Porovnali jsme 5 popkornovačů – recenze preferují Guzzanti a Clatronic

Georgina Babinová Test
Aktualizováno: 22. října 2023 0
Guzzanti GZ 134
Vítěz testu
Guzzanti GZ 134 Popcornovač
  1. není třeba přidat olej
  2. nápaditý design
  3. servírovací miska je součástí přístroj
  4. dostupná cena
  5. ovládání zvládnou i děti
  1. příprava ochuceného popcornu přímo v zařízení není možná
Velmi povedený kousek, kterému v podstatě není co vytknout.
966 Kč
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Říká se, že popcorn a tedy i popkornovač byly představeny ve filmových divadlech – kinech jako záludný marketingový trik, jehož cílem bylo zachránit obchod s filmem. Ale, my se nestěžujeme. Dráždivá aroma tajícího másla, která se vlévá do promítací sály, stačí na to, aby nalákala i ty nejnáročnější do řady před stánek s popcornem.

Kromě toho, že je to základ zážitku z filmu a kina, třeba vědět i to, že popcorn je mnohem zdravější, než byste si mysleli. Vše záleží na způsobu přípravy. Bude samozřejmě nezdravý, pokud ho utopíte v soli a umělém másle. Pokud ho však připravíte bez jakýchkoliv dalších přísad, je to jedna z nejméně „vyživovaných” potravin, které můžete najít. Dává to smysl, protože kukuřice se stává pouze ze trochu více, než troška škrobu.

Zatímco „popkornovač” může znít jako drahé zařízení, jeho cena za poslední roky výrazně poklesla. Je schopen připravit popcorn za pár minut a většina modelů je téměř bezúdržbová. A nejen to, váš snack může být jako panenský, tak hříšný, protože můžete přidat spoustu másla a různých aromat. Nebo popcorn jednoduše zaprášit solí – a ještě všechno mezi tím.

My jsme pro vás vybrali a porovnali 5 popkornovačů značek 3x Guzzanti, 1x Clatronic, 1x Russell Hobbs. Pro rok 2024 se na předních příčkách umístily modely značek Guzzanti a Clatronic a my se vám budeme snažit poradit jak si z nich vybrat nejvhodnější stroj pro vás.

💡 Jak jsme hodnotili

Při hodnocení popkornovačů jsme brali v úvahu tyto metriky:

typ: 30 %
výkon: 25 %
kapacita: 15 %
rychlost přípravy: 15 %
konstrukce: 10 %
dizajn: 5 %

Nejlepší Popkornovače na základe porovnávacího testu 2024

1. místo 2. místo 3. místo 4. místo 5. místo
Vítěz testu Zlatá střední cesta Lidová volba
Guzzanti GZ 134 Guzzanti GZ 135 Clatronic PM 3635 Guzzanti GZ 130A Russell Hobbs Fiesta 24630-56
Guzzanti GZ 134 Popcornovač Guzzanti GZ 135 Retro popkornovač Clatronic PM 3635 Popcornovač Guzzanti GZ 130A Retro popkornovač Russell Hobbs Fiesta popkornovač 24630-56
Hodnocení 5 hvězd
Hodnocení 4.5 hvězd
Hodnocení 3 hvězd
Hodnocení 4 hvězd
Hodnocení 3.5 hvězd
966 Kč 1 186 Kč 494 Kč 789 Kč 708 Kč
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Ukázat nabídku
Heureka.cz

Recenze 5 nejlepších popkornovačů pro rok 2024

Vítěz testu

1. Guzzanti GZ 134

Objem: 80 g ● Potřeba přidání oleje: ne ● Hmotnost: 1,4 kg ● Rozměry: 27 x 28.5 x 28.5 cm

Guzzanti GZ 134 Popcornovač

Design je to, čím Guzzanti GZ 134 upoutá na první pohled a je zajímavý i tím, že jeho součástí je i servírovací miska. Zařízení je schopno zpracovat 80 g kukuřice. Pro mnohé bude výhodou, že tento popkornovač praží kukuřici jen horkým vzduchem, bez nutnosti přidání oleje. Obsluha je velmi jednoduchá.

Popkornovač přichází v červené barvě a jeho hmotnost je 1,4 kg.

 

Výhody

  • není třeba přidat olej
  • nápaditý design
  • servírovací miska je součástí přístroj
  • dostupná cena
  • ovládání zvládnou i děti

Nevýhody

  • příprava ochuceného popcornu přímo v zařízení není možná

Verdikt: Velmi povedený kousek, kterému v podstatě není co vytknout.

Naše hodnocení:

Hodnocení 5 hvězd
Cena: 966 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


Zlatá střední cesta

2. Guzzanti GZ 135

Objem: 80 – 100 g ● Potřeba přidání oleje: ano ● Hmotnost: 2 kg ● Rozměry: 24 x 28 x 28 cm

Guzzanti GZ 135 Retro popkornovač

Popkornovač Guzzanti Retro GZ 135 dokáže zpracovat 80 – 100 gramů kukuřice. Na pražení využívá halogenové ohřívání a je potřeba přidat lžičku tuku. Povlak je teflonový. Víko zařízení slouží zároveň jako servírovací miska – po přípravě stačí stroj jen převrátit a máte naservírované.

Maximální příkon zařízení je 850 W. Přichází, téměř jako všechny popkornovače, v červeném provedení.,

Výhody

  • velký objem
  • víko = servírovací miska
  • nízká cena

Nevýhody

  • design nemusí vyhovovat každému

Verdikt: Objemný výrobník popcornu v netradičním designu.

Naše hodnocení:

Hodnocení 4.5 hvězd
Cena: 1 186 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


3. Clatronic PM 3635

Objem: není udán ● Potřeba přidání oleje: ne ● Hmotnost: 0,8 kg ● Rozměry: 30x16x14 cm

Clatronic PM 3635 Popcornovač

Clatronic PM 3635 je výrobník popcornu, který vaši oblíbenou pochoutku připraví pouze pomocí horkého vzduchu, bez jakéhokoli tuku. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá 2 – 3 porce máte hotové za 2 minuty. Ovládá se pouze jedním tlačítkem.

Příkon spotřebiče je 1200 W a přichází v bílém provedení, hmotnost je pouze 0,8 kg. Cena tohoto stroje je mimořádně přátelská.

Výhody

  • velmi dobrá cena
  • osvědčil se i na pražení kávy
  • jednoduché ovládání
  • rychlá příprava

Nevýhody

  • stroj je hlučný
  • nemá časovač

Verdikt: Popkornovač, který nabízí dobrý poměr ceny a výkonu.

Naše hodnocení:

Hodnocení 3 hvězd
Cena: 494 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


4. Guzzanti GZ 130A

Objem: 50 g ● Potřeba přidání oleje: ne ● Hmotnost: 0,8 kg ● Rozměry: 28 x 19 x 15 cm

Guzzanti GZ 130A Retro popkornovač

Guzzanti GZ 130A Retro je další z řady červených popkornovačů, evokujících časy dávno minulé. Toto zařízení připraví popcorn z 50 gramů kukuřice a to pouze pomocí horkého vzduchu, bez přidání oleje. Nemusíte se však zříci ani ochucených popcornu, po přípravě si jejich dochutíte podle přání.

Popcorny jsou ve stroji hotové za necelé dvě minúty.Veko popkornovače slouží zároveň i jako odměrka na kukuřici. Maximální příkon zařízení je 1200 W.

Výhody

  • popcorn připravíte bez tuku
  • nenáročný na údržbu
  • pojistka proti přehřátí
  • dostupná cena

Nevýhody

  • hlučný

Verdikt: Nehledě na vysavači podobné hlučnosti je to perfektní popkornovač.

Naše hodnocení:

Hodnocení 4 hvězd
Cena: 789 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


Lidová volba

5. Russell Hobbs Fiesta 24630-56

Objem: max 50 gramů ● Potřeba přidání oleje: ne ● Hmotnost: 1,38 kg ● Příkon: 1200 W

Russell Hobbs Fiesta popkornovač 24630-56

Popkornovač oblíbené značky Russell Hobbs Fiesta 24630-56 připraví až 12 šálků popkornu, což může stačit pro celou rodinu, ale je samozřejmě možné připravit i menší množství. Součástí balení je i odměrka. Stroj pracuje pouze pomocí horkého vzduchu, nepotřebuje žádný přidaný tuk.

Ovládá se jedním tlačítkem a jeho maximální příkon je 1200 W.

 

Výhody

  • rychlý – příprava trvá 1,5 minuty
  • jednoduše se používá
  • jednoduchá údržba

Nevýhody

  • víko je horké
  • mezi jednotlivými procesy přípravy potřebuje 15 minut na ochlazení

Verdikt: Popkornovač, který designem ladí s ostatními produkty značky připraví popcorn velmi rychle.

Naše hodnocení:

Hodnocení 3.5 hvězd
Cena: 708 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


Průvodce nákupem nejlepšího popkornovače

Při výběru je třeba vzít v úvahu několik faktorů. V první řadě je důležité pochopit, že váš popkornovač je investicí. Nechcete přece utrácet peníze za zařízení, které se poškodí do několika měsíců od nákupu. Při nákupu bude lépe utratit trochu peněz navíc, abyste si pojistili, že výrobník popcornu vydrží. Pokud minete několik korum navíc výměnou za více let funkčnosti, je možné říci, že je to dobrá investice.

Kromě trvanlivosti je také důležité, abyste získali kvalitní stroj, který efektivně funguje. Můžete mít nejodolnější stroj s nejdelší životností na světě, ale pokud popcorn pokaždé spálí, není to dobrý produkt. Pokud jde o výrobky jako popkornovač, je těžké posoudit jejich účinnost, aniž byste je předtím používali. To znamená, že recenze jsou v tomto případě mnohem rozhodnější při hledání správného produktu ve srovnání s jinými zařízeními. Udělat průzkum a najít důvěryhodné recenze je nedílnou součástí procesu nákupu.

 

Čemu věnovat pozornost při výběru?

Projdeme si nyní seznam aspektů, které jsou rozhodující pro nalezení nejlepšího popkornovače.

domaci popkornovac a miska popcornu

 

➡️ Typ

Existují tři typy popkornovačů: zařízení na varnou desku, velké popkornovače, které se podobají těm v kinech a vzduchové zařízení, které využívají elektřinu.

  • popkornovače na varnou desku jsou nejtradičnějším druhém a jsou oblíbené, protože jsou malé a snadno se skladují a přepravují. Kvalitní model bude fungovat na všech druzích varných desek, jako jsou hladké i indukční rozsahy. Jsou podobné běžným hrncem jsou však vybaveny míchacími mechanismy, aby se popcorn při přípravě nelepil nebo nespálil. Jsou vynikající při výrobě popcornu klasického stylu pohodlným způsobem, který nevyžaduje elektřinu.
  • velké stroje na výrobu popcornu, které se podobají zařízením v kině, jsou často navrženy tak, aby měly vintage vzhled, takže kromě výroby velkého množství popcornu slouží i jako jedinečné dekorace. Mnoho lidí dává přednost tímto typem kvůli kvalitě popcornu. Nevýhodou je, že jsou obvykle dost drahé a zabírají mnoho místa.
  • elektrické modely (teplovzdušné i ploténkové) se v posledních letech staly populárními, protože připravují zdravější popcorn, jsou malé, skladné, snadno ovladatelné a čisté. Pokud hledáte pohodlnou volbu pro domácí použití, zvažte tento typ. Mohou se lišit, pokud jde o funkčnost a mají tendenci se lišit v ceně.

Existují i vysloveně vintage modely. Mohou fungovat buď na elektřinu nebo na varné desce, v závislosti na úrovni autenticity. Obvykle mají barevné vintage vzory, takže se podobají popkornovačům v starých kinech pro malý závan nostalgie.

 

➡️ Materiál

Materiál, ze kterého je vyroben váš popkornovač bude mít vliv na dobu přípravy, hmotnost zařízení a cenu. Pokud jde o materiály, existuje mnoho možností, včetně popkornovačů ze skla a nerezové oceli. Neexistuje žádný ideální materiál; to prostě závisí na vašich potřebách.

Pokud dáváte přednost lehčímu modelu, zvolte hliníkový model. Hliníkové výrobníky mají i výhodu zlepšeného rozložení tepla v porovnání s jinými materiály, jakým je například nerezavějící ocel. Materiály, jako je sklo a plast jsou průhledné a umožňují vám vidět pukání kukuřice. Díky tomu je ve vaší kuchyni jeden dobře vypadající spotřebič. Tyto materiály bude mít větší vliv na estetiku zařízení jako na cokoliv jiného.

plná prosklená miska s popcornem

 

➡️ Metoda přípravy

Popkornovače používají na pukání kukuřice horký vzduch nebo olej. Olej je tradičnější a dodává popcornu bohatší chuť, která je podobná nebo stejná jako v kině. Mnoho strojů umožňuje kromě olivového oleje použít i různé jiné oleje, například kokosový, takže se můžete rozhodnout pro zdraví prospěšnou alternativu. Popcorn připravený jen horkým vzduchem je velmi oblíbený, protože je zcela přírodní a bez obsahu kalorií. V závislosti na vkusu máte kontrolu nad ochucením – sůl, máslo, cukr atd. Mnozí však tvrdí že popcorn připraven vzduchem je „neslaný – nemastný” dokonce i s ochucením, takže pokud skutečně chcete chuť ve stylu kina, olejové popkornovač budou tou správnou cestou.

 

➡️ Příkon

Příkon je nepochybně jedním z nejsložitějších aspektů nakupování popkornovačů. Pravidlem je, že čím vyšší je příkon, tím rychleji stroj otevírá zrna. Ale rychlejší se nerovná lepší chuti. Některé vysokovýkonné popcornové stroje nevytvářejí klasické křupavé popcorny a hodně zrn zůstává neotevřených. Doporučujeme koupit model s nejméně 640 wattů nebo více. Modely s nižším příkonem jsou v pořádku, zejména pokud víte, že nebudete dělat velké dávky popcornu.

 

➡️ Kapacita

Další úvahou před nákupem je objem mísy, ve které je kukuřice připravována. Potřebujete, aby popkornovač připravil dostatečné množství popcornu pro vaše potřeby a možná trochu více v případě, že máte hosty nebo pořádáte párty. Co se týče večírků, popcorn je vynikající „party – food”. Chcete-li vaše večírky oživit domácím popcornem, můžete se rozhodnout pro model s větším objemem. To vám umožní udělat slušné množství popcornu, aniž jste byli nuceni dělat větší počet várek. To však také znamená, že produkt může stát víc.

Menší objem jednoduše znamená, že stroj budete muset častěji doplňovat. Tato volba závisí na dvou aspektech: kolik popcornu zamýšlíte pravidelně připravovat a kolik jste ochotni utratit za popkornovač. Kapacita výrobníků se pohybuje od 12 šálků až po 11 litrů v jedné dávce.

 

➡️ Rychlost přípravy

Po tom, jak víte, kolik popcornu dokáže zařízení připravit, je vaší další otázkou pravděpodobně to, jak rychle toto množství spraví. Většina popkornovačů je velmi rychlá a dokáží naplno využít svou kapacitu za 3-4 minuty, přičemž větším strojům to trvá déle. Díky tomu jsou tyto zařízení srovnatelné nebo dokonce rychleji než použití mikrovlnné trouby a popcorn má vyšší kvalitu. Některé menší vzduchové popkornovače (určeno pro 4 až 6 osob) jsou extrémně rychlé, protože nemusíte ohřívat olej; tímto trvá příprava méně než 3 minuty.

 

➡️ Odměrka

Mnoho popkornovačů (zejména horkovzdušných) přichází s odměrkou, která slouží i jako tavič másla. Můžete změřit přesné množství kukuřice, které potřebujete a potom umístit odměrku na vrchní část stroje (nebo na určené místo), aby se rozpustil kousek másla. Tavení másla a ochucení kukuřice tímto způsobem je velmi výhodné a vede k bohatší chuti, což je důležité zejména pro popcorn připravený vzduchem, které jsou často kritizovány jako nevýrazné.

plná naběračka na kukuřici

 

➡️ Konstrukce

Konstrukce zařízení na výrobu popcornu je velmi důležitá, protože jsou vystaveny extrémně horkým teplotám, horkému oleji atd. Levnější zařízení, které zahrnují mnoho teplovzdušných modelů, jsou často vyrobeny z plastu s plastovými komponenty. Problém s touto konstrukcí je v tom, že plast je náchylný na deformace a dokonce i roztavení, pokud stroj často používáte. Nejlepší popkornovače budou vyrobeny z nerezové oceli nebo hliníku. Ušlechtilá ocel je upřednostňovaným kovem, protože udržuje teplo stabilnější a snadněji se čistí.

Skvělá věc na popkornovači je, že jsou jednoduché a snadno použitelné. Většina jednotek je navržena tak, aby mohla být umístěna na pracovních deskách nebo stolech a aby pro tuto výšku nabízela odpovídající funkčnost. Celkově jsou jednoduché zvenčí i zevnitř. Většina strojů na výrobu popcornu obsahuje několik částí, které v průběhu let zůstaly univerzální.

➡️ Princip přípravy popcornu

Popkornovač způsobí, že kukuřičné zrno exploduje nebo „puká”. Každé zrno se skládá z vody a škrobu, který je skrytý uvnitř slupky, a když se zrno zahřívá, voda uvnitř slupky expanduje a hromadí se tlak. Tlak nakonec vytvoří ten nezaměnitelný „výbuch”, když slupka ustupuje nafouknutému škrobu, který ji obrací naruby. Popkornovač umožňují během cyklu praskání unikat páře, což zabrání tomu aby byl popcorn vlhký.

💡 TIP K popcornu patří skvělý filmový zážitek. A ten vám zprostředkuje kvalitní domácí kino. Pokud ho ještě nemáte, doporučujeme do vaší pozornosti srovnání modelů aktuální nabídky trhu, které vám rozhodování zaručeně usnadní.

 

➡️ Další extra doplňky

Jakákoliv funkci, která usnadní používání vašeho popkornovač nebo zlepší celkovou chuť popcornu, určitě stojí za to. Některé jednotky přicházejí s receptářem, servírovacími boxy, parními průduchy, které zajistí, že popcorn vyjde suchý a křupavý, vestavěnou máslovou „studnou” na zvýraznění chuti, nebo otvorem na přidání koření.

 

Kde koupit a jaká je cena?

V dnešní době to je překvapivé, ale vlastnění popkornovač je mnohem levnější, než si možná myslíte. Kvalitní domácí stroj koupíte za zlomek ceny, kterou si představujete. Již opakujeme, ale jako vždy, i v tomto případě vám Heuréka poskytne dokonalý přehled o cenách jednotlivých prodejců. Popkornovač dostanete všude, od supermarketů, po specializované prodejny, ať už kamenné nebo online.

  • cena do 1000 Kč – už i v této cenové kategorii najdete kvalitní zařízení, které připravují popcorn s olejem i bez oleje. Rychlost přípravy je ovlivněna výškou příkonu.
  • cena do 2000 Kč – v podstatě do vyšší kategorie už velmi ani netřeba jít. Zde už najdete spotřebiče vynikající kvality, ve stylovém provedení a s krátkým časem přípravy
  • cena nad 2000 Kč – takových na trhu ani není mnoho. Pokud natrefíte na popkornovač v této hladině a rozpočet vám to dovolí, můžete si být jisti, že koupíte zařízení, se kterým budete spokojeni.

 

Které značky jsou nejoblíbenější?

Ověřte si značky zařízení, které zvažujete a zohledněte reputaci jejich kvality. Do našeho výběru se dostaly nejprodávanější modely pouze renomovaných značek, které známe a máme rádi.

 

Guzzanti

Guzzanti

Společnost Guzzanti, jakož i je název napovídá, nezapře Italské kořeny a díky nim cit pro design. Portfolio společnosti zahrnuje téměř kompletní sortiment domácích spotřebičů, popkornovač nevyjímaje. Produkty společnosti charakterizuje vynikající kvalita v atraktivním obalu za přátelské ceny.

 

Klarstein

Klarstein

Popkornovač oblíbené Německé značky, patří jako všechny její produkty, k designovým kouskem našich domácností. Značka je synonymem inovativních a vysoce kvalitních výrobků pro moderní život. V širokém sortimentu výrobků Klarstein najdete vše, od kuchyňských spotřebičů přes domácí spotřebiče až po výrobky pro regulaci teploty.

 

OneConcept

OneConcept

Jde o značku, která kromě kompletního portfolia domácích spotřebičů černé i bílé techniky, nabízí i nábytek a bytové doplňky. Pro výrobky společnosti je typický jednoduchý design pokud peněžence přívětivá cena.

 

Nejčastější otázky při domácí přípravě popcornu

❓1. Jaký je nejlepší poměr oleje ke kukuřici pro popkornovač?

Na půl šálku kukuřice byste měli použít 2 polévkové lžíce oleje. Popcorn takto nebudou příliš mastný.

❓ 2. Jaký je nejlepší způsob, jak udržovat stroj čistý?

Povrchy lze čistit pomocí standardního čističe oken nebo mýdla a vody. Abyste mísu udrželi co nejčistší, nechte ji po každém použití vychladnout a pak ji otřete navlhčenou textilií. Pokud je konvice zbarvená karbonizací, musí se použít čisticí prostředky. Konvici nikdy neponořujte do žádné tekutiny, protože její elektrické komponenty mohou zkratovat.

❓ 3. Co mám dělat, pokud popcorn neni křupavý?

Kukuřice je tvořena tvrdým škrobem a trochou vlhkosti. Tato vlhkost je zamčena uvnitř zrna. Když teplota stoupá, vlhkost se mění na páru a začíná se zvyšovat tlak. Toto pokračuje, dokud zrno nemůže vydržet sílu a exploduje do dobroty , kterou známe a milujeme. Protože zrna kukuřice mají tendenci ztrácet vlhkost, když stárnou, může se snížit kvalita popcornu. Abyste zajistili, že kukuřice udrží přiměřenou úroveň vlhkosti, nikdy neskladujte kukuřičná zrna chladem nebo mrazem. To je může velmi rychle vysušit. Také jejich neskladujte ve vlhkém suterénu nebo v garáži. Nejlepší místo, kde si můžete skladovat kukuřici, je spíž (při pokojové teplotě do 32 ° C) v uzavřené nádobě. Obvykle můžete očekávat, že kukuřice bude mít skladovatelnost asi 18 měsíců. Dalšími faktory, které mohou hrát roli, jsou nadbytečné množství použitého oleje, nebo příliš velké množství kukuřice pro vaše zařízení. Zkuste experimentovat a především se bavte s možnostmi!

❓ 4. Jaký druh oleje bych měl použít pro přípravu popcornu?

❓ 5. Proč jsou tvrdě eloxované hliníkové popkornovač považovány za nejlepší?

Když připravujete popcorn, existují dva klíčové prvky - přenos tepla a snadná údržba. Hliník poskytuje nejlepší přenos tepla mezi jakýmikoliv schválenými materiály na vaření (tj. teplo z prvků se zcela přenáší na jídlo, což vede k mnohem lepšímu výkonu). Když eLOX hliník, měníte molekulární povrch hliníku a vyplňujete póry materiálu. Díky tomu je hladký a kluzký, který se snadno čistí a je mimořádně odolný.

 

Co je dobré vědět o kukuřičných zrnech

Nyní, když uvažujete o investování do výrobníku popcornu (nebo jste ho právě koupili), je pravděpodobné, že chcete ze svého nového zařízení vytěžit maximum. Proto je důležité používat to nejlepší z kukuřičných zrn. Existují dva typy popcornové kukuřice, Zea mays conv. Everta var. leucornis a Z. mays conv. Everta var. oryzoides. Každý typ zrn poskytuje popcorn, který má jedinečnou strukturu.

mladé a čerstvé kukuřičné klasy

 

➡️ „Kukuřičná” terminologie

Když kupujete kukuřici pro popkornovač, někdy se tyto pojmy používají. Zjistěte, co znamenají, takže si můžete být jisti, že kupujete nejlepší popcorn pro svůj stroj.

  • míra rozpínání – měří počet porcí popcornu vyrobených ze specifického množství kukuřičných zrn. Například 1 šálek zrn s mírou expanze 38 dá 38 šálků popcornu. Míra expanze mezi 35 – 40 se považuje za dobrou kvalitu – čím vyšší je míra expanze, tím větší je objem popcornu.
  • obsah vlhkosti – na zajištění maximální účinnosti „pukání” jsou nejlepší zrna s obsahem vlhkosti někde mezi 13% až 14,5%. Zatímco kukuřice s nižším obsahem vlhkosti nemusí naplno využívat svůj plný potenciál a zůstanou nevypukané zrna, kukuřice s vyšším obsahem vlhkosti může produkovat žvýkací popcorn a omezovat míru expanze.
  • velikost zrn – měří se v počtu zrn / 10 g. Pro zjištění velikosti kukuřičného zrna se odváží 10 gramů kukuřice a spočítá se počet zrn. Čím větší je počet zrn, tím menší je velikost. Velikost zrna nemá přímý vliv na to, jak se kukuřice rozpíná.

 

➡️ Proč se musíte vyhnout lednici?

Pokud jde o udržování většiny čerstvých potravin na delší dobu, je logickým krokem mnoha lidí chlazení. Tato metoda konzervace se však nedoporučuje, pokud jde o kukuřičná zrna. Zaprvé, kukuřice se technicky nepokazí. Ztratí jen svou schopnost pukání, což způsobí chlazení. Zima v chladničce způsobí zamrznutí molekul vody v zrnech a poté migraci pryč od semen. Toto zase vysuší zrna, což naruší jejich schopnost pukat a vytvořit nadýchaný popcorn.

 

➡️ Vlhký vzduch také ovlivňuje schopnost pukání

Skutečnost, že kukuřičné zrna obsahují kolem 14 procent vody, je úžasná náhoda. Je to vlastně perfektní obsah vlhkosti pro zajištění maximálního pukání. Proto, když je uvnitř zrn nadbytek vody, popcorn se udělají příliš rychle a vytvoří hustou, nechutnou masu. To je důvod, proč je ponechání kukuřice venku na vzduchu jistým způsobem, jak zajistit zklamání při jejím dalším použití.

 

➡️ Jak by se tedy měla kukuřice skladovat?

Jak jste na to už určitě přišli, skladování kukuřice není o jejich udržování v čerstvém stavu. Musíte pouze zajistit, aby se voda uvnitř nezvyšovala ani neunikala do vzduchu. Naštěstí existuje velmi jednoduchý způsob, jak udržet obsah vody uvnitř zŕn- vzduchotěsné těsnění. Vzduchotěsná nádoba nebo vakuově utěsněné potravinové kapsa omezí vystavení vlhkosti, což umožňuje zrnům udržovat si původní obsah vody.

Podívejte se také na náš test test vákuovaček

A jelikož se vzduch nebude moci dostat dovnitř, můžete skladovat nádobu jednoduše při pokojové teplotě v chladném a suchém prostředí – skříň, police nebo spižírna. Dobrou zprávou je, že zrna uložené ve vzduchotěsné nádobě mohou vydržet nejméně 18 měsíců nebo déle.

 

Zdroje informací:

Do testu jsme vybrali Popkornovače pouze z ověřených eshopů

Heureka.cz
Ohodnoťte náš test:
4.4/5 - (5 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Hodně času také věnuji poznávání rostlin, květin a pestré zahrady. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Guzzanti GZ 134 Popcornovač
Guzzanti GZ 134 popcornovač
Hodnocení 5 hvězd
Vítěz testu
Cena 966 Kč