Tefal NE858D38 |
---|
Vítěz testu |
|
|
Výkonný elektrický mlýnek na maso pro náročné - dokáže zpracovat až 5,5 kg masa za minutu + nastrouhá, ale také naplní klobásku. |
4 179 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz |
Vybrali jsme a porovnali 4 elektrických i ručních mlýnků na masovém zastoupení značek 1x Orava, 1x Tescoma, 1x Lamart, 1x Tefal. V našem testu se pro rok 2024 nejlépe umístili výrobky Tefal, Lamart a Tescoma.
Podle čeho a jak vybírat mlýnek na maso?
Pokud jste osoba, která miluje připravovat a vařit jídla po domácku, koupi mlýnku na maso byste měli rozhodně zvážit. Díky vlastnímu mlýnku na maso máte pod kontrolou ingredience, především množství tuků, solí a dalších přísad, které v kupovaném mletém mase nedokážete ovlivnit. Díky těmto spotřebičům snadno připravíte robustní hamburgery, pikantní předkrmy, vydatné polévky, domácí klobásy a jiné uzenářské výrobky. Existují dva typy mlýnků na maso. Proto první kritérium, které při výběru třeba zvážit je právě typ spotřebiče. A pak následují ostatní:
- typ – manuální, elektrický
- výkon – nejdůležitější charakteristika elektrických mlýnků
- materiál – plast, kov, kombinace plast + kov
- snadnost použití
- snadnost údržby
- příslušenství, vlastnosti a funkce
- životnost
Jakmile si vyberete typ, můžete začít hledat konkrétní detaily a specifikace každého modelu.
Při hodnocení mlýnků na maso jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Mlýnky na maso na základe porovnávacího testu 2024
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo |
---|---|---|---|
Vítěz testu | Lidová volba | ||
Tefal NE858D38 | Lamart LT7041 č.8 AERO | Tescoma Handy | Orava MM-902 |
4 179 Kč | 434 Kč | 1 259 Kč | 2 109 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku tescoma.cz | Ukázat nabídku 4Home.cz |
Recenze 4 nejlepších mlýnků na maso pro rok 2024
Vítěz testu
1. Tefal NE858D38
Robustnější mlýnek váží 5,8 kg, takže s tím přenášením to není třeba přehánět, na druhou stranu kvalitní nerezový materiál a celkově provedení něco váží. A také stojí, protože tento strojek patří k tomu dražšímu v nabídce na trhu (i v našem srovnání samozřejmě). Díky tomu ale můžete potom počítat i s dlouhou životností zařízení. Obsluhu usnadňuje prostorný nerezový tác a také široký „násyp“. Mimochodem, na stole působí stabilně i díky protiskluzovým nožičkám.
Výhody
- výkon – umí zpracovat až 5,5 kg masa za minutu
- celokovové zpracování a robustní konstrukce, design
- multi: i na strouhání + nástavce na klobásy a kebbe
- zpětný chod
- poměr kvalita/cena
Nevýhody
- vyšší hmotnost (horší manipulace)
- hlučnější
Verdikt: Výkonný elektrický mlýnek na maso pro náročné – dokáže zpracovat až 5,5 kg masa za minutu + nastrouhá, ale také naplní klobásku.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Lidová volba
2. Lamart LT7041 č.8 AERO
Mlýnek přichází v typické stříbrné barvě a může se stát doplňkem moderních i tradičních kuchyní. S jeho uložením nebudete mít problémy, protože jeho rozměry jsou opravdu skladné: 19×16 cm.
Výhody
- mnohými oblíbená klasika
- cena
Nevýhody
- pracnější a časově náročnější proces mletí
Verdikt: Mlýnek na maso, kterému stále mnozí dávají přednost před moderními elektrickými spotřebiči a nejen kvůli ceně.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
3. Tescoma Handy
Mlýnek je vyroben z odolného plastu, bubnové struhadla z nerezové oceli. O pracovní plochu ho bezpečně a stabilně uchytíte vakuovou přísavkou. Výrobce nabízí na tento výrobek 3 letou záruku.
Výhody
- ideální pro „malé vaření”
- snadná údržba
Nevýhody
- vakuová přísavka nepřilne dokonale
Verdikt: Lehký, spratný, výborně mele a jednoduše se čistí.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
tescoma.cz
Detail
4. Orava MM-902
Na pohled upoutá i elegantní nerezové provedení přístroje. Stabilní a bezpečný provoz zajistí protiskluzové nožičky.
Výhody
- nerezové provedení
- cena
Nevýhody
- motor se při delším provozu prohřeje
Verdikt: Vcelku spolehlivý a výkonný mlýnek za sympatickou cenu.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
4Home.cz
Detail
Průvodce výběrem toho nejlepšího mlýnku na maso
Typ
To je pravděpodobně nejdůležitější faktor ze všech. V podstatě existují dva typy mlýnků, ruční a elektrické. Každý typ má své výhody, takže při nákupu byste měli vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim individuálním potřebám. Někomu se může zdát zvláštní, že pokud elektronická verze vykonává stejnou funkci, proč si někdo vybere ruční mlýnek? Odpovědí je samozřejmě jednoduchosť obsluhy a cena. Mnozí upřednostňují něco, na co jsou zvyklí a co znají. Ruční mlýnky jsou dobrým příkladem jednoduchého designu za přijatelnou cenu.
➡️ Ruční mlýnky na maso
Ruční mlýnky na maso jsou určeny ke zpracování relativně malých množství. Jsou konstruovány tak, aby byly upnuté na stůl nebo pracovní desku a aby semlelo 1 až 1,5 kg masa za minutu. Obvykle nabízejí několik řezných sítek, které se otáčejí proti noži na přípravu malých (3 mm) nebo velkých (8 mm) kousků mletých potravin. Suroviny určené ke zpracování, může to být krůtí, kuřecí, kachní, vepřové, hovězí, jehněčí, telecí, zvěřina nebo zelenina, se ručně vkládají do nálevky na vrchu těla mlýnku a jsou poháněny spirálovým šnekem do řezací čepele a přes mlecí disky (sítka).
Pokud nemáte v úmyslu mlít velké množství masa a i to jen příležitostně, ruční mlýnek na maso může být pro vás dobrou volbou. Ruční mlýnky jsou nejlevnější ze všech dostupných typů. Avšak mnohé ruční mlýnky na maso jsou vyrobeny z laciné litiny s povrchem upraveným hliníkem a mají sklon rezavět už po krátkém čase.
➡️ Elektrické mlýnky na maso
Elektrické mlýnky na maso jsou komplexnější v designu, ale funkčně podobné. Jsou vybaveny 2 nebo 3 sítky různých rozměrů, jako například 3,0 – 4,5 – 8 mm. Navíc mlýnek může mít nástroj na vtlačování potravin a nástavce na plnění uzenin, pomocí kterých naplníte klobásy a párky do různých typů střev. Většina elektrických mlýnků disponuje reverzní funkcí, pokud dojde k zaseknutí masa. Elektrické mlýnky na maso budou produkovat vyšší objemy potravin s minimálním úsilím.
Pokud máte v úmyslu pravidelně mlít maso, elektrický mlýnek je ideální. Je vhodný pro zpracování velkého množství masa a poměrně rychle. Ačkoli tyto typy mlýnků stojí více, mají však bohaté příslušenství a stávají se tak multifunkčními.
Výkon
Výkon moderních modelů se liší od modelu k modelu a vyvstává otázka, jaké jsou zásady pro výběr toho správného? Odpověď je jednoduchá: množství masa, které chcete zpracovat, je vaší směrnicí. Koupě silného spotřebiče na pomletí 0,5 kg masa občas o víkendu, je jako koupě vrtulníku na to, abychom si čas od času vyšli z města. Je to rychlé, ale nákladné. Mlýnky na maso mohou mít tři druhy výkonu: vysoký, střední a nízký. Výkon ovlivňuje produktivitu, to znamená, kolik masa dokáže spotřebič zpracovat za minutu.
➡️ Mlýnky s výkonem 1200 – 1400 W
Tyto modely jsou obvykle drahé, protože patří do prémiové kategorie: dokáží zpracovat více než 2 kg masa za minutu. Jsou určeny pro zpracování velmi velkého množství masa. Taková zařízení jsou schopny umlít i tvrdé maso.
➡️ Mlýnky s výkonem 800 – 1200 W
„Zlatý střed” – pro lidi, kteří nepřipravují příliš mnoho mletého masa: to znamená, že nejde o několik kg masa denně nebo dostatečně mnoho na to, aby průměrná produktivita – 1,5 kg za minutu, byla pro ně ideální. Tyto mlýnky na maso dokáží zpracovávat maso i se šlachami a chrupavkou, i když to vyžaduje více času v porovnání s mlýnky s vyšším příkonem.
➡️ Mlýnky s výkonem 400 – 800 W
Kapacita dost malá – zpracovávají cca 1 kg masa za minutu. Cena není příliš vysoká, ale pokud jde o mletí tvrdého masa, nefungují příliš dobře, ve srovnání se silnějšími mlýnky.
Výkon masomlýnku ovlivňuje spotřebu energie a také tento zřetel je třeba vzít v úvahu. Ruční mlýnky nemají žádnou spotřebu a jsou menší, ale vyžadují, abyste dělali všechnu práci vy sami. Elektrické mlýnky jsou větší a dražší, ale dělají z mletí masa jednoduchý proces bez jakéhokoliv úsilí. Čili je to na vás – pokud se rozhodnete ušetřit peníze a prostor – ruční mlýnek je pro vás ten správný. Pokud se rozhodnete šetřit čas a sebe – volte mlýnek elektrický.
➡️ Blokovaný (maximální) výkon
Maximální výkon definuje, zda mlýnek na maso bude schopen semlít tvrdé části masa, jako jsou šlachy, kosti, mražené nebo tvrdé maso. Za uvedených podmínek bude mlýnek na maso pracovat maximálně minutu, jinak se motor přehřeje. Za běžných podmínek zařízení používá svůj nominální výkon, který jsme zmínili výše. Avšak ani jeden model mlýnku na maso není schopen pracovat po dobu 10-15 minut nepřetržitě.
Materiál
Mlýnky na maso mohou být vyrobeny ze 3 druhů materiálů:
- plast
- kov
- kov + plast
Nejrozšířenější je kombinace kovu a plastu. Rám je vyroben z plastu, zatímco přední panel a trychtýř jsou vyrobeny z kovu. Staré ruční mlýnky na maso byly vyráběny z kovu, který se používá i v moderních elektrických mlýncích. Tento materiál je spolehlivější, i když v současnosti se vyrábějí již opravdu kvalitní plasty. Pokud důvěřujete výrobci, můžete si klidně koupit mlýnek na maso vyrobený z plastu.
Dalším důležitým aspektem každého mlýnku je, z jakého materiálu je jeho čepel, protože je to součást, která je odpovědná za výsledek. Měli byste vždy hledat model, který má čepele z nerezavějící oceli, protože tyto budou velmi spolehlivé a pevné, stejně jako schopné udržet stabilní úroveň ostrosti v průběhu času. Nerezová ocel je také odolná vůči rezavění, což je velmi důležité z hlediska čistoty a hygieny, protože rez může být těžko odstranitelná nebo může kontaminovat vaše jídlo.
Jednoduchost použití
Toto je spíše o vaší osobní úrovni komfortu než o konkrétní výkonnosti mlýnku, ale je to něco, na co většina lidí spíše zapomíná nebo to přehlíží. Je velmi důležité, abyste si vybrali mlýnek na maso, který je pro vás snadno použitelný a provozovatelný, zvláště pokud máte v plánu používat jej s evidentní častou frekvencí. Snadné používání je ještě důležitější, když hledáte ruční mlýnek na maso, protože ten vyžaduje exponenciálně větší úsilí ve srovnání s elektrickými modely. Přemýšlejte o tom, jak je výstup umístěn ve vztahu k rukojeti (nebo vypínačem elektrických modelů), jakož i o velikosti a umístění přívodní trubky, protože to bude mít vliv na to, jak snadné nebo obtížné bude skutečně používat mlýnek. Pokud je jeho používání nebo umístění v kuchyni složité, pak je méně pravděpodobné, že ho budete používat a výsledkem je vyhozen čas a peníze.
Jednoduchost údržby
Úklid po několika hodinách strávených v kuchyni nemá nikdo rád. Ale správná sanitace a čistota je vážně důležitá, když pracujete s potravinami, zvláště s masem. Mlýnky na maso jsou právě proto jedním ze zařízení, které vyžadují největší péči a pozornost při čištění. Protože budete pracovat se syrovým masem, zanechání jakéhokoliv zbytku na mlýnku může vést k nahromadění plísní nebo bakterií, které by mohly být přeneseny do vašich pokrmů během následujícího užívání, což je nebezpečné. Nerezová ocel je opět skvělá volba, protože se velmi jednoduše čistí, zvláště pokud jsou nože a sítka odnímatelné. Některé modely jsou vhodné do myčku, což ještě více zjednoduší údržbu.
Příslušenství, vlastnosti a funkce
Každý z nás má rád pár kousků navíc, které mu přibalí k nákupu kuchyňské spotřebiče často mají některé z nejvíce fascinujícího a užitečného příslušenství. Když kupujete mlýnek na maso, prvním příslušenstvím, které máte chtít, jsou dodatečné mlecí sitká- disky, které vám umožní upravit úroveň jemnosti mletého masa. Některé modely nabízejí pouze dvě sítka (pro hrubé a jemné mletí). Je také velmi běžné, že masomlýnky přicházejí s nástavci na výrobu klobás a jiných uzenin, které vám umožní umlít maso a naplnit jej do střeva dle vašeho výběru. Některé modely nabízejí nástavce na klobásy s různými průměry a proto zkontrolujte počet a velikosti těchto doplňků, pokud je to možné. Dalším příslušenstvím může být nástavec na přípravu kebbe nebo nástavec na výrobu těstovin, jakož i šnek, šoupátko potravin nebo přídavná čepele.
➡️ Funkce zpětného chodu
Funkce „Reverse” je navržena pro zpětný pohyb šneku. Je to velmi užitečné, zvláště když potřebujete vytáhnout šlachu, která při mletí uvízla. Pokud tuto funkci váš mlýnek nemá, musíte zařízení zastavit a ručně vybrat zbytky. Bohužel ne všechny masomlýnky mají tuto vlastnost.
➡️ Ochrana proti přetížení
Tato funkce poskytuje bezpečnost: motor mlýnku se vypne, pokud dojde k přehřátí nebo přetížení, což se může stát, pokud mlýnek nedokáže rozdrtit kost v mase.
➡️ Protiskluzové nožičky
Pogumované nožičky jsou navrženy pro komfortní a stabilní používání: redukují vibrace a zabraňují pohybu mlýnku po povrchu během provozu.
Životnost
Stejně jako u každého kuchyňského zařízení, vždy chcete mít jistotu, že si vyberete model, který vydrží co nejdéle a bude schopen odolávat frekvenci používání, které plánujete. Pokud jde o ruční mlýnky na maso, často můžete vidět i lisované plastové tělo, protože je méně nákladné na výrobu, ale i méně odolné. Elektrické modely mohou mít také plastové tělo, ale budou tam kovové rámy, které jsou obvykle odolnější. Pro nejvyšší životnost hledejte mlýnek s litinovým tělem, protože je to kov, který je navržen tak, aby odolal množství náročného používání.
Kde koupit, jaké jsou ceny a které značky jsou nejoblíbenější
Ano, je pravda, že masomlýnky koupíte i v supermarketech, ale přesto bychom spíše doporučovali jejich koupi ve specializovaných prodejnách, kamenných nebo internetových, nebo to už bude Nay, Planeo nebo jakákoliv jiná. Nebo kombinaci obou.. Na internetu si prostudujte recenze a zkušenosti zákazníků, viz vybraný model „živě” v prodejně a pak je už jen na vás, kde ho koupíte. Je vhodné před nákupem zjistit i to, zda na vámi zvolený model dostanete po uplynutí záruční doby náhradní díly. Obvykle je dodává výrobce. My jsme se v testu mlýnků na maso na rok 2024 rozhodli ocenit značky Klarstein, Delimano a Kenwood. O značce Klarstein i Delimano jsme již v našich článcích psali nejednou. Kenwood se až tak často neobjevoval, představme si ho tedy blíže.
Mlýnky na maso Kenwood
Společnost Kenwood navrhuje a vyrábí špičkové, stylové a efektivní kuchyňské spotřebiče již od roku 1947. Jako odborník na přípravu jídel, zajistí, že aby každý produkt značky Kenwood zvýší vaše potěšení z vaření a produkuje trvale vysoce kvalitní výsledky maximálně jednoduše. Bez ohledu na to, který produkt Kenwood si vyberete, můžete vždy vytvořit dokonalé jídlo. Díky nadčasovému designu bude produkt Kenwood pýchou vaší kuchyně po celé generace. V roce 1947 Kenneth Wood založil společnost, Kenwood Manufacturing Company ve své garáži ve Woking na jihu Londýna. První produkt KENWOOD, který kdy byl představen, byl A100, topinkovač se šikovnou schopností otočit toast. Společnost má nyní více než 80 mezinárodních distributorů. Pan Kenneth Wood zemřel, ve věku 81 let a v roce 2001 se společnost Kenwood stala součástí skupiny De’Longhi, která ještě více posílilo její výrobu, investice do nových produktů a mezinárodní obchodní sítě.
6 rad jak používat a udržovat váš mlýnek na maso
Při práci s mlýnkem na maso je třeba mít na paměti několik věcí:
1. Udržiavajte vše studené
Toto je nejdůležitější věc při mletí masa. Umístěte části mlýnku do mrazničky nejméně jednu hodinu před použitím (kromě těla elektrického mlýnku ho tam můžete skladovat trvale) a udržujte maso dobře chlazené, dokud nebudete připraveni na práci s ním. Pokud vyrábíte klobásy, což bude vyžadovat několik mletí, maso melt do mísy umístěné v jiné nádobě naplněné ledem, abyste ho udrželi v chladu.
2. Pozor na mazlavost masa
Všímejte si maso, které vychází z mlýnku. V ideálním případě vychází z každé dírky v diskrétních malých kouscích. Měli byste být schopni jasně identifikovat tuk a maso. Pokud začne vycházet jako jedna hmota, vypadá mokro a shromažďuje se na povrchu disku, máte problém. Pokud má váš mlýnek funkci zpětného chodu, použijte ji a zjistěte, zda se problém odstraní sám. V opačném případě rozložte mechanismus, očistěte čepel a začněte znovu.
3. Čepele udržujte ostré
Čepel je jedinou součástí vaší brusky, která potřebuje péči a pozornost. Tupá čepel udělá z masa mazlavou hmotu. Naštěstí čepel by se opakovaným používáním měla jen zlepšovat. Kov se při každém použití mikroskopicky brousí. Nic nemele tak hladce, jak dobře ošetřován a správně používaný mlýnek. Příležitostně budete muset nechat své čepele opětovně nabrousit. Jednou za rok pro běžně používaný mlýnek je více než dost. Nebo jednoduše kupte několik náhradních čepelí.
4. Udržiavajte mlýnek čistý
Dovolit masu zaschnout na čepeli je dobrý způsob, jak onemocnět. Ujistěte se, že všechny části mlýnku jsou dokonale umyté mezi jednotlivými používanými. Dokonce i na modelu z nerezové oceli, se často najde prvek z jiného lisovaného materiálu, který se poškodí, pokud jej vložíte do myčky. Vaší nejlepší možností je mýt mlýnek ručně v horké saponátové vodě a pečlivě ho osušit čistou utěrkou po každém použití.
5. Postupujte od hrubého po jemné mletí
Pokud potřebujete mimořádně jemnou konzistenci pro některé druhy párků, maso rozemele dvakrát a mezi jednotlivými várkami ho znovu ochlaďte. Začněte sítkem s větším průměrem a pak pokračujte menším. Pomůže to zabránit mazlavosti masa a dokonce vám to poskytne rovnoměrnější a lepší texturu.
6. Maso na uzeniny osolte před semletím, maso na hamburgery až po vyformování vašich burgerů
Kdy přidáváte sůl do masa, má obrovský vliv na hotovou texturu. Když se přidává před rozemletím a mícháním, rozpouští některé z bílkovin, což masu umožňuje snadněji se síťovat do těsné formy, což vede k pružnější textuře ideální pro klobásy a párky, ale ne pro hamburgery.
Zdroje informací
- http://www.kenwoodworld.com/cs-cz/vsechny-produkty/mixery-a-mlynky-na-maso/mlynek-na-maso
- https://www.bosch-home.com/ne/product-list/kitchen-tools/meat-mincer
- https://en.wikipedia.org/wiki/Meat_grinder
- https://meatgrinderhelp.com/when-was-the-meat-grinder-invented/
Do testu jsme vybrali Mlýnky na maso pouze z ověřených eshopů
Mohlo by vás zajímat
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Vyberáme nejlepší brusku na nože, porovnali jsme je 3 - recenze doporučují Güde, Orava a Lamart
- Jaké jsou hrnce z Lidlu (lidl-shop.cz)? Podívali jsme se na spolehlivost, kvalitu a cenu
- Jak vyčistit krbové sklo - čistič krbového skla není jediné řešení
- Vybíráme plynový kotel - srovnání 3 vhodných modelů
- 30+ inspirací na krásné tradiční, netradiční i moderní adventní věnce2024
- Vybíráme kamenný obklad na zeď do interiéru