mají speciální programy na pečení bezlepkového nebo celozrnného chleba.

Rychlé pečení

Chcete-li mít chlebíček na stole co nejrychleji, program rychlého pečení určitě oceníte.

Příprava těsta

V případě, že potřebujete jen uhníst těsto například na pizzu nebo vánočku či jiné pečivo, většina pekáren to zvládne.

Samostatné pečení

Pokud byste si chtěli v domácí pekárně upéct například kuře, tento program vám to umožní. Některé pekárny jsou schopny připravit i ryby nebo upéct korpus na dort.

Džemy a marmelády

Velmi užitečný program pro všechny se zálibou v zavařování. Pekárna povidla či džem za vás uvaří a míchá a vy ho jen na závěr přelijete do sklenic.

Jiné

Některé domácí pekárny zvládnou například i přípravu kvásku či jogurtů nebo acidofilního mléka. Jsou však i pekárny, které zvládnou přípravu sójových sýrů nebo je můžete použít k pasterizaci.

Odložený start

Co se týče dalších funkcí, většina pekáren disponuje funkcí “odložený start”, která vám umožňuje nastavit si čas pečení na hodinu, která vám vyhovuje. Není tedy problém probouzet se s vůní čerstvě upečeného chleba.

Automatický dávkovač surovin

Některé domácí pekárny mají také funkci automatického dávkovače surovin, díky níž dávkování surovin nastavíte automaticky a už si jen počkáte na hotový chléb.

Sklopné hnětací háky

Pro mnohé jsou výbornou funkcí sklopné hnětací háky. U většiny pekáren se totiž hnětače zapečou do těsta a po upečení jejich je třeba vybrat. V případě sklopných hnětačů se po uhnětena cesta háky sklopí a chlebíček je bez dírek.

4. Příkon a spotřeba

Jelikož jde o menší domácí spotřebič, není spotřeba domácí pekárny na chléb vysoká. Závisí však od jejího příkonu. No a přestože může trvat příprava chleba i několik hodin, na plný příkon domácí pekárna pracuje až při pečení. Pokud bychom to chtěli porovnat s běžnou elektrickou troubou, domácí pekárna spotřebuje asi pětkrát méně elektřiny.

💡 Co byste měli vědět + tipy

Ani ta nejlepší domácí pekárna na chleba vám nezaručí dokonalý bochník srovnatelný s tím, na jaký jsme zvyklí z obchodu. Chléb z domácí pekárny má jiný tvar, ale jeho chuť je často mnohem lepší než chuť kupovaného chleba. Pokud chcete, aby byl váš chléb dokonalý, zkoušejte zpočátku ověřené recepty na chléb z domácí pekárny.

Zde je několik tipů na to, jak si upéct výborný chléb v domácí pekárně:

  • vybírejte kvalitní a vhodnou mouku– ačkoliv je asi nejsnáze koupit si hotovou směs na pečení chleba, není při ní zaručena taková kvalita surovin, jako když si je nakoupíte sami. Navíc jsou hotové směsi dražší. Na chléb je nejlepší mouka s označením chlebová, přičemž dnes již není problém sehnat nejen pšeničnou, ale i špaldovou a žitnou chlebovou mouku. Klidně je můžete smíchat i s celozrnnými moukami, které jsou výživnější a zdravější.
  • nebojte se upéct si bezlepkový chléb– v domácí pekárně si můžete upéct i bezlepkový chléb z rýžové, kukuřičné či pohankové mouky
  • pozor na kvasnice– na pečení chleba můžete použít sušené i klasické čerstvé kvasnice, přičemž dnes si stále větší popularitu získává pečení z kvásku. Vždy použijte tolik kvasnic, kolik je uvedeno v receptu.
  • zapojte fantazii– při domácím chlebu se můžete skutečně “vyřádit” a přidat do něj nejen vařený brambor, ale na ozvláštnění například i vařenou červenou řepu, ale také olivy, sušená rajčata, ořechy, mák či bylinky.

Kde koupit a jaké jsou ceny

Domácí pekárny jsou běžně dostupné v obchodech s elektronikou, a to jak v kamenných i v internetových. No a kromě nejrůznějších parametrů je pro zákazníka důležitá i cena. Tak se podívejme, v jakých cenových relacích se pohybují částky za domácí pekárnu.

  • do 1300 Kč – v této cenové hladině jsou obvykle menší domácí pekárny s jedním hnětačem. Chcete pekárna využívat primárně na pečení chleba, klidně sáhněte po nějaké v této ceně. Není však problém najít i mezi levnějšími domácími pekárnamy i takovou, která vám nabízí možnost vařit povidla.
  • od 1300 Kč do 4000 Kč – za takovou cenu si koupíte domácí pekárnu i se dvěma hnětací a s větším objemem. Nabídka programů a přídavných funkcí je širší.
  • nad 4000 Kč – pokud máte vyšší rozpočet, na trhu najdete i domácí pekárny za více než 4000 Kč, ale zde už bychom mohli mluvit o multifunkčních přístrojích. Kromě pečiva si v nich můžete připravit i kefír, acidofilní mléka, či upéct maso nebo ryby. Samozřejmostí je plná výbava programů a široká škála funkcí. Pokud ji však budete používat dvakrát týdně, byla by to pro vás zbytečná investice.

Nejoblíbenější značky domácích pekáren

Co se týče značek domácích pekáren, k oblíbeným patří domácí pekárny ETA, Tefal, Panasonic, Sencor zda Klarstein Country Life a další.

Domácí pekárny ETA

Česká značka ETA má na našem trhu své místo již více než 70 let a do portfolia jejích výrobků patří i domácí pekárny. Domácí pekárny ETA patří mezi zákazníky jednodznačne k nejoblíbenějším a můžete si v nich upéct nejen křupavé pečivo, ale také připravit těsto na tradiční české buchty. Samozřejmě, připravit si můžete i džemy, pizzu či knedlíčky.

Domácí pekárny Moulinex

Domácí pekárny Moulinex patřily k velmi oblíbeným, avšak od roku 2015 začal tento koncern u nás prodávat své výrobky pod koncernovými značkami Tefal, Rowenta a Krups. Takže na poli domácích pekáren nahrazuje značku Moulinex značka Tefal.

Domácí pekárny Tefal

Značka Tefal si svou slávu získala výrobou teflonových pánví, ale později začala vyrábět i domácí spotřebiče. Pekárna sice patří k relativně novým domácím spotřebičům, ale mají své místo i mezi výrobky značky Tefal. Najdete mezi nimi i takové, které jsou schopny upéct nejen chléb, ale i bagety.

Domácí pekárny Sencor

Japonská značka Sencor vyrábí široký sortiment elektronických produktů a domácí pekárny mezi nimi nemohou chybět. Domácí pekárny Sencor se vyznačují zajímavým designem a pestrými funkcemi, ale zároveň patří k cenově dostupným.

Jaké jsou problémy a jejich řešení

Když si přečtete zkušenosti lidí s domácí pekárnou a různé recenze, můžete narazit na různé problémy uživatelů. Nejčastěji se však problémy týkají kvality samotného pečiva. K těm nejběžnějším problémům patří:

  • chléb je nedopečený – může se stát, že v horní části je chléb nedopečený, avšak problémem může být nevhodné nastavení teploty. Proto doporučujeme péct chléb při nižší teplotě a delší dobu. Pokud by to nepomohlo, může být příčina v nesprávné připraveném cestě nebo v příliš velkém množství těsta.
  • chléb se po upečení přepadává – toto bude opět spíše problém receptu jako pekárny. Obvykle jde o příliš vlhké těsto nebo příliš velké množství kvasnic. Pokud se vám to stane při ověřeném receptu, problémem může být nevhodně zvolený program.
  • příliš dlouhé pečení – program na pečení chleba sice trvá několik hodin, ale kromě přidání surovin nemusíte nic víc dělat. Navíc si víte odložit start, takže se můžete probouzet s vůní čerstvého chleba.
  • bochník nevypadá jako z obchodu – to prostě k domácímu chlebu patří a je to způsobeno tvarem pečící nádoby i tomu, že při domácím chlebu máte kůrku jen navrchu
  • díry po hnětač – pokud si nekoupíte domácí pekárnu se sklopnými hnětače, dírám v chlebu se jednoduše nevyhnete

Jak upéct chléb v domácí pekárně

Pečení chleba v domácí pekárně má svá pravidla a je důležité dodržovat postoupnost při přidávání ingrediencí. V receptech na chléb z domácí pekárny jsou suroviny vyjmenované obvykle v tom pořadí, v jakém je máte do pekárny přidávat.

Jako první se obvykle přidávají tekuté přísady jako je voda, jogurt, mléko nebo podmáslí, pak mouka a nakonec kvasnice. Kvasnice doporučujeme přidat tak, že si do mouky uděláte menší jamku, aby se hned při prvním otočení hnětačů nesmíchaly se solí. Sůl totiž zpomaluje jejich činnost a okamžitý kontakt s ní by mohl vašemu chlebu ublížit. Po přidání kvasnic můžete na okraj nádoby na pečení přidat i sůl, koření jako je kmín či anýz, případně sušené bylinky, jako oregano nebo rozmarýn.

Pokud pečete kváskový chléb, přidávejte kvásek spolu s tekutými přísadami. Suroviny však hned promíchejte a nechte kynout podstatně déle než kdybyste použili kvasnice. Kváskový chléb však nedoporučujeme péct na automatickém programu, protože kvásek má ve srovnání s kvasnicemi jiné vlastnosti a těsto během hnětení může vyžadovat přidání mouky nebo vody.

💡 Recept na zdravý chléb z domácí pekárny

Na závěr vám přinášíme zajímavý tip na recept. Připravte si ve své nové domácí pekárně takový výborný a zdravý žitný chlebíček.

Budete potřebovat: 200 ml vody, 200 ml bílého jogurtu, 1 lžíce oleje, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 300 g polohrubé mouky, 200 g žitné chlebové mouky, 1 PL lněných semen, 1 PL sezamu, 1 PL drceného kmínu, 1 / 2 kostky čerstvých kvasnic.

Postup: Do pekárny dáme všechny suroviny v uvedeném pořadí a zapneme program.

Zdroje informací:

Do testu jsme vybrali Domácí pekárny pouze z ověřených eshopů

Heureka.cz
Ohodnoťte náš test:
3/5 - (2 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Mám ráda přírodu, zvířata a ráda tvořím. Kreativní se realizuji nejen při psaní, ale i v domácnosti, zahradě a v kuchyni, a tak věřím, že mé články budou pro vás zajímavé, užitečné a přínosné.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tefal Domácí pekárna Tefal PF611838 černá/nerez
Tefal PF611838
Hodnocení 5 hvězd
Vítěz testu
Cena 5 153 Kč