Zavařená cuketa – 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní

Erik Havlík Téma
20. července 2024 0

Cuketa se dá zavařovat na „sto způsobů“. I to svědčí o její velké oblíbenosti v našich kuchyních. Já jsem se rozhodl, že vám těch receptů sem nasoukám rovnou deset. Určitě si z nich vyberete ten nejlepší. Nebo je vyzkoušíte všechny? Ať se líbí – zavařená cuketa „forever“…

Na úvod pár slov o cukety samotné

Cuketa, alias „zucchini“, je druh dýně (Cucurbita), která má velké dlouhé válcovité plody. Hladká slupka může mít různou barvu od tmavě zelené, přes žlutozelenou až po zcela žlutou barvu, uvnitř s jemnou světlou dužninou. Je to nízkokalorická zelenina, která je bohatá na vitamíny a minerály . Obsahuje vitamíny C a A, draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Má také vysoký obsah vody. Cuketa je tedy všestranná, výživná a hlavně chutná zelenina, která najde uplatnění v každé kuchyni.

 

Proč zavařovat cuketu

Cuketu si můžete připravit hned začerstva, ale pokud se vám v zahradě podařila velká úroda, zavařená cuketa je ideální řešení jak si chutnou porci vitamínů dopřát i přes zimu . Dá se pak použít pro různé způsoby: jako příloha, v salátech, do polévek nebo jako součást různých jídel. Při jejím zavařování můžete experimentovat s různými kořeninami a bylinkami. Můžete připravit pikantní, sladkokyselou či bylinkovou verzi, čímž svou kuchyni obohatíte o jedinečné chutě.

 

Zavařená cuketa, toto je 10 nejlepších receptů

Takže už víme proč, pojďme se nyní podívat na to, jak cuketu správně zavařovat . Receptů na zavařenou cuketu je velmi mnoho. Já jsem si pro vás připravil 10 podle mě nejlepších . Ať už to bude zavařená cuketa na slano nebo na sladce, nebo na kyselo, či pikantní notu – každý si zde najde ten svůj podle chuti.

 

1. Zavařená cuketa s rajčaty

Zavařená cuketa s rajčaty je výborná jako příloha k masu, součást různých salátů nebo jednoduše podávaná na toastech či jako součást teplých jídel.

Ingredience

  • 1 kg cukety
  • 1 kg rajčat
  • 2 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 1/2 čajové lžičky sušeného oregana a 1/2 čajové lžičky sušené bazalky (volitelné)
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku octa (nejlépe jablečného nebo vinného)
  • voda podle potřeby

Postup

Cukety a rajčata dobře omyjte. Cukety nakrájejte na kostičky nebo plátky, rajčata na menší kousky. Cibuli nakrájejte na jemné plátky a česnek nasekejte nadrobno. Zavařovací sklenice a víčka omyjte v horké vodě nebo je nechte projít cyklem v myčce nádobí. Před použitím je nechte vysušit na čistém ručníku.

Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezměkne a nechytí zlatou barvu. Přidejte nakrájenou cuketu a rajčata. Vařte na mírném ohni, dokud cuketa a rajčata nepustí šťávu a nezměknou (přibližně 10-15 minut). Přidejte sůl, cukr, mletý pepř, oregano a bazalku. Promíchejte a pokračujte ve vaření dalších 5 minut. Přilijte ocet a zamíchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody, aby bylo dosaženo požadované konzistence.

Horkou směs opatrně nalévejte do sterilizovaných sklenic, nechávejte přibližně 1 cm volného prostoru od vrchu. Okraje sklenic otřete čistou utěrkou a pevně uzavřete víčky. Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vařte na mírném ohni přibližně 15-20 minut od sevření. Nakonec opatrně vyjměte sklenice z hrnce a nechte je vychladnout na kuchyňské utěrce nebo mřížce. Po vychladnutí zkontrolujte, zda jsou všechny sklenice dobře uzavřeny (víčka by měla být vtažena dovnitř). Skladujte na tmavém a chladném místě.

Zavařená cuketa s rajčaty

 

2. Cuketa s paprikou

Zavařená cuketa s paprikou je výborná jako příloha k masu, do salátů, jako součást sendvičů nebo jen tak na chléb.

Ingredience:

  • 1 kg cukety
  • 500 g papriky (můžete použít červenou, žlutou nebo zelenou)
  • 2 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 1/2 čajové lžičky sušeného oregana a bazalky (volitelné)
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku octa (nejlépe jablečného nebo vinného)
  • voda podle potřeby

Postup

Cukety nakrájejte na kostičky nebo plátky, papriky očistěte a nakrájejte na proužky nebo kousky. Cibuli nakrájejte na jemné plátky a česnek nasekejte nadrobno. Jak na přípravu směsi? Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezměkne. Přidejte nakrájenou cuketu a papriky. Vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne (přibližně 10-15 minut). Přidejte sůl, cukr, mletý pepř, a pokud chcete i oregano a bazalku. Promíchejte a pokračujte ve vaření dalších 5 minut. Přilijte ocet a zamíchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody, aby bylo dosaženo požadované konzistence. Naplňte sklenice a můžete zavařovat (cca 15-20 minut).

 

3. Zavařená cuketa jako kyselé okurky

Zavařená cuketa připravená jako kyselé okurky je výborná jako příloha k různým jídlům, do salátů, sendvičů nebo jako zdravý snack.

Ingredience

  • 1 kg cukety
  • 1 litr vody
  • 500 ml octa (nejlépe jablečného nebo vinného)
  • 100 g cukru
  • 50 g soli
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce hořčičných semínek
  • 1 polévková lžíce pepře na nakládané okurky (volitelné)
  • kopr, bobkový list (volitelné)

Postup

Cukety omyjte a nakrájejte je na tenké plátky nebo kousky, podobně jako byste krájeli okurky na nakládání. Máte-li malé cuketky, můžete je nakrájet na kolečka nebo podélně na čtvrtiny. V hrnci přiveďte vodu, ocet, cukr a sůl k varu. Míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Pokud chcete, můžete přidat pepř na nakládané okurky pro extra chuť. Na dno sterilizovaných sklenic položte kopr, česnek, hořčičná semínka a bobkový list. Sklenice naplňte nakrájenou cuketou. Zalijte horkým nálevem a pevně uzavřete víčky. Zavařenou cuketu nechte alespoň 2-3 týdny odležet, aby se chutě dobře propojily.

Zavařená cuketa jako kyselé okurky

 

4. Marinovaná cuketa

Marinovaná cuketa je vynikající jako příloha k masu, součást salátů nebo jako samostatný snack. Je také skvělá na sendviče nebo do různých studených předkrmů.

Ingredience

  • 1 kg cukety
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 250 ml bílého vinného octa
  • 250 ml vody
  • 100 g cukru
  • 1 čajová lžička celého pepře
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 1 čajová lžička koprových semínek (nebo sušeného kopru)
  • bobkový list

Postup

Příprava zeleniny :

Umyjte cukety a nakrájejte je na tenké plátky nebo kousky. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Papriku očistěte a nakrájejte na proužky. Česnek nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte nakrájenou cuketu, cibuli, papriku, česnek a sůl. Nechte směs odstát přibližně 1-2 hodiny, aby zelenina pustila šťávu. V hrnci pak přiveďte k varu ocet, vodu, cukr, pepř, hořčičná semínka a koprová semínka. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs zeleniny důkladně sceďte a naplňte jí sterilizované sklenice. Na vrch každé nádoby přidejte bobkový list. Zalijte horkým nálevem a pevně uzavřete víčky. Zavařujte na mírném ohni přibližně 10-15 minut. Zavařenou marinovanou cuketu nechte alespoň 2-3 týdny odležet, aby se chutě dobře propojily.

 

5. Cuketa jako ananasový kompot

Zavařená cuketa připravená jako ananasový kompot bude výborná jako náhrada ananasu v různých receptech. Můžete ji použít do koláčů, salátů, dezertů nebo si ji jednoduše můžete dopřát jen tak.

Ingredience:

  • 1 kg cukety
  • 1 litr vody
  • 500 g cukru
  • cca 500 ml ananasového džusu
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička kyseliny citrónové (volitelné, pro lepší zakonzervování)

Postup:

Umyjte cukety a oloupejte je. Pokud mají velká semena, odstraňte je. Nakrájejte cukety na kousky velikosti podobné ananasovým kouskům nebo na plátky. V hrnci přiveďte vodu, cukr, ananasový džus a citrónovou šťávu k varu. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Do nálevu můžete přidat také kyselinu citrónovou. Nakrájenou cuketu vložte do vařícího nálevu a vařte přibližně 5-7 minut, dokud cuketa nezměkne, ale stále zůstane pevná. Sklenice naplňte horkou cuketou a zalijte je horkým nálevem. Otřete okraje sklenic čistou utěrkou a pevně uzavřete víčky. Zavařujeme tradičně 15-20 minut.

Cuketa jako ananasový kompot

 

6. Pikantní zavařená cuketa

Pikantní zavařená cuketa je vynikající jako příloha k masu, do sendvičů, salátů, výborná je i jako samostatná pikantní „jednohubka“.

Ingredience

  • 1 kg cukety
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2-3 čerstvé chilli papričky (dle chuti)
  • 250 ml bílého vinného octa
  • 250 ml vody
  • 100 g cukru
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 1 čajová lžička celého pepře
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 1 čajová lžička sušeného kopru nebo koprových semínek
  • 1 čajová lžička červených chilli vloček (volitelné, pro extra pikantnost)

Postup

Cukety omyjte a nakrájejte je na tenké plátky nebo kousky. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Čili papričky nakrájejte na kolečka nebo je nasekejte nadrobno. V hrnci přiveďte k varu ocet, vodu, cukr, sůl, pepř, hořčičná semínka, kopr a červené chilli vločky (pokud je hodláte použít). Míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Nakrájenou zeleninu (cuketu, cibuli, papriku, česnek a chilli papričky) vložte do vařícího nálevu a vařte přibližně 5-7 minut, dokud zelenina nezměkne, ale stále zůstane pevná. Sklenice naplňte horkou zeleninou, zalijte je horkým nálevem a pevně uzavřete víčky. Vařte na mírném ohni přibližně 10-15 minut od bodu varu. Pikantní zavařenou cuketu pak nechte alespoň 2-3 týdny odležet, aby se chutě dobře propojily.

 

7. Cuketová povidla

Cuketová povidla je vynikající na chléb, do koláčů, jako přísada do jogurtu nebo na palačinky. Jeho jemná chuť se výborně hodí k různým sladkým i slaným pokrmům.

Ingredience

  • 1 kg cukety (po očištění a odstranění semen)
  • 500 g cukru (množství může být upraveno podle chuti)
  • šťáva ze 2 citronů
  • 1 vanilkový lusk (volitelné)
  • 1 skořicová hůlka (volitelné)

Postup

Cukety omyjte, oloupejte je a odstraňte velká semena, poté ji nakrájejte na malé kostičky. Vložte nakrájenou cuketu do velkého hrnce. Přidejte cukr a citrónovou šťávu. Pokud používáte vanilkový lusk, rozřežte jej na polovinu, vyškrábejte semínka a přidejte je spolu s luštěm do hrnce. Přidejte i skořicovou hůlku. Směs přiveďte k varu na středním ohni. Potom snižte teplotu a nechte jemně vařit asi 30-40 minut, dokud cuketa nezměkne a směs se nezahustí. Občas promíchejte, aby se nic nepřichytilo na dno hrnce. Chcete-li hladší povidla, můžete směs rozmixovat ponorným mixérem . Nebo směs nechte trochu vychladnout a poté ji rozmixujte v mixéru .

Pokud je povidla příliš řídká, pokračujte v vaření, dokud nedosáhne požadované konzistence. Je-li příliš hustý, můžete naopak přidat trochu vody nebo citrónové šťávy. Horkou povidlu nalijte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky. Vařte na mírném ohni přibližně 10-15 minut. Povidla po vychladnutí skladujte na tmavém a chladném místě. Povidla můžete začít konzumovat ihned, ale lepší bude až po několika týdnech, kdy se chutě dobře propojí.

Cuketová povidla

 

8. Strouhaná zavařená cuketa – čalamáda

Strouhaná zavařená cuketa jako čalamáda je vynikající jako příloha k masu, do salátů, sendvičů nebo jako samostatný snack. Tento recept vám umožní vychutnat si cuketu v chutné, sladkokyselé marinádě po celý rok.

Ingredience

  • 1 kg cukety
  • 2 velké cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 500 ml bílého vinného octa
  • 500 ml vody
  • 200 g cukru
  • 1 čajová lžička celého pepře
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 1 čajová lžička koprových semínek (nebo sušeného kopru)

Postup

Umyjte cukety a nastrouhejte je nahrubo. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Papriky očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Česnek nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte nastrouhanou cuketu, nakrájenou cibuli, papriky, česnek a sůl. Nechte směs odstát přibližně 1 hodinu, aby zelenina pustila šťávu. Potom směs dobře sceďte. V hrnci přiveďte k varu ocet, vodu, cukr, pepř, hořčičná semínka a koprová semínka. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Scezenou zeleninovou směs důkladně natlačte do sterilizovaných sklenic. Zalijte horkým nálevem a uzavřete víčky. Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vařte na mírném ohni přibližně 15-20 minut od bodu varu.

 

9. Cuketové čatní

Cuketové čatní je vynikající jako příloha k masu, sýrům, do sendvičů nebo jako přísada do různých jídel. Jeho sladkokyselá a kořeněná chuť dodá jídlům unikátní nádech.

Ingredience

  • 1 kg cukety
  • 2 středně velké cibule
  • 2 jablka
  • 2 červené papriky
  • 3-4 stroužky česneku
  • 250 g hnědého cukru
  • 250 ml jablečného octa
  • 100 g rozinek
  • 1 polévková lžíce mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce kari koření
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového ořechu
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

Umyjte cukety a nakrájejte je na malé kostičky. Cibuli, jablka a papriky také nakrájejte na malé kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. V hrnci s tlustým dnem roztopte cukr na středním ohni, dokud se nezačne karamelizovat. Dávejte pozor, aby se nespálil. Do karamelizovaného cukru přidejte ocet a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte nakrájenou cuketu, cibuli, jablka, papriky, česnek a rozinky. Přidejte mletý zázvor, kari koření, skořici, mletý koriandr a muškátový ořech. Dobře promíchejte a přiveďte směs k varu. Potom snižte teplotu a nechte jemně vařit přibližně 1-1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne a všechny ingredience se dobře propojí. Občas promíchejte. Čatní dochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je to nutné, přidejte ještě trochu cukru nebo octa. Hotové čatní naplňte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky. Zavařujte na mírném ohni přibližně 10-15 minut.

 

10. Zavařená cuketa pod maso

Zavařená cuketa je vynikající jako příloha k různým masovým pokrmům, grilovanému masu, do gulášů nebo pod pečené maso. Její jemná a chutná konzervovaná struktura dodá vašim jídlům speciální nádech a obohatí je o výbornou chuť.

Ingredience

  • 1 kg cukety
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 3-4 stroužky česneku
  • 500 ml bílého vinného octa
  • 500 ml vody
  • 200 g cukru
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 1 čajová lžička pepře (kuličky)
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 1 čajová lžička koprových semínek (nebo sušeného kopru)
  • bobkový list

Postup

Umyjte cukety a nakrájejte je na kolečka nebo kostičky. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Česnek nakrájejte na tenké plátky. V hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl, pepř, hořčičná semínka a koprová semínka. Přiveďte směs k varu a míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Chcete-li zeleninu jemnější, můžete ji krátce blanšírovat. Vložte nakrájenou zeleninu do vroucí vody na 2-3 minuty, poté ji rychle zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Do sterilizovaných sklenic vrstvěte cuketu, cibuli, papriku a česnek. Na vrch každé sklenice přidejte bobkový list. Zalijte horkým nálevem a uzavřete víčky. Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a vařte na mírném ohni přibližně 15-20 minut.

💡 TIP CestakBydlení: O zavařování toho máme na našem webu více než dost...

Jak se vám líbil tenhle článek?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu CestakBydlení. Jelikož mě toho hodně zajímá, vím i toho dost přenést do svých článků, které se snažím připravovat tak, abyste z nich měli opravdový požitek – to znamená, abyste si je v první řadě užili, dozvěděli se něco nového a jelikož se věnuji i naším srovnávacím testům, věděli na co se při výběru jednotlivých produktů zaměřit.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *