Klarstein Foodlocker |
---|
Vítěz testu |
|
|
V celku velmi výkonná a dostupná vakuovačka potravin v oblíbené kvalitě Klarstein. |
3 099 Kč 1 959 Kč |
Zlevněná cena Klarstein.cz |
Jak vybrat ideální vakuovačku? Tak na to se podíváme právě v tomto článku/porovnávacím testu, kde si vysvětlíme důležité parametry zařízení, kterým se určitě vyplatí věnovat pozornost (například sací výkon, příkon či různé doplňkové funkce). I na základě srovnání těchto parametrů, a uživatelských recenzí, jsme pro vás vybrali několik produktů, které podle nás stojí za to. A vyhovíme všem – to znamená například těm, kdo hledají vakuovačku se špičkovými vlastnostmi a parametry, ale na své si přijdou i ti, který hledají levnější ale stále velmi dobře funkční alternativu. A samozřejmě máme pro vás i vítěze – vakuovačku, která podle nás dosahuje nejlepšího poměru ceny a výkonu. Součástí našeho srovnání je také praktická tabulka nejdůležitějších parametrů a krátké recenze jednotlivých produktů.
Při hodnocení domácích pekáren jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Vakuovačky potravin na základe porovnávacího testu 2024
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo | 6. místo | 7. místo |
---|---|---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Pro náročné | |||||
Klarstein Foodlocker | Concept FRESH VA-0010 | Maxxo VM5000 | Steba VK 6 | Maxxo VM PROFI | Domo DO327L | Catler VS 8010 |
3 099 Kč 1 959 Kč | 1 399 Kč | 1 299 Kč | 2 716 Kč | 2 262 Kč | 1 399 Kč | 2 289 Kč |
Zlevněná cena Klarstein.cz | Ukázat nabídku my-Concept.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz |
Srovnání - Důležité parametry vakuovaček potravin
Klarstein Foodlocker | Concept FRESH VA-0010 | Maxxo VM5000 | Steba VK 6 | Maxxo VM PROFI | Domo DO327L | Catler VS 8010 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 1 959 Kč | 1 399 Kč | 1 299 Kč | 2 716 Kč | 2 262 Kč | 1 399 Kč | 2 289 Kč |
Značka | Klarstein | Concept | Maxxo | Steba | Maxxo | Domo | Catler |
Typ | Automatická | Automatická | Automatická | Automatická | Automatická | Automatická | Automatická |
Příkon (W) | 175 | 90 | 130 | 170 | 130 | 120 | 120 |
Sací výkon (l/min) | 16 | - | 12 | 16 | 20 | 9 | 6 |
Sací tlak (bar) | 0,80 | 0,75 | 0,80 | 0,80 | 0,90 | 0,70 | - |
Tloušťka svaru (mm) | 3,0 | - | - | - | - | 2,5 | - |
Maximální šířka fólie (cm) | 30,0 | 28,0 | 30,0 | 28,0 | 30,0 | 28,0 | 28,0 |
Odsávání vzduchu | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano |
Měkké odsávání | Ano | Neuvedeno | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano |
Vakuování nádob | Ano | Ne | Ano | Ano | Ano | Ne | Ne |
Funkce svařování | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano |
Dvojitý svar | Ano | Ano | Ne | Ne | Ano | Ano | Ne |
Hlučnost (dB) | - | - | - | - | - | - | - |
Srovnání - Další funkce, vlastnosti a rozměry vakuovaček potravin
Klarstein Foodlocker | Concept FRESH VA-0010 | Maxxo VM5000 | Steba VK 6 | Maxxo VM PROFI | Domo DO327L | Catler VS 8010 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 1 959 Kč | 1 399 Kč | 1 299 Kč | 2 716 Kč | 2 262 Kč | 1 399 Kč | 2 289 Kč |
Značka | Klarstein | Concept | Maxxo | Steba | Maxxo | Domo | Catler |
LED indikace | Ne | Ne | Ne | Ano | Ano | Ano | Ano |
Pojistka proti přehřátí | Ano | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne |
Pulsní odsávání | Ano | Ano | Ne | Ano | Ano | Ne | Neuvedeno |
Nastavitelná rychlost odsávání | Ano | Neuvedeno | Ano | Ne | Neuvedeno | Neuvedeno | Ano |
Nádoba v balení | Ano | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne | Ne |
Fólie v balení | 10 | 10 | 10 | 10 | 5 | 20 | 1 |
Řezací nůž v balení | Ne | Ne | Ne | Ano | Ano | Ne | Ano |
Výška (cm) | 7,0 | 7,4 | 9,0 | 6,5 | 11,0 | 6,5 | 12,6 |
Šířka (cm) | 34,0 | 37,0 | 36,0 | 34,0 | 40,0 | 37,0 | 42,1 |
Hloubka (cm) | 15,0 | 14,4 | 15,0 | 15,0 | 20,0 | 15,0 | 20,0 |
Hmotnost (kg) | 1,4 | 1,2 | 1,3 | 1,4 | 3,0 | 2,0 | 2,0 |
Recenze 7 nejlepších vakuovaček potravin pro rok 2024
Vítěz testu
1. Klarstein Foodlocker -1 140 Kč ve slevě
Design je jednoduchý, z nerezové oceli, která se snadno udržuje a skvěle zapadne do interiéru moderní kuchyně.
Výhody
- německá kvalita
- jednoduchý čistý design
- svary jsou těsné
Nevýhody
- koupě náhradních kapes je dost nákladná
Verdikt: V celku velmi výkonná a dostupná vakuovačka potravin v oblíbené kvalitě Klarstein.
Naše hodnocení:
Cena: 1 959 Kč
Zlevněná cena
Klarstein.cz
Recenze
2. Concept FRESH VA-0010
K tomuto zařízení je také možné dokoupit i řadu doplňkového příslušenství: fólie, dózy, zátky. Vakuovačka je v jednoduchém bílém provedení, které zapadne do interiéru jakékoli kuchyně. Jinak, produktová řada Fresh nabízí také ruční vakuovačku (VA0020), a vakuovou dózu (VA0030).
Výhody
- cena
- jednoduchá obsluha
- silná drážkovaná fólie vhodná i do mikrovlnky ak opakovanému použití
- pulzní odsávání
Nevýhody
- dražší fólie
- chybí funkce samostatného svařování bez odsávání
- nedokáže dvojitý svar
Verdikt: Tato uživatelsky oblíbená vakuovačka reálně nabízí výkon přiměřený dané cenové kategorii.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
my-Concept.cz
Detail
3. Maxxo VM5000
Se sacím výkonem 12 litrů za minutu se sice řadí k těm slabším v rámci našeho srovnávacího testu, ale taková rychlost odsávání zcela dostačuje ke zpracování potravin v běžné domácnosti.
Výhody
- možnost svaru bez odsávání
- možnost přerušení odsávání
- možnost nastavit rychlost odsávání
- různé režimy pro suché i mokré potraviny
- jednoduchá obsluha
- srozumitelný návod
- uživatelsky velmi oblíbený model
Nevýhody
- hadička není součástí balení
- na této úrovni by potěšil i integrovaný držák na roli či ořezávač
- kryt se musí opravdu dobře zavřít, v opačném případě slaběji těsní a nedokáže úplně odsát vzduch
Verdikt: Automatická vakuovačka za dostupnou cenu s velmi uspokojivým výkonem a různými režimy.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Pro náročné
4. Steba VK 6
Mezi funkce, které zařízení nabízí patří: ovladač automatického odsávání vzduchu, přerušení činnosti, pulzní funkce -> ovladatelná intenzita odsátí.
Výhody
- jednoduchá obsluha
- pevná konstrukce a kvalitní zpracování
- kvalitní svar fólie
Nevýhody
- hlučná
- nesrozumitelný návod
- chybí hadička
Verdikt: Vakuovačka možná méně známé německé značky nabízí standard, který se od ní očekává.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
5. Maxxo VM PROFI
Jedná se o plně automatické zařízení, které nabízí následující funkce: funkce rychlého marinování, funkce zabraňující deformaci křehkých a jemných potravin, tři druhy nastavení pro svar sáčků – suchý, vlhký, mokrý, funkce Sealing, funkce manuálního odsávání vzduchu pomocí (Pulse vacuum). Součástí balení je 1 role 28×30 cm, 1 role 20×30 cm a 5 kapes 22×28 cm a také praktický integrovaný držák role s řezákem. Na druhou stranu, byť nabízí i možnost vakuování nádob, ty si spolu s hadičkou musíte pořídit zvlášť. Rovněž počítejte s tím, že silnější výkon této vakuovačky se podepisuje i na mírně vyšší hlučnosti.
Výhody
- zvýšený odsávací výkon
- integrovaný držák role s řezákem
- pulzní odsávání
- tři druhy nastavení pro svar sáčků
- praktický digitální displej s přehlednými ovládacími prvky
- uživatelsky populární model (produkt roku 2018, 2019, 2020 na Heurece)
Nevýhody
- hlučnější
- vyšší cena
- pro využití v malé kuchyni je poněkud robustnější (váží až 3 kg)
Verdikt: Domácí vakuovačka s profi parametry – se zvýšeným výkonem a spoustou funkcí.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
6. Domo DO327L
Vakuovačka nabízí i funkci svařování bez odsávání. Programy pro vakuování sypkých a tekutých potravin jsou již přednastaveny, což usnadní obsluhu.
Výhody
- přednastavené automatické programy
- funkce pulzního vakuování
- možnost svaru bez odsávání vzduchu
- silný svár
- kompaktní design
Nevýhody
- menší odsávací výkon
- bez možnosti vakuování nádob
Verdikt: Vakuovačka pro domácí použití s nižším, ale stabilním, odsávacím výkonem s možností sváru i bez odsávání vzduchu.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
7. Catler VS 8010
Na druhou stranu, s odsávacím výkonem 6 litrů za minutu patří k těm nejslabším v našem testu. Takže raději dopředu počítejte s tím, že vakuování bude trvat oproti jiným modelům kvůli nízkému sacímu výkonu o dost déle.
Výhody
- součástí balení je kuchyňská váha a nůž
- možnost použití i bez el. napájení pomocí dvou AA baterií
- poradí si i s tekutinami
- elektromagnetický zámek
- nástavec na odsávání z lahví
- nastavitelná rychlost odsávání
- LED indikace
- design
Nevýhody
- vyšší cena
- malý odsávací výkon
- baterie by mohly být součástí balení
- řezák na fólii není extra povedený
Verdikt: Vakuovačka s odnímatelnou kuchyňskou váhou, kterou můžete používat i bez přístupu k elektrické síti.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Jak vybrat vakuovačku potravin
Jak jsme zmiňovali již v úvodu, primárním úkolem vakuovačky je uchovávání potravin – díky ní totiž dokážou vydržet déle čerstvé a nezkazí se tak brzy. Na trhu naleznete množství modelů pro domácí ale i komerční využití a přestože se jedná o docela nenáročné zařízení, je dobré vědět na jaké parametry a vlastnosti se zaměřit při její koupi. Pokud se v tom moc neorientujete a vakuování potravin vás opravdu zajímá, tak právě vám je určen tento článek.
Na úvod si přiblížíme, co to vlastně vakuovačka potravin je a jak funguje (+ jednotlivé typy) a později se zaměříme na její vlastnosti, které jsou z pohledu spotřebitele důležité (rozměry, sací výkon, příkon, ale také hlučnost). Nezapomeneme také na ostatní možnosti využití (doporučujeme nevynechat část o vaření Sous Vide), ale i takovou praktickou věc jako sáček či vakuovací fólii použít.
Jak vybrat vakuovačku potravin ve zkratce
- zvolte vhodný typ vakuovačky – i podle toho, jak často ji vlastně chcete používat (pro domácí účely zcela postačí externí vakuovačka, se kterou se na trhu setkáte nejčastěji)
- určitě vás musí zajímat její příkon a sací výkon – z těchto dvou parametrů vám bude například zřejmá spotřeba energie, plus ujistěte se, že jde opravdu o vakuovačku – ta musí odsávat vzduch (narozdíl od obyčejné svářečky fólií)
- sáčky jsou důležité – ještě před nákupem si zjistěte jaké sáčky/fólie lze u konkrétního modelu používat a za kolik jich seženete
- nezapomeňte na rozměry a skladnost vakuovačky – určitě zařízení nebudete používat každý den od rána do večera, proto zvažte i její rozměry a kde ji mezi tím uskladníte, k tomu patří i hmotnost zařízení, ale také délka přívodního kabelu
- další funkce – možnost vakuovat dózy, sledování teploty či pojistka proti přehřátí zvyšují funkčnost zařízení a komfort při práci (ale většinou i cenu)
Vakuovačky potravin – o co vlastně jde, rozdělení
Jak to vlastně funguje
Není to nic složitého – prodloužení životnosti potravin a zachování jejich chuti a vůně má na starosti vakuum, které v sáčku vznikne po odsátí veškerého vzduchu a jeho pevném a nepropustném uzavření. Vakuování potravin vám tedy zabrání zbytečnému plýtvání – častému vyhazování zkažených potravin.
Postup při vakuování
Součást balení každé vakuovačky je samozřejmě i návod k obsluze, takže to, jak s ní správně pracovat se dozvíte rovnou odtud. Pokud však chcete dopředu vědět jak to s používáním vakuovačky funguje, máme pro vás krátký postup – princip je víceméně stejný u každého zařízení.
- při vakuovačce s dávkovačem sáčků a integrovaným řezákem odmotáte adekvátní kus fólie a odříznete
- mezi tavicí pásy zařízení vložíte okraj sáčku
- vakuovačku zaklapnete a uděláte první svár (ovládání procesu je buď tlačítkem, nebo u jiných modelů i silnějším zatlačením víka)
- do sáčku vložíte potraviny (nebo něco jiného), které chcete zavákuovat
- jeho konec opět vložíte do vakuovačky a spustíte odsávání (tlačítkem nebo zaklapnutím) a svaříte
- to, že máte hotovo poznáte podle odsátého vzduchu nebo vás o tom bude informovat i svítící kontrolka na přístroji
Typy vakuovaček
Typ vakuovačky je pro vás důležitý z pohledu jejího použití – na trhu se totiž máte možnost setkat s modely jak pro domácí, tak i pro komerční využití. V našem srovnávacím testu a v průvodci výběrem se sice budeme bavit o vakuovačkách na pro domácí využití, ale nezaškodí pokud si povíme nyní něco víc i o ostatních.
- externí vakuovačky potravin – sáček se vkládá z otevřeného prostoru (i proto se jinak nazývají i otevřené vakuovačky), primárně slouží víceméně pouze k občasnému zpracování potravin, což je vlastně případ běžné domácnosti
- komorové – u tohoto typu se používá propracovanější technologie vakuování, do vakuovačky se vkládá celý sáček, což je například ideální řešení pro tekuté pochutiny, mají spíše profesionální využití
- zatavovací – svářečky fólií podobné těm komorovým, jsou však větší a mají propracovanější způsob zatavování (většinou pro komerční využití)
- volně stojící vakuovačky potravin – jsou to vlastně komorové vakuové baličky s velkým objemem, často mívají přidané funkce a hodí se do větších komerčních provozů
Ruční vs. automatické vakuovačky
Vakuovačky můžeme rozdělit i na základě toho, jak u nich probíhá samotný proces vakuování. Ruční vakuovačka není v pravém smyslu slova vakuovačka, která potraviny uskladňuje v sáčcích, ale speciální vakuový box nebo dóza, kde vytvoření vakua (není to ale 100% vakuum, na to pamatujte) dosáhnete například i ruční nebo elektrickou odsávací pumpičkou. Automatická vakuovačka je zařízení, které automaticky odsává vzduch a zároveň sáček (či fólii) neprodyšně uzavře – v našem testu se bavíme právě o těchto zařízeních.
Důležité vlastnosti a parametry vakuovačky potravin
Jak často vlastně chcete vakuovačku používat?
Frekvence používání nebo množství výrobků/potravin, které chcete vakuovat za den, týden nebo měsíc, determinuje typ vhodné vakuovačky . Před nákupem byste měli jasně definovat své potřeby, protože vakuovačky potravin mají různé kapacity a další vlastnosti (podívej se na typy vakuovaček). Následně se zaměřte na důležité vlastnosti a parametry – jaké to jsou?
Rozměry a skladnost vakuovačky
Před nákupem zvažte rozměry vakuovačky a kde ji budete skladovat mezi jednotlivými použitími. Některá zařízení mohou být uložena i vertikálně a šetří tak prostor. Pokud máte v úmyslu vakuovačku přesouvat z jednoho místa na druhé nebo ji vzít s sebou na dovolenou, pak malé přenosné zařízení s nízkou hmotností (většinou 1,5-2 kg) bude pro vás nejlepší.
Je však důležité vědět i to, že u snadno přenosného modelu často přichází i nízký výkon a životnost. Větší méně pohyblivé vakuovačky potravin (komorové) se sice obtížněji přesouvají z místa na místo, ale jsou schopny utěsnit více sáčků a hravě si poradí i s kapalinami.
➡️ Použité materiály
Rovněž se zamyslete nad použitými materiály – zařízení s plastovými komponenty jsou náchylnější k poškození. Ty z nerezavějící oceli mají životnost i odolnost výrazně vyšší.
➡️ Délka přívodního kabelu
Také si všímejte takové „drobnosti“ jako je délka přívodního kabelu. Ne vždy se vám totiž vakuovačku podaří umístit poblíž elektrické zásuvky, takže standardní délka 80 cm vám nemusí stačit. Poohlédněte se raději po modelu, který má přívodní kabel delší – klidně i 150 cm.
Sací výkon
Vakuovačky jsou hodnoceny podle sacího výkonu (což je vlastně schopnost vakuovačky odstranit veškerý vzduch a zajistit, aby uvnitř sáčku nezůstaly žádné vzduchové bubliny). Čím je sací výkon vyšší, tím je vakuovačka lepší. Je však také důležité vědět, že silnější stroj je také dražší. Najdete však také zařízení, která poskytují skvělý výkon za dostupnou cenu.
Obvykle se pohybuje v hodnotách 10 až 20 litrů na minutu , přičemž u modernějších zařízení máte možnost sací výkon i regulovat (ideálně i podtlak*). To se například vyplatí v tom případě, že chcete vakuovat tekutiny či potraviny s vysokým obsahem vody, případně jiné křehké potraviny, kde hrozí riziko zhmoždění.
➡️ *Podtlak
Se sacím výkonem úzce souvisí i podtlak, který vakuovačka dokáže při sání vytvořit. Čím je větší podtlak, tím méně vzduchu zůstává v sáčku, tím ideální je vakuování samotné. U většiny domácích zařízení očekávejte hodnoty 0,7-0,9 bar.
Příkon
Příkon vakuovačky jako elektrického zařízení je samozřejmě také důležitý parametr. Vypovídá o tom, kolik energie dokáže při práci spotřebovat. Čím je větší, tím je větší i spotřeba. Příkon těchto zařízení se obvykle pohybuje v rozmezí od 90-200 W u domácích vakuovaček, až po 2400 W u profi zařízení s velkým objemem a výkonem.
Sáčky
Sáčky, respektive fólie, jsou při vakuování základ. Právě v nich se totiž jednotlivé potraviny a pochutiny ukládají. Všímejte si na začátek jakého typu folie se pro vybraný model používá (u některých totiž můžete použít pouze speciální folie od konkrétního dodavatele).
No a samozřejmě nezapomeňte na maximální šířku fólie či sáčku – průměr u domácích vakuovaček je cca 30 cm. To vám napoví, jak velké porce vlastně můžete zpracovávat na 1 dávku. Ideální je, pokud vámi vyhlédnutá vakuovačka již disponuje několika fóliemi v balení. No a ještě jedna věc: natrefit můžete i na fólie, které jsou určeny k opakovanému využití.
Další funkce a vlastnosti
Vakuovačky potravin jsou obecně jednoduchá zařízení, která mají v první řadě akorát odsát vzduch a zatavit sáček. Ale i tak i u některých domácích modelů můžete očekávat některé funkce a vlastnosti navíc.
Dvojitý svar – vakuovačka zajistí jídlo v sáčku pevnějším dvojitým svarem. Díky tomu se snižuje riziko roztržení v místě svaru a je tak dosaženo i lepšího vakuování.
Režim pro samostatné zatavení sáčku – některé modely mohou sáček či fólii svařit i bez vakuování.
Měkké odsávání – odsávání je zásadní funkce každé vakuovačky, některé modely vám však umožní zpracovávat potraviny o trochu opatrněji – hlavně ty tekutého charakteru (omáčky, polévky…).
Pulsní odsávání – díky tomuto režimu lze proces vakuování ručně regulovat.
Příslušenství včetně hadice – některé základní modely mají port pro příslušnou hadici (k vakuování nádob a dóz), ale nezahrnují hadici. Doporučujeme pro ten případ poohlédnout se raději po zařízení, které se dodává s hadicí.
Uchovávání sáčků v zařízení – některé z větších vakuovaček mají prostor pro roli vakuovacích sáčků přímo uvnitř stroje. Pokud vám nevadí mírně větší rozměr, je to praktická volba. Většina menších a levnějších vakuovaček takový komfort nenabízí.
Odnímatelná komora a možnost čištění v myčce nádobí – odnímatelný zásobník vám ušetří čas i nervy při údržbě zařízení.
Elektronické sledování teploty – i takovým technologickým prvkem může být vybavena vaše vakuovačka. Obvykle v rámci citlivé vakuové pumpy. Slouží k šetrnější ochraně potravin.
Indikátory – většinou jsou to světelné diody, které vás budou informovat o probíhajícím dění, ale také o ukončení vakuování a dalších.
Pojistka proti přehřátí – důležitý bezpečnostní prvek, který zabrání nežádoucímu přehřátí přístroje.
STOP funkce – na vakuovačce může být také tlačítko, díky kterému můžete v průběhu vakuování proces zastavit.
Řezací nůž – některé solidnější vákuovačky mohou být vybaveny řezacím nožem na fólii. Jím po ukončení vakuování a po sváru, sáček jednoduše odříznete – pomocí něj tak můžete z fólie tvořit sáčky na míru.
Kuchyňská váha – některé mohou mít ve výbavě i praktickou kuchyňskou váhu.
Vakuovačka dokáže při práci vydávat poměrně silný zvuk. A přestože se nejedná o extra zdlouhavý proces (10-20 vteřin), pokud to budete dělat déle, tak vysoká hladina zvuku vás bude určitě obtěžovat. Proto přihlédněte také k tomuto parametru/vlastnosti vakuovačky.
Obvyklé hodnoty hlučnosti u vaukuovaček jsou od 50 dB do 80 dB (pouze pro lepší představu – 80 dB vydává hlučnější pračka při odstřeďování). Reálně to ale výrobce v popisu často neuvádí, hledejte tedy v recenzích od uživatelů, kteří zařízení používali.
Cena a kde koupit (+ oblíbené značky)
Cenové rozpětí vakuovaček je docela široké. Pro domácí účely často dobře poslouží také přístroj za 700-900 Kč. No sáhnout můžete i po modelech, které nabízejí něco víc než základní funkce (odsátí vzduchu a svaření fólie), to už se samozřejmě pohybujeme ve vyšší cenové kategorii tak do 3 000-3 500 Kč. No a samozřejmě profesionální vakuovačky do velkovýroby mohou stát i několik tisíc korun.
- nejlevnější vakuovačky potravin do 700 Kč – v této cenové relaci naleznete vakuovačky (svářečky fólií), které neslouží k ničemu jinému než odsátí vzduchu bez jakýchkoli přidaných funkcí či displeje
- vakuovačky od 700 do 2 400 Kč – zlatý střed, tato zařízení již mají vyšší standard, který se promítá i do větší nabídky funkcí, většina už má displej a tlačítka, díky kterým můžete vakuovat i manuálně (a regulovat odsávání například), často se jimi dá udělat i dvojitý svár či vakuovat i křehké a tekuté potraviny
- domácí top vakuovačky nad 2 400 Kč – v této cenové kategorii jsou k dispozici již o dost dražší zařízení, která nabízejí již více méně profesionální kvalitu a množství přídavných funkcí (například v kombinaci s váhou na potraviny, odsávání vzduchu ze sklenic…), bývají i o dost výkonnější a obvykle ne příliš hlučné
Kde je koupit
Určitě si vyberte některého z ověřených a důvěryhodných prodejců (platí jak pro kamenné provozy, tak i jednodušší nákup na internetu) například jako je Alza, Nay, Datart, Okay, Mall či Planeo, případně specializované obchody a eshopy zaměřené na kulinářství a kuchyni.
Také můžete využít služeb portálu Heureka, kde si dokážete nejen porovnat ceny jednotlivých modelů v obchodech, přečíst recenze zákazníků, ale již i přímo nakoupit. Pokud preferujete výhodnou koupi, můžete zkusit i bazoš nebo jiný e-bazar, kde opravdu můžete narazit na výhodnou nabídku (vakuovačka potravin se v domácnostech zvykne opravdu méně často než jiné spotřebiče, takže se zvyknou prodávat dokonce i minimálně používané). Otázka ale zní, jestli půjde i o důvěryhodného prodejce a zařízení bez skrytých závad.
Značky vakuovaček potravin
V každém odvětví jsou některé konkrétní značky nebo výrobci známější než jiní. Důvodem není to, že jsou na trhu delší, nebo jejich společnost je větší, ale proto, že vyrábějí výrobky vysoké kvality. Při nákupu vakuovačky potravin je rozumnější koupit výrobek renomovaného výrobce než od toho méně známého. Je to důležité pro lidi, kteří si kupují první vakuovačku a nevědí, co hledat. Pojďme si jich teď pár představit:
Vakuovačky potravin Sencor
Sencor je velmi známá značka domácí spotřební elektroniky a v nabídce má i vakuovačky v kvalitním provedení. K dispozici opravdu široký výběr modelů a samozřejmě také kompletního doplňkového zboží a náhradních dílů.
Vakuovačky potravin Maxxo
Kvalitní vakuovačky potravin má „na svědomí“ i značka Maxxo. Zařízení této značky dokonce patří mezi nejvyhledávanější. Očekávat můžete nejen dobrý design a velmi dobré zpracování, ale v první řadě přesný a kvalitní proces vakuování.
Vakuovačky potravin Concept
Concept je známý svými produkty zaměřenými na kuchyni a v jeho nabídce je několik zajímavých modelů vakuovaček potravin. Ty jsou mimo jiné charakteristické jednoduchým ovládáním a možnostmi nastavení.
Vakuovačky potravin ETA
ETA je známá česká značka elektrospotřebičů, která má v nabídce také několik modelů vakuovaček potravin. Strohý a jednoduchý design v sobě skrývá plně automatický chod zařízení a řadu doplňkových funkcí a příslušenství.
5 důvodů proč si pořídit vakuovačku potravin
Vakuovačky potravin zažily svůj největší boom v pozdních 90. letech a na začátku tisíciletí a pak se trochu vytratily do pozadí kulinářského světa. Až do té doby, než se technologie vaření s názvem Sous Vide před několika lety nestala horkým trendem. Vakuovačky potravin se v profesionálních kuchyních používaly běžně, ale začaly se masově prodávat i pro domácí sousvidování. Pokud jste se již obhlíželi po vakuovačce ať už pro Sous Vide nebo něco jiného, máme pro vás pár dobrých důvodů proč se vyplatí jednu si pořídit.
1. Uchovávání potravin
Když se domácí vakuovačky staly oblíbenými v devadesátých letech minulého století, jedním z klíčových důvodů jejich koupě bylo, že jste mohli ve velkém nakupovat výrobky rychle podléhající zkáze, například maso nebo sýry a ochránit to, co nespotřebujete hned. Nákup ve větších položkách je často nákladově mnohem efektivnější, zejména pokud jde například o maso. Dnes je to stále jeden z nejhlavnějších důvodů k pořízení vakuovačky.
⭐ Snížení rizika zkažení potravin
Vzduch je největší nepřítel udržování kvality potravin v průběhu času. Kyslík umožňuje růst plísním, což je důvod, proč například otevřený blok sýra v plastovém obalu je po několika týdnech (i dříve) chlupatý a zelený. V mrazničce se vzduch, který přichází do kontaktu s jídlem, dehydratuje a oxiduje, což způsobí popáleniny mrazem. Vysajte co nejvíce vzduchu a snížíte všechna rizika.
Vakuování potravin rovněž poskytne ochranu, která minimalizuje pravděpodobnost kontaminace potravin přímo manipulací, nebo nepřímo prostřednictvím křížové kontaminace jinými potravinami v kuchyni.
⭐ Skladování vakuovaných potravin
Klíčem k tomu, abyste zůstali v bezpečí, dokonce i u vakuovaných potravin, je zajistit, aby vaše maso bylo chlazené nebo zmražené. V praxi může být riziko listerie nebo botulismu ve vakuově balených potravinách sníženo jednoduše zmrazením nebo zmrazením po vakuování. Teplota skladování je pak rozhodující – měla by být vždy nižší 5 °C, přičemž při skladování delším než několik dní je doporučená teplota 2 °C.
⭐ Potraviny, které se hodí k vakuování
Maso – vakuováním jednoduše prodloužíte životnost masa. Plus, velmi dobře se tímto způsobem dokáže namarinovat. Odsátí vzduchu ze sáčku totiž způsobí, že póry v mase se více otevřou a lépe vstřebou chuť a šťávu.
Ovoce a zelenina – vakuováním dokážete uskladnit množství přebytků z vlastní zahrádky, dáte je zamrazit a hned máte k dispozici velkou porci čerstvých vitamínů i v zimě.
Sýr – větší balení sýra, které hned nespotřebujete jednoduše rozdělte na menší kousky a zavakuujte je. Takto máte tuto pochoutku uchovanou i s její typickou vůní a nezměněnou chutí.
Houby a bylinky – houby se mají vakuovat již zpracované (sušené, naložené v nálevu…), ne čerstvé, bylinky je třeba před vakuováním určitě usušit.
Pečivo – absence vzduchu v sáčku zabrání rychlému ztvrdnutí pečiva i chleba.
Hotová jídla – vakuovačka vám dokonce umožní snadno uskladnit i hotová jídla a uvařené pokrmy – například polévky, omáčky, přívarky a další.
Skleněné sklenice – Jak jsme již zmínili, některé vakuovačky disponují speciálním nástavcem, který umožňuje odsátí vzduchu z nejrůznějších typů nádob, i skleněných – takže klidně tak můžete ošetřit své zavařeniny, domácí džemy či dokonce víno.
⭐ Kdy naopak vakuovačku spíše nepoužít
Nedoporučujeme vakuování věcí, které jsou příliš jemné, jako například více kusů ryb, protože se rozmačkají. Také zvažte vynechání jídel, která potřebují trochu vzduchu – například hamburgery. Pokud svůj burger uchováte vakuováním, skončí s texturou šunky a ne šťavnatým masovým „koláčem“, a to byste asi nechtěli. Rovněž byste měli být opatrní při vakuování kapalin. Nejjednodušší způsob, jak vakuově uchovat kapalinu, je zmrazit ji. Chcete vakuovat polévku? Nejprve ji zmrazte. Chcete přidat marinádu na maso? Stačí ji zmrazit v zásobníku na led, poté hodit do sáčku pár kostek marinády a vakuovat.
Některé potraviny se vakuovat nemají z důvodu obsahu anaerobních bakterií, které profitují i bez přístupu vzduchu a mohou představovat potenciální zdravotní riziko. Týká se to potravin a pochutin jako je například česnek, syrové houby, měkké sýry (niva, brie, camembert, ricotta a další měkké a nepasterizované sýry), ale také čerstvě uvařené zeleniny (ta se doporučuje vakuovat až při pokojové teplotě).
⭐ Pár tipů jak správně vakuovat
Pokud chcete vědět jak správně vakuovat, tak se vám určitě sejde pár tipů a triků, které vám při tom dozajista přijdou vhod:
- při vakuování ryb a různého masa se vyplatí do sáčku vložit i papírový ubrousek, který přebytečnou tekutinu odsaje.
- tekuté pokrmy jako jsou omáčky či polévky před vakuováním nejprve zmrazte
- myslete také na to, že zavákuované potraviny, které uskladníte v mrazničce, snadno zvýší svůj objem
- mezi palačinky, jemné tenké koláče a sušenky vkládejte svačinový papír – neslepí se vám
- tvrdá zelenina (cokoli z brukvovitých například) se vakuuje ideálně alespoň částečně tepelně upravená
- potraviny z mraženého zavákuovaného balíčku již nikdy opakovaně nevákuujte a nezamrazujte
⭐ Přirozená trvanlivost vs. trvanlivost vakuovaných potravin
Přirozená trvanlivost potravin je samozřejmě kratší než u těch zavákuovaných a pohybuje se nejčastěji plus minus v rozmezí 4 až 10 dní. Správným procesem vakuování jim trvanlivost docela značně prodloužíte. O kolik? Pro ilustraci přidáváme srovnání trvanlivosti některých potravin v přirozeném a upraveném stavu vakuováním:
- CHLÉB v klasickém balení: 2-3 dny
- ČAJ/KÁVA v klasickém balení: 2-3 měsíce
- OŘECHY v klasickém balení: 6-8 měsíců
- HOVĚZÍ MASO: 3-4 dny
- VEPŘOVÉ MASO: 4-7 dní
- TVRDÝ SÝR v klasickém balení: 15-20 dní
- ZELENINA v klasickém balení: 2-7 dní
- RYBY v klasickém balení: 1-3 dny
- ve vakuovém balení: 7-8 dní
- ve vakuovém balení: 12 měsíců
- ve vakuovém balení: 2 roky
- ve vakuovém balení: 30-40 dní
- ve vakuovém balení: 14-21 dní
- ve vakuovém balení: 40-60 dní
- ve vakuovém balení: 7-14 dní
- ve vakuovém balení: 4-5 dní
2. Sous Vide vaření
Sous-Vide vaření nebo vakuové vaření je kulinářská technika, která je v současnosti velmi oblíbená. Sous-vide (z francouzského „pod vakuem“, čti suvíd) je technika, která udržuje celistvost jídla, vařením v hermeticky uzavřených plastových sáčcích a ponořením do vody na přesně kontrolované a nízké teplotě po dlouhou dobu. Teplota a doba vaření se liší dle požadavků produktu.
Vaření Sous vide využívá přesného řízení teploty s cirkulací, aby bylo dosaženo výsledků, kterých nedokážete dosáhnout jinými způsoby vaření. Důvod? Při použití tradičních způsobů vaření nemáte kontrolu nad teplotou. V důsledku toho je velmi obtížné a časově náročné uvařit skvělé jídlo. Jídlo se na vnější straně příliš zahřeje, a jen malá část uprostřed, dosahuje požadované teploty. Potraviny ztrácejí chuť, snadno se převaří a končí se suchou a žvýkavou texturou.
Vakuování je také vynikající při předpřípravě jídel – ať už na celý týden nebo na večeři. Řekněme, že chcete uvařit nějaká kuřecí stehna technologií sous vide a dokončit je na grilování s přáteli. Stehna si připravíte suvidováním a vložíte je přímo do ledničky, dokud není čas jít na gril asi na 10 minut.
3. Suché vakuování ve sklenicích
Pro suché ingredience, které se rychle kazí a používáte z nich jen malá množství – myslíme nyní na koření, ořechy, kvasnice – vakuování v sáčku není zrovna nejefektivnějším způsobem, jak je zachovat. Místo toho zkuste uzavřít vakuem skleněnou sklenici na zavařování. K vakuovačkám si můžete dokoupit příslušenství, které je kompatibilní s různými nádobami a skleničkami. Výhodou je, že nádobu můžete otevřít, vyjmout to, co potřebujete a snadno ji znovu uzavřít.
4. Zachování kvality vína
Ano, i tohle vakuovačka dokáže! Pomocí vhodného nástavce na hrdlo láhve můžete znovu uzavřít otevřené láhve vína, abyste jejich kvalitu uchovali na později. Jen je nepoužívejte se šumivými víny. Vakuovačka vytáhne veškerý vzduch, což způsobí, že šumivé nápoje nebudou šumivé. Tyto nástavce slouží také ke konzervování olejů a octů, především domácích olejových směsí a drahých speciálních produktů, kterými nechcete plýtvat.
5. Vakuovačka nejen na potraviny
Dokumenty
Mimo kuchyň může vakuovačka ochránit životně důležité dokumenty proti poškození vodou v případě záplavy nebo prasklého potrubí. Shromážděte jakékoli dokumenty, které nepoužíváte pravidelně, ale je důležité, aby byly s vámi v případě nouze. Rozdělte je například takto: pojistné smlouvy, akcie a dluhopisy, cenné fotografie, rodné a oddací listy, vysvědčení a diplomy. Každou hromádku uzavřete v samostatné kapse. To je ochrání před vlhkostí, hmyzem a všeobecným opotřebením. Pokud je potřebujete chytit a jít, nebude žádný last-minute stres, abyste je zabalili do něčeho, co dokáže odolávat počasí. Některé dokumenty stojí za to uzavřít samostatně, takže si je můžete přečíst, aniž byste museli otevřít sáček a třídit papíry.
Kovy
Od střeliva po jemné stříbro, vystavením vzduchu a vlhkosti, kovy v průběhu času „zajdou“ a korodují. Můžete použít vakuovačku na ochranu lesku stříbrných příborů a ušetříte spoustu času, které byste strávili leštěním. Před vakuováním zabalíte příbory do tkaniny nebo do hrubého papíru, aby vidličky nebo ostré hrany nože nepropíchly vakuový sáček. Chcete-li chránit střelivo, ujistěte se, že používáte pouze funkci svařování, ne vakuum a svařování.
Semena
Proč utrácet peníze za drahá semena, když si můžete posbírat vlastní ze zahrady a uchovat je? Stačí napsat jejich údaje na kartu – o jaké jde, datum jejich sběru – a zapečetit je do kapsy. Balíte-li malá semena, možná je vakuum vysaje z vaku. Abyste tomu zabránili, vložte semínka do kávového filtru (ujistěte se, že je to nebělený papír) a poté vakuujte.
Nejčastější dotazy (FAQ)
O vakuovačkách potravin jste opravdu získali množství informací, přesto se najde prostor pro odpovědi na některé otázky uživatelů, které se nám podařilo nasbírat z internetových diskusí a fór. Zde jsou:
❓ Jakou vakuovačku vybrat, když chceme pravidelně vakuovat?
Pro pravidelné vakuování se bude hodit silnější vakuovačka se sacím výkonem přibližně 20 litrů za minutu. Méně náročným docela postačí sací výkon 10 až 15 litrů. Rovněž oceníte funkci vakuování nádob a také možnost měkkého odsávání, což se hodí na tekuté či křehké potraviny. Samozřejmě se to ovšem podepíše na ceně zařízení, ale při pravidelném používání se tato nevýhoda rychle smaže.
❓ Mohou se vakuovat i křehké potraviny?
Zmiňovali jsme to již dříve – na trhu dostanete modely, které pohodlně zavakuují a nezdeformují přitom i křehké potraviny jako jsou dorty a podobně. Díky funkci měkkého odsávání.
❓ Jaká je vlastně správná velikost fólie?
Standardní šířka fólie je 30 cm, každopádně u každého zařízení máte velikost folie uvedenou výrobcem. Některé modely fungují i s fóliemi jiných značek, vyplatí se zjistit předem, jak je na tom váš vybraný model.
❓ Dá se jídlo ve fólii opravdu vařit?
Ano, reálně se v nich vaří i ve vychycených restauracích. Metoda Sous Vide, neboť tak se jmenuje, je již světoznámá a využívá se hojně i v domácnostech, ve kterých se najdou nároční kulináři. Pozor, jde ale pouze o vaření ve vodní lázni – vystavit sáčky s potravinami vysoké teplotě v troubě se logicky nedoporučuje.
❓ Dají se fólie recyklovat?
Závisí na značce, ale dá se říci, že recyklovatelné fólie (sáčky) seženete bez větších problémů. A přestože nejde rovnou o snižování odpadu, ale alespoň se s ním zachází zodpovědněji. Existují ještě i zesílené fólie, které lze používat opakovaně. Pokud jste striktně proti jednorázovým fóliím, tak dlouhodobě můžete používat také vakuovací nádoby a dózy. A ještě se lze někde v zahraničních eshopech setkat se silikonovými fóliemi či dokonce kompostovatelnými kapsami.
Rozhovor s Tomášem Zezulem, produktovým manažerem elektroprodejny Datart
O vakuovačkách jsme si popovídali i s panem Tomášem Zezulem, produktovým manažerem elektroprodejen datart.
👉 Co by podle vás měl splňovat ideální model vakuovačky potravin pro domácí využití párkrát do týdne?
Tomáš Zezula: Jednodušší model, který není často používán v domácnosti, by měl mít kromě spolehlivého odsávání a svařování také kompaktní rozměry, aby se dal snadno uskladnit.
👉 Jaké potraviny lze takto zpracovávat? Které jdou úplně jednoduše, a se kterými se člověk „zabaví“? Co všechno se dá s takovou vakuovačkou ještě dokázat? A musí se to striktně týkat pouze potravin?
Tomáš Zezula: Zpracovávat se může maso, pečivo, ovoce, zelenina, houby a podobně. Vakuovačka může být použita i na kosmetické přípravky, a to především během cestování, aby nedošlo ke znečištění zavazadel.
👉 Pokud bychom chtěli zpracovat i křehké potraviny bez narušení jejich struktury, případně i tekuté potraviny, zvládne to i základní model vakuovačky, nebo ta by měla disponovat nějakou speciální funkcí?
Tomáš Zezula: Potraviny a tekutiny, které vyžadují větší opatrnost, bychom měli zpracovávat kvalitnější vakuovačkou, která má silnější odsávání a hlavně lepší svařování, ideálně dvojité.
👉 Jak se orientovat v nabídce doplňkového sortimentu – to znamená hlavně sáčky a fólie, jaké jsou možnosti? Záleží také na výrobci, nebo je lze používat univerzálně?
Tomáš Zezula: Doporučuje se používat doplňky podle návodu výrobce. Všichni výrobci již dnes dodávají vlastní sáčky i fólie.
Mohlo by vás mohlo zajímat i:
- Test nejlepších sušiček ovoce a potravin + recenze a návod jak vybrat
- Vybíráme zavařovací hrnce – jak na to + srovnávací test
- Vybrali jsme několik zajímavých termosek a termohrnků, které si pořídit?
- Porovnali jsme nejlepší přenosné autochladničky
- Potraviny do zásoby? Seznam potravin, které byste měli mít v případě krize doma určitě, a které ani ne
Zdroje informací a zajímavé odkazy
- 6 reasons to get a vacuum sealer (that aren’t just food storage) – https://www.cnet.com/
- Should I Vacuum Package Food at Home? – https://nchfp.uga.edu/publications/uga/vacuum_packaging.html
- Vacuum packing – https://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_packing
- Health Benefits of Sous Vide Cooking – https://anovaculinary.com/sous-vide-health-benefits/
- Sous-vide tabulky vaření – teploty a časy – https://www.sousviderecepty.cz/sous-vide-tabulka-teplot-a-casu/
Do testu jsme vybrali Vakuovačky potravin pouze z ověřených eshopů
Mohlo by vás zajímat
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Melounové slupky - nebo 5 skvělých receptů (i na zavařování) a další tipy na jejich použití, už je nikdy nevyhodíte
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Poradíme vám, který IPL epilátor si v 2024 vybrat, porovnali jsme 1 nejprodávanějších
- Recenze Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ WiFi – tichá mobilní klimatizace do každé domácnosti
- Filtry do čističek vzduchu - víte jaký potřebujete do té své?
- Velký test a recenze 10 nejlepších parních hrnců za rok 2024, recenze chválí Tefal a Russell Hobbs + jak si vybrat