Pánve – test a recenze 7 nejlepších pánví za rok 2020 + jak si vybrat pánev

Redakce CestakBydlení.cz Test 29. března 2020 1

Celkoví víťezi testu

Pánev Delimano FiveStar Legend Lamart LT1001, 20 cm De Buyer Mineral, B 32 cm Tefal TalentPro 28 cm
Vítěz testu Lidová volba Pro náročné Zlatá střední cesta
Pánev Delimano FiveStar Legend
Lamart LT1001 pánev Stone, 20 x 4,2 cm
De Buyer Mineral, B 32 cm
Pánev TalentPro Tefal 28 cm
  1. nepřilnavý a odolný povrch
  2. vysoká odolnost vůči poškrábání
  3. rukojeť je vhodná i do trouby
  4. více než přijatelná cena
  5. vařit se dá i s minimálním množstvím tuku
  1. vhodná na všechny typy varných desek
  2. odolná vysokým teplotám
  3. cena
  1. 100% přírodní ekologický materiál - železo
  2. unikátní vintage vzhled
  3. odolná vůči velmi vysokým teplotám
  4. nepřilnavost se používáním zvyšuje
  1. titanem obohacený materiál má až 3x delší životnost
  2. vnitřní i vnější nepřilnavý povrch
  3. vhodná na všechny typy varných desek
  1. rukojeť nelze odnímat
  1. materiál pánve - hliník
  2. neodnímatelná rukojeť
  1. vyžaduje speciální péči
  2. je těžší než běžné pánve
  1. rukojeť není odnímatelná
  2. není vhodná do myčky nádobí
Univerzální pánev ověřené značky s vylepšeným nepřilnavým povrchem, vhodná na všechny typy varných desek, do trouby, do každé kuchyně. K peněžence přátelská a menší nepřilnavá pánev na všestranné použití. Velká pánev jedinečného vzhledu ze 100% přírodního materiálu pro pokrmy jako z grilu. Velká univerzální pánev s mimořádně silným dnem, které garantuje rovnoměrné vaření.
590 Kč 329 Kč 1 230 Kč 1 089 Kč
Ukázat nabídku Ukázat nabídku Ukázat nabídku Ukázat nabídku
Pánve jsou základem každé kuchyně. V klasickém kulatém tvaru s mírně vysokými, jemně zkosenými stranami jsou pánve synonymem všestrannosti, protože jsou ideální na smažení, grilování, dušení, přípravu smaženice nebo sauté. Jsou vyráběny v různých velikostech a z různých materiálů, z nichž všechny efektivně vedou teplo.

Jak si vybrat pánev a jaké parametry jsou důležité, to vám prozradí náš spotřebitelský test. Vyzkoušeli jsme a porovnali 7 pánví abychom zjistili, které modely jsou TOP pro rok 2020. V testu se objevily značky: 3x Tefal, 1x De Buyer, 1x Lamart, 1x Tescoma, 1x Delimano, z nichž nejlépe dopadly Delimano, Tescoma a Tefal.

Podle čeho a jak vybrat nejlepší pánev?

  • materiál – pánve se vyrábějí v různých materiálech, různé povrchové úpravě a různými typy ruček
  • tloušťka pánve – kromě materiálové konstrukce je vždy důležité zvážit tloušťku pánve, do které investujete
  • určení – palačinková, resp. pánev na lívance zřejmě nebude vhodná na smažení
  • velikost pánve – standard je 26 – 28 cm, ale existují i malé pánve do 24 cm

Nejlepší Pánve na základe porovnávacího testu 2020

Recenze 7 nejlepších pánví pro rok 2020

1. Pánev Delimano FiveStar Legend

univerzální pánev, vysoká ● průměr: 20 – 28 cm ● kompatibilita s varnými deskami: všechny typy ● vhodná do myčky nádobí: ano

Pánev Delimano FiveStar Legend

Pánev Delimano FiveStar Legend s průměrem 20 – 28 cm zcela uspokojí každou hospodyňku – bez přehánění – připravíte totiž na ní rovnou 2 až 4 porce najednou. A v podstatě každé jídlo se v ní dá připravit velmi jednoduše a snadno. I díky odolnému a nepřilnavému povrchu (Quantanium), který je vylepšený o částečky stříbra a diamantů.

Pánev Delimano FiveStar Legend je vhodná pro všechny typy sporáků včetně indukčních. Může se mýt v myčce nádobí, ale vyčistíte ji jednoduše i ručně. Samozřejmostí je také vylepšená odolnost povrchu proti poškrábání.

Výhody

  • nepřilnavý a odolný povrch
  • vysoká odolnost vůči poškrábání
  • rukojeť je vhodná i do trouby
  • více než přijatelná cena
  • vařit se dá i s minimálním množstvím tuku

Nevýhody

  • rukojeť nelze odnímat

Verdikt: Univerzální pánev ověřené značky s vylepšeným nepřilnavým povrchem, vhodná na všechny typy varných desek, do trouby, do každé kuchyně.

Naše hodnocení:

Cena: 590 Kč

Ukázat nabídku
Detail


2. Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm

univerzální pánev, vysoká ● průměr 28 cm

Pánev hluboká i-PREMIUM Stone ø 28 cm

Hluboká pánev s průměrem 28 cm a výškou 10 cm patří do produktové řady i-Premium Stone známé české značky. Je zhotovena v kombinaci hliníkové slitiny s nerezovou ocelí s antiadhézním 3D povrchem. Je vhodná na všechny typy varných desek, včetně indukce a je vhodná i do myčky nádobí.

Na speciálně upraveném strukturovaném povrchu se suroviny nepřipékají, vaří se rovnoměrně a zůstávají šťavnaté. Umožňuje přípravu jídel s minimem tuku. Pánev nejen působí masivně, ale také je těžká a proto velmi stabilní.

Výhody

  • antiadhezní 3D povrch
  • velký objem
  • vhodná na všechny typy varných desek

Nevýhody

  • možná pro někoho příliš těžká
  • šroub rukojeti třeba po určitém čase zatahovat

Verdikt: Masivní nepřilnavá pánev velkých rozměrů pro velkou rodinu.

Naše hodnocení:

Cena: 1 299 Kč

Ukázat nabídku
Detail


3. Tefal TalentPro 28 cm

univerzální pánev ● průměr 28 cm

Pánev TalentPro Tefal 28 cm

Další z výrobků oblíbené francouzské značky pánev TalentPro je velká, univerzální pánev s průměrem 28 cm. Vyznačuje se výjimečně silným dnem Induction s diskem z nerezové oceli, které rozkládá teplo dokonale rovnoměrně. Jeho pevnost garantuje, že se pánev nezdeformuje. Jako základní vrstva, tak i horní vrstva je obohacena, resp. vyztužená titanovými částicemi.

Jako všechny pánve této značky i Talent Pro disponuje indikátorem teploty, který vám červeným zbarvením oznámí, že pánev je připravena k použití a praktickým vylévacím okrajem. Pánev je vhodná na všechny typy zdrojů tepla.

Výhody

  • titanem obohacený materiál má až 3x delší životnost
  • vnitřní i vnější nepřilnavý povrch
  • vhodná na všechny typy varných desek

Nevýhody

  • rukojeť není odnímatelná
  • není vhodná do myčky nádobí

Verdikt: Velká univerzální pánev s mimořádně silným dnem, které garantuje rovnoměrné vaření.

Naše hodnocení:

Cena: 1 089 Kč

Ukázat nabídku
Detail

Zlatá střední cesta


4. Lamart LT1001, 20 cm

univerzální pánev ● průměr 20 cm

Lamart LT1001 pánev Stone, 20 x 4,2 cm

Pánev Lamart Stone je menší pánev, len s průměrem 20 cm a hloubka 4,2 cm. Je to hliníková pánev upravená tzv. Marble (mramorovým) povrchem, který je nepřilnavý a velmi odolný. Silné dno pánve perfektně rozkládá teplo. Rukojeť pánev je vyrobena ze soft materiálu.

Je kompatibilní se vším zdrojem tepla a je vhodná i do myčky nádobí. Materiál marble odolá aj vysokým teplotám a proto se nemusíte obávat, že vaření na té pánvi by nebylo zdravé. Její největším plusem je jednoznačně cena, která je k peněžence opravdu velmi přátelská.

Výhody

  • vhodná na všechny typy varných desek
  • odolná vysokým teplotám
  • cena

Nevýhody

  • materiál pánve – hliník
  • neodnímatelná rukojeť

Verdikt: K peněžence přátelská a menší nepřilnavá pánev na všestranné použití.

Naše hodnocení:

Cena: 329 Kč

Ukázat nabídku
Detail

Lidová volba


5. De Buyer Mineral, B 32 cm

univerzální, grilovací pánev ● průměr 30 cm

De Buyer Mineral, B 32 cm

Velká pánev francouzské značky De Buyer vás na první pohled zaujme svým vintage vzhledem. Je vyrobena ze 100% čistého a ekologického přírodního materiálu – železa. Tento kov perfektně vede teplo a jeho přidanou hodnotou je, že jeho molekuly, které proniknou do surovin jsou zdraví prospěšné. Nepřilnavost garantuje povrch ošetřen na bázi včelího vosku a častým používáním “zráním” se tato vlastnost ještě zvyšuje.

Pánev samotná je odolná vůči velmi vysokým teplotám, její rukojeť však jen do 200 °C i to jen po dobu 10 minut. Je vhodná na všechny typy varných desek. Má velmi dlouhou životnost a v zájmu zachování její specifických vlastností vyžaduje speciální péči. Pokrmy připravené na této pánvi chutnají jako z grilu.

Výhody

  • 100% přírodní ekologický materiál – železo
  • unikátní vintage vzhled
  • odolná vůči velmi vysokým teplotám
  • nepřilnavost se používáním zvyšuje

Nevýhody

  • vyžaduje speciální péči
  • je těžší než běžné pánve

Verdikt: Velká pánev jedinečného vzhledu ze 100% přírodního materiálu pro pokrmy jako z grilu.

Naše hodnocení:

Cena: 1 230 Kč

Ukázat nabídku
Detail

Pro náročné


6. Tefal So Intensive D5030652, 28 cm

univerzální pánev ● průměr 28 cm

Tefal pánev So Intensive D5030652, 28 cm

Další pánev značky Tefal s nepřilnavým povrchem Titanium ForceTM, který se vyznačuje odolností vůči poškrábání. 5-vrstvý minerální povrch obohacený titanem, s dvojitou krycí vrstvou a 3D efektem má dlouhou životnost. Pánev má průměr 28 cm.

Novinkou Tefalu je dno Dutiful TM, jehož měděná vrstva pomáhá teplo rovnoměrně rozkládat a zabrání deformaci, stejně jako vylepšený indikátor teploty. Rukojeť je pohodlně, ergonomicky tvarovaná. Pánev není vhodná pro indukční varné desky, je však vhodná do myčky nádobí.

Výhody

  • dlouhá životnost díky titanem obohacenému materiálu
  • ergonomická rukojeť
  • cena

Nevýhody

  • není vhodná pro indukční varné desky
  • použití v troubě jen do do 175 °C

Verdikt: Univerzální nepřilnavá pánev ověřené značky za sympatickou cenu.

Naše hodnocení:

Cena: 581 Kč

Ukázat nabídku
Detail


7. Tefal Invissia B3094042, 26 cm

grilovací pánev ● rozměr: 25 x 25 cm

Tefal Grilovací pánev 26x26cm Invissia B3094042

Tento produkt je zástupce značky Tefal, tentokrát ve formě grilovací pánve Invisso s vylepšeným 4-vrstvým nepřilnavým vnitřním povrchem PowerGlide, který obsahuje prvky minerálů, které zajistí vysokou odolnost a nepřilnavost s dlouhou životností. Dno Durabase. Jako všechny pánve této značky i Invisso disponuje inovovaným indikátorem teploty Thermo-Spot.

Kromě indukce je pánev kompatibilní se všemi zdroji tepla a to i v troubě, ale jen do 175 °C. Je vhodná do myčky nádobí. Vnitřní rozměry pánve jsou 25 x 25 cm.

Výhody

  • nepřilnavý žebrovaný povrch
  • vhodná do myčky nádobí
  • dostupná cena

Nevýhody

  • není kompatibilní s indukční varnou deskou

Verdikt: Grilovací pánev s vylepšeným 4-vrstvým nepřilnavým povrchem za fajn cenu.

Naše hodnocení:

Cena: 999 Kč

Ukázat nabídku
Detail


Jak vybrat pánev, jaké vlastnosti a parametry je třeba vzít při výběru v úvahu

Technologie kuchyňského nádobí se stala tak pokročilou, že je často nesmírně složité si vybrat. Zda jste nováček, důvtipný profesionál, nebo zastánce zdravého stravování, ta správná pánev existuje i pro vás. Jak ji najít? Usnadníme vám výběr. Zde jsou parametry, které vám pomohou najít pánev, která odpovídá vašim potřebám.

 

Materiál pánve

Na co zamýšlíte použít pánev by mělo determinovat druh materiálu, pro který se rozhodnete. Zde je několik pokynů, které je třeba zvážit.

1. Nerezová ocel

Nerezová ocel je sama o sobě špatným vodičem tepla, ale je to kov s jedinečným povrchem, který se snadno čistí, je odolný, lesklý a zcela nereaktivní. Mnoho profesionálních kuchařů přísahá na pánve z nerezavějící oceli – jsou trvanlivé a odolné, často snadněji jako například litinové pánve a to, že jsou zcela nereaktivní je skvělé např. odmašťování pánve pomocí kyselé látky, jako je ocet nebo citrónová šťáva. Pokud opékáte maso, smažíte nebo upřednostňujete kovové kuchyňské nářadí, pak je vaší přítelkyní nerezavějící ocel. Nejlepší pánve z nerezavějící oceli jsou těžké, protože mají jádro z vysoce vodivého kovu, jako je hliník, vložené mezi vrstvy nerezavějící oceli. To pomáhá vést teplo rovnoměrně po celé pánvi.

Péče o pánev z nerezavějící oceli

Myslíte si, že nerezavějící ocel se obtížně čistí? Trik s použitím nerezavějící oceli je ohřát ji na vysokou teplotu a do pánve dát kapku oleje, který vířením roznese po pánvi. Nechte mimo sporáku asi minutu, aby se ochladila z téměř „kouřícího bodu“ a potom přidejte suroviny a trochu více oleje, pokud je to nutné. Dosáhnete tím to, že teplo a olej zavřou mikroskopické póry v pánvi, čímž je mnohem méně náchylná k tomu, aby se k ní suroviny přilepily. Toto se provede pokaždé, když se pánev používá, protože ochlazení a mytí opět otevře póry.

2. Měď

Měď je vynikajícím tepelným vodičem a vyzařuje teplo i vizuálně. Samotná měď je vysoce reaktivní s potravinami, takže pánve musí být zevnitř povrchově upravené – potažené. Vynikající tepelná vodivost a rychlá reakce na změny teploty dělají z mědi ideální prvek na vaření delikátních a složitých jídel. Energeticky mimořádně úsporná měď obvykle vyžaduje jen nízké nebo střední nastavení teploty. Měděné pánve ztělesňují bohaté tradice tohoto materiálu svým měděným vnějším povrchem, který se ohřívá rychle a je temperovaný vnitřní vrstvou nereaktivní nerezavějící oceli.

Péče o pánev z mědi

Měděná pánev by měla být omývána ručně dokud je ještě teplá. Použijte jemný čisticí prostředek a měkký kartáč nebo houbičku. Nepoužívejte bělící a abrazivní čisticí prostředky. Chcete-li odstranit zašlé a tmavé skvrny, vyzkoušejte měděné leštičky vyrobené na nádobí a měkký hadřík.

3. Litina

Litinové pánve výborně zachycují teplo a jsou ideální pro vysoké teploty. Poměrně pomalu se zahřívá a ochlazuje a vyžaduje důkladné sušení a namazání. Na litinu spoléhali celé generace kuchařů pro její cenovou dostupnost, dlouhou životnost a schopnost zvládnout vysoké teploty potřebné na pečení a smažení, jakož i na pomalu se vařící jídla a pomalu se pečící jídla. Pokud je správně „vyzrálá“, vzniká na ní nechemický, nelepivý povlak – patina. Hovorí se, že litina přenáší během vaření do potravin částice železa což je přidán zdravotní benefit.

Péče o litinové pánve

Před kontaktem s vodou nechte pánev vychladnout, pak ihned očistěte čistou nebo jemnou mýdlovou vodou. Okamžitě osušte a potřete lehkým rostlinným olejem. Nenamáčejte. Litina může být použita na všechny typy varných desek a je vhodná i na indukci.

4. Smaltovaná litina

Povrch smaltované litiny řeší problémy s údržbou litiny, ale výhody tepelné vodivosti zůstávají. Povrchová vrstva smaltu se může zničit opotřebením a abrazí. Smaltovaná litina je obalena hladkým, vitrifikovaný porcelánem, který pomáhá předcházet rezavění, usnadňuje čištění. Smaltovaná litina se dodává v různých zářivých barvách a nejlépe se používá při nízkých až středních teplotách. Neabsorbuje zápach ani chuť a je nereaktivní, což ji činí ideální na vaření kyselých potravin, jako jsou například rajčatové a vinné omáčky.

Péče o pánev ze smaltované litiny

Nepoužívejte kovové kuchyňské nářadí, abyste zabránili poškození smaltu. Před kontaktem s vodou nechte vychladnout a potom ihned očistěte jemnou mýdlovou vodou. Pokud zůstaly přilepené zbytky jídla, naplňte ji teplou vodou a před mytím namáčejte 15 až 20 minut. Důkladně osušte. Smaltovaná litina je vhodná i do myčky nádobí, ale doporučuje se spíše ruční mytí pro zachování lesku smaltu.

5. Nepřilnavé materiály

Nepřilnavé pánve, obecně známé jako teflonové, jsou skvělé. Jednoduše se čistí, vaření s nimi je hračkou a mnozí z nás je používají denně. Nepřilnavý povrch může být vyroben z různých nereaktivních látek. Proč jsou tak oblíbené? Nabízejí vaření bez tuku, hliníkové jádro pro rovnoměrné teplo, vynikající uvolňování potravin a proto rychlé a snadné čištění. Maximální doporučená teplota je 260 °C. Pravidlem je, že pokud se to co vaříte bude pravděpodobně lepit (jako volská oka) a vyžaduje střední až nízkou teplotu, pak je nepřilnavá pánev ideální volbou. A kupte tu nejlepší, kterou si můžete dovolit – povlak bude lepší kvality a vydrží mnohem déle.

Péče o nepřilnavou pánev

Před mytím nechte pánev vychladnout a vyhýbejte se vložení horké pánve do studené vody. Většina nepřilnavých pánví může jít do myčky, ale opakované používání myčky může vést k vysušení nepřilnavého povrchu. Ruční mytí prodlouží životnost pánve. Používejte čisticí prostředky, které neobsahují bělidlo nebo citrusové přísady. Nepřilnavý nádobí je vhodný pro použití na většině varných desek. Nepoužívejte kovové kuchyňské nářadí.

6. Nepřilnavý keramický materiál

Pokud je pro vás důležité mít „zelenou“ pánev tzv. GreenPan tento materiál je vynikající volbou. Keramická nepřilnavá panvica je bez PTFE a PFOA a je extrémně odolná vůči poškrábání. Tento třívrstvý nádobí má hliníkové jádro pro rychlé a rovnoměrné vedení tepla a jeho magnetický exteriér z nerezavějící oceli je kompatibilní se všemi typy varných desek včetně indukce.

Péče o nepřilnavou keramickou pánev

I když je keramický nepřilnavý nádobí vhodný pro mytí v myčce, doporučuje se ruční mytí. Před vložením do studené vody nechte pánev důkladně vychladnout. Keramické nepřilnavé pánve jsou vhodné pro použití na všech varných deskách včetně indukce. Používejte pouze silikonové nebo dřevěné nástroje.

7. Kamenné pánve

Kamenné, nebo jak se někdy nazývají, kameninové pánve jsou kovové pánve, které jsou pokryty tenkou vrstvou oxidu a vypálené v peci na vytvoření nelepivého povlaku, který přilne ke kovu pod ním a vytvoří zvrásněnou strukturu, která vypadá jakoby byla z kamene. Vaření s těmito pánvemi je zábavné, protože se nemusíte obávat přilepení potravin. Pokrmy se totiž při tepelné úpravě nedotýkají dna pánve celou plochou, ale spočívají na velkém množství drobných vyvýšených bodech. “Kamenný” povlak je vyráběn pomocí nejnovějších technologií a navržen tak, aby dlouho vydržel. Tyto pánve nebudete muset velmi dlouho vyměnit.

Péče o kamennou pánev

Kamenné pánve jsou všechny vhodné jak do myčky nádobí tak i pro ruční mytí. Jediným pravidlem, které je spíše přikázáním, je to, že při vaření nesmíte používat kovové a ostré kuchyňské nářadí.

 

Tloušťka pánve

Předtím, než se rozhodnete pro drahou měděnou pánev si třeba uvědomit, že cenově dostupnější, ale tlustší ocelová pánev je lepší.
Měděná pánev určitě přenáší teplo z hořáku na obsah rychleji, ale pokud jde o rovnoměrné vaření a jeho udržování je to tloušťka pánve, nikoliv její materiál, která je nejdůležitější. Hrubší ocelová pánev to zvládne mnohem lépe než měděná, která je obvykle tenčí. Má totiž větší vzdálenost mezi povrchem vaření a zdrojem tepla. V okamžiku, kdy teplo proudí na povrch, bude se rozkládat rovnoměrně, protože se rozptyluje. Hrubší pánve udržují teplo delší dobu a jsou méně náchylné vychladnout, když se do nich něco přidá.

 

Určení pánve

  • pánve na lívance – jsou základním kouskem v kuchyni. Tyto pánve jsou navrženy s plochým dnem a zaoblenými stranami, což je činí ideálními pro rychlé smažení s olejem za velmi vysoké teploty. Dodávají se v různých velikostech i hloubkách, avšak obvykle nejsou vybaveny pokličkou.
  • sauté pánve – podobají se pánvím na lívance, pokud jde o design, mají také ploché dno, avšak hlavní rozdíl mezi pánvemi na smažení a sauté pánvemi spočívá v tom, že namísto zaoblených boků mají boky rovné. Jelikož jsou hlubší než pánev na smažení, mohou být použity na cokoli. Například na smažení nebo přípravu omáček. Obvykle jsou vybaveny poklicí.
  • pánve na grilování a steaky – mají velký, plochý nebo žebrovaný povrch. Mohou být čtvercové nebo kulaté, a obvykle mají kratší rukojeť, nebo jsou vybaveny odnímatelnou rukojetí a jsou vhodné i do trouby. Grilovací pánve, které mají žebrovaný povrch jsou dokonalé pro vytvoření těch perfektních grilovaných vzorů.
  • univerzální pánve – pokud máte malou kuchyň, pořiďte si univerzální pánev. Je hlubší než palačinková a zastoupí všechny výše jmenované. Připravíte v ní vše, od smaženice, přes řízky, dušenou zeleninu až po steaky.

 

Velikost pánve

Velikost pánve je důležitá. Jídlo by mělo vejít do pánve pohodlně, aniž bylo v kontaktu s boky. Po vložení surovin by mělo být dostatek prostoru, aby se umožnila cirkulace vzduchu. Pokuste se nepoužívat pánev, která je příliš velká, protože výsledkem bude, že šťávy z masa shoří, protože je příliš mnoho prostoru. Samozřejmě, pokud přidáte bylinky nebo zeleninu vedle jater, pak se můžete rozhodnout pro velké pánve.

Výška je rozhodující, protože skutečně potřebujete, aby byla pánev dostatečně hluboká a to hned z několika důvodů. Výška by měla být dostačující, když suroviny dusíte nebo pokud používáte pánev na vodní lázeň. Až příliš vysoké boky však způsobí, že horký vzduch rychle stoupá a jídlo nebude pořádně uvařené a důkladně propečené. Ideální výška boků je 7 – 10 cm, aby stříkající kapky byly zachyceny pánví. Pro brambory a zeleninu je taková hloubka pánve perfektní. Výjimkou jsou samozřejmě pánve na lívance. Pečete v troubě a kouří se? Je to tím, že šťávy stříkají a narážejí na dno trouby! Pokud používáte pánev s boky, které jsou dostatečně vysoké, už to nebude problém. Pánve se také liší, pokud jde o rukojeti. Když přijde na to, design rukojeti je záležitostí preference. Rukojeti jsou v ideálním případě odnímatelné a vyrobené z nevodivého materiálu, který nepřevezme teplotu pánve.

 

Kdy musí mít pánev ještě nějaký speciální „talent”

V závislosti na tom, co budete vařit v pánvi, možná budete muset brát v úvahu i jiné atributy:

  • při přípravě sauté a jiném vaření, které vyžaduje rychlé změny teploty, by měla být pánev “poslušná”. To znamená, že dělá to, co jí zdroj tepla řekl, a hned. Například, když děláte česnekové sauté, plamen třeba ztišit když začne vonět a pánev by se měla téměř okamžitě ochladit, aby se česnek nespálil. Odezva není tak důležitá při vaření, dušení nebo dlouhém, pomalém vaření.
  • při játrech v troubě je důležité aby pánev rovnoměrně rozkládala teplo i po stranách. Když máte pánev plnou kuřecích prsou, které se nacházejí i na bocích pánve, chcete, aby se upekli rovnoměrně, takže je důležité teplo, které přichází z boků pánve.
  • Při vaření kyselých potravin, jako jsou rajčatové omáčky, vinné nebo ovocné omáčky by povrch pánve měl být nereaktivní. Nerezová ocel, smalt a eloxovaný hliník nebudou reagovat bez ohledu na to, čeho se dotýkají, zatímco obyčejný hliník může zabarvit bílé omáčky a potraviny, které jsou kyselé, sirné nebo zásadité. Dokáže dokonce těmto potravinám propůjčit kovovou chuť. Vejce, listová zelenina a jedlá soda jsou některé další potraviny citlivé na hliník. V minulosti existovaly obavy ohledně hliníku a Alzheimerovy choroby, ale důkazy zdaleka nebyly přesvědčivé.

 

Kde koupit, jaké jsou ceny a které značky jsou nejoblíbenější

Pánve můžete koupit úplně všude. Od supermarketů počínaje, přes prodejny s kuchyňskými potřebami až po webshopy. Jde o artikl, který nemusí výrazně zatížit peněženku.

Podle ceny můžeme pánve rozdělit do následujících kategorií

  • do 800 Kč – už i v této cenové hladině dostanete kvalitní pánve s oblíbeným nepřilnavým povrchem, vhodné na téměř všechny zdroje tepla, kromě indukce
  • do 2500 Kč – pánve v této cenové kategorii jsou dostupné v různých materiálech a jsou vhodné pro všechny typy varných desek včetně indukce
  • nad 2500 Kč – sem se už řadí pánve prémiové kvality s dokonalým vedením tepla pro extra vysoký výkon a energetickou úspornost

Pokud jde o značky pánví, určitě vám nejsou neznámé takové názvy jako Tefal, Tescoma, Delimano, Lamart, Berghoff nebo De Buyer.

 

Kdo vyrábí nejoblíbenější pánve

Tefal

V roce 1954 poslechl Marc Grégoire nápad své ženy a použil Teflon na úpravu povrchu její pánví. Výsledek překvapil i jeho samého! O dva roky později se již společnost Tefal stala prvním výrobcem nepřilnavého nádobí. A vyvolala doslova kuchyňskou revoluci. Dnes je Tefal – název firmy je portmanteau slov teflonem a Aluminium (hliník) – součástí skupiny SEB, světového lídra v oblasti malých domácích zařízení. Již více než 60 let společnost pomáhá zjednodušit náš každodenní život a je lídrem v oblasti nepřilnavého a elektrického kuchyňského nádobí a vah. V některých zemích, například ve Spojených státech, společnost Tefal prodává i jako T-Fal. Ve Velké Británii je vlastníkem značky kuchyňského nádobí Swan. Společnost vyrábí také výrobky péče o prádlo, jako jsou parní žehličky a oděvní parní stroje. Vynalezla i první bezšňůrová žehličku. V roce 2015 představila přístroj Tefal Cuisine Companion, který poskytuje uživatelům více funkcí vaření v jednom kuchyňském spotřebiči. Tefal je známý i svými titanovými produkty s dlouhou životností pro všechny druhy vaření. Extra odolné titanové pánve, vydrží dvakrát déle díky výztužné pevné základně z titanu.

 

Delimano

Historie značky Delimano zatím nesahá daleko do minulosti – její příběh se začal psát až v roce 2010, ale přesto nabízí dnes již přes 100 produktů kvalitního kuchyňského nádobí. Nejprve to byl sortiment keramického nádobí, vyrobený z přírodních materiálů a dnes se již Delimano považuje za Trendsetter. Poskytuje komplexní řešení a komplexní design revolučního kuchyňského nádobí, který je jediný svého druhu na světě. Kuchyňské nádobí Delimano v sobě spojuje stylový design s nejnovějšími technologiemi. Díky speciálnímu nepřilnavému povrchu nádobí potřebujete k vaření skutečně jen kapku oleje a nádobí je současně odolný i energeticky úsporný.

Tescoma

Firma Tescoma začínala jako “garážová firma” v roce 1992 ve Zlíně, tehdy ještě v Československu. Zpočátku se věnovala prodejem spořičů vody pak následovala výroba elektrospotřebičů. Od roku 1994 společnost začala s výrobou kuchyňských potřeb se staly jejím dominantním produktom. Celou řadu výrobků TESCOMA získalo označení světový patent nebo prestižní ocenění za design, jako jsou RED DOT DESIGN AWARD nebo German Design Award. Na svém kontě má značka více než 700 patentů a každý rok uvede na trh v průměru 300 nových výrobků, které prodává ve 130 zemích světa. A ještě jedna zajímavost na závěr: každý prototyp výrobku s nepřilnavou vrstvou testuje společnost nepřetržitým vařením směsi kečupu, soli a pepře po dobu 24 hodin, a to čtyřikrát za sebou, aby zjistili, zda je vrstva dostatečně odolná. Nepřilnavost pak zkoušejí opakovaným připalováním mléka….

 

Nejčastější otázky při výběru té správné pánve

Pokud vám ještě zůstaly nějaké nezodpovězené otázky, týkající se pánví, zde na ně najdete odpověď mezi těmi, které následují nyní. Ať se líbí.

 

❓ Proč profesionální kuchaři nepoužívají teflonové pánve?

Teflonové povrchy jsou používány téměř bez výjimky jen v domácích podmínkách. Ti, kteří znají pokyny týkající se nepřilnavého nádobí, vědí, že i jediný kontakt s kovovými nástroji, jako jsou špachtle nebo šlehače, může nenapravitelně poškodit povlak a trvale zhoršit výkon pánve. Komerční kuchyně jsou posledním místem pro tento druh jemného vybavení. Zisková příprava jídel závisí na rychlosti práce a trvanlivosti zařízení. Relativně vysoké náklady na nepřilnavé nádoby a jejich celkově krátká životnost (i když se používají v domácnostech) způsobují, že jsou z velké části nepřípustné pro komerční využití.

 

❓ Mohu používat nepřilnavé pánve na indukční varné desce?

Ano, magnetické pánve fungují dobře na indukční varné desce. Ujistěte se, že je označena symbolem „Induction Capable“ nebo „Induction“.

 

❓ Dá se připravit pizza na litinové pánvi?

Budete potřebovat balík pizzy, většina obchodů s potravinami ho prodává, rajčatovou omáčku, sýry a toppingy dle vašeho výběru. Předehřejte troubu na maximální teplotu a zahřejte pánev. Potom roztáhněte pizzu těsto na velikost pánve a připravte si všechny ingredience. Když je pánev horká, poprašte ji trochou kukuřičné mouky, jen lehký povlak, a položte těsto do pánve. Když se začnou tvořit bubliny, nalijte na něj rajčatovou omáčku, pak sýr a zvolené toppingy. Dejte zpět do trouby a počkejte, dokud horní kůra není hnědá a křupavá a sýr se roztátý. Právě jste připravili panvicovou pizzu!

 

❓ Jsou hlinikové pánve zdraví škodlivé?

Většina hliníku, který zkonzumujeme, pravděpodobně pochází z potravin a pouze malé procento z hliníkových nádob a pánví. Hliník se snadno uvolní z opotřebovaných pánví. Čím déle pečete nebo uchováváte potraviny v hliníkové nádobě, tím více se ho dostane do vašich potravin. Listová zelenina a kyselé potraviny, jako jsou rajčata a citrusové plody, absorbují nejvíce hliníku. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že dospělí mohou konzumovat více než 50 miligramů hliníku denně bez následků.

 

❓ Pánev s poklicí nebo bez pokličky?

Poklice uchová teplo v pánvi, takže cokoli je v ní, bude se vařit rychleji – voda sevře rychleji, sýr roztaje rychleji. Vnitřek vašeho steaku se připraví rychleji než vnější strana – nejlepší způsob jak připravit well-done steak je udělat medium rare, stáhnout teplotu a položit pokličku na pánev. Poklice dále zabrání kapalinám uniknout ve formě páry – omáčka se nezredukuje. Dušením v páře pod pokličkou se jídlo uvaří rychleji a rovnoměrněji.

Do testu jsme vybrali Pánve pouze z ověřených eshopů

Ohodnoťte náš test:

Pánve v našem katalogu

Autor článku
Redakce CestakBydlení.cz

Tento článek pro vás připravili redaktoři magazínu CestakBydlení.cz. Testujeme a porovnáváme vše, co patří do domu, bytu, zahrady, či dílny.

Komentáře

Já těď přemýšlím nad pořízením pánve Eaziglide, ale tady ji nevidím. Myslím si, že jeto škoda, jelikož to vypadá zatím na jednu z nejlepších pánví, na které jsem narazila. Už jenon ta její samotná odolnos

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*