Mít doma po ruce zavařované borůvky je opravdu skvělá věc. Můžete je použít na cokoli – do koláče, dezertů, jen tak na chuť do smoothie, nebo i při problémech s trávením, je to totiž jeden z nejlepších přírodních prostředků na průjem. Jak k jejich zavařování? V článku vám prozradím základní postup – od přípravy nálevu až po samotné zavařování.
Borůvky jsou zázrak přírody
Borůvky jsou malé, modré plody malých keříčků z botanického rodu Vaccinium , které jsou ceněny pro svou skvělou chuť a výjimečné nutriční hodnoty. Obsahují množství vitamínů, antioxidantů a vlákniny, což z nich činí vyhledávanou superpotravinu. Borůvky najdou své využití v kuchyni na koláče, džemy, do smoothies. Nejlepší jsou čerstvé, ale ani zavařované borůvky moc neztrácejí ze svých prospěšných vlastností.
Existují dva typy borůvek: lesní a zahradní . Lesní borůvky ( Vaccinium myrtillus ), to jsou naše známé evropské borůvky, které jsou menší, tmavší a mají intenzivnější chuť. Ve srovnání se zahradními borůvkami mají i více antioxidantů. Většinou se k nim dostaneme sklizní v přírodě. Zahradní borůvky ( Vaccinium corymbosum ), nebo jinak kanadské či velkoplodé borůvky, jsou větší, sladší ale zase mají méně intenzivní chuť. Pěstují se v komerčních sadech a jsou běžně dostupné v obchodech.
Recept na zavařované borůvky
Přejděme nyní k věci. Řekněme si jak borůvky správně zavařovat . Není to nic složitého a zaručeně to zvládne každá hospodyňka. Základ je mít připravené očištěné, umyté a přetříděné borůvky a samozřejmě všechny potřebné náležitosti k zavařování – láhve, víčka a zavařovací hrnec . Prohlédněte si nyní náš jednoduchý recept na zavařené borůvky:
Co potřebujeme
- 1 kg borůvek (ideálně lesní, mohou být i zahradní)
- 500 g cukru
- 500 ml vody
- 1 lžíce citrónové šťávy (může být, nemusí)
Postup
- Příprava borůvek:
- Borůvky důkladně opláchněte pod studenou vodou a nechte je okapat.
- Zkontrolujte, zda jsou všechny plody zdravé a odstraňte případné poškozené nebo nezralé bobule.
- Nálev na borůvky:
- V hrnci smíchejte vodu s cukrem a zahřívejte na středním ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Pokud jste zvyklí do cukrového nálevu přidávat citrónovou šťávu, tak ať se líbí, následně nechte sirup vařit ještě pár minut.
- Plnění sklenic:
- Čisté a sterilizované sklenice naplňte borůvkami do přibližně 3/4 výšky.
- Zalijte borůvky horkým sirupem, nechte asi 1 cm místa na vrchu sklenice.
- Uzavření sklenic:
- Sklenice důkladně uzavřete sterilizovanými víčky.
- Sterilizace:
- Sklenice vložte do velkého zavařovacího hrnce s vodou tak, aby byly zcela ponořeny.
- Vodu přiveďte k varu a nechte sklenice sterilizovat přibližně 20-25 minut (90 až 95 °C)
- Po sterilizaci opatrně vyjměte sklenice z vody a nechte je zcela vychladnout.
- Skladování:
- Zavařované borůvky skladujte na chladném a tmavém místě. Před použitím nechte odležet alespoň několik týdnů po zavařování, aby se chutě dobře spojily.
Borůvky můžete zavařit i bez nálevu
Zkusit můžete také zavařované borůvky bez nálevu. To v případě, že si chcete zkrátit dobu přípravy. Do sklenic po vrstvách nasypte borůvky, které prostřídáte cukrem . Na klasickou 0,7 litrovou sklenici tak budete potřebovat cca 70-80 g cukru. Počítejte ale s delší sterilizací, takových 25 až 30 minut při teplotě 90 – 95 °C.
K čemu všechno použít zavařené borůvky?
Na závěr si ještě řekněme, na co všechno můžete použít zavařené borůvky. Že se budou hodit do mnoha kulinářských kreací o tom ani nemusíte pochybovat:
- koláče, dorty, muffiny, cheesecakes, palačinky, vafle – sladká mírně kyselá chuť borůvek těmto dezertům dodá svěžest
- jogurty, müsli, smoothies – s borůvkami je to opravdu zdravá snídaně
- dezertní omáčky a maso – zavařené borůvky jsou výborné i do sladkých omáček, které se budou hodit zejména k drůbeži a vepřovému masu, totéž platí i při kombinaci s některými sýry
- koktejly, čaje – borůvky se hodí do mnoha do mnoha osvěžujících drinků, šumivých vín či limonád, v horkém čaji se díky nim můžete těšit na extra chuť a aroma
- sladký chléb a pečivo, bábovky
- domácí džem
Zavařované borůvky na průjem
Zabředneme nyní do oblasti zdraví. Víte o tom, že borůvky jsou skvělý domácí prostředek jak si pomoci při průjmu ? Ne? Tak to vyzkoušejte. Ideální čerstvé plody, ale ty určitě nebudete mít vždy po ruce. Tehdy dobře poslouží i zavařované.
Toto je 5 hlavních důvodů proč na průjem zabírají právě borůvky
1. Obsah taninů
Borůvky mají výborné adstringentní (stahující) účinky, protože obsahují množství taninů. Ty pomáhají snižovat zánět ve střevech a podporují stahování tkáně, což může snížit nadměrné vylučování tekutin do střev a zmírnit průjem.
2. Antioxidanty
Také mají protizánětlivé vlastnosti, borůvky jsou totiž bohaté na antioxidanty, jako jsou flavonoidy a antokyany, které mají protizánětlivé účinky. Tyto sloučeniny mohou pomoci snížit zánět v trávicím traktu, který často bývá hlavní příčinou průjmu.
3. Vláknina
Borůvky obsahují rozpustnou vlákninu, která může pomoci absorbovat nadbytečnou tekutinu ve střevech a zlepšit konzistenci stolice. Rozpustná vláknina také podporuje růst prospěšných střevních bakterií, které mohou pomoci obnovit zdravou střevní mikroflóru.
4. Antibakteriální vlastnosti
Některé sloučeniny v borůvkách mají antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci bojovat proti infekcím způsobujícím průjem, za kterými stojí některé druhy bakterií.
5. Hydratace
Borůvky obsahují vysoký podíl vody, což může pomoci udržet hydrataci organismu. To je obzvláště důležité právě při průjmu, kdy tělo ztrácí velké množství tekutin.
6. Lehká stravitelnost
Borůvky vůbec nezatěžují trávicí systém a jsou lehce stravitelné. Což je během průjmu ideální, protože trávicí trakt je tehdy dost podrážděný.
Zdroje použitých zdravotních informací:
- Taniny a adstringentní účinky: Molecular Medicine Reports
- Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti: International Journal of Molecular Sciences
- Vláknina a regulace trávení: British Journal of Nutrition
- Antibakteriální vlastnosti: International Journal of Food Microbiology
- Hydratace a obsah vody: Food Chemistry
- Jak zavařovat jahody klasicky v hrnci, nebo v troubě + recept na nálev
- Zavařujeme švestky i v troubě či myčce + recept na švestkový kompot
- Zavařujeme třešně a višně – nejlepší recepty na kompoty
- Zavařování broskví – vše co potřebujete vědět
- Jak zavařovat / sterilizovat meruňky v hrnci iv troubě + kompot, sirup, džem
- Zavařování okurek v hrnci, troubě i myčce – jak na to?
- Zavařovaná nakládaná paprika + tip bez sterilizace
- Zavařujeme červenou řepu i s dekem + tipy na recepty
- Jak zavařovat rajčata + zajímavé recepty
- Jak na zavařování hub + recepty na 4 nálevy
- Zavařujeme domácí lečo v hrnci i v troubě – jak na to + výborný recept
Článek je zařazený do kategorie: Malé spotřebiče, Praktické rady a triky, Víčka na zavařování, Zavařovací hrnce, Zavařovací sklenice
Mohlo by vás zajímat
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Melounové slupky - nebo 5 skvělých receptů (i na zavařování) a další tipy na jejich použití, už je nikdy nevyhodíte
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Poradíme vám, který IPL epilátor si v 2024 vybrat, porovnali jsme 1 nejprodávanějších
- Recenze Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ WiFi – tichá mobilní klimatizace do každé domácnosti
- Filtry do čističek vzduchu - víte jaký potřebujete do té své?
- Velký test a recenze 10 nejlepších parních hrnců za rok 2024, recenze chválí Tefal a Russell Hobbs + jak si vybrat
- Porovnání 9 nejlepších kávovarů DeLonghi 2024 - poradíme, který model si vybrat