Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít

Erik Havlík Téma
5. září 2024 0

Domácí zavařené brusinky potěší hospodyňky v každé kuchyni. Ať už jako příloha k masu a lahodný doplněk ke svíčkové, nebo jako sladký džem či kompot plný vitamínů na zimu. V článku vám prozradím nejlepší recepty na jejich zavařování, včetně populárních brusinek s hruškami.

Brusinky – univerzální drobné ovoce

Brusinky (lat. Vaccinium vitis-idaea ), jsou drobné bobulové plody , které rostou v lesích, na rašeliništích a v kyselých půdách. Mají tmavě červenou barvu, nakyslou chuť a jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty .

Brusinky ve velkém množství obsahují vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, vlákninu, ale i minerály jako draslík, vápník, hořčík či železo. Také množství antioxidantů včetně flavonoidů a fenolických kyselin. Brusinky mají příznivé účinky na zdraví, pomáhají při problémech s močovými cestami, podporují trávení a imunitu.

Brusinky - plody na keříčku, rostlina v lese

 

Recept na zavařené brusinky

Základní recept na zavařené brusinky je naprosto jednoduchý. Podobně jako při každém zavařování potřebujete mít čisté a probrané ovoce a všechny potřebné náležitosti pro zavařování – láhve, víčka a zavařovací hrnec . Podívejte se nyní na náš jednoduchý recept na zavařené brusinky:

 

Co potřebujeme

  • 1 kg brusinek
  • 500 g cukru
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy (může být, nemusí)

 

Postup

  1. Brusinky důkladně omyjte a odstraňte všechny poškozené nebo nezralé plody.
  2. V hrnci připravte cukrový sirup – rozmíchejte cukr ve vodě a vařte, dokud se úplně nerozpustí. Chcete-li přidat trochu kyselosti, můžete přidat citrónovou šťávu.
  3. Do cukrového sirupu přidejte brusinky a vařte je na mírném ohni přibližně 10-15 minut , dokud brusinky nezačnou praskat.
  4. Připravené brusinky vložte do čistých sterilizovaných zavařovacích sklenic , zalijte sirupem a dobře uzavřete víčka.
  5. Sklenice vložte do velkého hrnce s vodou a sterilizujte je 10-15 minut při teplotě kolem 85°C.
  6. Po sterilizaci nechte sklenice vychladnout a uskladněte je na chladném a tmavém místě.

 

Zavařované brusinky s hruškami

Ingredience

  • 500 g brusinek
  • 500 g hrušek (zralých, ale pevnějších)
  • 400 g cukru
  • 500 ml vody
  • špetka skořice nebo vanilky (volitelné)

Postup

  1. Hrušky oloupejte, zbavte jadérek a nakrájejte na menší kousky.
  2. Brusinky omyjte a zkontrolujte , zda jsou všechny plody zralé a zdravé.
  3. V hrnci připravte sirup z cukru a vody, do kterého můžete přidat skořici nebo vanilku pro krásnější aroma a chuť.
  4. Přidejte hrušky a brusinky do sirupu a vařte na mírném ohni asi 10-15 minut, než plody trochu změknou, ale zůstanou pevné.
  5. Směs plodů a sirupu naplňte do sterilizovaných sklenic , dobře uzavřete a sterilizujte při teplotě 85°C asi 15 minut.
  6. Po sterilizaci nechte sklenice vychladnout a uskladněte je na chladném místě.

Zavařované brusinky s hruškami

 

Na co všechno použít zavařené brusinky

Na závěr si ještě řekněme, na co všechno můžete použít zavařené brusinky. Je to skvělá příloha k masu, do omáček, na dezerty, do snídaňových cereálií či jogurtu. Nebo si je dejte jen tak na chuť přímo z lahvičky…

  • příloha k masu : brusinky jsou vynikající přílohou k jídlům ze zvěřiny, k drůbeži, či vepřovému masu, tradičně se podávají is pečenou kachnou nebo husou
  • omáčky a dresinky : zavařené brusinky mohou sloužit jako základ pro sladkokyselé omáčky a dresinky
  • dezerty : vhodné pro přípravu koláčů, palačinek, perníků nebo ovocných dezertů, jako je brusinkový cheesecake nebo crumble
  • snídaňové kaše a jogurty : mohou se přidat do ovesných kaší, jogurtů, müsli nebo smoothie
💡 TIP DoDomácnosti: O zavařování toho máme na našem webu více než dost...

Jak se vám líbil tenhle článek?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu CestakBydlení. Jelikož mě toho hodně zajímá, vím i toho dost přenést do svých článků, které se snažím připravovat tak, abyste z nich měli opravdový požitek – to znamená, abyste si je v první řadě užili, dozvěděli se něco nového a jelikož se věnuji i naším srovnávacím testům, věděli na co se při výběru jednotlivých produktů zaměřit.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *