Zavařované hrušky potěší v komoře každého mlsouna. Ovoce, které je pro mnohé lepší a chutnější v zavařeném stavu než čerstvé. Při jejich zavařování se moc nezdržíte, stačí pár správných ingrediencí ke zvýraznění chutí (citron, hřebíček, nebo i brusinky) a hlavně pevné plody, ať vám práce jde pěkně od ruky. Inspirujte se našimi recepty, určitě si mezi nimi vyberete ten svůj.
Hrušky – skvělé sladké ovoce z podzimního sadu
Hrušky (Pyrus) jsou ovoce, které se pěstuje již tisíce let a první zmínky o něm nacházíme již u starých Řeků či Římanů. Původ stromu hledejte v oblasti střední a východní Evropy a Asie (Zakavkazsko a Malá Asie). Hrušky jsou známé svou šťavnatou a sladkou chutí. Mají lahvovitý tvar a jemnou strukturu dužniny, která je ve zralém stavu velmi šťavnatá a sladká. Hrušky jsou bohaté na vitamíny C a K, vlákninu, draslík, antioxidanty a obsahují minimum tuků. Díky svému vysokému obsahu vlákniny jsou prospěšné pro trávení a podporují zdraví srdce.
Recept na zavařované hrušky
Základní recept na zavařované hrušky je naprosto triviální. Podobně jako při každém zavařování iv tomto případě potřebujete mít „na stole“ hlavně čisté a přebrané ovoce. No a samozřejmě všechny potřebné náležitosti k zavařování. To znamená láhve, víčka a zavařovací hrnec. Toto je základní recept na zavařované hrušky:
Co potřebujeme
- 1 kg tvrdších hrušek
- 250 g cukru
- 500 ml vody
- 1 lžíce citrónové šťávy
Postup
- Hrušky oloupejte, rozřežte na poloviny nebo čtvrtiny a odstraňte jadérka.
- V hrnci připravte sirup z vody, cukru a citrónové šťávy . Vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Hrušky krátce povařte v sirupu (asi 5 minut).
- Směs vložte do sterilizovaných zavařovacích sklenic , zalijte sirupem a sklenice dobře uzavřete.
- Sterilizujte v horké vodě při teplotě 85°C asi na 15-20 minut.
- Nechte sklenice vychladnout a uskladněte je na chladném místě.
Zavařované hrušky s hřebíčkem, citrónem, medem či vínem, nebo i bez cukru
Zavařované hrušky s citronem
- Ingredience : 1 kg hrušek, 500 ml vody, 250 g cukru, šťáva ze 2 citronů.
- Postup : Přidejte do cukrového sirupu více citrónové šťávy (ze 2 citronů) a zopakujte výše uvedený postup. Citron dodá hruškám svěží kyselost a zabrání hnědnutí.
Vánoční zavařené hrušky s hřebíčkem
- Ingredience : 1 kg hrušek, 500 ml vody, 250 g cukru, 5-6 hřebíčku.
- Postup : Do sirupu přidejte hřebíček a vařte s hruškami. Hřebíček dodá hruškám teplý aromatický vánoční podtón. Sterilizujte jako u základního receptu.
Speciální recept na zavařené hrušky bez cukru
- Ingredience : 1 kg hrušek, 500 ml vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička vanilkového extraktu.
- Postup : Hrušky zavařujte v čistém vodném roztoku s přidáním citrónové šťávy a vanilky. Cukr se vynechává, což je vhodné pro lidi, kteří chtějí méně sladké zavařeniny.
Zavařované hrušky s brusinkami
- Ingredience : 500 g hrušek, 500 g brusinek, 400 g cukru, 500 ml vody, citrónová šťáva.
- Postup : Hrušky krátce povařte v sirupu, přidejte brusinky, vařte dalších 5 minut, zavařujte a sterilizujte 15-20 minut.
S vanilkou a skořicí
- Ingredience : 1 kg hrušek, 500 ml vody, 250 g cukru, vanilkový lusk, skořicová tyčinka.
- Postup : Přidejte do sirupu vanilku a skořici, povařte hrušky 5-10 minut, zavařujte a sterilizujte 15 minut.
Na co všechno použít zavařené hrušky
Zavařované hrušky si dopřejte i samostatně – vychlazené jako dezert v každém ročním období. Hodí se na dezerty a do koláčů, vyrobit si z nich můžete skvělé omáčky k masu, a klidně s nimi můžete počítat i na snídani.
- dezerty : zavařované hrušky jsou výborné do koláčů, dortů, crumble, nebo i jako příloha k palačinkám a zmrzlině
- nádivky do koláčů : perfektní budou i jako sladká náplň do koláčů nebo taštiček
- snídaně : zavařované hrušky si přidejte jogurtu, ovesných vloček nebo müsli
- omáčky a kompoty : použijte je k přípravě sladkých omáček nebo jako „kompotovou“ přílohu k pečenému masu, zejména k vepřovině
- Zavařované borůvky – nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Jak zavařovat jahody klasicky v hrnci, nebo v troubě + recept na nálev
- Zavařujeme švestky i v troubě či myčce + recept na švestkový kompot
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařujeme třešně a višně – nejlepší recepty na kompoty
- Zavařování broskví – vše co potřebujete vědět
- Jak zavařovat / sterilizovat meruňky v hrnci iv troubě + kompot, sirup, džem
- Zavařování okurek v hrnci, troubě i myčce – jak na to?
- Zavařovaná nakládaná paprika + tip bez sterilizace
- Zavařujeme červenou řepu červenou řepu is dekem + tipy na recepty
- Jak zavařovat rajčata + zajímavé recepty
- Jak na zavařování hub + recepty na 4 nálevy
- Zavařujeme domácí lečo v hrnci i v troubě – jak na to + výborný recept
Článek je zařazený do kategorie: Zavařovací hrnce
Mohlo by vás zajímat
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Jaké jsou hrnce z Lidlu (lidl-shop.cz)? Podívali jsme se na spolehlivost, kvalitu a cenu
- Zavařovaná nakládaná paprika + tip bez sterilizace
- Zavařujeme třešně a višně - nejlepší recepty na kompoty
- Jak zavařovat rajčata + zajímavé recepty
- Zavařujeme červenou řepu i s dekem + tipy na recepty
- Jak na zavařování hub + recepty na 4 nálevy
- Zavařujeme švestky i v troubě či myčce + recept na švestkový kompot