Melounové slupky – nebo 5 skvělých receptů (i na zavařování) a další tipy na jejich použití, už je nikdy nevyhodíte

Erik Havlík Téma
20. července 2024 0

Melounové slupky většina z nás vyhazuje do koše, přinejlepším do kompostu. Víte však, že právě „obal“ šťavnatého a osvěžujícího melounu je skvělý při mnoha dalších příležitostech? Přečtěte si 5 skvělých receptů s melounovými slupkami (džem, křupavé hranolky, zavařené kořeněné melounové slupky, kandované pro milovníky cukrovinek a exotické sladkokyselé čatní) + další tipy na co všechno je můžete použít. Budete překvapeni. Můžeme jít na to? Ať se líbí.

Co obsahují melounové slupky

Melounové slupky, konkrétně jejich bílá část , jsou často přehlíženy, ale obsahují množství živin a prospěšných látek . V první řadě jsou to vitamíny jako je vitamín A, dále C a B6 . Z minerálů je to zejména draslík, hořčík a v nezanedbatelném množství i zinek .

Meloun vodový (hlavně ve slupce) je výborným zdrojem aminokyseliny zvané citrulin (viz více ve studii), která v těle podporuje tvorbu argininu. Právě tato aminokyselina hraje klíčovou roli v syntéze oxidu dusnatého, který pomáhá rozšiřovat krevní cévy. Rovněž je třeba zmínit vlákninu , kterou slupky obsahují ve velkém množství a samozřejmě i antioxidanty.

Vodní meloun - melouny na jedné velké kupě

 

5 základních důvodů proč byste neměli zahazovat melounové slupky

  1. Výživová hodnota : melounové slupky jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, což z nich činí hodnotný doplněk k jídlu
  2. Zdravotní benefity : pravidelná konzumace melounových slupek může podpořit zdraví srdce, imunitu, trávení a regulovat krevní tlak
  3. Ekologické hledisko : využití melounových slupek v domácnosti snižuje množství odpadu, čímž přispívá k udržitelnějšímu životnímu stylu (zero waste domácnost )
  4. Ekonomický bonus : využitím celých plodů (včetně slupek) maximalizujete hodnotu zakoupeného ovoce, čímž šetříte peníze
  5. Kreativita v kuchyni : melounové slupky nabízejí různé možnosti přípravy a mohou obohatit jídelníček o nové, netradiční chutě a textury

 

Jak je využít v kuchyni – 5 super receptů

Melounové slupky můžete využít k přípravě nejrůznějších jídel a pochutin. Na sladce, na slaně, pikantně či kořeněně – vybral jsem pro vás 5 nejlepších receptů, kde je můžete s úspěchem použít. Jedna dobrá rada na úvod, před použitím z nich nezapomeňte oloupat tmavou tvrdou část 🙂

Melounové slupky

 

Zavařované kořeněné melounové slupky

Ingredience:

  • melounové slupky (pouze bílá část)
  • 1 šálek octa
  • 1 šálek cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté hořčice

Postup:

  1. melounové slupky nakrájejte na malé kostičky
  2. v hrnci smíchejte ocet, cukr, sůl a pepř a přiveďte k varu
  3. přidejte melounové slupky a vařte na mírném ohni, dokud nezměknou
  4. nalijte směs do sterilizovaných zavařovacích sklenic a uložte na chladné místo

Tip na podávání: Podávejte jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu, zejména k vepřovému či kuřecímu. Jsou skvělé i pro dochucení sendvičů a burgerů.

 

Džem z melounových slupek

Ingredience:

  • melounové slupky
  • 1 kg cukru
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. slupky nakrájejte na malé kostičky a dejte do hrnce
  2. přidejte cukr, citrónovou šťávu a kůru, vanilkový lusk (rozpůlený)
  3. vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne na konzistenci džemu
  4. nalijte džem do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte

Džem je vynikající na čerstvém pečivu, palačinkách nebo vaflích. Můžete jej také použít jako nádivku do koláčů a zákusků, nebo jako sladký doplněk k sýrovým talířům.

 

Hranolky

Ingredience:

  • melounové slupky
  • olivový olej
  • sůl, pepř, paprika podle chuti

Postup:

  1. melounové slupky nakrájejte na tenké pásky
  2. pásky potřete olivovým olejem a posypte pepřem
  3. pečte v předehřáté troubě na 200°C, dokud nebudou křupavé

Podávejte jako zdravou alternativu k běžným hranolkám s různými dipy, jako jsou například kečup, tatarská omáčka nebo avokádový dip. Skvělý snack k domácímu filmovému večeři.

 

Kandované

Ingredience:

  • melounové slupky
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek vody

Postup:

  1. melounové slupky nakrájejte na tenké proužky
  2. v hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu.
  3. přidejte melounové slupky a vařte, dokud nezískají průhledný vzhled
  4. nechte vychladnout a sušte na mřížce

Kandované slupky můžete podávat jako sladký pamlsek nebo je použijte například ke zdobení dezertů, koláčů, muffinů, zmrzliny…

 

Čatní

Ingredience:

  • melounové slupky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek jablečného octa
  • 1 šálek cukru
  • 1 čajová lžička zázvoru
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička mleté chilli papriky

Postup:

  1. cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji
  2. přidejte nakrájené melounové slupky a všechny ostatní ingredience
  3. vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne
  4. nalijte do sterilizovaných sklenic a uchovejte na chladném místě

Sladkokyselé čatní je výborné jako příloha k sýrovým a masovým talířům. Skvěle se hodí k indickým jídlům, jako je kari nebo biryani. Můžete jej také použít jako omáčku k pečenému masu nebo jako doplněk ke studeným sendvičům.

 

Další rady a tipy jak naložit s melounovými slupkami

Hnojivo

Melounové slupky jsou vynikajícím přírodním hnojivem. Jejich kompostováním přidáte do půdy cenné živiny, zlepšujete její strukturu a podporujete růst rostlin.

Melounové slupky v kompostu

Krmivo

Některá domácí zvířata, jako například králíci, slepice, kachny a prasata se doslova jdou potrhat za melounovými slupkami. Slupky nezapomeňte nejprve důkladně umýt a nakrájet na malé kousky

Na prach z listů pokojových rostlin

Slupky z melounu můžete použít k jemnému utírání prachu z listů pokojových rostlin. Vlhkost a přírodní šťávy ze slupky pomáhají odstranit prach a nečistoty, přičemž listy zůstávají lesklé.

Zábava pro děti

Melounové slupky mohou být použity jako bezpečný a přírodní materiál pro hraní pro děti. Mohou z nich vytvářet různé tvary a postavičky, čímž se rozvíjí jejich kreativita.

K čištění nádobí

Přírodní kyseliny v melounových slupkách mohou pomoci při odstraňování mastnoty z nádobí. Jednoduše použijte slupky jako houbu a poté jej už jen opláchněte vodou.

Čaj z jadérek

Když už jste využili slupky, nezapomeňte ani na jadérka. Ty často vyhazujeme spolu s nimi – a to je škoda. Využijte je k přípravě osvěžujícího čaje. Melounová jadérka obsahují množství živin a antioxidantů. Stačí je umýt, usušit a rozemlít na prášek. Prášek pak už jen zalijte horkou vodou a nechte vyluhovat. Na zdraví.

💡 TIP CestakBydlení: Mohlo by vás zajímat také...

Jak se vám líbil tenhle článek?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu CestakBydlení. Jelikož mě toho hodně zajímá, vím i toho dost přenést do svých článků, které se snažím připravovat tak, abyste z nich měli opravdový požitek – to znamená, abyste si je v první řadě užili, dozvěděli se něco nového a jelikož se věnuji i naším srovnávacím testům, věděli na co se při výběru jednotlivých produktů zaměřit.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *