Kela Natura |
---|
Vítěz testu |
|
|
Kvalitní set s bohatým příslušenství určený pro gurmány a náročné zákazníky. |
2 398 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz |
Pokud vás zaujala možnost přípravy fondue, v našem článku Jak vybrat fondue set naleznete všechny potřebné informace. Poradíme vám, na co se při koupi zaměřit, jaký materiál vybrat, jaký ohřev je nejlepší pro dané fondue, i jaké příslušenství by měla sada na fondue obsahovat. V našem srovnávacím testu za rok 2025 najdete také krátké recenze 4 fondue setů. Ty nejdůležitější parametry a vlastnosti si můžete také jednoduše porovnat v této přehledné tabulce. Při rozhodování byste se měli zaměřit především na materiál nádoby, způsob ohřevu či velikost. V našem výběru naleznete širokou škálu produktů, ze které nebudete mít problém si vybrat. Zastoupeny jsou fondue sady na sýr, maso i čokoládu a také čokoládová fontána. Na závěr jsme pro vás připravili i několik tipů pro přípravu fondue.
Při hodnocení fondue jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Fondue sety na základe porovnávacího testu 2025
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo |
---|---|---|---|
Vítěz testu | Zlatá střední cesta | Lidová volba | |
Kela Natura | Tescoma DELÍCIA | Clatronic SKB 3248 | Banquet Collezione Bianca |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
2 398 Kč | 989 Kč | 1 195 Kč | 224 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku tescoma.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz |
Srovnání - Parametry fondue setů
![]() Kela Natura | ![]() Tescoma DELÍCIA | ![]() Clatronic SKB 3248 | ![]() Banquet Collezione Bianca | |
---|---|---|---|---|
Cena | 2 398 Kč | 989 Kč | 1 195 Kč | 224 Kč |
Značka | Kela | Tescoma | Clatronic | Banquet |
Počet osob | 6 | 6 | - | 4 |
Typ ohřevu | Gelový hořák | Elektrický ohřev | Elektrický ohřev | Čajová svíčka |
Konstrukce | Se stojanem | Elektrické | Elektrické | Se stojanem |
Typ fondue | Masové | Čokoládové | Čokoládové | Čokoládové |
Materiály | Glazovaná keramika, Nerezová ocel, Dřevo | Plast | Nerezová ocel | Glazovaná keramika, Nerezová ocel, Dřevo |
Hmotnost (kg) | 4,94 | 0,43 | 2,04 | 0,59 |
Výhřevný výkon (W) | - | - | 170 | - |
Příslušenství | Vidličky, Lžíce, Misky, Veko, Ouška/madla | Vidličky, Veko | - | Lžíce |
Recenze 4 nejlepších fondue setů pro rok 2025
Vítěz testu
1. Kela Natura
Tento fondue set má bohaté příslušenství, dostanete k němu 6 nerezových vidliček, 6 lžic, 6 keramických misek, kolotoč z bukového dřeva a víko z nerezavějící oceli. Hrnec i misky jsou v černé barvě. Každá vidlička i lžíce je na rukojeti z bukového dřeva označena jedním písmenem ze slova FONDUE.
Výhody
- kvalitní zpracování
- bohaté příslušenství
- vhodný na masové, sýrové i čokoládové fondue
Nevýhody
- vyšší cena
Verdikt: Kvalitní set s bohatým příslušenství určený pro gurmány a náročné zákazníky.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Zlatá střední cesta
2. Tescoma DELÍCIA
Kovová miska s antiadhezním povrchem má k dispozici také praktické víčko, díky kterému můžete rozpuštěnou čokoládu uskladnit pro pozdější použití. K sadě patří také 6 plastových vidliček. Jako jediný set v našem srovnání je zhotoven z plastu, kovová je jen miska na samotný ohřev.
Výhody
- elektrické fondue na čokoládu
- příznivá cena
- praktická miska s víčkem pro pozdější uskladnění
Nevýhody
- plastové provedení i vidličky
Verdikt: Elektrický fondue set pro čokoládu dobře poslouží i ke zdobení cukrovinek a drobného pečiva.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
tescoma.cz
Detail
3. Clatronic SKB 3248
Čokoládová fontána funguje trochu jinak než klasické fondue sety, i když slouží rovněž k namáčení ovoce nebo jiných pochutin do čokolády. Čokoláda po rozpuštění vlastně cirkuluje vzhůru věže pomocí hřídele a v kaskádách zpět dolů. Fontány jsou vhodné pro různé oslavy a večírky, přičemž potěší nejen děti, ale i dospělé.
Výhody
- dobrá cena
- vhodná na oslavy či večírky
Nevýhody
- bez příslušenství
Verdikt: Čokoládová fontána Clatronic je vhodným doplňkem všech domácích oslav.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Lidová volba
4. Banquet Collezione Bianca
Keramika je křehký materiál a hrozí rozbití, na což si stěžuje v tomto případě i více uživatelů. Také si musíte dávat pozor i na změnu teploty, v tom případě může také lehce puknout.
Výhody
- nízká cena
- jednoduchá obsluha
Nevýhody
- ohřev na čajovou svíčku
- méně příslušenství
- keramická miska může snadno prasknout
Verdikt: Jednoduchý a malý fondue set na čokoládu vhodný spíše pro dvojici.
Naše hodnocení:

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Jak vybrat fondue set
Než se pustíme do samotného výběru toho nejlepšího fondue setu, asi by bylo nejlepší si ozřejmit, co to vlastně fondue je. Tento pokrm je národním jídlem ve Švýcarsku. O jeho původ se tak trochu přou Švýcarsko a Savojsko, v obou zemích má více než stoletou historii. Jelikož obě země jsou známé výrobou sýra, původní fondue bylo právě sýrové a bylo jídlem sedláků. Fondue znamená nejen samotný pokrm, ale také jeho přípravu. Čili v misce, která byla zespoda ohřívána, se nechal rozpustit sýr, do kterého si pak mohli lidé namáčet chléb. V dnešní době se příprava fondue rozšířila i na jiné potraviny, oblíbená je především čokoláda, ale připravit si můžete také kousky masa či ryby.
Fondue se připravuje ve speciálním setu, který sestává především z hrnce, ve kterém se zahřívá sýr či čokoláda, pod tímto musí být topné těleso, aby omáčka byla celou dobu tekutá, a samozřejmě k sadě patří i vidličky. Při výběru fondue setu byste se měli zaměřit tedy na to, jaký druh fondue si chcete připravovat, podle toho se odvíjí také materiál hrnce i ohřev. Pozor byste si měli dávat také na příslušenství či konstrukci. Důležitou součástí je také design produktu.
Na co se zaměřit při výběru fondue setu ve zkratce
- typ sady podle druhu fondue – i když původně bylo fondue jen sýrové, dnes si takto můžete připravit i maso, ryby, a velmi oblíbenou, nejen u dětí, je čokoláda
- ohřev – při fondue setech se využívají tři druhy energie ohřevu, a to elektrická, palivové hořáky a poslední jsou svíčky
- palivo – do hořáků je vhodné různé palivo, doporučený je plyn, líh, tekutý nebo tuhý gel, vždy se však řiďte pokyny výrobce
- materiál – důležitý je materiál hrnce, bývá to především keramika, nerez, smalt, litina, kámen, ale neméně důležitý je i materiál ostatního příslušenství
- příslušenství – základním příslušenstvím fondue setu jsou vidličky, součástí sady ale mohou být i lžíce, talířky, misky, poklice či madlo
- konstrukce – z konstrukčního hlediska rozlišujeme fondue bez stojánku jako jeden celek, fondue se stojanem a fondue s vlastním zdrojem ohřevu, ty jsou většinou elektrické
Typy fondue setů
Hlavním kritériem při výběru fondue sady by mělo být to, jaký druh pokrmu si chcete připravovat. Kromě tradičního sýrového fondue, si totiž můžete pochutnávat i na masném či rybím, velmi oblíbené je čokoládové fondue.
Sýrové fondue
Na sýrové fondue se používají kvalitní sýry, většinou se kombinují alespoň dva druhy. Velmi oblíbený bývá ementál, appenzeller či beaufort, ale použít můžete v podstatě jakýkoli druh sýra, i mozarellu nebo cheddar. Sýry taví poměrně dlouho, a tomu by měl být přizpůsoben i hrnec a samozřejmě ohřev. Ideální by měla být nádoba nerezová nebo smaltovaná, ale můžete použít také kamenné a litinové hrnce. Sýr je totiž třeba nahřívat rovnoměrně, s konstantním ohřevem. Čajovou svíčkou byste moc nedosáhli, podívat byste se měli spíše po elektrickém setu nebo setu s palivovým hořákem.
Čokoládové fondue
Velmi oblíbené je jistě čokoládové fondue, nejen u dětí, ale u všech čokoholiků. Pokud použijete kvalitní hořkou čokoládu, pak to v kombinaci s ovocem bude i poměrně zdravý dezert. Do čokolády ale můžete kromě ovoce namáčet i bonbóny marshmallow nebo sněhové pusinky či různé jiné pochutiny. Také můžete čokoládu i ochutit kávou nebo nějakým alkoholem. Pro čokoládové fondue jsou vhodné menší keramické kotlíky nahřívané svíčkou. Palivové hořáky nejsou vhodné, jelikož by čokoládu mohly spálit. Alternativou může být elektrická čokoládová fontána.
Masové fondue
Při přípravě masného fondue byste měli dbát na výběr kvalitního masa, použít můžete jak hovězí, vepřové, tak kuřecí či krůtí. Připravit si můžete také rybu, případně humra. Masové či rybí fondue si můžete nachystat třemi různými způsoby. Nejčastěji se maso opéká na rozpáleném tuku. Ryby se většinou připravují ve vývaru, stejně tak do vývaru ale můžete dát také maso. Výhodou tohoto způsobu je i pozdější použití vývaru než polévky. Méně častý je způsob přípravy fondue s vínem, které je dále ochuceno různými bylinkami a kořením. Takto můžete připravovat jak maso, tak ryby. Důležité u masného fondue je, aby hrnec byl z kvalitního materiálu, doporučeny jsou měď, litina, nerez či kámen a neméně důležitou součástí je výkonný ohřev, kromě elektřiny uspějete s lihem a tekutým gelem v hořáku.
Jaké parametry a funkce jsou při výběru důležité
Jak jsme již výše zmiňovali, při výběru nejlepšího fondue setu je třeba se zaměřit především na jeho typ vzhledem k použití. Kromě toho byste si měli všímat ale i dalších parametrů, především konstrukci, materiál hrnců, typ ohřevu, velikost setu i samotné nádoby, ale také dodávané příslušenství.
Konstrukce fondue setu
Fondue sadu si vybíráte určitě také podle vzhledu a podle toho, jakým způsobem ji budete využívat. Při občasném používání vám postačí jednoduchý a levný kousek, při častějším využití investujte do kvalitnějšího provedení. To se samozřejmě dotýká také konstrukčního provedení. Rozlišujeme tři základní konstrukce:
- fondue jako celek/bez stojanu – tento typ je většinou zhotoven z keramiky nebo porcelánu, přičemž ve spodní části má otvor pro čajovou svíčku. Takový set je poměrně malý, tedy slouží spíše pro menší počet hostů, použít jej můžete jen na čokoládové fondue
- fondue se stojanem – klasický fondue set, který se skládá z pevného stojanu, na který je umístěna nádoba. Do středu stojanu se vkládá zdroj ohřevu, může to být svíčka, ale také hořák na různé palivo. Hrnce jsou vyrobeny jak z keramiky, tak z trvanlivějších materiálů jako litina a nerezová ocel. Vhodné jsou tak i na sýrové a masné fondue
- elektrické fondue – konstrukčně je elektrické fondue podobné tomu se stojanem, protože ve spodní části má také základnu, která je zdrojem tepla a na ní je umístěn hrnec. Výhodou elektrického fondue je kromě bezpečnosti také regulace teploty. Nádoby bývají v tomto případě nerezové
Materiál hrnců na fondue
Nádoby na výrobu fondue jsou zhotoveny z různých materiálů. Na konkrétním materiálu závisí i druh fondue, který si v něm můžete připravit. Keramika je vhodná pro sladké fondue, kovové či kamenné nádoby dobře poslouží pro sýrové i masové pokrmy. Nejdůležitější je samozřejmě všímat si materiálu, ze kterého jsou zhotoveny hrnce, ale určitě nezapomínejte i na ostatní součásti setu, jako vidličky, talířky a pod.
Keramické hrnce
Keramické fondue hrnce jsou vhodné zejména pro čokoládové fondue. Keramika totiž snese jen nižší teploty, k ohřevu se v tomto případě používá čajová svíčka. Vyzkoušet byste mohli i sýrové fondue z takových druhů sýra, které taje při nižší teplotě. U keramických nádob je třeba dávat pozor, protože se mohou snadno rozbít a při prudkém ochlazení zvyknou puknout. Jejich výhodou je však snadná údržba a nižší cena.
Nerezové hrnce
Chcete-li připravovat převážně masné fondue, vybírejte z nerezových nádob. Tyto snesou vysoké teploty, mají poměrně vysokou životnost a snadno se myjí. Na přípravu čokolády a sýra nejsou moc vhodné, protože teplotu přenášejí nerovnoměrně a tím pádem by se vám suroviny připálily. Někteří výrobci tento problém řeší keramickou vložkou, díky které bude set univerzální. U nerezových hrnců si všímejte kvůli udržování teploty i tloušťky stěn.
Smaltované hrnce
Smaltované hrnce na fondue snesou vysoké teploty, takže jsou také vhodné pro masové fondue. Smalt je však náchylnější k poškození, může se začít časem loupat. Ve smaltovaném hrnci hrozí i častější připálení jídla.
Litinové hrnce
Litina se vyznačuje rovnoměrným zahříváním, snese vysokou teplotu a má dlouhou životnost. Při přípravě fondue se nemusíte bát, že byste nádobu poškrábali kovovou vidličkou. Velkou nevýhodou tohoto materiálu je ovšem jeho křehkost, při pádu se rozbije a také je třeba vyvarovat se prudké změně teploty, nádoba by mohla popukat. Litinový hrnec je nepřilnavý, je třeba ho ale pravidelně potírat olejem a v podstatě udržovat neustále mastný. Mýt jej musíte opatrně, jen jemným kartáčkem a bez jakýchkoli chemických prostředků. Díky vysoké teplotě si můžete v litinovém hrnci připravit sýrové i masné fondue.
Kamenné hrnce
Kamenné nádoby na fondue jsou také poměrně oblíbené, jelikož je to odolný materiál s dlouhou životností, snadno se čistí a snese i vysoké teploty. Jejich nevýhodou je však delší doba nahřívání.
Typ ohřevu
Každý fondue set disponuje nějakým typem ohřevu. Ty základní nahřívají nádobu na fondue pomocí čajové svíčky, využít však můžete také fondue s palivovým hořákem nebo fondue na elektřinu. Sadu určitě vybírejte také podle ohřevu, protože každý se hodí na jiný druh fondue.
Elektrické fondue
V současnosti velmi oblíbené a přitom jednoduché k ovládání. Díky elektřině dokážete vyhřát misku na požadovanou teplotu poměrně rychle a také dobře udržovat teplotu. Hrnec na fondue jen jednoduše postavíte na topnou základnu, která v určitých případech může posloužit jako samostatná varná deska. Kvůli úspoře energie si vybírejte fondue set s termostatem. Kvalitní elektrický fondue set by měl mít také regulátor teploty a pozorně si všímejte délky přívodního kabelu. Elektrické sety patří sice těm k nejdražším, ale většinou jsou univerzální a poslouží dobře náročnějším uživatelům. Velmi oblíbené jsou také čokoládové fontány, které fungují pouze na elektřinu, aby byl zajištěn plynulý tok čokolády.
Fondue s palivovým hořákem
Tyto fondue sady jsou momentálně nejběžnější, protože dokážou vyhřát nádobu na velmi vysokou teplotu a zároveň lze teplotu i regulovat. Jako palivo se používá buď plyn, líh nebo gel, některé hořáky dovolují kombinovat i dva druhy paliva. Při výběru fondue setu s palivovým hořákem je důležitý materiál ohřívané nádoby, nejvhodnější jsou nerezové, litinové, kamenné či smaltované. Porcelán vhodný není, protože ten nesnese tak vysoké teploty. Fondue sety s palivovým hořákem jsou vhodné pro výrobu sýrového a masného fondue, ne na čokoládové fondue.
Při výběru paliva do hořáku se řiďte výlučně pokyny výrobce, každé palivo má totiž své specifické vlastnosti.
- plyn – dosahuje vysoké teploty a zároveň hoří dlouhou dobu
- líh – díky lihu rozpálíte hrnec na fondue velmi rychle a na vysokou teplotu, ale oproti plynu prohoří o dost rychleji, najdete jej i pod názvem etanol nebo bio alkohol
- gel – použít můžete tekutý i tuhý gel, přičemž svými vlastnostmi je podobný lihu, jeho výhodou je ale pomalé hoření a je také bezpečnější na používání než líh
Fondue se svíčkou
Fondue sady se svíčkou jsou spíše menší, tedy určené pro méně lidí, jednoduché a použitelné pouze pro čokoládu. Svíčka samozřejmě nedokáže vyhřát nádobu na velmi vysokou teplotu. Čajová svíčka se umísťuje do spodní části stojanu, měla by být přitom chráněna alespoň ze dvou, nejlépe ze tří stran.
Velikost
Fondue set si vybírejte také na základě toho, pro jaký počet strávníků je vhodný. Nejmenší sety jsou určeny pro 2 až 4 osoby, jejich nádoby jsou menší a tomu je uzpůsoben i počet vidliček či ostatního příslušenství. Tyto nejmenší sady jsou jistě vhodné i pro příjemně strávený romantický večer ve dvou. Větší sety a také nejběžnější jsou určeny pro 6 osob. Největší sady uspokojí až 10 milovníků fondue najednou. Tyto sady jsou většinou dražší elektrické stroje. Výjimkou jsou čokoládové fontány, ty poslouží mnohem většímu počtu lidí, i proto jsou poměrně oblíbené na různých oslavách či svatbách.
Příslušenství
Základem každého fondue setu je, jak jsme již zmiňovali, samotná konstrukce, neboli stojan a hrnec. Součástí sady bývají také dlouhé vidličky, nebo špízy, na které si napíchnete pokrm, který budete namáčet do vybraného fondue. Tyto vidličky bývají nerezové, ale liší se, co se týče materiálu rukojeti. Ty mohou být plastové, dřevěné nebo keramické. Plastové bývají samozřejmě levnější, ale nemají dlouhou životnost. Keramické rukojeti zase můžete snadno rozbít, i když vypadají určitě stylově. Nejlepší jsou z našeho pohledu dřevěné rukojeti, jelikož je to přírodní materiál, který dobře padne do ruky, neklouže a vydrží poměrně dlouho.
Některé sady na fondue obsahují i další součásti, jako jsou lžíce, misky, talíře, podnosy či poklice. Lžíce mají tentýž účel jako vidličky a pro někoho mohou být příjemnější alternativou jako napichování na vidličky. Pokud si potrpíte i na designu produktů, podívejte se po sadách s talířky a miskami. Určitě je krásnější, pokud máte při stolování jednotný set, který spolu ladí, jako byste na stůl vyložili různé talířky a misky z kuchyňské linky. Velice praktickým příslušenstvím je poklice. Dobře poslouží, pokud si chcete řekněme odložit zbylou čokoládu na jindy, misku tak přikryjete a dobře uschováte, nemusíte ji nikam přelévat a špinit další nádobí. U masných fondue bývá poklice s otvory, ve kterých jsou uchyceny vidličky, aby olej neprskal ven.
Cena
Cena fondue setů začíná již od cca 240 Kč. Tyto modely jsou samozřejmě menší, poslouží pro 2, Max. 4 osoby a většinou jsou to jednoduché keramické sady pro přípravu čokolády. Sety z kvalitnějších materiálů najdete již od cca 1 000 Kč. Tyto mají většinou palivový hořák, tedy jsou vhodné na masové či sýrové fondue, rovněž jsou určeny pro 6 osob. Pokud jste opravdový gurmán nebo si potrpíte na designové vychytávky, můžete investovat i více než 2 400 Kč. Dražší bývají elektrické sety, případně různé čokoládové fontány.
Kde koupit a oblíbené značky
Elektrické fondue sety a čokoládové fontány naleznete samozřejmě v nabídce velkých elektrodomů jako Planeo či Datart, ale také na Alza.vz, případně v Electronic-star.cz. Fondue sady najdete také v obchodech a eshopech s kuchyňskými potřebami a spotřebiči jako Tescoma, Orion či Bonami. Také můžete využít služeb portálu Heureka, na kterém si produktu nejen porovnáváte, ale můžete si je také přímo nakoupit.
Oblíbené značky fondue setů
Mezi oblíbené značky fondue setů patří například domácí Tescoma, Orion nebo Banquet. Tescoma má v nabídce několik modelů, od jednodušších keramických na čokoládu (Gustito), přes elektrický na čokoládu (Delícia) až po exkluzivní kousek (Siesta). Oblíbeným výrobcem je Kela, v jejichž portfoliu natrefíte na velké množství produktů, ze kterého si dokáže vybrat každý. Kvalitní sety s dobrými hodnoceními uživatelů nabízí značka Lamart.
Modelový příklad výběru fondue setu - zlatá střední cesta

Druh fondue – čokoládové
Tento fondua set slouží k přípravě čokoládového fondue. Poslouží dobře i pro namáčení cukroví v polevě nebo zdobení dezertů čokoládovou polevou. Některé hospodyňky ho využívají i na výrobu pralinek, protože rovnoměrně rozpustí čokoládu bez připálení.
Typ ohřevu – elektrický
Fondue sada je na elektřinu, díky které dobře a rovnoměrně rozpustí čokoládu. Tento produkt disponuje 2 stupni zahřívání, 60 °C pro rychlé rozpuštění čokolády a 40 °C pro udržení čokolády v rozpuštěném stavu.
Materiál sady – plast, kov s antiadhezním povrchem
Jelikož se jedná o elektrický set určený k podávání čokolády, konstrukce je plastová. Čokoláda se ohřívá v kovové misce s antiadhezním povrchem. Použité materiály jsou vhodné i do myčky na nádobí, samozřejmě s výjimkou stojanu, který je na elektřinu.
Příslušenství – vidličky a víčko na misku
V balení dostanete k samotnému přístroji i 6 vidliček, které jsou plastové, což není zrovna nejkvalitnější provedení. Většina fondue setů disponuje nerezovými příbory. K příslušenství patří také praktické víčko na misku, díky kterému si nespotřebovanou čokoládu pohodlně uschováte pro pozdější použití.
Cena – 844,59 Kč
Cenově řadíme tento set do střední kategorie, jelikož se jedná o elektrický model, tak je to spíše levnější produkt. Jeho použití je však omezeno jen na čokoládu.
Jak připravit fondue
Fondue není jen jídlo, ale je to společenská událost. Alespoň ve Francii a Švýcarsku určitě. Původně se fondue připravovalo pouze ze sýra. Váží se k tomu dvě legendy. V té první prý vynalezli tento pokrm alpští pastevci, kteří měli po většinu roku k dispozici jen chléb a sýr. Obě potraviny časem ztvrdly, takže pastýři sýr roztály a chléb do něj namáčeli. Podle druhé legendy fondue vynalezli mniši, kteří během půstu nesměli konzumovat tuhá jídla. Rozpuštěným sýrem však tento zákaz neporušovali a přitom se nemuseli vzdát oblíbené pochoutky.
Fondue má silný společenský aspekt, je to totiž událost, při které se sejde rodina, přátelé, známí a společně při jídle konverzují, baví se a přitom si všichni společně připravují i jídlo. K sýrovému fondue se postupně přidaly i jiné druhy. Stejně dobře si tímto způsobem připravíte také maso, ryby, mořské plody. Pro milovníky sladkého doporučujeme čokoládové fondue. Základem u všech typů fondue je jen to, abyste použili kvalitní suroviny.
Sýrové fondue
Neexistuje jen jeden správný recept na fondue. Toto je pokrm, při kterém můžete experimentovat a dát prostor fantazii. U sýrového fondue je samozřejmě nejdůležitější sýr. Soustřeďte se především na kvalitní sýr. Nejpoužívanější švýcarské sýry jsou Appenzeller, Gruyère a Emmentaler. U nás možná ne vždy seženete právě tyto sýry, a i proto je dobré, že můžete vybrat i úplně jiné. Klidně volte podle své chuti, přidejte cheddar nebo mozzarellu. Kombinujte však alespoň dva druhy sýra, klidně i tři.
Další důležitou součástí je víno. Vyberte kvalitní suché bílé, které samozřejmě rozlijte i do sklenic pro všechny stolovníky. Sýrové fondue je dobré ochutit česnekem, pepřem, případně i jinými bylinkami podle chuti. Švýcaři přidávají do fondue také třešňový destilát. Fondue zahustíte kukuřičným škrobem.
Důležité je nakrájet sýr na rovnoměrné kousky, aby se dobře topily. Zároveň je třeba celou masu neustále míchat až do úplného roztání. Potom už jen udržujte nízkou teplotu, aby se sýr nepřipálil a můžete konzumovat. K sýrovému fondue se kromě bílého vína nejlépe hodí chléb nebo jiné pečivo, ale vyzkoušet můžete i jakoukoli zeleninu. Zajímavostí je, že poslední kus sýrového fondue se již nevymazává pečivem, ale nechá se připéct. Následně se vyloupne ze dna hrnce a konzumuje. Považuje se to za velkou pochoutku.
Masové fondue
Na masné fondue si připravte maso, opět je lepší přihlížet ke kvalitě. Použít můžete hovězí, vepřové, kuřecí i krůtí, komu co chutná. Rovněž můžete použít i ryby nebo mořské plody. Maso je třeba nakrájet rovnoměrně na malé kousky. Chcete-li maso opékat, doporučujeme ho předem naložit do marinády, nebo různého pepře či bylinek dle vlastní chuti a nechat odležet alespoň přes noc. Takto nachystané masíčko potom napichujeme na vidličky a dáme péct na předem rozpálenou nádobu s olejem. Je lepší, pokud hrnec s tukem nejprve nahřejete na sporáku, protože hořák by jej zahříval příliš dlouho.
Pokud se chcete vydat zdravější cestou, kousky masa můžete namáčet i do horkého vývaru. Opět si vývar nejprve ohřejete v hrnci na sporáku a vařící položíte nad hořák a může začít příjemné posezení. Zbytek vývaru můžete nakonec použít na polévku. K masnému fondue, ať už fritovanému nebo vařenému, se hodí různé omáčky a dipy, opět závisí jen na vás, jakou příchuť chuť zvolíte. Na stůl položte také zeleninu a čerstvé pečivo a takto si můžete v každém období vychutnat pohodu letní grilovačky.
Čokoládové fondue
Pro milovníky čokolády zde máme možnost přípravy čokoládového fondue. Postup je přitom naprosto jednoduchý, vezmete čokoládu, samozřejmě se vyplatí investovat do kvalitnější s vyšším obsahem kakaa, přilijete smetanu a necháte rozpustit. Do teplé čokolády namáčíte ovoce podle chuti, nemusí to být jen jahody, klidně sáhněte i po nějakém exotičtějším ovoci. Samozřejmě nemusíte sáhnout jen po ovoci, děti jistě ocení i marshmallow bonbóny, případně jiné pochutiny a pečivo. U čokoládového fondue můžete také experimentovat a do čokolády přidat i nějaký alkohol, kávu nebo koření k ochucení. Připravit si můžete i jiné sladké omáčky k namáčení, karamelovou apod.
Nejčastější dotazy
❓Jak vyčistit přilepený pokrm z nádoby?
Pokud se vám přilepí na hrnec sýr či čokoláda, nejlépe je očistíte tak, že nádobu nejprve necháte namočenou ve vodě. Následně zbytky jemně očistěte kartáčkem.
❓ Mohu mýt fondue sadu v myčce nádobí?
Při mytí fondue sady se řiďte výlučně pokyny od výrobce. Ne všechny části jsou totiž vhodné do myčky na nádobí, i když s většinou nádobí by neměl být problém.
❓Existují také předpřipravené směsi na fondue?
I když nejlepší je určitě připravovat pokrmy z čerstvých potravin, někdy není na škodu si to také usnadnit. V současnosti seženete i několik zajímavých směsí pro přípravu především sýrového fondue.
Mohlo by vás zajímat také:
- Vybíráme nejlepší plynový gril
- Vybíráme nejlepší zahradní gril na dřevěné uhlí
- Otestovali jsme kvalitní sady hrnců
- Pánve – test a recenze 6 nejlepších pánví + jak si vybrat
Zdroje informací a zajímavé odkazy
- https://cs.wikipedia.org – fondue
- https://www.expatica.com – Swiss fondue: a guide to the alpine classic
- https://www.cheeseprofessor.com – The Rituals of the Fondue Party
Do testu jsme vybrali Fondue sety pouze z ověřených eshopů


Mohlo by vás zajímat
-
Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
-
Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
-
Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
-
Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
-
Vyberáme nejlepší brusku na nože, porovnali jsme je 3 - recenze doporučují Güde, Orava a Lamart
-
Jaké jsou hrnce z Lidlu (lidl-shop.cz)? Podívali jsme se na spolehlivost, kvalitu a cenu
-
Jak vyčistit krbové sklo - čistič krbového skla není jediné řešení
-
Vybíráme plynový kotel - srovnání 3 vhodných modelů
-
30+ inspirací na krásné tradiční, netradiční i moderní adventní věnce2025
-
Vybíráme kamenný obklad na zeď do interiéru