Nejlepší vařená kukuřice – jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit

Erik Havlík Téma
30. října 2024 0

Vařená kukuřice je skvělá zejména v létě, kdy se k nám dostane čerstvá. A v zimě si bez ní mnozí neumí představit vánoční trhy. Její příprava je jinak velmi jednoduchá, vyžaduje jen několik základních kroků, abyste dospěli k její nejlepší chuti. V tomto článku vám proto prozradím, jak správně vybrat kukuřičné klasy, jak je připravit na vaření a v neposlední řadě i to, jaká je ideální doba jejího vaření.

Nejlepší vařená kukuřice je ta kterou si sami připravíte

Vařená kukuřice vždy byla a stále je oblíbenou přílohou či samostatným jídlem v mnoha domácnostech. Ideálně v letních měsících, kdy je kukuřice nejčerstvější. Kukuřice je lehce stravitelná, chutná a plná vitamínů, takže se jí můžete bez obav sytit během pikniků, domácích grilovaček nebo rodinných oslav. Vaření kukuřice je navíc rychlé a jednoduché, takže každý kdo hledá chutný, ale nenáročný recept, by měl být nadmíru spokojen.

 

Jaký je ověřený recept na vařenou kukuřici

Nejprve vyberte správné klasy

K vaření vybírejte čerstvé, mladé klasy s pevnými zrny a jasně zelenými slupkami. Zralá kukuřice by měla mít mléčně bílá nebo žlutá zrna. Kukuřici s vysušenými či příliš hnědými konci se raději obloukem vyhněte.

Příprava kukuřice na vaření

Před vařením odstraňte vnější listy a hedvábná vlákna. Klas očistěte, opláchněte vodou a můžete jej rozříznout na menší části, chcete-li urychlit proces vaření nebo lépe uskladnit zbytky.

Jak dlouho se má kukuřice vařit

Připravenou kukuřici můžete vložit do vhodného hrnce se studenou vodou, tak aby byly všechny klasy ponořeny. Doba vaření kukuřice závisí na její čerstvosti a velikosti klasů. Nejčerstvější kukuřici vařte 5 až 10 minut v mírně osolené vodě (pokud chcete zcela křehká uvařená zrna, tak vodu nesolte – dochutíte ji až na talíři). Starší klasy se pak vyplatí vařit cca 12 až 15 minut. Kukuřice je hotová, když jsou její zrna měkká a šťavnatá, což velmi rychle zjistíte pomocí vidličky.

 

Co se zbývající vařenou kukuřicí

Pokud vám po vaření pár klasů kukuřice zůstane, můžete ji velmi snadno skladovat v chladničce až na 3 dny. Takové „zbytky“ pak použijte do salátů, polévek, nebo si ji ugrilujte s kořením, čímž získá další rozměr chuti.

 

Praktické shrnutí na závěr

Při vaření kukuřice je nejdůležitější za prvé: vybrat čerstvé klasy, a za druhé: správně je připravit a hlavně nepřevařit. S minimem úsilí si tak dokážete připravit výbornou přílohu, která je zdravá, chutná a hodí se k různým jídlům.

💡 TIP CestakBydlení: další skvělé recepty na našem webu

Jak se vám líbil tenhle článek?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu CestakBydlení. Jelikož mě toho hodně zajímá, vím i toho dost přenést do svých článků, které se snažím připravovat tak, abyste z nich měli opravdový požitek – to znamená, abyste si je v první řadě užili, dozvěděli se něco nového a jelikož se věnuji i naším srovnávacím testům, věděli na co se při výběru jednotlivých produktů zaměřit.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *