10 potravin, které byste vždy meli mít v lednici

Georgina Babinová Téma 2. července 2020 0

Kdykoliv jdete nakupovat, obvykle máte představu o tom, co chcete koupit. Kupujete tytéž věci znovu a znovu. Poté, prvních pár dní po nákupu, kdy je chladnička plná, máte pocit, že možnosti vaření jsou nekonečné. Ale jak čas plyne, stále častěji musíte skočit do obchodu kvůli jediné ingrediencí. A obvykle pak nezůstane u jedné. I když je to běžné a normální, dá se zabránit plýtvání časem a penězi na každodenní zběhnutí do obchodu kvůli nějaké drobnosti. Ano, je tu čas změnit své nákupní návyky.

Během vašeho následujícího nákupního výletu vybírejte takové ingredience, které vám umožní připravit vydatné, zdravá jídla, a které vydrží déle než týden a šetří tak váš čas i peněženku. Zde jsou položky které byste měli mít vždy v chladničce.

10 potravin, které byste vždy měli mít v lednici

potraviny v papírové tašce

 

1. Vejce

Vejce jsou úžasné. Tečka. Pokud byste měli mít v lednici jen jednu položku, tak jsou to vejce. Mnoho lidí má tendenci dělat si starosti kvůli žloutku a jeho obsahu cholesterolu. Vaječné žloutky jsou však zdravé. Jsou bohatým zdrojem B- komplex vitamínu cholin, který napomáhá vývoji mozku plodu a snižuje zánět. Nejbližší ani neuvažujte o tom, že byste se zbavili vaječného žloutku, když si ráno děláte snídani. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů (A, D a B12) a dalších základních živin. Jedno vejce obsahuje šest gramů bílkoviny, která zaplní žaludek a má jen 70 kalorií. A jak konzumovat vejce? Možnosti jsou opravdu nekonečné. Můžete je jíst vařené, pečené, pošírované, dušené nebo míchané. Nebo je můžete použít do sendvičů, salátů nebo těstovin.

 

2. Máslo

Hovoříme tu o skutečném másle, ne o margarínech a pomazánkách. I když nebudete používat máslo každý den, je to super všestranná složka pro přípravu jakýchkoliv pokrmů na pánvi. Navíc váš hrnec nevykypí, pokud je v něm kousek másla. Máslo obsahuje mnoho vitaminů rozpustných v tucích, vitamin K2, který má silný zdravotní přínos. Kromě toho máslo obsahuje slušné množství tuků s krátkým a středním řetězcem, které jsou metabolizovány odlišně od jiných tuků. Vedou k pocitu sytosti a zvýšenému spalování tuků.

💡 TIP: Jen pár vteřin odtrhnete zrak od vařících se těstovin av následující chvíli voda přeteče na varnou desku. Nejbližší přidejte do vody v hrnci půl polévkové lžíce másla nebo okraje hrnce natřete máslem a tento problém je minulostí.

máslo

O zdravotních benefitech másla by se dal napsat celý článek

 

3. Hořčice

Dobře, někteří z vás si možná pomyslí, opravdu hořčice? V Top 10? Ano! Protože hořčice je jedním z mála koření, které jsou zanedbatelné v kaloriích / cukrech / tucích / atd. a přidá hromadu chutí již v malých množstvích. V ledničce mějte vždy hořčici, ať už je to Dijon, žlutá, kremžská, hnědá nebo jiný druh. Dijonská je ideální do salátových zálivek, omáček a marinád na kuřata a vepřové maso. Zrnková hořčice je skvělá do pomazánek na sendviče.

Navzdory své krémové struktuře, hořčice není v podstatě nic víc než směs koření a kyselých tekutin, z nichž žádná nemá potenciál skutečně se kazit. Doporučuje se držet hořčici v chladničce, aby se pikantnost hořčice nerozptýlila příliš rychle. Chuť hořčice se časem sníží, ale pokud se do nádoby nedostanou “toulavé” potravinové částice, nemusíte se obávat, kvalitní hořčice se v chladničce ani po dlouhé době nezkazí.

💡 Věděli jste že… Pythagoras schválil obklad z hořčičných semen jako lék na bodnutí štírů. Hippokrates chválil hořčičnou pastu jako zázračný prostředek schopný uklidnit bolesti; a staří římští lékaři ji používali na zmírnění bolesti zubů. Nebyly sami. V průběhu let se hořčice používala na stimulaci chuti k jídlu, na sinus a prevenci omrzlin. Nyní je prezentována jako doplněk ke snížení hmotnosti, supresant astmatu stimulátor růstu vlasů, posilovač imunity, regulátor cholesterolu, lék na dermatitidu a dokonce jako účinný způsob odvrácení rakoviny gastrointestinálního traktu. Poraďte se proto se svým lékařem, zda pro vás hořčice není vhodná.

 

4. Citrony

Pokud máte mít v lednici jedno ovoce, je to citron. Citron je jakýmsi druhem kulinářského zachránce. Je ideální na dochucení nudného jídla, kterému dodá jiskru. Je také skvělý jako prevence lepkavých těstovin, ochrání pošírované ryby a “zvedne náladu” dušeného masa a polévek. Citron chrání ovoce a zeleninu před oxidací a zhnědnutím, například nakrájená jablka nebo avokádo. Pomáhá také inhibovat růst bakterií v potravinách. Je úžasný nejen na dochucení pokrmů, ale je ještě lepší do nápojů. Citronová voda uklidní vaše trávení a podpoří imunitní systém.

💡 TIP: Obvykle posledním krokem před vychutnáním si kousku grilovaného lososa je pokropit ho citronovou šťávou. Ale může to být i skvělou startovní čárou. Nakrájejte citron na kroužky a plátky poklademe přímo na grilovací mřížku. A máte dokonalý nepřilnavý povrch na grilování lososa, mečouna nebo čehokoliv, co si vaše srdce přeje.

citrony

Citron je zázračný, iz nezáživného jídla vyčaruje kulinářskou báseň

 

5. Řecký jogurt

Řecký jogurt je nabitý proteiny, vápníkem a vitaminem B12. Je to také skvělý zdroj probiotik, které pomáhají podporovat zdravý trávicí systém. Má dvojnásobný obsah bílkovin běžného jogurtu, samozřejmě bez přidaného cukru jako v ochucených jogurtech. Řecký jogurt by měl být rozhodně základ ve vaší chladničce. Použijte ho jako náhradu smetany v omáčkách, kari a polévkách. Nebo jednoduše přidejte jeden šálek řeckého jogurtu do svého oblíbeného snídaňového smoothie, abyste získali neuvěřitelných 22 g bílkovin. Nahraďte jím majonézu v salátech a dipech, nebo jej použijte při pečení.

 

💡 TIP: pokud uvažujete o koupi nové chladničky, přečtěte si náš test nejlepších chladniček s mrazničkou pro rok 2020.

 

6. Čerstvá zelenina

Zásobte se mrkví, celerem, řepou a paprikou, protože mají delší trvanlivost než ostatní zelenina. Můžete je použít v dušených mas, na přípravu vývaru, dipů jakož i v mnoha jiných typech receptů. Zelenina by měla tvořit jednu třetinu vaší stravy. Může to být špenát, rukola, míchaná baby zelenina nebo jarní mix – přidejte je do polévek, salátů, rýže, těstovin, smoothies a proteinových koktejlů. Milujete saláty, ale nenávidíte jejich přípravu? Pro rychlejší přípravu si kupte předmytí a nakrájenou zeleninu a během několika minut máte salát restaurační kvality. Zkompletujte s lahodným dresinkem a přidejte hubený protein. Pozor však na kalorické dresinky. Ty nahraďte raději balsamikovým octem, nebo alespoň zvolte poměr 1: 1. Přidejte zeleninu ke svým oblíbeným receptem, grilujte ji nebo duste. Listnatá zelenina je nabitá vitaminy (A, B2, B6, C, E a K a folátem) a minerálními látkami (vápník, měď, vláknina, hořčík, draslík a zinek).

řecký jogurt a čerstvá zelenina

Řecký jogurt a čerstvá zelenina. Mnohem více toho ani netřeba.

 

7. Libové proteiny

Grilované kuřecí prsa, krůtí hamburgery, ryby, fazole, Quinoa. Jsou za chvíli připravené ke konzumaci a umožní rychlou a snadnou přípravu večeře na konci dlouhého dne. Ať už jste vegan, vegetarián nebo hrdý masožravec – bílkoviny, zejména libové bílkoviny, jsou pro vás výjimečně dobré, protože jsou nabité živinami, aniž byly příliš zatěžující pro trávicí systém. Také některé druhy ryb jsou skvělým zdrojem hubených bílkovin. Většina ryb má nižší obsah nasycených tuků jako drůbež nebo hovězí maso. Ryba, jako je losos, je vynikající volbou, protože obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin – dobrého tuku, který může být prospěšný pro vaše zdraví. Omega-3 mastné kyseliny chrání vaše srdce tím, že udržují cévy zdravé, snižují zánět, krevní tlak a hladiny triglyceridů. Tuňák, makrela, treska, sleď a ančovičky jsou také plné proteinové síly a výživy. Dušení je ideální způsob přípravy ryb. Pečená ryba je další skvělou lahůdkou, která vyžaduje minimální úsilí. Dejte tyto položky na svůj nákupní seznam a během celého týdne se můžete těšit ze zdravých a úžasných jídel.

 

8. Vývar z kostí

Vývar z kostí je neuvěřitelně výživná superpotravina, která se již tisíce let konzumuje pro své zdravotní benefity jako je posílení kostí, nehtů a vlasů a snížení zánětu a bolesti kloubů, navíc podporuje imunitní systém a zlepšuje trávenie.Tieto výhody vyplývají z vysokého obsahu kolagenu, želatiny , aminokyselin a minerálů. Nejlepší způsob, jak jíst vývar je ve formě horké polévky, ale můžete jej použít jako základ neuvěřitelného množství receptů, ať už jako základ pro polévky, kari, dušené masa, omáčky, nebo v něm jednoduše uvaříte rýži, těstoviny nebo i quinoa.

💡 TIP:

pomalý hrnec a vývar z kostí

Pomalý hrnec je na přípravu vývaru ideální

Jak připravit silný vývar z kostí – Nejjednodušší je odložit kosti z jiných připravovaných jídel. Například kuřecí kosti, kompletně se zobákem a drápy, mohou být dobrým základem pro kostní vývar. Nebo koupíte kosti v řeznictví nebo supermarketu.

Pro přípravu domácího vývaru vyzkoušejte následující recept:

4 litry vody
0,3 dl octa
1,5 – 2 kg kostí a tkání

Složky vařte ve velkém, nebo i pomalém hrnci 10-24 hodin a pak nechte vychladnout. Přeceďte a nalijte do menších nádob na skladování v ledničce, resp. mrazem. Můžete přidat i sůl, zeleninu a bylinky jako je šalvěj nebo tymián pro bohatší chuť.

 

9. Víno

Víno mějte vždy po ruce, protože dělá zázraky už když ho přidáte byť jen do hrnce s omáčkou na špagety. Víno je skvělé na pití a je to lahodná ingredience na vaření. Víno můžete použít do množství pokrmů. Můžete s ním vařit i dusit, může být použito v marinádě nebo byť v receptu na pečení. Vždy se ujistěte, že chuť vína ladí s ostatními ingrediencemi. A nikdy nepoužívejte víno, které byste nepili. Pokud se vám nelíbí jeho chuť přímo z láhve, určitě se vám nebude líbit ve směsi s jídlem.

Když vezmete část tuku z jídel, obvykle musíte přidat další složku, která nahradí ztracenou vlhkost. Zde je několik příkladů, jak na to použít víno:

  • namísto dušení zeleniny v hromadách másla nebo oleje, můžete ji připravit v menším množství oleje plus trochu vína pro chuť a vlhkost
  • namísto toho, aby marináda obsahovala 1/2 šálku oleje, redukujte olej na 1/4 šálku a přidejte 1/4 šálku vína
  • namísto přidání 3/4 šálku oleje do receptu koláče přidejte do těsta 3/4 šálku bílého nebo dezertního vína
Víno a sýr = sehraná dvojice

Víno a sýr = sehraná dvojice

 

10. Sýr

Zatímco víno a sýr jsou samy o sobě skvělým párem, sýr dokáže téměř vždy “vyléčit” i to nejhorší připravené jídlo. Posypte ho sýrem a změníte ho z nudného na úžasné během několika vteřin. Je dobré mít několik různých druhů sýrů v chladničce: parmazán, strouhaný sýr a také plátkový na sendviče a hamburgery. Ale vystačíte si i s jedním, oblíbeným druhem sýra.

💡 Věděli jste že… i když trpíte laktózovou intolerancí, nemusíte se navždy rozloučit se sýrem! Stačí vybrat správné druhy. Starší sýry obsahují méně laktózy než čerstvé a obvykle si je můžete vychutnat bez pocitů diskomfortu. Myslete na sýry jako brie, camembert, čedar, gouda, parmazán, provolone a švýcarský sýr.

Někdy může být obtížné mít ledničku vždy plnou jídla; a někdy může být jednodušší skočit na pizzu nebo hamburger. I když to nezní špatně, v ledničce byste měli mít alespoň pár věcí. Pokud máte jen omezené množství času týdně na nákup potravin, pořiďte si položky z našeho seznamu. Když přijdete domů po dlouhém dni v práci, bude jen otázkou chvilky mít na stole lahodné a plnohodnotné jídlo. A v neposlední řadě vaše kuchyně je pravděpodobně jediným místem, kde máte úplnou kontrolu nad typem, kvalitou a množstvím potravin, které konzumujete – a to se počítá.


Jak se vám líbil tenhle článek?
Autor článku
Profilový obrázek

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*