Domácí zavařené brusinky potěší hospodyňky v každé kuchyni. Ať už jako příloha k masu a lahodný doplněk ke svíčkové, nebo jako sladký džem či kompot plný vitamínů na zimu. V článku vám prozradím nejlepší recepty na jejich zavařování, včetně populárních brusinek s hruškami.
Zavařované brusinky - navigace v článku
Brusinky – univerzální drobné ovoce
Brusinky (lat. Vaccinium vitis-idaea ), jsou drobné bobulové plody , které rostou v lesích, na rašeliništích a v kyselých půdách. Mají tmavě červenou barvu, nakyslou chuť a jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty .
Brusinky ve velkém množství obsahují vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, vlákninu, ale i minerály jako draslík, vápník, hořčík či železo. Také množství antioxidantů včetně flavonoidů a fenolických kyselin. Brusinky mají příznivé účinky na zdraví, pomáhají při problémech s močovými cestami, podporují trávení a imunitu.
Recept na zavařené brusinky
Základní recept na zavařené brusinky je naprosto jednoduchý. Podobně jako při každém zavařování potřebujete mít čisté a probrané ovoce a všechny potřebné náležitosti pro zavařování – láhve, víčka a zavařovací hrnec . Podívejte se nyní na náš jednoduchý recept na zavařené brusinky:
Co potřebujeme
- 1 kg brusinek
- 500 g cukru
- 500 ml vody
- 1 lžíce citrónové šťávy (může být, nemusí)
Postup
- Brusinky důkladně omyjte a odstraňte všechny poškozené nebo nezralé plody.
- V hrnci připravte cukrový sirup – rozmíchejte cukr ve vodě a vařte, dokud se úplně nerozpustí. Chcete-li přidat trochu kyselosti, můžete přidat citrónovou šťávu.
- Do cukrového sirupu přidejte brusinky a vařte je na mírném ohni přibližně 10-15 minut , dokud brusinky nezačnou praskat.
- Připravené brusinky vložte do čistých sterilizovaných zavařovacích sklenic , zalijte sirupem a dobře uzavřete víčka.
- Sklenice vložte do velkého hrnce s vodou a sterilizujte je 10-15 minut při teplotě kolem 85°C.
- Po sterilizaci nechte sklenice vychladnout a uskladněte je na chladném a tmavém místě.
Zavařované brusinky s hruškami
Ingredience
- 500 g brusinek
- 500 g hrušek (zralých, ale pevnějších)
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- špetka skořice nebo vanilky (volitelné)
Postup
- Hrušky oloupejte, zbavte jadérek a nakrájejte na menší kousky.
- Brusinky omyjte a zkontrolujte , zda jsou všechny plody zralé a zdravé.
- V hrnci připravte sirup z cukru a vody, do kterého můžete přidat skořici nebo vanilku pro krásnější aroma a chuť.
- Přidejte hrušky a brusinky do sirupu a vařte na mírném ohni asi 10-15 minut, než plody trochu změknou, ale zůstanou pevné.
- Směs plodů a sirupu naplňte do sterilizovaných sklenic , dobře uzavřete a sterilizujte při teplotě 85°C asi 15 minut.
- Po sterilizaci nechte sklenice vychladnout a uskladněte je na chladném místě.
Na co všechno použít zavařené brusinky
Na závěr si ještě řekněme, na co všechno můžete použít zavařené brusinky. Je to skvělá příloha k masu, do omáček, na dezerty, do snídaňových cereálií či jogurtu. Nebo si je dejte jen tak na chuť přímo z lahvičky…
- příloha k masu : brusinky jsou vynikající přílohou k jídlům ze zvěřiny, k drůbeži, či vepřovému masu, tradičně se podávají is pečenou kachnou nebo husou
- omáčky a dresinky : zavařené brusinky mohou sloužit jako základ pro sladkokyselé omáčky a dresinky
- dezerty : vhodné pro přípravu koláčů, palačinek, perníků nebo ovocných dezertů, jako je brusinkový cheesecake nebo crumble
- snídaňové kaše a jogurty : mohou se přidat do ovesných kaší, jogurtů, müsli nebo smoothie
- Zavařované borůvky – nejlepší recept s nálevem i bez, a na co je použít
- Jak zavařovat jahody klasicky v hrnci, nebo v troubě + recept na nálev
- Zavařujeme švestky i v troubě či myčce + recept na švestkový kompot
- Zavařujeme třešně a višně – nejlepší recepty na kompoty
- Zavařování broskví – vše co potřebujete vědět
- Jak zavařovat / sterilizovat meruňky v hrnci iv troubě + kompot, sirup, džem
- Zavařování okurek v hrnci, troubě i myčce – jak na to?
- Zavařovaná nakládaná paprika + tip bez sterilizace
- Zavařujeme červenou řepu i s dekem + tipy na recepty
- Jak zavařovat rajčata + zajímavé recepty
- Jak na zavařování hub + recepty na 4 nálevy
- Zavařujeme domácí lečo v hrnci i v troubě – jak na to + výborný recept
Článek je zařazený do kategorie: Malé spotřebiče, Praktické rady a triky, Víčka na zavařování, Zavařovací hrnce, Zavařovací sklenice
Mohlo by vás zajímat
- Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
- Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
- Melounové slupky - nebo 5 skvělých receptů (i na zavařování) a další tipy na jejich použití, už je nikdy nevyhodíte
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Poradíme vám, který IPL epilátor si v 2024 vybrat, porovnali jsme 1 nejprodávanějších
- Recenze Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ WiFi – tichá mobilní klimatizace do každé domácnosti
- Filtry do čističek vzduchu - víte jaký potřebujete do té své?
- Velký test a recenze 10 nejlepších parních hrnců za rok 2024, recenze chválí Tefal a Russell Hobbs + jak si vybrat
- Porovnání 9 nejlepších kávovarů DeLonghi 2024 - poradíme, který model si vybrat