Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj

Erik Havlík Téma
30. října 2024 0

Zavařované hrušky potěší v komoře každého mlsouna. Ovoce, které je pro mnohé lepší a chutnější v zavařeném stavu než čerstvé. Při jejich zavařování se moc nezdržíte, stačí pár správných ingrediencí ke zvýraznění chutí (citron, hřebíček, nebo i brusinky) a hlavně pevné plody, ať vám práce jde pěkně od ruky. Inspirujte se našimi recepty, určitě si mezi nimi vyberete ten svůj.

Hrušky – skvělé sladké ovoce z podzimního sadu

Hrušky (Pyrus) jsou ovoce, které se pěstuje již tisíce let a první zmínky o něm nacházíme již u starých Řeků či Římanů. Původ stromu hledejte v oblasti střední a východní Evropy a Asie (Zakavkazsko a Malá Asie). Hrušky jsou známé svou šťavnatou a sladkou chutí. Mají lahvovitý tvar a jemnou strukturu dužniny, která je ve zralém stavu velmi šťavnatá a sladká. Hrušky jsou bohaté na vitamíny C a K, vlákninu, draslík, antioxidanty a obsahují minimum tuků. Díky svému vysokému obsahu vlákniny jsou prospěšné pro trávení a podporují zdraví srdce.

Hrušky na stromě

 

Recept na zavařované hrušky

Základní recept na zavařované hrušky je naprosto triviální. Podobně jako při každém zavařování iv tomto případě potřebujete mít „na stole“ hlavně čisté a přebrané ovoce. No a samozřejmě všechny potřebné náležitosti k zavařování. To znamená láhve, víčka a zavařovací hrnec. Toto je základní recept na zavařované hrušky:

 

Co potřebujeme

  • 1 kg tvrdších hrušek
  • 250 g cukru
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy

 

Postup

  1. Hrušky oloupejte, rozřežte na poloviny nebo čtvrtiny a odstraňte jadérka.
  2. V hrnci připravte sirup z vody, cukru a citrónové šťávy . Vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  3. Hrušky krátce povařte v sirupu (asi 5 minut).
  4. Směs vložte do sterilizovaných zavařovacích sklenic , zalijte sirupem a sklenice dobře uzavřete.
  5. Sterilizujte v horké vodě při teplotě 85°C asi na 15-20 minut.
  6. Nechte sklenice vychladnout a uskladněte je na chladném místě.

 

Zavařované hrušky s hřebíčkem, citrónem, medem či vínem, nebo i bez cukru

Zavařované hrušky s citronem

  • Ingredience : 1 kg hrušek, 500 ml vody, 250 g cukru, šťáva ze 2 citronů.
  • Postup : Přidejte do cukrového sirupu více citrónové šťávy (ze 2 citronů) a zopakujte výše uvedený postup. Citron dodá hruškám svěží kyselost a zabrání hnědnutí.

Vánoční zavařené hrušky s hřebíčkem

  • Ingredience : 1 kg hrušek, 500 ml vody, 250 g cukru, 5-6 hřebíčku.
  • Postup : Do sirupu přidejte hřebíček a vařte s hruškami. Hřebíček dodá hruškám teplý aromatický vánoční podtón. Sterilizujte jako u základního receptu.

Speciální recept na zavařené hrušky bez cukru

  • Ingredience : 1 kg hrušek, 500 ml vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička vanilkového extraktu.
  • Postup : Hrušky zavařujte v čistém vodném roztoku s přidáním citrónové šťávy a vanilky. Cukr se vynechává, což je vhodné pro lidi, kteří chtějí méně sladké zavařeniny.

Zavařované hrušky s brusinkami

  • Ingredience : 500 g hrušek, 500 g brusinek, 400 g cukru, 500 ml vody, citrónová šťáva.
  • Postup : Hrušky krátce povařte v sirupu, přidejte brusinky, vařte dalších 5 minut, zavařujte a sterilizujte 15-20 minut.

S vanilkou a skořicí

  • Ingredience : 1 kg hrušek, 500 ml vody, 250 g cukru, vanilkový lusk, skořicová tyčinka.
  • Postup : Přidejte do sirupu vanilku a skořici, povařte hrušky 5-10 minut, zavařujte a sterilizujte 15 minut.

S medem

  • Ingredience : 1 kg hrušek, 500 ml vody, 200 g medu, špetka skořice.
  • Postup : Vařte hrušky v sirupu z vody, medu a skořice 5-7 minut. Směs naplňte do sklenic, sterilizujte 15 minut.

Zavařené hrušky s vínem

  • Ingredience : 1 kg hrušek, 250 ml bílého vína, 250 ml vody, 200 g cukru, 1 skořicová tyčinka.
  • Postup : Vařte hrušky v sirupu z vína, vody, cukru a skořice 5-10 minut. Zavařujte ve sklenicích a sterilizujte 15 minut.

 

Na co všechno použít zavařené hrušky

Zavařované hrušky si dopřejte i samostatně – vychlazené jako dezert v každém ročním období. Hodí se na dezerty a do koláčů, vyrobit si z nich můžete skvělé omáčky k masu, a klidně s nimi můžete počítat i na snídani.

  • dezerty : zavařované hrušky jsou výborné do koláčů, dortů, crumble, nebo i jako příloha k palačinkám a zmrzlině
  • nádivky do koláčů : perfektní budou i jako sladká náplň do koláčů nebo taštiček
  • snídaně : zavařované hrušky si přidejte jogurtu, ovesných vloček nebo müsli
  • omáčky a kompoty : použijte je k přípravě sladkých omáček nebo jako „kompotovou“ přílohu k pečenému masu, zejména k vepřovině
💡 TIP CestakBydlení: O zavařování toho máme na našem webu více než dost...

Jak se vám líbil tenhle článek?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu CestakBydlení. Jelikož mě toho hodně zajímá, vím i toho dost přenést do svých článků, které se snažím připravovat tak, abyste z nich měli opravdový požitek – to znamená, abyste si je v první řadě užili, dozvěděli se něco nového a jelikož se věnuji i naším srovnávacím testům, věděli na co se při výběru jednotlivých produktů zaměřit.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *