Proč byste měli pravidelně čistit digestoř a jak na to

Erik Havlík Téma
23. května 2023 0

Proč byste měli pravidelně čistit digestoř v kuchyni? Protože je to nutnost. Bez nadsázky. Taková zanedbaná digestoř totiž nedokáže na 100% plnit svou funkci – to znamená odsávat páru při přípravě jídel a s ní i jejich aroma a mastnotu (digestoř prostě „netáhne“ tak jak má). A kromě toho vás jistě časem znechutí i jeho odpudivý vzhled. Takže na otázku: proč? už odpověď máte, teď už jen stačí říct, jak na to. Jak vyčistit digestoř? Je to poměrně jednoduché – a vlastně vám stačí jednou si přečíst tento náš stručný návod. Pojďme na to.

Čištění a údržba digestoře

Digestoř se musí pravidelně čistit z několika důvodů. Kromě toho, že tedy bude vypadat jako „ze krabičky“, bude také plně efektivní při odsávání páry při vaření. A také jsou zde některá vážnější rizika, která hrozí při dlouhodobém ignorování čištění digestoře.

 

Nejzávažnější rizika zanedbání údržby odsavače par

  • požár – prach a mastnota jsou vysoce hořlavé záležitosti a k jejich vznícení ani není nezbytně nutný otevřený plamen, stačí i intenzivnější teplo (ale i tak by si měli dát větší pozor majitelé digestoří umístěných nad plynovými hořáky)
  • kouř – ucpaná digestoř netáhne páru a případně i kouř, tehdy například astmatici a citlivé osoby mohou mít potíže s dýcháním
  • plísně a bakterie – pokud digestoř nefunguje efektivně, je velmi pravděpodobné, že při častějším vaření v kuchyni hrozí díky nadměrné vlhkosti a teplu množení nežádoucích plísní a mikroorganismů (což může také způsobovat vážné zdravotní problémy)

V čem tedy spočívá čištění digestoře? Abyste předešli zmíněným obtížím, stačí občas (ale pravidelně) udělat jen pár jednoduchých úkonů:

  1. čištění vnějšího pláště digestoře
  2. čištění nebo výměna filtru (dle typu digestoře)
  3. čištění digestoře zevnitř

 

Čištění digestoře zvenčí

  • co: vnější plášť digestoře
  • jak často: optimálně alespoň jednou za měsíc
  • čím: měkký hadřík nebo houba, ideální bez použití agresivnějších chemických prostředků

Takže nejprve je třeba si ustříhnout vnější očistu vaší digestoře. Doporučuje se tak učinit alespoň jednou do měsíce, podle potřeby můžete i častěji. K čištění nikdy nepoužívejte drátěnku ani ostré předměty k odstranění zaschlé špíny. Rovněž k tomu nepoužívejte žádné agresivnější chemické čistící prostředky (chlór, alkohol, rozpouštědla). Na lakované povrchy by to měl být jen saponát s horkou vodou, na nerez podobně (ale pozor, nepoužívejte ani prostředky, které jsou určeny k čištění nerezových dřezů a baterií).

Nakonec digestoř ve finále přeleštěte hadříkem z mikrovlákna s vhodným prostředkem. Samozřejmě ten zvolíte podle jeho povrchu. Ten nerezový byste pak podle správnosti měli leštit do určitého vzoru, který mu je vlastní (když se lépe podíváte, tak na něm vidíte vodorovné nebo svislé čáry).

💡 TIP na perfektní přírodní čistící prostředek

K čištění digestoře klidně můžete použít surovinu, která se určitě nachází v každé jedné domácnosti – ergo jedlou sodu. Jemnou houbičku namočte do roztoku teplé vody a rozpuštěné sody a vzhůru do práce… Účinek? Soda má docela solidní odmašťovací schopnosti, takže vaše digestoř se bude brzy lesknout čistotou. Jinak, sodu můžete klidně použít i na vyčištění tukové mřížky digestoře (a kopec dalších věcí v domácnosti).

 

Čištění filtru (a/nebo jeho výměna)

Dalším krokem při údržbě digestoře je čištění filtru. Nejprve však samozřejmě musíme vědět, o jaký typ jde. Všechny digestoře mají tukové filtry, které jsou v drtivé většině případů z kovu. Ojediněle se však můžete setkat také s textilními filtry. No a nejběžněji v bytech, takzvané recirkulační digestoře, mají i uhlíkové filtry. Jak při jejich čištění postupovat?

 

Kovový tukový filtr

Takový pevný tukový filtr má v podstatě každou digestoř (až na výjimky). Slouží k zachycení tukových a pevných částic ze stoupající páry při vaření. Tyto kovové filtry lze pěkně vyjmout a umýt, dokonce i v myčce nádobí. Jinak stačí i teplá voda se saponátem. Použít na mastnější a odolnější špínu však můžete použít již zmiňovanou jedlou sodu. Kovový filtr životností kopíruje samotná digestoř, takže se s jeho případnou výměnou zatěžovat nemusíte.

  • jak často jej čistit: zhruba jednou za 2 měsíce

 

Textilní tukový filtr

Zcela výjimečně se u digestoří můžete setkat i s textilním tukovým filtrem (nejdříve u těch levnějších modelů). Ty lze také čistit ručně (zhruba po 100 hodinách provozu digestoře), to znamená vyprat v ruce. Počítejte však s tím, že látka toho moc nevydrží a začne se natahovat a trhat. I proto se dají dokoupit náhradní.

  • jak často jej čistit: přibližně jednou za 1-2 měsíce
  • kdy jej vyměnit: 1-2 krát za rok, v případě potřeby i častěji

 

Uhlíkový filtr

U recirkulačních digestoří – to jest takových, které nejsou napojeny na komín, se nasátý vzduch vrací zpět do místnosti, takže se nejprve musí v digestoři vyčistit. No ak tomu slouží právě uhlíkový filtr, který zachycuje pachy, výpary a vlhkost. Jak se čistí takový typ filtru?

Omyvatelný uhlíkový filtr

Některé uhlíkové filtry (omyvatelný HFH) lze čistit i ručně v teplé vodě, případně i v myčce na 65 °C, samozřejmě samostatně bez nádobí. Potom je však třeba jej řádně vysušit (například v elektrické troubě při 100 °C by to mělo být za 10 minut pohodlně hotovo…). Čistit byste jej měli vždy zhruba po 200 hodinách provozu (cca 2-3 měsíce), no a vyměnit asi po dvou letech (nejčastěji udávaná životnost HFH filtrů).

  • jak často jej čistit: přibližně jednou za 2-3 měsíce
  • kdy jej vyměnit: 1-2 krát za rok

Jednorázový uhlíkový filtr

U recirkulačních (či kombinovaných) modelů digestoří se nejčastěji setkáte s jednorázovými filtry s aktivním uhlím. Ty mohou být univerzální nebo originální, určené pro konkrétní model a značku digestoře.

Univerzální filtry

Univerzální uhlíkové filtry můžete vlastně použít u všech modelů, kde se používá uhlíkový filtr. V podstatě si jej dokážete nastříhat do jakéhokoli rozměru, který potřebujete.

Originální filtry

Ty jsou zase určeny pro konkrétní digestoře a mohou mít některé specifické vlastnosti (tvar, indikace nasycení, samohasicí, antibakteriální…).

  • kdy je měnit: ideální v rozmezí 3 až 6 měsíců v závislosti na typu filtru a používání (minimálně však 2 x ročně)
💡 TIP: Jdete se pustit do výměny filtru digestoře a nevíte jak na to?

O tom, jaký filtr máte vlastně pro svůj digestoř koupit a jak ho pak i jednoduše vyměnit, se více dozvíte již brzy v našem článku: „Kupujeme nový filtr do digestoře – přehledné rozdělení“.

 

Čištění vnitřku digestoře

Tak jako si digestoř pěkně vypucujete zvenčí, také si zaslouží vaši pozornost i zevnitř. Rovněž při tom můžete použít jemný hadřík nebo houbičku a nějaký prostředek na odmašťování (saponát, soda…, nic chemicky agresivní). Na těžší dostupná místa můžete použít i vyřazený zubní kartáček 🙂

V případě, že jste pravidelné čištění digestoře zanedbali – hlavně tukového filtru, velmi snadno se může stát, že si to odnese i samotný motor uvnitř digestoře. Ale nic není ztraceno, pokud je možný zásah, můžete si jej vyčistit i sami (pozor ale, abyste při tom náhodou nepřišli o záruku).

💡 Digestoře na CestaKBydleni.cz

Hledáte digestoř, která by se hodila právě do vaší domácnosti? V našich srovnávacích testech is krátkými recenzemi jednotlivých modelů naleznete ty nejlepší v rámci všech dostupných typů na trhu (vestavné, komínové, ostrůvkové). Plus praktické návody jak vybrat ten správný.


Jak se vám líbil tenhle článek?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu CestakBydlení. Jelikož mě toho hodně zajímá, vím i toho dost přenést do svých článků, které se snažím připravovat tak, abyste z nich měli opravdový požitek – to znamená, abyste si je v první řadě užili, dozvěděli se něco nového a jelikož se věnuji i naším srovnávacím testům, věděli na co se při výběru jednotlivých produktů zaměřit.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *