G21 Gourmet Damascus 18 cm |
---|
Vítěz testu |
|
|
Pokud hledáte univerzální nůž za dobrou cenu a ve výborné kvalitě, který bude funkční ozdobou vaší kuchyně, tento luxusně vypadající model s čepelí z damaškové oceli je pro vás jako stvořený. |
927 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz |
V našem testu kuchyňských nožů jsme se podívali nejen na jednotlivé typy nožů, ale také na celé sady nožů, které jsou často cenově výhodnější než koupě různých typů nožů po kusech. Kromě univerzálních nožů si představíme i ostatní typy nožů, jako jsou Santoku nože, nože na porcování, na zeleninu či nože na pečivo a další speciální typy nožů, na které můžete při koupi narazit. Některé nože v našem srovnání jsou určeny méně náročným zákazníkům, jiné potěší i zanícené kuchaře či profesionály. Samozřejmě, kvalita nože jde ruku v ruce s jeho cenou, a tak je třeba počítat s tím, že ty nejkvalitnější nože jsou obvykle i pořádnou investicí.
Při hodnocení jednotlivých nožů a sad nožů v našem testu jsme se zaměřili na konkrétní vlastnosti daných nožů. Zajímal nás nejen typ nože, ale také materiál čepele i rukojeti, délka čepele, hmotnost nože a v neposlední řadě i jeho cena. Chcete-li se dozvědět, jak si máte vybrat kuchyňský nůž, přečtěte si našeho průvodce nákupem, který vám pomůže zorientovat se na trhu a zjistit, jaký typ nože je pro vás nejvhodnější.
Při hodnocení kuchyňských nožů jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Kuchyňské nože na základe porovnávacího testu 2024
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo |
---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Lidová volba | |||
G21 Gourmet Damascus 18 cm | Fiskars 1026419 Norden 20 cm | G21 Gourmet Nůž Damascus 17 cm | Tescoma Azza Nůž kuchařský 20cm | Tescoma Nůž japonský AZZA SANTOKU 18 cm |
927 Kč | 2 669 Kč | 1 290 Kč | 749 Kč | 739 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku tescoma.cz | Ukázat nabídku tescoma.cz |
Srovnání - Parametre kuchyňských nožů
G21 Gourmet Damascus 18 cm | Fiskars 1026419 Norden 20 cm | G21 Gourmet Nůž Damascus 17 cm | Tescoma Azza Nůž kuchařský 20cm | Tescoma Nůž japonský AZZA SANTOKU 18 cm | |
---|---|---|---|---|---|
Cena | 927 Kč | 2 669 Kč | 1 290 Kč | 749 Kč | 739 Kč |
Značka | G21 | Fiskars | G21 | Tescoma | Tescoma |
Typ nože (nožů v sadě) | Univerzální nůž | Univerzální nůž | Univerzální nůž | Univerzální nůž | Japonský nůž |
Délka čepele (cm) | 18 | 20 | 17 | 20 | 18 |
Šířka čepele (cm) | 4,2 | - | 2,5 | 5 | - |
Délka rukojeti (cm) | - | - | - | - | 7 |
Materiál čepele | Damašková ocel | Uhlíková ocel | Damašková ocel | Nerezová ocel | Nerezová ocel |
Materiál rukojeti | Micarta | Dřevo | Micarta | Plast | Plast |
Hmotnost (g) | 500 | 211 | 450 | 240 | 200 |
Délka záruky (roky) | 2 | - | 2 | 10 | 10 |
Vhodné do myčky | Ano | Ne | Neuvedeno | Ano | Ano |
Příslušenství | - | - | - | - | - |
Recenze 5 nejlepších kuchyňských nožů pro rok 2024
Vítěz testu
1. G21 Gourmet Damascus 18 cm
Rukojeť nože G21 Gourmet Damascus je vyrobena z odolného laminátového materiálu zvaného Micarta. Jedná se vlastně o skleněnou tkaninu s termostatickou pryskyřicí, která vytváří pevnou a houževnatou rukojeť. Ta je dobře vyvážená a ergonomicky tvarovaná, takže se dobře drží v ruce a velmi lehce se s nožem pracuje. Výhodou tohoto nože je kromě dlouhotrvající ostrosti i jeho estetická stránka, jelikož čepel má unikátní kresbu působící velmi luxusním dojmem. Plusem je také možnost prodloužení záruky na 4 roky a také výhodná cena.
Výhody
- tvrdá a odolná čepel
- nejen funkční, ale také estetický
- možnost prodloužení záruky na 4 roky
Nevýhody
- vzhledem k tomu, že se jedná o čepel z damaškové oceli, je třeba dávat pozor, aby nůž nespadl na tvrdý povrch nezlomil se
Verdikt: Pokud hledáte univerzální nůž za dobrou cenu a ve výborné kvalitě, který bude funkční ozdobou vaší kuchyně, tento luxusně vypadající model s čepelí z damaškové oceli je pro vás jako stvořený.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
2. Fiskars 1026419 Norden 20 cm
Rukojeť nože je ze dřeva, což činí tento nůž v našem testu výjimečným, protože nožů s dřevěnou rukojetí byste v něm moc nenašli. V případě nože Fiskars, který je vyroben ve Finsku, rukojeť je z finského tepelně upraveného březového dřeva. Musíme říci, že dřevo je velmi příjemně opracované a dobře se drží, neklouže. Právě rukojeť činí z tohoto modelu velmi pěkný kousek. Samozřejmě, jelikož se jedná o dřevo, rozhodně se vyhněte mytí v myčce nádobí a nůž myjte výhradně ručně.
Výhody
- dlouhotrvající ostrost
- krásná dřevěná rukojeť
- rukojeť je příjemná na dotek, neklouže se
Nevýhody
- není vhodný do myčky nádobí
Verdikt: Kvalitní a velmi ostří univerzální kuchyňský nůž, který potěší i náročnější kuchaře. Oceňujeme také jeho designovou stránku, kterou zkrášluje březová dřevěná rukojeť.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
3. G21 Gourmet Nůž Damascus 17 cm
Rukojeť tohoto univerzálního nože je vyrobena z extra pevného a odolného laminátového materiálu zvaného Micarta. Zajímavé je, že rukojeť svým vzorem ladí s čepelí nože. Samozřejmostí je ergonomický tvar a záštita pro bezpečné a pohodlné krájení. Oceňujeme, že je možné prodloužit záruku až na 4 roky. Za nevýhodu můžeme považovat asi jen to, že nůž je v porovnání s jinými testovanými modely v našem srovnání poměrně těžký, což může některým kuchařům vyhovovat a jiným zase ne.
Výhody
- dlouhotrvající ostrost
- estetické mramorování na čepeli
- vyvážený
- pohodlná rukojeť z Micarty
Nevýhody
- při pádu na tvrdý povrch hrozí zlomení čepele
Verdikt: Kvalitní univerzální kuchyňský nůž za výbornou cenu. Je kratší než většina univerzálních nožů, takže je práce s ním trochu obratnější, ale na druhé straně počítejte s vyšší hmotností.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
4. Tescoma Azza Nůž kuchařský 20cm
Tak jako v případě více nožů v našem srovnání, je rukojeť nože Azza vyrobena z plastu. Je ergonomicky tvarovaná, nůž je dobře vyvážený a při váze 240 g se s ním pracuje dobře. Nechybí záštita chránící prsty před sklouznutím na čepel, která je již dnes u nožů jakýmsi standardem. Celkově je nůž kvalitně vypracován a při správné péči vám bude dobře sloužit několik let. Oceňujeme cenovou dostupnost a také prodlouženou desetiletou záruku. Navíc, nůž lze mýt i v myčce nádobí, ovšem tak, jako u každého nože, i zde doporučujeme spíše šetrnější ruční mytí.
Výhody
- cenově dostupný
- ostrý a odolný
- snadné broušení
- možnost mýt v myčce
Nevýhody
- spíše pro domácí kuchaře
Verdikt: Cenově dostupný a velmi oblíbený univerzální kuchyňský nůž, který vám v kuchyni bude dobře sloužit i několik let.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
tescoma.cz
Detail
Lidová volba
5. Tescoma Nůž japonský AZZA SANTOKU 18 cm
Stejně jako většina nožů srovnávaných v našem testu, i Santoku nůž Tescoma má rukojeť z plastu, přičemž na ní najdete také masivní nýty. Rukojeť padne dobře do ruky, takže se s nožem pracuje velmi dobře. Hmotnost nože je 200 gramů, což jej řadí mezi lehčí modely nožů v našem srovnání. Nůž je možné mýt v myčce nádobí, ale doporučujeme šetrnější ruční mytí. Oceňujeme, že výrobce poskytuje na tento nůž prodlouženou záruku 10 let.
Výhody
- vroubkování zabraňující zachytávání potravin na čepel
- patří k lehčím nožům
- možnost mýt v myčce nádobí
- prodloužená záruka
Nevýhody
- doporučujeme spíše domácím kuchařem
Verdikt: Výborně vyvážený a cenově dostupný Santoku nůž s vroubkováním bránícím zachytávání potravin na čepel, který ocení každý amatérský kuchař.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
tescoma.cz
Detail
Jak si správně vybrat kuchyňské nože
Na první pohled se může zdát, že koupě tak obyčejné věci, jakou je kuchyňský nůž, je v podstatě hračka. Pravdou ovšem je, že při nákupu byste měli sledovat několik důležitých parametrů, které vám přiblížíme. Základem je vědět, jaký typ nože chcete, respektive na co konkrétně chcete nůž používat. Kromě toho určitě nepřehlédněte materiál čepele i rukojeti a důležitým parametrem je i délka a šířka čepele či ergonomie rukojeti. V neposlední řadě je také důležité předem se rozhodnout, jak velkou sumu chcete do nového nože či sady kuchyňských nožů investovat.
Na co se zaměřit při koupi kuchyňských nožů ve zkratce
- typ nože: rozhodněte se, zda chcete celou sadu nožů nebo jen jeden či několik konkrétních typů nožů. Promyslete si, k čemu chcete nůž používat, jaké typy potravin nejčastěji v kuchyni krájíte. Kromě univerzálních nožů totiž na trhu naleznete také speciální nože na zeleninu či na vykosťování, nože na sýry a mnoho jiných typů.
- materiál čepele: materiál čepele je jedním z klíčových parametrů. Na výběr máte nože s čepelí z legované, damaškové či nerezové oceli, ale také keramické nože či nože z uhlíkové oceli. O tom, jaká jsou specifika jednotlivých materiálů, se dočtete dále v článku.
- materiál rukojeti: na trhu můžete najít nože s rukojetí z plastu, dřeva, bambusu či kovu. Vlastnostem jednotlivých materiálů se podrobněji věnujeme níže.
- délka a tvar čepele: délka čepele je obvykle dána typem nože. Některé nože mohou být pro dané používání příliš krátké nebo naopak příliš dlouhé, a tak se při výběru orientujte i podle tohoto parametru. Co se týče tvaru čepele, ten by se měl zužovat od tupé k ostré straně, přičemž nejkvalitnější modely jsou vybaveny také ochranným prvkem, který brání sklouznutí prstů na čepel.
- hmotnost nože: hmotnost nože má přímý vliv na to, jak se vám bude s nožem krájet. Čím je hmotnost nože nižší, tím lépe se s ním manipuluje. Nože s vyšší hmotností jsou sice těžší na manipulaci, ale jsou i odolnější a mají delší životnost.
- ergonomie a pohodlnost používání: tyto parametry jsou ovlivněny hlavně materiálem a tvarem rukojeti, ale také hmotností nože. Rukojeť by měla mít takový tvar, který vám zajistí pohodlné držení a používání nože. Nůž by měl být stabilní a dobře vyvážený.
Rozhovor s Pavlínou Fojtíkovou z Kulina.cz
Několik otázek týkajících se kuchyňských nožů a jejich výběru jsme se zeptali Pavlíny Fojtíkové z Kulina.cz, co je internetový obchod, ve kterém najdete vše potřebné pro vaši kuchyň a stolování.
Jaký materiál čepele nože byste doporučovali běžnému spotřebiteli pro domácí použití?
Pavlína Fojtíková: „Čepel nože může být vyrobena z různých materiálů. Nejčastěji jde o nerezovou, uhlíkovou či damascénskou ocel, keramiku nebo různé slitiny. Pokud zákazník hledá co nejméně údržbový nůž, doporučuji sáhnout po kvalitním výrobku z nerezové oceli. Nerezová ocel je nejrozšířenější materiál používaný k výrobě kuchyňských i kapesních nožů. Jedná se o slitinu železa, chromu, niklu či molybdenu s příměsí uhlíku. Jedná se o materiál odolný vůči korozi a poškození, je adekvátně tuhý a pružný. Často si však lidé mylně myslí, že je tento materiál zcela imunní vůči korozi, ale po špatném vysušení se lesk ztrácí a na noži se mohou objevit skvrny. Výhodou nerezové oceli je, že vydrží dlouho ostré a dobře se brousí i v domácích podmínkách.
Pokud jde o náročnějšího zákazníka, kterému nevadí věnovat více času péči o nůž, doporučuji kousek z damaškové (damascénské, pozn.red.) oceli. Damašková ocel je složena ze dvou co více různých ocelí různých velikostí, které jsou mechanicky spojeny do jednoho celku. Výsledná ocel tak získává nejlepší vlastností použitých ocelí. Tvrdost a odolnost těchto nožů je přitom spojena s krásnou a dekorativní kresbou na čepeli. Právě díky tomu jsou tyto nože synonymem nožířského umu a luxusu.“
Co kromě materiálu čepele by si měl zákazník na kuchyňském noži při koupi všímat?
Pavlína Fojtíková: „Prvním důležitým ukazatelem při koupi kvalitního nože může být jeho cena. Vyrobit kvalitní nůž za 250 Kč není bohužel možné. Dále doporučuji věnovat pozornost materiálu čepele a zajímejte se také o způsob výroby. Kvalitní nože bývají těžší. Pro pohodlnou práci je důležitý také tvar rukojeti a to, jak nůž sedne do ruky. Samozřejmě při výběru hraje kromě funkčnosti svoji roli i estetika.
Z hlediska způsobu výroby nožů rozdělujeme nože vyrobené kováním nebo lisováním. Lisované nože jsou jednoduše vyseknuty z ocelového plechu a následně obroušeny. Kované nože jsou za tepla kované ručně nebo strojem. Kované nože jsou kvalitnější, neboť kováním dochází ke zpevnění a sjednocení materiálu. Čepel kovaného nože se jen tak nezlomí a po správném tepelném zpracování získává vysokou odolnost a trvanlivost. Nože z kvalitních výrob jsou před finálním zpracováním vždy kované, většinou strojově.“
Jak může zákazník rozlišit, zda je nůž vyroben z kvalitní oceli nebo jen z levné napodobeniny? Jsou nějaké triky pro odhalení levných nekvalitních nožů?
Pavlína Fojtíková: „Poznat kvalitní nůž může být pro amatérského kuchaře náročné. Zkušený odborník ovšem kvalitní nůž pozná na první pohled. Proto doporučujeme nakupovat ověřené značky u osvědčených prodejců.“
Jaké typy kuchyňských nožů byste doporučovali do běžné domácnosti? Co by v kuchyni rozhodně nemělo chybět?
Pavlína Fojtíková: „Kvalitní nůž je investice. Dobrá zpráva je, že pro základní práce v kuchyni vám postačí tři nože. Nejdůležitější je univerzální nebo kuchařský nůž. bez kterého se neobejdete. Mnoho lidí dělá chybu v tom, že kupuje velké sady, které obsahují řadu nožů. Přitom vám stačí zmíněný univerzální nůž, který využijete na cokoli – na maso i na zeleninu. Na menší práce potřebujete i menší nůž – tedy takový, který poslouží ke krájení a čištění zeleniny, vykrajování a škrábání. Délka čepele takového nože je kolem 10 cm. Třetí nůž, který jistě využijete, je nůž na chléb a pečivo s vroubkovaným ostřím. Primárně je určen ke krájení pečiva, ale výborně se hodí i ke krájení měkké zeleniny, například rajčat.
Co se týče broušení nožů, doporučovali byste brousit nože doma nebo je raději svěřit do rukou odborníkům?
Pavlína Fojtíková: „I nejlepší nože potřebují pravidelnou péči. Většině nožů postačí jen „osvěžit“, na co vám posouží ocílka. Pokud se takto o ostří nože staráte pravidelně, tak se vám bude nejen dobře krájet, ale i oddálíte dobu, kdy bude třeba nůž nabrousit. Profesionální kuchaři nebo řezníci používají ocílku denně, v běžné kuchyni po ní sáhnete méně často. Pokud již osvěžení pomocí ocílky nestačí, svěřte svůj nůž do rukou odborníků, nebo použijte brusku na nože či brusný kámen.“
Kuchyňské nože a jejich typy
Možná i vy jste se už někdy setkali s tím, že jste šli kupovat na první pohled naprosto obyčejnou věc, ale když jste se dostali k samotnému nákupu, v e-shopech či v kamenné prodejně jste narazili na obrovské množství různých typů a druhů a nevěděli jste, kde je sever. Právě proto máme pro vás našeho průvodce, ve kterém vám poradíme, jaké různé typy nožů si můžete pořídit a v čem spočívají jejich výhody. Určitě si před nákupem promyslete, který z nich vlastně potřebujete, respektive jestli se vám nevyplatí pořídit si celou sadu kuchyňských nožů.
Začněte tím, že si v hlavě projdete, jaké potraviny zpracováváte nejčastěji, respektive, jaká jídla nejraději vaříte. Vegetarián či vegan totiž tak úplně nebude umět ocenit kvality nože na porcování a naopak zarytí masožravec může díky tomuto noži pocítit nový zážitek z přípravy jídla. Přejděme tedy k samotným typům nožů, kterých je aktuálně na trhu opravdu požehnaně:
- univerzální nože
- nože na ovoce a zeleninu
- nože na maso
- nože na sýr
- nože na pečivo
- nože na máslo
- nože na šunku
- loupací nože
- vykosťovací, filetovací nože
- nože na steak
- sekáčky
- Santoku nože
Univerzální kuchyňské nože
Univerzální nebo i kuchařské nože jsou typ nože, který je skutečně nezbytný ve vaší kuchyni. Tyto nože jsou dobře vyvážené, jejich čepel je středně dlouhá, měří obvykle od 10 do maximálně 20 cm. Jak napovídá název tohoto nože, využijete jej na krájení jakýchkoli potravin. Dobře poslouží při zpracování zeleniny i ovoce, ale také masa a ryb. Univerzálnost tohoto nože spočívá také v jeho všestranném použití. Můžete jím efektivně nejen krájet, ale také porcovat maso a zvládnete i krájení sýra a pečiva.
Nože na pečivo a chléb
Tento typ nožů má dlouhou čepel, která může mít délku klidně až 30 cm. Nože na pečivo jsou charakteristické zvlněným ostřím, které se postará o snadné proříznutí čerstvého křupavého pečiva či tvrdé kůrky na chlebu. Velmi dobře poslouží tento typ nože také na koláče z kynutého těsta, slané posouchy či pizzu.
Nože na zeleninu a ovoce
Nože na zeleninu a ovoce mají čepel dlouhou od 10 až do 20 cm. Pokud se vám univerzálním nožem obtížně krájí například cibule, kratší čepel nože na zeleninu vám umožní vést přesnější řez. Měkké plody se zase budou dobře krájet nožem se zvlněným ostřím, které dobře překrojí tvrdší slupku i měkkou dužinu.
Nože na maso
Tento typ nože má masivní čepel o délce kolem 20 cm a poslouží k porcování syrového i tepelně upraveného masa.
Nože na sýr
Nože na sýr jsou typické krátkou perforovanou čepelí. Otvory na čepeli zabraňují tomu, aby se nakrájený sýr zachytával na nůž. Špička nože je zakončena vidlicí, kterou umíte jednotlivé nakrájené plátky sýra napíchnout.
Nože na máslo
Přestože tento nůž není až tak známý, při nákupu se s ním můžete setkat. Nože na máslo mají čepel dlouhou od 10 do 12 cm, přičemž je výrazně zaoblená. Jak z názvu vyplývá, slouží k nabírání a roztírání másla či margarínů nebo velmi měkkých sýrů.
Nože na šunku
Nože na šunku mají štíhlou čepel dlouhou až 30 cm, díky které pohodlně nakrájíte také šunku o velkém průměru.
Loupací nože
Tyto nože se používají podobně jako škrabka na zeleninu a slouží k odstranění slupek z ovoce a zeleniny. Nože na loupání mají krátkou čepel o délce od 4 do 10 cm, přičemž hrot je špičatý a zahnutý dovnitř, díky čemuž je loupání i vykrajování skvrn, kazů či jiných nedostatků jednodušší.
Filetovací nože
Nože pro filetování a čištění ryb mají dlouhou a pružnou čepel o délce od 15 do 25 cm. Pokud doma rádi a často připravujete ryby, tento typ nože oceníte při oddělování masa od kůže a při krájení filet. Ostří nože je velmi jemné, a tak se nemusíte bát toho, že by nůž poškodil rybí maso.
Vykosťovací nože
Vykosťovací nože se vyznačují ostře zašpičatělou a zúženou čepelí, která je pro oddělování masa od kostí a kloubů ideální. Čepel má délku od 10 do 16 cm a ze spodní strany je lehce vykrojená, což umožňuje rychle proniknout do masa. Tento typ nože oceníte, pokud často potřebujete vykostit kus masa, ale běžný univerzální nůž si s tímto úkonem neumí dostatečně dobře poradit.
Sekáčky
U milovníků masa by neměly chybět ani sekáčky, které jsou vhodné k sekání masa nahrubo, přičemž jím umíte nasekat i kosti. Takto nasekané maso pak můžete zamrazit nebo připravit dle svého gusta. Sekáčky mají masivní čepel zajišťující dokonalé posekání i tvrdých kostí a velkých kusů masa.
Steakové nože
Steakové nože jsou určeny ke krájení připravených steaků přímo na servírovacím talíři tak, aby z masa neunikla šťáva. Nože jsou ostré a jejich čepel má délku od 12 do 14 cm. Nože jsou vhodné ke krájení propečeného či „rare“ steaku, no a poradí si i s pečeným masem.
Santoku nože
Japonské nože označované také jako nože Santoku jsou charakteristické vynikající ostrostí a tenkou čepelí. Jejich využití je univerzální, protože jimi umíte jednoduše a rychle nakrájet zeleninu, ovoce, maso či ryby. Díky specifickému tvaru umíte těmto nožům proniknout dovnitř zpracované suroviny bez výrazné námahy. Nože se těší oblibě i díky výborně vyvážené čepeli a rukojeti. Nože Santoku jsou vyrobeny z velmi tvrdé oceli náchylnější ke korozi, proto je důležité s noži jemně a šetrně zacházet. Nože Santoku se brousí pomocí jemných brusných kamenů, nikoli ocílkou.
Podívejte se na přehlednou tabulku různých typů nožů a jejich využití v kuchyni
Typ nože | Charakteristika | Využití |
---|---|---|
Univerzální nůž | čepel je středně dlouhá, měří obvykle od 10 do maximálně 20 cm | krájení zeleniny i ovoce, ale i masa a ryb, můžete jím porcovat maso a zvládne i krájení sýra a pečiva |
Nůž na pečivo | vlnkovitá nebo zoubkovitá čepel o délce až 30 cm | krájení chleba, pečiva, pizzy, kynutých koláčů a podobně |
Nůž na zeleninu a ovoce | menší nože s čepelí dlouhou od 10 do 20 cm | krájení zeleniny a ovoce |
Nůž na maso | masivní čepel o délce kolem 20 cm | porcování syrového i tepelně zpracovaného masa |
Nůž na sýr | krátká perforovaná čepel ukončená vidlicí | krájení a nabírání sýra, aniž by se lepil na nůž |
Nůž na máslo | výrazně zaoblená čepel dlouhá od 10 do 12 cm | nabírání a natírání másla, margarínů, pomazánek a jemným měkkých sýrů |
Nůž na šunku | štíhlá čepel dlouhou až 30 cm | krájení šunky |
Loupací nůž | krátká čepel o délce od 4 do 10 cm, špičatý a dovnitř zahnutý hrot | loupání a čištění ovoce a zeleniny |
Nůž na filetování | dlouhá a pružná čepel o délce od 15 do 25 cm | čištění ryb, oddělování kůže od masa, porcování na filety |
Nůž na vykosťování | ostře zašpičatělá a zúžená čepel o délce 10 až 16 cm | vykosťování masa |
Sekáček | masivní čepel | sekání velkých kusů masa pokud s kostmi |
Nůž na steaky | ostrá čepel dlouhá 12 až 14 cm | krájení steaků nebo pečeného masa bez vytékání šťávy |
Santoku nůž | ostrá a tenká čepel se specifickým tvarem, typické je dokonalé vyvážení | univerzální použití |
Jeden nůž nebo kuchyňské nože v sadě?
Možná se neumíte rozhodnout, jestli si máte pořídit do kuchyně jen pár kusů potřebných typů kuchyňských nožů nebo investovat rovnou do celé sady nožů. Pravdou je, že ta druhá možnost je praktičtější a často také cenově výhodnější. Kompletní sady kuchyňských nožů totiž dnes naleznete v různých provedeních, což znamená, že mohou obsahovat různé typy nožů. Nejčastěji v nich najdete tři až šest kusů nožů, ale jsou i takové, ve kterých je nožů až dvanáct. Výhodou sady kuchyňských nožů je, že často je jejich součástí také stojan nebo blok pro praktické a bezpečné uložení vašich nožů. Někdy jsou sady nožů doplněny také o užitečné nůžky, které se v kuchyni vždy sejdou.
Pokud ovšem neplánujete vyšší investici, můžete si postupně zakoupit jednotlivé typy kuchyňských nožů, které ve vaší kuchyni najdou své využití. V případě, že se rozhodnete postupovat takto, určitě si jako první pořiďte univerzální kuchyňský nůž nebo nůž Santoku a poté pokračujte nožem na zeleninu a ovoce, nožem na pečivo, či nožem na maso. Nákup ostatních typů kuchyňských nožů je již na vašem zvážení. Možná rádi připravujete jídla z masa, a tak oceníte i vykosťovací nůž, nebo doma milujete sýry, a tak se vám jistě hodí nůž určený právě na ně.
Důležité parametry
Chcete-li, aby vám příprava surovin na vaření šla tak říkajíc od ruky, je nezbytné mít kvalitní kuchyňské nože. Pro kuchaře totiž není nic horšího než tupé nože, se kterými se špatně pracuje. Investice do kvalitních a dobře vypracovaných kuchyňských nožů se vám vrátí v podobě efektivní a rychlé přípravy surovin pro vaření. Pojďme se podívat, jaké různé typy nožů si můžete pořídit a jak důležité parametry byste měli při nákupu sledovat.
Materiál čepele
Materiál čepele nože je kromě samotného typu nože snad tím nejdůležitějším kritériem, které by vás při výběru mělo zajímat. Kvalita čepele je ovlivněna tvrdost materiálu, ze kterého je zhotovena. Ideální je, pokud je čepel tvrdá, ale pružná a zároveň odolná vůči korozi. Tvrdost čepele se označuje zkratkou HCR, u které je uvedeno číslo od 52 do 68. Tvrdost označená jako HCR 52 považujeme za minimální, přičemž od čísla 60 začíná vysoká tvrdost. Nemusí však platit, že čím tvrdší materiál, tím lépe, jelikož tvrdá čepel je zároveň i velmi křehká. Navíc čím je čepel nože tvrdší, tím je náročnější ji nabrousit. Na druhé straně, ostří čepele z tvrdého materiálu vydrží déle.
Aktuálně na trhu najdete velmi širokou nabídku nožů z hlediska materiálů, přičemž každý z nich má svá pro i proti. Pojďme se nejprve pověnovat materiálům čepele.
Nerezová ocel
Nerezová ocel je slitinou železa a dalších prvků, jako je chrom, nikl či molybden a jiní, které zvyšují odolnost oceli vůči korozi. Nože z nerezové neboli z nerezové oceli vám vydrží velmi dlouho ostré a jsou dostatečně odolné vůči vnějším vlivům. Nejčastěji je tento typ oceli využíván pro univerzální nože a nože na maso. K nevýhodám však patří to, že jejich broušení je poněkud náročné. Při nákupu si dejte pozor, abyste si místo nožů z nerezavějící oceli nekoupili plechové nože, které jsou velmi pružné a snadno se dají ohýbat. Těmto nožům se i přes lákavě nízkou cenu raději vyhněte, protože už první setkání s tvrdým materiálem, například s kostí či peckou ovoce, by je zničilo tak, že byste je už neuměli používat.
Výhody a nevýhody nerezové oceli:
Výhody
- odolná vůči korozi a jiným vnějším vlivům
- pevná a dobře proniká krájenou surovinou
- čepel vydrží dlouho ostrá
Nevýhody
- náročná na broušení
Uhlíková ocel
Tento typ oceli je tvořen slitinou oxidu železitého a její předností je, že je měkká, a tak se dobře brousí. Proto není náročné udržet kuchyňské nože z uhlíkové oceli pořádně ostré. Bohužel, uhlíková ocel není ve srovnání s jinými typy oceli tak odolná vůči korozi a otupení. Nevýhodou je také to, že při nesprávné péči se začnou na čepeli objevovat nepěkné skvrny, které jsou sice jen estetickou záležitostí, ale předpokládáme, že byste se takovými noži ve vaší kuchyni moc nepyšnili.
Výhody a nevýhody uhlíkové oceli:
Výhody
- dobře se brousí
Nevýhody
- menší odolnost vůči korozi a otupení
- při nesprávném zacházení se na čepeli mohou objevit skvrny
Damašková ocel
Damašková nebo i damscénská ocel je postavena na principu vrstvení různých druhů oceli. Jeden druh obsahuje vysoký podíl uhlíku, takže je velmi tvrdý, ale křehký zároveň. Další druh oceli je flexibilnější a měkčí, obsahuje méně uhlíku. Taková směs v sobě spojuje ohebnost i tvrdost. Typickým znakem damaškové oceli je mramorování viditelné na povrchu čepele. I zde však můžete narazit na levné napodobeniny, které vznikají tak, že výrobce na běžnou ocel natiskne vzor připomínající techniku vrstvení oceli.
Výhodou nožů z damaškové oceli je to, že mají výborné vlastnosti, které při krájení zajisté oceníte. Jsou totiž pevné, ostré a odolné vůči poškození. Kuchyňské nože z damaškové oceli jsou velmi odolné vůči opotřebení i vůči prolomení. Pozor je však třeba dát na to, aby vám takový nůž nespadl na tvrdou podlahu, protože by mohl prasknout. No a u nože z damaškové oceli je třeba počítat i s vyšší investicí.
Výhody a nevýhody damaškové oceli:
Výhody
- odolná vůči opotřebení, poškození a vnějším vlivům
- tvrdá, ohebná a ostrá
Nevýhody
- při pádu na tvrdý povrch hrozí zlomení
- vyšší cena
Legovaná ocel
Tento materiál vzniká tak, že do jakéhokoli typu oceli jsou přidány jiné prvky, které mají zlepšit její vlastnosti. Obvykle se používá vanad, mangan, chrom či molybden. Díky použití těchto prvků mají nože z legované oceli výborné vlastnosti, mimo jiné i zvýšenou odolnost vůči korozi. Snad jedinou nevýhodou nožů s čepelí z legované oceli je to, že jsou velmi drahé. Jeden kuchyňský nůž z legované oceli vás může vyjít i na 2 500 Kč.
Výhody a nevýhody legované oceli:
Výhody
- velmi odolná vůči korozi
- nože jsou ostré
Nevýhody
- vyšší cena
Keramika
Keramické nože jsou vyrobeny z oxidu zirkoničitého a jejich výhodou je to, že nevstřebávají pachy ani vůně, proto neovlivní chuť jídla. Kromě toho je jejich předností i to, že zůstávají stále ostré a jsou velmi odolné vůči opotřebení. Nevýhodou tohoto materiálu je jeho křehkost – pád nože může způsobit zlomení čepele, stejně jako tlak vedený pod nesprávným úhlem či náraz na tvrdou pecku při krájení ovoce a podobně. Doporučujeme je proto používat spíše ke krájení zeleniny, ovoce či pečiva. Plusem je, že při krájení ovoce a zeleniny zůstanou zachovány všechny vitamíny a minerální látky.
Výhody a nevýhody keramiky:
Výhody
- ostrá a odolná vůči opotřebení
- nevstřebává pachy a vůně
- uchovávání vitamínů ze zeleniny a ovoce
Nevýhody
- jsou křehké
Materiál rukojeti
Materiál čepele je sice mimořádně důležitý, ale pokud není kvalitní čepel doplněna o rukojeť z kvalitního materiálu, s nožem se vám nebude dobře pracovat. Přesto se vám bude rukojeť neodpovídající vašim požadavkům špatně držet, a přesto krájení s ní nebude moc efektivní. Podívejme se tedy na to, jaké různé materiály se používají na rukojeti nožů a v čem spočívají jejich výhody a nevýhody.
Dřevo
Dřevěné rukojeti vypadají velmi pěkně a jsou také příjemné na dotek a dobře se drží v ruce. Pokud však chcete, aby si dřevo udrželo hladký povrch, je třeba čas od času ručku ošetřit voskem. Rukojeť ze dřeva je citlivá na vodu, a tak je důležité, abyste nůž po každém použití umyli a důkladně otřeli do sucha. Nože s dřevěnou rukojetí nedoporučujeme mýt v myčce nádobí, která může způsobit nenávratné poškození rukojeti. U dřeva je třeba počítat s tím, že i při precizní péči časem dojde k poškození a na dřevě se začnou objevovat skvrny.
Výhody a nevýhody dřevěné rukojeti:
Výhody
- dobře se drží v ruce
- vypadá velmi esteticky
Nevýhody
- není vhodné mýt takové nože v myčce nádobí
- časem se na ní začnou objevovat skvrny
Plast
Platová rukojeť je nejlevnější možností a vzniká tak, že se plast nastříká na čepel nebo se tam upevní pomocí nýtů. Při stříkané plastové rukojeti hrozí vyšší riziko poškození a může se stát, že rukojeť při větším tlaku praskne. Proto, chcete-li nůž s plastovou rukojetí, volte tu přinýtovanou. Plastová rukojeť má výhodu v tom, že se dobře drží, neklouže v ruce a není náročná na údržbu a čištění. Kromě toho máte možnost zvolit plastovou rukojeť s pogumováním a tento typ rukojeti bychom mohli považovat za nejpohodlnější k používání.
Výhody a nevýhody plastové rukojeti:
Výhody
- dobře se drží v ruce, neklouže
- nejlevnější možnost
- nenáročná na údržbu
Nevýhody
- méně kvalitně zpracované modely se mohou snadno poškodit
Kov
Kovové rukojeti jsou velmi pevné a odolné a kromě toho také dobře vypadají, některé modely přímo luxusně. Nemusíte se obávat jejich poškození při střetu s vodou či tvrdými potravinami a obvykle lze takové nože mýt i v myčce na nádobí. Nevýhodou je, že takové rukojeti mohou klouzat, zejména jsou-li mokré. Právě proto je z hlediska bezpečnosti i efektivnosti krájení dobré, abyste měli při práci s noži s kovovou rukojetí suché ruce a aby i samotná rukojeť byla suchá.
Výhody a nevýhody kovové rukojeti:
Výhody
- odolná
- estetická
- nenáročná na čištění
Nevýhody
- při krájení může klouzat
Micarta
Méně známým, ale docela často používaným materiálem pro výrobu rukojetí kuchyňských nožů je Micarta. Jedná se o obchodní označení pro vrstvený laminát vysoké hustoty. Micarta je vyroben z různých vláken a materiálů, které jsou namočené v pryskyřici. Potom je tato směs zapečená, čili lisovaná při vysokém tlaku a vysoké teplotě. Základem pro Micartu mohou být skelná vlákna, uhlíková vlákna, lněná vlákna, či bavlněné plátno, korek nebo dokonce i papír. V souvislosti s rukojeťmi nožů se nejčastěji využívají skelná vlákna.
Micarta je velmi příjemná na dotek, protože je jemná, ale zároveň jde pevný, odolný a lehký materiál, při kterém nehrozí poškrábání. Micarta je voděodolná a díky povrchové úpravě se s ní dobře pracuje i tehdy, je-li vlhká. Za nevýhodu můžeme považovat křehkost tohoto materiálu, a tak je třeba dávat pozor na pád. Micarta je dostupná v různých barevných provedeních a umožňuje také vytváření unikátního vzhledu a vzorů na rukojeti.
Výhody a nevýhody rukojeti z materiálu Micarta:
Výhody
- lehká a pevná
- příjemná na dotek
- odolná vůči vodě
Nevýhody
- křehká, a tak je třeba dávat pozor, aby vám nůž nespadl
Ostří
Při nákupu nože do kuchyně byste měli pozornost jistě věnovat i zpracování ostří. Zajímat by vás mělo například to, zda sahá ostří podél celé čepele, tedy od rukojeti až po špičku nože. Pokud by ostří nebylo po celé délce čepele, práce s nožem by byla méně pohodlná a také nebezpečnější. Všímejte si také toho, zda je ostří nabroušeno z obou stran. Natrefit totiž můžete i na jednostranně nabroušené ostří čepele, které však patří do rukou profesionálů. Běžní domácí kuchaři by si s takovým typem broušení mohli ublížit a ani práce s nožem by nebyla moc příjemná.
Rozměry a tvar čepele
Dalšími důležitými parametry, kterých byste si měli při nákupu kuchyňských nožů všímat, jsou tvar čepele a její rozměry, především její délka. Tu byste měli volit podle toho, k čemu chcete daný nůž používat. Délka nožů do kuchyně je obvykle od 10 do 30 cm, ale výjimkou nejsou ani kratší či delší čepele.
Délka čepele
- od 5 do 12 cm – nože s touto délkou čepele jsou určeny k loupání ovoce a zeleniny, či ke krájení malých potravin
- 13 až 20 cm – tato délka je ideální na krájení masa či větších druhů zeleniny a ovoce, čepel s takovou délkou mají například nože na filetování, vykosťování nebo Santoku nože
- 20 až 30 cm – nože s takovou délkou jsou určeny hlavně na pečivo, případně se s takovou dlouhou čepelí vyrábějí univerzální nože
Tvar čepele
Nejen délka, ale také tvar čepele hovoří o tom, k čemu je daný typ kuchyňského nože určen. U čepele byste si měli všímat jejího propojení s rukojetí, které by mělo ideálně vypadat tak, že kovová část čepele přechází celou rukojetí až na její konec. Docela podstatné je i to, aby měl nůž tzv. nůž. záštitu, která brání tomu, aby prsty při krájení sklouzly na ostří a také zabraňuje nepříjemnému narážení kloubů o prkénko na krájení.
Další věc, které byste si měli na čepeli všimnout, je to, zda se směrem od tupé k ostré straně zužuje do tvaru klínu. Díky takovému tvaru je krájení přesné a jednoduché. Pokud natrefíte na nůž, jehož čepel je rovněž hrubá po celé délce, jde obvykle o nekvalitní levný model z plechu.
Hmotnost nože
Možná by vás to při nákupně nenapadlo, ale pravda je taková, že i hmotnost nože je při určování jeho kvality hrát úkolem. Nůž by neměl být příliš lehký, protože jím při krájení musíte vyvinout větší tlak. S těžším nožem se vám bude krájet o něco lépe a bezpečněji. Důležitější než hmotnost je však dobrá vyváženost rukojeti a čepele nože. Při hmotnosti platí, že každému vyhovuje něco jiného. Někomu se pracuje lépe s masivním a těžším nožem, jinému vyhovuje odlehčený model. Jen pro lepší představu, univerzálních nožů se pohybuje od 200 do 300 g.
Záruka
Jak jsme již zmínili, kvalitní nůž může být docela drahý, a tak je pochopitelné, že při vyšší investici můžeme očekávat i delší záruku. Nemusí tomu tak být vždy. Někteří výrobci slibují pouze standardní záruční lhůtu v délce dvou let, jiní však poskytují prodlouženou záruku, která může být u některých výrobců i více než 10 let.
Cena
Kvalitní nože můžete koupit za 350 i za 3 600 Kč, ovšem je třeba rozlišovat, v čem spočívá kvalita daného nože, respektive říci si, jaké jsou vaše nároky na nůž. Pokud jste domácí kuchař, kterému jde především o to, aby byl nůž dostatečně ostrý a aby se s ním dobře zacházelo, kvalitní nůž pro vás seženete i v nižší cenové kategorii. Naopak, v případě, že patříte k náročným zákazníkům nebo jste dokonce profesionální kuchař, jistě vás uspokojí spíše dražší a propracovanější modely nožů.
- cena do 600 Kč – v této cenové relaci si umíte zakoupit jakýsi základ, přičemž v této částce není problém sehnat všechny typy nožů, které jsme jmenovali výše. Jedná se o nože z nerezové oceli s plastovou rukojetí, jelikož tyto materiály jsou nejlevnější, případně můžete narazit i na keramické nože. Nože z této cenové kategorie jsou však ve většině případů určeny domácím kuchařům.
- cena od 600 do 2 400 Kč – v této skupině najdete sady nožů, ale také keramické nože či nože z legované, damaškové i uhlíkové oceli. Nejčastěji však v této cenové hladině naleznete nože z nerezové oceli kombinované s plastovou, případně i s dřevěnou rukojetí. Mnohé z nožů v této skupině mají přívlastek profesionální.
- cena od 2 400 Kč výše – v nejdražší skupině kuchyňských nožů obvykle najdeme sety těch nejkvalitnějších kousků, případně kusy nožů s přívlastkem profesionální. Nože se vyznačují prvotřídní kvalitou oceli, často jde o damaškovou či legovanou ocel, obvykle kombinovanou s rukojetí z kovu nebo plastu. Mezi noži v této skupině naleznete také velmi designové a estetické kousky zavánějící luxusním dojmem.
Kde koupit kuchyňské nože a jaké jsou oblíbené značky?
Kuchyňské nože si můžete koupit v kamenných obchodech s kuchyňskými potřebami, ale samozřejmě, víte tak učinit i online přes e-shopy. Doporučujeme vám však nakupovat v ověřených e-shopech, případně si prohlédnout nabídku na stránce Heureka, kde si umíte porovnat ceny jednotlivých kuchyňských nožů resp. ceny celých sad v různých internetových obchodech. Navíc zde naleznete i recenze zákazníků, které vám často řeknou více užitečných informací než popis produktu od výrobce.
Oblíbené značky kuchyňských nožů
Na výrobu kuchyňských nožů té nejlepší kvality se specializuje několik výrobců, jejichž produkty se těší mezi zákazníky oblibě, přičemž prim hrají němečtí a švýcarští výrobci. Ze známých značek zmíníme například kuchyňské nože Victorinox, CS Solingen, Zwilling, Fiskars nebo Vivo či kuchyňské nože Tescoma.
Kuchyňské nože Victorinox
Victorinox je tradiční švýcarský výrobce kuchyňských a kapesních nožů, který se jejich výrobě věnuje již více než 120 let. Nože jsou příkladem švýcarské kvality a vyznačují se dlouhou životností. Ve své nabídce má Victorinox různé typy nožů od univerzálních přes nože na pečivo až po nože na steak či speciální nože na vyřezávání. Nože Victorinox jsou vyráběny z nerezavějící oceli a výrobce na ně poskytuje doživotní záruku.
Kuchyňské nože Wüsthof Solingen
Německé městečko Solingen je domovem několika výrobců kuchyňských nožů a společnost Wüsthof je jedním z nich. Nože Wüsthof jsou typické výjimečnou kvalitou použitých materiálů – jde o chrom-molybdenovou ocel, která má výborné vlastnosti. Je odolná vůči agresivním potravinám a vyznačuje se také dlouhodobou ostrostí. Každé ostří je kontrolováno laserem. Rukojeti těchto nožů jsou z plastu, přičemž jsou ergonomicky tvarovány tak, aby se vám s nimi dobře pracovalo. V nabídce této značky naleznete kované i nekované nože různých typů.
Kuchyňské nože Zwilling
Dalším německým výrobcem kuchyňských nožů z městeška Solingen je značka Zwilling, která funguje již od roku 1731. Kuchyňské nože Zwilling se vyznačují tím, že jsou ukovány z jednoho kusu speciální směsi nerezové oceli s optimálním poměrem chromu a uhlíku, přičemž jejich tvrdost je 57 H. Čepele jsou díky patentované technologii pevné a ostří je odolné. Zajímavé je, že čepele jsou tvrzeny mrazem. Rukojeti nožů jsou ergonomické a vyrobeny z odolného plastu. Důraz je kladen na dokonalou vyváženost, ruční broušení ostří, leštění, přičemž každý nůž si projde speciální kontrolou pomocí laseru.
Jak správně pečovat o kuchyňské nože?
Když jste investovali do kvalitních kuchyňských nožů a chcete, aby vám sloužili co nejlépe a nejdéle, určitě byste jim měli věnovat náležitou péči a dopřát jim správné zacházení. Nevhodný způsob čištění a uskladnění nožů se totiž může odrazit na jejich postupném otupování či deformování a podobně. Podívejme se tedy podrobněji, jak správně pečovat o kuchyňské nože.
Čištění
Čištění nožů je v podstatě velmi jednoduché a časově nenáročné. Přestože některé nože lze mýt i v myčce nádobí, pokud to výrobce vysloveně nedoporučuje, raději bychom dali přednost ručnímu mytí. Pokud byste nože dlouhodobě vystavovali vysokým teplotám a agresivním čisticím prostředkům v myčce nádobí, časem by mohlo dojít k postupnému zeslabování materiálu čepele.
Čepel je dobré mýt pod proudem vody, která by měla být vlažná, ne zcela horká. K čištění používejte jemný čisticí prostředek a měkkou houbičku bez abrazivní vrstvy. Nejlepší je nože mýt hned po jejich použití, dokud na nich nejsou zbytky potravin zaschlé. Po umytí byste měli nože důkladně otřít do sucha a uložit na vhodné místo. Pokud používáte nože s dřevěnými rukojeťmi, v žádném případě je nedávejte do myčky nádobí a jednou za čas rukojeť ošetřit včelím voskem či lněným olejem.
Uskladnění
K tomu, aby si nože zachovaly své vlastnosti, je dobře uskladnit je tak, aby nebyly na jedné kope v zásuvce. Při takovém uložení se nože o sebe neustále otírají, a to časem způsobuje jejich otupení či deformaci a poškrábání materiálu. Nejvhodnější je mít nože uložené v magnetickém bloku nebo ve stojanu na nože, ve kterém je pro každý z nožů samostatný otvor a nože se nijak nedotýkají.
Kuchyňské nože používejte k tomu, k čemu jsou určeny
K poškození kuchyňských nožů může dojít i tehdy, když je používáte k něčemu, k čemu nejsou určeny. Určitě jimi neotvírejte zavařeninové sklenice, láhve nebo konzervy. Kromě toho je důležité při krájení používat prkénko ze dřeva, plastu nebo silikonu. Pokud byste se rozhodli pro krájecí prkénko z tvrdšího materiálu, například z mramoru či žuly, počítejte si tím, že se při větším tlaku může ostří otupit.
Broušení kuchyňských nožů
Ať už si koupíte jakkoli kvalitní kuchyňský nůž, časem se jeho ostří určitě otupí. Proto je po otupení třeba nůž nabrousit. Můžete tak učinit doma pomocí mechanické či elektrické brusky na nože, nebo svěřit své nože do rukou odborníků a nechat si je nabrousit. Nože si doma můžete nabrousit i ocílkou či brusným kamenem, chce to ovšem trochu cviku. V každém případě, pokud se na broušení necítíte, určitě se vám vyplatí zvolit profesionály, kteří se o vše postarají.
Často kladené dotazy
❓Jaký kuchyňský nůž mám koupit?
Nejdůležitější je rozmyslet si, k čemu konkrétně potřebujete nůž, respektive nože. Pokud si zařizujete kuchyni, doporučujeme vám pořídit si celou sadu kuchyňských nožů. V případě, že vaříte jen sporadicky, ale doma prostě potřebujete nějaký nůž, určitě sáhněte po univerzálním kuchyňském noži.
❓Jak vybrat kuchyňský nůž?
Při výběru si všímejte parametrů, které jsme zmínili v našem průvodci nákupem. Pozornost věnujte materiálu čepele i rukojeti, všímejte si délky čepele a samozřejmě předem se rozhodněte, jakou částku jste ochotni do nože či sady nožů investovat.
❓Mohu nože mýt v myčce na nádobí?
Do myčky nádobí bychom určitě nedoporučovali dávat nože s dřevěnou rukojetí a i při ostatních typech nožů bychom si to raději rozmysleli. V myčce jsou totiž nože vystavovány vodě a horké páře na delší dobu, než by to bylo při ručním mytí, které vám zase až tak moc času nezabere. Doporučujeme umýt nůž teplou vodou s použitím saponátu a následně otřít dosucha a uložit na vhodné místo.
Mohlo by vás mohlo zajímat také:
- Průvodce výběrem kuchyňské pracovní desky – jaké parametry a materiály zvážit?
- Srovnávací test kuchyňských elektrických kráječů – jak si vybrat?
- Otestovali jsme kvalitní sady hrnců – které obstály nejlépe?
- Vybíráme nejlepší brusku na nože – které doporučují recenze?
- Pánve – test a recenze nejlepších pánví + jak si vybrat pánev
Zdroje informací a zajímavé odkazy:
- www.knife-depot.com – jak vybrat kuchyňské nože (anglicky)
- www.custommaterials.com/ – co je to Micarta (anglicky)
Do testu jsme vybrali Kuchyňské nože pouze z ověřených eshopů
Mohlo by vás zajímat
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Vyberáme nejlepší brusku na nože, porovnali jsme je 3 - recenze doporučují Güde, Orava a Lamart
- Jaké jsou hrnce z Lidlu (lidl-shop.cz)? Podívali jsme se na spolehlivost, kvalitu a cenu
- Jak vyčistit krbové sklo - čistič krbového skla není jediné řešení
- Vybíráme plynový kotel - srovnání 3 vhodných modelů
- 30+ inspirací na krásné tradiční, netradiční i moderní adventní věnce2024
- Vybíráme kamenný obklad na zeď do interiéru