Jak si doma uvařit nejlepší kávu pomocí french pressu

Bc. Vladimír Rejholec Téma 13. března 2020 0

Nejlepší káva pomocí french pressu? Ano, a stojí za to vstát o několik minut dříve, abychom si ji připravili. Jelikož kávová zrna jsou ponořeny přímo do horké vody, káva french press má tendenci být bohatší, hladší a celkově chutnější než většina jiných metod. Taková… Francouzská. Dejte si k ní nadýchaný criossant a jste v ráji. Žádná jiná metoda přípravy kávy nefunguje úplně stejně jako french press a dělá ji proto oblíbenou mezi znalci kávy. Přestože vyžaduje trochu více trpělivosti jako příprava překapávané na kávy, proces zvládnete okamžitě. Jen se ujistěte, že začínáte s kvalitním french press kávovarem.

Přesto, co někteří baristé chtějí, abychom uvěřili, připravit kávu není umění. Je to mechanický proces, který je více příbuzný kulinářské vědě, kde jde o to, aby ingredience, přinášela tu nejlepší chuť a opakovatelný výsledek. Kávové boby  vyžadují použití regulovaného tepla na uvolnění svých éterických olejů a odblokování nekonečně variabilních chutí. Tak jako u většiny kulinářských aktivit, praxe hraje integrální roli v úspěchu vašeho konečného produktu.

Co je „French Press”?

Co je to french press

Pokud jste teprve nedávno slyšeli o této metodě přípravy kávy možná si myslíte, že French press (v Anglii nazývaná i CAFETIERE) je nový způsob, jak připravovat kávu. Ačkoliv původ je poněkud nejasný, v různých iteracích se French press objevuje již více než 100 let. Současný design byl patentován v roce 1929 Attily Calimanim, který byl kupodivu Ital – ne Francouz. Moderní design je velmi jednoduchý, sestává z karafy a pístu.

Karafa French Press

Obvykle se vyrábí ze speciálního typu skla, naleznete také karafy vyrobené z kameniny, nerezové oceli nebo plastu.

  • borosilikátové sklo – tento speciální materiál obsahuje oxid křemičitý a oxid boritý, aby byl výjimečně odolný vůči tepelnému šoku. To znamená, že nalévání horké vody do borosilikátové karafy nezpůsobí explozi skla. Je to tentýž materiál, z něhož je většina skleněného nádobí používaného na pečení. Bohužel pokud padne váš skleněný French press na dlažbu, složení skla pravděpodobně nepomůže.
  • kamenina nebo keramika – tento méně běžný styl French press karafy má tendenci být trochu drahý, ale o to hezčí. Často je dostupný v duhových barvách ze smaltu, kameninové a keramické French press karafy jsou zevnitř potaženy, aby odolaly skvrnám a pachem. Většina kameninových karaf je vhodná do myčky nádobí. Jsou robustní a odolné vůči extrémním teplotám, ale také rozbitné.
  • nerezová ocel – pokud chcete, aby se váš French press nerozbil tak snadno, zvolte karafu z nerezavějící oceli. Obvykle má dvojité stěny, vakuově uzavřeny, jako termo – hrníčky s vysokou životností, takže vaše káva zůstává horká celé hodiny. French press z nerezavějící oceli je dostupný v lesklé nebo matné povrchové úpravě. V matné povrchové úpravě můžete vybírat i z barevných možností, zatímco leštěné mají zrcadlový povrch, skoro jako jemné stříbro. Trvanlivost se bude lišit podle modelu, ale můžete si být jisti, že nerezavějící ocel se nerozbije o kuchyňskou podlahu.
  • plast – když si koupíte French press s důvěryhodným původem, plastová karafa bude vyrobena ze styren-akrylonitrilu (SAN) a nebude obsahovat bisfenol-A (BPA). SAN je obzvláště odolný typ plastu, který odolá vysokým teplotám bez deformace nebo vyluhování chemikálií. BPA má možné negativní dopady na zdraví a může se dostat do potravin a nápojů, když plasty, které ji obsahují, jsou vystaveny teplu, například vařící vodě. Jelikož budete používat horkou vodu na přípravu French press kávy, určitě hledejte karafu bez obsahu BPA vyrobenou ze SAN.
French Press působivý doplňek kuchyně

French Press se může stát i působivým doplňkem vaší kuchyně

 

Filtrační píst French Press

Jednoduchý mechanismus ve vašem French Press je to, co opravdu probere vaši kávu k životu.

  • píst (plunžr)  – způsob, jakým připravíte nejlepší šálek kávy, jakou jste kdy pili, je stejný, jako když chcete vypustit tvrdohlavý odtok ve dřezu – s pístem. Rukojeť je připevněna k plunžerovej tyči na vrchu víka, prochází dolů přes váš French press a připojuje se k disku a filtru ve spodní části.
  • filtr  – spodní konec pístu sestává z filtru a kotouče. Některé modely používají až čtyři síťky z nerezové oceli, které zajistí, aby zrnka kávy zůstaly ve spodní části French pressu. Pokud je vaše káva umletá příliš jemně nebo vaše filtry nejsou dostatečně jemné, vaše káva zdaleka nebude dokonalá. Kovovým filtrem se připisovalo i to, že umožní olejem zvyšujícím hladinu cholesterolu zůstat ve vaší kávě. Pokud by to měl být problém, můžete si koupit papírové filtry nebo kapsy pro váš French press, které zachycují oleje, kterým se dává za vinu zvyšování lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) – čili cholesterolu.

 

Jak si doma uvařit nejlepší kávu pomocí French Pressu?

1. Začněte kvalitní vodou…

Káva se skládá z 98 procent z H2O, takže se ujistěte, že vaše voda chutná dost dobře. Chcete-li použít vodu z vodovodu, nejprve ji ochutnejte. Pokud chutná dobře, pokračujte a použijte ji. Získává voda od vodovodu pachuť? Zvolte místo ní filtrovanou nebo plněnou.

2. … a skutečně čerstvými kávovými zrny

Pravděpodobně to je samozřejmé i bez toho, abychom to říkali, ale čerstvě pražená kávová zrna jsou klíčem k šálku plné chuti. Nepoužívejte kávu, která byla vystavena vzduchu dlouhou dobu. Zrna by měly vypadat trochu mastné a vonět svěže a aromaticky.

  • vzduchotěsně uzavřené nádoby nebo sáčky – dokud se neotevřou, káva uvnitř zůstane kvalitní až do doby expirace (obvykle asi 32 týdnů po balení) Po otevření však káva již po cca týdnu začíná ztrácet chuť.
  • ne vzduchotěsné balení – pokud kupujete kávu v balení, které není vzduchotěsné (např. v papírovém sáčku) hledejte datum pražení. Cokoliv, co bylo pražené před více než měsícem, pravděpodobně nebude velmi čerstvé.
  • vážená káva – vážené kávová zrna mohou být čerstvé – ale datum pražení není vždy uveden a zrnka kávy jsou vystavena většímu množství vzduchu, protože prodávající neustále otevírají a zavírají nádoby. Pokud si nejste jisti, zda je káva, kterou chcete koupit, čerstvá, zeptejte se! Pokud se zeptáte dodavatele, kdy byla káva pražená a on ví odpovědět konkrétními detaily, máte šanci, že koupíte slušnou kávu.
Káva umletá na velikost strouhanky

Káva by měla být umletá na velikost strouhanky

3. Pomeľte ji

Nejchutnější kávu získáte tak, že zrnka pomelete těsně před přípravou kávy. Když rozkrojíte jablko, začne oxidovat a zhnědne. Kávová zrna dělají totéž, i když neviditelně. Zrnka kávy používané na překapávanou kávu jsou příliš jemné a riskujete nimi ucpání French press filtru. Namísto toho rozmýšlejte ve velkém. Potřebujete kousky velké jako strouhanka nebo o něco menší než Kosher sůl.

4. Vyhoďte odmerky

Pokud jde o ideální poměr kávy a vody, záleží na tom, jakou silnou kávu pijete. Od 18 do 20 gramů kávy (1 vrchovatá polévková lžíce) na 2,5 dl vody je dobrým poměrem na začátek. Je to odvážné? Není. Znalci doporučují použít dvě polévkové lžíce kávy na 1,8 dl vody. Pokud je to příliš silné, můžete vždy přidat více teplé vody do karafy.

5. Voda musí mít správnou teplotu

Příliš horká voda může způsobit, že káva bude chutnat hořce, zatímco voda, která není dostatečně horká, znamená, že vám bude chybět chuť. Voda by měla mít cca 90 stupňů Celsia – ale nemusíte si kupovat teploměr. Přiveďte vodu do varu a nechte ji „odpočívat” 30 sekund. Je to jednoduché.

6. Naplňte French press

Kávu dejte do prázdného French pressu a nalijte na ni asi třetinu vody. Nechte stát asi 30 sekund, pak jemně promíchejte. To zaručí, že všechny zrnka jsou plně nasycené vodou, takže dostanete kávu plné chuti. Přidejte zbytek vody a umístěte víčko na karafu s Plunžry, který je zcela vytažen.

7. Spusťte časovač

Opět je to o rovnováze. Příliš krátké extrahování a vaše káva bude mít „řídkou” chuť a bude kyselá. Příliš dlouhé a také dostanete kávu hořkou nebo trpkou. Pro nejlepší chuť doporučujeme nechat kávu extrahovat čtyři minuty. Ačkoli pokud máte rádi kávu silnější, můžete ji nechat louhovat až 6 minut.

8. Extrahujte opatrně!

Když časovač bzučí, jemně, ale pevně stlačte plunžr zcela dolů. Příliš velký tlak může způsobit, že horká káva vystřelí z karafy a na vás. Pozor na to!

9. Servírujte

Pokud jste zvyklí na překapávanou kávu, pravděpodobně jste si zvykli na přípravu velké konvice kávy, z níž něco nalijete do šálku a zbytek necháte v konvici. Ale cokoliv, co zůstane ve French press, bude pokračovat v extrahování a po několika minutách to zhořkne. Pokud vám zůstala káva nalijte ji do jiného hrnku nebo termosky.

 

Příprava studené kávy ve French Press?

Nejste fanouškem horké kávy? Vrcholí letní horka, ale vy si chcete vychutnat svou každodenní kávu? Dejte šanci studené přípravě:

  • dejte jednu polévkovou lžíci na hrubo umleté ​​kávy / dávka do karafy
  • přidejte jeden šálek vody pokojové teploty / jedna porce a promíchejte
  • vložte víko a píst zpět, aniž jste píst stiskli
  • French press dejte na noc do lednice
  • ráno stlačte píst a voilà! Máte na studeno připravenou French press kávu

 

Aby vaše French Press káva byla ještě lepší

Kromě toho, že si najdete čas na to, abyste svou kávu připravili krok za krokem správně, můžete udělat ještě 2 věci, abyste získali dokonale lahodný mok.

  • před přípravou kávy vypláchněte karafu horkou vodu, abyste ji zahřáli
  • udržujte svůj French Press čistý, usazené zbytky zkreslit chuť a znehodnotí kvalitu vaší kávy

A ještě jedna věc

Pokud máte rádi kávu s mlékem, naplňte čistý French press přibližně do třetiny teplým mlékem. Pomalu zasuňte píst a pumpujte (jako kdybyste foukali pneumatiku na kole), dokud mléko bude pěnit a zdvojnásobí svůj objem. Bude hedvábné, pěnivé a připravené k nalévání do café au lait.

 

Jak udržovat French Press čistý?

Špinavé kávovary připravují nechutnou kávu. Přestože káva připravena ve French Press nebude zničena plísní ani vodním kamenem, jako například v kávovaru, který není dostatečně čištěný, i z French Press bude chutnat lépe pokud pochází z čisté karafy. Většina French Press kávovarů se opravdu jednoduše čistí:

  • vyberte píst
  • naplňte karafu přibližně do poloviny teplou vodou. Chvíli nechte namáčet. abyste uvolnili všechny kávová zrna, které jsou nalepené na dně
  • obsah karafy vylijte nad kuchyňským dřezem přes sítko, aby káva neucpala váš odtok. Do karafy dejte trochu teplé vody a saponátu a pak vložte píst zpět dovnitř
  • několikrát pohybujte pístem nahoru a dolů, abyste odstranili olejové nebo kávové skvrny
  • použijte kartáč na láhve a jedlou sodu, abyste odstranili jakékoliv tvrdé zbytky
  • pečlivě opláchněte, pak vysušte měkkým hadříkem

Pokud jste velmi zaneprázdněni, většina French Press kávovarů je vhodná i do myčky nádobí. Můžete však riskovat zlomení nebo leptání skla, pokud se spolehnete při čištění French Press po celou dobu na myčku. Myčka je vhodná pro příležitostné důkladné mytí.

 

3 běžné chyby, které děláme při přípravě French Press kávy

Přestože ne každý je milovník French press, je to jedna z nejklasičtějších metod vaření kávy a pokud to děláte správně, získáte šálek skvělé kávy. Chcete si tedy dopřát dokonalou French Press kávu? Vyvarujte se těchto tří běžných chyb a máte ji mít. Krása French Press je v její jednoduchosti – umlít kávu, přidat vodu, hotovo. Ale i s tak jednoduchým nástrojem se věci mohou pokazit; zde jsou tři běžné chyby, které se při její přípravě dělají:

1. chyba – káva není umletá tak, jak má být

Když jde o dobrou kávu, její pomletí je velmi důležité – někteří by řekli – nejdůležitější. V případě French press potřebujete, aby zrnka kávy měli hrubý a rovnoměrný povrch. A potřebujte čerstvě mletou kávu, takže pokud jste se ještě nedostali k tomu, abyste si koupili mlýnek, nyní je čas.

💡 Smart TIP Jedním ze způsobů, jak zjistit, zda jsou zrnka příliš jemné nebo příliš hrubé, je stlačení filtru. Pokud jsou zrnka příliš jemné, těžko se vám bude mačkat. Pokud víte filtr stisknout zcela bez odporu, pak jsou příliš hrubé.

2. chyba – používáme nesprávné množství kávy

Umění French pressu je v poměru kávy k vodě a protože extrahujete, čas je také důležitý. Obecné pravidlo pro French press kávu je v poměru 1:10 káva k vodě: to znamená 1 gram kávy na 10 gramů vody. Tento poměr se může měnit – někteří říkají o něco více, někteří říkají trochu méně – ale 1:10 funguje obecně skvěle a je to také velmi jednoduchý poměr k zapamatování a výpočet.

3. chyba – necháme kávu ve French press po stlačení pístu

Pokud necháte kávu ve French Press po dokončení extrahování, budete pravděpodobně pít extrémně hořkou kávu. Je to proto, že i přesto, že jste stiskli píst, extrahování pokračuje.


Jak se vám líbil tenhle článek?
Autor článku
Profilový obrázek

Jelikož mám rád technické věci, kvalitní a funkční spotřební elektroniku, vychytávky a zlepšováky v domácnosti, založil jsem web Cestakbydleni.cz. Zde mohu aplikovat své, již přes 10-leté zkušenosti v oblasti tvorby obsahu na internetu a přitom mohu vycházet z vlastních zkušeností s domácností.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*