Melounové slupky většina z nás vyhazuje do koše, přinejlepším do kompostu. Víte však, že právě „obal“ šťavnatého a osvěžujícího melounu je skvělý při mnoha dalších příležitostech? Přečtěte si 5 skvělých receptů s melounovými slupkami (džem, křupavé hranolky, zavařené kořeněné melounové slupky, kandované pro milovníky cukrovinek a exotické sladkokyselé čatní) + další tipy na co všechno je můžete použít. Budete překvapeni. Můžeme jít na to? Ať se líbí.
Melounové slupky - navigace v článku

Co obsahují melounové slupky
Melounové slupky, konkrétně jejich bílá část , jsou často přehlíženy, ale obsahují množství živin a prospěšných látek . V první řadě jsou to vitamíny jako je vitamín A, dále C a B6 . Z minerálů je to zejména draslík, hořčík a v nezanedbatelném množství i zinek .
Meloun vodový (hlavně ve slupce) je výborným zdrojem aminokyseliny zvané citrulin (viz více ve studii), která v těle podporuje tvorbu argininu. Právě tato aminokyselina hraje klíčovou roli v syntéze oxidu dusnatého, který pomáhá rozšiřovat krevní cévy. Rovněž je třeba zmínit vlákninu , kterou slupky obsahují ve velkém množství a samozřejmě i antioxidanty.
5 základních důvodů proč byste neměli zahazovat melounové slupky
- Výživová hodnota : melounové slupky jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, což z nich činí hodnotný doplněk k jídlu
- Zdravotní benefity : pravidelná konzumace melounových slupek může podpořit zdraví srdce, imunitu, trávení a regulovat krevní tlak
- Ekologické hledisko : využití melounových slupek v domácnosti snižuje množství odpadu, čímž přispívá k udržitelnějšímu životnímu stylu (zero waste domácnost )
- Ekonomický bonus : využitím celých plodů (včetně slupek) maximalizujete hodnotu zakoupeného ovoce, čímž šetříte peníze
- Kreativita v kuchyni : melounové slupky nabízejí různé možnosti přípravy a mohou obohatit jídelníček o nové, netradiční chutě a textury
Jak je využít v kuchyni – 5 super receptů
Melounové slupky můžete využít k přípravě nejrůznějších jídel a pochutin. Na sladce, na slaně, pikantně či kořeněně – vybral jsem pro vás 5 nejlepších receptů, kde je můžete s úspěchem použít. Jedna dobrá rada na úvod, před použitím z nich nezapomeňte oloupat tmavou tvrdou část 🙂
Zavařované kořeněné melounové slupky
Ingredience:
- melounové slupky (pouze bílá část)
- 1 šálek octa
- 1 šálek cukru
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté hořčice
Postup:
- melounové slupky nakrájejte na malé kostičky
- v hrnci smíchejte ocet, cukr, sůl a pepř a přiveďte k varu
- přidejte melounové slupky a vařte na mírném ohni, dokud nezměknou
- nalijte směs do sterilizovaných zavařovacích sklenic a uložte na chladné místo
Tip na podávání: Podávejte jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu, zejména k vepřovému či kuřecímu. Jsou skvělé i pro dochucení sendvičů a burgerů.
Džem z melounových slupek
Ingredience:
- melounové slupky
- 1 kg cukru
- 1 citron (šťáva a kůra)
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- slupky nakrájejte na malé kostičky a dejte do hrnce
- přidejte cukr, citrónovou šťávu a kůru, vanilkový lusk (rozpůlený)
- vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne na konzistenci džemu
- nalijte džem do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte
Džem je vynikající na čerstvém pečivu, palačinkách nebo vaflích. Můžete jej také použít jako nádivku do koláčů a zákusků, nebo jako sladký doplněk k sýrovým talířům.
Hranolky
Ingredience:
- melounové slupky
- olivový olej
- sůl, pepř, paprika podle chuti
Postup:
- melounové slupky nakrájejte na tenké pásky
- pásky potřete olivovým olejem a posypte pepřem
- pečte v předehřáté troubě na 200°C, dokud nebudou křupavé
Podávejte jako zdravou alternativu k běžným hranolkám s různými dipy, jako jsou například kečup, tatarská omáčka nebo avokádový dip. Skvělý snack k domácímu filmovému večeři.
Kandované
Ingredience:
- melounové slupky
- 1 šálek cukru
- 1 šálek vody
Postup:
- melounové slupky nakrájejte na tenké proužky
- v hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu.
- přidejte melounové slupky a vařte, dokud nezískají průhledný vzhled
- nechte vychladnout a sušte na mřížce
Kandované slupky můžete podávat jako sladký pamlsek nebo je použijte například ke zdobení dezertů, koláčů, muffinů, zmrzliny…
Čatní
Ingredience:
- melounové slupky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek jablečného octa
- 1 šálek cukru
- 1 čajová lžička zázvoru
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička mleté chilli papriky
Postup:
- cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji
- přidejte nakrájené melounové slupky a všechny ostatní ingredience
- vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne
- nalijte do sterilizovaných sklenic a uchovejte na chladném místě
Sladkokyselé čatní je výborné jako příloha k sýrovým a masovým talířům. Skvěle se hodí k indickým jídlům, jako je kari nebo biryani. Můžete jej také použít jako omáčku k pečenému masu nebo jako doplněk ke studeným sendvičům.
Další rady a tipy jak naložit s melounovými slupkami
Hnojivo
Melounové slupky jsou vynikajícím přírodním hnojivem. Jejich kompostováním přidáte do půdy cenné živiny, zlepšujete její strukturu a podporujete růst rostlin.
Krmivo
Některá domácí zvířata, jako například králíci, slepice, kachny a prasata se doslova jdou potrhat za melounovými slupkami. Slupky nezapomeňte nejprve důkladně umýt a nakrájet na malé kousky
Na prach z listů pokojových rostlin
Slupky z melounu můžete použít k jemnému utírání prachu z listů pokojových rostlin. Vlhkost a přírodní šťávy ze slupky pomáhají odstranit prach a nečistoty, přičemž listy zůstávají lesklé.
Zábava pro děti
Melounové slupky mohou být použity jako bezpečný a přírodní materiál pro hraní pro děti. Mohou z nich vytvářet různé tvary a postavičky, čímž se rozvíjí jejich kreativita.
K čištění nádobí
Přírodní kyseliny v melounových slupkách mohou pomoci při odstraňování mastnoty z nádobí. Jednoduše použijte slupky jako houbu a poté jej už jen opláchněte vodou.
Čaj z jadérek
Když už jste využili slupky, nezapomeňte ani na jadérka. Ty často vyhazujeme spolu s nimi – a to je škoda. Využijte je k přípravě osvěžujícího čaje. Melounová jadérka obsahují množství živin a antioxidantů. Stačí je umýt, usušit a rozemlít na prášek. Prášek pak už jen zalijte horkou vodou a nechte vyluhovat. Na zdraví.
- Zavařování okurek v hrnci, troubě i myčce – jak na to?
- Zavařovaná nakládaná paprika + tip bez sterilizace
- Jak zavařovat rajčata + zajímavé recepty
- Zavařujeme domácí lečo v hrnci i v troubě – jak na to + výborný recept
- Zavařované borůvky – nejlepší recept s nálevem i bez, ak čemu je použít
- Zavařujeme švestky i v troubě či myčce + recept na švestkový kompot
- Zavařování broskví – vše co potřebujete vědět
- Vše, co potřebujete vědět o kompostování + 4 pravidla pro urychlení procesu
- Domácí hnojivo na rajčata a papriku, okurky, květiny, ovocné keře – levné a bez chemie (velký přehled receptů pro každou příležitost)
Článek je zařazený do kategorie: Malé spotřebiče
Mohlo by vás zajímat
-
Jak uvařit rýži - jednoduchý návod na její přípravu v hrnci i rýžovaru + 3 skvělé rýžové recepty
-
Lehký, výkonný, tichý a odolný – přesně takový by měl být váš nový vysavač: víte, jak ho vybrat?
-
Nejlepší vařená kukuřice - jaký je recept na její správnou přípravu a jak dlouho ji třeba vařit
-
Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
-
Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
-
Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
-
Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
-
Poradíme vám, který IPL epilátor si v 2025 vybrat, porovnali jsme 3 nejprodávanějších
-
Recenze Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ WiFi – tichá mobilní klimatizace do každé domácnosti
-
Filtry do čističek vzduchu - víte jaký potřebujete do té své?